[KÉRÉS] Linux laborgyakorlat

Fórumok

A korábbi téma folytatása is lehetne. Adott kb 50 diák, ahol Linux rendszerhasználathoz gyakorlatot szeretnék megszervezni. Az iskola biztosít majd egy gépet (8 GB RAM), amire Linux-ot telepítek (Ubuntu server). A gyerekeknek mindnek van okostelefonja, arra telepítenek majd valamilyen terminál programot (Androidra JuiceSSH-t, Iphone-ra pedig Termius-t). Állítólag lesz még egy wifi router is, így egy helyi hálózatot állítok fel: a router-en vezetéken lóg az iskolai gép, amire wifi-n keresztül tudnak a diákok belépni.

Tehát a hozzáférés a tervek szerint rendelkezésre áll majd.

A gyakorlat során az egyszerű felhasználói jogosultsággal is sok minden kipróbálható (egy kis állománykezelés, szkif, szövegkezelés, stb). Van azonban jó pár olyan rész, ahova root jog kell. Nincsenek illúzióim, mi történik, ha 50 kiscsibe root jogot kap pár pillanatra :-) Hogyan lehetne például azt megoldani, hogy mindenki egy külön kis szervert üzemeltethessen, telepíthessen, elronthasson, de az alap szerver mégiscsak az én irányításom alatt maradjon?

Az jutott eszembe, hogy ha mindenki tudna docker-ezni, akkor egy virtuális Linux-ban tombolhatna. Na de hogyan tudom megoldani, hogy csak mondjuk egy linux image-t tudjon csak lehúzni és konténerként futtatni?

Másrészt szeretnék pár parancssoros játékot is mutatni nekik. Google biztos a barátom lesz, csak ha nektek lenne valamilyen preferenciátok, az is jó adalék lenne. Illetve létezik-e valamilyen multiplayer játék linux cli-hez?

Ismét szívesen veszek minden ötletet, jó tanácsot, észrevételt!

Cz

Hozzászólások

Telefonról kínszenvedés ilyesmit használni.

Az iskola nem tud olyan gépeket biztosítani amin pl. Hyper-V (esetleg VirtualBox) fut? Erre szépen telepítgethet mindenki amit akar magának.

Nem ha például Samsung Galaxy S mobil amin van dex. Az egy monitorral és billentyűzettel tökéletes desktop. Az AOSP is tudná Android Q-tól felfelé, bár a Dex-nél spártaibb felülettel. Sok android mobilon viszont nem működik a desktop mód. Nem azért mert kiirtanák a gyártók a funkciót hanem mert kispórolják az usb 3.x-et, ami szükséges hardveres feltétel az Android desktophoz. 

Ebben az iskolában gondolom sem monitorok sem billentyűzetek nincsenek a teremben. Illetve a gyerekeknél SGS vagy usb3-as más Android mobil. Iphone eleve esélytelen. Ha pici a gyerek a mai mobilok képernyője lehet elég nagy. De fizikai billentyűzet nélkül valóban kín. 

Ami a fő témát illeti egyik lehetséges megoldás chroot használata. Tárhelyből kell annyiszor linux szerver által használt tárhely amennyi gyerek van + valami szabad hely mindenkinek. Így root joggal lehet garázdálkodni. Hálózatos játékokra viszont pont nem jó, mert közös lesz a hálózati interface. Ügyes linkelésekkel lehet helyet spórolni, de akkor már sérülékenyebb a host rendszer chrootoltak felől. Ez hasznos lehet kiindulópontnak: 

https://medium.com/@razichennouf/linux-network-stack-and-isolation-tech…

SSH terminálra akár még jó is lehet. Egyébként nem egy kategória Dex vagy rendes Android desktop-pal. Az első probléma a Mirecast-tal, hogy a mai mobilok képernyőaránya már jóval szélesebb mint 16/9. 
Nagyon ritka viszont a 16/9-nél szélesebb monitor. Így alul felül fekete csík lesz a monitoron. Lehet ugyan felbontást váltani egyes android mobilokon, de ilyet gyerek kezébe biztosan nem adnék. Képminőség is elég gyatra Miracasttal. SSh-nál ez is kevésbé fontos. 

