Intel válasza az ARM Macbook-ra

Hozzászólások

Sekélyes vagyok, de ez a videó ez még micsoda? Sapkás hulyegyerek kiemelt hangon sorol egy csomó paramétert, meg atipikus elethelyzetekben analizal és zenét hallgat. Az ilyen mukik itthon kreativkodnak meg digitális nomadok lesznek... meg hülye videókat csinálnak a semmiről. F@..om, igen irigykedek, pontosabban bizonytalan vagyok hogy ez még minek? 

Védelmére legyen mondva, hogy régen ez egy jobb csatorna volt, mikor még a videók szóltak valamiről, meg nem ezt a csöves-sapkás style-t tolta. Megy el az esze fokozatosan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

LTT az egyik legnagyobb tech csatorna... :D

Hát az biztos, hogy nem cicás videók csatornája. Az is igaz, hogy nem mély szakmai videókat csinálnak, inkább casual dolgokat, hogy az emberek akik nincsenek benne a dolgokban, nekik adhat némi támpontot. De ettől még tech csatorna, maximum téged más content érdekel a tech-ből. 

Azert ne Pornhub-os tutorialok alapjan probalj meg otthon vizvezeteket szerelni, mert nem lesz szep az eredmeny!
Egyebkent voltak fent politikai hirmusorok is. Pl. egyik evben Orban valasztasi gyozelmi beszedet toltottek fel (valami olyan cimmel, hogy PM fucks entire country).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Miért is? Ott nagyon sok "cica" van :D

Az első mondat vicc volt. A lényeg a második mondatban van, hogy tech dolgokról csinálnak videókat, hogy az emberek tudjanak tájékozódni. Tech csatorna nem feltétlenűl mély szakmai dolgokat jelent, olyanok is vannak, én is inkább azokat nézem, de ettől ez még tech csatorna, hogy nem senior IT-seknek szól. 

b+ már életkorellenőrzést raktak ehhez a videóhoz... Ami még semmi, na de a hülye gugöl az android telefonon, belépett gugöl fiókkal, belépett jutub fiókkal ráadasul a nativ jutub appban nem tudja ki vagyok (vagy csak cselesen úgy tesz), és igazoljam az életkoromat bankkártya adatokkal! Anyátok picsáját...

És mi az Intel válaszának lényege?

  - hozza azt a számítási teljesítményt, amit az Apple M1
         VAGY
  - hozza azt az üzemidőt?

Gondolom olyanról nem beszélnek, hogy ÉS kapcsolatban lenne a kettő.

Mindegy, látszik hogy a CPU gyártók felköthetik a gatyót és ez a verseny végül nekünk vásárlóknak lesz jó.
Az AMD Ryzen-ek által felpörgetett versenynek is vásárlóként jobb procikat köszönhetünk.
 

Nem smafu, de önmagában csak egy paraméter a sok közül. Ez a reklám videó meg semmit nem mond a real world használatról. Majd ha egymás mellé tesznek egy ilyen vasat meg egy aktív hűtés nélküli M1 Air-t és elkezdenek rajta 4K videót vágni, akkor kíváncsi leszek, hogy ez is lesz-e olyan pattogós, gyors és bírja-e addig akksival, miközben nulla zajt termel. Az a tippem hogy nem.

Apple esetében valóban egyébként is releváns téma az aktív hűtés nélküli működés. Még Intel-es Macbook Air modelleknél is kísérletezett az Apple a van is venti meg nincs is venti konfigurációval. :) 

Az aktív hűtés nélküli Macbook Air is elég forró. Talán terveznek Cupertino-ban is valami hasonló csirke-melegítő funkciót mint a KFC a játékkonzoljával. :) 

Szerintem pont itt van a kutya elesve, hogy önmagában az Intel nem tud az egész M1 jelenségre választ adni, mert ő csak a processzort adja, az oprendszer a Microsoftnál van. A usert meg végeredményben a user-experience érdekli ami a kettő együtt.

Megfeszülhet az Intel a szuper processzorával ha a Microsoft elcseszi a szoftvert.

Ebből a szempontból lépett most nagyot az Apple. 

Gábriel Ákos

En most vettem egy kikopott macbook utanzatot linuxra. Kb. fel-negyed aron volt a tobbihez kepest, es nagyon bejott.

Igaz nem intel van benne:) Az akksiidejere (amitol legjobban feltem) sincs kulonosebben panaszom, hozza a thinkpadem idejet (amiben 100Wh van, ebben 42)

Es KDE-t tettem fel, ha mar annyira dicserted. Es a KDE connect is bejovos, csak kar, hogy az edge case-eket nagyon szarul kezeli.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"edge case"-nélkonkrétan mire gondolsz? Lehet van megoldás csak nem iskerested.

Van egy barátom, aki nemrég kezdett el szerver szinten Linuxozni,megmutattam neki a KDE-t és annak tudását. Azóta Linuxozik desktopon is és kipróbált minden DE*-t, de egyik sem jön be neki (KDE után). Mivel általam megismerte a KDE-t így ahhoz képest mindegyiket egy egygombos kvarcóra számára is.

Persze a KDE3-at dicsőítőknek is van némi igaza, mert pl.: a kuser, ksysv a mai napig nincs kihelyettesítve rendesen.

lekapcsolod a wifit, es ujra felkapcsolod, akkor a laptop es a mobil olyan 10-15 perc utan latjak magukat ismet. Es nincs manualisan hogy gyorsitani. (frissites gomb nem csinal semmit).

 

Namost ha ugy van akkor a telefon hotspotjan keresztul latjak egymast (ami nalam kb. az egyeduli usecase), es ugy a hasznalhatatlansag hatarat surolja hogy raadom a hotspotot es kb. 15 perc mire lesz valami.

 

Ugyanitt xiaomin futo android hotspotjan nem.latjak egymast, de ez xiaomi hiba (vagy android 9+), de ennek nem talaltam meg a megoldasat. Lehet standard portot engedi csak, mert pl. a ping megy de masik program (ami a 15000-es portot hasznalja) se megy.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ebből viszont az következik, hogy annyira csak nem csapnivaló az a Windows a macOS mellett és bizony valódi alternatíva az Intel macbook-stílusú notebookja, akkor is ha Windows van rajta. 

Egyébként már eljött volna ez a troll-gumicsont "Linux desktop éve" a negyedik képernyőre a másik három mellé. Vagy már mindenki Apple Macintoshokat használna. 

Természetesen ahogyan már írták előttem ott a Linux. A Linux alatt most valóban a kernelt értem. Erre több OS -család épül. Desktopon ma már elég jól használható Debian-Ubuntu klán Mint-tel, ElementaryOS-sel, POP!_OS-sel stb. Vagy Manjaro is elég felhasználóbarát az Arch klánból. Valve nagyon sokat tett játékok kompatibilitása terén és ez más windows programok linux-wine támogatásán is meglátszik. De még a ReactOS is felébredt mostanában, szintén némi összefüggésben a Steames wine fejlesztésekkel. Fura, hogy pont a HUP mérgezett légkörében óvatosan írok le ilyet, de valóban kezd versenyképes dekstop alternatívává válni a Linux Gnu os-típusa. 

