Apróhirdetéses kártyakalandok

Úgy gondoltam kerekítek ebből az (eddigi) történetből egy hosszabb blogposztot, hogyan vertek át egy magyar apróhirdetési oldalon.

A napokban rendeltem magánszemélytől egy nagyobb adag Magic The Gathering kártyát egy magyar apróhirdetési oldalról, már előre felkészülve arra, hogy tartalmazni fog néhány hamis lapot, mert ez benne van a "pakliban". Azonban a kézhez kapott csomag arcátlanságára nem voltam felkészülve, szisztematikusan több, mint 200 promóciós kártya teljesen más játékokból, kódkártyák, főleg német kereskedők névjegykártyái, és ezen felül 100 darab utángyártott, hamis kártya fogadott a doboz kinyitásakor. A maradék néhány száz valódi lap csak igazolja azt, hogy itt nincs szó tudatlanságról vagy véletlenről, kizárólag 2 centes lapokkal töltötték fel a dobozt, ami megerősíti azt amit a névjegykártyák is - itt tudatos csalásról volt szó.

Eleinte segítőkésznek mutatkozott mind a futárszolgálat, mind az apróhirdetés oldal ügyfélszolgálata, azonban az utánvétel összege 2-3 munkanapig van zárolva, így a több mint fél napba kerülő válaszaik, amelyek az első e-mail után már kekeckedésbe fordultak, sajnos egyre inkább megelelőegezte, hogy az összeget valószínűleg nem látom egy darabig a hatóság közbenjárása nélkül. Átvételkor a hirdetés rögtön lekerül oldalukról, így az eladót én nem tudom elérni a segítségük nélkül, amit ctrl-c ctrl-v szintű válaszukból úgy érzem nem is realizáltak. Sajnos kifejezetten kétlem, hogy leveleimet valóban ember olvasta el.

Addig is... Ha képekről, és sokszor még élőben sem tudjuk biztosan megállapítani egy kártyáról valódi-e, mégis hogyan köthető egy kartonlap adott céghez? Mivel nekik is érdekük a valódiság ellenőrizhetősége, az anyag és a nyomtatás metódusa nem, vagy csak nagyon ritka esetekben változott az elmúlt 30 év során. Három teszt együttes vizsgálatával lehet ítéletet mondani, melyek közül csak egy végezhető el személyes átvételkor teljes biztonsággal, azonban ehhez is eszközökre lesz szükség.

Az első teszthez, melyet valószínűleg személyesen is probléma nélkül elvégezhetünk, a használt nyomtatási eljárást kell megállapítanunk kb. 50x nagyítás mellett, melyhez én egy olcsóbb USB-s mikroszkópot használtam, de ékszerész nagyító is elég lehet. Az ipari nyomtatók melyeket az eredeti cég használ a kártyákhoz, minden színt külön rétegként nyomtatnak, amely rétegeknek a forgatási szögét is ismerjük, így kellő nagyítás mellett akármilyen más módszerrel nyomtatott képek közötti különbségek tökéletesen láthatóak. Érdemes a kártya hátlapján lévő "The" szócska "T" betűjének talapzata körül figyelmesen pásztázni. A valódi, ipari nyomtatási technika mellett a talapzat fogazattal rendelkezik amely tisztán kivehető, ugyanígy a külön színek rétegei is pontosak, nem kevert masszának tűnnek. A fekete réteg kerül legfelülre, így az minden esetben tiszta vonalvezetéssel rendelkezik.

Rosetta szögek
A rosetta alakzat és a színrétegek forgatási szögei
Valódi T
A valódi T betű fogazata és a láthatóan elkülönülő szín-pontok
Hamis T
A hamis T betű fogazata és az összemosódó szín-pontok

A második teszthez egy erős fényforrásra és egy sötét szobára lesz szükség. Maga a kártya alapanyaga is nagyon ritkán változott az évtizedek alatt, így a használt papír fényáteresztéséből még egy pontot gyűjthetünk a "hamis vagy valódi" játékban. A kártya elülső oldala egyértelműen, szinte olvashatóan átszűrődik a valódi lapoknál ha azt átvilágítjuk, ezzel az áteresztett fénymennyiséggel vethetjük össze azt az anyagot amire az utángyártott nyomtatása került. A használt anyag sokszor tapintásra is elárulja magát, de nem minden esetben egyértelműen.

