DVB-tuner / antenna probléma

Fórumok

1. Van egy DVB-tuner (ASUS U3100 mini plus) Ez a tuner + egy asztali PC a Balatonnál a MindigTV-t hibátlanul fogja.

 

2. Ugyanezt a PC-t + tunert felhozva Budapest XVI. ker.-ben a vétel tele van zavarral.

 

3. Ugyanarról az antennáról Budapest XVI. ker.-ben egy másik DVB tuner a MindigTV-t hibátlanul fogta évekig. (Sajnos ez a tuner meghalt.)

 

4. Ugyanarról az antennáról Budapest XVI. ker.-ben az LCD-TV a MindigTV-t most is hibátlanul fogja.

 

A közelben van egy mobil átjátszó. Arra gondoltam hogy egy LTE szűrő megoldja a dolgot. Vettem egyet, de a vétel élvezhetetlen maradt.

 

Kipróbáltam még a jel csökkentését (hátha túlvezérelt), de az sem jött be.

 

Van valakinek más ötlete?

Hozzászólások

Kicsi a tunered érzékenysége, vagy rossz a jel/zaj aránya.

Szerkesztve: 2023. 09. 28., cs – 05:59

Szobaantennától meg teleszkópos fiszemf@szomtól ne várj sokat, a tetőantenna volt mindig a tuti, még ha közel is volt az adó. A DVB-T meg pláne érzékeny a régi analóg technikához képest. Persze lehet bohóckodni pl USB tápszűrővel, erősítős szobaantennával, esetedben LTE szűrővel (ami ki tudja, mikori és melyik országbeli frekvenciakiosztásra lett belőve) de a tetőantenna a tuti, abból se baj, ha erősítős (tápfeladóval, mert ilyen kütyü nem tudja meghajtani) ja meg rendes kábelezés.

Első körben érdemes lenne kölcsönkérni/megnézni rendes TV-vel. Látom, az pipa

A szűrőt mindenképp kiszedném. Biztos arra néz a tetőantenna, ahonnan érkező mux-okat/csatornákat szeretnéd használni? Lehet a csatornakeresésnél valamiért egy távolabbi nem irányba eső adót választ a TV program, esetleg újra kellene hangolni vagy kézzel megadni ha van rá mód. 

https://mindigtv.hu/uploads/Frekvenciatabla_2023_08_28_b8d01b8aae.pdf

De az is lehet másfelé kellene az antennát irányítani, na meg lehet kábelezés gond. 

Én erősítő kapszula + lepkeantennával a légvonalban 80km-re lévő adót (Tokaj) be tudtam fogni stabilan. Ha gond volt, akkor a kábellel volt baj. 

Ja meg az ilyen műanyag és pláne 90 fokos csatlakozót kapásból cserélném, ha az van. Műanyag házas 90 fokos csatlakozó nekem még kábelTV-vel is csak zavart okozott.

 

Milyen típusú az antenna?

A tetőantenna erősítős, vagy passzív? Ha erősítős, akkor a tuner nem ad fel neki táplálást esetleg. A dvb tunerekben szokott lenni olyan opció, hogy jelerősség és jelminőség. Összehasonlításra, hibakeresésre, antennaforgatásra hasznos lehet. Automatikus a keresés, vagy be lehet írni a multiplex frekvenciát? Mert az adóról adóra eltérő.

A végére a szilikon tuneres PCI(e) kártyák szerencsére utolérték a TV-ket (legalább is egy jól megépített márkás kártyával nem volt gondod), de ilyen USB-s cuccban nincs rendesen árnyékolva/hűtve, fogyasztása se lehet akármekkora, rendes tápnak sincs sok hely, SDR-ként FM vételkor is gyengusabbak sajnos.