[KV] Jó ötletnek tartanád az otthon elvégezhető és kiértékelhető, olcsó, gyors Covid tesztet a járványkezelés hatékonysága szempontjából?

Címkék

Az alapötlet:

"Mindkét teszt 15-30 perc alatt ad eredményt és nagyjából 5 dollárba, vagyis mai árfolyamon kicsit több, mint 1500 forintba kerül. Mindkét termék egy terhességi tesztre hasonlít, amelyen két kék sáv jelenik meg, ha a minta pozitív"

Kivéve: "A leolvasást egészségügyi dolgozók végzik majd, de az eredmény kimutatásához nincs szükség eszközökre."

Ehelyett a javaslat: leolvashatnád magadnak. Ezalapján meghozhatnád a döntést magadnak, hogy hova mész, hova nem mész, és ehhez nem kéne orvossal beszélned, telefonálgatnod többször, és nem kéne félned a piros matricától, engedélyeket kérned, időpontokat foglalnod, stb.

Tegyük fel, hogy:

  • A gyorsteszt false positive és false negative aránya hasonló lenne a PCR tesztéhez
  • A gyorsteszt "nincs hozzákötve" semmilyen egészségügy adatkezelőhöz (de a kormány hozhat téged adatközlésre kötelező, annak elmulasztása esetén büntetést kiszabó törvényt). Az "otthon elvégezhető és kiértékelhető" azt jelenti, hogy az adatkezelés a "te kezedben marad"
  • Nem adnák oda akárkinek, de "majdnem": előbb ki kéne tölteni egy rövid, azonnal kiértékelt tesztet, hogy megvehesd. (Például maszkelleneseknek és vírus létezését tagadóknak nem kéne csak úgy odaadni).
  • A gyorsteszt piaci elérhetőségének létezése nem módosítana a beutazási szabályokon, a 14 nap karanténon a beutazóknak. A járványügyi szabályok javarészt változatlanok lennének, csak van egy privacy-enhanced lehetőséged otthonra, ha épp amúgy semmi nem kötelezne téged karanténra.

Jó ötletnek tartanád-e egy ilyen teszt létezését és ilyen módú piaci elérhetőségét ilyen körülmények mellett? Neked segítene a hatékonyabb járványmegelőzésben? Mások esetén segítene?

Jó ötletnek tartanám, én így hatékonyabb lehetnék, és bízom az előszűrésben, és az embertársaimban is annyira, hogy szerintem ők is
42% (194 szavazat)
Jó ötletnek tartanám, én így hatékonyabb lehetnék, de szerintem az embertársaim nem lennének hatékonyabbak
19% (87 szavazat)
Rossz ötletnek tartanám, bár én így hatékonyabb lehetnék, de szerintem az embertársaim nem lennének hatékonyabbak
3% (16 szavazat)
Rossz ötletnek tartanám, szerintem már én is lehetnék kevésbe hatékony a terjedés megelőzésében, az embertársaim pedig végképp
1% (6 szavazat)
Rossz ötletnek tartanám, de egyéb okból, leírom
3% (16 szavazat)
Jó ötletnek tartanám, de egyéb okból, leírom
3% (14 szavazat)
Nem érdekel / semleges vagyok / COVID-19 vírus vagyok
28% (128 szavazat)
Összes szavazat: 461

Hozzászólások

A befektetett munka miatt ezt még kitettem, de a következő KV szavazás mostantól kuka egy ideig.

trey @ gépház

Én már a tegyük fel hogy szekciónál elakadtam.

Ettől függetlenül úgy gondolom egy gyorstesztnek lenne értelme, ha:
1. Elfogadnák a PCR teszt helyett. (Nem ez a helyzet.)
2. Gyorsabb lenne vele szabadulni a karanténból. (Nem ez a helyzet.)
3. Megúszható lenne egy negatív gyorsteszttel a karantén ha hazajövök külföldről. (Nem ez a helyzet.)

Az emberek amíg nem éreznek magukon tüneteket, addig nem fognak gyorstesztért rohanni, mert minek teszteljék le magukat minden héten. Ha pedig éreznek magukon pár gyanús tünetet, akkor meg nem hiszem hogy a teszten kellene múlnia, hogy emberek közé mennek-e vagy sem.

Semmi problema.

Ez egy bonyolult kerdes, jarvanyugyinek alcazza magat, de valojaban privacy kerdes. A kerdes, hogy fontosabb-e nekunk az, hogy az allam jol kibasszon azokkal, akik szerintunk hulyek a jarvanyugyhoz, mint a normalis ember privacy-je.

Ha faradtan olvassa az ember, termeszetes, hogy ez nem jon at.

Most akartam csinálni egy sajtkészítő, világgazdasági, fajfenntartási szavazást egyben, hasonló komolyságút. Az még kimehet?

 

Vagy olyat, hogy a linuxosok aludjanak hálóingben címűt. 

 

Ha lenne ilyen gyorsteszt, amilyet carcolt szeretne, akkor már régen lenne. 

"Ha lenne ilyen gyorsteszt, amilyet carcolt szeretne, akkor már régen lenne."

Ebben nem vagyok biztos. Orvosoknak konnyebb lenne, mert "kevesebb papirmunka", de "track and trace" szempontjabol rosszabb az allamok vezeteseinek, igy egyelore az a nemzetkozi konszenzus, hogy meg konnyen leolvashato teszteket is csak egeszsegugyi szervezetek vehessenek.

Jó ötletnek tartanám mert valamivel hamarabb megvan az eredménye, mint az ingyenes tesztnek, de nem hiszem, hogy fizetnék ezért. Persze szituációtól függ, ha sürgős, és nem lehet várni 1-2 napot az eredményre, akkor persze, hogy kifizeti az ember.

Mondjuk persze mi a célja? Ha én olvasom le saját magamnak, akkor én ugyan tudom, de nem hivatalos, senki nem fogja elfogadni mondjuk határátlépés után karantén elkerülése céljából.