Valódi fény
Eredeti kártyát átvilágítva szinte olvasható az első oldal
Hamis fény
A hamis kártya anyaga ugyan átenged valamennyi fényt, de jelentősen kevesebbet

A harmadik teszt a legbiztosabb, azonban ehhez az ötvenszeresnél is magasabb nagyításra van szükségünk. Az évtizedek alatt minden egyes hivatalosan legyártott lapon ugyanazokat az ipari táblákat használták, mert így a hátlapon látható zöld gömb fényes részébe belekerül egy L-szerű alakzat, ez 3 vagy 4 látható piros pontból áll. Az idők során ez ugyan megfakulhat az UV sugárzás következtében, de ha összevetjük azzal, hogy hamis lapokon vagy nulla, vagy számtalan mennyiségű ilyen piros pontot találunk, akkor megfakultan is egyértelműen eldönthető az eredetiség. Ennek a hamisítása sokkal drágább volna, mint amennyit az utángyártással nyerhetnek, így talán ez a legbiztosabb módszer.

Valódi L
Kivehető, ebben az esetben 3 (+1 nagyon halvány) pontból álló L alakzat a zöld gömb fényes részében
Hamis L
Utángyártott nyomtatás - ha vannak is piros pontok, azokban nem fedezhető fel semmiféle alakzat

A holografikus effektek és különböző kártyára ragasztott bélyegek ma már semmit sem jelentenek, Kínában legyártanak bármit ami ésszerű értékben, nyereségesen legyártható. Sajnos emiatt szabad szemmel egyre nehezebb, sok esetben lehetetlen megállapítani az eredetiséget. Más esetek is léteznek, például az elülső és hátsó oldalak újbóli összeragasztása, ezek azonban nagyban károsítják a kártya súlyát és állapotát, így általában túllépik az 1.8 grammos értéket normál, és 2.0 grammos értékes holografikus kártyák esetén. A szélek vizsgálata kellő nagyítás alatt szintén azonnal árulkodó az összeragasztott oldalak közötti térköz egyértelműen látható. Minden képet a posztban én készítettem, kivéve az elsőt a rosetta alakzatról és forgatásról, ennek forrása ez a cikk.

Jelenleg az a tapasztalatom, hogy a csalók könnyedén bújnak el a különböző köztes cégek mögött egy internetes adásvétel során, akik automatizált válaszaikkal és az adatvédelemre hivatkozással értékes időt nyernek nekik. Nem fogom megnevezni az adásvétel során érintett cégeket, csak gondoltam hátha érdekes lehet másnak is.

Hozzászólások

a rendorseg mit reagalt a feljelentesre? illetve az aprohirdeteses oldal?

A feljelentés még ügyintézés alatt van, eddig csak az apróhirdetéses oldallal és a futárszolgálattal váltottam e-maileket, akik nem veszik a valószínűleg előre megírt válaszukban figyelembe, hogy én nem tudok már az eladóval kapcsolatba lépni, az automatás kiszállítás miatt nem kaptam az eladóról információkat egy néven kívül. Idézet a válaszukból:

"Oldalunknak nincs felhatalmazása kötelezni vagy felszólítani az eladót a pénz visszafizetésére, így ebben az eladóval kellene megegyezniük. Javasoljuk, hogy vegye fel vele ismét a kapcsolatot, és amennyiben ez nem vezet eredményre, lehetősége van rendőrségi feljelentést tenni."

Majd frissítem a blogposztot ha történik valami. Egyébként én nagyon remélem, hogy foglalkoznak majd vele, mert nem csillagászati összegről van szó, de a szabálysértési összeghatárt már meghaladja.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerkesztve: 2024. 07. 04., cs – 09:26

Ez olyan mint a D&D? Életemben nem hallottam erről. Előbbi is csak az Agymenők és hasonló sorozatok révén. 