Termux nincs ra. Az kb. egy Linuxos rendszer, csomagkezelostul. Ha Termux van, minden parancssori program van, sok fordito/fejleszto eszkoz is, es kisebb maceraval meg a grafikus programokat is meg lehet oldani.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A fekete gyászkeretes letterboxing, pillaboxing nálam nem üti meg a minőségi küszöbszintet. Arról nem is beszélve, hogy az iPhone csak képernyőtükrözést tud, ami közelében sincs a Samsung Dex-nek, ahol egy rendes Android desktopot kapsz 16/9 vagy olyan képaránnyal amilyen a monitor amire kötötted. 

Később írtam, hogy mivel csak SSH elég lehet a fekete csíkos képernyőtükrözés is a feltételek miatt, illetve akár elmegy a mobil képernyő is mert gyerekek, csak legalább valódi billentyűzet legyen.

Letterboxing, csak mirroring eseten van, de szerencsere, nem csak mirroringot tud. Amennyiben az adott alkalmazas nyujt tamogatast kulso kijelzokhoz (ezt iPhone OS 2.0-tol megteheti, azaz a legelso iPhone is kepes ra), akkor gyaszkeret nelkul, nativ felbontasban is lehet hasznalni a kulso kijelzot. Nem tudom, hogy SSH kliensbol van-e ilyen, de hasznaltam mar regebben kulso kijelzovel VNC-t, igy a telefon maga, csak egy touchpad volt (a tavoli UI sem volt rajta), a hozzakapcsolt mezei bluetooth billentyuzet, pedig a billentyuzet, illetve, jatekok kozul is akadt 1-2, amely tamogatta ezt (talan az elso 2 Real Racinget jatszottam igy).

Az alapbol, a telefonon levo, es rendszeresen hasznalt SSH kliensem (Prompt) ezt nem tudja, de BT-s keyboarddal es TV-vel kiprobaltam. Szerintem, SSH eseten, ha feketere allitja az ember a terminal hatterszinet, akkor nem zavaro a letterboxing (19.5:9-es telefon es 16:9-es megjelenito). Mas kliens nalam SSH celra nincs telepitve.

"Amennyiben az adott alkalmazas nyujt tamogatast kulso kijelzokhoz"

Tehát alkalmatlan desktop használatra! Majd ha megütötte az iPhone ezt a szintet akkor ránézek újra. 

"Szerintem, SSH eseten, ha feketere allitja az ember a terminal hatterszinet, akkor nem zavaro a letterboxing (19.5:9-es telefon es 16:9-es megjelenito)."

Ez lenne az iPhone-féle minőség és kényelem? :D Ez gányolás! 

Az eredeti témától már messze kerültünk, mostoha körülmények között gyerekeknek, természetesen ez is megfelel. 

Egyebkent, tuti bennem van a hiba, de meg se fordult a fejemben, hogy ilyet akarjak csinalni a telefonombol. 

Tovabbra is arrol szol a reakciom, hogy allitolag, iOS eseten nem lehet a keszulekhez kapcsolt megjelenitovel es billentyuzettel SSH-t hasznalni, mig Android eseten lehet. Se tobbrol, se kevesebbrol.

Volt itt régen janoszen, meg neki a ContainerSSH projektje, az valszeg jó lett volna ilyesmire - de ha jólsejtem, halott projekt manapság :\ 

Egy kört megérhet, tudsz-e belőle bármi értelmeset kalapálni ma.

Ötlet - perverz, de működhet:
A virtualizációs platformok tudnak a memórián spórolni (Vmware: balloning, HyperV: dynamic memory). Ha felhúzol 50 db vm-t, amik 100 %-ban azonosak lesznek, akkor nem fog 50* annyi memóriát enni. Ilyen linux tanuláshoz szerintem 512 MB ram is elég lenne 1 vm-nek (GUI nélkül persze).
Nyugodtan lehetnek rajta rootok. A gyakorlat végén eldobod a vm-t és újragenerálod / visszaállítot a vm-t snapshotból.
Esetleg 5 diákot engedsz 1 vm-re rootként, így csak 10 vm kell. Ha elcseszik, akkor visszaállítod a vm-t snapshotból.

