Már bootol a NetBSD is az Apple M1-en

Címkék

Jared McNeill tweetelte ki a minap az ezt bizonyító videót! ^^^

Hozzászólások

sha1 tesztben veri az M1 az i5-8400H-mat.
Hmmm....

Azért volt fejlődés a 8. gen óta mobil vonalon is, nem mintha az a 8400H rossz lenne. Azt is vedd ám hozzá, hogy ez az openssl md5 sha1 speedtest eléggé egy nem optimalizált, szintetikus benchmark, mert nem azt jelenti, hogy pl. egy Linuxot futtató 8400H az komótosabbnak tűnne használat közben, mint egy NetBSD-t futtató M1.

Pl az én Ryzen 4700U-m az md5 tesztben 2-4×-en veri, az sha1 tesztben ~2×-esen, de csak a több mag miatt, meg egy jobban optimalizált Arch Linuxon fut, Gentoo alatt, ahol eleve znver2-re lenne fordítva, talán még jobban, NetBSD alatt kevésbé. Valójában az M1 egy szálon erősebb és energiatakarékosabb, mint a 4700U, az M1 sok releváns asztali procit is ver 1-4 magon.

Az is igaz, hogy az M1-re még csak a MacOS használható, Linux portolása előrébb jár, de pl. a GPU gyorsítás még ott sincs kész, ez a NetBSD meg csak nagyon proof of concept módon megy rajta, nem sok mindenre lehetne a gyakorlatban használni. De azért derekas, hogy foglalkoznak vele. Mondjuk az poén lenne, ha valaki hipszter norminak az M1 Macbookjára felkenné valaki, hogy milyen pofát vág, mikor kapcsolja be a gépét, hogy a csilivili Mac desing desktopját használja, erre a képébe kapja a minimalista, zászló emlémás NetBSD tty-t, nem tudna vele mit kezdeni :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mivel egy 'ősrégi' Dell Lattitude-om van, így azzal tudtam összehasonlítani. Fejlesztéshez nekem pont jó.
A lényeg az, hogy nagyon az x86 közelében jár az M1, miközben kb 13 éve farigcsálják.
És ahogy a fejlődési görbe meredekségét nézem, nagyon gyorsan vége lenne az x86 dalnak, ha az alma adna el Mx-et 3rd party gyártónak.  De nagy valószínűséggel nem fog.

Szerintem az x86 kinyírásához több kell, főleg, hogy az M1 chipnek azért korlátozott a magszáma, meg egy nem bővíthető platform, minden odaforrasztva, azért x86 platformon ott vannak ám a sok magos Ryzen-ek, Threadripperek, sokkal nagyobb cache-sel, rengeteg PCIe sávval, bővíthetőséggel, kompatibilisek minden OS-sel, stb., így még az M1 megfogni nem tudja őket, csak ilyen low power mobilszegmensben rúg labdába, de ebben a műfajban viszont élmezőny.

Ja, egyébként az a 8400H sem egy rossz proci, jó pár évig azt se kell lecserélni, az tuti. Mert azért mégis 8 mega cache, 8 szál, DDR4 támogatás, stb. miatt időtálló lesz, ne feledjük, hogy pont ez a 8. gen volt az, amikor az Intel a Ryzenek nyomására elkezdte összekapni magát, és a korábbi tikk-takk-ozás helyett, meg a 2 mobile / 4 desktop cores ought to be enough for anybody baromság helyett elkezdett táposabb procikat kiadni. Én kb. 6 hónappal ezelőttik egy 10 éves ThinkPad X220-at nyűttem i5-2520M-mel, és előtte i7-2620M-mel, azért azon érződött, hogy nem mai darab, főleg ha nagyobb kódfordítást nyomott az ember az arcába (AUR-os csomag, Gentoo), vagy nagy felbontású videókat (1440p, 4K), azért kínlódott azzal a kevés cache-sel, kicsi IPC-vel, 2 maggal, 4 szállal. Nagyon sovány linuxozásra elég volt viszont, Arch minimalista WM-mel száguldozott rajta, főleg, hogy volt benne elég RAM, és SSD.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem még akkor is megállja a helyét. Már nem is tudom, hogy mi lett bejelentve, nagyobb magszámú M1-ek, vagy már az M2, de a lényegen nem változtat, hogy továbbra is egy mindenében odaforrasztott, odaintegrált SoC-ú mobil platform lesz, továbbra is MacOS only támogatással (Linux, BSD-k nincsenek még rá kész, a beígért ARM-es Win10, Win11 meg még nem érkezett meg rá), ez még kevés lesz a trónfosztáshoz, arra jó ideig várni kell még.

Addig én simán preferálnám helyette akár a szóban forgó i5-8400H-t, mert azon Windows, Linux, meg minden normálisan megy, van rendes drivertámogatás, némi bővíthetőség, stb.. Főleg, hogy majdnem lett is 1,5 éve egy ilyen 8400H-s laptopom, egy Dell G5 5850 vagy 5970 vagy már a fene emlékszik rá mi volt a pontos modellszáma, hivatalos Dell refurb jó áron, csak én aludtam rá vásárlás előtt egyet, mert még volt belőle 3 darab, másnapra leürítették a készletet, így buktam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó kis gép az, csak kellene rá egy rendes OS.