"Néhány macesnek nagyon nem tetszik a notch"

Címkék

Részletek itt.

👍
23% (80 szavazat)
👎
77% (267 szavazat)
Összes szavazat: 347

Hozzászólások

engem ez nem zavar annyira, mint az egyre szerviz/javithatosag ellenségesebb hozzaallas es az updatekkel behozott elavulas.

Komolyan, mindezt azért, hogy ne legyen felül egy fél centis káva? Hogy van olyan a világon, hogy a dizájn a használhatóság és a józan ész előtt van? :D

Azt hittem, hogy ezt a notch balfaszkodást is inkább megszüntetik, nem hogy még máshol is bevezetik ...

trey @ gépház

En sem ertem hogy miert zavar valakit, ha miutan kidob egy csomo penzt egy almas szarra, utana meg dobhat ki ra meg egy csomot egy meg rosszabbra.

Csereltem en mar csaladtag xiaomi telefonjaban kijelzot miutan kicsit betort, mert sokkal olcsobb volt ebayrol rendelni egyet aztan belerakni mint valami markaszervizzel szorakozni, garancialis mar ugyse volt. De hat ez az ilyen pornep jatszotere, nem a kogazdag sznoboke.

I hate myself, because I'm not open-source.

regen en is ezt hittem. aztan anyam betonra ejtette a 3 hetes iphone-t, persze kijelzo szilankosra tort. megkerdeztunk par szervizt, es tudod ki volt a legolcsobb? a hivatalos (icentre)! en se akartam elhinni...

persze az ebayrol rendelt kijelzo otthoi hazi csereje biztos olcsobb lenne, de ma mar nem sok mobil szedheto szet csavarokkal, mindenki ragaszt mar mindent, foleg a kijelzot. anelkul nehez lenne vizallora csinalni...

Miert zavar ez titeket? Ha ugysem hasznalod nem lesz vele problemad. iPhone 7 -ben rokon csereltetett kijelzot valami szuper gsm shopban. Par honapra ra bevitte a hivatalos szervizbe akku cserere mert elkezdett vacakolni. Ott meg kozoltek vele, hogy nem eredeti akku van benne.

Szoval en maradok a markaszerviznel…

Nekem ez kicsit ilyen tiltsuk be a konyhakest mert akar embert is lehet olni vele es helyette mindenki marcangolja a nyers hust foggal tipusu ervelesnek hangzik. Nyilvan nem az elso legshadybb boltba kell bevinni. A problema az ott lesz amikor az apple mar azt mondja ez tul regi telefon nem foglalkozok vele es akkor lehet kidobni, pedig csak egy akkut/kijelzot/akarmit kene kicserelni benne es meg tokeletesen mukodne utana evekig.

I hate myself, because I'm not open-source.

jelenleg azt hiszem iphone 5 és az alatt van az a pont ahol nem foglakozik vele az apple és azt mondja hogy tul régi. az meg jövőre egy 10 éves telefon lesz. nagyon kevesen használnak ilyen régi iphone-t. itthon jellemzően atbasznak a nem hivatalos szervizben, de felőlem mindenki azt csinál amit akar. :)

Lehetne egy nem érdekel opció? Nem mondom, hogy tetszik, de mivel pont a menubarban van ezért pont nem zavarna. Windowson vagy linuxon megőrjítene.

Alapvetően a videóban sem a Notch a baja az illetőnek, hanem hogy szoftveresen nem készítették fel rá a rendszer: Mögötte is megjelenhetnek elemek amit soha nem fogsz látni. Ez viszont baj, de ezt szerencsére tudják orvosolni és remélhetőleg fogják is.

A notch maga igazából nem vett el az eddig megszokott méretű kijelzőből, hanem hozzáadott, leszámítva egy kamerányi részt, tehát egyébként nem kevesebbet, hanem többet kapsz így.

Engem fizikai megkozelitese erdekelne ha valaki mar probalta, hogy fel lehet nyitni a laptopot (kulon ugyeskedes nelkul) annelkul hogy osszetapicskolna az ember a kijelzot es/vagy a kamerat?
Amilyen vekony kava maradt nekem ugy tunik kihivas lehet kinyitni, hogy utana ne takaritani kelljen (tudom van occo torlorongy is hozza, de ez egy uzleti laptop es nem trofea a polcon).