ChromeOS is Linux kernelt használ. Az Egyesült Államokban dominálja az oktatási szektort. De már évekkel ezelőtt kitört onnan és általánosan használják sokan, mezei userek, akik malware mentes, gondozásmentes laptopot akarnak és tudják magukól, hogy böngészőben mindent megoldanak. Egyébként már egy ideje kompatibilis Android appokkal és Play áruház is van benne. Így lényegében több app érhető el hivatalos csatornán ChromeOS-re mint Windowsra. 

Végül ott van a Linux alapokra épített, legelterjedtebb touch-desktop os, az Android. Az Intel korábbi sikertelen mobilos próbálkozásának eredményeként ma az Android ARM-on kívül x86 archon használható legjobban, például az Intel houdini-je miatt. Ami nem jött össze mobilon, az működhet Intel notebookon megfelelő launcher desktoppal. 

Az open-source jellege miatt egyedül is csinálhatja az Intel, vagy mindegyik családhoz talál profi partnert. Elég jó kapcsolatokat ápol az intel a linux világgal. 

Azért nem kapásból Linux, mert annyira azért nem rossz ma a Windows. Sőt jelenleg szerintem macOS ARM-on több kompromisszummal jár mint Windows 10 x86-on. 

És ha már LTT, 10 ways Linux is just better! :)

Az Apple hozott egy szar döntést. Röviden ennyi.

versenyképes PowerPC versenyt veszített

Ez a mondat értelmezhetetlen azok után, hogy az Intel akkoriban és most is sokkal silányabb kivitelű, architekturális szemetet gyárt tömegtermelésre. Például a PowerPC processzorok architekturálisan védettek a Spectre 1, 2, 4 és Meltdown támadások ellen, tehát mondjuk belassítani sem kellett volna őket a nagy™ biztonság™ érdekében, ha máig azok maradnak.

Az Apple, aki már akkor rétegtermékekben és sznobtermékekben utazott, hozott egy üzletileg etikátlan, a felhasználóközönség többségének hátrányokkal járó, technológiai komplexitást és inkonzisztenciát növelő döntést. Miért? Mert az Apple extraprofitot remélt a lapkák egységárán való spórolásból és többleteladást abból, hogy natívan futtatható lett a Windows a gépeiken. Egyik se nagyon jött be. A Parallelst az Apple Mac gépek felhasználóinak (100 millió ember) összesen 7%-a használja. A spórolásra pedig nem szorult rá a már 2005-ben 68%-os növekedéssel bíró és 384%-os nettó profitot hajhászó multi. Azóta pedig az iPhone-ok elterjedésével végérvényesen bebizonyosodott, hogy a vásárlóközönségük képes végtelen+1 túlárazást is benyelni.

Félig értek egyet. Azért valóban hálás lehet az Intel, hogy az Apple Intel onlyra ment, és az AMD ki volt zárva. De az nem igaz, hogy a PowerPC versenyképesebb volt. Nem volt az, az IBM nem tudta olyan ütemben fejleszteni, akkoriban az x86-os procik sokkal jobban fejlődtek. Szóval x86-ra váltani nem volt olyan rossz ötlet, csak az Intel exkluzivitás volt megkérdőjelezhető.

Az Apple-nek a prociarchitektúra mindig is mindegy volt. Nyomták ők mindenen, 6502-őn (Apple I/II/III vonala), m68k-n, PPC-n, x86-on, x86_64-en, most ARM-en. Zárt rendszerük van, zárt ökoszisztéma, minden saját OS-en, saját hardveren, saját driverekkel, saját store-ból elérhető saját alkalmazásokkal megy, egyféle rendszerre optimalizálva. Kb. holt mindegy nekik az architektúra, csak versenyképes legyen, meg profit legyen rajta minél nagyobb. Az még jót is tesz, ha valami nem x86-os, spéci valami, legalább az x86-os nép nem tud warez hackintosht futtatni, hiába hekkelik a bootloadert. Az Apple-nek az architektúra mindig is a leglényegtelenebb dolog volt, ők mindig is a látszatra, dizájnra mentek, hogy a gép és a rendszer legyen megjelenésre dizájnos, premium feel, fontok jól nézzenek ki, hogy a divatembereknek eladható legyen, és érezzék, hogy ők nem átlag PC-s birkák.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Csak, hogy árnyaljam a képet. Akkoriban a nagy Intel x86 fejlődés éppen belefutott a második nagy zsákutcába a hulladék Netburst (Pentium 4) architektúrával. Az a kép gondolom megvan amikor az Intel CEO Craig Barrett térdelve kér bocsánatot a Pentium 4 hamis igéretei miatt. A másik zsákutca az Itanium miatt volt. Még szerencséjük volt, hogy az Intel birodalom perifériáján, az izraeli Haifában továbbra is folyt a régi Pentium Pro gyökerű architektúra életben tartása Pentium M néven. 

A Pentium 4 kukázásával és a Pentium M mellékvágányról újra fővágányra tolt Intel Core1 processzor viszont visszalépett 32bitre. Itt szállt be az Apple és egy rövid időszak miatt hosszú időre beépült a 32-bit az OSX-be. Ha kicsit még vártak volna, és Core2-nél váltanak, akkor tisztán x86_64 (amd64) 64-bites lehetett volna az OSX. 

De a PowerPC természetesen még a bénázó Intel mellett is katasztrófa volt. 

Még a zsákutcás, alacsony IPC-s Netburst is bőven verte +1-2 GHz-cel az akkori PPC-s szintet. De pont 2005 után lendült meg durván a fejlődés, 64 bit, 2 majd több mag, nőtt az IPC. A fejlődés csak a 3-4. genes Core i-kre lassult be igazán, és akkor is csak azért, mert az Intel fölényben el-tikk-takk-ozgatott, és elbújt ilyen néhány százalékos generációk közötti teljesítménynövekedés, meg egy gyökkettes szintű csíkszélességcsökkentés mögé.

Abban viszont igazad van, hogy ha várt volna az Apple még egy kicsit, az egész 32 bites x86 ökörködést átugorhatta volna, és mindjárt a tisztán az x86_64-es vonatra fel tudott volna ülni, egy éles váltással ugyan, de egyszerre egy csapásra két legyet ütöttek volna. Ez az ARM-s váltásnál nem lett gond, mert az már rég 64 bites, a 32 szóba se jött volna, a 128 bit meg még nagyon sokára lesz. Egyébként a fejlődés megint le fog lassulni, de azért, mert kezdjük a szilikonos gyártás technológiai határát elérni, az már nem sokat fog számítani, hogy 7 vagy 5 nm, vagy 5 vagy 5,3 GHz, és egy szinten túl a magok számának és a cache növelésének sem lesz már hozadéka. Persze reszelgetni, optimalizálgatni mindig lehet, meg elsütni a DDR5-öt, PCIe4-5-öt, de ez már nem fog olyan szintű előrelépést hozni. Ez már sok éve érezteti a hatását, rég elértük a Moore-törvény végét, utoljára ez az AMD Ryzen, meg Apple M1 ARM felkavarja a port, de ennyi.

