Windows 10 Rant

Kicsit kibosszankodom magamból a sok összegyűlt frusztrációt. Akit nem érdekel az ilyesmi, ne olvasson tovább...

Kezd nagyon felidegesíteni ez a nyomorék.

Minden egyes update után vadászhatom körbe a rendszer beállításait, hogy mi a fenét túrt át nekem.

Minden update során változik valami, mindig jön egy új bug vagy valami olyan feature, ami finoman szólva sincs tisztességesen letesztelve. Most például elcseszték a tálca komponenseit. Én oldalt használom a tálcát, és most sikerült az óra, stb komponenseket olyan rohadt helypazarlóra csinálni, hogy erősen gondolkodom rajta, hogy széthekkelem és 3rd part órát próbálok odavarázsolni (XP-n csináltam ilyet utoljára).

Utálom, hogy minden egyes szoftver külön kell frissítgetnem. Rendszeres, hogy az OS a saját szarjait csak több körben tudja update-elni, természetesen csak reboot után derül ki a dolog.

Ha nem nyúlok a géphez pár percig, úgy elkezd fújni a ventillátor, hogy azt hiszem, mindjárt felszáll. Optimalizál a drága, de valamiért úgy érzem, hogy nem a win futását optimalizálja, hanem az m$ bevételeit. Talán bitcoint bányásznak, mittudomén, nincs időm és kedvem az elcseszett svchost debuggolásához, hogy kiderítsem, melyik az. Talán egyszer felszívom magam és nekiesek.

Az, hogy a pénzért vásárolt OS reklámokkal bombázzon, kimondottan bicskanyitogató, főleg, miután minden ilyen beállítást letiltottam. Start menü, keresés, és ajánlgatja a mindenféle általam nem kért szarokat.

A tárhelyet úgy zabálja, mintha nem lenne holnap. Pl. "Fenn tartunk neked majd jó sok GB-nyi helyet, hogy az update zökkenőmentesen futhasson le". Azaz sorok között olvasva: a csoda update szarjuk képtelen futás előtt ellenőrizni, hogy egyáltalán fog-e menni a dolog. Sejtem (és olvasom sok helyen), hogy ha gebasz van a telepítés során, akkor az innen való helyreállás nem mindig sikeres. Arról nem is beszélve, hogy a fenntartott helyet inkább az SSD cellaterhelés-elosztó algoritmusa számára ajánlanám fel.

Az új Edge csodálatos... a réginek a metro design-ja még tetszett is, az újon tökéletesen látszik, hogy egy át-skin-nelt Chrome. A Vivaldi-nak teljesen egyedi a kinézete, szóval nem lehetetlen megcsinálni. Valójában titokban reménykedtem benne, hogy a UI marad, de hát akkor nem lett volna elégg a css-ben csak a színeket átírni, a layout-hoz is hozzá kellett volna nyúlni. Viszont most már rondább lett, lassabb lett, és már egyszerre 2 megrendelőnek is kémkedik, király. Mindegy, ezután sem fogom használni, de most már tényleg nincs ok arra, hogy valaki Chrome helyett ezt használja.

Tiszta bughalmaz ez a winfos. A legutóbbi mérgelődésem a Hyper-V. Régóta használjuk szerveren, eddig nem sok bajunk volt vele. Most a laptopomon kellett tesztelnem valamit egy szűz windózon. Docker miatt amúgy is fenn van, nosza, akkor csináljunk egy virtuális gépet bele, szűz win10 install, tesztelgetek, aztán jó lesz. Hát nem lett: a mindig frissen tartott windózomban a finom ropogós új win 10 install, ha magára hagyom 20 percig, lefagy. Sebaj, mondom, virtuális a drága, kilövöm és indítok újat. Aha, persze: az egész  hyper-v fagyta össze magát, nem a virtuális kép. Reboot az egyetlen kiút, hiába szarakodok a service-ekkel. Fel sem merem hívni a support-ot, mert a reboot megoldotta, akkor nyilván nincs gond. Meg amúgy is, mivégre van ez az ipart megszégyenítő mértékű, kikapcsolhatatlan telemetria gyűjtés?

Rendszeresen kell az autoruns-t nézegetnem, hogy a RAM-ba én pakolhassak alkalmazásokat, és ne csak a pagefile jusson, ha el szeretnék indítani még egy szoftvert a munkámhoz.

Azt már fel sem merem hozni, hogy a Professional edition-ben group policy szinten kellett letiltani, hogy Candy Crusht telepítsen automatikusan.

