Programozható robot gyerekeknek

Fórumok

Sziasztok!

Van tapasztalatotok a jelenleg kapható, gyerekeknek szánt programozható robotokkal?

8 éves gyerek számára gondolkozom programozható roboton. Az alábbi lego például nekem tetszik:
https://www.lego.com/hu-hu/product/boost-creative-toolbox-17101

Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy egyszerű tabletes vagy pc-s programozós játék több lehetőséget rejt.

Ti mit gondoltok?
A kézzel megfogható robot jobb kapudrog lehet a programozás felé, mint egy alkalmazás?
Esetleg van konkrét robototok, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Hozzászólások

szerintem ennyi pénzért vegyél neki egy STM32 evalboardot meg pár motort hall sensorral meg kerékkel, tesázd rá egy gyalult deszkára LI batterivel meg egy ultrahangos szenzorral és azt add oda. több haszna van szeirntem mint ilyen bugyuta grafikus szarokkal baszni el az idót. bár ez az én véleményem, én sose tudtam lehülyülni ilyen grafikus programozó akármikhez, de szeirntem az elront... plc progmazókat látván...

tolhatjátok IAR-rel :D

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Drága, de ugyanúgy 12 percet játszik vele mint mással. Te meg vered a fejed a falba. Ajánlanám hogy arduino 10ed annyiba kerül, de azzal meg csak 4 percet játszana. Semmi kitartás nincs a mai gyerekekben. Azonnali fogyasztás kell nekik. A mindenféle appok és ps4 játékok ebben verhetetlenek. Sajnos. Ami miatt el lehet adni ma ilyen dolgokat az a paraszti romantika, hogy ha az én gyermekkoromban lett volna...

Ha már technika, akkor vegyél magadnak rc autót 50-100e körül és játszhattok együtt. Én emiatt is vasutmodellezek, meg dronoztam amíg nem volt állandó szelfujas. 

> Semmi kitartás nincs a mai gyerekekben. Azonnali fogyasztás kell nekik.

Ez nyilvánvalóan túlzott általánosítás, bár valami azért van benne. Mégis akiket én látok, azoknak van kitartása. Unokaöcsém páldául órákat tud legózni, és olyanokat épít, hogy én kamillázok tőle.

Semmi kitartás nincs a mai gyerekekben. Azonnali fogyasztás kell nekik. A mindenféle appok és ps4 játékok ebben verhetetlenek. Sajnos. Ami miatt el lehet adni ma ilyen dolgokat az a paraszti romantika, hogy ha az én gyermekkoromban lett volna...

Hát nagyon szomorú vagyok hogy ezt kell írjam, de sajnos teljesen igazad van. Pont ezt látom itt az USA-ban minden családban, a gyerekeken mely családokat ismerek valamennyire ezért vagy azért. És mindig az jár az eszembe hogy bezzeg ha nekem lett volna ilyenem gyermekkoromban...

De ezeket minden pontosan addig érdekli ameddig kiharcolják hogy megvegyék nekik. Akkor kibontják, pár percet játszanak vele, majd félredobják a sarokba. Pár napig még néha előveszik ugyan, de csak akkor amikor más gyerek van náluk vendégségben, hogy eldicsekedhessenek vele hogy nekik ilyenjük is van. Ezután meg csak hever ott a drága cucc, majd egy nagytakarításnál behajítják egy nagy dobozba több más akármi mellé, és felkerül a padlásra vagy a pincébe, hogy ne foglalja a helyet. Elvégre a hely kell, mert hamarosan új cucc fog érkezni...

Évek múlva meg lomtalanításkor egyszerűen szemétbe dobják. Ahonnan vagy kiszedi magának valaki csóró, vagy nem.

Jellemző e gyerekek (sőt, tinédzserek...) lelkivilágára hogy a TikTok úgy elterjedhetett. Mert miért is? Hát amiatt mert RÖVID videókat lehet csak oda feltölteni! A mai nemzedéknek ugyanis már egy komolyabb jutub video megtekintése is túl nagy szellemi megterhelés. Pedig az is passzív valami, nem igényel gondolkodást... de nekik már ez is sok. A tiktok azonban jó, mert rövid, gyakran jön ÚJ inger, ÚJ téma, azaz ÚJ adrenalinfröccs...

