[megoldva] ASUS Z270 + GIGABYTE RTX 3080 TI: nem látja a grafikus kártyát már a BIOS sem

Fórumok

Helló

Van egy jelenlegi konfiguráció, ami tökéletesen működik:

ASUS Z270 TUF MARK 1 alaplap, rajta 2 darab PCIE16X slottal, tehát 2 VGAt lehetne bele tenni. Legfrissebb BIOS.
ASUS GTX 1070 VGA, a PCIE16X slotban
 

Cseréltem tápegységet 1000Wos Corsair tápegységre, változatlanul minden tökéletes.

Beraktam a 1070 helyére a GIGABYTE RTX 3080TI VGAt, pontos típus:GV-N308TGAMING OC-12GD és már a BIOS sem látja.
Ennek már 2 darab tápkábel kell, de az új tápegységen van. A kártya szépen RGB LEDekkel villog. De már a BIOS sem detektálja.

MEGOLDÁS: másik tápegységgel jó. Az új Corsair tápegységgel nem megy, csak ez a VGA, a 1070 jó vele.

Hozzászólások

CSM vagy UEFI modban van a lapod? Esetleg letiltani az osszes CSM dolgot? Lattam mar olyat, hogy csak UEFI firmwareval rendelkezo VGA nem mukodott, ha az alaplapban be volt kapcsolva a CSM resz. 

Szerkesztve: 2021. 10. 13., sze – 18:15

én lehúznék mindent az alaplapról és nyomnék az alaplapi bios resetet. (kivéve az összes gpu-t)

aztán elindítanám, csak az integrált gpu-val, elvileg lesz kép. kikapcsolnám, bele a 3080-as kártyát és elindítani. Ha így sincsen kép, semmilyen, akkó' baj van more.

nem lehet, hogy hibás a 3080-as vga? ... mindenképp jó lenne egy másik alaplapban is kipróbálni :/

Pontosan ezt is próbáltam.

Ami be van dugva az alaplapba: CPU, nem szedtem ki, de megy, memória, az is megy. USB-be billentyűzet. Alaplapi DP portba VGA, a gép tökéletesen megy. Ha kötök rá SSDt, akkor SSDvel is megy. Ha bele rakom a régi 1070 GTX-et, azzal is megy, mind a 2 darab PCIE portban működik a 1070.

VGA nélkül is minden jól működik. Amint berakom a 3080at, lassabban jön be a BIOS boot képernyő,de nincs változás. A BIOSnak van a Tool/Graphics Card Information menüpontja, ott hiába rakom bele a 3080at, azt írja, hogy üres, nincs ott semmi. Pedig szépen világít. Haa 1070-et rakom oda, nem is kötöm át a monitort, akkor is kiírja, hogy ott van a 1070-es, mind a 2 slot-ban kiírja szépen, ahogy kell.

Ebből én kizártam, hogya PCIE slot lenne a rossz. Mert 1 kártyával jó mind a 2 darab PCIE 16X.

Én bontottam ki a 3080-at a gyári dobozából. Bár a kártyán és a HDMI és DP dugókon kívül, meg a 4 év garancia papíron kívül nem volt hozzá semmi.

Hibásnak tűnik a kártya. Nem találtam semmilyen inkompatibilitási infót a neten eddig. Mennie kellene. Írják,hogy 850W táp javasolt. Most lett beszerelve előtte egy 1000W táp, ami a 1070nel jól működik, tehát a tápot is kizárnám.

Az RTX 3080 TI semmilyen módon, egyszer sem volt látható ebben a gépben eddig, bármit is próbáltam.

Megnéztem, a GTX 1080ig vannak benne a kártyák,a 1070 is ott a listán, és az működik is benne konkrétan.

Nem várható el egy 2017es vagy 2018as alaplaptól, hogy a gyártó a világ összes VGA kártyájával kipróbálja. Ismerősnek H270, hasonló korú, hasonló 3080 működött, bár nem volt elégedett a sebességgel, és vett új alaplapot és processzort.

Már az egyel újabb VGA, a 2080 sincs s listán. Ez meg kettővel újabb.