Végszó: a linuxok is szarok, csak másképp, összességében kevésbé frusztrálnak, mint a win. Már várom, hogy vége legyen a projektnek, amiben win-re kell fejleszteni. Igazából azt várom, hogy a lista Lenovo végre kijavítsa a CPU throttling firmware bugot, meg hogy a szar ujjlenyomat olvasó drivert betolassák az upstream-be. És azt is várom, hogy az X11 végre kirohadjon, de sajnos a Wayland úgy néz ki, még szarabb, pedig mennyire örültem több, mint egy évtizeddel ezelőtt, mikor olvastam róla, hogy végre valaki nekiáll egy modern grafikus stack-et csinálni. És nem, nem fogok linuxon virtuális gépben win-t futtatni, és azon fejleszteni Visual Studio-val, mert *annyira* azért nem vagyok linux fanatikus, és amúgy szeretem a metro-t, a start menüt, a multitouch gesztusokat, az audio post-processt, és nincs kedvem mindezt összerakni pl KDE-vel. Még.

Hozzászólások

A "békességesség" utáni vágy okán rengeteg "hasznos" Win-featurától tudok eltekinteni... Változik majd a KDE megítélése nálad is, sőt akár még a fapados WM-ek is tudnak a viszonylagos állandóságukkal örömet okozni. - Nekem mindenképpen!

A privát desktop gépemen KDE-t használok teljes megelégedéssel, csak ott nem kell szembesülnöm az intel gpu driver idegesítő szarjaival (az nvidia-t is kikukáztam, abból is elegem lett, most amd van, pöc-röff minden az opensource driverrel, királyság!), a jövő-menő dispay-ekkel és azok konfigurációjával (habár ez is javul release-ről release-re, de a win még mindig az etalon ebből a szempontból), meg hát a nyomorult driverek (ujjlenyomat olvasó driver, intel dynamic thermal platform driver). Az is jó lenne, ha nem kéne szívni a hardveres video gyorsítással weboldalakban, habár egy desktop i5 haswell egész jól elbánik vele. 4k-t meg nem gépen kell nézni, hanem bazinagy tévén.

szerk: ja meg hiányzik a per display scaling is. Ami a most tesztelt 20.04 kubuntu-ban már majdnem működik! De csak majdnem...

" OS a saját szarjait csak több körben tudja update-elni, természetesen csak reboot után derül ki a dolog " - régi nóta: worst case scenariora készülve az a helyes, ha az egymástól függő frissítések csak akkor mennek fel, ha az előző már sikeresen telepítésre került. Mivel a zárolt fájlokat lescerélni nem minden esetben lehet, így azoknak a cseréjéhez, meg a futó folyamatok "tiszta" (újra)indításához is egyszerűbb a reboot, mint azt mondani, hogy óugrásban tessék az n+1 szolgáltatást, meg eszközkezelőt, meg 3rd party motyót újraindítani. Ja, payara vagy más alkalmazásszerveren telepítettél már több alkalmazást? Hogy is van a best practice ezeknek a frissítéséhez? Undeploy mindent _is_, majd rúgd újra az appszervert, és a függőségi sorrendet figyelembe véve deployold újra az összes komponenst, akkor is, ha csak a 23.-at cserélted le a 42 darabból.

" Fenn tartunk neked majd jó sok GB-nyi helyet, hogy az update zökkenőmentesen futhasson le " Próbáltál már Linuxon dist-upgrade-et úgy, hogy a /var alatt meg a / alatt kevés tárterületet hagytál? És a /boot alatt telt már be a diszk, amikor az initrd-t próbálta odarakni a frissítés?
 

Worst case scenario a francokat. Tesztelés és release management erőforrás-szűkösség. Helyreállás nehézsége. Zárolt fájlok lecserélhetetlensége. Egymásra épülő update-ek függősége. Linuxon a kernelt lehet update-elni futás közben bakker, a win-ért meg még fizetsz is... Írtam szoftvert, amit lehetett update-elni "lóugrásban" is (az első releasere bármikor rá lehetett rakni az utolsót is, pedig volt pár tucat közötte), és mégsem volt gond az alatta levő DB migrálással SEM (direkt nem többes számban!). Olcsó húsnak híg a leve, hát a win10 olcsó, vagy .... várj csak....