Ha lesz is 128 bit, azt már nem szilikonra fogják behozni, hanem valami nanotechnológiára, és nem az lesz a lényege, hogy már kevés lesz a 2⁶⁴ bitnyi (16,7 millió TiB-nyi) memória, hanem hogy a proci regisztereinek szélességét és számát növelhessék, meg az egyszerre egy lépésben feldolgozható adatmennyiség növekedni tudjon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A Transmeta Crusoe processzor még a 2000-es években 128-bites volt. Az utóda, Efficeon 256-bites cpu. Állítólag megállták a helyüket, de nem alázták be az akkori Intel cpu-kat. Nem egy akkora mágia 128-bites processzor. Ha kifutunk majd a 64-bites procik 16 exabyte-os ram címzési limitjéből akkor persze kelleni fog. De ez még odébb van, és ahogy írtam addig van pár gyártástechnológiai nehézség is. Kezdve azzal, hogy 12 darab sorba rakott Szilícium atom hossza összesen 3nm. Szóval ennek az útnak valóban nagyon hamar elérünk a végére. 

Azokkal nem érdemes összehasonlítani, a VLIW teljesen másra épült.

Azért annyira nem egyszerű a képlet hogy hány bites a processzor. Memória méret szempontjából az számít, hogy hány bites a címbusz. Számítás szempontjából az számít, hogy hány bitesek az aritmetikai regiszterek.

Memória sávszélesség szempontjából pedig az adatbusz sebessége és órajele számít. Ezek teljesen eltérőek is lehetnek. Pl. 386SX ha megpusztul sem tud 16 mega RAM fölé címezni, hiába 32 bites belül. De a 8 bites CPU-k nagy része meg 16 bites címbusszal rendelkezett.

A VLIW-nél meg ha jól tudom azzal trükköztek, hogy valahogy egy utasításba tudtak tömöríteni többet, pont emiatt a hosszú regiszter méret miatt, de pontosan nem ismerem a működését én sem.

Transmeta processzorokról nem tanultam. Itaniumról igen. Elég részletesen. Nem olvastam semmit ami indokolná a VLIW>128-vagy-több-bit logikai kapcsolatot. Az Itanium is 64-bites volt. A lényeg tömören, hogy egyszerűbbek a VLIW processzorok, cserébe több regiszterük van, és optimalizációk amit a CISC és RISC cpu-n belül old meg, például utasítások sorrendjének átrendezése optimálisabbra VLIW-nél a fordítóprogramok által optimalizált kóddal van megoldva. Elmélet alapján valóban jó gondolat a VLIW de az Intel nagyot bukott az Itaniummal. Transmeta versenyképes volt de nem volt kiugró előnye. Végül be is fejezték bár nem bukás a két elkészült Transmeta proc. Az orosz Elbrus papíron elég hatékony. Nem ismerek senkit aki közelebbről ismerné. 

a powerpc gyors volt, de iszonyuan melegedett, gyarilag vizhutessel adtak el a G5 mac pro-kat es meg igy is komoly hangja volt. a doboz fele hutoborda.

laptopba eselytelen lett volna azt belerakni, ezert valtottak intelre akkor. es akkoriba jott ki az intel a core2-vel ami azert nem volt rossz cucc.

A videó tartalma alapján nem és nem :D

További érdekességek a videóból:
- az intel készít referencia készüléket, mert a legtöbb pc laptop gyártó annyira nyomorék, hogy maguktól nem tudnak normális megoldásokat kitalálni. És még az átbrandelt és módosított is rosszabb szokott lenni a belenyúlásaiktól, mint az eredeti referencia. Az intel nuc brand alatt  már piacra is dob maga is készülékeket.
- az intel gpu kezd már egy sánta kutya teljesétményével felérni
- valahogy még mindig gagyibb az összhatás is, hiába másolják az apple-t külsőre.

Plusz kommentekben korrekció: 200 dolcsival mégis drágább mindkét model :D

Egy hete egy M1-es Air van nálam kipróbálásra, illetve hamarosan lesz egy M1 pro gépem. 20 év linux és 25 év windows tapasztalat után azt kell mondjam, hogy megérkeztem. Amire nekem szükségem van, arra tökéletesen megfelelő. Ha félreteszem az opensource iránti tiszteletem és a nagytezsvírtől való félelmem, akkor nem tudok ellenérvet felhozni a váltás ellen. 

 Az Apple kihozott 3 belépő szintű modellt (M1 air, M1 pro, M mini), hogy megismertesse a nagyközönséggel, meg gondolom, hogy a gyerekbetegségek fényre kerüljenek. Az árazásról annyit, hogy most az M1-es modellek a tavalyi inteles modellek árában (vagy ár teljesítmény összevetésban alatta) vannak. Ha beleszámolom azt, hogy a többi modellhez képest az egyetlen valóban használható desktop operációs rendszert nyújtják és szeretnék megszabadulni a windows/linux világban már szinte állandósult szopásfaktortól, akkor simán elfogadom, hogy drágább, mint amennyiért már hasonló teljesítményű inteles gépeket kapok.

Az utóbbi időszak eseményeiből arra következtetek, hogy az Apple most annyira biztosra ment, hogy még azt is felvállalta, hogy az inteles modelljei hamarosan a kutyának sem kellenek és bízik abban hogy a hívők követik majd az új platformra. Ezeket a modelleket a notebook-ok szintjén jelenleg mindenki a csúcstermékekkel hasonlítgatja most össze. Úgy látom, hogy ezúttal nagyon beledobták a követ a pocsolyába. Az intel egyelőre levegőért kapkod, a Microsoft meg bejelentette, hogy ráerősít a saját ARM alapú architektúrájának a fejlesztésére. Az INTEL, AMD, Microsoft annyira jól érezték magukat egymással, hogy észre sem vették, hogy a kanyarból valaki nagyon beelőzi őket. Amikor az Apple tavaly bejelentette, hogy elhagyja az intelt, azért már gondolni lehetett, hogy nem kakukkos órát fog a gépeibe tenni. És most még tél van, tavaszra pletykálják a ráncfelvarrott nagyobb kijelzős Pro-kat 12 magos CPU/GPU-val. Rebesgetik, hogy úton vannak a 16, 32, 128 magos CPU/GPU-val rendelkező modellek. Én úgy látom, hogy izgalmas jövőnek nézünk elébe és egyelőre az Apple diktálja az iramot.

kincza

Ennek a nagy reszevel egyet ertek. 

Viszont: en tovabbra is ugy erzem, hogy az apple az a vallallat aki kegyetlen sok penzt fordit marketingre es ezert veszik a barmit amit kiad, majd ebbol lesz penze gyorsabban fejleszteni (pl ARM processzort) mint a versenytarsai. Illetve ok az egyetlenek akiknel egy kezben mostmar teljesen a hardver es a szoftver. 

Ma vettem eszre egy random youtube feedben, hogy az Acer tobb mint 2 hettel az M1 bejeletes *ELOTT* kiadott ket ARM alapu laptopot is. A processzorait a Qualcomm fejleszti (7c es 8cx alapuak a gepek) es ez hozzam (egy olyan emberhez aki joreszt koveti ezeket a hireket) most jutott csak el. Lehet, hogy mindket cegnek rendkivul sz*r a marketingje? Biztos. 

Es itt kanyarodnek vissza oda, hogy kozuluk (Acer/Qualcomm) egyiknek sincs milliardokbol evek alatt kiepitett lojalis koveto bazisa es abbol valoszinuleg egyenesen kovetkezik, hogy nincs annyi penzuk gyrsabban haladni a fejlesztesekkel. Meg persze a Qualcommnak eddig nem annyira volt fokuszterulet a laptop piac mivel a (nem apple) telefonok nagy szazalekaban az o processzoruk van.

