"Átfogó kutatás készült a hazai alkalmazás-fejlesztésben használt technológiákról"

Címkék

A kutatás pontos képet igyekszik adni a ma divatosnak számító technológiák magyarországi használatáról és elterjedtségéről.

Az Alerant által nyáron indított adatfelvétel után, a napokban publikálták a kutatás hazai viszonylatban szokatlanul részletes eredményeit, melyben a hazai fejlesztők, tesztelők, devops környezetben dolgozó szakemberek technológia használatát vizsgálták. A felmérés számos érdekes részletet tartalmaz mind az alkalmazott nyelvek, fejlesztési metodológiák, konténerizációs és deployment szokások, vagy akár az infrastruktúra mint kód eszközök vonatkozásában. Az eredmények áttekintése után jól kirajzolódik az is, hogy a hazai piac legalább 3 éves lemaradásban van a korszerű, ma divatosnak számító technológiák használatában - legalábbis a jellemzően angolszász és nyugat-európai piacokra reprezentatív Stack Overflow friss adataival összehasonlítva.

A most publikált eredmények minden technológiai döntés előtt álló érdeklődőnek - legyen az álláskereső szakember vagy egy IT rendszer megújítását tervező vállalat - hasznos támogatást adhatnak a megfelelő döntések meghozatalában.

Hozzászólások

Nem mintha a PHP-t nem tartanám irtandónak, de picit fura hogy senki nem használja...

Se Rubyt

Valamint szinte mindenki senior, vagy ha nem akkor vezeto ( minden 4ik fejlesztore jut egy vezeto ) .

Valamint hianyolom pl a "semmilyen" tipusu valaszok hianyat pl a "Milyen területeken alkalmazzák a konténertechnológiát a DevOpsosok" v. "Milyen típusú automatizált sérülékenység vizsgálat van a projektjekben?" stb kerdesekbol .

Mindenki containert hasznal, de 50%uk nem hasznal microservice arhitekturat .

Hogyha jól rémlik, akkor én kitöltöttem ezt a kérdőívet annak idején, és ha emlékeim nem csalnak, a PHP egyszerűen nem volt a választható lehetőségek között (arra emlékszem, hogy valami igencsak népszerű opciót hiányoltam az egyik kérdésnél, csak "egyéb lehetőségként" lehetett megadni, de nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy ez volt az).

Szerkesztve: 2021. 09. 23., cs – 14:44

Hol tárolják az elkészült artifactokat?

És melyik megoldás győzött?
Sic transit gloria mundi.

így kontextus nélkül valóban ilyesztő picit, de pl. a gitlabnak is van olyan feature-e, hogy a CI/CD végén a build artifactot elrakja zip-ben és letöltheted a job status page-ről. Ez nem azt jelenti ,hogy becsekkolja a repóba az adott esetben többszáz megás binary blobot. 

Vagy tényleg az van amire gondolsz és akkor mindig meghal valahol egy kisnyuszi amikor valaki binárisokat pushol egy repóba.

Kicsit fura ez, hogy majd' mindenki szenior.

Hogy az anyamba lehet a redmine a 2. legnepszerubb? Mmint legelterjedtebb inkabb? Ezt meg elhinnem,mert ingyenes. De eleg fosch azert,foleg karbantartani.

A TIOBE index https://www.tiobe.com/tiobe-index/ még mindig sokkal közelebb áll a valósához, bár az sem ad tökéletes képet. 

Az ilyen bullshiteken pedig csak mosolyogni lehet: "Az eredmények áttekintése után jól kirajzolódik az is, hogy a hazai piac legalább 3 éves lemaradásban van a korszerű, ma divatosnak számító technológiák használatában" :)

ööö... kellene írnom egy frontend app-ot... SQL-ben... tudom, tudom... vannak stored procedure-ök... de kicsit meredek így leírva látni, mint legnépszerűbb  programnyelv...