Megtakarításom az elmúlt egy évben ...

Címkék

Statisztikák szerint a lakossági megtakarítások nőttek. Felteszem, csak a menőbb szakmákban történt ez és ilyen az IT is. Emiatt a "nőtt" eredményre szavaznék, mint nyertes. Lássuk!

Nőtt
68% (679 szavazat)
Csökkent
17% (166 szavazat)
Stagnált
16% (159 szavazat)
Összes szavazat: 1004

Hozzászólások

Pár havonta összeírom a megtakarításaimat, és legutóbb meg is lepődtem, hogy mekkorát ugrott felfelé az utolsó 6-8 hónapban.

Most egy ideig nem teszek félre, az is lehet, hogy kiveszek belőle, mert felújítjuk a lakást.

Szerkesztve: 2021. 03. 16., k – 08:25

A megtakarításból vett ingatlan az megtakarítás? :)

Ez a te véleményed. Szerinted ez nem felel meg annak, hogy:

Pénzügyi megtakarítás számomra likvid. Pár napon belül transzferálható számlapénzre vagy kp-re. Egyesek az ingatlant is iderakják (én nem) mivel hitelezhető.

trey @ gépház

Legyen: Az a megtakaritas aminek csak felet harmadat tudod hirtelen penze tenni, az nem megtakaritas a szememben.

Az olyan, mintha a piacon eladnad az iphone-odat/rolexedet, mert megszorultal anyagilag.

Rengeteg epitoipari "nagyagyu" csinalja ezt, hogy mercedes terepjaroval meg, ki tudja mivel wagozik, de amikor gond van, akkor ad el mindent, es megy panelba alberletbe.

 

Es itt mar csak az a kerdes, hogy a majd 20% lehuzast fel lehet-e fogni "kezelesi koltsegnek". Nekem ez az adjuk el a merdzsot mindegy mennyiert kategoria.

 

((ezt mar csak duplazarojelben. Amit a bav kifizet az aranyert grammokban az mar az eredeti vasarlasi ar (ekszert vettel nem aranyat kilora) kb. tizede. Tehat meg a 20% nelkul is siman lehuzas kategoria)) 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor pontosan mi nektek a megtakarítás? Kértem feljebb egy listát, de nem kaptam.

Nem maradt más, mint a KP. Ami szintén veszít az értékéből napról napra (infláció). Adott esetben ugrott az állampapír is, ha az első napokban adod el. Mi maradt? Deviza? Megveszed, hirtelen eladod. Bukta. Valuta szintén.

Részvény: megveszed, esik, eladod bukta.

trey @ gépház

Listat nem tudok, azt tudom, hogy ha valaki mond valamit arrol megallapitom, hogy szerintem az-e.

Multkor vettem megtakaritaskent (most nem kell, de jol lesz az meg, aka. Rolex) cementet, mert ugyis felmegy az ara.

Az ara valoban felment, viszont ramkotott....:-D

Ezt is kihuzhatod a listabol.

 

Ahh, nehez ez a pepper-elet, na!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem hinnem, hogy mellebeszeltem volna.

 

Rolexezés. Kétszer is. Ennyire fáj?

 

Dehogy faj, en elvezem. Igazabol en is csinalok marhasagot, de nem szoktam vele hencegni, foleg nem a neten. Bar neha igen. Mindegy is.:)

 

Mondjuk befekteteskent gondolni ra kicsit meredek, de a cementre is az volt. Ki vagyok en,hogy palcat torjek?:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Listát nem tudok, és a feltételek is viszonylag szubjektívek, de:

  1. legyen piaca, ami alapján van árfolyama
  2. ne legyen túl nagy a bid-ask spread vagy a tranzakciós költség az árfolyamhoz képest
  3. megfelelően nagy legyen a piaci volume
  4. hosszútávon pozitív legyen a várható hozam
  5. ne kelljen aktívan foglalkozni vele

Az állampapír, ETF, (részvények - stratégiától függően), stb. például mindet teljesíti, így az én értékelésem szerint megtakarítás. A Rolex beleférhet, legfeljebb a 3-as ponton bukhat el, nem értek hozzá. Az ingatlan nekem már necces a kettes miatt. Az autó biztosan nem, lásd négyes pont. A fizikai aranyat (vagy bármilyen commodity) szintén nem tenném ide a kettes miatt. 