Régi szép idők, amikor még Lutra albumra csesztük el a pénzt, majd jöttek a számítógépek, aztán a csajok, most meg a gyerekre kell :D

Nem igazán, legfeljebb a köré épített fantáziavilágban / történetekben. Stratégiai társasjáték általában 2 személy számára amelyben a cél az ellenfél életpontjainak nullára vagy az alá csökkentése. Saját paklit építhetsz és használhatsz amelyben különböző típusú kártyák játszhatóak ki a szabályok szerint, egy kör fázisainak megadott pontján, amelyeknek a kártyákra írt hatásaik befolyásolják ezeket a kiinduló szabályokat. Ami miatt hatalmas rajongótábora van az az évek alatt kialakult komplexitása, tulajdonképpen 2019 környékén turing teljesnek nyilvánították egy kutatás alapján. Itt egy közérthetőbb videó, ahogy a játék alapszabályait követve kialakítható egy olyan állapot aminek kialakítása után egy turing teljes állapotgépet kapunk.

Az igazi hátránya talán az, hogy gyűjtögetős formában van forgalomban a mai napig (randomizált csomagok, ritkább és gyakoribb kártyák), ami sajnos ilyen helyzetekhez vezethet mint a blogposztom témája.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem véletlenül használtam a "talán" szót, lényeges momentuma annak, hogy miért lett olyan sikeres, amilyen. Viszont a statisztika alapján kb. 1 évet játszik vele az átlag játékosok legtöbbje, amelynek valószínűleg része az, hogy nem olyan egyszerű a képlet, mint amikor megveszel egy társasjátékot és tulajdonképpen más dolgod már nincsen vele. Ez sokaknak kimutathatóan szimpatikusabb, mint a gyűjtögetés és cserélgetés.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha néztél Agymenőket, akkor pedig hallanod kellett volna, MTG-t (Magic The Gathering) játszanak több részben is, például amikor Wil Wheaton felbukkan, vagy amikor Sheldon véletlenül érintkezik egy halálos baktériummal, és két hétre karanténba zárják.

Pocsék hasonlattal élve, hiszen én sem játszottam soha, ez inkább olyan, mint az autóskártya, van egy-egy paklitok, aztán hajrá, győzzön a jobbik.

Szerkesztve: 2024. 07. 04., cs – 16:15

A feljelentésemet elutasították, úgy tűnik a rendőrség szerint hamisított termékeket eladni nem bűncselekmény, nem csalás, nem ejt senkit tévedésbe. Polgári pert indíthatnék, ha egyáltalán tudnám, kivel szemben.

"Büntetőjogi szempontból az vizsgálandó, hogy a vevő a megrendelés alapján teljesített fizetésért
megkapta-e a megrendelt terméket vagy nem, az nem a büntetőjoghatóság kompetenciájába
tartozik, hogy a megrendelt termékkel kapcsolatban a vevőnek akár minőségi, akár más kifogása
merült fel. A vevő a hirdetés alapján a vételárat elfogadta, vagyonjogi rendelkezését a termék
átvételekor gyakorolta, azonban arra vonatkozóan nincs adat, hogy őt a termék megvásárlása
kapcsán bármilyen módon tévedésbe ejtették volna és hogy ezáltal az eladó jogtalan haszonra tett
volna szert. A feljelentőt ért kár pusztán polgári jogi természetű kár, amelynek büntetőjogi
vonzata nincs, így deliktum gyanúját sem kelti."

Több érdekes rész is van a válaszukban, többször is úgy hivatkozik a csomag tartalmára, mint hogy "hamisak lehetnek" holott egyértelműen leírtam, hogy ebben biztos vagyok. Ráadásul véleményük szerint az én hibám, hogy nem kérdeztem rá vajon hamisított vagy eredeti lapokat árul-e az eladó.