Ez engem az ISO9000-re emlékeztet. Az ISO9000 elnevezése szerint "minőségbiztosítás".

De már az első ismertető előadáson elmondta az ISO9000-felelősünk anno, hogy ez nem egy absztrakt, "magas" minőség biztosításáról szól, hanem pusztán arról, hogy a cég mindig azonos minőségben csinálja azt, amit csinál. Rögtön hozott is egy példát, hogy ha az van a dokumentációban leírva, hogy a cég hogyan gyárt rozsdás bilit, akkor az ISO9000 minőségbiztosítása arról szól, hogy a cég folyamatosan egyenletes minőségben legyen képes rozsdás bilit gyártani.

Szóval szerintetek nem attól üzleti a produktum, hogy üzleti célokra alkalmas, hanem attól, mert egyenletes(en szar) minőségben kapod meg a valamit. Háttööö....

Aki tanult minőségbiztosítást, ezt mind tudja. Nálunk mondjuk volt minőségmenedzsment tárgy az egyetemen, opcionális.

A McDonalds minőségbiztosítása például az egyik legjobb a világon, ha Japánban vagy Franciaországban mész be a Mekibe, ugyanazt fogod kapni. 

 

 

Amúgy aki tanult minőségmenedzsmentet, az tudja, hogy minőség az, amti a vevő annak tart. Egy Signetta toll is lehet minőségi, ha a minőségjellemzői a következők: olcsó, bármikor elhagyható, könnyen pótolható, odaadhatom bárkinek, elveszthetem.

Meg más a minőségjellemzője a Parker tollaknak, vagy egy Lamy tollnak. 

 

Mindkettő minőségi cucc tud lenni, ha a megfelelő minőségjellemzőkre törnek. Az ICO például tökéletesítette a Signettával az olcsó "nem fáj, ha elhagyom" típusú termék minőségét. És jó a minőségmenedzsmentjük is, mert gyakorlatilag minden Signetta ugyanolyan. A Signetta egy minőségi termék, és az ICO minőségi gyártó.

Az üzleti notebook sem attól üzleti, mert fémből van, vagy ezercsilliárd gigabyte RAM-os a GPU benne. Hanem a szolgáltatáscsomagtól, amit elvárok egy üzleti notebooktól. Hogy például az 5 éves garanciaidő ötödik évének utolsó hónapjában is, ha kell, akkor jön a motoros futár cserealkatrésszel pénteken reggel, ha én csütörtök délután bejelentem, hogy tönkrement az alkatrész. És van cserealkatrész, raktáron, készleten tartva. Nem kell rá 2 hetet várni, meg megrendelni Kínából. Hanem ott van a polcon, és hozza a futár, és be is szereli helyben. Én meg használhatom tovább a gépet. Ez a minőségjellemzője az üzleti notebooknak. Nem az, hogy milyen hardvere van. Hanem hogy milyen szolgáltatás jár mellé, hogy az üzleti használat folyamatossága biztosítva legyen. Nem állhat amiatt az üzlet, mert Jani éppen talált Aliexpressen egy hasonló alkatrészt, ami talán jó, ed 3 hét múlva jön meg talán a szállító vele. Az üzletileg egy értelmezhetetlen dolog.

 

Mindenki számára más és más a "magas minőség", az egy nem létező fogalom, hogy egy termék mindenki szempontjából nézve magas minőségű.

Mondok még egy példát: egy dél-koreai professzionális videojátékos közzétette, hogy milyen billentyűzetből használ el kéthetente egyet miközben játszik. Azonnal az egekbe ment az ára, mert hát ha XY gamernek ez kell, akkor ez a legjobb. Miközben ő egy hullaolcsó 2-3 ezer forintos kínai billentyűzetet használt, pont azért, mert kéthetente elhasznált belőle egyet. Nem tudott az semmi extrát, cserébe nem kellett vele törődni, két hét múlva úgyis ott volt a friss, tiszta, új billentyűzet.