Hiába van a mai kölyköknek ezerszer annyi mindenük, én nagyon örülök neki hoghy nem a mai korszakban vagyok/voltam gyerek. Bár meggyőződésem hogy sok szempont miatt is nekem nagyon szomorú sőt kegyetlen gyermekkorom volt, de mégse cserélném el a mai gyerekekére. Szerencsétlen nyomorultak! Egyszerűen senki nem tanítja meg őket KÜZDENI, ALKOTNI... s ezáltal épp az Élet legnagyobb élvezeteitől vannak megfosztva! Nem is csoda hogy amint fejlődik a technika, úgy lesz egyre több a depressziós és öngyilkos... oké, a depihez alaposan besegít a helytelen táplálkozás is, de azért nem lehet mindent arra se ráfogni. Mert ugye, a depresszió egyre terjed a fiataloknál is, pedig azok ha helytelenül is táplálkoznak, de épp mert fiatalok, annyira még nem megy tönkre a szervezetük hogy indokolná az ilyen mély depressziót. De érzik, hogy hiányzik valami az életükből. Egyre keresik, és nem jönnek rá, hogy azt úgyse tudják megvenni a boltban akármennyi pénzért se... ahhoz hogy a nekik hiányzó boldogságot megkaphassák, épp azzal kéne kezdeni hogy LEMONDJANAK a pillanatnyi boldogság illúziójáról, az anyagi javak pillanatnyi birtoklásáról, és nekiálljanak tanulni, alkotni...

De erre képtelenek, mert születésüktől fogva félrenevelték őket.

... bezzeg ha nekem lett volna ilyenem gyermekkoromban...

bezzeg ha neked lett volna ilyened gyermekkorodban, akkor ugyanott lennel mint ok, hogy hasznaltad volna par orat vagy napot, aztan megy a sarokba :)

A gond ott van, hogy 20-30+ evvel ezelott gyerekkorunkban mi nem lattunk ennyi jatekreklamot, meg kismillio jatekot a plazakban es hipermarketekben, igy nem voltak nagy igenyeink. Most mindenhonnan omlik a reklam meg marketing, az osztalytarsak kozul jo esellyel valaki tuti kap valami menot, ami aztan kell, persze, hogy a gyerekek raizgulnak, hogy epp mi a meno.
 

Amikor en gyerek voltam, jo ha felevente 1x eljutottunk mondjuk Centrum aruhazba, az mar nagy szo volt :)

Az a gond, hogy ezt nagyon nehez jol kezelni, ha egyaltalan lehet. Ha valakinek van ra mukodo modszere, megirhatna :)
Ha lesz gyerekem valoszinuleg azt fogom csinalni, mint apam, hogy megprobalom levadaszni, mi az ami erdekli, es abba az iranyba probalni terelni egyre bonyolultabb dolgokkal (elso korben ott vannak a regi lego/epitokocka/femepito keszletek, aztan meglatjuk merre visz).

(Az mas kerdes, hogy en gyerekkoromban mindent szetszedtem, hogy lassam hogy mukodik, meg a Csehszlovak lemezboritasu bohoc autot is. Aztan megkaptam edesapam femepito keszletet, es azzal elvoltem eleg sokaig :) )

> Az a gond, hogy ezt nagyon nehez jol kezelni, ha egyaltalan lehet. Ha valakinek van ra mukodo modszere, megirhatna :)

 

Ahogy fentebb Ar0n sugallta: szinte biztos, hogy a TV, mobil és egyéb mozgókép az egyik legfontosabb tényező. Ezekből jön 0-24-ben az inger, ha ez nincs akkor nem lesz túlingerelt a gyerek. Nálunk tilos minden mozgókép, és érdekes módon simán tudnak koncentrálni a gyerekeink.