"A feljelentés nem tartalmaz adatot arra, hogy a termékek
(kártyalapok) pontosan milyen minőségben voltak meghirdetve, a hirdetés tartalmazott-e arra
vonatkozóan bármilyen információt, konkrétumot, hogy az adott kártyalapok -vagy akár egy
részük- eredetiek vagy utánagyártottak-e, hibásak vagy más tulajdonságukban különböznek-e, erről
a feljelentő sem győződött meg, és említést sem tesz arra vonatkozólag, hogy ezekre az eladónál
rákérdezett-e az adásvételt megelőzősen, mintegy előzetes tájékozódott volna, hogy pontosan mit
vásárol."

Az érvelésüknek abban az egy esetben látom értelmét, ha állásfoglalásuk szerint ameddig nem írod bele egy hirdetésbe, hogy amit eladsz eredeti-e, addig bármit rásózhatsz bárkire.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

790. § (1) A feljelentés elutasítása esetén a sértett pótmagánvádlóként léphet fel, ha

a) az ügyészség vagy a nyomozó hatóság a sértett feljelentését a 381. § (1) bekezdés a)–c) vagy g) pontja alapján elutasította,

b) a feljelentést elutasító határozat ellen a sértett panasszal élt, amelyet az ügyészség elutasított, és

c) a 787. § (3) bekezdésében foglalt kizáró ok nem áll fenn.

szoval tegyel panaszt (ne csak itt, hanem nekik is), ha nem hatja meg oket, akkor potmaganvadas eljarast indithatsz es ott mar a birosagot kell meggyoznod, nem a munkakerulo rendoroket.

A probléma az, hogy én nem akartam alapvetően feljelentgetni senkit (bár erősen az a véleményem, hogy megérdemelné), azonban ez volt az egyetlen módja annak, hogy esetleg még időben megállítsa valaki az utánvét összegének eladóhoz kerülését, akinek van ehhez jogosultsága. Így, hogy elutasították, kicsúszok a 2-3 munkanapból, így ez a rész már lényegtelen. Pereskedni nem fogok, annyit nem ér ez az összeg, de a panaszt meg fogom próbálni, mert bőven vannak érveim miért nem értek egyet velük. (4 oldalas a határozat egyébként, ők is írják a panasz lehetőségét.)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Hát látod. Ez alapján a vásárló felelőssége érdeklődni az eredetiségről, ha anélkül vásárolta meg akkor nincs szó csalásról. Bár élek a gyanúval, hogy ebben az elutasításban erősen benne lehet, hogy a rendőr csak pisloghatott mit akarhatok meg milyen kártyákról hadoválok, egy hamis iPhone esetében valahogy az az érzésem már komolyabban vették volna. Bár már ebben sem vagyok biztos.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

"A tévedésbe ejtés a megtévesztettnél valamilyen téves képzet
előidézése, valótlanságnak való tényként történő feltüntetése, vagy való tény másként beállítása."

A határozat alapján szerintem egyértelműen igen.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

már előre felkészülve arra, hogy tartalmazni fog néhány hamis lapot, mert ez benne van a "pakliban"

De ha fel voltál rá készülve, akkor miért nem nézted még élőben? Ha az meg drága, akkor egyébként bevállaltad a kockázatot. És azt sem tudhatod, hogy aki eladta, az mennyire tájékozott. És nem is kérdezted meg tőle, nem kértél tőle több képet, nagyítóval stb. Nem akarom védeni, de mintha tudtad volna, hogy ennyiért ez olcsó és valószínűleg át akarnak verni és mégis belementél. Erről a jelenségről egyébként van szakirodalom is.

Igazad van, elsiettem, nem akartam átutazni a fél országot, és valóban bevállaltam a kockázatot, én is hibás vagyok ebben. Abszolút aláírom. Azonban: van különbség néhány vagy 70+ darab hamisított termék között, és nem hiszem hogy az én rossz döntésem jogossá teszi az adásvételt. Mintha látnál olcsón egy telefont és rájössz átvétel után, hogy akkumulátor cserére szorul, azt mondom OK. Ha azonban egy 3D nyomtatott utánzatot küldenek, az azért ne legyen már teljesen az én hibám. Mondhatni a lopás akkor is lopás, ha hagyod magad.