Hát ha úgy definiálod az akaratodat, hogy az mindig az, amit mond neked a gép, akkor by definition a gép mindig azt fogja csinálni, amit szeretnél, mert ha éppen mást csinálna, akkor gyorsan hozzáigazítod az akaratodat a valósághoz.

Szóval ezzel a stratégiával a win10-ed mindig pontosan akkor for updatelni és rebootolni, amikor azt szeretnéd, hiszen akkor fogod pont akarni, amikor ő úgy dönt, hogy "most".

hiszen akkor fogod pont akarni, amikor ő úgy dönt, hogy "most".

Ismerős. Mint amikor a Win10 úgy dönt úgy szeretném, hogy 70 percen belül háromszor kékhalálozzon, vagy amikor a Win10 úgy dönt úgy szeretném, hogy a beállított frissítés utáni újraindulás a beállított idő előtt negyed órával történjen. (Mindezt persze munka közben...) =)

Ja, én nem költői kérdésnek szántam. Nekem a Macbook Air teljesen megfelel üzleti célokra: nekem sokkal fontosabb a hordozhatóság, meg az 1+ munkanapos akksi-élettartam, mint hogy van-e rajta ethernet, vagy ilyesmi. Másoknak meg pont az ellenkezője kell, legyen vagy 16" kijelzője, legyen tele lyukakkal az oldala, ahova az 1960-as évek üta gyártott összes fajta kábelt be lehet dugni, stb.

Épp ezért szerintem hülyeség azt mondani, hogy a Macbook nem lehet üzleti gép.

Mintha a kínai gyártók már évek óta megoldották volna ezt a problémát a telefonokon, vagy azzal, hogy csak az optika helyén nincs kijelző, vagy azzal, hogy a kijelző alá teszik a kamerát, vagy egy sokkal vékonyabb kávába. Az AAPL meg most vezeti be épp.

sztem jo 5let. most raneztem a gepemre es ures felul kozepen ugyis a menusav. akkor meg miert ne hasznaljak ki?

Már sírhatnékom van az Apple hülyeségeitől. No nem azért mert zavar(na), hanem mert pár éven belül az utolsó olcsó szar notiban is lesz ilyen. És nem fogok tudni mást venni.

Várjatok 1-2 hónapot (de lehet annyit sem kell) és az összes "üzleti" wintel laptop ilyen lesz. Szerintem a lenovo-nál meg a dellnél már a macbook bemutató estéjén leültették a mérnököket megrajzolni a következő T meg XPS sorozatot.

És mondjuk azt, hogy létezik a kamerához évek óta beépített kameratakaró, nem úgy reklámozzák, mintha feltalálták volna a kereket. Hogy egy példát mondjak, arra aminek van is értelme.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Az megvan, hogy a korabbi 16"-os, 16:10-es gep, amely nem tartalmaz notchot, az fizikailag szinte kisebb, mint a kisebb kavat es notchot is tartalmazo ujabb 16"-os modell? :D A regi: 35.8 cm × 24.6 cm × 1.6 cm vs uj: 35.6 cm × 24.8 cm × 1.68 cm, azaz a notchos modell szelessege, az ugyan csokkent 0.2 centit, de a vastagsaga nott 0.02 centit, a "magassaga" (azaz a "fedlap" magassaga) pedig szinen nott 0.2 centit? Tehat, a rendes kavat tartalmazo korabbi modell is siman elfert volna ugyonabban a taskaban :D

Minek innoválni olyan designt, ami működik? Hardverben megjelent a Type-C töltés, a Type-C alapú dokkoló, normálisabb az ujjlenyomat-olvasó, illetve nekem például van fizikai takaró a kamerán.

A kamera persze Windows Hello képes, bár ez Linux alatt nem releváns. A beépített kártyaolvasó microSD lett az SD helyett. 

És végre lekerült a VGA output, és HDMI van csak helyette. 