Max annyi, hogy eddig otthon kellett maradni kb. egy napot, amíg nem jött meg a hivatalos eredmény.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"nem fogja elfogadni mondjuk határátlépés után karantén elkerülése céljából"

Ne is fogadjak el. Hataratlepeshez maradjon csak meg szepen a protokoll.

De pl. ha mar visszatart a teszt konnyu elerhetosege abban, hogy elmenj egy illegal rave-re (szelsoseges pelda), vagy hogy szemelyesen jelenj meg egy vacsoran ahol idos es asztmas szemely is jelen lesz, de 4 nap mulva fontos uzleti ebeded van egy "eleteros fiatallal" toled 3 percre a sarkon, ezert nem akarsz "self-isolate-elni", akkor ez az opcio pont neked valo lenne.

jó ötlet, megsimogathatja a saját buksiját aki teljesen rá van kattanva az azonnal mondjanak valamit mert belepusztulok ha nem kapok 1percen belül 200ingert arcok.

Természetesen ezket az eredményeket "bemondásra" elfogadni, teljesen értelmetlen, mivel különböző motivációkkal de biztosan jelentős mennyiségű ember ránézne: pozitív. majd vidáman lejelentené, hogy nem az.

Nekem megérne 1500 pénzt, hogy elmenjek egy családi rendezvényre vagy ne. Hárman dolgozunk egy szobában valószínű mindhármunknak megérné tudni, hogy nem veszélyezteti a másik kettőt. Annyi veszélyt látok benne, hogy egy-egy munkahely biztosan szeretné kötelezően teszteltetni a dolgozóit. Ez sem világvége (tudok mellette és ellene is érvelni), de azért erősen határeset.

Annyi veszélyt látok benne, hogy egy-egy munkahely biztosan szeretné kötelezően teszteltetni a dolgozóit. Ez sem világvége (tudok mellette és ellene is érvelni), de azért erősen határeset.

Ha egy munkahely úgy gondolja, hogy ha valaki fertőző az ne jöjjön be, szerintem ez teljesen respektálható.

Mostanában is voltam 2 olyan helyen, ahol minden belépőt teszteltek - hőmérővel. Nem tartanám ördögtől valónak, ha hőmérőzés helyett azt mondanák, hogy itt ez a teszt, köpjél rá a fehér részre, ha nincs kék csík, akkor bemehetsz.

Augusztus végén belázasodott a kisebbik. Csütörtökön vagy hogy. Mondtuk az ovinak, ők meg mondták, hogy akkor vagy otthon kéne maradni két hétig (és kihagyni az óvodai évzárót és búcsúztatást), vagy teszteljük le.

Asszony telefonált, másnapra helyet foglalt, odamentünk, ideadták a tesztet, letoltam a torkába, sírt egy kicsit, aztán amikor megnyugodott, megsedertem az orrlukában is, becsomagoltuk, bedobtuk a gyűjtőbe, szombaton este jött az SMS, hogy negatív. Hétfőn vittük az oviba és mondtuk, hogy teszteltük, negatív. Mindenki örült.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Március elején és július elején is Rómában jártam. Márciusban utána két hétig önkéntes izolációt tartottunk, Júliusban már nem, de mindkét út után szívesen ellenőriztem volna így. Leginkább önmagam megnyugtatására. 

Minkét alkalommal tudta a környezetünk merre jártunk és hírtelen persona non grata lettünk néhány helyen, pl párom munkahelyén. Érdekes módon most a főnöke és annak két aszisztense betegen bejár dolgozni, fejenként legalább két covid tünetet produkálva. Nem teszteltetik magukat mert ha pozitív akkor be kellene zárni az irodát. Szerencsére páromnak nem kell most egy darabig az irodába bemenni legfeljebb percekre. 

Szóval nekem jól jönne, de embertársaim egy részében egyáltalán nem bízom...

bejár dolgozni, fejenként legalább két covid tünetet produkálva

azt ugye tudod, hogy tünetmentesen is lehetsz fertőző? :) És azt is, hogy nem mindenki covid-os aki köhög. Rokon pl teljesen vidáman elvolt minden tünet nélkül, de a munkahelyén foglalkozásából adódóan csináltattak egy tesztet; ebből derült ki neki, hogy szívás van. Piros cetli az ajtóra, bezárkózás: aztán idővel elkezdtek jelentkezni a tünetek is változó intenzitással... Így azóta is otthon van, de sorra produkálja az újabb + eredményeket.

Igen. Tudom. Van ismerős akit kórházban teszteltek másik osztályra való áthelyezés előtt, azóta legalább négy pozitív tesztet produkált, de covid jellegű tünete egy sem volt. 

 

És igen, csak a kettős mércével van problémám. Róma egyik alkalommal sem számított lényegesen veszélyeztetettebbnek mint magyarország. Ott legalább mindenki betartotta a szabályokat. Kevésbé éreztem magamat kitéve a fertőzésnek mint idehaza. 

Tartok tőle, sokan eltitkolnák a pozitív eredményt. Ismerősök között előfordult, hogy kontaktszemélyek lazán elmászkáltak utazgatni, csak mert nem kaptak hatósági karantént.

Tehát csak akkor támogatnám, ha a leolvasás esetében pozitív eredmény nem maradhatna titokban. Tehát pl egy kódot mutat a teszt, amit telefonnal kell leolvasni. A telefon ezután kiírja, hogy pozitív vagy negatív, és amennyiben pozitív, értesíti a hatóságokat is.

"Tartok tőle, sokan eltitkolnák a pozitív eredményt. "

Melyik okoz nagyobb kart? Ha eltitkolja valaki a pozitiv eremdenyt, vagy ha nem is tudja, mert nincs meg az a privacy es simplicity ami mellett erdekelne?

Ki elol titkolna? Lenne par barom, de vajon tenyleg tul sok barom lenne, aki veszelyeztetettek kozelebe menne "eltitkolt" pozitiv eredmenye tudataban?