El tudom kepzelni, hogy eljon az a nap amikor a Qualcomm vagy a MediaTek eljut arra a szintre ahol beelozi az Apple M* processzorait. Nem biztos, lehet. 

Azzal viszont egyek kell, hogy ertsek, hogy az Intel piaci reszesedese jelentosen csokkenni fog. Bar en most legutobb meg 10. generacios intel gepet vettem, la kovetkezo valtasnal (ami cca. 5 ev mulva lesz legalabb) szinte biztos vagyok benne, hogy el sem fogok gondolkodni Intel alapu barminek a vasarlasan.  

El tudom kepzelni, hogy eljon az a nap amikor a Qualcomm vagy a MediaTek eljut arra a szintre ahol beelozi az Apple M* processzorait. Nem biztos, lehet. 

Jelenleg ez kevésbé valószínű:

https://www.macworld.co.uk/news/a14-a13-qualcomm-snapdragon-888-3799913/

Nem a marketingen múlik. Az "Apple way", a hardware és a szoftver egy kézben tartása évtizedekre visszavezethető stratégia. A Microsoft, a Google próbálkozott a közelmúltban másolni a sikeres receptet, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel.

Az ms ennyi év és hiba után sem tanulta meg, hogy a hardver nem ér semmit szoftver nélkül. A szoftver pedig nem ér semmit tartalom nélkül. Az applenek egyedül az a titka, hogy amikor kiad valamit, akkor az rögtön használható, mert régóta tudják, hogy a vas és a szoftver/tartalom együtt ér csak valamit. Nem üres armos win programok nélkül. Nem zune zene nélkül. 

"Nem a marketingen múlik. Az "Apple way", a hardware és a szoftver egy kézben tartása évtizedekre visszavezethető stratégia. A Microsoft, a Google próbálkozott a közelmúltban másolni a sikeres receptet, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel."

Fanatikus Apple hívőként sikerült idézned egy semmitmondó cikket a hitéleti lapotokból. És? Qualcomm nélkül az iPhone csak egy PDA a 2000-es évek elejéről. Saját mobilkommunikáció tervben sincs az Applenél. Annyi játéktere van, hogy Qualcommtól vagy Inteltől vesz LTE modemet az Apple. Ezek tesztek, amikor még menő volt ilyeneket olvasni a gamereken kívül senkit nem érdekeltek. Hardcore gaming viszont nem az Apple világa. Az Andry Birds ugyanolyan jól meg Qualcomm chipen mint Apple arm chipen. 

A Hardver és szoftver egy kézben tartása egy másik szektás mantra. Nyilván ezért használunk ma is kizárólag IBM AIX/Power gépeket meg mellette IBM i-t mindenre. Ja nem is mert mindenki asztalán ezért van Solaris/UltraSPARC. Azaz akarom mondani az a forradalmi 3D gép Irix/MIPS a Silicon Grapghicstól. :) 

Ejj úgy tűnik mégsem akkora tuti sikerrecept az a hardware szoftver egy kézben! 

A problémák már ott kezdődnek, hogy azok programozók meg hardveres mókusok gondolkodó lények, akik nem igazán kedvelik a "mi dolgozunk az Apple meg gazdagodik a mi munkánkon" modellt. Ez a korábbi walled-garden-ekben  sem működött. Pedig azon kertek körül nem is volt annyira magas az a fal. Számtalan méret és típus-kategória van, ahol nem nyújt annyit az Apple walled garden mint amennyit a szabad világ. Volt ugye némi nézeteltérés az EPIC és az Apple között. Meg korábban a Valve és a még Ballmer vezette Microsoft között. Azután indultak a Linuxos gaming fejlesztések, amire a trollok addig azt fújták, hogy never-ever Linuxon. Ezeket a cégeket nem jámbor hívők vezetik, teljesen másként gondolkoznak mint például te. Soha nem fognak elfogadni egy függő viszonyt, vagy zsíros jutalékokat áldozni az Apple pápa egy áldásáért és kedves mosolyáért.  

Most, hogy kijavítják végre a Cyberpunk 2077 bugjait szeretnék játszani vele az új Apple M1 gépeken. Ja, hogy az még diavetítő módban sem megy! Vagy

A munkámhoz kellene Xilinx a Macbookomon. Hát az macOS-en nem fog menni, de bootolj be egy Ubuntut! ... oops! Az csak az inteles MBP-kon működött. Hát ez is szívóka. 

Elég sok ilyen fal van és most még több lesz az M1-gyel még jobban körbefalazott zárt Apple világban. 

Na most egy Jehova tanúja máris látja démont aki beszél belőlem, ahogy a fanatikus Apple hívő is. Pedig egyáltalán nem útálom az Applet. Sőt realistán örülök az ARM-re váltásnak Macintoshoknál. Végre jól megkavarta az állóvizet az Apple. Az Intelnek már nemcsak az AMD miatt kell csipkednie magát. És várhatóan így vagy úgy a Linux desktop fog profitálni az ARM klasszikus desktop világba való beemeléséből. Ahogy az iPhone-ból is a Linux profitált a Google Androidjának köszönhetően. Vagy Intel - IBM Red Hat  - Canonical együttműködésből összehoznak egy nagy közös Linux desktopot, vagy ami esélyesebb maga a Microsoft fogja Linux alapúra cserélni a következő Windowsát. ARM-on ugyanis elvész az eddigi Windowsok nagy előnye a nagy-nagy visszafele komapatibilitás. Van viszont egy rakat probléma az ARM Windows hardveres kompatibilitásával. A Linux ezt remekül megoldja, ráadásul gazdaságosan a Microsoftnak. Az ARM Linux desktop már jó ideje üzembiztosan működik bármely erre hardveresen alkalmas random ARM chipen, szemben az ARM Windowszal, ami csak néhány Qualcommon indul el, aminek utána varázslatos módon magasan tartja az árát a Qualcomm. Így vagy úgy, a Linux világ csak nyer ezzel. 

Az Apple vezetése tisztán lát, ők nem szopják be a marihuánaszagú mantrákat amivel a híveiket etetik. Nagyon jól tudják, soha nem lesz domináns az Apple. De ez nem is ez a cél, hanem a profit maximalizálása. Éppen ezért nem is akarják megvenni az ARM-et, pedig annyi pénze talán az Applenek is lenne rá mint az Nvidia-nak. Nyilván megérné ha ARM hátán vezetne az út az Apple világdominancia világába. De hát ilyen soha nem lesz. 

Egy ideje váltottam MBP-ról mert C# fejlesztéshez nem felelt meg. Azért pedig nem érdemes szerintem Macbookot használni, hogy mindig Windows menjen rajta. Ami a váltás előtt volt Macbook Pro-m azzal rendesen működött a Linux Mint. Egyébként a hozzászólásomat nem arra szándékoztam kihegyezni, hogy ARM Macbook rossz, de Intel Macbook jó. Hanem arra, hogy "szoftver hardver egy kézben" jó dolog meg stratégiai előny gondolat tévedés. Nagyon sok use case van, ahol nem megfelelő a Macintosh pont ezért mert sokan az előbbi miatt nem fejlesztenek Mac-re. 

Wow! Ezt komolyan mondom elmeny volt olvasni. 