 

Nem kell nagyon innoválni olyan designon, ami működik. A design nem egy l'art pour l'art dolog egy funkcionális, használatra szánt eszközben. Az Apple meg nem tudja, hogy éppen mit tegyen el, vagy tegyen hozzá, csak a design kedvéért, hogy az új generáció egy kicsit más legyen, és megkülönböztesse azt,a kinek új van, meg akinek régi. Elvették a MagSafe-t, most meg talán van megint? Volt TouchBar, már nincsen, cserébe van notch. Van még audio jack? Vagy már nincs? Van még USB A output? Vagy csak Type-C? Nem tudom követni, hogy mit változtatnak, csak azért, hogy az n+1-ik generáció eltérjen az n-ediktől. Mert funkcionalitásban nem lesz egyre jobb, hanem csak változik. A változás önmagában persze eladást tud generálni, de nem lesz használhatóbb az eszköz.

Például mit csináljon az, aki hozzászokott a TouchBarhoz? Vagy épp az a fejlesztő, aki beleölt egy csomó melót abba, hogy van TouchBar és támogatni kéne? Most tervezhet át megint mindent, just for the lulz?

 

Edit: amúgy nem értem, miért kéne egy munkaeszközért rajongani. Ez nem egy életérzés, amiért rajongani kéne. A Thinkpad tervezőmérnökei nem designercelebek mint Jony Ive. Azt se tudom, ki tervezte. Nem is érdeke. Nincsenek színes-szagos bemutatói ennek a terméknek. Ez egy munkaeszköz. Megveszem, dolgozok vele és kész. Nem veszek ThinkPad matricát az autómra, nem tolom mindenki képébe, hogy "hát én ThinkPadet használok, mert annál nincs jobb a világon". Ha valkai megkérdezi, hogy milyen laptopot vegyen, megmondom neki, hogy én 15+ éve Thinkpadet veszek, mert nekem az vált be a legjobban. Nem is értem, miért kéne egy munkaeszközért rajongani. Egy favágó rajong a Makita láncfűrészért a Stihl-lel szemben, mert az más életérzést ad? Dehogy. Az egy munkaeszköz, kiválasztja, hogy neki melyik felel meg, és dolgozik vele.

Azért én a type-c töltést meghagytam volna opciónak a hagyományos töltő mellett. Most egy L14 gen2-t kaptam(sajnos T sorozat már nem jutott), amin oldalt van a type-c töltés. Vannak kétségeim csatlakozó élettartalmával kapcsolatban(bár az egész L széria is egy kalap szXr).

Én nem vettem észre, hogy a Lenovo másolná a Macet a T sorozatban.

Hát valahogy a jó Thinkpades billentyűzet a T420 idejéből mostanra fosadék Apple-utánzatra cserélődött. Mágikusan. Az mondjuk kétségtelen, hogy ezt az összes gyártó az összes laptopmodelljén elkövette.

OSX-en (és amúgy Ubuntun is) ezen a részen egy felső sáv van, amin pont azon a részen szinte soha nincs content.

Ezzel is lehet nyerni fél centit. Nem rossz ötlet. Jóval kevésbé zavaró mint egy telefonon.

Ez pocsek otlet. Elkepzelem milyen jo full screen videot nezni igy, vagy ful screen alkalmazast futtatni.

Kivancsi vagyok, hanyan vittek vissza a boltba, hogy na kenjetek a hajatokra a hulyesegeiteket!

Milyen a képaránya? Tippre ha mozifilmet nézel rajta, tuti szélesebb a film maga és nem teljes képernyős.

Azt is gyanítom, hogy van szoftveres megoldás az "eltűntetésre" mint pl. telefonon a "full screen" annyival lejjebb kezdődik. Ezzel tulajdonképpen real estate-ben ott vagy mintha nem lenne notch.

Majd a Bjango Pty Ltd lefordítja az iStat Menus applikációt Xcode notch edition változattal és jól fog működni.

Jó nézni ahogy az internet népe ráccuppant a notchra mint gyöngytyúk a takonyra. 

Az a baj, hogy a gyariak is becsusznak ide. A Bjango ezzel nem tud tenni semmit. Arra gondoltak, hogy a menuelemeknek balrol at kell ugrania jobbra, kihagyva a notch helyet, de arra nem, hogy jobbrol a menuitemseknek is. Majd javitjak egy fixel. Bar, megjobb lenne, ha kikapcsolhato lenne es visszacsuszna a menubar, oda, ahol mindig is volt, a kijelzo tetejere es nem lenne a kozepen egy lyuk, ami miatt elemek fognak lecsuszni arrol, hogy latszodjanak.