Nyilván ez egy ötletszerűen összeírt lista, szerintem nincs egzakt válasz a kérdésedre.

Ennek egy Rolex tökéletesen megfelel.

https://hup.hu/comment/2600200#comment-2600200

ehhez kapcsolódóan, mit mondtak neked a butikban, ha gyorsan eladod a duplájáért, akkor legközelebb is neked fognak szólni, hogy van eladó? szóval sztem ez azért nem likvid, mert egyszer nagy nehezen hozzájutsz, aztán el tudod ugyan adni egyszer, de onnantól kezdve sokkal nehezebben jutsz hozzá a következőhöz.
bucherernél azt mondta az értékesítő, hogy nem téged blokkolnak, hanem a butik nem kap órát egypár évig, ha nem tudják felmérni, hogy a vásárló csak a haszonra hajt. a rolexnél meg külön department van aki figyeli serial alapján az eladásokat.

itt off (nem akarsz órás fórum szekciót?), te melyiktől szabadulnál meg először? amelyik pénzügyileg többet hoz, vagy amelyiket már nem hordod (szereted)?

nincs aláírásom

Nem mondtak semmit. Eladod, eladod. Mondjuk, én használatra vettem elsősorban mindegyiket. Ha flipper vagy és kiderül, szerintem soha többet nem kapsz. Eleve nagyon szűrik a vásárlókört.

off (nem akarsz órás fórum szekciót?),

Nem tudom, hogy lenne-e rá akkora igény ...

te melyiktől szabadulnál meg először? amelyik pénzügyileg többet hoz, vagy amelyiket már nem hordod (szereted)?

Egyiktől sem. :) Talán majd nyugdíjas koromban :)

trey @ gépház

> A hülye gyerek cementje nem.

 

En nem emlekszem, hogy valaha barminek is elhordtalak volna. Az igaz, hogy hulyesegedre ravilagitottam (mint most is rolex != befektetes, foleg nem teheto penze "Vlagyivosztokban" ertelmezheto arfolyamon), de szemelyedre sose tettem megjegyzest. Attol, hogy valaki faszsagot csinal, meg nem lesz feltetlenul fasz.

 

A rolex orad az pontosan egy szinvonalon van befektetoi szempontbol Swarovski vagy Pandora ekszerrel.

A cementet lehet hulyesegnek tartani, es valo igaz, hogy ramkotott, de tolem fuggetlen okbol (nem tudtam nekikezdeni az eltervezett munkanak 3 honapon belul).

De mondok jobbat: vettem 600m2 greslapot, amit kb. az elkovetkezo 10 evben fogok elhasznalni. Mar most legalabb 2-2.5x m2 aru szorzoval tudnam megvenni (nem eladni!), ha most kellene megvennem.

Mostanaban rozsdamentes csavarokat es felkesz arukat szoktam venni ha plusz penzem van (igen, lazan 1M+Ft -ot el lehet szorni ra alkalmankent. 1 szal rozsdamentes zartszelveny 20kHUF), de ezek egyike se befektetes.

 

Az, hogy most perpill van egy mestersegesen generalt hiany Rolex orabol, az egy pillanatnyi (akar elhuzodo) allapot. De ettol ez meg nem befektetes.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért szeretem a HUP-ot, mert a greslapozó cementkirály is ért mindenhez! Még a luxusóra piachoz is.

A kommentedből semmi más nem jött le, mint az, hogy tök mást tartunk befeketetésnek. Te egy kulapintyót (sic!), aminek az alja hozzá van kötve a magyar földhöz. Én meg egy mobilis valamit.

trey @ gépház

A kommentedből semmi más nem jött le, mint az, hogy tök mást tartunk befeketetésnek. Te egy kulapintyót (sic!), aminek az alja hozzá van kötve a magyar földhöz. Én meg egy mobilis valamit.