A másik a kaja: a glutén, a cukor, omega6 túlsúly és egyebek (szója, tejfehérje, stb) folyamatosan ingerlik az agyukat, és ettől nem képesek lehiggadni. Lásd paleo, illetve Haroldking-féle carnivore!

Apropó TV:
   - gyerekkorunkban szép, egyszálon futó mesék voltak
   - ma többszálon ide-oda ugráló semmilyen de ingergazdag "figyelj ide" akármik vannak túlsúlyban.

Aztán csodálkozunk, ha nem tud a gyerek egyvalamire 95%-osan koncentrálni, hanem néhány perc után felugrik belekapni valami másik dologba.

De erre képtelenek, mert születésüktől fogva félrenevelték őket.
...
Egyszerűen senki nem tanítja meg őket KÜZDENI, ALKOTNI

IGEN! Ergo nem a gyerekkel van elsosorban a baj, hanem a szulovel.

Egoista szulok regen is voltak, de kozben a vilag valtozott es egyre konnyebb lekoptatni a gyereket. Az a gyereknek sem izgalmas, hogy nezze ahogy anya/apa nyomkodja a telefonjat, aztan mindig piszkalja az embert, hogy unatkozik ... hmm ... ezt a problemat meg kell oldani! Nesze itt egy tablet!

Nem az a baj, hogy neha van egy kis screetime ... allandoan az van. Fuggove nevelik a gyerekeket, hogy kozben zavartalanul nezhessek a Facebook-on, hogy ki milyen kavet ivott ma reggel, vagy hasonlo ertelmetlen baromsagokat. Abszurd.

De érzik, hogy hiányzik valami az életükből. Egyre keresik, és nem jönnek rá, hogy azt úgyse tudják megvenni a boltban akármennyi pénzért se... ahhoz hogy a nekik hiányzó boldogságot megkaphassák, épp azzal kéne kezdeni hogy LEMONDJANAK a pillanatnyi boldogság illúziójáról, az anyagi javak pillanatnyi birtoklásáról, és nekiálljanak tanulni, alkotni...

Azzal semmi baj nincs, hogy veszek valami jatekot amive utana EGYUTT jatszunk. Valojaban a gond az, hogy nem torodik veluk senki es az a cel, hogy hagyjon beken.

Manapsag beszelni alig tanulnak meg a gyerekek, mert nem olvasnak, beszelnek hozzajuk. Otthon van a gyerek a csaladban, de valojaban szinte vegig egyedul van.

Nekialljanak alkotni ... LEMONDJANAK??? ... hat latnak ilyen mintat? Dehogy.

Miert? Mert igy konnyu.

Az en tapasztalalom, hogy ugyanugy legoznak, csak most minecraft-al meg robloxal. Sot, usa-ban szemtanuja voltam annak, ahogy 7-8 eves gyerekek minecraft lanpartiztak. Ugyanaz volt a hangulat, mint amikor en mentem anno lan partira :D Pedig mindegyikuknek ott volt a smartphone-juk is, tiktokkal, instaval, snapchattel. A szulokon mulik, hogy foglalkoznak-e a gyerekkel, vagy orulnek hogy nem nyaggatja oket, miutan munkabol hazaertek. Szoval a vilagra fogni, meg a "ezek a mai fiatalok"-ra csupan felelossegharitas. Az meg hogy a lego mar digitalis es nem fizikai valojaban van, nem is akkora problema annak tekinteteben hogy mennyire kegyetlen otvar erzes egy elhagyatott legora ralepni ami a foldon maradt eszrevetlenul.

Szerkesztve: 2020. 11. 22., v – 21:23

Az én gyerekeim asszem 2 éve kaptak egy boost-ot karácsonyra (a legnagyobb akkor volt 9 éves), és nagyon szerették és egy csomót játszottak vele. Nyilván megkopott a varázsa azóta, de ha gyereked szokott és szeret legózni, akkor ez lehet egy jó ajándék. Van még a LEGO WeDo, az egy kicsit más koncepció (inkább tanulás, mint játék), az is lehet érdekes, nézz utána. És ha nagyon bejön, akkor pár év múlva jöhet a Mindstorms!