Mindig kell valami, ami megkulonbozteti oket, es mas be sem vezeti, mert hulyeseg. Volt a keretbe epitett ne-tartsd-ugy antenna, az uveg hatlap, a notch, a billegest okozo kamerasziget... hosszu a lista. A sznobok meg majd buszkek lesznek ra. Mintha csak akkor lehetnel svajci allampolgar, ha a homlokodra tetovalod. Nyilvan van sok elonye (mosta notchrol van szo), csak hat maskor idegesition utban van.

Én egyet nem értek ebben a notchban egyébként, azt, hogy  miért ilyen széles. Mert ugye faceID nincs mögötte (iphone-on ez indokolja a notch méretét). Ha csak egy sima kamera van mögötte, akkor továbbléphettek volna a csepp notch irányba. 

Nekem van egy olyan erzesem, hogy bele akartak rakni a FaceID-t, csak "utolso pillanatban rajottek, hogy nem lesz annyi chip" igy majd az a jovo evi modellbe kerul.

Ahogy olyan erzesem is van, hogy a par honapja bemutatott iMac-ek is egy "backup terv", mert nem lettek kesz idore az M1 Pro gyartosorai. M1 Pro erzesem szerint a mostani bejelentesre mar letezett volna, es most csak az M1 Max-ot terveztek volna bejelenteni, de a chiphiany idetolhatta idoben mindkettot, es meg kesobbre a FaceID-t.

De ezt igazolni nem tudnam, csak igy tunik logikusnak.

En gondolkodok azon, hogy megtartom a jelenlegi gepem vagy veszek egy M1 13"-as Pro-t, csak abban kevesnek tunik a 2 db port, de legalabb van benne touchbar es nincs benne notch. Amennyire zavaro a notch telefonon es emiatt folyton rangatni kell a controlcentert, hogy latszodjon a teljes statusbar (fenn vagyok meg VPN-en, vagy megint megszakadt ez a vacak? Te hulye, miert az XYZ szolgaltatora roamingoltal, amikor pont itt gyorsabb az ZYX szolgaltat? Elrontott a fejleszto valamit, vagy csak megint be van kapcsolva a rotation lock?), gondolom itt se lesz egyszerubb, nekem pl sokszor tele van a menubar, azokkal a tartalmakkal, amiket megszoktam az elmult 10+ evben, nem akarom, hogy ezek kozul barmi is eltunjon ilyen hulyesegek miatt. Sehol nem latom a hozzaadott erteket, sem itt, sem telefonon. Remelem, hogy mire lejar az SW support a telefonomra, lesz ujra notch mentes telefon, aminel olvashato a statusbar, illetve remelem, hogy mire szamitogepet kell cserelnem, ott is lesz ujra notch mentes verzio. 

"gondolom itt se lesz egyszerubb, nekem pl sokszor tele van a menubar, azokkal a tartalmakkal, amiket megszoktam az elmult 10+ evben, nem akarom, hogy ezek kozul barmi is eltunjon ilyen hulyesegek miatt."

Miért tűnne el? Kikapcsolod a noccs-ot és kész, ésakkor olyan mint régen -> minden lejjebb kerül azzal az X pixellel és a noccs alatt lesz a menubarod. Viszont más esetben -ha nincs fullon a menüd- plusz helyet kaptál, mert a noccs mellett elfér szépen a menü. Igazából az egész hisztit nem értem ezen, mert nem elvettek a helyből, hanem hozzáadtak, amit vagy megszoksz és ki tudsz használni, vagy kikapcsolod ésakkor lesz ott egy fekete sávod, ami semmiben nem különbözik attól, mintha a műanyag képernyő keret lenne ott. 

"Sehol nem latom a hozzaadott erteket, sem itt, sem telefonon."
Pedig van, teljesen jó megoldás a hasznos tartalom maximalizálására. A statusbar legfontosabb dolgai elférnek a noccs mellett, így kb 2-3 sorral több szöveges tartalmad van a kijelzőn, egy sorral több kép van a galériában, stb. Nem szeretném, ha az egész statusbar lejönne a nocss alá.
Az peresze jó lenne, ha kisebb tudna lenni a nocss, dehát a faceID :sóhaj:... Lehetne csepp noccs (szerintem az néz ki a legjobban, ha már kell oda egy kamera), ha hajlandóak lennének beépíteni a képernyőbe a TouchID-t.