Sajnos nagyon sok barom van. Egy ilyen megfertőzhet mondjuk egy teljes násznépet, vagy mehet dolgozni. Minek teszteltetni magad, ha nem vállalod az esetleges pozitív teszt következményeit? Ha úgyis otthon maradnál, akkor meg miért zavar a hatósági karantén?

Esküvő előtt kell kiszűrni a fertőzötteket, nem utána. Természetesen előfordulhat, hogy az illető önző, és bár tudja hogy fertőzött, azért csak elmegy az ő drága Józsikájának/Juliskájának esküvőjére, mert ezt csak nem lehet kihagyni. Ha viszont a pozitivitása kiderül, akkor hatósági házi karantén miatt a többiek megússzák a fertőzést és a kórházat.

A hup lett az új járványszakértők fóruma :D

Más:

Jó ötletnek tartaná, ha ön is milliomos lenne?

A.: Igen, jó ötletnek tartanám

B: egyéb, leírom hozzászólásban.

Már majdnem úgy döntöttem hogy jó ötlet, amikor elértem odáig az olvasásban hogy valamiféle tesztet kéne kitölteni ahhoz hogy MEGVÁSÁROLHASSAM. Hát ez meg WTF?! Ha INGYEN adnák, akkor oké hogy cserébe akarhatnak mindenféle tesztet. De ha én ezt MEGVESZEM, azaz fizetek érte, akkor ne baszogassanak még tesztekkel is, meg ilyesmi!

Sietve megjegyzem, az ellenkezésem fő oka nem a teszt kitöltésére fordított idő, hanem a privacy-t illetően vannak aggályaim. Akárhogy hirdetik is hogy a kitöltés anonim (bár kérdéses, az lenne-e legalább ígéret szintjén...) én nem bízom benne hogy ténylegesen is az lenne.

Szóval én remek ötletnek tartanék egy ilyen tesztet, de csak akkor ha úgy lehetne megvenni minden ellenőrzés nélkül, szabadon, mint mittudomén egy doboz D vitamint. Különben eszemben sincs teszteltetni magamat, inkább ne tudjam meg hogy vírushordozó vagyok-e! Nyilván, emiatt bizonyos mértékig veszélyeztethetem az embertársaimat. Nem érdekel. Addig nem, amíg ilyen "1984" szerű megfigyeléses izékhez ragaszkodnak a hatóságok hogy listát vezetnek arról, ki vesz tesztet azaz ki gyanús és ki nem...

Egyáltalán, minek került be a szavazásba olyan vélemény, hogy maszkelleneseknek nem kéne odaadni?! NORMÁLIS?! Én maszkellenes vagyok, de ez nem jelenti azt hogy ha biztosan tudom magamról hogy beteg vagyok, ne lennék hajlandó otthon maradni! A maszk az egy dolog, s egy egészen más az otthonmaradás! Attól hogy nekem kellemetlen egésznap maszkban DOLGOZNI, s emiatt gyűlölöm és utálom és a satöbbi meg a minden, attól még az egészen más kérdés, otthon maradnék-e! IGEN, maradnék!

Nem mellékesen, ha tutira TUDOM hogy beteg vagyok, másképp viszonyulnék a maszkviseléshez még akkor is, ha netántán és esetleg neadjisten olyan felelőtlen lennék hogy mégse maradok otthon. Mert azért mindennek vannak fokozatai ugye, még a felelőtlenségnek is.

Szóval nem látom be, miért ne kéne odaadni a tesztet a maszkelleneseknek. Egyáltalán, hogyan ellenőrzik hogy maszkellenes vagyok, ha épp rajtam a maszk? Megkérdik? És mi van ha az ipse hazudik?

Szóval ez így hülyeség, totál.

Jelölj be, hogy egyetért-e az alább megfogalmazott állításokkal:

  • az EU-nak mindenben is igaza van,
  • Orbán egy diktátor,
  • a bevándorlás jó,
  • a fehérek, főleg a cis férfiak gonoszak, rasszisták és kiirtásra méltóak,
  • mindenki nő, aki annak vallja magát, kivéve ha annak született,
  • a magántulajdon rossz, a középosztálytól el kell venni a vagyonát és szét kell osztani(de csak attól),
  • mindenkinek joga van nem dolgozni és ezért juttatást kapni, kivéve ha valaha a FIDESZ-re szavazott. 

:-(

Szerkesztve: 2020. 10. 01., cs – 19:07

Rossz ötlet: ha az emberek kezéba adnánk a tesztelgetést még nagyobb lenne a pánik. Casedemic van már így is. Ha még többet tesztelnénk még nagyobb lenne a casedemic. Orbán zseniálisan leszorította a piacot a hatósági árral!

Én be is tiltanám a tesztelgetést a maszkkal együtt, de én ugye nem vagyok politikus és nem véletlenül :-)

 

> (Például maszkelleneseknek és vírus létezését tagadóknak nem kéne csak úgy odaadni)

Semmi baj, ha nem adjátok oda, úgysem érdekel :-) Vodkázok és szaunázok nem lesz semmi bajom.

> előbb ki kéne tölteni egy rövid, azonnal kiértékelt tesztet, hogy megvehesd.

Attól még hogy vírustagadó vagyok, simán tudom emulálni az átlaguser elméjét. A vírustagadók nem azért vírustagadók, mert nem tudják felfogni az exponenciális függvényt, vagy a görbe laposítását. A részecskék fennakadását a hálón is fel tudjuk fogni, sőt még a vírusterjedés matematikáját is.

Hanem azért vagyunk vírustagadók, mert tovább látunk az orrunknál, hogy ez az egész őrület mivel jár, mennyi borzalmas hatása van és lesz. Több bajt csinál a védekezés, mint a vírus. Meg fogjátok látni.

Nem szeretem ezt amikor engem meg a hozzám hasonlóan gondolkodókat vírustagadónak neveznek; megkérhetlek rá hogy legalább te ne tedd többet? Azért bosszant, mert abszolút logikátlan, hiszen eszem ágában sincs tagadnom a vírus LÉTEZÉSÉT! Nyilván te se mész addig hogy a létezését tagadd!