Az eladó tájékozottságát valóban nem tudom bizonyítani, és valószínűleg ő is olyasmivel védekezne, hogy lomtalanításon találta vagy hasonló, de a német kereskedők névjegykártyája és a kifejezetten megtévesztően feladott hirdetés azért nekem nem a tudatlanságról ad tanúbizonyságot. Nem volt egyébként annyira olcsó, hogy csak ebből következtetést vonhattam volna le egyértelműen. Ha a hamisított lapok eredetiek lennének, akkor kb. féláron történő eladásról beszélünk, így pedig kb. a tizedét éri amit kaptam.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem volt egyébként annyira olcsó, hogy csak ebből következtetést vonhattam volna le egyértelműen. Ha a hamisított lapok eredetiek lennének, akkor kb. féláron történő eladásról beszélünk, így pedig kb. a tizedét éri amit kaptam.

Te megválnál féláron, az évek alatt összegyűjtött ilyen kártyáidtól ilyen mennyiségben? Én nem gondolnám, hogy igen. Más termékektől kicsiben szinte biztos, szóval tudták hová kell tenni az árat.

De vannak ennél nagyobb csalók Magyarországon, akik az emberek idejével, bizalmával, motivációjával játszanak kamu projekteken, lefizetett EU-s pályázatokon, valszeg az nagyobb átverés.

Te megválnál féláron, az évek alatt összegyűjtött ilyen kártyáidtól ilyen mennyiségben?

Én? Őszintén szólva igen. Általában ha eladok valamit akkor eladni akarom, nem csupán hirdetni, így aszerint is szoktam belőni az árat. De elismerem, hogy nem ez a jellemző, a magyarországi apróhirdetésekre az Ebay-jel ellentétben inkább az illik, hogy a garanca lejárta után, "kishibás" "reklámáron" "csak ma" címszavakkal nagy kegyesen 5%-ot enged az interneten talált áruházláncok új termékekre vonatkozó áraiból, és ha megpróbálsz alkudni vérig van sértve az eladó.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem, ezt nem lehet így kijelenteni. Volt a hirdetésben szereplő képeken olyan is amire ez igaz, azok mind hamisak voltak, de alapvetően egy "bulk" azaz tömeges eladás értéke 30-50$ 1000 darabonként. Ezek a játékok termelik a szemetet bizonyos értelemben, a kártyák nagy része értéktelen ilyen szempontból (2 centes lapok). Maga a ritkaság sem garantálja önmagában, hogy valaha is többet érne egy lap 2 centnél.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Melyik futárcég szállít úgy, hogy a küldeményen nem szerepel a feladó egyetlen elérhetősége sem?

Az eladót érdemes írásban nyilatkoztatni a termék eredetiségéről, állapotáról, előéletéről, és az üzenetváltásokat (plusz a hirdetést) HTML/PNG/PDF formában lementeni. Főleg, ha értékelési rendszer nélküli oldalon vásárol az ember. A hozzáállás és a kapott válaszok alapján megítélhető a vásárlás kockázata (beleértve a hirdetett termék minőségét és az eladó megbízhatóságát).

Szerintem valahol reális, hogy a rendőrség lepattintja az olyan relatíve kis értékű adásvétellel kapcsolatos ügyeket, amelyek távol lévő felek között jöttek létre, és a vásárló az alapvető intézkedéseket sem tette meg, illetve saját maga is bevallotta, hogy az első pillanattól kezdve kockázatosnak látta az üzletet.

:)

Melyik futárcég szállít úgy, hogy a küldeményen nem szerepel a feladó egyetlen elérhetősége sem?

Szerintem kb. barmelyik, egyedul az email cimnek kell igazinak mukodonek lennie, oda kapsz egy PIN-t, elsetalsz a MPL/Foxpost/GLS/stb. automatahoz, beirod a PIN-t, berakod a csomagot, becsukod az ajtot es kesz vagy. Gondolom ha a felado uzletszeruen csal, akkor ez mar neki is eszebe jutott. 