 

Pont ezt magyarazom, hogy nem befektetes, hiaba er most tobbet, vagy dragabban jutnek hozza. 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

rolexre óriási a kereslet, de hiány van belőle,

Plusz, a egyes modelleknél retail ár másfél-kétszeresénél indul a másodpiaci (pre owned, hasznát) ár. Tehát, ha veszel egyet (ha kapsz) élből felével nőtt az értéke. Én eladással problémát (nem kellett volna pár napon belül senkinek) nem láttam.

Ha gyorsítani akarsz az eladáson, akkor retail ár * 1,2 és egy óra alatt elviszik. Így is kerestél rajta fél gurigát.

trey @ gépház

Ez a felvevőpiac nem számláról fizet. KP only. Jó részük nem megy be a butikba, mert ott nem lehet KP-vel fizetni (vajon miért? :D), csak utalás vagy kártya, személyi, adókártya felmutatása és lefénymásolása, valamint pénzmosás elleni nyilatkozatot kell tölteni.

Van egy vásárlói réteg, ami nem szeretné, hogy a NAV és a hatóságok látókörébe kerüljön. Ezek csak másodpiacon vesznek. Azért itt darabonként 3-50 milliós tárgyakról beszélünk ...

trey @ gépház

Állampapírnál ugyanez 0.25%, egy ETF-nél meg mondjuk 0.05%.

Főleg, ha futni kell vele! :D :D :D 

https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu ....

....

....

....

....

connection reset by peer

:D

Jó a cement is, fuss egy 50 kilós zsákkal, majd mérem hány méterre jutottál vele.

trey @ gépház

Általában az egész szálra:

Ki tartja pénzben a megtakarítását ezekben az időkben?

Nekem a megtakarítás az, amit adott esetben magammal víve Vlagyivosztokban, Tokióban, Mexikóvárosban és Urundi Burundiban is helyi valutára tudok váltani. Offline.

trey @ gépház

Meglátásom szerint két megközelítést lehet az arany esetében követni:

1) az ember fizikai aranyat vesz, egyfelől azért, mert így "biztonságban van" a pénze, másfelől bízik abban, hogy az arany ára felmegy vagy szinten marad. Cserébe tárolni kell (költség) és eladáskor ezek szerint számottevő a költség. Bizonyára aki hosszú távra fizikai aranyat vesz, az belekalkulálta ezt a költséget.

2) az ember "vehet" úgy aranyat, hogy pl. CFD-t vesz. Az eladási/vételi költsége alacsony, likvid, stb. Viszont nem lehet megfogni, ha kitör a zombi apokalipszis, akkor nem lehet elásni, nem lehet kosárban magunkkal vinni.

Attól függően, hogy miért akar pont aranyat az ember, és hogy képzeli el a befektetését különböző időtávokban lehet választani.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

-20%-os buktának. mennyi idő kell hogy ezt kidolgozza az árfolyama? főleg ha a múlt évben mindenhonnan azt hallottad hogy aranyat kell venni és felment 2000-re, most meg szépen lent van 1700-on.
ha meg fiat összeomlásra játszol, akkor se befektetés, hanem biztosítás.

nincs aláírásom

December végétől történt valami, mert akkortól növelték meg az árrést 200, majd majdnem 300 kHUF-ra, majd azóta minimálisan visszavettek. Azért a pofátlanságnak is van határa...
Szerencsére nem csak náluk lehet visszaváltani, van még aranypiac meg correctgold is.

Aranyat nem kötelező ezeknél a cégeknél adni és venni. Ha a cégek árrése túl magas, lehet keresni valami magánembert aki épp venni akar, amikor te eladni, és le lehet bonyolítani a dolgot valami középárfolyamon. Azt feltételezem, hogy a kellően óvatos lebonyolítás költsége azért nem lesz ennyire magas. És pont ezért arra számítok, hogy vannak olyan cégek, amik nem túl magas spread-del dolgoznak (nem feltétlenül Magyarországon).

De ez csak spekuláció, én nem kereskedek fizikai arannyal, ezért nem is néztem ennek utána. Amikor egy haverral beszélgettem, ő említett több céget. Ezek közül csak egynek a nevére emlékszem, és most megnéztem, ők is 10% körüli spread-del dolgoznak.

