Android TV és bluetooth discovery

Fórumok

Sziasztok! Van két darab Xiaomi Mi Box S 4k dobozkám. Android TV (nem kinai box, rendes TV!).

Van egy olyan gond hogy mindkettőn állandóan próbálkozik egy TX13 nevű, magát fejhallgatónak bemutató eszköz bluetooth -on (ha engedem párosodni, akkor ezt az ikont mutatja). A pairing request ellopja a video lejátszásról a fókuszt, sőt le is állitja. Végtelenül idegesitő.

 

Az Android TV felületén nincs lehetőség a visibility (discovery) kapcsolására, csak BT on és off van. A kikapcsolás nem opció, mert a remote is BT-s.

 

Amiket eddig próbáltam, és nem jártam sikerrel:

- latest sw telepitése, hátha a sok panasz hallatán végre valahára beleteszi a google az android tv felületére ezt a 'kevésbé fontos' funkciót

- eszköz átnevezése mindenféle egyébre

- a következő két app:

-- https://play.google.com/store/apps/details?id=davecoq.bluetoothdisco

-- https://play.google.com/store/apps/details?id=com.minol.miuibluetoothfix

- eszköz párositásának engedélyezése, és hangos szopós-kúrós videó lejátszása egy ideig, hátha ettől észreveszik

- felület végignyomkodása, hátha van valahol egy letiltás funkció, de nincs

 

Ez elvileg valami bluetooth átjátszó (talán ez: https://www.gearbest.com/digital-to-analog-converter/pp_009521502706.ht… )

Valószinüleg nem humán interakció van mögötte, egyszerűen nincs használatban, de azért próbálkozik az első eszközzel, amit lát. Gondolom. Amúgy vannak napok hogy nem próbálkozik, ilyenkor gondolom sikerül valami másra felmenni.

 

Szóval kijelenthetjük hogy a latest Android TV-n (legalábbis ami elérhető erre az eszközre) nem lehet kikapcsolni a BT discovery -t, és egy rosszul beállitott eszköz simán tönkreteszi az egész élményt.

Megoldás úgy látszik nincs.

Keressünk rá, a Sony is szállit Android TV-s eszközöket, és megmondták hogy tudnak róla, de szorrika, le van szarva.

Esetleg ha megoldotta már ezt valaki-valahogy, azt megköszönöm.

Hozzászólások

Eszembe jutott közben hogy akár egy honeypot eszközt is odatehetnék, ami eltériti ezt az eszközt, hiszen úgy látszik minden feltétel nélkül próbál csatlakozni.

Például van rpim használaton kivül. Kicsit szar hogy ezért vigye el az áramot, de hát mit lehet tenni... :)

Válaszolok magamnak. Eszembe jutott hogy van egy régóta nem használt kinai BT adapterem. Bekapcsoltam, pairing state, és rögtön ráizgult. Azóta a TV-t békén hagyja.

USB-n kap áramot a UPC doboztól akkor is ha az standby-ban van. Asszem megoldva...

(Az android-nak meg egy újabb fekete pont. Ezt az eszközt a mai napig árulják: https://xiaomi.hu/xiaomi-mi-box-s-android-set-top-box_18346 )

Az lehet hogy az upstream Android TV akárhol is tart (10? 11?) de ha az az igéret hogy frissitik mert jaj-de-eredeti-google akkor ez itt pont nem történt meg...

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 10:33

A bluetooth discovery disabler nem működik?  Amúgy ha ráraksz egy 1kHz-es folyamatos négyszögjelet, biztos hogy észbe kap hamarosan... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Apple TV 32GB (4th generation)" termék már van 56k -tól. Ha azt nézed hogy megveszed ennyiért egyszer és minimum 5 évig gond nélkül, támogatva használod, lehet hogy simán megéri.

Vagy veszel használtan olcsóbbért .

Ez 25 volt - jó, olcsóbb, de nem nagyságrendekkel, cserébe gyárilag mai napig egy ósdi 8.1-es droid van rajta, ami a kicsit kevésbé, de még mindig ósdi 9-esre frissithető, ami szenved a fent leirt gyógyithatatlan betegségében. Szerintem megéri az apple, jelen esetben is.

Ez amúgy pont azért szomorú, mert az Android TV -t úgy reklámozták be hogy az Android One/Pixel vonalhoz hasonlóan nagyon támogatva lesz a google által, hát az eredményt láthatjuk (=szar).

Máshol viszont: https://en.wikipedia.org/wiki/TvOS#Version_history

A google összes tessék-lássék "erőfeszitése" (nexus, pixel, android one, android tv, project treble, kutyafüle) alig-alig rúg labdába a konkurenciával szemben. Ez az igazság.