Kulonosen a Linux kerneles Windows parhuzam tetszik mint indok arra, hogy miert nem tartok egy kezben hardvert es szoftvert :) 

De azert abban van valami talan, hogy ha tobbet koltok egy adott architektura fejlesztesere mint amennyit a masik akkor tobb eselyem van arra, hogy jobb lesz mint a masik. Nem tuti, de tobb eselyem van. Ha a Qualcomm vagy a MediaTek tud szerezni maganak egy nagyon okos embert aki onnantol csak nekik dolgozik akkor termeszetesen nyerhetnek a versenyben kevesebb penzbol is. 

sidenote: Nem reg olvastam valamit, hogy a ketto kozul az egyik megvette az apple vezeto processzor tervezojenek valami startupjat ... de nem talalom a cikket. Ez is lehet a kulcs, bar nem tul elegans.

A legtöbb K&F projektnél van egy üvegplafon ami felett elköltött pénz már nem hoz jobb eredményt, gyorsabb fejlődést. Ha csak a több elköltött pénz számítana, akkor az Intel dominanciája örök lenne. De ez egy legit gondolatmenet ami leírtál. Annyira, hogy sok patinás nevű kereskedelmi Unix gyártó dobta saját RISC processzorát az Intem Itanium bejelentése után és váltott arra azért, mert úgysem fogja bírni a versenyt. Például a Silicon Graphics. De az Itanium bukta lett és azok jártak jól akik kitartottak a saját RISC mellett mint például az IBM (Aix) vagy Sun (UltraSPARC). 

Az AMD-nek elég jól ment proc üzlet pont azzal összefüggésben, hogy az Intel hanyagolta a 64-bitet PC-n, így az AMD64 lett a standard. Ezekben a jó évkben sem keresett annyit viszont az AMD mint az Intel. Később pedig durván visszaszorította az Intel az AMD-t. Szerverpiacon valahova 1% alá. De desktopon is voltak 10% alatt. Mégis szerényebb anyagi lehetőségei és kisebb költségvetés ellenére az AMD összehozta a ZEN architektúrát, ami most Ryzen és Epyc vonalon is rendesen csuklóztatja az Intelt. 

Nyilván ma már garázsból nem valószínű, hogy világsiker számítógépet lehet tervezni. (Valaha innen indult az Apple) De ha megvan a szükséges költségvetés, infrastruktúra, fejlesztőcsapat, azaz normális fejlesztéshez szükséges feltételek, onnantól már nem az afelett levő extra pénz dönti el sikeres lesz-e és mennyire lesz jó például a fejlesztett új CPU. 

"Qualcomm vagy a MediaTek tud szerezni maganak egy nagyon okos embert aki onnantol csak nekik dolgozik akkor" ... 

Gyakran nem egy emberen múlik, de speciel itt van valóban egy ember, aki csodákat tett mindenhol ahol megfordult, Jim Keller

Ez lehet igaz, viszont a 7c es 8cx nem mobil SoC hanem laptopokba terveztek. 

Valamint azt is megjegyeznem, hogy en par ev tavlataban gondoltam - mivel most csereltem gepet ezert a kovetkezo 5-6 evben nem hiszem, hogy fogok barmit venni :) 

Nem igazan tudom, hogy mit hoz a jovo - valoszinu, hogy nem lesz igazam mivel ha eddig nem tudtak sokat kolteni a proci fejlesztesre a non-apple cegek akkor lehet, hogy ezutan sem fognak tudni. Bar a MediaTek azert biztato az alapjan amit mondanak, nyilvan semmi nincs kint elesben ami tesztelheto lenne, csak smoke and mirrors az egesz egyelore. Mindossze remenykedem, hogy lesz valodi verseny. 

Nem akartam Hevi érzékeny lelkivilágát még ezzel is borzolni, de igen volt már arra példa, hogy csalt benchmark program az egyik "versenyző" érdekében

Egyébként semmi bajom Hevi-vel, még kedvelem is és sok más dologban egyetértek vele. Csak ne lenne ennyira elfogult Apple rajongó. :) 

Erre Linus Sebastian szavait tudom felidézni. Neki és a csapatának gyakran van hozzáférése a nagyközönség előtt már készülékekhez, olyasmihez is, ami esetleg nem termék, hanem gyártók számára készült referenciamodel. Nekik szokott lehetőségük lenni ténylegesen megnyomkodni készülékeket a megjelenés előtt.

És azért nem volt náluk korábban armos pécéről túl sok hír, mert próbálták az ms surface laptopját és egy rakás kaki volt. Olyannyira használhatatlan bármire, hogy nem érte meg arra pazarolni a kapacitásukat. Valami ces vagy hasonló videóban szerepelt, de amúgy tesztelős, elemzős videókat nem csináltak róla. 

Ezzel azt akarom mondani, hogy azért nem hallasz ezekről, mert magad nem kerested. Aki több technikai hírt és újdonságot keres, az találkozhatott velük. És azzal, hogy semmire sem jó szerencsétlenségek voltak. 
Több okból is: a bennük lévő soc valójában egy kétszeresen is átbrandelt qualcomm telefon soc. Kicsit nagyobb órajelen, de ugyanazzal a telefonok számára optimalizált mag felosztással. Nem teljesítményre optimalizált, hanem pici akkuval elfogadható üzemidőre. Egy laptop esetén teljesen más nagyságrendű méretű akku van mellette, de akkor is csak visszafogott sebességű marad a soc.

Két okból lehet javulás mostanában ilyen téren: 
- win10-ben kihozzák az x86_64 kompatibilis réteget. Ez nagyon fontos. Az első armos windows laptop nem volt egyáltalán kompatibilis visszafelé, gyakorlatilag nem volt rá szoftver office-n kívül. Később, miután a pécéken már szinte mindenki átállt 64 bites programokra, akkor hozták ki a 32bites x86 kompatibilitási réteget. Ez így olyan, mintha nem is lenne, mert a legelterjedtebb programok nem tudtak futni ezzel az armos gépen. Most jön ki az ms olyan arm-os win-nel, ami már ténylegesen képes lesz legalább a szoftvereket futtatni, amit manapság használnak az emberek. Ez nélkülözhetetlen, mert el kell terjednie az armos gépeknek ahhoz, hogy a fejlesztők elkezdjenek foglalkozni vele. 
- Az arm is készített mostanra kifejezetten teljesítményre optimalizált licenszelhető (cortex X1) magot. Ha abból tesznek bele 4-8at és legfeljebb készenléti módhoz tesznek be nagyon lassú és takarékos magokat, akkor az nem lassú szar atom proci szintjén lesz, hanem hasonló lehet, mint az apple m1 magjai. 

A gyártók és szoftveresek is gyávák, nem vágnak bele újdonságba addig, amíg nincs előttük kész példa. A legtöbb cégnél a rövidtávú profit számít csak a részvényesek nyomása miatt. 
Ja és persze olyan soc-ot kell összállítani, amiben a pécékben szokásos buszok is megvannak és nem sdio-val meg más mobilos kapcsolattal próbálnak működni, mint például az inteles tabletek is tették anno vagy ahogy a quacomm mobil proci is teszi. 