A Boost "nyelve" egy scratch-hez hasonló blokk-nyelv, tehát kezdésnek jó, de mint ilyen nyilván erős korlátai vannak. Ha a gyerek ezen már túl van (mondjuk 8 évesen talán még nem), akkor nem igazán kihivás, de akkor is lehet jó szórakozás.

Bármit is választasz, érdemes körülnézni az árak miatt: pl. ha jól tudom az amazon szállit Magyarországra is, és a lego.hu árhoz képest sokkal olcsóbb (Boost: https://www.amazon.de/-/en/dp/B06X6GN2VQ 120 EUR vs 53000 HUF). Ja, és van egy menőbb változata is: https://www.amazon.de/-/en/dp/B07K9FLGCF/ :-)

Persze lehet, hogy egy pl. arduino-s robot neked-nektek érdekesebb, és biztosan többet ki lehet belőle hozni, de az egy komolyabb hozzáállást és elmélyülést igényel (8 évesen lehet még korai).

És vannak más hasonló cuccok is, csak körül kell nézni:

Ja, és hogy miért jobb egy programozható robot, mint egy tabletes játék? Mert hát a gyerek jobban megérti-megjegyzi azt, amit a kezébe foghat és fizikailag is megtapasztal. És mekkora móka, hogy a matchboxot el lehet vele dobni, vagy éppen ki tudja kerülni a szék lábát, stb.

Szerkesztve: 2020. 11. 22., v – 22:00

Mi vettünk ilyet kb 2 éve (akkor voltak 7 és 9), kb 1 hétig volt sláger a srácoknak. Nem ér ennyit, és annyira nem jó.

Valami olyan legót keress, amit nemrég adtak ki, annak még nem háromszoros az ára (komolyan, durva, hogy mennyire felmegy egy-egy kifutóban lévő legó készlet ára, ami 20e Ft-volt, lehet hogy 100e lesz a végén).

Ha az elektronika érdekli a gyerekeket, akkor nálunk a kicsinél a BOFIN nagy sláger volt, nagyon sokat játszott vele (a nagyot nem érdekelte).

Az olcsóbb napelemes robotokkal is próbálkoztunk, az gagyi volt.

Az STM32 vagy AVR nem túl gyerekbarát, de még az a legjobb ötlet. :) Egy volt kollégámnak már nagyobb gyerekei vannak, és vasút modellezéshez használják őket (középiskolások már szerintem).

Most elindítottunk egy C64-et, és a kicsi kezébe nyomtam a kézikönyvet. Azonnal ott kezdte 9 évesen, mint én 9 évesen anno: elkezdte bepötyögni a példaprogramokat, és nézni, hogy mi mit csinál basic-ben. Szerintem sem ez a grafikus összehúzgálós programozás a jó út.

Na, a C-64 valóban jó választás! Meg ne állj amíg a srác el nem jut a gépi kódú programozásig is!

Hidd el, az a gép olyan alapot ad hogy utána bármi másik programnyelvet is ha megtanul, teljesen másképp közelít meg minden kérdést, mert tisztában lesz vele hogy amit ír a programba, kábé mire fordul le, milyen erőforrásokat igényel, stb.

A C-64 épp amiatt jó mert nincs végtelen memóriája, ha bármi komolyat akar, muszáj törnie a fejét hogyan optimalizálja a kódot...

Igen, nagyon sokat számít, hogy törnie kelljen a fejét, ne csak készp*csamelegmálé, kapja a contentet. Én is nagyon keresek valami olyan dolgot, ami miatt gondolkodniuk kell, és a gondolkodásnak megvan a jutalma.

A C64 erre nagyon jó volt. Még egy dolog: a mostani gyerekeknek sem (legalábbis a 9-11 éveseknek) a grafika és a zene számít, hanem a játékélmény, vagy sikerélmény. A C64-el bőven meglennének, ha ez menne az osztálytársaknál, barátoknál is, ezt veszem észre.