Nincsenek félelmeim. Ha az Apple abba is hagyja az Apple TV árusitását, akkor is a megvásárolt eszközöd 5-8 évig támogatva lesz.

Egyébként meg az iphonehacks által idézett bloomberg által idézett állitólagos apple mérnökök véleményéről van szó. És inkább a jövőképről, semmint a jelenről.

Tarsashaz vagy iroda van a kozelben, ahol egy projektorhoz allandoan ez be van kapcsolva.

Porno jo otlet, de nem valt be... Korbejarnek es kikapcsolgatnam a lakasokban az aramot, kiderulne kinel van. Vagy egy szórólap hogy please kapcsold ki ha ilyened van. 

Abból kiindulva hogy éjjel nappal Bt eszközöket keresgél párosodni arra tippelek hogy bekapcsolva felejtették és nem használják. Barátilag meg lehet kérni szerintem őket, hogy kapcsolják ki. Aztán ha bármilyen okból (mert mondjuk gonoszok) nem akarják, megtehetik.

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 18:38

Régebben próbáltam egy appot, amivel lehet korlátozni, hogy csak már párosított eszközökkel álljon szóba. Még a 9es béta rendszeren próbáltam mibox3-on, de elvielg működnie kell a közel azonos mibox S -en is.

https://play.google.com/store/apps/details?id=by4a.bluetoothsettings.tv

Ilyen opcióval: limit to devices that are already paired
https://lh3.googleusercontent.com/i4wLjV2x-lDwytnEP9zUwNKQbP6q-5rolpIVv…

De csak okosan, mert ha a távirányítóját kizárod, akkor nem tudod mivel irányítani. Persze akkor is lehet, hogy usb-be dugott egérrel vissza tudod kapcsolni. De ha usb debug aktiválva van, akkor nem kezel usb eszközöket és lehet pécére kötve, otg kábellel lehet feléleszteni.

Tartaléknak wifin át egy androidos telóra rakott andoidtv távirányító app is jól jöhet, ha kizárnád magad bt-ről: 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.tv.rem…

A menük megléte, nem léte lehet hogy a készülékgyártó szoftverparaméterező trógerein is múlik. Megesik, hogy olyan paraméterekről olvasni, ami más készüléken ott van.

Szerintem olvasd el újra figyelmesen a dolgot.

Android TV 8.1 -ben és 9.0-ban nincs lehetőség a BT discovery letiltására. A play store-ban kapható appokkal sem. Sehogy.

(az ilyen jellegű appokra azért van egy csomó 1-es értékelés mert csak a régi droidok engedték az appoknak apiból állitani ezt a dolgot, az újabb droid tv-nél felületileg hiányzik a cucc, apiból meg le van tiltva -> 22es csapdája)

Csak honeypot BT eszközzel lehet megoldani a szitut, ami meg is történt.

Ezen kivül a "túl egyszerű panaszkodni"-hoz: először is egy rakás dolgot kipróbáltam és leteszteltem, melyeket a poszt nyitáskor össze is foglaltam. Tehát előbb dolgoztam, utána kérdeztem.

Szóval, nem értelek.

Az fáj hogy leirtam, megérné Apple TV-re cserélni? Esetleg vehetek egy mostani generációs Chromecast -et mert az már nem csak egy cast sink hanem fut rajta az android tv stack, de ezek után nem sok kedvem van mégegyszer a google -nek pénzt adni, miután ilyen szépen beszopattak.

Sőt, azokat is beszopatják akik most veszik a mi boxot, hiszen aktivan árusitott készülék...

Csak jelzem, hogy egy marginális probleman rugózol. Anyósomnál mibox figyel, nálam ket android teve, es nem jelentkezik ez a baszodas. Mondjuk ha jelentkezne se erdekelne, mert egy mozdulat kikapcsolni a bluetooth-t és kesz. Annak pedig kicsi az eselye, hogy a szomszedsagban, de meg a bluetooth 5-10m-es hatotavjan belul legyen valami hulladekszar, ami atpofazik a falon és allandoan konnektalni akar. Szerintem nagyjabol te vagy az az orszagban, akinek ez problemat okoz (vagy max meg vagy 10 ember). Ha ebben latod a boldogulast, akkor vegyel 50-70e Ft-ert appleteve boxot, aztan azzal meg majd mas szivas lesz...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Akkor megismétlem: a hiba fennáll, idegesitő és javithatatlan. Attól hogy te most hangulatból megpróbálod degradálni az nekünk semmit sem segit...

Ha gondolod meghivlak egy filmes estére és majd te nyomogathatod 3 percenként a pairing screenen a cancelt meg a resume playbacket:)

Ez nem hangulati kérdés, hanem helyi sajátosság (kb mint a ganédomb, ronda és büdös, de szerencsére nincs minden kert végében). Ha pedig már találtál rá workaroundot, akkor meg van oldva, kár ezen ennyit nyammogni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ebből látom, hogy meg sem próbáltad. 