Ennek fényében a vírustagadó név kifejezetten megtévesztő, sőt megalázó is, mert egy csoportba tesz engem az olyan hülyékkel akik kábé a laposföldben hisznek.

Valami olyasmit kéne kitalálni inkább címkéül hogy „védekezéstagadó” vagy ilyesmi (bár ez se a legjobb kifejezés) mert nem ellenzek mindenfajta védekezést a vírus ellen, csak AZOKAT A MÓDSZEREKET amiket manapság hivatalosan rá akarnak kényszeríteni az emberekre!

Amúgy nem tudom hallottad-e, friss hír, Elon Musks se akarja magát beoltatni a vírus ellen ha lesz oltás, a gyerekeit se, és olyasmit mond hogy a járványok tulajdonképpen természetes dolgok a történelemben. Természetesen azonnal megkapta a címkét hogy megőrült...

Ja, még annyit, úgy tűnik tényleg elkapható másodszor is: nagyon űgy néz ki, nekem sikerült! Megint mint legelső alkalommal, már jó két hete köhécselek meg kicsit náthás is vagyok; soha még ilyen hosszú ideig nem köhögtem egyetlen nátha vagy influenza miatt se! Most azonban annyiból jobb ez a covid nekem mint a tavaszi volt, hogy egyáltalán nincs lázam, hőemelkedésem se; akkor tavasszal volt, egy vagy talán maximum 2 napig (inkább másfél nap volt az). Most ennek nyoma se. Nyilván találkoztam egy magasabb verziószámú vírussal, egy „mutánssal”, de semmi baj, ezt is túlélem könnyen úgy néz ki, sőt könnyebben mint az elsőt. Hiába, Carnivore diet rulez!

> Nem szeretem ezt amikor engem meg a hozzám hasonlóan gondolkodókat vírustagadónak neveznek; megkérhetlek rá hogy legalább te ne tedd többet?

 

Tulajdonképpen igazad van, de mostanra szórakoztat, hogy hülyének néznek az emberek simán azért mert normális vagyok és nem lettem hisztérikus mint ők :-)

És most már rájátszok erre, ezért igenis vírustagadónak nevezem magamat. Tudománytagadónak is nevezem magam, ha ez kell a népnek, hogy jól szórakozzon.

I don't think so. Én szeretem a dolgokat komolyan venni. Ami amúgy nem csoda. Mert „nem adhatok mást csak mi lényegem”, hogy a költőt idézzem, márpedig minden Aspie ilyen.

Mi egyszerűen komolyan vesszük a dolgokat,

Még akkor is, ha tudjuk hogy az Élet csak egy nagy játék. Egy játéknak is csak akkor van értelme, ha komolyan veszik amíg játsszák.

Hát a fene tudja. Én (talán épp mert Aspie vagyok) nehezen tudom megérteni azokat akik másképp gondolkodnak mint én. Minél inkább másképp gondolkodnak, annál nehezebben megy a megértésük nekem. És még amikor megértem is őket, mindig elképedek, és nem tudom felfogni, mi a jó abban nekik hogy így gondolkodnak?!

Olyan furcsa ez az egész, néha tényleg úgy érzem, mintha egy idegen bolygóról csöppentem volna ide. Néha szinte várom hogy leszálljon végre egy UFO vagy akármi értem, s közöljék hogy vége a küldetésemnek (vagy épp a büntetésemnek mert száműzve voltam a barbárok közé valami bűnömért...) és most már visszatérhetek az igazi népem körébe...

Mindenesetre, bár nekem is van humorérzékem, de elég sajátos, és semmi esetre se vonatkozik azokra a dolgokra amiket igazán komolyan veszek. De, ettől még - elismerem - én vagyok a furamuki és nem te. Már édesapám is megmondta rólam, ha vallásosnak lettem volna nevelve, kiváló szerzetes lett volna belőlem. Sőt, inkább egyenesen remete.

Mert van bennem valami fanatizmus, az biztos.

Nem tudom pontosan, de talán ha úgy tűnik hogy a lakosság legalább 5 százaléka belehalna, akkor már azt mondom elgondolkodnék a dolgon.

De sietve kiemelem, nem arra gondolok hogy aki megfertőződik, annak az 5 százaléka! Úgyse lehet pontosan tudni, hányan fertőződtek meg. Arra gondolok amit írtam: a populáció 5 százaléka vagy több! (bár őszintén bevallom, nálam rezeg a léc hogy nem 10 százalékot kellett volna-e írnom... de azért az 5 már olyan hogy legalábbis vitaalapnak elfogadnám).

Azaz, ha tényleg kezdene kissé a középkori pestisjárványhoz hasonlítani. Mondjuk nem kéne olyan durvának lennie mert a pestisről tudjuk, hogy néha egész országrészeket teljesen kipusztított, vagy legalábbis majdnem. Ott nem 5 hanem olykor 50-nél is nagyobb volt százalékban a halálozási arány. De azért az 5% már olyasmi lenne amit legalább ÉSZRE LEHETNE VENNI esetleg!

Egyelőre az én környezetemben egyetlen emberről tudok csak aki meghalt, a főnököm feleségének az egyik barátnőjének az anyukája. Őt se láttam soha csak a főnökasszony mesélte hogy meghalt covidban. És még ez a hölgy is már SZÁZ ÉVES ELMÚLT, ha jól emlékszem! Na most ezek után azt mondom, lehet hogy ott volt benne a covid, de ki tudja tényleg az okozta-e a halálát...

Senki másról nem hallottam a környezetemben. Fertőzöttről igen, de olyanról aki meghalt benne, nem.

Nos, ilyen körülmények közt nem fogok beszarni a félelemtől már bocsáss meg...

Miféle válsággal járna, ugyan már! Sokan (a kormányból legalábbis) még titokban örülnének is neki mert elodázná a nyugdíjválságot.