Szóval fene tudja. Lehet, hogy valami hiba van a gondolatmenetemben.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A 70-es évekbeli építésű két lakást olyan nm áron adtuk el, mint az újépítésűt vettük, így valós piaci ár volt. Nyilván sokat dobott a latba, hogy olyan befektető vette meg mindkét lakást, aki kiadással foglalkozik, és átvette a bérlőket is "szőrőstül-bőröstül" :)

 

De valóban nem általános hogy 1-2 nap alatt elmegy 1-1 lakás.

Nem lehet utazni, nem lehet étterembe menni, sokkal kevesebbet autózunk, csak kb. 10 km sugarú körben. Tavaly például bútorokat vettünk, abból, amit különben utazásra költöttünk volna, de persze így is kevesebb lett, a járulékos költségei az utazás(ok)nak nem jelentkeztek. Szóval borítékolható az eredmény.

Ez jogos, csak kérdés, hogy az alkalmazottak mennyire gyorsan találnak másik pozíciót. Egy tipikus IT cég ma is folyamatosan vesz fel embert.

A másik döbbenetes vetülete a történéseknek a házhozszállítások szinte korlátlan piaca. Amíg karanténban voltunk, néztük a Wolton a fiaimmal, hogy hogy jön a robogón a süti az uzsonnára. Talán én élveztem a legjobban! :) Ilyen pár éve nem volt, s ehhez is rengeteg ember kell.

(Szerk: annak ellenére ez az optimizmusom, hogy kb. 10-15%-kal kevesebbet tudtam dolgozni az elmúlt évben a kisgyerekek mellett, karantén, leállás, óvodabezárás.)

Nőtt, mert munkám még van, de ugye sehová nem lehet menni..

Így az olyan extra költségek, mint utazás, nyaralás, telelés, szórakozás - durván csökkentek.

De hosszú távon ennek kib*szottul nem örülök, mert mindez a szellemi épségünk rovására megy.

 

szerintem.

sub

Mi tegnap Juliánus barát kilátójára kapaszkodtunk fel. A település (Nagymaros) aljából felfelé vezető úton kocsival nem jófele mentünk miközben kerestünk valami parkolófélét és befutottunk a jó meredek zsákutcákba. Megfordulni alig lehetett, az első lökhárító fennakadt egy meredek dombról lefelé jövet (ezeknek a mai kocsiknak abnormálisan lent van az alja), nem sokból tartott h. drága kirándulás legyen.

Egész Nagymaros így tele volt? Mi sokat jártunk oda pandémia előtt, azért elég sok hely volt. A templom utcájában is végig lehet állni. Amúgy elég jellemző a pandémia úta, hogy a turistaút kezdete előtti utolsó 10 cm-t is kocsival közelítik meg az emberek :(

Felkészületlenül indultunk útnak (nem gugliztam fél napot előtte hogy merre honnan milyen a megközelítés), az ostoba google maps-re bíztam az útvonaltervezést. Az meg nekivezetett egy jó meredek 1 kocsi szélességű praktikusan nem 1irányú de zsákutcának. Aminek a fenti végén már gyalog is alig lehetett felcaplatni. A kocsival meg vissza kellett kecmeregni egy alacsonyabban fekvő utcába, találni 1 kocsinyi szabad parkoló helyet.

Nekem nem is a megtakaritasi szamlan lett tobb (mert azert folyamatosan felujitunk ezt-azt a lakason) Inkabb azt latom, hogy a folyoszamlamon van lenyegesen tobb, mint altalaban. Nyilvan azok miatt, amit mar fontebb kifejtettek. Pl tankolni mar kb ket honapja nem tankoltam... Maskor azert a ketheti 1 tankolas altalaban megvolt... 

Hát, megtakarítás eddig sem volt, most sincs. Eddig 2 hétig volt elég a fizu, most már 3 hétig. Közelebb kerültem hozzá, hogy megtakarításom legyen, tehát nőtt.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

A cash tartalék stagnált, de ebben volt egy hitel végtörlesztés, szóval a net worth nőtt.

