Linus Torvalds: Linux 5.10

Címkék

Hét -rc után Linus kiadta az 5.10-es Linux kernelt. Részletek a bejelentésben. Az újdonságokról a KernelNewbies Linux_5.10 szócikkében lehet olvasni.

Címszavakban:

Hozzászólások

Érdemes megjegyezni, hogy kevesebb mint 24 óra alatt már megérkezett az 5.10.1, mert két RAID-et érintő hibát azonnal javítottak.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ez ilyen, az NV zárt drivereinek átka, elfelejtheted velük a friss kernelezést. Az utolsó LTS kernelt érdemes velük használni (mármint azt az LTS-t, amit az LTS disztrók már leszállítottak, ami most 5.4.84), azzal mindig automatikusan jónak kéne lennie. Továbbra is megérdemlik a középső ujjas beintést, meg egy kellemes f*** you-zást, azóta se javult a hozzáállásuk.

A mostani eset csak azért érdekes, mert egyszer eltört már az NV driver 5.9-en is, most 5.10-en nem, de ezek szerint az 5.10.1-gyel megint. Kicsit kezd sűrűbb lenni a szokásosnál is. Nem véletlenül mentem arra, hogy AMD GPU-s gépeim legyenek, azóta sem bántam meg, igaz előtte az Intel GPU-sokkal sem volt bajom driverügyileg, a gyenge GPU teljesítményt leszámítva, de az meg adott Intelnél, annyit megy.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A nouveau bugja 5.9-ben mutatkozott be. Most 5.10.2-es kernel van a gépemen, és a bug még mindig él és virul. Szomorú vagyok nagyon. Nem merek teljes képernyőn megnézni egy videoclipet, mert biztos, hogy akkor összeborul az egész.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már most izgulok, mit fog szólni ehhez locsemege. Hogy megy-e vele jól a nouveau?

Várjuk a beszámolót!

"xsk: adds support to share a umem between AF_XDP sockets bound to different queue ids on the same device or even between devices. It has already been possible to do this by registering the umem multiple times, but this wasted a lot of memory" ez jópofa ezt várom már egy ideje.

5.11-be be fog kerülni fix egy olyan sockmap TCP proxyzós bugra is, amit kb. két és fél éve reportoltam (hozzá is fogtam a fixálásának csak így hogy az eredeti kód alkotójának is hetekbe telt inkább leálltam vele :D ). Tervezek majd blogposztot róla (kb két éve) de ehhez kellett a fix is, röviden arról van szó, hogy kernelben lehet TCP proxy-t csinálni úgy, hogy egy csomagot sem copyzik fel userspacebe majd vissza az új socketnak, hanem egyből tolja ki ami bejött, eBPF progi meg eldönti melyik socketen kell kiküldeni. Jelenleg még annyit lehet ezen optimalizálni, hogy újrahasznosítja a beérkezett csomag bufferjét, és nem foglal újat a head cacheből.

Igen. Pontosabban jelenleg az van hogy mivel az adatbuffer paged (a socket buffer frag_list tömbjében vannak a page mutatók az adatot tartalmazó pagekre) ezért azokat nem fogja copyzni. Viszont le fog foglalni egy új head-et amibe az új header infókat rakja be (TCP fejléc először is) hiszen a bejövő csomagéban a cél IP, TCP infók szerepelnek. Viszont igazából itt nem lenne szükség új head foglalásra elég lenne kitisztítani a bejövőt mert azt utána fel is fogja szabadítani.