Az 1900-as évek elején, pláne régebben, ennél SOKKAL DE SOKKAL nagyobb volt a halálozási arány, és majdnem minden évben, épp csak nem az idősek hanem a gyermekek körében. Ugye tifusz, gyermekbénulás, tüdőgyulladás, skarlát, szamárköhögés meg a fene se tudja még mi... aztán abból se volt semmiféle „válság”. Az emberek hozzászoktak és kész, ennyi. Aki meghalt, megsiratták, eltemették és kész, egy hét múlva ment tovább az élet.

Tudod mi a válság ilyen értelemben? Ha a MUNKAKÉPES LAKOSSÁGNAK hal meg jelentős százaléka! A kisgyerekek meg öregek nem számítanak, már bocs ha kegyetlennek tűnik is amit mondok. Mert ha egy öreg hal meg, az MÁR nem termel, a gyerek meg MÉG nem termel. Oké, gyerekre szükség van hogy később legyen aki termeljen, de a gyereke aránylag könnyen pótolható: szülnek helyette egy újabbat és kész!

Ezzel nem azt mondom hogy ne lehetne sajnálni egy gyereket vagy időset. De ne tegyünk már úgy, mintha egy ilyen esemény holmi apokaliptikus borzalom lenne ami után nincs tovább!

Részemről akkor, ha egészséges emberek is hullanának tőle tömegesen. Pestis, fekete  himlő, kanyaró kategória. Amikor kipusztult az emberiség harmada plö. Ez jelenleg úgy, h ha egészségesen élsz, nem vagy elhízva, és tömöd a (D) vitamint, gyakorlatilag elhanyagolható az esélye, h elfáradj benne.

Sokan isznak, dohányoznak, noha az bizonyítottan rákkeltő, és ronda halál. Na, ez az alap, ha ebbe szarnak bele, akkor ezt miért vennék komolyan?

Szerk: vagy ha impotenciát, esetleg valami merevedési zavart okozna jó eséllyel hosszabb távon.

Azt gondolom, hogy ez az aktuális kormány hibája, és felelőssége lenne. Tavasz óta pontosan fél évük volt felkészülni. Erre számítani kell, hogy jóval többen kerülnek kórházba, az idő elég volt arra, h felkészüljenek. És viktorunk nyilatkozta, h bokától tokáig fel vagyunk fegyverkezve a vírus ellen.

Szerintem nem a kormány hibája, mert nem lehet félév alatt többszörösére növelni a humán kapacitást - de miért változtat ez a tényen, hogy végülis olyan emberek halnának meg tömegesen, akik megmenthetőek lennének, tehát teljesül az általad felallitott kritérium? 

Az ő felelősségük, h évek óta mennek külföldre, ne maszatolj. Évek óta nem fizetik meg őket, olyanok a körülmények, amilyenek.

Másrészt pedig az egyén felelőssége, h a lehetőségekhez képest egészségesen éljen (nem drágább tisztán kajálni, mint szeméten élni), ne dohányozzon, ne igyon, ne legyen elhízva. Ha az egyén nem foglalkozik magával, akkor ne már, h a kormánynak kelljen megmentenie. Mindennek megvan a következménye, annak is, ha lelakod magad. Az intenzívre kerülők 90%-a elhízott. Én tudom a legjobban, h lefogyni pontosan nulla forintba kerül. Csak akarni kell.

Nincs nagy eltérés az orvosok számában Magyarország és számos más fejlett ország között:

https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00044.html

Itt arról van szó, hogy ezt a számot kellene rövid idő alatt többszörösére növelni - nyilván ez mindenhol lehetetlen. 

rövid idő alatt

Hány éve van hatalmon a fidesz? Ezalatt építhetett volna stadionok (meg kisvasút...) helyett kórházakat. De ő inkább a meglevőekből is szüntetett meg mert minek is annyi...

Ennyi év alatt azt is megtehette volna hogy nem a focistákra szórja két marokkal a pénzt, meg nem templomépítésre bassza el, meg nem a papok potrohos valagát tömi vele, hanem az orvosoknak emeli fel a fizetését.

Ahelyett hogy nevenincs falvakba rengeteg kilátót épít, meg olyan kjözvilágítási programra ad pénzt aminek a befejeződése után kiderül hogy annyira se lehet látni az úton mint egy horrofilm éjszakai jeleneteinél, ahelyett a pénzből alaposan felszerelhette volna a kürházakat gépekkel. Az nem érv hogy de az a közvilágítás kellett, mert másképp nem tudott volna a Kedves Rokon és Holdudvara elsikkasztani egy rakás pénzt! Értem én hogy kellett nekik az a lé, de sikkasztani akkor is lehet ha orvosi gépeket vesznek. Azokat is fel lehet árazni a négy-ötszörösére meg ilyesmi.

És még lehetne sorolni sokáig.

Nem szívesen megyek bele pártpolitikába, de azért nézd meg, hogy ezek a valóban felesleg kiadások mellett az államadósság drasztikusan csökkent, a gazdasági növekedés, foglalkoztatás, infrastruktúráris fejlesztések sokkal magasabbak voltak, mint korábban bármikor, a lakosság devizahitel - kitettsége megszünt, a kamatszint kifejezetten alacsony. 

Gazdasági - pénzügyi téren az elmúlt 6 - 10 év valamiféle konszolidációt jelentett a mögöttünk lévő 30 évhez képest.

Nagyreszben ez az EU tamogatasok oriasi mertekenek koszonheto, amit Mo-ra boritottak az elmult 6-10 evben. Komoly valsaggal ezidaig a Fidesznek meg nem kellett soha szembeneznie. Majd megnezzuk, milyen ugyesek lesznek most, amikor tenyleg kaki van, nemcsak a sajat, kitalalt mumusaikkal kell hadakozniuk.

A korhazak nem az egeszsegesek miatt telnek meg. Hanem par felelotlen barom miatt, aki 70 fos hazibulibol megy masnaposan idosotthonba dolgozni, raadasul metroval (direkt extrem a pelda). Aki surun talalkozik veszelyeztetettel az maradjon a seggen es ne hasznaljon tomegkozlekedest. De kozben ne hibaztassuk azokat, akik megjelennek szocializalodni olyan helyeken, ahol - jarvany felfuto aga eseten - veszelyeztetetteknek semmi keresnivaloja nem lenne, es kozben nem igazan talalkoznak mashol sem veszelyeztetettel. Utobbiak miatt nem fognak megtelni a korhazak.