Nálunk az iskolában a gyerekeknek scratch (https://hu.wikipedia.org/wiki/Scratch) volt kötelezö.

Ebben kezdtek programozni tanulni, majd késöbb egy arduino feladat volt.

Én sem pártolom ezt a fajta (scratch) összeollózást, de a gyerekeknek gyors sikerélményt hozott (átlagos középiskolás gyerekek). Ha nálad beválik, lehet továbblépni pl ilyenre: https://de.wikipedia.org/wiki/ASURO

Én olyannal indulnék, amit rendesen (is) lehet programozni. Afaik a WEDO, vagy a Technik már ilyen.

Arra viszont vigyázz, hogy ha ezen az úton indulsz, akkor foglalkozni kell vele, egyedül nem tud elindulni, viszont együtt dolgozva sokat el lehet érni szerintem.

Én ilyet vettem egyszer unokaöcsémnek, jó volt, de egészen nem váltotta be az álmaimat, mert együtt jó volt, de egyedül nem nagyon játszott vele akinek vettem:

https://learn.sparkfun.com/tutorials/sparkfun-inventors-kit-experiment-…

Volt benne hiba is, érdekes volt debuggolni, de tény hogy a gyerek keveset értett belőle: https://hup.hu/node/159953

(Maga a cucc is jó, a gyerek is érdeklődő, de túl sok dolga van, és inkább legózik, WEDO-ja tuti van, lehet hogy azóta technik-je is.)

LEGO WEDO és Technik alapon van ilyen verseny is ennek a korosztálynak. (LEGO WRO a neve azt hiszem.) Abban volt róla szó, hogy egy barátom gyerekének segítek felkészülni, de sajnos COVID és egyéb okok miatt elmaradt. Szerintem jó ötlet lehet ilyenfajta kihívást keresni, így van külső motiváció is.

Saját gyerekeim is lassan belenőnek, de pont a legnagyobbon nem látok ilyen irányú érdeklődést (még?). De el fog jönni az idő, mikor én is a gyerekeimmel robotozok! :-)

A WEDO-val az a fő baj, hogy egy készletből még egy normális robotautót sem lehet belőle építeni, mert nincs elég alkatrész hozzá és a központi egységnek nincs elég portja. Kell még egy központi egység (talán a sensor hub jobb név lenne neki, mert valójában mindent a tablet vezérel) meg talán még egy motor, hogy működjön.

Igen, igazad van. Nagyon korlátozott, és ahhoz baromi drága. Igazából az egyetlen ami jó benne, hogy van ez a verseny, de szerintem ott is érdemes egyből a magasabb kategóriát csinálni (akár csak magunknak készülve a következő évi versenyre), mert a WEDO annyira korlátozott, hogy a kisebbeknek szánt verseny szinte nagyobb szopás. Az ismerőseim akik indultak két készlettel (sőt, akár 3 készlettel) dogloztak.

Bocsánat, ha félrevezető lettem volna, és valaki a kommentem alapján vett egy WEDO-t és most csalódott! Régen láttam, és szinte elfelejtettem azóta.

Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 13:35

A LEGO Boost robotjával játszottak egy sort a gyerekek. A többi megalkotható cuccot is megépítették, de legjobban a robot jött be.
Ami nagyon tetszetős: Android alkalmazás rávezeti őket, animált kézmozdulattal segíti megtanulni az első lépéseket (Kell hozzá egy 8"-os vagy nagyobb Androidos tablet!). A részfolyamatok építőkockáit jól eltalálták, gyerekbarát cucc. A LEGO ismét kitett magáért.

Kontra: egy mai LEGO alapjában véve csak szűk területre fókuszál. Ha mást akarsz építeni, vegyél másik LEGO-t.
Arduino és társai: nem 8 évesnek való, az inkább egy későbbi játékszer.

