Miért vagyok Afganisztánban

Fórumok

Sziasztok!

Abba futottam bele, hogy sógornőm telefonja őt mindig úgy mutatja az utóbbi időben, hogy Afganisztánban van. Soha nem járt arra, se ő se a telefonja. Ha rákeres, hogy hol van, akkor persze a saját valós helyét mutatja.

Próbáltuk kikapcsolni, bekapcsolni, kilépési a fiókból belépni a fiókba de ugyanezt csinálja. Van valakinek ötlete, hogy miért?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 23., p – 06:28

Jelszómódosítás?

Megnéztem három jelenlegi IP-t.
Ebből kettő Nyíregyházán van egy pedig Nagyhalász mellett Homoktanyán. Ez mind Szabolcs-Szatmár-Bereg, annak is a szabolcsi területe.
A helyek a geoip szerint rendre: Debrecen, Monor, Ócsa (DIGI, DIGI, Magyar Telakom)
Legalább mindegyik Magyarországon van! :)
 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Konkrétan miben/hol mutatja azt, hogy Afganisztánban van?

Poenkodunk mi itt (leginkább amerikai) filmeken szocializálódottan. De aztan ha a valóságban látod valamelyik családtagodat átvágott torokkal (vagy éppen a te torkodat nyiszálja vmi tizenéves alvilági rothadek), hamar végetérne a vidámkodás.

Mindig elgondolkodok ilyen esetben, ha a technika vagy az evolúció lehetővé tenné hogy azt a mérhetetlen fájdalmat és kínt visszatükrözzék az elkövetőjére, vajon hogy alakult volna az emberiség történelme.

Afganisztan az 1. ország a világ országainak abc szerint rendezett listájában.

Le kell tölteni a legújabb verziót.

Ráadásul így lehet a legegyszerűbben ellenőrizni hogy fertőzött  e a telefonod, Ha  megkérdezi, hogy felűlírhatja e  az előző verziót, akkor az.

Bármelyik kémszoftvernél alkalmazható.

Nekem egy régi 9.keri albérletben ha a fürdőben voltam akkor Rijád-ba mutatott fixen... néztem párszor, hogy miért van reggel 6kor 39 fok, mire rájöttem, hogy nem épp ott vagyok ahol a mobilon úgy érezte... sajnos sosem jöttem rá mi okozza ezt az anomáliát :(

Lehet a fürdőszoba felőli szomszédod nemrég költözött haza Rijádból és hozta magával a wifi ap-ját. 

Amikor az irodánk költözött el másik helyere, akkor is még jópár hónapig a régi helyen jelezte a térképen, hogy vagyok épp. Mert az irodai wifi eszközök ugyanazok voltak, csak már más helyen.

Esetleg A-GPS tud ilyen anomáliákat ha valakinek a routere rosszul van beállítva

Es ki mondott olyat, hogy csak csatlakoztatott wifit "nez"?

Tudtommal MAC es ESSID alapjan megy a lookup, amit alapertelemzetten idokozonkent kiuld az AP.

En azt mondom, hogy nagy baj lenne, ha Akarki Joska allitgathatna a GPS poziciojat a routerenek. Magyarul amit irtal, "valakinek a routere rosszul van beállítva" nem jatszik.

This: https://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi_positioning_system

Az A-GPS nem azt jelentette (10 éve legalábbis), hogy internetről letölti a telefon az aktuális almanach lista adatbázist? Így nem kell 1 teljes "a-0-ról-szinkronizálom" ciklus (qrvahosszú) idejét végigvárni, hanem hamarabb találja meg azt a 3-4 műholdat, ami alapján már pillanatok alatt lesz pozíció?

Vagy az A-GPS ezeknek a gyorsító trükköknek az összefoglaló neve, technológiai megvalósítástól függetlenül (legyen az mobilnetről letöltött offline gps műhód adatbázis, v. környező wifi AP-k BSSID-je aminek amúgy pl. hótsemmiköze a GPS-hez magához)?

Az Agps összefoglaló név, assisted-GPS,  a wifiAP utolsó ismert helyzete alapján is dolgozik. Pl mikor Londonból költöztünk Cardiffba, hetekig sok alkalmazás azt hitte, hogy még Londonban vagyunk (általában pár perc alatt a gps-el megtalálta magát, már amiben van)

Kicsit félek hogy úgy ugatok bele hogy nem értek hozzá különösebben de szerintem óriási keveredés van itt.

Amit ti kerestek a routerek és mac addressek és költözködés kapcsán annak semmi köze nincs a GPS-hez (legalábbis nem úgy). Annak nincs iparági neve. Location services, oszt kész. Ilyenje van a google-nek, a mozillának, és az apple-nek is (de talán a microsoftnak és másoknak is). Ez egy folyamatosan, kontributált adatokkal frissitett adatbázis, ami semmiből nem áll mint milliárdnyi olyan bejegyzésből hogy valószinüleg xyz mac addressű router ezen meg ezen a GPS koordinátán van, mert az elmúlt x időszakban y darab készülék z pontossággal igy reportálta. Aztán amikor hazaköltözöl Rijádból és viszed a routert, eltart egy ideig amig a megfelelő számú androidos telefon, iphone, chrome browser, firefox browser, akármilyen scraper cucc bejelentgeti a saját anyacégébe.

De ismétlem ez nem assisted gps, ez egy location service, vagyis képzeljünk el egy API-t amibe belerakhatod hogy hány darab routert látsz milyen mac addressel és ő kiköpi neked hogy 95%ban itt és itt vagy. Az már az adott eszköz dolga, hogy "fizikai" GPS adatokkal összevetve pontositson rajta.

A legtöbb okostelefon az igazi GPS és a location services keverékével dolgozik. Az autópálya közepén a pusztában a GPS műholdakkal, a belvárosban meg főleg location service -zel. Az árnyékolás miatt olyan 99%ban.

Az A-GPS viszont egy létező, ilyen nevű technológia, amihez rohadtul nem értek, de nem a fenti történetről szól, hanem a sima műholdas GPS hideg inditásának a gyorsitásáról szól. De hogyan, majd a szakértők elmesélik.

Ezt azért irtam le, hogy ne keverjük össze az A-GPSt a google location service-el, mert ugyan össze szokták vegyiteni a telefonok az eredmény pontositásához, de mégis két független dologról szól.

Annak nincs iparági neve.

Szerintem ez a WPS. A google WPS adatbazisabol keri le az infot a location services.

Ennek termeszetesen annyi koze van a GPS-hez, hogy az adatbazisban bent vannak a mert adatok alapjan az AP-k GPS koordianatai. Pl. ez egy publikus wps: https://location.services.mozilla.com/api

Az A-GPS pontosan az, amit írtál. Mivel a GPS műholdak pozícióit még a drágább vevőknek is időbe telik letölteni (mozgás közben méginkább), így a mobilokba épített olcsó vevőket megtámogatják egy internetes adatbázissal, hogy adott pillanatban hol is vannak a műhódok :-) Manapság már a legtöbb gyártó ezt a Galileo, Glonass, Beidu adatokkal is kiegészíti, ha a műholdvevő egység támogatja ezeket a rendszereket is.

Nem véletlen, hogy jó ideje nem a GPS modult lehet kikapcsolni a modern okostelefonokban, hanem magát a helymeghatározást, hiszen az általad is vázolt location service akkor is megpróbál pozicionálni, ha a műholdak jelei egyáltalán nem elérhetőek.

Az sem véletlen, hogy az internetes kapcsolat nélküli, olykor igencsak drága navigációs eszközök hosszú percekig teljesen fogalmatlanok a pozíciót illetően, ami mondjuk egy drága, autóba épített rendszer esetén elég szánalmasan néz ki. A gyártók persze igyekeznek trükközni: a legutóbbi pozíciót elmentik, és a következő bekapcsoláskor különböző algoritmusokkal próbálják kiszámítani, hol is lehetnek épp azok a fránya holdak.

Szerkesztve: 2021. 07. 29., cs – 11:45

„Miért vagyok Afganisztánban”
Nem vagy erdélyi bán, de lehetsz még talibán.
(Bocs.)

((4NSA: It's a (bad) joke.))

A válasz egyszerű: valakinek Afganisztánban is kell lennie! Senki nem akar, még az ottani afgánok se, legalább te legyél ott, ha más nem, a teló szerint.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Minden GPS chipben van olyan hiba, amit szoftveresen takargatunk aztán. Van, hogy a takargatás nem sikerül.

Amikor a Nokia-nak dolgoztam, volt egy telefonunk, amiből az egyik sorozat (nem mindegyik, csak amiben pont az a GPS chip volt) London belvárosa helyett Marokkóban tette le a delikvenseket. Nosza, több se kellett kollegáimnak, megpatchelték, hogy ha ez és ez a telefon, és a GPS szerint Marokkóban vagy, akkor vonj ki a koordinátákból ennyit és ennyit.

Ez egészen addig ment, amig a márka nem lett népszerű Marokkóban. Az arabok nem értették, mit keresnek Londonban...

Nyilván találtak a végén rá megoldást, csak illusztrálni szerettem volna, mi lehet a háttérok a topic indítónál. Nem hiszem, hogy a GPS chipek minősége egységesedett volna, még akár a legnagyobb telefongyártónál is lehet néha olyan chiphiány ami után beraknak valami ilyet.

Az Aurora fel van telepítve? Abban van location spoof.

A topik cimet olvasva azt hittem valami politikai cucc lesz lol