Itt az az erdekes helyzet all fenn, hogy a lakashitelek nagyon alacsonyan vannak: 1.7-1.8%, inflacio 2% korul, egyszeru befektetesi alapok, tozsde stb. pedig hoz egy jo 5-6%-ot hosszu tavon altalaban. Tisztan penzugyileg nem nagyon eri meg torleszteni. A lelki bekere optimalizalas siman vezethet rossz penzugyi donteshez.

a lakashitelek nagyon alacsonyan vannak: 1.7-1.8%

Hol kapsz ilyet? Az enyém ('15-ben vettem fel) ennél magasabb volt. Nem sokkal, de nem volt ekkora gap a THM és az állampapír között. Most is random megnéztem pár bankot, 3+ százalékokért mennek.

Tisztan penzugyileg nem nagyon eri meg torleszteni. A lelki bekere optimalizalas siman vezethet rossz penzugyi donteshez.

Igyekszem a kettőt egyensúlyban tartani. Ebben a konkrét esetben pl. írtam is, hogy mi volt az oka a lelki békén kívül. :)

Svedorszag. Nagyon lent van az alapkamat, es nem merik megemelni, mert felnek, hogy a sok lakashiteles vasvillaval menne szavazni.

Raadasul, a hitelkamat 30%-a lejon az adodobol. Mert hat, ha kamatadot fizetsz a beveteleid utan, akkor ugy helyes, hogy a kamatkiadasaid negativkent szamitsanak. Hat hulyek ezek? :)

Cserebe el is szalltak a lakasarak. 6 ev alatt jo 70%-80%-ot emelkedett az erteke a lakasomnak, mikozben 2% alatt volt folyamatosan a hitelkamat (-30% adovisszaterites). Igy nagyobb lakasba, netan hazba koltozni elegge eladositana (5-6 ev megint). Es annyira azert nem bizom a kozponti bankban, hogy elhiggyem a hosszu tavu strategiajukat...

Igen, otthon is megindultak az arak.

De meg mindig mosolyogva olvasom, amikor a sajto hatalmas botranykent talalja, hogy egy miniszter/polgarmester/akarki akar 100 milliot is elkoltott egy hazra vagy lakas(ok)ra. Az itt egy kintebbi 60-70m2 lakas ara, pedig Stockholm meg nem is a legdragabb fovarosok egyike.

Ja. Mi 200 millió forintért vettük a házunkat 5 éve. Azért volt ilyen olcsó, mert ugyan a közigazgatási határon belül, de mégis "vidéken" van. Vonattal kell menni és kb. 1 óra beérni a városközpontba, ahol ugyanennyi pénzért egy egyszobás kis lukat se biztos, hogy tudtunk volna venni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"akar 100 milliot is elkoltott egy hazra vagy lakas(ok)ra"

Általában nem az összeggel van a probléma hanem azzal hogy hivatalosan nem tudja bizonyitani azt hogy honnan van rá pénze. Mert Magyarországon a politikusok vagyonnyilatkozata egyenértékű a papirral amivel a seggemet törlöm.

Elolvastam a szerződést aminek a melléktele egy táblázat minden egyes hónapról és az esedékes (fix) törlesztőkről. Illetve készült egy közjegyzői irat ami tömören összefoglalja a lényeget. Nem találtam benne apró betűt.

"vagy a szerződés része a mindenkori hirdetmény, amibe majd akkor beleírják."

Dehogy. Verziózott, dátumozott hirdetményt csatolnak a szerződés mellé (pontosabban ászf szerűséget). Nem irunk olyat alá, hogy bármit mondhat a másik fél később. :)

Itt ugy mukodik, hogy te dontod el, hogy a hiteled mekkora reszet tartod fix es valtozo alapokon.

Nagyobb hitel eseten erdemes tobb reszletre vagni, lekotni 1-3-5-10... evre. Ezeket a fordulo napjukon atviheted mas bankhoz, ujra lekotheted, vagy 3 havi valtozora teheted. Ez utobbit barmikor (amikor csak eszedbe jut) elotorlesztheted mindenfele buntetokamat, kezelesi koltseg es hasonlo vicces dolgok nelkul.