Itt is van egy jó táblázat, látszik benne, hogy az A13 is mennyivel több cachet és feldolgozó egységet tartalmaz még az X1-hez képest is, nemhogy az a78 és a77 magokhoz képest, amelyek a mostani csúcsban vannak.
https://www.androidauthority.com/arm-cortex-x1-vs-apple-1121289/

Az ilyen "forradalmak" eladásnövekedést hoznak maguk után. Szerintem leginkább emiatt is motiváltak. Innentől kezdve minden inteles max-es egy elavult szarnak fogja érezni a gépét és önmagát pedig egy lecsúszott embernek, ami egy belső motiváció az új cuccra. Okos húzás volt, ismerve az átlag mac-es szorongását, ahogyan a fogyasztásán keresztül érzi magát valakinek.

amire kell elég is, elég 7 évesen cserélnem. nem érzem, úgy hogy kényszerítve lennék a vásárlásra. érdekes ezzel szemben, hogy sokan úgy érzik kényszerítve vannak apple termékek vásárlásra. pedig nincs, vagy soha nem is volt ilyen termékük, de ők tudják! 

továbbra se birom megérteni miért olyan nagy baj ha 0% thmel vesz valamit az ember 2021-ben. nem egy embert ismerek aki ki tudna fizetni egyben, de mégis így veszi és nem látom hogy tönkrement volna az életük. túl van tolva ez a kérdés elég erősen.

En mindkettotoket ertelek. De nalam sokat segitett a mentalis egeszsegemen, hogy egy nap eldontottem, hogy soha tobbet nem veszek reszletre termeket. Ki tudom fizetni egyben? Ha igen, megveszem. Ha nem, ugyis jon majd egyszer belole jobb verzio, mert a kapitalizmusban arra lesz igeny, hogy jojjon ebbol is jobb. Megveszem majd a jobbat, ha osszegyult ra a penz.

Aztan egy nap azon kaptam magam, hogy mar Mac Prot is tudnek venni Pro Display-jel. De vegre immunis vagyok ra, meg az 5k iMac-emet is elajandekoztam csaladon belul, mert annyira csak a MacBookot meg az iPhone-t hasznaltam. Pedig azt az 5k iMac-et anno reszletre vettem.

Nekem eletemben mar csak egy hitelem lesz: egy lakashitel, az is olyan hazra, ami eletem vegeig szol. En nem fogok egyszobast ketszobasra majd ketszobast haromszobasra cserelgetni.

Az aruhitelek kukazasa az eletembol nagyon sok problemat megoldott. Utolag ugy latom, hogy "fasz modon alltam a penzhez".

A kremeses hasonlat jo, de miert ne lehetne tobb honapnyi jovedelmedet beletolni barmilyen elektronikai eszkozbe? Autobol is elfogadott olyat venni, ami annyiba kerul, mint az eves netto jovedelmed. (Szerencsere arra se vagyok raszorulva, hogy autot torlesztenem kelljen, bar ott a fenntartasi koltsegek havi szinten onmagukban olyanok kicsit, mintha torlesztenel).

A telefon meg mindig nalad van. Ha valakinek 3 havi bere az iPhone, de kisporolja ra, miert ne vegye meg? Sot, Apple-nel az a pazarlas, ha sporolsz es kisebb tarhellyel veszed a telefont, mert mar a kezedben van, amikor rajossz, hogy a rendszer ugy rendezi maganak a szabad helyet, ahogy neki tetszik, hiaba torolgetsz dolgokat. Kulon pofatlansag, hogy ekozben zaklat az Apple, hogy bovits ajklaud tarhelyet havidijert. Es az se old meg sokmindent.

Általában nem vagyok áruhitel-párti. A mobil az tényleg egy fogyóeszköz. Eltörik, elvész, tönkremegy. Ez benne van sajnos a pakliban. Valaki hitelre vesz mobilt, még vissza sem fizette a hitelét amikor összetörik a mobilja, az egy remek szitu. Sajnos ma törékenyebb egy okosmobil mint 15 éve volt egy akkori Nokia. 

Tévét sem vennék ugyan áruhitelre, de itt jobban meg tudom érteni. Felszerelve a falra vagy felállítva valahol túl nagy baj nem érheti, azaz csak kicsi valószínűséggel. Desktop PC hasonló kategória. Notebook ugyan hordozhatósága miatt nagyobb kockázatnak van kitéve, de notebooktáskából íróasztalra majd vissza műveletek kockázata sem mérhető ahhoz amit egy mobilnak kell kiállnia. 

Az autó az egy másik történet. Ott úgy vannak kikalkulálva az árak, hogy újonnan egyben kifizetve ne érje meg csak valami hitel vagy lízing konstrukcióban. 

Én azokat nem tudom megérteni, akik ott parkolnak egy drága prémium autóval a panel albérletük előtt, a liftben nyomkodják a törött képernyős iPhone-jukat, amit épp nem tudnak kicserélni mert épp maxon van a hitelkeret. Persze ha ettől boldog csinálja! 

Én azért maradok az 50/30/20-nál inkább.

fogalmam sincs, hogy ez milyen. soha nem csúsztam semminek a kifizetésével 1 percet se. ha valakinek nincs stabil munkahelye és bevétele akkor nyilván ne csináljon ilyet. nem a módszer rossz, hanem sok ember rosszul használja. egyébiránt bármikor (értsd, szombat este 11kor is ki tudod fizetni utalással az egész fennmaradó összeget mondjuk.)

Hitel esetén egyszerű, ott jellemzően fix a törlesztőrészlet, egyszer kell beállítani egy rendszeres átutalást (ha óvatos vagy, akkor határnap - 2 nap dátummal), a legvégén leállítani aztán kész. Nincs csúszás, nincs késedelem, stb. Amikor lakáshitelem volt, még egyszerűbb volt a dolog, mert annál a banknál volt a hitel, amelyik a számlámat is vezette, levonta aztán kész. Normál hitelnél egyébként a 'büntetés' - aka késedelmi kamat - sem olyan egetrengető.

Hitelkártyánál jobban kell figyelni, de némi odafigyeléssel az is megoldható, hogy mindig időben menjen a törlesztés. Ott már nagyobb szívás, ha nem jön össze, aki ezzel nem szeret foglalkozni, ne kérjen hitelkártyát. Az a visszatérítések miatt még pozitív is lehet (többnyire az is)

Hitelkártyánál jobban kell figyelni

American express ceges kartya, kollega éppen utazott vhova (repjegy, hotel, egyéb ktségek) jó nagy visszafizetendő, jött a határidő. Valamit elnézett és 1 v. talán 2 Ft-al kevesebbet utalt. Rábaszták a teljes (~millió) összegre való késedelmi kamatot, mert hát miért ne, ebből él a tetves amex is. Szóval ha minden hónapban időre fillérre pontosan kell utalgatni, előbb utóbb a legprecízebb ember is hibázik, es a tetű bank azonnal lecsap.

Fun fact: ha 1 ft-al TÖBBET utalsz, vajon akkor is rádbasszák a kamatot, mert nem mikro-fillérre annyit fizettél mint az egyenleg? Mar rég volt hálistennek, nem emlekszem.

Jah, de az Amexszal legalább lehet egyezkedni, ha nagy cég vagy. Nem véletlenül szeretik céges hitelkártyának. 

Fun fact: ha 1 ft-al TÖBBET utalsz, vajon akkor is rádbasszák a kamatot, mert nem mikro-fillérre annyit fizettél mint az egyenleg?