Btw nem szoktam nézegetni a vpn állapotot, pedig állandóan vpn-en vagyok, a rotation lock ikonnak meg a létezéséről sem volt fogalmam, most kellett megnéznem, hogy jé, tényleg ott van ha lehúzom a control centert :) Miért kell ezeket állandóan nézegetni? Elfogadom egyébként ,hogy van ilyen igény, és igazán berakhatna az apple egy rendszer szintű noccs elrejtést a beállításokba, dehát nem fog, mert apple :) A xiaomi mi8-amban volt erre 3 opció, kb ilyesmi, nem tudom az apple-nek az ilyen apróságok beépítése a rendszerbe miért okoz ekkora fájdalmat..
 

Ha "ki tudnam kapcsolni", szerinted zavarna az, hogy ott van? :D Nyilvan nem. De nem lehet kikapcsolni. Ez ilyen, telefonon sem tudom kikapcsolni. A VPN-t azert kell nezegetni, mert ha nem jon be a kontent, akkor csak akkor latod, hogy azert nem, mert nem vagy fenn VPN-en, ha lehuzod a control centert, vagy atlepsz a VPN appba/system prefsbe. A rotation lock is ilyen. Raboksz egy videora, elforditod a telefont es nem fordul el. Ilyenkor elsore mindig meg szoktam razni a telefont, hatha csak kimaradt az event, majd konstatalom, hogy nem, ezert lehuzom a control centert, kikattintom, majd ujra probalom. Amig latszodott a rotation lock ikonja, addig ez nem volt para. Semmi bajom nincs a FaceID-vel, csak a notch a problema, ami elveszi a helyet a kijelzo hasznos teruleterol. Ugyonezt csinalja Macen is. 

Az iPhone-os notch egy rak.

A Macbookos notch eggyel jobban at van gondolva, bar egyelore bugos (lasd video).

En akkor fogadnam ezt el, ha alkalmazasok altal atirhatatlan terulet lenne a notch melletti resz a screenen. Amolyan "status bar", nem pedig "oda is beirhatod a pixeleidet". A Mac-es megvalositas kozelebb van ehhez, de nem elegge.

Egyebkent az a rohej a kobon, hogy van opcio a get info ablakban, hogy kitegye a menubart a notch ala... Ha ezt en csinalom, akkor ugy csinaltam volna, aminel ez be van pipalva, ott olyan, mint regen (lehet, hogy lenne ra defaults write es akkor mindenutt, mindig olyan lenne, amilyennek lennie kell). De nem, zoomoljuk a screent ilyenkor, elveve pixeleket a jobb es bal oldalarol is. Nem ertem. 15 evig siman elfert a 16:10-es kijelzo tetejen a 22 pixel (44 pixel retina), most meginnovaltuk a notch miatti 74 retina px magas (tehat 37 sima pixel) menubart. 

"Ha "ki tudnam kapcsolni", szerinted zavarna az, hogy ott van? :D Nyilvan nem. De nem lehet kikapcsolni. Ez ilyen, telefonon sem tudom kikapcsolni. "

Telefonon nyilván nem lehet, de mintha azt olvastam volna, hogy a macbook esetében van ilyen opció, de lehet tévedtem.

"csak a notch a problema, ami elveszi a helyet a kijelzo hasznos teruleterol. Ugyonezt csinalja Macen is. "

Ezt én még mindig nem értem, hogy hogy lehet ezt ennyire fordítva nézni :) A notch -a normál designhoz képest- nem vesz el semmit. Az alap felállás az, hogy ha nem lenne notch, akkor az a sáv (ahol a kamera és faceID van) a teljes szélességében haszontalan lenne.
A notch nem úgy született, hogy a vastag kerethez még hozzáadták a noccsot, hanem úgy, hogy a vastag keret két oldalát "lefaragták", hogy ott plusz hasznos pixelek lehessenek. Így tudott oda felkerülni a status bar (mégha nem is fér ki minden ikon) és így most egy statusbarnyi magassággal több helyed van, ennyivel több sor szöveget látsz pl  a böngészőben, ha a hupot olvasod :) 