Nem csak orbánék tehetnek róla, hanem a rendszerváltás óta gyakorlatilag állandóan tolvajok fejedelmét játszik az aktuális politikai elit, és elsősorban a saját zsebének tömlödésére koncentrál, következmények nélkül. Ami szerintem hazaárulás, és a hazaárulás mindenkori büntetése pedig a halál volt. De nem akarok szélsőséges lenni. :)

Update: a ma regisztralt 10 elhunytbol a "legfiatalabb" is 68 eves.

Ennek ellenere ha jol ertem, te elvarnad, hogy "maradjak otthon a seggemen", "boltba is csak akkor menjek, ha muszaj", "zarjuk be a kocsmakat es az ettermeket", de kozben mit kepzelek magamrol, hogy megmondanam egy idosotthon apolojanak, hogy ugyan ne tomegkozlekedve menjen mar dolgozni.

Remelem rosszul ertelmezem, javits ki ha igen.

Kedvencem az volt, amikor marciusban par "elemzo" megszorozta a sajat orszaganak a lakossagat az akkori CFR-rel (case fatality rate, akkor siman megvolt 5%), es egy interjuban elmondta ujsagiroknak, hogy akar annyi halott is lehet. Nemeteknel es briteknel biztosan olvastam ilyen "projekciot", a felelemkeltes ezzel ki volt maxolva.

Olyan teren komolyan veszem, hogy nem megyek ket hetig sehova, ha idossel vagy asztmassal vagy mas miatt veszelyeztetett emberrel terveznek talalkozni. Naluk erosen 5% folotti a risk. Nem akarok felelos lenni ilyen nagy eselyu halalert.

De ha mindent elkovetek, hogy ne kelljen talalkoznom veszelyeztetettel, ne kelljen mar aggodnom:

- azok miatt, akiket <0.1% esellyel visz el a korhazig (kocsmaban, kavezoban, etteremben a tobbi fiatal)

- a keves "sajat felelossegen ott levo" eutanazia-jelolt idos miatt a kocsmaban

- az altalam szandekosan messzirol kerult idosek miatt az utcan, vagy a boltban (ahol maszk is van)

- azok miatt a fiatalok miatt, akik mennek mindenfele, es leszarjak, ha masnap a nagyszuleikhez kell menni, akkor is "hozzam kell dorgolozniuk" a barban.

Amit meg teszek: nem hasznalok mar tomegkozlekedest. (Ezt a szamot meg azoknak kuldenem, akik szerint a koronavirust azert kuldte a termeszet, hogy hazamenjunk gondolkodni a kornyezetszennyezesi szokasainkon - kar, hogy azota mindenki tobb muanyagcsomagolast kenytelen hasznalni mindenen)

Szerinted komolyan veszem, vagy sem? Eleg lenne ha a tobbseg legalabb annyira komolyan venne, mint en, vagy sem?

Én azt vettem észre, h már az öregek, veszélyeztetettek is szarnak bele. Közel jönnek, muter is, h puszi, öreg szomszédok, h menjek át megnézni a gépüket, mennek mindenfele, mint a higany. Ők már úgy vannak vele, h éltek eleget, nem fognak évekre bezárkózni.

Én rossz ötletnek tartom

Sarkalatos pontok:

- megfelelő időtartamú éhgyomor ( toroköblítés is tilos )

- megfelelő technikával történő mintavétel; ahogy a fenti videón látható volt, kellemetlen a vizsgálat; én a múlt héten estem át a mintavételezésen ( negatív lett az eredmény ), nem biztos, hogy magamnak megfelelő intenzitással tudtam volna végrehajtani a törlő mozdulatsort.

- elsőkézből származó információm van arról, hogy előfordult, hogy típusos covidos tünetek mellett csak a második - harmadik ( egy alkalommal a negyedik ) PCR mutatta a pozitivitást. Hamis illúzióba ringathatja magát az az egyén, akinek negatív az eredménye.

Egy gyors teszt pontossága sosem lesz a PCR szintjén. Arra van esély, hogy egyszer elfogadható hibaarányokkal rendelkezzen, de a PCR egészen más színvonalat képvisel. Ráadásul ameddig a mintavétel jellege miatt még PCR teszteket is ismételni kell, ettől is borzasztóan messze vagyunk.

Arról nem is beszélve, hogy véleményem szerint a második hullám olyannyira el lett engedve itthon, hogy önmagában a tesztelés már nem ér semmit. Szociális távolság tartás, lehetőség szerint a tömegközlekedés kerülése, idősek látogatásának megfontolt formában való kivitelezése, ilyesmikkel lehet az egészségügyi dolgozóinkat megkímélni.

Egy laboratóriumban elvégzett PCR teszt, ahol a megfelelő idő és hőmérséklet rendelkezésre áll az enzimeknek, mindig pontosabb lesz, mint egy ugyanannak az RNS/DNS-nek a vizsgálatára szánt gyors teszt. Már csak azért is, mert jóval kisebb koncentrációnál tud valós pozitív eredményt adni. Konkrétan ez is a PCR lényege. Ebben mi a belekötni való? Tudsz olyan gyorstesztet mondani, ami pontosabb vagy legalább azonos pontosságú, mint az ugyanannak a biológiai ágensnek a jelenlétére koncentráló PCR alapú laboratóriumi eljárás?

Ebben mi a belekötni való?

Ha azt állítod, hogy pontosabb, akkor gondoltam tudsz vizsgálatokról, ahol a pontosságát ellenőrizték.
Én ilyenről nem tudok.

A mérési eljárás is kulcs fontosságú, mert ezer paramétertől függ, hogy mi lesz az eredménye. Erről se tudunk semmit, gondoltam, te biztosan tudsz.

