Új számítógép em van

Megérkezett. Illetve valójában elsétáltam érte.

A bejelentés után sokáig gondolkoztam mi legyen. Vegyek egy új laptopot? Várjak inkább tavaszig, a következő szériáig? 

A végén meggyőztem magam, hogy valószínűleg jobban járok, ha várok.

Tegnap viszont eszembe jutott, hogy céges benefitként Mac-ekre van 6% kedvezményünk. Meg karácsony is közeledik. Meg a 2015 early MBP 128 GB SSD-vel már csak korlátozottan használható fejlesztésre - állandóan kifutok a tárhelyből, XCode frissítés egy kínszenvedés, mert vadászni kell, hogy mit tudok letörölni, hogy helyet szabadítsak fel (mondjuk egy factory reset lehet javítana a dolgokon, majd megnézem). Tekintve, hogy elég sokat hobbi fejlesztek Swiftben, ez azért eléggé frusztráló tud lenni. Meg azért már lassúcska is az a gép.

Nem mellesleg jövő hét az utolsó munkahetem, utána majd' két és fél hét szabi, ami alatt a pihenésen kívül jó lenne folytatni a hobbi projecteket is.

Sokat gondolkodtam rajta, vegyem/ne vegyem? MacBook Air, MacBook Pro? 8 GB RAM vagy 16? A minimum 512 SSD adott volt, elegem volt abból, hogy normális használat mellett is kifutok a helyből.

16 GB kellett volna, de az csak rendelésre, karácsony után, újév körül érkezett volna meg, az nekem meg már késő. A Pro az ~200 fonttal drágább lett volna, úgy gondolkoztam, hogy ha kijön a 16"-os MBP tavasszal/nyáron, akkor inkább váltok arra, és most csak egy olcsó gépet veszek, amit lehet, hogy megtartok hurcolászósnak, míg a 16"-os tökéletes lenne itthonra.

Egészen este 11-ig gondolkodtam.

Aztán megrendeltem, másnapi személyes átvétellel.

Macbook Air M1, 8GB RAM, 512 SSD

Ma 16:10-kor letettem a lantot és 15 perc séta után megérkeztem az Apple Store-ba. Lázmérés, kézfertőtlenítés, eladó kollégához odairányítás. Szerencsés véletlen: az eladó is magyar volt, jól esett kicsit magyarul beszélgetni. Pár kérdésemre is választ kaptam, az egyik, hogy 16 GB-ost nem tartanak raktáron (ezért nem volt másnapi átvétellel), másrészt az ünnepek miatt hosszított időtartamban lehet a gépet visszavinni és refundot kérni, ami azt jelenti, hogy a hétvégén kipróbálom a laptopot, ha tetszik, bejön, akkor rendelek vagy egy 16 GB-os Air-t, vagy egy MBP-t, ami megérkezik év elején, ezt meg január 7-ig visszavihetem. Win-win: tudok rendesen fejleszteni az ünnepek alatt, illetve ki tudom próbálni, hogy kell-e ez nekem, és hogy az Air elég-e.

Egy boltba tett látogatással együtt 17:05-kor itthon kibontottam a dobozt, elkezdtem a setupolást, wifin keresztül a régi gépem migrálását, ami kb. egy/másfél órát tartott. Nemcsak a file-jaim, de még a Safari tabjaim is át lettek költöztetve, gyakorlatilag úgy tudom folytatni a gép használatát, ahol az előzőt ott hagytam.

Billentyűzet kíváló, képernyő gyönyörű, TouchID zseniális, a processzor gyors...

Egyelőre tetszik.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 12. 11., p – 21:17

a Gb vs GB a vesszoparipam, kedvence nyelveszem, hogy mehet be ekkora hiba?

amugy gratulalok a vasarlashoz, csak az apple <3

Javítva, köszi!

Igazából már a címben elkövetett szóvicc miatt is érdemes volt megvenni, de azon kívül is elég kellemes. Nagyon fura, hogy nem hallom a ventillátort. XCode build baromi gyors.

És végre a pinch out to show tabs Safariban úgy működik, ahogy annak kell, mint iOSiPadOS-en. Intel alapú laptopoknál mindig baromi lagos volt.

Szerintem szar, én inkább linuxot használok.

Majd szamolj be a kozep-hosszu tavu tapasztalatokrol :)
Nagyon tetszenek az uj gepek, de egyelore nem merem lecserelni a mostani MacBookot egy M1-re, mert ha menet kozben derul ki hogy valami nem megy ami kene, akkor az eleg cumi...

