Windows 10 KVM-mel virtualizálva, több Linux user számára

Egy Fedora 39 desktop Linuxon akarok telepíteni KVM alá egy Windows 10-et.
Ezt a virtuális gépet viszont több különböző linux usernek el kellene érnie, természetesen nem egyidőben, mert egy desktopon egyszerre csak egy ember dolgozik.
Eddig a KVM-be telepített virtuális gépeket csak én használtam, de most a munkahelyen többen is használjuk ugyanazt a szervíz laptopot, amire Linuxot akarunk, de néha Windows is jó lenne.

Arra gondoltam, hogy az /opt/WMs/ könyvtárba teszem magát az imaget, de elég az, ha minden usernek úgy konfigurálom a KVM-et , hogy ugyanazt az imaget használja?

Hozzászólások

Ilyennel én is próbálkoztam... a fájlok jogosultságaival/ACL-ekkel kellett varázsolni emlékeim szerint, de rég volt már (szerencsére...). Azóta fordult a dolog: Windows az alap, és WSL2-ben futó Linux van, ha kell.  (A jogi/licensz kérdést nem kezdem boncolni, arra ugorjon rá az, aki akar...)

tegyel fel egy libvirtet, es akkor nem kell allitanod semmit.

amikor nem fut a guest igy nez ki:

# ls -l /var/lib/libvirt/images/
-rw-r--r-- 1 root         root         42949672960 nov   29 17.44 win10.raw

amikor elinditja, akkor magatol atallitja erre:

# ls -l /var/lib/libvirt/images/
-rw-r--r-- 1 libvirt-qemu libvirt-qemu 42949672960 nov   29 17.44 win10.raw

neked aztan fura humorod van...

Azért nem mert ugyanazon a gépen lenne a Windows a VM-ben, ráadásul nem kell hogy állandóan fusson, csk ha néha mégis kell.
Úgy látom a libvirt lesz a megoldás.
 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A libvirt/virt manager ezt simán megoldja. Csupán arra kell ügyelni, hogy a kapcsolat qemu/system legyen, fusson a libvirtd (systemctl enable...), és a felhasználók akik elérhetik legyenek a libvirt csoportban. Ugyan nálam arch van, de remélhetőleg máshol is így megy. A qemu/user session alá feltelepített VM-et meg simán át lehet migrálni, virsh-el kiexportálod a VM xml konfigot, átrakod az image-t a system tárolójába (illetve beállítod a jogait az új helyen), átírod az elérési utat az xml-ben az újra, system sessionból meg virsh-el beimportálod a VM-et és kész.

Szerkesztve: 2023. 12. 04., h – 10:20

Köszönöm mindenkinek.
KVM-hez amúgy is a Libvirtet használom, csak nem gondoltam, hogy ezzel ilyen közös használatú VM esetében is ilyen egyszerű!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox