Ruganyos tavaszi töltött forrás

Hát ez is megvolt.

Nem voltam igazán hasra esve.

- AirTag jó, de nem kell. Amit gyakran használok, azt úgyis tudom hol van, amit meg ritkán, azon meg úgyis lemerülne.

- iMac. Tök jó, de laptopos vagyok. Nem érdekel.

- Full screen iPad Mini 6 smart connectorral? Na ezt nem jelentették be, pedig már csomagoltam az 5-öst, hogy becserélem rá.

- Ami viszont érdekes, az az iPad Pro - Mac vonal konvergenciája.

Rendes external display support, király.

M1 processzor? Nemá', azé' az durva.

Remélem a WWDC'21-n bejelentik végre az XCode on iPad-et (nem úgy mint most az új Mini-t): nagyon durva kézbe vevősen doksi olvasós/code-reviewolós/hurcolászós/asztalon óriási képernyős gép lenne akár a 11", akár a 12.9"-os.

Bár belegondolva, egy választható macOS on iPad lehet még jobban tetszene...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 04. 21., sze – 08:14

Éppen ma bontottam ki egy se 2020-at, kihagyták a töltőfejet, kaptam helyette olyan töltőkábelt amit nem lehet az MBA2017-re dugni mert USBC -s (szerencse, hogy megvannak az előző lightninges töktők, kábelek). Gondolom az Apple mindenható dizájnerei megálmodták hogy parasztosan nézne ki egy rendes USB kábel, ami van autóban, repülőn, könyvtárban, PC-n, STB-n, tévén, meg ki tudja még hol, de ronda, bezzeg a type C usb mily szép, tegyük azt. Aztán hogy hova dugja magának az user, az más kérdés. Gondolom a friss MBAjába.

Kivették a fülest, az előző apple füles jack-es, ezen viszont nincs jack.

Szóval tölteni véletlenül tudunk, zenét hallgatni fülessel meg sehogy.

Jó eszközöket gyárt az apple csak néna úgy érzem iszonyat parasztos a körités. Nejem megkérdezte hogy akkor most nem tud zenét hallgatni? Mondom nem bazzeg, mert vettünk sok pénzért egy olyan telefont amiről még ezt is lespórolták.

Azt hiszem igen, sajnos az van hogy a kábel amit kaptam lightning és kicsi usb c végű. Egy laptop van itthon, amiről lehet tölteni. De nem baj, van egy csomó kinai lightning kábelünk, azok amúgy is tartósabbak az apple gyári kábeleinél :)

Amúgy engem az zavar elsősorban hogy funkciókat és esszenciális tartozékokat spórolnak ki a dobozból, majd azokat külön megveheted magadnak jó drágán, de az árcimke semmit se változott.

Néztem mennyi a sima vezetékes lightning füles: valami 15 ezer forint. És eddig a dobozban volt, ingyen.

Szóval jó ez a környezetvédelem meg minden, az okos megoldás az opt in lenne, vagyis rendeléskor ezek a tartozékok offosak, és kérhetsz ingyen. Vagy olcsón. De nem igy.

Mikor az M1 MBA-t vettem, a rohadékok nem adtak mellé USB-C - Lightning kábelt, rendelhettem Amazonról :(

A GoPro Hero 5 ugyan USB-C-s, de ahhoz meg USB-A - USB-C kábelt adtak, ahhoz is vehetek majd egy újat.

Rohadék gyártók, nem készülnek fel a múltban a jövőre...

Füles nem izgat, AirPods, fene akar kábelekkel szórakozni, beleakadni, a zsebben összegubancolódottat szétbontani, stb.

Én csak azt mondom hogy a korábban megkapott dolgokat kivették a csomagból, megtartották az árcimkét és felrakták több tizezrekért a shopba.

Sőt, közben még technológiát is váltottak, szóval a füles esetén a régit sem tudod használni, hiszen nincs rá lyuk.

Se többet, se kevesebbet.

"Rohadék gyártók, nem készülnek fel a múltban a jövőre..."

Ne vidd el nevetségesbe.

 

Azt nem mondom hogy csak az Apple lenne a hunyó, sajnos sok gyártó viszi ezt a remek lehúzást ugyanúgy.

"Ami viszont érdekes, az az iPad Pro - Mac vonal konvergenciája.
Rendes external display support, király.
M1 processzor? Nemá', azé' az durva."

És 8 v 16GB RAM konfig. Tényleg jó lett. Viszont a MacOS-t szerintem felejtsd el. Az apple ragaszkodik ehhez az egy iDevice = 1 user hülyeséghez, és eléggé behatárolja, hogy mit mire/hogyan tudj használni. iPad-en eddig sem lehetett több usert hozzáadni, szerintem ezt ezután sem fogják engedni, marad a lebutított OS. Mert különben kapásból házon belüli konkurencia lenne a MacBook Air-nek meg Pro-nak.

A multi user dolog változhat a jövőben. Úgy látszik nem triviális ezt implementálni. A Shared iPad feature már elérhető enterprise userek számára, szóval van remény.

Most pont nem találom, de az egyik WWDC'20 videóban volt szó arról, hogy... na meg is van. WWDC 2019 Introducing iPad apps for Mac. Kb. 4 percnél beszél arról az emberke, hogy hogy fésülték össze az iOS és a macOS stacket, frameworköket. Nem mondom, hogy WWDC'21-on bejelentik a macOS for iPad-et, de elképzelhető, hogy egy pár év múlva a macOS vagy i(Pad)OS UI csak egy vékonyka layer lesz a unified stack fölött. Ha kézbe veszed a tabletet, akkor iPadOS UI-t kapsz, ha dokkolod, akkor macOS UI-t. A' la Windows 7, csak nekik nem jött össze a dolog normálisan.

Az Apple viszont szerintem jó helyzetben van ahhoz, hogy egy ilyet meg tudjon lépni. Lehet, hogy csak az iPad Pro lenne képes erre az M1 processzorral, míg a maradék iPad-ek maradnának az A procikon kizárólag iPadOS UI-jal.

Ez csak egy lehetőség, de az tény, hogy a saját appjaikat elkezdték átírni Catalyst alapúra. Ebben nem vagyok 100% biztos, de gondolom ugyanaz a kód fut iPhone-on, iPad-en és Mac-en is ezeknél az appoknál. Mármint technológiailag igen, csak nem tudom, hogy a Catalyst appokat használják-e iOS-en is. Mondjuk miért ne használnák, arra van.

A macOS is komolyan konvergálódik iPadOS irányba. Régi feature a Launchpad, de jelezte a konvergencia kezdetét. Big Sur-ral meg bejött az iPadOS style notification meg control center is.

iPadOS-en meg az előhívható Dock jött be, swipe between fullscreen apps, stb. stb.

Szóval fene tudja mit terveznek konkrétan, de az irány letagadhatatlan.

Főleg most, hogy az iPad Pro-ba desktop/laptop grade processzort tettek. Ez talán sejtet valamit. Ne feledjük, hogy az iPad Pro ellenfele a Microsoft Surface (Pro?), az pedig ha jól tudom tud desktop appokat is futtatni. Nekem személy szerint mondjuk az XCode meg az iTerm az ami fontos lenne :)

Mindegy, WWDC után okosabbak leszünk :)

"A multi user dolog változhat a jövőben. Úgy látszik nem triviális ezt implementálni."

Volt rá ~10 évük. Szerintem szégyen, hogy eleve nem így tervezték. De szerintem inkább üzleti érdek, ahogy írtam, mintsem a megvalósítás nehézsége volt eddig is az akadály. Jobb az nekik, ha a feleségemnek is meg a gyereknek is, meg nekem is külön ipadem van (nincs) ahelyett, hogy egyet tudna közösen használni a család. 

Az android kezdettől(fixme) multiuser volt, bár talán a legelején ezt még nem lehetett kihasználni a gagyi hardvereken, de pl a nexus 7 tabletemet (4.2 JellyBean, 2012, majd 10 éve) már 2 fiókkal használtuk az asszonnyal. 

Számomra teljesen érdektelen volt, egyik termék sem izgat, bezzeg az iOS 14.5, aminek megjelenésében reménykedtem, nincs sehol, és talán a jövő hét elején kiadják..:(

Az AirTag tetszik, végre egy értelmes megoldás a generic BT trackerek után. 