Persze ehhez is kellene inkább 16 GB ram, mint 8.

+1 a telefonról kínszenvedés dologra

A docker és a teljes virtualizáció között én még bedobnám az LXC-t, ha a hostot jól beállítod, felhúzhatsz akár mindenkinek saját "vm"-et (közelebb áll a konténerhez, de a közös kernelt leszámítva közös rendszer lesz az), lehet rajta root és csinálhat, amit akar (jó, minusz ami az osztott kernel miatt nem megy olyan könnyen, pl. egy openvpn...). Ha meg bármelyik elböki, felhúzol neki egy új containert, aztán kezdheti nulláról...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szerkesztve: 2023. 12. 10., v – 15:00

En mashogy kozelitenem meg.

Elso pont, hogy LVM snapshot, onnantol barmikor visszaallsz.

Masodik, hogy mire kell root? Szedd ossze a parancsokat, hogy miket akarsz, hogy megtehessenek, es rakd be sudoers -be.

Ha nagyon nem jon ossze, akkor a chroot lehet meg a baratod.

Telefonon, virtualis billentyuzettel rohadt kenyelmetlen a CLI, ugyhogy a semmiert nem fogjak megszeretni a szopast. Adj nekik celt. Mittudom en, webserver telepites, majd virtualis domainek kezelese, ott mar mindenki a sajatjat cseszteti. Az apache konfig is allhat includokbol, igy abbol is mindenki a sajatjat szerkeszti.

Ha felhergelte, veges mennyisegu text file szerkesztesevel, akkor a jutalma egy javascriptes jatek ami mar nala fut a bongeszoben, esetleg valami webes tobbszereplos jatek, ahol talalkoznak a tanulok. Ezt neked kell elokeszitened, ok gyakorlatilag csak beelesitik, meg bemasoljak a fileokat onnan ahonnan mondod, meg beallitjak a jogosultsagokat meg megeditalnak nehany dolgot.

A legfontosabb, hogy legyen valami elerendo cel, amiert megeri szopni a telefon SSH felregepelesekkel.

Unpopular opinion:

regisztrálsz egy 30 napos free Azure hozzáférést, és kipróbálod melyik az a legkisebb géptípus amire felmegy az adott linux még értelmes sebességgel, és ha ebből 50 darabot elindítasz, akkor a 200 USD keretet mennyi idő alatt szedi le.

https://azure.microsoft.com/hu-hu/free

Ez úgy lenne igazi, ha a nagy magyar kormányzati / oktatási felhőben lehetne ezt megcsinálni. Nem kérne sok erőforrást, rövid ideig lenne használva. Esetleg a gépeket otthonról is elérhetnék a kisdiákok 1 hétig, hogy próbálkozhassanak ezzel-azzal. Szerintem.
Amúgy tabletről kényelmesebb lenne SSH-zni, mint telefonról. És ehhez még up-to-date tablet se kellene.

De bilibe lóg a kezem....

Volt dolgom a NISZ / KEKKH / (éppen ahogy hívják őket) bagázzsal több szervezet irányából is. Hát ott bármit elintézni, erősen sajtreszelős élmény volt. Lassú, nyögvenyelős, bürokratikus és tuti, hogy valamelyik vezető (akár minisztériumi szinten) keresztülhúzza a számításokat. Aztán nyomozzam ki, hogy ki volt, hogyan lehetne érvekkel meggyőzni stb. Csak hónapok mentek el ilyenre nekem is és főnökeimnek is.

A csúcs, amikor egy audit folyamán bedobták, hogy miért nem náluk futnak a rendszereink, miért nem tőlük "béreljük" az erőforrásokat. Csak finoman küldtem el őket melegebb éghajlatra.