A linkelt app egyébként nem a bt discovery-t titlja le, hanem automatikusan elutasít a box minden csatlakozási kérelmet, ami nincs párosítva már korábbról vele. Így nincs teljes képernyős popup, nincsen semmi. Észre sem venni, hogy próbálkozik valaki kapcsolódni. Kipróbáltam megint a mi box 3-ammal, amin a legfrisebb 9es rendszer fut, ami kb ugyanaz, mint ami a mi box S -en is van.

Most, hogy nyomogattam kicsit megint úgy látom, hogy újraindítás után is aktív marad. Viszont, ha áramtalanítás után / újraindítás után még éppen nem indult el, de már próbál hozzá kapcsolódni, akkor lehet azalatt az időszak alatt előjön a popup. De ha már fut, akkor nem.

Az applet tv-ről egyébként én is jókat hallottam. A honey pot meg épp addig lesz jó, amíg épp arra próbál előbb kapcsolódni és csak utána a boxra, de a sorrendre szerintem nincsen garancia.
Köztes szinten meg ott van még a fire tv 4k stick, csak kerülőúton lehet itthon beszerezni és nem google rendszerű, hanem amazon. A népszerűbb streaming tszolgáltatások támogatottak és kodi azon is megy, hbo go for androidtv is megy rajta, csak kézzel kell telepíteni. Wifis + infrás a távja :D Az infra a rá kötött megjelenítőt tudhatja vezérelni, de hangerőt is csak a megjelenítőn tud állítani, magán nem.

"Ebből látom, hogy meg sem próbáltad. "

Mivel a honeypot segitett, nem akartam appot vásárolni.

"Kipróbáltam megint a mi box 3-ammal, amin a legfrisebb 9es rendszer fut, ami kb ugyanaz, mint ami a mi box S -en is van."

És effektive működött is? Tényleg az történik aminek kellene? Ha esetleg hosszabb távon nem jó a honeypot (bár a napokban jónak tűnt) akkor még utolsó mentsvárnak jó lesz.

Szerkesztve: 2021. 07. 31., szo – 12:19

Amúgy érdekes jelenség, de sehogy sem tudom reprodukálni itthon, pedig van jópár bluetooth-os eszközöm. Az erősítő pl -ha előzőleg a telefont csatlakoztattam hozzá bluetotth-on -azonnal átkapcsol bluetooth-ra, amint a telefonon kikapcsolom a repülő-módot, de akkor nem, ha nincs párosítva. A tévék másként viselkednek, az egyiken (amihez bluetooth-os távirányító van) kikapcsolható a bluetotth anélkül is, hogy a remote eszköz kapcsolatát megszüntetné (az egyik külön menüpont) 

Tehát nem tudom összehozni ezt a jelenséget. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Sajnos nekem is van pár BT eszközöm, ami mindenképp párosodni akar. 2db erősítő + egy DAC. Vidám voltam, amikor egyszer hajnali kettőkor megszólalt valami ismeretlen zene jó hangosan a konyhából. (Ki szoktam kapcsolni ha nem használom, csak épp elfelejtettem).

Nem tudom kinek az ötlete volt, hogy PIN nélkül, nulla szekurizációval menjenek ezek a cuccok, az autómban a fejegység persze random számot generál minden új eszköz párosításakor.

Szerkesztve: 2021. 08. 10., k – 15:42

Csak elmélet: van az egymillió automatizáló app (mint volt a Llama - Location Profiles; de Automate, AutoDroid, stb. és de pláne Tasker). Ezek közül van néhány, amely a Bluetooth-t is tudja piszkálni, nyilván még kevesebb, amelyik AndroidTV 9.x -en is tud futni. És akkor ezt kéne megtalálni, és automatikusan, az adott BT Mac-re belőni egy szabályt, hogy párzás kezdeményezésekor utasítsa el.

Mondjuk.

Engem meg az zavar, hogy egy máshol is használt előzőleg párosított eszközhöz (pl. fülhallgató) másodjára már nem csatlakozik, ha ez máshol is használva volt miután kikapcsoltam az Android készüléket. Itt nincs olyan mint a telefonon, hogy rábökök és connect. Ha például a számítógépen is használom a fülhallgatót akkor minden alkalommal el kell távolítani és utána újra párosítani.

Hasonlóan, ha a fülhallgató nincs bekapcsolva mielőtt az Android TV (Xiaomi TV stick) elindul akkor újra törölhetem és párosíthatom, mert olyan opció hogy csatlakozás egy meglévő, előzőleg párosított eszközhöz nincs.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.