De meg csak rosszhiszemunek se kell lenni, en vagy szaz eve adtam el ugy valamit, hogy valami netes jatekban (talan meg a Guild Wars 1 volt) veletlenul akadtam ossze egy erdeklodovel, es ertelemszeruen nem akartam a valos adataimat kiadni. Siman felirtam valami fiktiv nevet es cimet a csomagra, irany a posta, csokolom neni, ezt akarom feladni, es kesz is volt.

Az eladót érdemes írásban nyilatkoztatni a termék eredetiségéről, állapotáról, előéletéről, és az üzenetváltásokat (plusz a hirdetést) HTML/PNG/PDF formában lementeni

Ez amugy jo otlet, de laikuskent logikusnak tunhet, hogy ha meghirdeted, hogy XY kartyacsomag, akkor valoban XY altal gyartott kartyakat fogsz kapni. Ezek szerint a jogalkoto nem igy gondolta, de ez nem biztos, hogy PEBKAC.

Ez amugy jo otlet, de laikuskent logikusnak tunhet

Szerintem a realitást érdemes figyelembe venni. A realitás pedig az, hogy kb. minden emberhez eljutott már a probléma híre, hiszen a bulvárlapok és a komolyabbnak mondott médiumok is rendszeresen jelentetnek meg írásokat negatívan végződött netes adásvételek témakörében. Szintén realitás, hogy nem lehet minden emberi nemtörődömség, hülyeség mellé rendőrt állítani*. Realitás továbbá, hogy akkor és ott okosnak lenni kényelmesebb, mint a bürokrácia útjain végigvánszorogva valamiféle igazsághoz jutni.

 

laikuskent logikusnak tunhet, hogy ha meghirdeted, hogy XY kartyacsomag, akkor valoban XY altal gyartott kartyakat fogsz kapni.

Laikusként valószínűleg tudod, hogy hamisítják pl. az Adidas pólót. Laikusként valószínűleg tudod, hogy a személyes jelenlét hiánya úm. oldja a gátlásokat. Stb. Csupa hétköznapi ismeret, mellyel mindenki rendelkezik kisebb-nagyobb mértékben.

 

Ezek szerint a jogalkoto nem igy gondolta

A jognak valamennyire reálisnak kell lennie. Feltételezem, te sem akarsz annyi adót fizetni, amennyiből a hatóságok minden fisz-fasz esetet fel tudnak deríteni (plusz ügyészségi, bírósági stb. munka). Feltételezem, a büntetési tételek valóban elrettentő végletekig való szigorítása sem reális egy EU-tagállamban. Másrészt egyes csoportok részéről megy a visongás, hogy az állam ne pofázzon bele semmibe. No, ennek az éremnek a másik oldala, hogy az egyén felelős döntéseket hozzon. Emlékeim szerint a HUP-on sem ez az első, netes átverésről szóló topik. Voltak példák, de az okulás elmaradt. A jogalkotó hibája?

 

nem biztos, hogy PEBKAC.

Nem biztos, hogy nem működik a igazságszolgáltatás/jogszolgáltatás. Kérdés, hogy a károsultnak milyen erőforrásaiba kerül bejárni a jog útvesztőit. Gondolom, világos, hogy megint visszaérkeztünk a realitáshoz mint a döntéshozatalt megalapozó alapkőhöz...

 

 

* ld. pl. a "baleset" fogalmát

:)

Nem feltetlenul erre gondoltam, csak a rendorsegi allasfoglalasra reagaltam, nem arra, hogy mit diktalna a jozan esz. Az indoklasban az volt, hogy mivel explicit nem igerte meg senki, hogy eredeti termeket fog kapni a vasarlo, ezert nem baj, hogy hamis. Ezt az informaciot (ti. hogy a "XY tipusu", "YZ markaju", stb. nem implikalja azt, hogy a termeket valoban XY, YZ, stb. gyartotta) nem biztos, hogy az atlag user tudja. Sot.

Az, hogy ebben az esetben mennyit erdemes kolteni az igazsagerzetunk kielegitesere (= semmit), az lenyegtelen, mert sokkal nagyobb tetelnel is rahuzhato lenne ugyanez az erveles.

