[Megoldva]Nem lehet kikapcsolni a gépet

Fórumok

Adva van egy régi dell(optiplex790) amiben az Os (ek)nek van egy SSD. Dual boot, két linux. A régebbi egy Arch, jfs fájlrendszeren. Olvasva a híreket úgy döntöttem rég játszottam: megszabadulok a jfs -től is , meg rég néztem rá az RHEL vonalra, felrakok helyére egy Alma-t. Miután felkerült, a másik linuxom elfelejtette, hogy kell kikapcsolni a gépet. Az Alma kikapcsol, a másik (egy Artix) nem kapcsolja ki a gépet, se reboot, se poweroff, se a shutdown -p verzió nem működik. A folyamat elindul, lelövi a futó szervizeket, (modemmanager -ezt látom-) stb.) de fizikailag nem kapcsol ki.

Úgy kell a nyomógombbal hosszan. Legacy bios, nem uefi. Ötleteket kérnék.

Köszönöm.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 13:39

shutdown -h

vagy -P

Próbáltam azt is. Valamit az Alma linux telepítése kavart egyértelműen. És ez az amit nem tudok, hogy mit. Előtte a Bspwm poweroff-ot hívott, és rendben működött. Azt próbáltam először terminálból most is. Régebben a -h ra csinálta ezt. Ezért sokszor  -P volt (más linuxokon). A durva hogy a reboot és a  -r se működik. Valamiért nem tudja lelőni a vasat.

Egy dmesg kimenetet tegyél be, meg esetleg telepítsd újra a linux-firmware csomagot. Nekem az egész morbid, mert az egyik rendszernek nem kéne befolyásolja a másikat. Hacsak nem osztoznak ugyanazon a boot/EFI partíción, vagy a home közös, hasonlók. Nem láttam még ilyet, hogy az egyik befolyásolja a másikat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pontosan ez nekem is a bajom, hogy nem értem. Elméletileg két teljesen külön rendszer. Egyetlen közös, hogy ua. a grub indítja mindkettőt. Nincs közös boot, vagy home partició. Már gondolkoztam azon is, hogy az artixból indítok egy grub installt, és grub configot.  De majd délután ha hazaérek.

Kerdes: milyen bootloader volt elotte, es az Artix boot beallitasai Alma install elottrol negvannak-e? Csak azert kerdezem, mert nekem regesregen volt egy kalandom az azota is egyetlen OpenSUSE installommal, hogy olyan szinten fejbe vagta a grubot, hogy minden mas telepitett disztro eltunt a listabol.

Nekem az a tippem, hogy az alma installer valahogy mashogy parameterezi a bootloadert, esetleg sikeresen felulcsapott par cuccot a /boot alatt.

szerk: esetleg meprobalhatod ujrarakni a bootloadert Artix alol (hatha akkor majd Alma alol nem tudod leallitani :) )

Több helyen írják ezt a kernelparamétert:

acpi=noirq

Mennyit vártál? Nem lehet, hogy valamilyen szolgáltatás nem adja fel a harcot, a systemd pedig várja, hogy leálljon? A systemd-nek emlékeim szerint van egy 90 másodperces meg talán egy 5 perces alapértelmezett timeout-ja. Ha 5 perc múlva sem áll le, akkor azért gyanakodj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fájlrendszercsere rész nem teljesen világos. Csak az Alma alatt cserélted le vagy az Artix alatt is?

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Szerkesztve: 2023. 01. 31., k – 08:41

A kérdésekre:

A régi rendszer úgy nézett ki, hogy az ssd az a sda: először (már vagy 6 éve) lett feltéve az arch az sda1, ext2 a boot, az sda2, jfs a többi. Az sda4 már akkor is megvolt játszós particiónak. Többek között freebsd is volt rajta. A grub az archból telepítve, és minden így az Fbsd is onnan indítva. Vagy két éve került oda az Artix. S a játszósból idővel az első számú rendszer lett. Eddig sose volt gond az se az indítással se a leállással. Most mikor az Arch helyére felkerült az alma először töröltem a sda1 és 2-őt, és szabad helyként ezt a területet adtam meg az Almának. Amit szépen fel is partícionált. Csinált egy bootot, egy kitejesztett rendszer partíciót, illetve egy sda5 LVM nek. (az automata partícionálást választottam). Felrakta a grubot, ami megkereste az Artixot és felrakta a menűbe. ( itt csinált egy hibát, az initrdnek az intel microkód img. állította be, de miután kijavítottam, az artix is elindult). Sokáig (vagy egy -másfél napig) csak az almát használtam. Be kellett lakni, konfizni, a mentett napi fájlokat visszatölteni, a megszokott progikat feltelepíteni,stb)

Így az Artixot csak tegnap indítottam el ismét, s szembesültem, hogy nem tudom leállítani.

Szóval az atrix partíciója nem lett bántva. Az artixon S6 az init. S ez az ami nem áll le. Ha várok akkor nincs fájl korruptálás, ha csak kicsit várok, akkor persze igen. Szóval szemmel láthatólag megcsinál mindent amit kell, szép sorban, csak a végét a power down részt nem.

Nos, sokáig nem foglalkoztam vele. Az első körök nem hoztak eredmény, így inkább az Almával ismerkedtem. Ma mégis bekapcsoltam az Artixot. Frissítettem: Hátha, de nem.

Nézegettem majd, hirtelen ötlettől felbuzdulva, ránéztem a partíciókra a Gparted-el (ez van fent alapból a Cinnamonban). És megdöbbenve láttam, hogy az Alma partíciói aktívként jelöltek /akár az Artix-é, amin ugye fut/. Fstabok megnézve (mindkét rendszeren, semmi gyanús) Gpartedben deaktiválom az Alma particiókat.  S láss csodát, gond nélkül kikapcsol.

Valószínűleg a telepítéskor az Alma felcsatolta az Artixhoz, és a partíciós táblába is rögzítette ezt. (hogy miért, nem tudom, ne kérdezzétek).

 Hiába telepítettem újra az Artix alól a Grubot, az ugye csak az első 440 byte-ot írja felül. A többi beállítást nem módosítja.