Lopásra is jó, meg talán még akkor lehet hasznos, ha nem egyedül, hanem többen laktok együtt. Megakadályozza a "hova tetted már megint, nemmegmondtam hogy ne nyúlj hozzá" "dehát útban volt" "nem érdekel, ott van a helye, most meg keresem már vagy 5 perce" típusú vitákat.

Meg vannak olyan emberek, akik szétszórtak, feledékenyek, nekik is könnyedség lehet. Én is hasonló vagyok, de nagy átlagban tudom, hogy melyik kupacban van a sok közül az amit épp keresek :)

Én szerencsére nem szoktam elhagyni a tárgyaim, de olyan mondjuk volt, hogy a hátizsákomat nem találtam egy olyan napon, amikor a cégnek három telephelyén is jártam (amiből az egyik kb 10 perc kocsival a másik kettőhöz képest, amik pár percre vannak egymástól, gyalog) + ebédelni. Nyilván az lett a vége, hogy addig mentem, amíg meg nem lett, de az ilyeneket meg lehet spórolni.

Emiatt mondjuk nem vennék, mert az egész buli kb 150 forint volt benzinköltségben, viszont mivel lopás ellen is jó lehet, így elgondolkodtam rajta.

"És mit csinál egy ilyen cucc, ha elvesztettem?"

Az iOS Find My appban látni fogod, hogy hol van (a gyerek hátizsákja, a kocsikulcsod, vagy akármi, amibe belerakod), akár lakáson belül (meg is lehet csipogtatni, és mutatja a telefonodon, hogy merre keresd). Nem tűnik rossznak, és a technológia is érdekes, de megvannak a hátulütői is. Nem gps alapú ugye, mondjuk hogy egy buszon felejtett táska hol jár éppen azt csak akkor látod, ha más iphone user is megfordul a közelében és az a telefon lejelenti a számára egyébként idegen airtag pozícióját. 

Érdekes cikk arról, hogy az AirTag nem a végcél, hanem a kezdet:

https://www.wired.co.uk/article/apple-airtag-uwb

Csomó okosságra lehet majd használni a technológiát, az egyik baromi érdekes és hasznosnak tűnő dolog az AR szemüveges overlayes (belső teres) centiméteres navigáció.

Lehet, hogy lesz olyan terület, ahol használható lesz. De egyelőre a mostani hype-ot nem értem, vagyis próbálom értelmezni mire lesz/lenne jó ez a kütyü.

Lakáson belül kulcsot/akármit megtalálni? OK, de arra annyi is elég lenne egy sima BT kapcsolattal, ha csipogna (tud is csipogni). Ez a hideg-meleg keresős játék a telefonnal egyszer poén, de mit ad hozzá az egészhez? Megcsipogtatom és a hangból egyből tudom, hogy hol van az elveszettnek hitt kulcs.

A máshol (vonat, busz, park, étterem) elvesztett tárgy trackelése meg nagyon másokra van utalva. Ugye GPS nincs, attól függünk, hogy az elhagyott cucc közelében mászkáló más kompatibilis iphone-ok "lejelentik" a pozíciót. Ez maximum olyan sűrűn lakott helyen működhet, ahol ráadásul sok embernek van iphone-ja. A volánbusz egy vidéki járatán ott felejtett táska az airtaggel együtt fog elveszni örökre, vagy jó esetben bekerülni a volán talált tárgyak ügyfélszolgálatára.

Az elkóborolt kutya ugyanez a nyakában lógó airtaggel. Ha valaki megtalálja, akkor egy filléres gravírozott kutyanévjegy is jó a nyakörvön. Ha meg nem megy oda senkihez, esetleg olyan helyen veszik el -kirándulás, erdő, puszta- akkor az airtaggel nem találod meg.

Szerk:
Viszont a formáját azt "baromi jól" kitalálták Apple módra, hogy még véletlenül sem csepp alakú egy lyukkal (vagy esetleg lenne egy fém fül rajta valahol), hogy bármire fel tudd kapásból fűzni/akasztani, hanem egyből muszáj hozzá egy kiegészítőt venni! :)