Véleményem szerint ha több gyerek is tudja használni, tud tanulni és vigyáznak rá, akkor a Boost megéri. Később is előkerülhet.
Megjegyzem, ma már van Boost-hogy Raspberryre Python modul is. Nem próbáltam eddig. Viszont ezáltal programozási nyelvet is látványos lépésekkel lehet tanítani.
Lehet hogy a napokban felmelegítem a témát, a Boost robot a gyereknél úgyis össze van rakva és akkor első kézből tudok erről is írni.

Lego Boost a viszonteladóknál olcsóbban lesz: https://lego.arukereso.hu/lego/boost-kreativ-robotok-17101-p381853349/

Kell hozzá egy 8"-os vagy nagyobb Androidos tablet!

ftfy

https://apps.apple.com/ag/app/lego-boost/id1217385613

Ha meg Android tablet helyett iPad-re esik a választás, akkor a Lego saját appja mellett ott van még a Swift Playgrounds is. Játékosan megtanítja a gyereket programozni, nagyon sok Playground van, amik lefednek sok témát, pl. grafika + koordináta rendszer használata, kamera és kép manipuláció, AR, robot/drón vezérlés, Adafruit robot támogatás, micro:bit programozás.

Mindezzekkel egy iparban használatos, modern nyelvet tanulhat meg, amely tudással tizenéves korában akár már pénzt is tud keresni.
 

Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 13:55

Mondtam már hasonló témában...

Ha olyan korú a gyerek akkor ahoz kell kötni amit az iskolában úgyis csinál (fizika és technika órákon). Jobban rögzül az elmélet is és a gyakorlat is.

A Logó is azért volt hasznos (Scratch-ben is tud rajzolni a macska - nem véletlen) mert a matematikában tanult dolgokat (is) lehet vele gyakoroltatni.

A Legó robot akkor nagyon jó, ha amúgy is építget mechanikus dolgokat legóból, anélkül kicsit fölösleges(en drága).

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Micro Bit + valamelyik könnyen összerakható váz hozzá (pl. Ring Bit, Move Mini, etc - van választék). Olcsón megúszod, a MakeCode szerintem marha jó kezdésnek (saját tapasztalat; már szerintem ~100 általános iskolásnak tartottam pár órás csoportos MakeCode for Micro Bit gyorstalpalót, negyedikestől nyolcadikosig). Ha elkapja a fonalat, lehet egy rakat jópofa kiegészítőt is venni hozzá.

Ez hasznos lehet "óratervhez":
http://microbit.inf.elte.hu/wp-content/uploads/2018/05/Programozzunk-mi…

Vagy egy B-tervet tudok még javasolni; szintén olcsó, a Micro Bit-hez képest alacsonyabb belépési küszöbű és LEGO kocka/tengely kompatibilis:

https://meetedison.com

Az EdBlocks-szal már elsős-másodikos gyerkőc is garantáltan tud boldogulni (kipróbáltuk); később lehet tovább menni az EdScatch-re (Scratch/MakeCode bonyolultságú blokkprogramozós felület), aztán EdPy, ahol már Python kódot lehet írni.

Én is a micro:bit-et nézem most. Eddig ezeket a kiteket találtam, amik jónak tűnnek:

https://www.amazon.de/Freenove-Ultimate-Starter-Kit-Micro/dp/B081GKJ3WB/

https://www.amazon.de/-/en/Freenove-Micro-Include-Tutorial-Project/dp/B…

Edit: most nézem, hogy a Farnellnél is van sok minden, talán nem is rossz áron:

https://hu.farnell.com/c/embedded-computers-education-maker-boards/micr…

 

Ha tudtok még jó kitet és beszerzési forrást, ne tartsátok magatokban. :)

Magyar webshopokból a pi-shop.hu-t ajánlom (eddig mindig nagyon gyorsan küldték a cuccokat, az áraik jók), de a MálnaPC is árul ilyesmit.

Szenzor készletekből tudom javasolni a Farnell/Element14-féle mi:node és ElecFreaks Micro:bit Tinker Kit készleteket, a foglalkozásokon ezeket használtuk, illetve a Kitroniknak vannak még jó kitjei.

