iOS-ről Androidra költözés - lehet nyűg nélkül is

Korábban rémálmaim voltak, amikor bárki iOS-szel közelített felém. Horror árú "ingyenes" programok, amik a címlista első öt bejegyzését átviszik stb.

Bűvészkedés a Google-ra szinkronizált címlistákkal, amik aztán örökre oda is kötődtek. És a sor folytatódik. Persze aki az Apple ökoszisztémában spíler az most ráncolhatja a homlokát, hogy miket beszélek.

Meg kell hogy mondjam, nagyon kellemes meglepetés ért. Munkahelyi iPhone 4 v 5(?) fel sem ismerem telót kellett átköltöztetni új Samura. A telepítés során kérdezte, hogy régi készülék van-e, ha igen milyen? Van, a forrás iOS. Kérte egy  USB C – Lightning kábelt, majd némi molyolás után kibökte, hogy miket fog átvinni. A lista rövidebb, hogy mit nem: titkosított üzeneteket, feljegyzéseket és ilyeneket.

Címlista, wifi, háttérkép(!), képek, a programoknak az Android megfelelői (pl bank, Google Auth, MS Auth) stb. A  Whatsapp menet közben kért egy QR kódos megerősítést, hogy az üzeneteket migrálhatja és ennyi volt. Két órát másolgatott és az Android pont úgy nézett ki mint az iPhone. Ez már királyi útja volt a költözésnek, ezentúl kevésbé fogok szorongani. :)

Hozzászólások

Ez lehet valami egyedi Samsung alkalmazás, talán egy hasznos dolog a rengeteg törölhetetlen bloatware mellett, amivel a Samsung telefonok általában jönnek.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

nekem MIUI kerdezte a migralast uj telefonnal, nem tudom mennyire default Android vagy custom...

Teljesen gyártói cuccok ezek. Semmi általános megoldás nincs rá. Android és android között is csak akkor működik jól a költözés ha éppen olyan gyártótóról olyan gyártóra költözöl (vagy ugyanolyan gyártó telefonjai között) amire létezik valami spéci költöztető eszköz. Valami át fog menni, ami a google cloudban van (pl. kontaktlista), de az igen hiányos lesz alapból.

A OnePlus Switch (hopp, most már Clone Phone) elvben bármiről OnePlus-ra tudja, ha jól emlékszem Wifi-directet használva (iPhone-nál kábelt kér a leírása szerint). Mondjuk pl. az autentikátor és a jelszószéfbeli adatokat nekem kellett kézzel átvinni, de ezt igazából én így tartom helyesnek. (Kipróbálni is csak a közeljövőben fogom egy nem-OnePlus-ról OnePlus-ra, és nem tudom, hogy megy-e X-ről Y-ra, ha egyik se 1+-os telefon.)

Azért az érdekel, hogy legalább elvben mennyire csinálja ezt meg jól Androidról iOS-re az alma saját eszköze. (No jó, nem érdekel. Csak azt akarom jelezni, hogy ha iOS esetén át tud vinni mindent, akkor az miért nagy szám, ha Android esetén át tud vinni a gyártó sajátja, az miért _nem_ nagy szám. Sajnos eléggé csekély a natív androidos készülékek száma - az egyes gyártók meg láthatóan csinálnak maguknak -: régen Nexus, most Pixel, meg a lassan kihaló Android One-os készülékek. A kolléga Nexuson is meg Pixelen is viszonylag hamar és gyorsan szokott volt költözni az új telójára.)

Az első mondatban nincs elírás?

trey @ gépház