Szupi, csak ha észrevetted volna 2-4 év alatt visszamentünk 25-30 évet: memória, VGA, !háttértár! (loál) kompatibilitási listából válogatunk, melyből amúgy nagyvonalúan kifelejtettem a CPU-t és PS-t, valamint az adott mb hw revízióját. Azt is, hogy ezek fw verzióktól függően is változnak, vagy hogy egy “integrált VGA”-s alaplapon nincs alap GPU sem, ha nincs a CPU-ban. Ez van, nekem már a jumperekkel állított cím és IRQ nem olyan távoli jövő.

18-20 évig csináltam: ha a forgalmazó nem akarja.. nem lesz veled méltányos, ha a fenti eset állna fenn. Majd szurkolok, hogy ne ilyesmi probléma legyen.

 

Viva’ 2021

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Most már egy másik moduláris kábellel az eredeti táppal is jó. Kontaktos volt az egyik VGA tápkábel, a 6+2 csatlakozós, és mivel a 1070-nek csak 1  kábel kellett, így nem jött ki ez a hiba a tápkábellel. Tehát jó az eredeti táppal is. Hihetetlen, hogy ezért nem is látszódott a VGA a gépben, de világított... Lehet oda az áramot az alaplapból kapta? Nem teljesen értem, de most már működik. Nem vicc a 350W fogyasztás, 1 óra terhelés után a nagy fém VGA keret kb 50 fokos volt.

bocs a triviálisért, de ...

rendesen illeszkedik a slotba az a böhöm nagy ventilátor kupac, bekattan  a végén a pciex 16-os füle ???

elvileg a a bios akkor nem látja a kártyát, ha az nincs ott ...

//nekem 1 memória bővítés mutatott be 4-et, mert az új ramon a hűtőborda 0,3 mm-el nagyobb volt, mint a régebbi gyártású azonos típuson ... 1szerűen nem tudott a helyére ugrani a modul//

Jogos a kérdésed. Igen, én is gyanakodtam erre, ezért kiszereltem az alaplapot is, valamint leszereltem a VGAról a házba rögzítő fület, hogy ez ne legyen gond, és semmi sem változott. Tehát tövig benne van a PCIE slotban a 3080, ahogy kell... és semmi. Nem ezen múlik, jól érintkezik, úgy néz ki.

Szia!

Tápegységre rá van írva, hogy melyik ATX szabványt támogatja.
( ATX 2.31; ATX 2.4 ... )

Ezek alapján a videókártya azzal a tápegységgel működik, ami támogatja azt az ATX verziót.

Gigabyte kártyákon van 2 LED a tápcsatlakozó(k) mellett, ami villog/világít ha tápfesz baja van v. nem lett csatlakoztatva (jól) a kábel. Elvileg külön táp nélkül csak magából a pcie-csatlakozóból is kapnia kellene annyit h. 2D-ben akár windowsba is be tudjon bootolni.

Nekem is úgy rémlik, régebben bebootoltak az ilyenek* és igy kiírták, hogy power fail, vagy hasonló. De ezek szerint, ez a fejlesztés már kimaradt belőle :)

*áramzabáló szörnyek

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Régen volt olyan, amit írtál. Ez valami olcsósított csúsz kártya. Klíma és rádió nélküli Ferrari. De gyors és működik. Van a Gigabyte-nak ennek a kártyának vagy 3 változata, ez a legolcsóbb. A többi több száz ezer Ft-tal drágább. Van vízhűtéses, stb.

Hát, fent linkeltem a pontos típust, én nem láttam semmi ilyen ledet. Szerintem ez ilyen csupaszított változat, a kártyán és pár papíron kívül semmi nem volt a dobozban.

Ez ha nem dugom be mind a kettő tápegységet, és nem jön megfelelő áram, nem detektálja, mint VGA kártya. Messze van attól, hogy 2D-ben működjön... Lehet, lehetne úgy is.

Az én gagyi Gigabyte RTX 2070 Super OC-mre 180 ezerért anno 2020 elején még rá bírták rakni azt a 2 db 1 dollarcentes LED-et. Úgy látszik 600 ezerért az újakba ez már nem fért bele kőccségvetésileg :(

https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N207SWF3OC-8GC#kf

POWER INDICATORS

The smart power LED indicator alerts the player when any PCI-E power supply is abnormal.

Light on :
power cable disconnected

Light off :
stable power supply

Blinking :
abnormal power supply