> 8GB RAM, 512 SSD

Is this some kind of peasant joke that I don't understand?

Ez csak valami rossz vicc lehet így ${current_year}. Úgy értem el lehet ennyivel karistolni, de ennyivel venni új gépet... Pláne ilyet, ami nem bővíthető AFAIK.

Ha belefér neked, hogy fél év múlva veszel egy rendes gépet is, akkor egészségedre.

> céges benefitként Mac-ekre van 6% kedvezményünk.

Már megint csak ez a fillérbaszás :-) Milyen cég ez, ahol támogatják az önlobotómiát?

A helyedben vettem volna valami combosabb RAM-ot, meg legalább 1TB SSD-t a 2015-ös gépbe. Szakemberrel beszereltetve borravalóstul megvagy 100EFt alatt. Vagy az MBP nem bővíthető? 

Nálam is van most egy régi Thinkpad 8 GB-vel, irodában tárgyalóban használjuk kb. meetingen adminisztrálni backlogokat, jegyzeteket. Egyik kolléga régi levedlett notija, az említett célra bőven jó.

Októberben kicsit messzebbről remote officeoltam, elkértem, mert mégse egy 11"-os 2-in-1 tabletpc. Hát... fogalmazunk úgy, hogy elég szenvedős volt néha a 8G. Nem véletlen van 32G az irodai gépben is (most már) meg az itthoni asztali gépemben is.

Szóval ennyi pénzért de, a 8G ram egy vicc.

Volt ilyen is-olyan is. Kódot írni meg unit tesztet futtatni egyszerűbb volt helyileg, integrációs teszthez már kellett a docker, ott távoliztam vagy ha biztosabb voltam a dolgomban, hogy jó a cucc, rábíztam a CI-ra. Persze ez attól is függött, hogy épp milyen net állt rendelkezésemre.

Hozzáteszem, ha lenne egy rendes notim, akkor simán helyileg használnék mindent. Most az más kérdés, hogy eddigi gyakorlat alapján nem volt szükségem munkához notira és ez volt gyorsan, feleslegben.

Ertelmes indokot is tudsz hogy szerinted ez miert nem jo, vagy csak frocsogsz esz nelkul?
En ugyan evek ota csak CTO-s MacBookokat veszek 16GB RAMmal, de lattam teszteket az uj MacBookrol 8GB RAMmal, es a userek 99%-anak szerintem tokeletes, a maradek 1% meg vagy var par masodperccel tobbet a soktizmegapixeles kepek erosebb photoshop-muveleteinel, vagy vesz egyet amiben tobb RAM van...

Így van.

És ugye ez még a low-end széria. És hobbi fejlesztésre bőven elég. Ezért is gondolkozom azon, hogy ezt (vagy egy 16GB-ra upgradelt változatot) megtartom 1-2 évig, aztán ha már komolyan kell kódolnom a saját gépemen (sajáton XCode + Swift, cégesen Java + Docker microservicek mennek) akkor majd váltok valami komolyabbra, ami nem gen-1 M-es procival van szerelve.

Addigra meg már lesz választék high-end 16" és remélhetőleg 14" MBP-ből is.

A szinten 13"-as MacBook Pro-ba tudsz 16GB-t is. Hat a kijelzo merete meghatarozza a gep meretet, emiatt a GPU es CPU hutes korlatozott. Itt a RAM is adott, ez legyen a legnagyobb problema.

Egyebkent ha jol latom, akkor a Thinkpad T szeriajaban a "legkisebb" 14-es gepbe 32 megy max, mig a "legnagyobba" 64, szoval ez mashol is elofordul :)

Mi az hogy "KELL" a 32GB RAM? Mire? Ha egyszerre 4-5 komplett virtualis gepet akarsz futtatni, akkor neked nyilvan nem Air kell :)

en 16GB RAMmal hasznalom a MacBookjaimat sok eve, boven eleg mindenre (VirtualBox gepek inluded), 8GB-t en sem feltetlenul vennek, bar neztem teszteket, es dobbenetes, de siman elmegy a brutal heavy hasznalat (gigantikus, soklayeres fotok photoshopban, stb) is ennyivel, meg ha lassabb is valamivel mint duplaannyival

Nem kell hozzá virtuális gép, elég a docker meg néhány kellően nagy adatkupac (mondjuk egy térkép), amivel dolgozni kell. Meg esetleg 2-3 nyitott visual studio, mert épp olyat debugolnék, amihez egyszerűbb, ha ott fut az érintett 2-3 service. Na, akkor a 16G már egy picit kevésnek bizonyult.