Ezt nem tudom, de asszem a rafinál volt olyan, hogy ha többet fizettél vissza,akkor ugrott a cashback arra a negyedévre (évre?), de fixme.

Azt mondják akik éltek ezzel, h. csökkenti a hitelképességedet ha neadjisten felvennél mégis mellette egy nagyobb hitelt. Mert megjelenik a KHR rendszerbe. Több ilyen 10-12 hónapos 0% thm-es kütyü összevásárlása esetén már számottevő összeg is lehet azon a listán a neved alatt.

Biztos ez? Elvileg van pozitiv lista is, amin latjak, hogy eddig minden hiteledet idoben kifizetted. Hitelkartyanal kulon ki szoktak emelni, hogy a hitelkepesseget noveli, ha van, es hasznalod. (nekem is van, es hasznalom is, bar a bank nem nyert rajtam sokat, mert mindig elore visszatoltom)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

tl;dr nem a credit score miatt nem vehetsz fel több hitelt (ilyen itthon kb. nem is létezik), hanem mert a fizetésed X%-át tehetik ki csak a törlesztőrészletek/hitelkeretek. Ha 100 forintot keresel, és van 2x30 forintos törlesztőd, akkor nem kaphatsz új hitelt, akkor sem, ha te vagy a legfegyelmezettebb adós a világon.

Nincs külön lista, van a KHR, abban benne vannak a hiteleid, és hogy volt-e elmaradásod vagy sem.

Igen, elég gyakori érv. Ha így van, akkor a kamatot az is kifizeti, aki nem hitelre veszi meg az adott eszközt.

Valamikor sok évvel ezelőtt láttam olyan feliratot boltban, hogy ingyen hitel (hat hónapos időtartammal kellett visszafizetni), és mellette az volt, hogy készpénzes vásárlásra adnak 5% kedvezményt. Ez esetben tényleg az volt, hogy az ár tartalmazta a kamatot, de ahol a készpénzes ár ugyanannyi, mint a részletfizetéses teljes költség, ott ez az állítás nem állja meg a helyét.

Telekomfüggő iPhonet kapsz, amit nem vagy csak ez alatt az ár alatt tudsz eladni a szerződés lejárta előtt. 

A hűségidő 24 hónap szokott lenni, de legyen most csak 22. Vállalod, hogy fizetsz összesen 22x3000Ft-ot azaz 66000Ft-ot, egy szar csomagért amiben drága a percdíj és kevés a mobilnet adatkeret vagy nincs is mobilnet. Közben bejön egy másik szolgáltató sokkal jobb ajánlattal olcsóbban, de nem tudsz váltani. Lehet mondani, hogy "akkor is elég a 3 ezres Telekom csomag" de valójában onnantól minden hónapban ráfizetés a különbség. 

LOL :D 3 éve független az összes telefon a Telekomnál. régebbi telefonokat egy sms-ben függetlenitik 0 perc alatt. minden iPhoneom a telekomtol volt eddig, és soha egyiket se hirdettek eladáskor 4-5 napnál tovább (nem, nem áron alul adtam el ;)) Ha pedig drágább csomagot választasz mert amúgy is arra van igényed, akkor olcsóbb a telefon nyilván. :D látszik h már megint fogalmatlan szakértés folyik. 

 

nem tudom nalatok hogy megy, megveszitek egyben a telefont és utána wifin használjátok, nehogy már bármelyik atom köcsög szolgáltatónál lennetek kelljen? :D

 

komolyan elhiszitek, hogy vannak akik személyi kölcsönt vesznek fel erre 10-20% thmre? nevetséges sületlenségeket vagytok képesek ide hányni. ha előfizető vagy, akkor bemész a boltba és ha mindegyik ügyintéző szabad, kb 5 perc múlva nálad van a telefon vagy óra, vagy akármi, mindössze 1 aláírás után. 

Oh, bocsánatot kérek, hogy nekem van életem is. Sajnos nem a hup-on élem mindennapjaimat. Ettől nyilván sokkal hiteltelenebb amit írok. Sőt hamarosan újra low-power módban lesz nálam a hup, szóval a válaszidő akár 1 hét is lehet. 

Ha már itt egymás bajuszának húzgálása játék megy megjegyzem, az az iPhone nem lépi át a nálam érvényes 1 heti jövedelem szabályt. Mobilban nekem nem jön be, ennyi. Ha hupperkedés helyett tettél volna most egy újévi fogadalmat, hogy végre az életben érteni is fogsz valamihez, talán nem kellene áruhitelek jóságát megideologizálnod magadnak... pár év múlva :)

"Telekomfüggő iPhonet kapsz, amit nem vagy csak ez alatt az ár alatt tudsz eladni a szerződés lejárta előtt. 

A hűségidő 24 hónap szokott lenni, de legyen most csak 22. Vállalod, hogy fizetsz összesen 22x3000Ft-ot azaz 66000Ft-ot, egy szar csomagért amiben drága a percdíj és kevés a mobilnet adatkeret vagy nincs is mobilnet. Közben bejön egy másik szolgáltató sokkal jobb ajánlattal olcsóbban, de nem tudsz váltani. Lehet mondani, hogy "akkor is elég a 3 ezres Telekom csomag" de valójában onnantól minden hónapban ráfizetés a különbség. "

annyi van csak, hogy ez a kommented egy akkora bullshit hogy az hihetetlen, sajnálom, hogy fáj beismerni. ~3 éve független telefonokat adnak a szolgáltatók. (neked erről fogalmad sem volt ahogy látjuk) vállalom, hogy kifizetek a csomagért ennyi pénzt, de tényleg úgy gondolod, hogy amúgy nem ezt a csomagot (vagy egy teljesen másikat) választanám? ti megveszitek egyösszegben a közvetlen a gyártósorrol gondolom a telefonokat, aztán nem is raktok bele sim kártyát? erre egy modernebb mp3 lejátszó is jó haver hidd el! :) 

egyszerűen nem értem minek jelentesz ki dolgokat amikről fogalmad sincs. neked nincs interneted? nehéz lenne elsőnek utána nézni? vagy legalább beismerni hogy fasságot beszélsz fogalmatlanul? ekkora az egód baszd meg? inkább itt hagyod a neten fasságod, had olvassa mindenki a félre tájékoztatást.

hitelt felvenni 40% thmel egy telefonra nem jó dolog. de nem csak ez az út létezik. ha valakinek egyébként is megfelel a szolgáltató által nyújtott díjcsomag akkor mi a faszért ne venné esetleg igénybe ugyanolyan áron vagy olcsóbban ezt a lehetőséget, úgy hogy egy forintal nem fizet többet ha ez neki nem fáj? neked miért fáj? te miért gondolod azt hogy felette állsz? tudom, hogy újabb terelés lesz és nem lesz válasz, de azért megpróbáltam. :) tipikus olcsójános nincs pénzem, nem jött be az élet, nincs pénzem semmire hozzáállás.

Ismételten elnézést kell kérnem azért, mert megengedhetem magamnak, hogy nem a mobilszolgáltatóktól vásárolok telefont magamnak. 