Otthon nekem egy MOVE mini MK2 buggy vázam van és egy Kitronik GAME controllerem, mindkettővel elégedett vagyok. Távirányítós robot projektekhez ideális kombó. Ja, Micro Bit-ből minimum kettőt célszerű venni, hogy lehessen "rádiózni" velük :)

Ugyan nem fogtam kezembe meg ilyet es teljesen mas szinvonalat kepvisel mint a Boost (mind minosegben, mind kreativitasban szerintem)- viszont jelentosen olcsobb:

https://www.kreativkid.hu/mazzy-szerelheto-2in1-robo-p-107665.html

Nem is talaltam sok helyen, meg Youtube-on is keves video van rola (itt van egy: https://www.youtube.com/watch?v=YiLMv1B8G_g). Kinezetre kb. olyan Clementoni minosegnek tunik (aki rakott mar ossze Clementoni "Technic" utanzatot, az biztos tudja mirol beszelek - hat... eg es fold, a kinai Lepin a Clementonihoz kepest egy normalis minosegnek tunik).

A rajta levo gombokkal is lehet minimalisan "programozni", de van hozza app tabletre (mobilra). Elvileg Bluetooth-os, szoval reverse engineeringgel akar sajat alkapmazasbol is lehetne talan kezelni (ugy ertem PC-s, nem Android vagy iPhone). Azt nem sikerult kideritenem, hogy BLE vagy BT classic - bar manapsag szinte mindegy, mert akar a telefonok akar a nodebookok jellemzoen tudjak mindkettot.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ezekkel azért vigyázz. Próbáltuk az engino építőjátékot. Hát, nem legó... Nekem is gondot okozott két elem összeillesztése, mert szorult (a gyerek nem tudta összeszerelni, én meg erőlködve). A leírása sz*r volt (mobil alkalmazás, ha jól emlékszem), pl.: miután valamit összeszereltem, megkért, hogy középre tegyek be valamit, amihez feszegetni kellett, vagy szétszedni, amit összerakatott velünk. stb... 

Ráadásul ebből bevásároltam mindkét gyereknek + a rokonoknak. Az egyik napelemes volt, és kiderült, hogy a napelemnél a kapcsoló zárlatos volt (vagy valami hasonló baja volt). Az egyik nagy online játék áruházból rendeltük karácsonyra. Február volt, mire kicserélték, és megvárták, hogy cirkuszolok-e...

Én arra jutottam, hogy legközelebb csak legót veszek (nem ebből az áruházból), lehet hogy az egy hajszállal drágább, de legalább jó. (és tényleg csak hajszállal, ahogy nézem most.)

Nem irtad pontosabban, hogy melyik volt a problemas (konkretan amit linkeltem vagy egyeb, amit emlitettem (pl. Clementoni). Az biztos, hogy ha maga a mechanikai epites a cel akkor Lego. Nincs ketsegem afelol, hogy a linkelt robot a Clementoni (-szeru) jatekokhoz hasonlit inkabb.

Ami bosszant, hogy a Lego eseten ha barmi elektronika belekerul a designba, egybol megketszerezi az arat :-(

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nem az amit linkeltél, azt nem ismerjük. Nekünk az engino nem jött be. Legó: Eleve nagyon drága. Az elektronikusról nem is beszélve.

Engem az is bosszant, hogy konkrétan meg lehet belőle gazdagodni, ha veszek mindenfélét, nem bontom fel, majd rá 2-3 évre eladom. 

Az esetek valahány %-ban nem jön be, mert újra kiadják, a nagy részében pedig a 20e Ft-os legóból 100e Ft-os legó lesz.

Ez csak azért bosszantó, mert a gyerek a 10e Ft-os legót akarja megvenni a zsebpénzéből, vagy megvetetni, amit ma már 50-ért árulnak.

> nem bontom fel, majd rá 2-3 évre eladom. 