Úgy értem el lehet ennyivel karistolni, de ennyivel venni új gépet...

Több lehetőség is van. Visszaviszem jan. 7-ig, közben rendelek egy 16GB verziót. Megtartom, 1-2 év múlva veszek egy komolyabb MB-t, ezt meg eladom second-hand / beszámíttatom az Apple-lel (attól függően, hogy találok-e ismerettségi körben olyat, aki megvenné / akarok-e szenvedni eBay-jel).

Ha belefér neked, hogy fél év múlva veszel egy rendes gépet is

Azt hittem, hogy IT portálon vagyunk. Azért ez nem egy akkora befektetés, hogy egy embert IT-s fizetéssel padlóra küldjön...

Milyen cég ez, ahol támogatják az önlobotómiát?

Olyan, amelyik 15" MBP-ket ad a fejlesztőknek, és 13" MBP-ket a managereknek :) Oké, az analystok meg adminisztrátorok be kell érjék valami Dell-lel, szegények.

A helyedben vettem volna valami combosabb RAM-ot...

Vagy bővíthető, vagy nem, nem néztem utána. Szerintem nem. De minek öljek pénzt a múltba, mikor megélhetem a jövőt a jelenben?

Ujdonsag varazsa kicsit rozsasziniti a dolgokat mindig a szerzes oromevel karoltve.

Majd egy 30 es 90 napos konkluziot is legyszi ;) az mar kevesbe biasd.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ez se az. Mármint biased. Gyorsabb, mint a 2015-ös 13" MBP-m, és kevésbé laggos, mint a céges 2018-as 15" MBP.

Persze én is kíváncsi vagyok a hosszútávú tapasztalatokra, de ha nem sül meg benne a processzor, akkor 1-3 évig hobbi-fejlesztésre nekem bőven megfelelő lehet ez a laptop. De majd updatelek az eljövendő flame topicokban :)

Szerkesztve: 2020. 12. 12., szo – 10:57

"A végén meggyőztem magam, hogy valószínűleg jobban járok, ha várok."

Érdekelne a gondolatmeneted. Én arra számítok, hogy Brexit után minden k. drága lesz, kivéve az ale meg a fish and chips.

Mondjuk ha marad az Apple-féle $1 = €1 = £1, akkor mindegy. :) 

"az eladó is magyar volt"

Ezt nem értettem, aztán rájöttem hogy az árakat is fontban írtad. :D

És ugye Apple Store sincsen otthon :)

De tényleg kellemes meglepetés volt, remélem összefutok még vele. Pont valami iPad mellett álltam, miközben átvettem a cuccot... az is megmozgatta a fantáziámat. De abból vagy egy 13"-os Pro kéne másodlagos monitorként használni SideCar-ral, amit most nem akarok kifizetni, vagy jó lenne, ha az XCode futna rajta natívan, ami talán jön majd a közeljövőben...

Ismerve a macOS-t a 8G RAM keves lesz. Linuxhoz meg Windows-hoz eleg a 4G RAM is, de a macOS maskepp jatszik a RAM-mal. Ott regota nehez 16G RAM nelkul letezni.

Az Airben az is "megbanosnak" tunik, hogy nincs venti. Foleg ha XCode-ra kell.

Most mondanam, hogy inkabb vartam volna par hetet a 16G RAM-os CTO-ra, es radobtam volna azt a nem nagy osszeget a Prora a ventiert, de a refund policy-s kiprobalis szcenario is ertheto.

A 2015-ös MBP-ban is 8GB RAM volt, és ugyan swappolt, de nem (feltétlen) az volt a szűk keresztmetszet. Jelenleg meg se érzem a swap használatát, pedig 50+ Safari tabbal + 4 XCode-dal + pár random futó appal kb. ~3GB swapot használ, és egyáltalán nem érezni a gép teljesítményén.

Venti se tűnik problémának. XCode build gyors, és semmi jele a gép melegedésének. Egyelőre kisebb projecteket buildelek, nulla teszttel; egy clean build ~10-15 mp., egy inkrementális ~0.5-1. Ennek a projectemnek az újraírása, mert az eredeti (mivel még mindig csak tanulom a platformot) kódja elég spagetti lett, nem lett volna hosszú távon karbantartható: https://www.youtube.com/watch?v=xts77OzLI-A

Nyilván testContaineres-Dockerizált Java microserviceket nem ezen buildelnék, de egyelőre úgy néz ki, hogy amire jelenleg kell, arra bőven elég.

Ettől függetlenül lehet rendelek majd egy 16GB Air/MBP-t, de nem feltétlenül érzem, hogy muszáj lenne. Egyelőre úgy néz ki, hogy ez egy brutálisan jól sikerült laptop, occsóé'.