A megszokott ket veglet, amelyet otthon lattam (sok eve nem foglalkoztam vele) kozott azert lehetne rendes atmenetben gondolkodni. De ez ugye felelos penzugyi donteseken alapszik, amihez nem art ha tud a nep kamatos kamattal szamolni legalabb...

Egy folyamatos infláció/pént elszaródás mellett, ráadásul nulla közeli alapkamatnál szerintem csakis jó döntés tud lenni a végig fix kamat és törlesztő. Főleg, hogy a teljes kamat valahol 3-4% környékén van.

A kamatfordulós hitelek lehet hogy olcsóbbak, viszont nyitott hogy 2-5 évente mennyivel csűrik feljebb a kamatot. És bizony hogy feljebb fogják.

Ezek itthoni körülmények.

Egy folyamatos infláció/pént elszaródás mellett, ráadásul nulla közeli alapkamatnál szerintem csakis jó döntés tud lenni a végig fix kamat és törlesztő.

Nem csak jó döntés tud lenni, tud rossz is lenni.

Szerintem meg meg kell nézni, hogy hogyan jobb.

Pl. az én jelzáloghitelem esetén lehet választani változó kamatozás és különböző időtartamra szóló fix kamatozás között.

Most a pontos számokra nem emlékszem, de úgy képzeld el, hogy ha változó kamatozást kérek, akkor mondjuk 2,5% jelenleg a kamat, ami mehet lejjebb is egy kicsit, ha az alapkamat csökken (nincs már túl nagy mozgástere a csökkenésre) és növekedhet is, ha valami olyasmi történik a gazdaságban ami ezt hozza.

A fix kamat olyan 1,3% körül indul 2 éves fixálás esetén, olyan 1,5-1,7% körül volt legutóbb 5 éves fixálás esetén. Úgy emlékszem, ennél hosszabbat az én bankomnál nem lehetett választani.

5 éve vettük fel a hitelt, most a harmadik 2 éves megállapodás fut. Eddig kevesebbet fizettünk kamatban annál, mint ha 5 éve egy 5 éves vagy egy 10 vagy 25 éves fix időszakot választottunk volna, és persze a változó kamathoz képest is kevesebbet fizettünk.

Ha jön valami, ami megemeli az alapkamatot, akkor lehet, hogy rosszabbul járunk majd a 25 éves fix mamatozású szerződéshez képest. De ha nem jön ilyesmi, akkor visszatekintve a végig fix kamat helyett 13x2 éves fix kamatozás választása volt a jó döntés. 

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én ebben az országban maximálisan nyugodtan alszom és a legjobb döntésnek tartottam hogy 17 évre fixáltam a lakás törlesztőjét ami egyébként alacsonyabb egy tanári fizetésnél. Mindenképpen ki lehet köhögni, nem egy nagy összeg.

Itthon az alapkamat majdnem nulla, tehát a következő 17 évben várható emelkedő periódus, ráadásul folyamatosan hullik szét a forint, és minden drágul. Nem számolom a százalékokat, kevés ez havonta, de ami még fontosabb, fix. És ez itthon nagyon-nagyon fontos, mert itthon alig lehet tervezni ilyesmivel. Inkább erre szavaztam, mint hogy rongyos pármillióval beljebb legyek ennyi év alatt. De egyébként itthon mindig mindenki megszivja, aki arra pályázik, hogy majd nem lesz deviza kress vagy majd az alapkamat ott lesz ahol ő szeretné. Nem ott lesz.

Nincs semmi bajom se a választásoddal se az indoklásoddal.

Csak annyit akartam írni, hogy nem mindenkinek, nem mindig ugyanaz a döntés a legjobb, mint amit írtál.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem az a plusz 1-2% bőven megéri azért hogy fix legyen. Szerintem aki józanul gondolkodik pontosan látja hogy nullaközeli alapkamatnál nem spekulálunk stagnáló vagy csökkenő alapkamattal, ráadásul ott az infláció is. Bevállalsz egy 150-180as fix törlesztőt, az 5 év múlva móka és kacagás lesz, 10 év múlva lófütyi habbal. Ellenben ott van az 5 vagy 10 éves kamatperiódus amikor majd izzadva kelhesz fel és imádkozhatsz hogy ne kopasszanak meg nagyon. Pedig meg fognak, a falig.