Altalaban van a szekerenyben nehany bontatlan doboz (betarazas akcio eseten), szoval erre mar en is gondoltam - de aztan megis inkabb felbontodik karacsonykor, szuletes- vagy nevnapkor, etc. ;-)

 

Egyebkent ha mar Lego - nem tudom, hogy csak en latom-e igy, de az ujabb (ugy ertem a 30 evvel ezelottiekhez kepest ;-) keszletekben rengetek specialis alkatresz van, feldobod oket es mindig ugyanaz esik le (ez a tematikusakra kulonosen illik, de a tobbi is szerintem) - talan Classic sorozatbol nem.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2020. 11. 24., k – 00:27

Szerintem ebben a korban a legó sok tengellyel és fogaskerékkel lehet épp olyan örömteli és hasznos, mint az elektronika, vagy a legó elektronikával.

:)

Egyébként a legóból épült tárgyra is ráépíthető nem LEGO alkatrész. Akár egy ócska távirányítós játék alkatrészei is. Fantázia és ügyesség kérdése. Szerintem ez bizonyos szempontból kreatívabb folyamat, mint az alapból kompatibilis elemeket kombinálni. Gyerekként volt egy ismerősöm, aki bármit szilárdan össze tudott hozni a legóval, méghozzá roncsolás nélkül. De a készen kapható dolgok is biztos jók, ha irányítani akarjuk a gyerek fejlődését, vagy ha azt látjuk, hogy igényelné az elektromosságot, elektronikát, de abban nem jó, hogy a legót más dolgok alkatrészeivel kombinálja.

:)

Azért amit elrontunk, mindig abban gondolkozunk csak (én is), hogy mit vegyünk a gyereknek.
De ha azon gondolkoznánk el, hogyan tanítsuk mi magunk játékosan ...
     Balázs jut eszembe: https://hup.hu/node/171255
Sok időt, energiát beleöl olyan játékok fejlesztésébe, amivel a gyermekét játékosan oktatja.

Ennek tükrében most megálltam én is és gondolkozok. Pár dolgon nekem is célszerű változtatnom.

Köszi mindenkinek a hozzászólást!

Végül megrendeltem az indítóban szereplő legót, plusz néhány ötletet elraktároztam, amik majd pár év múlva lesznek aktuálisak.
Hasznosak voltak a fókuszálással és tanulással kapcsolatos írások is. Az a terv, hogy az összerakásnak együtt, nyugodt körülmények között fogunk nekiállni, a folytatás pedig majd kiderül.

5 éves gyermekemnek, meg magamnak vettem egy ilyen robotot. Használtan 28-30.000 forint, javarész ezért hibátlan legót kapsz.

Nekünk tetszik, az 5 évesem magától rak ki rengeteg részt, és szereti telefonon magának beprogramozni az útvonalat, persze az ő szintjén.

Szerkesztve: 2021. 09. 14., k – 12:09

Azt írod 8 éves... 10 évesnek már van mindstorm szett: https://www.lego.com/hu-hu/product/robot-inventor-51515

Persze árban odébb is van... (persze a lego.com árakat ne nagyon nézd, a mindstorm szett egyből 35E-el olcsóbb az arukeresőn, amit te kinéztél az pedig 18E-el, és ahogy más is írta használtan elég klassz szetteket lehet venni, mondjuk én olyan szettet amiben motor meg érzékelők vannak már nem vennék használtan, de pl DUPLO basic szettnél lazán vettük a használtat, mert egyszerűen NINCS normális alap szett újonnan kiadva, csak ilyen speciális elemekkel telenyomott szettek vannak... az az igazság, hogy elqrvult a lego is... meg van egy halom kompatibilis knockoff gyártó akik olcsóbban gyártják a LEGO szetteket, lehet ezeknek is van olcsóbb alternatív gyártója)

Az meg a másik dolog, hogy a gyerek normális esetben annak örül jobban ha leültök és együtt barkácsoltok bármit, és vele töltöd az időt a helyett, hogy ez után futkosnál/keresgélnél/megkeresnéd rá a többletpénzt. Persze ha a rá fordított időből nem vesz el, ezt is lehet együtt játszani :)