Linuxhoz meg Windows-hoz eleg a 4G RAM is,

Nekik elég, csak azt felejtik el, hogy a böngészőnek nem elég :/ Héten vettem én is új notit 16G rammal. A régiben 8 volt, azt beleraktam a feleségem notijába, ugyanis abban 4G volt, és kevés. Pedig kb 1 böngésző futott pár tabbal(face,youtube stb) , és 1-2 nap alatt megette a 4G ramot.

Szóval oprendszernek bőven elég a 4, vagy kevesebb a böngészőnek meg nem sajna :/

Fedora 38, Thinkpad x280

Ma már 9.3GB swap-nál járok (nem szeretem kikapcsolni / újraindítani a gépet, vagy bezárni a tabokat / alkalmazásokat), és még így se érzek lassulást, mert az SSD elég gyors (egy glitch volt, mikor belassult a rendszer, mikor elkezdtem letölteni valamit, elég random volt), de valószínűleg jobban járnék egy 16GB verzióval.

A kérdés most az, hogy dobjak-e rá +200 fontot most, vagy várjak egy fél évet, és remélhetőleg tudnék venni egy 14"(?) M1(X?) 32GB MBP-t.

Még nem tudom :)

> teljesen használható a gép 8GB RAM-mal, fejlesztésre

> remélhetőleg tudnék venni egy 14"(?) M1(X?) 32GB MBP-t.

Nem feszül itt némi ellentmondás?

Ha az előző modellel PITA volt a 128G háttértárral szórakozni, akkor az nem utal arra, hogy talán nem a belépő szintet kéne célozni? Tény, h az OS X és a Mac-es világ jobban bánik a RAM-mal, mint a versenytársak, de valahogy nekem karcsúnak tűnik 8G így 2020 végén. Persze a különbség lehet a gépvásárlási szokásainkban is. Én általában 5+ évre célzok az eszközeim megvásárlásánál.

Nem feszül itt némi ellentmondás?

Nem feltetlen. Fejlesztesre eleg lehet 8G. Ugyanakkor ahhoz mar nem eleg hogy megnyiss egy bongeszot es 3 tab-ban megnezz egy rovid kiscicas videot, egy forumbejegyzeshez hozzaszolj majd emellett elolvass egy 10-15 soros hirt. Vagy eleg megnezned egy tabban a vi%%u nevu balfaszsag barmilyen, 30 adatponttal tobb pontbol allo grafikojnat es maris leolvadt a laptopod miutan felzabalta az osszes memoriajat. 

Pontosan. Es ez egy teljesen architektura-fuggetlen megfigyeles. 

akarom mondani a mentális egészség fenntartására [...] már nem

Mondjuk itt annyiban pontosithatunk hogy csak az ilyen bongeszos fosadekokra igaz ez leginkabb, de ezeken belul kb mindenre.

A minapi "napi js" kedvencem hogy az x hiroldal y feed-jebe bele volt agyazva valami faszomgram/pofakonyv/trumpbufogteto valami, es olyan csodalatos szkript volt ami a beagyazott lofaszka div height-jet kb 6-8pixel/sec masodperc sebesseggel folyamatosan novelte. Ugyhogy a kontent persze nem jelent meg (bar az ketsegtelen hogy az error logo az tokeletesen kozepen volt mindig, szoval a valign=middle azert meg jol lefutott, utana vsz mar semmi). Ja es persze mindehhez 2-3g ramot szivott fel es 150%-on baszatta a cpu-t. Folyamatosan! 

Nincs ellentmondás. A több jobb.

Viszont egy 1st gen. processzorról beszélünk; szerinted megéri kimaxolni? Vagy lehet érdemes kompromisszumot kötni, várni 1-2 évet, megvárni a platform kiforrását, és aztán venni egy top configot, amit meg lehet tartani 2-4+ évig?

8GiB RAM? LOL!

Ugy ertem, hasznald egeszseggel!

De azert komolyan, lassan az atlag telefonokba is tesznek ennyit (es nem csak a flagship termekbe, abban mar van egy ideje). Ki az a hulye, aki $current_year-ben ilyet legyart?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ha esetleg lesz idod, akkor leirhatnad az eddigi tapasztalataidat. Szivesen olvasnam, mert pont ilyet tervezek venni en is!

Korrekt!

8 GB-tal nem az igazi (ahogy fentebb többen fel is hívták a figyelmemet), de nem is rossz (felhasználási szokásoktól függ).