Életemben egyszer dolgoztam PCR-al, így hatalmas szakértőnek nem nevezném magam. A lényege az, hogy a vizsgált nukleinsavat felsokszorozod a tényleges munka előtt. Eldobhatós gyorstesztekben legjobb tudomásom szerint az eljáráshoz szükséges 90°C feletti hőmérséklet nem biztosítható.

Ezt követi a gondolom ebben az esetben is a blottolás, ami labor körülmények közt nagyban ugyancsak pontosabb, mert nagyobb tere van kifutni és a megfelelő molekulaméretnél megállni a (jó eséllyel) fehérje-RNS komplexnek.

Persze rá lehet menni gyors tesztekkel a vírus fehérje burkának azonosítására is*, csak azt meg itthon is nem rég kimutatták, hogy nagyon flexibilis, amire megfelelő hibaaránnyal rendelkező fehérje-fehérje alapú tesztet elég nehéz kreálni. Ráadásul innentől almát körtével állítanánk szembe és a kérdésben említett felvetés irrelevánssá válna.

MOD: *Sőt, jó eséllyel ezt teszik.

Amúgy nem csupán egyféle pcr teszt van. Abból is többfélét lehet venni, ha jól látom ezen a listán 23 különböző pcr kit szerepel
https://hitconsultant.net/2020/04/23/in-depth-32-fda-approved-covid-19-…

Különböző hibaaránnyal működhetnek.

Tegnap olvastam fészen két kommentet két különböző helyen. Lényegileg ezeket mondták:

- Jobb lenne kiirtani az állatokat, hogy ne veszélyeztessék az embereket az állatokról emberre terjedő vírusok.
- Jobb lenne ha kipusztulnának az emberek, hogy újra gyönyörű legyen a Föld.

Én már kiszálltam a témából.

Én értem, hogy az időérzékelés eléggé szubjektív dolog, de azért egy <8 évvel ezelőtti dátumra azt mondani, hogy az 10x + c évvel ezelőtt történt, ahol 1 < x < 10, 0 <= c < 10, az mégiscsak fura.

Nyilván facepalmozás nélkül is elismerhetted volna, hogy ezt benézted, de akkor úgy érezted volna, hogy sérült a publikus imidzsed, ezért inkább a sarokbaszorítottak ösztönösségével inkább megpróbáltál visszatámadni.

Egyszer jussunk el odáig, hogy az emberek nem fogják fel szégyenként, ha tévednek, és személyeskedés helyett inkább szerényen megköszönik a javítást... talán egy boldogabb világ köszöntene ránk.

huh, látom nem adod fel. :) cseréld fel a Majákat, Nostre-t, Inkákat, bárakármit*** bárakárkire***. Hányszor jött már el a világvége + hányszor maradt el? De akkor linkeld ide kérlek az összes elmaradt világvége eseményt, ha ez megnyugtat majd téged + a többieket. Akkor majd én is megvilágosodok.

Magyarázat:

Azért éreztem ennek szükségességét, mert egy teljesen olyan témában próbáltál érvelni dátumokkal, "meg nézzél utánával" megnyilvánulni, ami alapvetően egy troll-poszt, egy mém, egy non-sense... 

És itt tényleg kiszálltam. Ha te a kezdő hozzászólást ennyire komolyan és tudományosan veszed, akkor sajnálom.

Szerkesztve: 2020. 10. 02., p – 13:47

"Ehelyett a javaslat: leolvashatnád magadnak. Ezalapján meghozhatnád a döntést magadnak, hogy hova mész, hova nem mész ..."

Még a PCR sem alkalmas arra, hogy az alapján legyen eldöntve, hogy valaki fertőző-e így nem lehet alapozni a negatív eredményre, hogy mehet-e valaki valahova vagy sem:

A PCR a megfertőződés után kb ~5 nappal tudja megbízhatóan kimutatni a COVID-ot. A lappangási idő 4-6 nap. A lappangási idő előtt már ~2 nappal fertőzővé válik a személy.

Ebből következik, hogy egy tünetmentes akit minden nap PCR-el tesztelnek az 5. napon vett mintája lesz pozitív a következő napon (mire kiértékelik) kapja meg az első pozitív eredményt és átlagosan pont ekkor fognak majd a tünetei is megjelenni. Viszont az ezt megelőző napokban is vígan fertőzhet bárkit.

A PCR kimutatásban a legkorábbi, az összes többi teszt csak napokkal később lesz pozitív (addig fals negatív eredményt ad) ezért azok még ennyire sem alkalmasak.

A terhességi teszt is pl. a fogantatás után csak 6-10 naptól ad pozitív eredményt. Annak eldöntésére, hogy valaki nem terhes a mintavétel időpontjában az sem alkalmas. Arra viszont igen, hogy a "tünetek" megjelenésekor (elmaradt menszesz) megtudjuk terhesség miatt jelentek meg a tünetek vagy sem. Így a különböző gyors tesztek is azt mutathatják meg a tüneteket COVID okozza vagy valami más, de azt nem, hogy még nem fertőzött valaki.

Ezt a hatékonyság dolgot nem tudom értelmezni. De nem lenne ellenemre egy ilyen megoldás, végül is, aki emiatt aggódik, tesztelni tudná magát, és több fertőzött akadna fent a rostán. Ártani nem ártana senkinek, ha kivitelezhető lenne.