Oktatási felhő: Volt / van rá kezdeményezés, de csak a felsőoktatásban. A közoktatás ebből kimarad. Nem összekeverendő az EU-s pénzből működő nagyteljesítményű kutatási cluster és egyetemen belüli cluster projektekkel (pl: BME Cloud). Ez is érdekek mentén működik. Amíg mindegyik egyetem csak a saját pecsenyéjét sütögeti, addig nem lesz előrelépés. Csak nagyon lassan.

Tudom, hogy már akkoriban is ez volt kint. Nem véletlenül másoltam be ide. Ha ilyennel találkozom, akkor azt igénytelenségként, lustaságként, trehányságként értékelem. Nem véletlenül bukott meg nálam a NISZ / KOF / KEKKH bagázs többedik alkalommal.

Ilyenkor, mint naív felhasználó, kérdések merülnek fel bennem:
- Mennyire tartanak napra / évre készen bármit is?
- Ha nincs ember / szándék az oldal karbantartására, akkor minek létezik az oldal?
- Mi az az információ, ami igaz még az oldalon szereplők közül?

"Mennyire tartanak napra / évre készen bármit is?" - Amennyire az, aki auditálja a működésüket, az infrastruktúrát, elvárja tőlük.
Az oldal gondolom azért létezik, mert kell, hogy legyen - de inkább az üzemeltetésre legyen erőforrás, mint a weboldal pintyőkézésére, minden patchlevel lekövetésére és hasonlókra.

Van egy weboldal, ami azért van, "mert kell". Annak van egy tartalomszerkesztő- és gyártó felelőse (vagy volt, és azóta senki nem nyúlt az oldalhoz), és van az üzemeltetés/infrastruktúra terület, akiket az auditok kapcsán elég erősen tudnak toszogatni, hogy mi milyen verzió és miért. A kettő teljesen független egymástól.
Nem írtam, hogy minden naprakész, hanem azt mondom, hogy az oldal tartalma független attól, ami a valós infrán megtalálható, és ez utóbbit bizony a megfelelő belső eljárásrendeknek megfelelően frissen tartják/frissen kell tartani, mert egy audit vagy külső supporthoz "vitt" esemény kapcsán méretes maflást lehet kapni, ha nem friss, nem felel meg az elvárásoknak.

Ez az oldal nem volt módosítva. Mivel tippre már matatja a webes tartalmat, és totálisan mások az infrastruktúrát, így annyi van, hogy ezt a "mert kell, hogy legyen" oldalt lesz@rták a tartalom frissítése/módosítása során, illetve az infra terület tippre eleinte küldte az infót, hogy mi mire változott, aztán ahogy nem került ki a friss infó a webre, hagyták a tartalomfelelősök értesítését...

Szerinted az adott OS-ekből melyik főverziók a támogatottak a gyártó/disztribúció összerakója részéről? Na, akkor azok. Nem merem feltételezni, hogy olyan khm. gyenge vagy nyaktól fölfelé, hogy azt képzeled, hogy csillió+1 éve nem frissült a támogatott OS-ek köre, mert egy statikus weboldalon nem frissítették a listát...

Szerkesztve: 2023. 12. 10., v – 17:27

A szervered egy Linux, az Android alapja Linux, az IOS alapja BSD. Mutasd meg a diákoknak, hogy mi a közös bennük, mit tudnak mindegyiken megcsinálni és milyen korlátok vannak bennük amik miatt valamit az egyiken meg tudnak tenni a másikon pedig nem.
Androidon segithet a Termux app IOS-en is lehet hogy van hasonló.
A karakteres terminálok idején egy szerver nem tudott annyit mint ma a gyerekek zsebében lévő mobil telefon...
https://termux.dev/en/
https://adarshpalsingh1996.medium.com/turn-your-old-android-phone-into-…
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Szerkesztve: 2023. 12. 10., v – 18:51

Az, hogy rootként ne rombolják szét a szervert, azt én virtme-ng-vel oldanám meg (https://github.com/arighi/virtme-ng). Azt tudja, hogy indít egy qemu-t, aminke a rootfs-e az az aktuális rootfs fölött egy overlayfs. Ebben aztán lehet garázdálkodni, leállításnál pedig minden ami nem RW mappába ment, az törlődik. Nem muszáj hogy a host os rootfs-ét használja, lehet az tetszőleges debootstrap és társai rootfs is.