Ez alatt azt értem, hogy én nem szeretem kikapcsolni/újraindítani a gépet (jelenleg 21 napos uptime-nál járok), nem szeretem bezárni a nem használt programokat ("mi van, ha 3 nap múlva szükségem lesz rá, fene akarja újra elindítani"), 50+ tabbal használom a Safarit stb. 

De még így is, a legrosszabb, amit észleltem, az egy néha bekövetkező akadás (de csak néha, mert az SSD elég gyors swap-ra is. Jelenleg 8GB-ot swapol a rendszer). Pedig fut Safari 50+ tabbal, XCode, pár Preview párszáz oldalas PDF-ekkel. Ha te pár naponta kikapcsolod / újraindítod / kijelentkezel a fiókodból (ami bezárja a programokat, kipucolja a RAM-ot), akkor nem hiszem, hogy problémád lesz ezzel.

Nem tudom te mire használnád. Én XCode-dal való (hobbi) fejleszésre elsődlegesen. A 8-8 core-os 8GB RAM-os verziót vettem, mert arra készülök, hogy viszonylag hamar lecserélem (mikor kijön a 14"-os MBP, akkor reálissá válik). Lehet, hogy neked is érdemes várnod még (elvileg) < fél évet, és megnézni az új kínálatot. De ahogy mondtam, nem tudom, hogy mire kéne neked.

A fenti pár negatívumon kívül baromi jó. Jó az akksi idő, a gép általánosságban baromi gyors (ha nem akarsz a swap-pal szenvedni, akkor lehet érdemes a 16GB verziót venni), UI nem akad, stb. Képernyő retina és szép a képe, van TouchID, ami gyors és kényelmes, touchpad a szokásosan jó minőség, az új (Magic?) keyboard nagyon jó (2015 MBP hagyományos és 2018 MBP Butterfly keyboarddal az összehasonlítási alapom, mindkettőt veri szerintem). Mivel fanless, ezért nulla hangja van, ami eleinte fura volt, de nagyon jó, hogy nem pörög fel az a rohadt ventillátor állandóan, mint az Inteleseknél. M1 MBP-vel elvileg nem pörög fel olyan gyakran, de azt ugye nem próbáltam. Melegedést eddig nem tapasztaltam. Safariban pinch to show tabs úgy működik, mint iPadOS-en, gyors, nem akad, mint Intel esetén, ezért egyre gyakrabban használom laptopon is, nem csak iPad-en. Kényelmes.

Mivel viszonylag behatárolt az, amire használom, ezért általánosságban nem tudom, hogy pl. fejlesztői gépnek mennyire lenne jó. XCode-dal nyilván semmi gond nincs, iTerm megy, brew megy (Rosettával azt hiszem), nekem egyelőre másra nincs nagyon szükségem. 

Ha adsz pár támpontot, hogy mire használnád, akkor lehet tudok kicsit több infót is adni.

Eloszor is koszi a terjedelmes leirast!

Varni nem szeretnek mert a kovetkezo a helyzet: '19-ben a cegnel kaptam uj MBP-t amit magancelra is lehet hasznalni, nincsen semmilyen extra account/szoftver rajta. Igy hat a sajatomat eladtam, mert csak porosodott egy ido utan. Viszont februarban kezdek uj helyen, ezert a jelenlegit vissza kell adnom es meg egyszer nem akarom keverni a ceges-magan gepet.

A cel, hogy most veszek egy low-end (atmeneti) gepet es annak fuggvenyeben hogy mi fog jonni iden lecserelem max 2 even belul. (En is a 14"-ra varok.)

Fokent hobbi fejlesztesre hasznalnam. Go, Python VS Code-dal es nagyon ritkan XCode (ez inkabb csak tervben van). Illetve Dockert szoktam neha hasznalni. Nem tudom ez most hogy all, utana fogok nezni. Orommel hallom, hogy a Homebrew rendesen mukodik. Bongeszobol Safari es Firefox vegyesen. Probalok atterni Safarira, de macOS-en valahogy nem allt eddig kezre, meglatjuk majd a Big Sur alatt milyen. Igazabol nagy teljesitmenyre nincsen szuksegem, mert van egy egesz korrekt PC-m is a jatekok miatt. Ja es en neha magamtol is bezarok appokat amiket mar nem hasznaltam pl 1 napja (amolyan rendrakas mania jelleggel :D), szoval ezzel egyutt tudnek elni.

Talan ennyi. Bar engem egeszen meggyozott amiket irtal, azert kivancsian varom hogy van e barmi hozzafuzni valod. Koszi meg egyszer!