Pár napja csináltam itt a UK-ben egy koronatesztet, influenzaszerű tünetek miatt kérte tőlem a munkáltató, még nincs eredmény. Biztos, hogy nem koronás vagyok, hanem az influenzajárvány tört ki globálisan, de azért megcsináltam a tesztet. Angol állami weboldalról kellett rendelni, Amazon közvetítésével jött, egy test kit, amit önállóan el lehetett végezni, de be kellett küldeni, egy skót címre, és majd ott értékelik ki eü-dolgozók. Természetesen az egész teszt komolytalan ezzel a törölgetős pálcikával, garatot, orrüreget kellett végigtörölgetni vele, de akinél még csak lappan a betegség, vagy gyógyulóban van, de COVID fertőzött, annál ×4rt se ér, ilyen esetekben a kimutatáshoz szerintem rendes kórházi teszt kéne, nem ilyen öntesztelős, törölgetős ökörködés. Persze vannak fertőzöttek, akiket ki lehet így is szűrni, így ugyan többet ér, mint a semmi, de inkább ez ilyen megnyugtatásra van csak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én jó ötletnek tartanám, hogy magadnak készíthetsz tesztet. Az emberek többsége tud felelősen viselkedni, és ez segítene nekik így tenni. Azok, akik pedig nem ilyenek, ők pozitív teszteredménnyel és piros matricával is maszk nélkül mennek ki a boltba most is.

Így talán lenne egy bizonyos réteg, aki most ugyan tünetmentesen eljárkál mindenfele, de ha megtudná, hogy beteg, talán többet maradna otthon, nagyobb távolságot tartana, jobban vigyázna másokra. (még ha nem is jelentkezik, mint beteg). Amikor simán influenzás vagyok, akkor is kerülöm a közösségbe lépést, még ha nem is érzem magam rosszul. Ha csak megharmadolja az emberi érintkezéseit az, aki magát diagnosztizálta, máris előrébb lennénk.

Ezzel párhuzamosan nem gondolom, hogy tömegesen lennének olyan most otthon üldögélő tünetmentes betegek, akik a teszt hatására járnának el többet otthonról, és fertőznének meg másokat. Emiatt nem tudom, hogy mi lenne a hátránya.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2020. 10. 02., p – 23:52

Trumpot tesztelték rendszeresen? Igen. És a környezetében is mindenkit? Igen. És megúszta? Nem.

 

Pontosítok: a teszt alapból jó dolog, de ha erre hagyatkozunk, akkor szívás van. Tömegrendezvényeket, éttermeket, kocsmákat, családi összejöveteleket kell megcélozni.

Az ettermek es kocsmak bezarasa szerintem tobb kart csinal, mint hasznot. Ez a keves dolog egyike, amiben biztos vagyok.

Illegal rave-en es hazibuliban nem fog senki tavolsagot tartani. Kocsmaban azert be lehet tartatni a kozepesen reszegekkel is. Hajnal 1-kor is. Foleg ha a kocsma mukodesi engedelye a tet.

Ehhez jon hozza, hogy az ettermek es a kocsmak profitja utan befizetett ado eleg fontos, es ha a feketevendeglatas kulturajat segitjuk, az fog hianyozni a nemzetgazdasagbol, foleg a "mentocsomagok" koraban.

A gazdasági részéhez nem értek. De ha tömeges fertőzések indulnak ki a kocsmákból és éttermekből - ami boritékolható - akkor előbb-utóbb úgyis le kell húzni a rolót. El tudnék képzelni egy olyan rendszert, hogy valamennyivel megtámogatnák a vendéglátó+szórakoztató szektort, pl bérleti díjakat kifizetnék, és rendkívüli munkanélküli segély az alkalmazottaknak. Szerintem emberségesebb lenne, mint hagyni terjedni a vírust. Simán lehetne tanulni a rossz példákból: GB, USA mindketten így indultak neki, aztán vagy lezárás lett a vége, vagy még most is szívnak. Nálunk se lesz másképp, a vírus nem válogat.

Most még.

De ha tizedannyian dorgoloznek egymashoz illegalis bulikon hajnalig, mint ahanyan a legalisan nyitvalevokben - tavolsagtartasra elore elrendezett asztaloknal - fogyasztanak, mar akkor is a tizedannyi ember "segitett jobban jarvanyt terjeszteni". Marpedig ha az emberektol elveszed a legalis kikapcsolodasi lehetoseget, ami mellesleg konszolidaltabb is lehetne, egyszer csak megorulnek es a legvadabbat valasztjak, ami a legveszelyesebb is. Van az a pont, amikor mar azert megy egy rendorok altal is megallithatatlan meretu tomeg illegal rave-re, mert mar honapok ota ket sort sem ihatott meg a kornyeki kocsmakban a barataival. Es onnantol nincs visszaut.

2005 elott UK-ban nem igazan lehettek a kocsmak hajnalig nyitva licenc szerint. Meg is lett az eredmenye, es UK igy 2020-ban villamsebesseggel vissza is allt az illegal rave-ekre.

A kérdés igazából nem is az, hogy lezárás vagy gazdaság. Lezárás nélkül káosz lesz, és a gazdaság igy is úgy is szívni fog. Ez történt külföldön is, ez lesz itthon is. Jó lenne nyitva tartani mindent: iskolát, kocsmát, éttermet, de ha mindenütt ott van a vírus, akkor _nem_lehet_.

De az nem ér.., mert Trumpot szándékosan fertőzték meg a hatterhatalmak, demokratak, BLM-es genderistak, stb. :) - és hiába tesztelt a titkosszolgálat a mobilokon keresztül mindenkit, aki személyes kontaktust szeretett volna az elnökkel csak egy pillanatra is..., (Agyukba szált a dicsőség és lehet, magukat nem tesztelték eleget.)

Persze lehet, hogy a karantént egy falspozitív PCR teszt alapján, - az elnökmegnemválasztási stratégia részeként, - a sorosan szervezett demokraták egy lopakdó, beszivárgó tesztelője rendelte el.  :)

Vagy csak egyszerűen megmondta valaki az elnöknek, hogy "kuss van öcsi!". :D

Azért lenne, mert ma gyerekeket alig tesztelnek. Gyanú esetén felhívja a szülő a gyerekorvost, és  az távolról megmondja hogy COVID-e. Aztán volt hogy a gyerek beteg volt, a doki telefonon megmondta hogy nem az, a szülő megcsináltatta a tesztet saját szakállára, és kiderült hogy de. Kontaknál alsó tagozatban tesztelték a padszomszédot, de a három paddal arrébb lévő Józsikát akivel haverok és együtt mennek mindenfelé már nem.