(Az mar csak erintolegesen kapcsolodik, hogy ha OP ilyen "utangyartott" kartyakat szeretne uzletszeruen importalni Kinabol, akkor a NAV eleg gyorsan faszra huzna, mint ahogy az rendszeresen meg is szokott tortenni az Adibas, iPhon, stb. tipusu, hasonloan "utangyartott" termekeknel.)

Nem feltetlenul erre gondoltam, csak a rendorsegi allasfoglalasra reagaltam, nem arra, hogy mit diktalna a jozan esz. Az indoklasban az volt, hogy mivel explicit nem igerte meg senki, hogy eredeti termeket fog kapni a vasarlo, ezert nem baj, hogy hamis. Ezt az informaciot (ti. hogy a "XY tipusu", "YZ markaju", stb. nem implikalja azt, hogy a termeket valoban XY, YZ, stb. gyartotta) nem biztos, hogy az atlag user tudja. Sot.

Ha jól rémlik, sok-sok évvel ezelőtt* foglalkozott vele a közbeszéd, hogy miért írják oda pl. a CD-s hirdetésekhez, hogy "eredeti". Azóta csak fejlődött a hamisított termékek gyártása, terjesztése.

 

Az, hogy ebben az esetben mennyit erdemes kolteni az igazsagerzetunk kielegitesere (= semmit), az lenyegtelen, mert sokkal nagyobb tetelnel is rahuzhato lenne ugyanez az erveles.

A realitás mint az életet segítő szamárvezető szempontjából lényeges.

 

 

* talán amikor a Vatera felszálló ágban volt

:)

Valóban az igazságérzetemet jobban zavarja, mint hogy valóban veszélyes lenne rám anyagilag. De bennem azért az is felmerül, hogy ha csak néhányszor játssza ezt el az eladó itthon és külföldön is, akkor máris milliós kárról beszélünk összesítve. Elbújni meg bőven van lehetősége akár a tudatlanság álcázásával, akár az automatás futárszolgálatokkal ahogy gelei is írta. Postán küldeményt feladva sem kértek tőlem még soha személyit, hogy valóban én vagyok-e a feladó, azt írok oda is amit akarok.

Feltételezem, te sem akarsz annyi adót fizetni, amennyiből a hatóságok minden fisz-fasz esetet fel tudnak deríteni

Ez rendben van aláírom, viszont jogkörük meg kizárólag nekik van bármit is foganatosítani. Az apróhirdetési oldal mossa a kezeit, a futárszolgálat is mossa a kezeit, a bank is mossa a kezeit, hogy kérem itt minden rendben van részükről. A rossz döntést belátom, nem is ér annyit hogy perre vigyem, de azért a felelős döntésekbe mindig beletartozhat egy bizonyos rizikó is aminek vállalásával azért még igen is van konkrét felelős a példaként hozott baleseteknél is sok esetben.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha nem vásároltad volna meg a gyanús terméket egy totál ismeretlentől egy a vevő érdekeit nem támogató weboldalon keresztül, akkor a simlis/gyanútlan eladó nem jutott volna bevételhez. Arra eleve nincs sok kihatásod, hogy más megvette volna-e a portékát, de azt megtehetted volna, hogy te nem veszed meg.

Felelős mindig van. És olyan is előfordul, hogy valaki meghal, és a felelős jogerősen enyhe büntetést kap, mert nem szándékosan ill. a szándékai ellenére okozta valaki halálát. Az eladónak mondtad, hogy ha van megfelelő eszköze, vizsgálja meg a kártyákat?

:)

Az eladónak mondtad, hogy ha van megfelelő eszköze, vizsgálja meg a kártyákat?

Nem beszéltem az eladóval, házhozszállítással megrendeltem valamelyik reggel meló után, láttam hogy az ország másik fele, nem volt kedvem leutazni érte. Rendben hogy reálisan nézve nekem kellett volna sokkal gyanakvóbbnak lennem, de ettől még akkor is zavar, hogy semmiféle értelmes eszközöm sincs utólagos jogérvényesítésre.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Akkor az eredetitől csak nagyítóval megkülönböztethető kártyákkal nem lehet játszani? Vagy csak gyűjtöd, azaz az eredeti rendeltetéstől eltérően akartad használni?