+1 Telefonról kínszenvedés

Én magam is LXC-t ajánlanám, telepítheted az általad említett ubuntu szerverre is, és indíthatsz rajta minden gyerkőcnek saját virtuális gépet.

Ezen kívül még ajánlanám hogy nézd meg proxmoxot is, elvileg ubuntu szerverre is rá lehet telepíteni, de ha iso-ból telepíted akkor egy debian alapú rendszert fogsz kapni. Webes GUI-ból pár kattintással különféle LXC operációs rendszer lemezképeket le lehet tölteni (legnépszerűbb linux disztrók), és szintén pár kattintással fel lehet húzni egy komplett operációs rendszert. Ezt akár scriptből (proxmox api/shell command) is megcsinálhatod, így nem kell egyesével az 50 vm-et felhúzni és konfigurálni (külön privát IP minden LXC VM-nek, akár külön root jelszóval). Telepítés után csinálhatsz egy snapshot-ot, ha rejtélyes okok miatt bedöglik a VM, akkor egy egyszerű rollback-el újra működőképessé lehet varázsolni, vagy akár törölhető is a VM és felhúzhatod nulláról újra.

Egyszer a villamosról raktam helyre egy Docker konténert telefonról.

Az élmény kínzásnak is durva.

TheAdam

Többen írtátok a telefon képernyőjén keresztüli kényelmetlen cli használatot. Teljesen egyetértek. Erre találtam ki azt, hogy akinek OTG-s android telefonja van, az szerezzen OTG-USB átalakítót, és hozzanak magukkal egy USB-s billentyűzetet. Talán egy fokkal jobb lesz.

Én is érzem, hogy ez messze nem optimális környezet, de egyfajta próbaként tekintek a helyzetre.

Köszönöm az ötletelést, jöhet még több is, főleg a kooperatív cli-s feladatokhoz, játékokhoz.

Közben kiderült számomra, hogy az SSH a chroot-tal jó barátok, ez érdekes megoldás lehet. A proxmox is jó, mert ha végül nem ez lesz az út, akkor legalább a környezetet megmutatom, hogy létezik. A független, docker konténerek lenne az egyik csapásirány. Eddig a docker-t és az LXC-t nagyjából egy kalap alatt kezeltem, de akkor erre is jobban ránézek.

Írjatok, várok minden javaslatot!

Cz

Többen írtátok a telefon képernyőjén keresztüli kényelmetlen cli használatot. Teljesen egyetértek. Erre találtam ki azt, hogy akinek OTG-s android telefonja van, az szerezzen OTG-USB átalakítót, és hozzanak magukkal egy USB-s billentyűzetet. Talán egy fokkal jobb lesz.

Nincsen abban az iskolában számítógép a gyerekeknek a számítógépes órához?

Eddig a docker-t és az LXC-t nagyjából egy kalap alatt kezeltem, de akkor erre is jobban ránézek.

Attól függ, miért szeretnél rootot adni nekik? A dockerből teljesen hiányozni fognak a szokásos rendszer környéki dolgok, nem lesznek különböző servicek, nem lesz service manager sem, pam sem, meg semmi olyasmi nagyon, ami alapvetően egy klasszikus inithez köthető, mert az arra van kitalálva, hogy egy processz és a futásához szükséges környezet legyen benne. Ha OS like konténert szeretnél, akkor az lxc jobb, ott csak a kernel shared.

Na igen, ha nem teljesen használhatatlanok a géptermi gépek, akkor akár egy pendriveről valami live linux környezet is futhatna szerintem az igazi gépen. Van amelyik képes állapotot is megtartani.