Szerintem.

Szerintem hülyeség aláirni azt hogy 5 vagy 10 év múlva annyi lesz a törlesztő vagy a kamat amit éppen aznap reggel fosott valaki.

Ugyanazt magyarázták a devizásoknak a kezdeti 2000es években, jó az árfolyam, olcsó a frank, toljad öcsém. Az eredményt ismerjük. Tudom hogy a kettő nem ugyanaz, de mindkét esetben kockázat van.

És tőlem a bank nyugodtan járhat jól, nyugodtan profitálhat tisztességesen az üzletből, én úgy érzem hogy nyerek, hiszen ingatlanhoz jutottam úgy hogy tizenX évig fix alacsony törlesztőm van. És nekem ez érték.

Természetesen pár százalékkal drágább a hitel, ez a nyugalom ára. Számomra érték hogy kicsit többet, de teljesen fixen fizetek.

Mindannyian nagyon jól tudjuk hogy a kamat felfelé, a forint meg szanaszét fog menni, infláció kiséretében. Főleg 10-20 éves távlatokban. Szerintem ez abszolút nyerő választás volt.

(te magad érvelsz amellett hogy főleg a covid után erős infláció lesz)

De nagyon elnézést fogok kérni, ha ez az ország megtáltosodik hirtelen, és ez a negativ folyamat majd nagyon durván máshogy lesz, és jól megszivom.

Ugyanez a kérdés a:

- fodrászoknál
- vendéglátósoknál
- taxisoknál
- idegenvezetőknél
- nyelviskoláknál
...etc  .. biztosan más kimenetelt okozna. Felteszem, hiába nőtt a lakosság megtakarítása, az keveseknél landolt és a  többség szopóágon van.

Azt feltételezed hogy a többség kisvállalkozó, pedig a többség vagy multinál vagy a gyárban gályázik. Különböző szinű gallérral. Ráadásul a kényszerpihenőn levő kisvállalkozók is igyekeznek mást csinálni, nekem hozták már új budapesti sárga priussal az ebédet pest megyében, mert a kajaszállitásban lett pénz, a taxipiac ~háromnegyede meg elolvadt.

Utóirat: nem azt mondom hogy nincs gáz, csak kicsit statikusnak látom a gondolatmenetet.

Kicsit felemás a helyzet, mert az összege nőtt (ezért erre szavaztam), de valójában a reálértéke/vásárlóértéke csökkent.

Autó csere volt, muszájból, úgyhogy erősen csökkent.

Szerkesztve: 2021. 03. 16., k – 10:11

Jut eszembe, decemberre dotáltad a tőzsde összeomlását. :)

Valóban. Tévedtem. Szerintem csak késik.  :)  Persze az is lehetséges, ha mindenki egy alternatív valóságban hisz az lesz az új valóság. Nem tudom. Csak figyelek.

 

Ha a megtakarítások mellé hitelfelvétel tevődik és egy nagyobb fogyasztás, akkor annak a kimenetele megjósolhatatlan. A józan ész szerint infláció, majd bezuhanás.

az autot eladtam(mert tul draga lett volna javitani es baromira nem hasznaljuk miota lockdown van), a fizetesem megugrott es asszem megint noni fog par honapon belul + lakasra is rakunk felre, de emellett is jelentosen ugrott az elmult 6-8 honapban

Szerkesztve: 2021. 03. 16., k – 11:12

Nőtt, de arányaiban nem annyit amennyit a üzemanyag ára, a kutaknál történő fogyasztás csökkenés ellenére.

A valutaárfolyamokkal súlyozva pedig lehet, hogy nem is nőtt!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Net worth nőtt, de nem a megtakarítások nőttek, hanem a hitelek csökkentek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekünk csökkent, de még mindig rengeteget költünk a házra. Tehát nem feléltük, hanem szigeteltünk tavaly, konyhaszekrényt csináltattunk keményfából, betonoztunk odakint, ilyesmikre ment el.

