Párnahuzatban euró - alternatívák

Fórumok

Nemrég benne voltam egy beszélgetésben, ahol arról volt szó, hogy a 3-6(-N) hónap vésztartalékot hogyan érdemes kezelni, ha pl. egyébként a vagyonod nagy része ugyanattól az országtól (itt jellemzően Magyarország) függ. A gyakorlatban ez marha nehezen megvalósítható, mert pl. egy IBKR számla is már az IBCE Zrt-nél van, tehát nem igazán van hedge az országkockázatra. Ennél a pontnál lettem lehurrogva, hogy ez egy baromság, ott a Revolut, azon kell pénzt tartani. Nekem viszont pont a Revolut & co. az, ahova nem raknák hosszútávra nagyobb összeget, felügyelet nélkül.

Kíváncsi vagyok, van-e valakinek jobb ötlete. A feladvány:

  1. Magyar állampolgárnak, magyarországi lakcímmel megnyitható legyen, lehetőleg online
  2. EUR, esetleg GBP/CHF alapú elszámolás
  3. Alacsony kockázat. Nem kell inflációt meghaladó hozam, ez egy vésztartalék a párnahuzat/befőttesüveg helyett. Ha >0% a hozam, az már oké.
  4. Olcsó. Nem kell, hogy ingyenes legyen, de minimális számlaforgalom várható (mondjuk havonta max 1 utalás befelé, évente 0..1 kiutalás)
  5. Likvid. Vésztartalék, tehát a lényege, hogy hamar hozzá lehessen jutni, minimális bukóval.
    • Debit card előny, de nem elvárás
  6. Nem neobank.

Hozzászólások

20 darab 1000 CHF-es bankjegy, 200g arany. Kis helyen elfér, csak jól el kell dugni, lehetőleg a pénzt tűzálló helyre.

Román jegybanki képviselő az inflációról: az a legjobb, ha elisszuk és megesszük a pénzünket

:D

Mit tehet az ember, ha nyakán az infláció? Hát óvni akarja megtakarításait, de hogyan? Ha 14 százalékos az infláció, és a bank 3 százalékos éves kamatot ad, akkor jó 10 százalékos a veszteség. Vegyünk államkötvényt? A legfrissebb ilyen értékpapír hozama egy évre 7,2 százalék, de az infláció 14 százalékos. Három évre 7,8 százalék a hozam, de vajon mennyi lesz az infláció? Ezt nem tudni. De akkor mit lehet még tenni? Tőzsdézni lehet, de ennek vállalni kell a kockázatait is. Aranyat is lehet venni, de hol tartod az aranyrudakat? Otthon? Elviszed a bankba, de a megőrzés banki költségei lényegében elviszik a nyereséged. Lehet még műalkotást, telket vagy házat venni. De a legjobb megoldás, ha fogyasztásba ölöd azt a pénzt. A 80 százalékát eliszod és megeszed, aztán lesz, ami lesz, de legalább reménykedhetsz.
 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát akár viccelt akár nem, sokan gondolkodnak igy... Itt is van még egy kis csemege hogy belelássunk jelentős mennyiségű ember gondolataiba.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Inkabb azt keresi, hogy felet-harmadat kp-ban tartja. 5-10%-ot fintechnel. 5-10%-ot cryptoban. Minel kulonbozobb modon ferhessen hozza penzenek bizonyos reszeihez, es ha elveszit valamit, ne mindent veszitsen el.

Szerintem leginkabb egy "manualisan diverzifikalt" portfoliot keres. Es o okosabb, mint azok, akiknek ilyenkor eladjak nagy corporate-ek szines abrakkal az "automatikusan diverzifikalt" portfoliot, ahol egy gombnyomassal megnehezithetik a penzehez valo hozzaferest.

A kamatveszteseget kell felfogni biztositasi dijkent.

Ja, ez nem gond. A beszélgetésben pl. elhangzott, hogy azért is jó a Revolut, mert könnyen vehetsz onnan részvényt, és addig sem parkol a pénzed. Nyilván aki ilyet mond, az nem érti a problémát. :)

 

Nem erre talaltak ki a hitelkartyat? ;)

Sok dologra jó, de vésztartaléknak biztos nem azt használnám, amíg van választásom. :)

Pontosítanék egy kicsit, itt az egész portfóliónak az a (relatíve kicsi) szelete érdekes, ami már nem a diverzifikációról szól, hanem B terv arra az esetre, ha van egy órád elhagyni az országot/kontinenst, mert üldöz a maffia, bombáznak az oroszok, rád száll az adóhivatal, stb. tetszőleges indok miatt.

Nyilván ezen belül is érdemes lehet diverzifikálni (nincs idő hazamenni a kp-ért, mikor dobbantani kell, vagy éppen nem férsz hozzá a crypto wallethez), de a vagyonba nem is számítanám különösebben bele.

szerk: Még pontosabban egy gondolatkísérlet az egész, mert valszeg nincs olyan megoldás, ami minden esetben jó, és nincs óriási kitettséged a környezeted felé (megindul a fosztogatás, stb.)