Lehet használni a konyhaasztalon, haverokkal, sokan érvelnek is ezzel amikor támogatják a kínában nyomott lapokat, de ez egy hosszabb történet. Amit nem lehet, az a versenyeken való használat és továbbértékesítés (illetve úgy tűnik jogilag ez kérdéses és mintha megfogalmazástól függne). Egyébként hadd tegyem hozzá, hogy a gyűjtés nem hinném, hogy rendeltetéstől eltérő, a CCG eleve collectibe card game játékot takar, és az adott formátumtól függ meddig és melyik lapokat melyik kiadásból használhatod. (Ez mind versenyekre igaz főképpen, modern, standard, commander, legacy, pauper, egy csomó format van különböző legalitási szabályokkal. Tehát a ~10 éve eltett, gyűjtött kártyáknak igen is lehet hivatalos játékbeli értéke is.)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerkesztve: 2024. 07. 05., p – 13:53

A gyártónál is bemószerolhatnád őket mellékesen, h. licenszsértés van fennforgásban.

Erre amúgy eszembe jutott 1 kurvajó és pont ideillő mém, a képet nem fogom megtalálni, de kb erről szól:

2 hajótörött, lakatlan sziget. Esélyük sincs megmenekülni, 1000 km-es körzetben senki nem jár arra. Egyiknek támad 1 ötlete: rajzol egy mikiegeres képet, és 1 dollárért el akarja adni a másiknak. Abban a szempillantásban a semmiből előbukkan 1 helikopter rajta egy céges jogásszal aki hangosbeszélőn üvöltve licenszsértéssel vádolja meg az első emberkét.

Hogy a francba találtad meg ilyen gyorsan? :D

Már csak azért is írnék a gyártónak, mert ki tudja hány és hány megkárosított ember van még idehaza, meg a névjegykártyákból kiindulva más országokban is aktív lehet a banda. Ha meg a gyártó lép oda a lustageci rendőrségnek egy jogászon ügyvéden keresztül, azt talán már komolyan veszik.

Amúgy pontosan ezért nem veszünk semmit ismeretlen cigányoktól olyan apróhírdetési oldalakról, ahol nincs lehetőség megnézni h. hány éve van accountja az eladónak, és mennyi és milyen értékelései voltak az elmúlt időszakban, különös tekintettel a negatív értékelésekre.

>gyártónál is bemószerolhatnád őket

Miért ne alapon felvettem velük a kapcsolatot bár én személy szerint semmit sem reméltem tőlük. A gyártó válasza a hosszasan taglalt, részletekben gazdag e-mailemre: "Unfortunately, we are unable to provide any card verification services. If you require assistance in verifying if your cards are authentic, you may consider reaching out to a trusted vendor or seller of cards." Vajon AI pásztázta-e végig az e-mailemet kulcsszavakra hogy végül kiköpjön egy sablonválaszt? Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem erre gondoltam. Nem segítséget kell kérni tőlük hogyan ismerd fel a hamisítványt, hanem megírni nekik h. itt és itt hamis kártyákat árulnak ezrével, ezzel X és Y milliárd dodó éves kárt okoznak nekik.

 

Jó tudom, nyilván szarták le magasról. A hülye vevőikkel persze  kifizettetik a drága szarjaikat teljes áron.

Bezzeg ha jól megfogható a tettes, 0 nyomozó munkával, arra rá szoktak repülni, ld.

https://driving.ca/features/feature-story/5-times-ferrari-filed-absurd-…

Nem is kértem, pont ezért vicces. Szerintem egy "upon opening it and examining the cards under microscope I detected more than 70 cards that are counterfeit, not officially printed products" nem igazán érthető félre, hacsak nem látta a kolléga/szoftver a counterfeit szót és már küldte is a választ.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Érdekes, h ki-mit gyűjt. Én speciel mostanában rááltam a befektetési aranyérmére. :)