Szerkesztve: 2021. 03. 16., k – 14:20

Stagnáltat ikszeltem be, meglett az első saját ingatlan, amire sokat költöttünk. Az ami egy megtak. számlán likvid pénzként pihen, az stagnált éves összevetésben.

A benzin is mahonap 500 ft, ugy hogy alig autozik a vilag.

En fel nem foghatom, hogy lehet az inflacio 2% (marmint ertem, hogyha bevallanak, akkor nem birna az allam a penznyomtatas,

hogy fedezze az allampapirjait).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En azt latom, hogy amit szoktunk vasarolni, ott lazan van egy 70-100%-os dragulas. Csak nem tudom, hogy a tavalyi arakra vagy a tavaly elotti arakra emlekszem-e.

 

Mondjuk a zsomle meg mindig 20Ft-t az auchanban (ha 2-esevel veszem), igy nagy gaz nincs. Nem?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jócskán nőtt, szerencsére (a saját kereteinken belül, nyilván), egy éve alig költünk valamire és eleve is nagyon spórolósak vagyunk.

Alapvetően van valamekkora pénz (na jó, államkötvény) biztonsági tartalékom, a többit elköltöm. Így stagnált.

Talan ugy kellene atfogalmazni a kerdest, hogy keszpenz+befektetesek osszege es/vagy ingosagok erteke novekedett-e. Igy nem lesz rolex/cement/ingatlan vita :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

ha már átfogalmazunk, akkor szerintem ne az asset osztály növekedését / csökkenését nézzünk, hanem a net worth növekedését / csökkenését

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Asset? Net worth? Ennyire nem ertek a penzhez :)

Kapcsolodo erdekesseg: ha vesz valaki egy uj autot akkor nyert vagy bukott? :) Az ingosag erteke no, viszont amint kihozta a szalonbol mar vesztett az ertekebol es egy csomo uj koltseget is hozott a gazdajanak (szerviz, benzin, biztositas, ado). Erdekes ez...

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Net worth = assets - liabilities

ha vesz valaki egy uj autot akkor nyert vagy bukott? :) Az ingosag erteke no

Bukott. Bármiféle olyan számolás, ami csak az asset oldalt nézi, legfeljebb önámításra jó. 5M-ért vettél egy kocsit, most 4M-et ér, viszont az 5M, ami tegnap még megvolt, ma már nincs meg.

Ezt a mantrát hallgatom, mióta az eszemet tudom, és szerintem nagy baromság. Most legalább ugyanannyiért ki tudnék szállni a kocsimból, mint amiért vettem, és már lassan másfél éves. Annyit drágultak az új autók (Ft gyengülés, CO2 büntetés), hogy a használt kocsik is drágábban mennek el.

Az lehet, hogy épp szerencsés vagy (pl. pont ma beszélgettem a suli előtt az egyik apukával, hogy a fiatal használt Teslák drágábban mennek mint amennyibe egy új kerül).

De az mindenképp igaz, hogy az autó nem a semmiből teremtődött, hanem valamit adott érte az ember.

Nem az van, hogy lesz az asset oszlopban egy autó és kalap, hanem közben vagy az asset oszlopból valami kikerült, pl. a készpénz, a beszámított korábbi autó, stb. vagy a liabilities oszlopba bekerült mondjuk egy hitel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kategória függő. Dacia Sandrosnál te nyertél. 

 

Tavaly vettem egy E400 kupét. Használtan. Új ára 32M. 3 évesen vettem 1 éve állt a kereskedésben 32e km-mel. 15 milla volt. Köszönöm, nekem tökéletes.  A témának van szakirodalma, hogyan viselkedik az okos pénz:
https://moly.hu/konyvek/thomas-j-stanley-a-milliomos-agy

Kötelezővé tenném!

Asset? Net worth? Ennyire nem ertek a penzhez :)

Nagyon sajnálom (tényleg), de magyarul soha nem könyveltem és nem is olvastam magyar nyelvű szakirodalmat a témában. Bizonyára vannak ezekre elfogadott magyar szakkifejezések, de sajnos nem tudom, hogy mik azok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ilyenkor gyakorlatilag félpénzen vagyok. Havi 150-200-at bukok a koronán.