 

Nem nezem forditva. Eddig a teglalap alaku kijelzom tetejen volt a statusbar/menubar. Most ebbol kivagnak egy darabot, es egy csomo elem, ami eddig ott elfert, az mostantol nem fer el. Szerintem semmi mas nem tortent. Nekem soha nem volt bajom azzal, hogy nem eleg magas a kijelzo. Tokeletesen elfert az osszes eszkozomon felul a statusbar, egeszen semmi baj nem volt, amig a notch miatt tonkre nem tettek. Ugyonugy, tok jol elfert a menubar is a kijelzo tetejen, tok jol bele tudtal pakolni mindent, ezek utan viszont az en evek ota megszokott, teljes screen szelesseget kitolto Xcodeos menubarom nem fer bele tobbet. Tudod mi volt a legjobb, amikor a 4:3-as PB 12" utan MBP 13" megjelent? Az, hogy szelesebb a menubar es megtobb minden rafer. Na most, ujra olyan keskeny a hulye kivagas miatt, mint a 12"-es PB-n kb. Nem is ertem, hogy ez a megoldas miert jo. Nem jo. Nem normalis. Eddig tok jol elfert a notch elotti telefonaimon a kijelzo felett minden szukseges alkatresz, folosleges feltolni a kijelzot hogy a kamera belelogjon. Ugyonigy folosleges volt a feltolasa itt, Macen is.

Olvastad, vagy ki is probaltad azt az opciot? Az appok get info ablakaban van checkbox erre, de mar a neve is hatborzongato, miszerint scale to fit below built-in camera. No, itt nem az tortenik, hogy minden olyan lenne, mint regen, miszerint a 16:10-es kijelzo tetejere visszakerul, a klasszikus, 22/44 px/dp menubart a kijelzo tetejen, fogja az egesz kepet es KISEBBRE skalazza, tehat eldobja a klasszikus @2x retina skalazast. Raadasul, amennyire tok jonak tuntek elore a gepek, vegre visszakerult a nativ @2x meretezes is, erre szettosszak az egeszet a hulye kivagassal. Szerintem nincs senki, aki orul, hogy kivagtak egy darabot a kijelzobol es igy kicsusznak elemek, amik korabban kifertek a statusbarra/menubarra.

Ha ezt be lehetne allitani, akkor azonnal rohannek... Meg abban bizom, hogy ami amegjelent, a kepernyo kisegito lehetosegei kozott, miszerint milyen menubart akarsz (normal, vagy vastag valaszthato klasszikus gepen), az esetlegesen alapbol "vastag"-on van ezeken a gepeken es ha atrakod vekonyra akkor lehet, hogy "megjavul". Ez az opcio Monterey es Big Sur eseten sem csinal semmit a klasszikus gepeken.

Azért ez így nagyobb gáz, mint a telefonos notch.

Telefonon is jobban utálnák, ha mondjuk néha a notch helyére rajzolná ki mondjuk az akku szintet, vagy az órát. De ott valahogy gondoltak erre. Nem is értem, hogy nem próbálta ki ezt senki sem kiadás előtt?

Nagy Péter

Szerkesztve: 2021. 10. 31., v – 00:23

Nem értem most ezt a szavazást. Mi a kérdés? Egyetértünk-e ezzel a dizájnnal, vagy a videóval?

Nem, az, hogy nem tetszik, de teljes kicseszés, hogy PC-n levesznek egy részt a képernyőből, megtörik a tartalom, menük nem látszanak tőle, stb.. Jó, mondjuk én megoldanám Linux alatt saját bar-ral, ami fekete, és középen nem lenne rajta tartalom, de Mac, Win alatt agyrák lenne az ilyen, az biztos. Telón se szeretem, de ott még elférek tőle, mert fel van rá készítve a rendszer. De laptopon, asztali gépen biztosan nem használnék ilyet, azonnali kizáró ok lenne. Persze nálam egymagában az is kizáró ok, ha Apple hardver, úgyhogy ennél nem számít. Inkább csak azért írom, hogy ha a többi gyártó is átveszi, már pedig át szokták az ilyen baromságokat, akkor ilyen gépet nem veszek.