Persze, ha "házi feladat" távolról valami iskolai szerveren matatni, az más szitu. 

docker + shellinabox + nginx

es megy webrol minden

inditasz X darab docker containert alpine-al, majd racsattansz shellinabox-al. Utana mar csak beallitod az nginx-et reversre es keszen vagy

Szerintem igy kell megutaltatni a gyerekekkel a linuxot. En azon a velemenyen vagyok, hogy az elso benyomas szamit.

Anno en amikor eloszor linuxot telepitettem joparszor ugy elrontottam, hogy a vegere aszem biost is kellett ujrairnom.

De azzal, hogy teljesen tonkretehettem, adott egy olyan magabiztossagot, hogy utana megvolt az az "en csinaltam" erzes, hogy nem tudjak a labam alol kirantani a talajt.

Amit most te csinalsz a gyerekekkel az kb. olyan, mintha a lidliben vennel egy muanyag gyerekjatek furogepet. Forog meg minden, de megse igazi furogep. Egy csavart mar nem fur be.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyszerre kb 50 gyereknek tartok órát. Nincs akkora gépterem, ahova egyszerre ennyi főt be lehetne tenni. Az időkeret, helyszín fix, annyit tudok variálni, amennyi saját erőből sikerül. Másik lehetőség, hogy egyáltalán nincs óra. 

Igyekszem viszonylag színesen előadni a tudományt, kísérletezem. Ha tényleg annyira kínszenvedés lesz, kitalálok majd mást. De csak olyan eszközeim vannak, amit magam faragok a helyzethez.

Lenne rendes gépterem, én sem órákon keresztül járatnám a számat és a PPT-t meg a shell-t, hanem a srácok dolgoznának :-)

Jók a felvetett gondolatok, jöhetnek még!

Cz

"Egyszerre kb 50 gyereknek tartok órát." - 50 fő az három, de inkább négy csoport - ha érdemben tudás átadása, és gyakorlati tapasztalatok szerzése a cél. Ha csak valami "must have" baromság kipipálása, akkor meg mindegy... Lenne, ha használható kliensben lehetne gondolkozni. De első ismerkedésre a mobilról-valahohgy-ssh az még Zuzu Petals-on is erősen túltesz...

Tanár hiányról hallottál már? És amúgy az iskolák már 20 évvel ezelőtt is pénzhiánnyal küzködtek, érettséginél nem egy tantárgynál mi vettük a tanárnak papírt amire saját idejében lefénymásolta nekünk a gyakorló feladatokat meg ki tudja még miket amire már nem emlékszem.

Attól még 50 fős _gyakorlati_ óra az nettó idő- és erőforráspazarlás, mert nulla idő lesz valós, használható tudást átadni és az így átadott tudás begyakorlásában segíteni a diákoknak. A laborgyak ugyanis nem arról szól, hogy kiadom a feladatot, aztán menjetek, csináljátok, és akinek szerencséje van, az kérdezhet is, és választ is kap a kérdésére, problémájára.

Nekem 20-22 fő körül volt a legnagyobb csoportom, amit tanítottam, és az a létszám még olyan, aminél tényleg tud működni az 1:1 oktatás, tényleg mindenkire jut elegendő idő, és mindenki el tud jutni olyan szintre, hogy a leadott anyag nagyobbik része meg is marad készség szinten.

Ez még így is sokkal jobb mintha nem lenne egyáltalán megtartva az óra. Akit érdekel a dolog, az követni fogja az óra anyagát és talán otthon majd tud vele tovább foglalkozni ha már van valami alap tudás amiből kiindulhat (ez saját vélemény, nincs belelátásom a tanári szakmába). Van legalább egy tucat ismerősöm akik erről panaszkodnak az ország különböző részein, hogy a gyerek tele van lyukas órával, sokszor helyettesítő tanár sincs aki csak beugrana fegyelmet tartani vagy legalább valami előre bekészített tananyagot vagy feladatokat csináltatni a gyerekekkel. Mi még csak oviba járunk, de sajnos az állami bölcsivel hamar rájöttünk hogy túl vannak terhelve a nevelők, az ideálisnál jóval nagyobb csoportok vannak. Azóta családi napközibe járunk, és nem nagyon tudjuk mi lesz így az iskolával, állami fenntartásúakat egyre inkább úgy látjuk kerülni kellene. De ez már eléggé off topic, eltértünk a tárgytól.