Vannak kétségeim afelől, hogy el is olvastad-e a becitált hozzászólás részletet, vagy csak copy-paste ment a kulcsszavak azonosítása után. Ott ugyanis többek között ez is szerepel: " Közben bejön egy másik szolgáltató sokkal jobb ajánlattal olcsóbban, de nem tudsz váltani. Lehet mondani, hogy "akkor is elég a 3 ezres Telekom csomag" de valójában onnantól minden hónapban ráfizetés a különbség. "

Még sim lock nélkül is van hűségszerződés. Ezzel megfosztod magad attól a lehetőségtől, hogy szabadon tudjál váltani ha hűségidőd alatt befut egy jobb ajánlat másik mobilszolgáltatótól. 

Külön felhívnám a figyelmedet a "kevés a mobilnet adatkeret vagy nincs is mobilnet" mondatrészre. 

telenoros nem voltam, de ahogy látom technológiában ők is le vannak valamennyire maradva. (pl ha jól tudom vowifi ott sincs még, esim se). voltam vagy 7-8 évet vodafoneos (vowifi, esim nincs) (igen használom mindkettőt), kurvára soha nem becsültek meg. átmentem a telekomhoz, jelenleg tökéletesen meg vagyok elégedve a szolgáltatássukal, van minden friss technológia, ki tudom használni a telefonom képességeit, jó a lefedettségük, mindig kedvesek és segítőkészek stb stb. gondolod hogy emiatt hirtelen átmennék a vodához vagy a telenorhoz mert 200 forintal olcsóbb a csomagjuk? LOL. :D az emberek általában nem váltogatnak évente mobilszolgáltatót, nem reális az élthelyzet amit leírsz. 

nincs baj azzal, hogy neked az a mód jött be. a baj azzal van, hogy azt hiszed, hogy csak úgy jó ahogy te csinálod. úgy hogy közben olyan állításokat teszel amik NEM IGAZAK. (=HAZUGSÁGOK) (kiemeltem, hátha úgy jobban megérted)

szerintem komolyan el kéne gondolkodnod azon hogy orvoshoz menj. azt mondtad, hogy folyamatosan monitorozod a szolgáltatók díjcsomagjait, hogy ha látod hogy van egy 500 forintal olcsóbb csomag akkor azonnal át tudja menni oda. akkor miért nem tudod hogy függetlenek a készülékek és azt sem hogy van drágább díjcsomag is? +2 ezer forintért (tehát jól figyelj mert ez már ÖT EZER FORINT HAVONTA!!!!!) kapsz 15GB netet!!!!! nem számolják az adatforgalomba a következőket: fb, messenger, whatsapp, instagram, waze, deezer, tidal, spotify, apple music. tényleg, ez egy baromi nagy és kifizethetetlen összeg. :(  

nagyon hazudós vagy, ezzel tényleg orvoshoz kéne menned. 

btw, nekem havonta olyan 20-80GB mobilnet igényem van, így a csomagom 100GB jelenleg.

én lezártam :) ha téged nem zavar hogy a szavad nem ér sokat akkor nekem mind1. ha egy ilyen dologban hazudsz, akkor képzelem hány esetben meg amit más nem vesz észre. 

engem csak az zavar, hogy lehetnek emberek akik megeszik a hazugsagaid. 

Ez egy sima Win10-es noti. Olyan mint a többi. Semmi extra sőt, egyre kevesebb az extra. Nem gondolnám, hogy a mekbúúkal szemben lehet alternatíva mert ott azért van egy elég komoly szoftveres és hardveres ökoszisztéma. Intelék meg ledobnak egy szokásos x86_64 PC-t a szokásos portokkal a szokásos egyre használhatatlanabb OS-el. Nem azért, hogy védjem az almát, mert semmi közöm hozzájuk de ez a gép semmiben nem különleges. Napjainkra mondjuk már az üzleti szériában is elég kevés a "különleges" termék vagy legalábbis megfizethetetlen. Egy ideje amúgy is már az AMD vagy az ARM chipeket preferálom. Az arm windows meg még viccnek is rossz. Évtizedek óta képtelenek használható os-t írni x86-ra. Majd ettől biztos megoldódik a gond :D Komolyan mondom, a Win7 és a win10 alkotói frissítés volt talán a leghasználhatóbb. Azóta csak egyre lejjebb esnek.

Valószínűleg képes lennék megszokni és használni a mac-es környezetet de jelenleg se' időm, se' pénzem sem pedig kedvem nem lenne egy ekkora platformváltáshoz. Ezért menekültem lassan 20 éve Linuxra. Volt ájfónom, volt mekbookom de önmagában nem sokat ér. Mondjuk a Type-C sokat dobott a lehetőségeken amikor bevezették.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Az a "XPG" márka is olyan minőségi lehet mint a régi PackardBell / Albacomp laptopok, amihez csak időgéppel lehet drivert szerezni :)

Az XPG az ADATA cég prémium almárkája. Mint a Toyota-nak a Lexus. Szóval biztos szar, mert te nem hallottál még róla.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Nem értem az embereket itt, akiknek nem tetszik ez a gép. Egy zseniális innováció van beépítve. Végig néztem a videót. Ha leszereljük a házat, azzal a két ventilátorral, ami persze nyilván elnyomja tornádó hangját, ezért ne is költözzünk olyan helyre, ahol tornádó csap le, drónként tud működni a laptop maximális teljesítményen. Nem kell cipelni, csak jön utánuk.

De, maga a gép, meg az M1-es architektúra tetszik, pedig Apple-ellenes vagyok. Ami miatt viszont nem vennék soha almát, még használtan, jó árban sem, az az, hogy nem akarok vendor-lock-in-ben kikötni, ahol egy teljesen zárt ökoszisztémába egy gyártó dönti el helyett, hogy mit használhatok, mit futtathatok, mi legyen a rendszeren, milyen hardvert használhatok hozzá kiegészítőnek, stb.. Akkor se, ha 128 magos, 10 GHz-es procit raknak bele. Ez elvi kérdés, nem tetszés meg szájíz kérdése. Nekem még az x86-os Macbookok is tetszettek, mert azt el kell ismerni, hogy jól néz ki, a kijelző, touchpad tényleg prémium, nekem még a billentyűzettel sem volt bajom, amit sokan szidnak, de magát a gépet nem venném meg saját használatra. Nálam csakis Linux-kompatibilis, generic x86_64-es hardver jön szóba, amihez már a vásárlás pillanatában van mindenhez támogatás, nyílt driver, nem csak egy szál OS-hez. Aki már egy ideje benne van az IT-ben, annak egy kicsit tovább kéne látnia egyszerű tetszési meg menőségi indexnél, és a hosszú távú fenntarthatóságra, kompatibilitásra is figyelni kell. Az a laikus vevőcsoport, akit el lehet vakítani a dizájnnal, meg premium feel-lel, hosszú akkuidővel, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, bocs, félreértettem akkor. Ezt az x86-os Macbookot nem tudom, nem néztem milyen. De a lényeg általánosságban továbbra is áll, ha szuperos meg tetszene, akkor se vennék ilyet, és nem csak az ára miatt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A nyomásérzékeny touchpad egyébként kifejezetten jó. A régebbi Macbookom billentyűzete sose volt kényelmes (szerencsére az M1-ben már visszatértek a még korábbihoz - persze új néven), de a tuchpadre nyugodtan mondhatom, hogy a legjobb, azok közül, amelyekkel addig találkoztam.