ESP8266 - Több mint processzor...

Fórumok

Gondolom sokan ismeritek ezt a jószágot. Pár éve reszelgetek rá egy romot, amit szeretnék bemutatni.
Tudom hogy még rengeteg hiányossága van, de hozzáteszem, nyolc általánosom van és nem tanultam programozni. Ezért csak építő jellegű kritikát szeretnék, amiből tanulok, ennek segítségével csiszolni tudjam a jelenlegi cuccot.

http://www.esp8266.org

Hozzászólások

WOW! Én is reszelgetem ilyen eszközre, nem gondoltam, hogy ilyenre szükségem lenne, de frankó az ötlet! A kinézete sajnos nem túl fancy, HTML pistikés, bocsi. Épp tervezek (vasútmodell elektronikai család építésével foglalkozom, ahol atmel328p a belső része, RF24 a komm. protokol; de már készül az esp32 verzió is) egy tool-t, ami svelte weboldal eredményét (generált html+assets) tudja EspWebserver formátumra hozni a fájlokat. Fancy-bb felületet lehet adni neki.

De összességében grat! Mi a cél? Ki a célcsoport? Miért csináltad? Mind-mind érdekel.

Sokat matekoztam a kérdéseiden, nagy nehezen megszületett a válasz.
"Mi a cél?" : Nincs vele célom.
"Ki a célcsoport?" : Aki most kezdi a HTML CSS JS szentháromságot.
"Miért csináltad?" : Unatkoztam a vírushiszti alatt, próbáltam valami értelmes tevékenységgel elütni az időt a bezártság alatt. Tetszett, hogy minden nap tanultam valami újat az aktuális feladat megoldásához. Gyakorlatilag nulla tudással kezdtem neki.

Update v472

Az ESP8266 és az ESP32 között nem csak a több RAM a különbség. Az ESP32 dual processzoros, így amikor a wifi becsigul, van másik processzor a munkára.

Mindig nevetgélek a kezdőkön, akik ESP8266-ra szoftveres UART-ot raknak, meg WIFI-t, mert ki akarnak spórolni esetleg egy invertáló tranzisztort, mert az invertált UART hardverből nem megy. A WIFI brutál megborítja az ESP8266-ot és nincs másik processzor, amelyik segítene. Garantált az adatvesztés, ha nem hardveresen fogad.

Sosem fogsz egyenletesen mintavételezni vele és wifi-n továbbküldeni. Nem képes rá.

8266-ot felejtsd el. Ha olcsó cuccban gondolkodsz, akkor ESP32-C3.

Írta, hogy pár éve kezdte, igaz az ESP32 se vadiúj, de ahogy nézem sok okosrelé gyártó még egy-két éve váltott, valamint még a régi eszközök is forgalomban vannak. Én most Shellyből direkt már csak ESP32-eseket vettem. Nem mintha nagyon kihasználnám a képességeiket. 4-5 Action, meg helyi HomeAssistant vezérlés.

Tényleg szupernek tűnik a dolog! Sztem. érdemes lenne egy kicsit felturbózni a weblapot HTTPS-el, HTTP-> HTTPS redirect-el, illetve egy egyszerű menürendszerbe szervezni a weblapot, hogy később minden információ könnyebben elérhető legyen. Utána megosztani a nagy közönséggel a forráskódot. Lehet más is szívesen fejlesztene hozzá kódot/modulokat stb. Természetesen a kódot megfelelően védeni kell a megfelelő licence-el, kell egy dokumentáció,  hogy lehet fejleszteni hozzá stb.

Létezik egy ESP Web Tool nevű cucc, amivel könnyedén lehet telepíteni/frissíteni a kész ESP alapú célhardvereket. Az ember csak bedugja a gépbe az USB csatlakozót, és weben telepít/frissít. Csak mert látom az INSTALL részt.

Egész jó. Hasonlót elkezdtem egyszer én is (kicsit más témában) aztán jött az esp32 és elkezdtem vakarózni, hogy most mi legyen. Azóta kicsit elfogyott a szabadidőm, úgyhogy elengedtem a témát. Majd ha nyugdíjas leszek. Most következik egy 40 év pihi :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2024. 06. 10., h – 01:29

Napi tanítás viszkis linkeket ajánlom megnézni, fetrengtem a röhögéstől. Aki érti a spirituális mondandóját, az jó úton jár, a többieknek meg felesleges megpróbálni elmagyarázni, majd idővel megértik (vagy nem)...