Ezt az 50 fős gyakorlatot én is inkább olyannak képzelem el mint egy egyetemi gyakorlatot, vagy pláne házit: kiadja a tanár a silabuszt, hogy mit kell megcsinálni, és megcsinálom. Mivel ő is kipróbálta, tényleg működik minden, nincs kérdés semmi, és örö e bódottá. El nem tudom képzelni, hogy hogy működhet 50 emberrel másképpen. Szerencsére ez nem a mi problémánk...

Jah, hát 50 embernek gyakorlati bármit is tartani, h. rohangászik az egyik kérdezőtöl a másikig az kb. mission impossible. Millió olyan tanfolyamot láttam már (fizetősök!) ahol amikor a kiadott laborgyakorlatot kellett volna elvégezni, és mindig volt valami gikszer, rohadtul frusztráló volt h. a tanár nem volt ott, mert 5 másik embernél fixált. Ráadásul ez nem is 50 emberes gyakorlat volt, csak max. 15-20 fő. Így meg lemaradt az ember, nem tudta befejezni, már menni kellett a következő anyagrészre. Szar élmény, gyerekeknek meg hatványozottan az lesz.

Nekem az a max. 20-22 fős csoport, amiket oktattam egy-két hallgató kivételével igencsak motivált emberekből állt, úgyhogy lehetett velük haladni, illetve kifejezetten úgy lett összerakva az anyag, hogy a képzés végére tudjanak telepíteni és alapszinten adminisztrálni Linuxokat, ne legyen idegen nekik a standard parancssoros eszközök használata, shell scriptek írása, ed/sed/vi/awk és még egy maréknyi tool is hasznos társuk legyen a munkájukban.

Nem a motiváltsággal van a gond (eleve egy ilyen opcionális laborgyakorlatra talán az megy el, akit tényleg érdekel is). Hanem ha elakad az ember, és feszített a tempó, fel tudja-e venni a lépést a többiekkel, vagy lemarad és ha utána sem tudja utólérni a csapatot, akkor az neki személyesen rossz élmény.

Higgyétek el, teljesen értem, amit írtok. Én is el tudnék képzelni jobb helyzetet, létező technikai felszerelést, bármit, de most ezek a peremfeltételek. Nyomhatnám tovább a 3 órányi PPT-t, meg a mozit, hogy én mennyire jól tudom kezelni a gépet.

De most ez egy kísérlet, hogy a gyerekeket is bevonjam egy kicsit jobban.

A telefonra csak külső billentyűzet kerülne, külön monitor nincs.

A leírt feltételek mellett az "ssh mobilról" nem oktatás, hanem nettó szivatás, úgy a hallgatók, mint az okatató(k) számára. Mert mire ~50 főnek sikerül random mobilról bejelentkezni... Ha csak 10-15%-uk igényel segítséget, máris elmegy kb. negyed óra vele... És még csak ott vagyunk, hogy ott van előtte a molyfing méretű prompt a telefonjának a kijelzőjén...

Nem tudom, hogy a poszt-tolónak volt-e már szüksége arra, hogy mobilos ssh kliensből értelmesen, hatékonyan(!) matasson beállításokat...? Nekem sajnos volt ilyenhez szerencsém... Zuzu. Petals. Sajt. Reszelő. Ha "ég a ház", akkor oké, megoldja az ember, de tanulni, próbálgatni dolgokat... Na azt neeem...

Jó. Megvolt az első ilyen óra, elmondom a tapasztalatokat.

Egyrészt a csapat nagy része a foglalkozás felétől szabad pihenést kapott (előtte volt rendes tevékenység, ismétlés). Ebben az évben az utolsó alkalom volt, és általában más órákon is lazább a munka, így nem volt nagy meglepetés. Szépen, rendben elvoltak.

A másik rész viszont nagyon is érdeklődő volt, együtt raktuk össze az alhálózatot, ötleteltek, aktívak voltak. A wifi router bírta a terhelést. A kliens program végül nem az lett, amit előre gondoltam, hanem egy párat kipróbáltak, mire a Termux-ra ráakadtak.

Kipróbáltuk az USB billentyűzetet OTG adapterrel, nagyszerűen működött egy apache telepítés. A srácok telefonjának a képernyője meglehetősen nagy, és jó a szemük, így egész jól tudták kezelni az ügyet.

Egyfajta főpróbának tartom az esetet. Működik, bár nem ezen a felületen fognak script-eket írni, az talán túlzás lenne. Viszont pár linux alapparancsot kipróbálni, szöveget szerkeszteni tök jó. Persze többen mondták, hogy akkor most mégiscsak szereznek egy-egy használt laptopot.

Szóval lesz ebből még valami, nyilván észben kell tartani a korlátokat. Majd mesélek még a későbbiekben, ha érdekel valakit.

És köszönöm a tippeket, mindenkié hasznos volt!

"a csapat nagy része a foglalkozás felétől szabad pihenést kapott" - egyedül ~50 fővel nem igazán lehet boldogulni, viszont az, hogy az egészből egy "próbáljuk ki" esemény lett, azért - ahogy egy egykori oktató kollégám mondta - írjon be magának egy piros pontot :-)
Amit én ilyen konzolos felületen oktatásba bevittem, az a shell, az ed/sed/vi(!), hálózati beállítások ellenőrzése/módosítása, illetve az awk - mivel a hallgatók jellemzően programozói területről érkeztek hozzám, az awk programok "minta - tevékenység" felépítése mindenképp új volt nekik, és az ebben rejlő lehetőségeket felismerni/felfedezni több,mint hasznos volt nekik.
 

8GB az elég karcsú de lxc-vel próbálkoznék. 
Template-ből nagyjából 2 mp alatt újra lehet húzni bármelyik elbökött gépet.
Most néztem egy alpine 128M-val simán elindul. Talán még 64-el is, szóval el fognak férni.
DHCP-vel lehet mindnek címet adni de 50 diák "telefonja" + 50 lxc az már 100 db ip, szóval meg kell nézni befér e a "többi mellé".
A telefonos terminál szerintem is élvezhetetlen, annál még az is jobb ha kettesével jut egy gép. Laptopjuk nincs?

Gábriel Ákos

Én a gép menedzselést kihagynám, és annyit csinálnék, hogy mindenki kapna egy foldert, ahol garázdálkodhat. Copy, listázás, szöveg szerkesztés, stb. Ez simán elmegy 1 gépen 50 felhasználóval, és akkor nem kell feltalálni a melegvizet.

Lenne a közös gépen egy webszerver, amin a ~/usernev foldert mindenki a saját mappájából tudja állítgatni, és ehhez adnék valami feladatot. Tehát hogy kontentet tudnak feltenni erre a szerverre. (Szerintem nem szabad ilyet a public netre kitenni manapság, nehogy illegálisat csináljanak, de fene tudja.) A kontent meg egy mini HTML és mini Javascript példa, amibe bele tudnak nyúlni itt-ott az ügyesebbek.

Közös játékra pont alkalmas lehet egy mini web program. Persze az már programozás-szerű, de hátha valahogy meg lehetne csinálni Linuxosra: például van egy pipe, amibe minden weboldal ír és mind olvassa, és írja ki a weboldalra. EGy ilyen primkón összerakott cset alkalmazáson tök jót lehet ökörködni a végén!

Csak ne legyen benne log funkció, hogy mikor bezártad az egészet, akkor el lehessen felejteni és ne kelljen igazgatói intőket szórni a dolgok miatt amiket beírogattak az emberek! :-)

proxmox lxc igy "kozos" ram lesz, lvm thin igy csak annyi helyet foglalnak a cuccok ami adat van. rootot kaphatnak. akar pve-hez is adhatsz usert mindenki a sajat cuccat tekerheti. nyilvan scriptelve mindent (ansible, terraform, akarmi)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!