32 évvel a kiadása után, a Lotus 1-2-3 megérkezett natívan Linuxra!

Címkék

A Google P0 csapattag Tavis Ormandynak BBS warez archívumok feltúrása, reverse engineering stb. után sikerült portolnia a proprietary Lotus 1-2-3 táblázatkezelőt Linuxra. A Lotus 1-2-3 32 évvel ezelőtt került kiadásra, akkor, amikor a Linux még nem is nagyon létezett. Most, három évtizeddel később natívan fut Linuxon. Gyakorlati haszna nyilván nem sok van, sportértéke azonban vitathatatlan.

Arról, hogy hogyan sikerült ezt a nem mindennapi teljesítményt véghez vinni, itt lehet olvasni.

Hozzászólások

Sok minden nem tökéletes benne. Jogi ellenlépés nem lehetséges, mert egy kb. 22 éve abandonware, sehol nem lehet megvenni, és úgyse használja senki in production környezetben. A Lotus hiába is szűnt meg, megvette az IBM, így ő a jogtulajdonos, de mivel nem árulja, azért szabad préda, és szoftverszabadalom sem védi, disassembly, reverese engineering ellen, így nem tudnak semmit tenni ellene. Nem is fognak, mivel az érdekeiket nem sérti, ez egy legacy retró szoftver, egyfajta muzeális darab már, jobb modern alternatívák mentén már rég elavult, az is tiszta szégyen, hogy nem ők maguk opensource-olták. Az ilyen régi szoftvereket még a MS is ki szokta nyitni, pedig ők igazán főgenyók.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A jogi ellenlépéssel kapcsolatban sajnos tévedsz. Sajnos a szerzői jog (Magyarországon) az utolsó szerző halálától számított 70 évig védi a szerzői műveket, így a szoftvereket is. Az persze más kérdés, hogy nem lesz aki kártérítést kérjen és a mostani BTK 385.par. szerint a szerzői jog megsértése akkor büntetendő ha vagyoni hátrányt okoz. Szóval jogsérő csak nem lehet büntetni - legalábbis Magyarországon.

Szerkesztve: 2022. 05. 22., v – 21:06

Úú, ez nagyon nagy királyság lenne. Ha
1) nem kéne coff-i386-os binutils neki, hanem megoldották volna, hogy elf64-gyel fusson, az elf kell modern Linux kernelek alá tudtommal
2) nem kéne hozzá külön az eredeti lotus-1-2-3 Unix-kiadást beszerezni
3) minden funkció menne benne (a fejlesztő git-es tárolója szerint nem működik benne a grafikon funkció, jó néhány gyorsbillentyű, stb.).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát beleolvasva a linkelt cikkbe, én azt látom, hogy volt valamikor a Linux hőskorában egy SCO-emulációs réteg a kernelben, amit eldobtak, ez a jó ember meg megcsinálta kicsiben tök ugyanazt. Mondjuk én a videó megnézése után is azt éreztem, hogy itt szó nincs portolásról, hanem az AT&T-féle iBCS2 emulációval futtatta - csak ugye újra meg kellett csdinálni :-)

(Aúgy szerintem én valamikor az elmúlt 5 évben láttam ilyen dobozos SVR4-re való Lotus 1-2-3-t.)

Kösz az infót, ezt nem írta egyik oldal sem világosan, hogy nem natív, hanem emulációs réteg. Én azt hittem, hogy ez teljesen natív, de így már érthető az is, hogy miért ír a procira a videón a Lotus konkrétan Unix System V-ot, release-nek meg 3-at. Ez az SCO-réteg is új, nekem ez anno kimaradt. Gondolom azért dobták, mert felesleges komplexitás volt, és az SCO már a múlté.

Kár, mert ha natív lenne, azonnal bepróbálnám az sc és az sc-im helyett.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

PC-s UNIX-ok (*X-ek) között jellemzően voltak akik a.out-ot, mások COFF-ot, még mások ELF-et használtak futtatható fájlformátumként. Ha átkonvertálok egy binárist COFF-ból ELF-be, akkor COFF-ot, vagy ELF-et futtatok?

Ha van egy rendszerhívás, ami az én kernelemben nem létezik, de írok egy kiegészítőt, ami nem a kernelben, hanem userspace-ben átalakítja az adott rendszerhívást a kernelemben levő egyéb rendszerhívás(ok)ra, akkor emulálok, szimulálok, vagy natívan futtatom a kódot? Tulajdonképp így működött az SCO-emuláció (iBCS2 -réteg a Linuxban), vagy éppen ezt csinálja a Linuxulator a FreeBSD-ben. (Nyilván nagyon elnagyoltam a dolgot.)

A lényeg, én sehol a cikkben nem láttam, hogy talált volna egy Lotus 1-2-3 forrást, amit peccselni kellett ugyan, de natívan lefordította Linuxra. Ellenben szerintem az van leírva, hogy talált egy 1-2-3 binárist a PC-s AT&T-féle SVR4-re (esetleg SVR3-ra), és addig  hekkelte a binárist, míg futtathatóvá vált Linux alatt. Régebben (94-96 környékén) ehhez volt elég rendesen támogatás a Linux kernelben, de hogy most mi a helyzet, arra gyorskereséssel nem találtam semmit.