Értem egyébként benne a gondolatmenetet, kávát akartak spórolni, hogy a kamerát beteszik a képernyő területére, de összességében visszafelé sül el ez a megoldás. Ezt is valami marketinges, öltönyös-nyakkendős retardált találta ki, hogy majd trendie lesz. Inkább akkor a kamerát hagyták volna róla le, és lehetne árulni hozzá dongle formájában 1000 dolláros iCam-et.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Atyaég, megy a fogalmatlan magyarázás:

  • Nem levesznek a képerynőből, hanem ez az extra. Ha fogod a notchos sávot, kivonod a pixeleket, akkor megkapod a standard Macbook felbontást és képarányt.
  • Gondolom fingod sincs róla, hogy ilyeneket irsz, de mac-en felül, fixen (nem lehet áthelyezni) a menüsáv van. Tehát a menüsáv közepéből van kitakarva dolog.
  • Fel van készítve rá a rendszer, bár nem sikerült 100%-osra, de az is lehet, hogy direkt nem rakták be előre a kódba, nehogy kiderüljün? Meglátjuk ha jön a 12.0.2
  • Spóroltak kávát és nagyobb is lett a kijelző. win-win. Nagy kár, hogy a FaceID nem került bele, de a mérete miatt tuti, hogy eredetileg bele akarták rakni, csak vmi nem jött össze

Erdekes amiket irsz, mert en kiprobalva is ugy latom, hogy kivagtak a kijelzobol. Azok a dolgok, amik eddig 13"-on kifertek a menubarra, azok 14"-en nem fernek ki. Kb ugyonannyi dolog fer ki, mint megregebben, a 12"-es PB-nel. Tehat tovabbra is tartom, hogy ez igy hasznalhatatlan es nem jo semmire. Mindezert mit kaptunk cserebe? Osszesen 22-24db nem retina pixelt... Megrte? nem. megeri ilyen gepet venni? Dehogy eri. Idoutazas a multba.

Tudsz erre peldat mutatni? Mert en nem talaltam. A dolgok egy resze feketere szinezi a hatterkepde tetejet (ami belelogna a menubarba) igy "elrejtve" a notchot, de ugye ez nem jo semmire, a masik pedig amit erre lattam a screen zoom, ami az elbaxott magas statusbart huzza le a kamera ala. Pedig semmi masra nincs szukseg, csak a notch alatti 16:10-es teruletre kene kirakni felulre a menubart, pont ugy, ahogy regen. Na ha ilyen lenne, akkor nem kuldenem vissza a gepet.

Nem fogalmatlan. Ha extra, akkor teljesen értelmetlen, mert akkor egy felesleges felső káva, ami néha használva van, és hiába az extra pixelek, sok értelmesre nem használod. A rendszer felkészítésében viszont igazad van, fel van rá készítve, vagyis nem, mert nem 100%, meg majd, meg majd meglássátok valamikor a jövőben. Magyarán nincs. Tipikus Apple hülyeség, és ebben az az egyetlen félő, hogy mivel az Apple így csinálja, a többi gyártó agyatlanul fogja másolni sajnos. Mert ha csak Mac-eken van ilyen, az nem érintene.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem beszelunk a szuleinkkel, a tapasztalatukat nem vesszuk at. Helyette megunknak hozzuk a jatekszabalyokat. Ezekben a szabalyokban a notch egy elo problema. Ahogy oregszem (42) egyre inkabb rajovok hogy igazuk volt.

Ez a notch ez nem probléma. A problema ha a papa egyik laba ottmarad a Don Kanyarban. Vagy nem ettunk hust 2 honapja, csak krumpli van. Ezert a problemaert egy video recorder progit elinditani is felesleges volt. Mi meg itt beszelunk rola (en is). 

SwitchResX-vel ki lehet kapcsolni a notchot! Hozzaadva egy rendes, 16:10-es felbontast, majd ravaltva minden visszakerul a helyere!