Volt már, hogy kifogyott a hely linuxon dist upgrade alatt is. És ja, kellett egy live linux boot, hogy helyrerakjam, meg némi dpkg mágia. De eddig mindig helyre tudtam rakni, akármi nyűgje volt. Win már többször kellett nulláról újratelepítenem, pedig igencsak "jó barátom" már a fixbmr, fixboot és a winre. Habár egészen szerencsés vagyok, hogy mindössze fél napos szívással sikerült átvakarnom a win7-emet hdd-ről ssd-re, hogy utána bootolni is képes legyen... kicsit átvariáltam a partíciókat, és a legtöbb tool-nak ez már sok volt. Értem én, hogy ez már nagyon bonyolult, de basszus, anno MBR boorloadert is sikerült írnom assembly-ben, meg a koleszban sok sörrevalót megkerestem XP által szétbarmolt partíciós táblák és partíciók helyrerázásával; de hogy pont ilyen háttérrel ennyit szívok a "modern" windózokkal, hogy is mondjam...

A chromium ugyanúgy gyűjti az adatot a google-nak? Az nem a google-mentes verzió?

Nyilván nem. És az új Edge-el sincs semmi baj. A beállítások nekem egyszerűbbek mint a Chrome-on. De na, megértem, hogy ideges, csak azt nem, hogy minek kell frissíteni mindjárt. Lehet simán jövőre is, vagy pár hónapon belül amíg még kivasalják belőle a hibákat.

Google-mentes? Ugyan már, ki fejleszti a chromium-ot? Nézzük csak meg a mellékelt segédfunkciókat: Biztonságos böngészés, címsorban keresés, és még tovább és tovább... ráadásul korábban volt már rá példa, hogy az openszósz chromium zárt kódot töltött le automatikusan a gugli szervereiről és azt futtatta.

Emlékszem anno a Vivaldi csapat is írt egy blogbejegyzést arról, hogy rengeteget szenvedtek, mire kiszedték a gugli kémkedő kódjait (pedig ők csak a Blink-et használják, nem a teljes Chromium-ot). Hasonló írást találni most az Edge-ről is. Viszont mivel mindkettő projekt zárt kódú, nem tudni, hogy ebből a szövegelésből mennyi a valóság és mennyi a marketing...

A Brave böngészőről is derültek ki disznóságok nemrég, pedig ők arra verik a mellüket, hogy becsszóra guglitalanították a chromium-ot.

Jelenleg sajnos egyetlen Chromium/Blink alapú böngésző sem gugli mentes. Még a Firefox-ot is át kell állítani, ha nem szeretnéd, hogy a gugli kövessen.

> ráadásul korábban volt már rá példa, hogy az openszósz chromium zárt kódot töltött le automatikusan a gugli szervereiről és azt futtatta
> Emlékszem anno a Vivaldi csapat is írt egy blogbejegyzést arról, hogy rengeteget szenvedtek, mire kiszedték a gugli kémkedő kódjait (pedig ők csak a Blink-et használják, nem a teljes Chromium-ot). Hasonló írást találni most az Edge-ről is.

Ezek érdekelnének, viszont én nem találtam semmit. Tudsz linket adni?

> Még a Firefox-ot is át kell állítani, ha nem szeretnéd, hogy a gugli kövessen.

Hiába. Amióta nem XUL van benne, hanem WebExtension, azóta ez kb. reménytelen.
A PaleMoon lead-dev rövid összefoglalója a problémáról.

Csak egyet nem értek: sem a Windows, sem a Linux nem jó, akkor miért nem használsz macet? Azon működik mindaz, amit felsoroltál pl. a Linuxnál, legalábbis laptop esetén (ujjlenyomatolvasó egyelőre nincs külső billentyűzeten). Desktopra most épp inkább Windows 10-re szavazok, de ha a fenti problémákat nézzük, arra is inkább a mac.

Nem tetszik az OS kezelése, kinézete. Kollégáim egy része Mac-et használ, ők jól elvannak vele. Mutogatják nekem rendszeresen, szép meg csillivilli, de nem az én világom. Lehet, hogy öregszem...

Fosok az i* ökoszisztémától. Ha valaki követi a júzereit, hát az az almás cég.

Ja és a billentyűzet. ThinkPad-et használok, és a Mac billentyűzete ennek a nyomába sem ér. A butterfly mechanikás billentyűzet, touch bar, nincs escape? Na ne már. A tapipadja is hiába a legjobb a világon, ha a TrackPoint-ot kedvelem...

Ha nem akarom a macOS-t használni, akkor teljesen fölösleges ilyen gép, veszek hasonlóan erős hardvert és a különbözetet inkább másra költöm.

Lehet, hogy egyszer majd veszem a fáradtságot és kipróbálom, milyen komolyabban használni, de jelenleg nem érzem magamban az erőt, hogy ekkora váltást bevállaljak.

"Ja és a billentyűzet. ThinkPad-et használok, és a Mac billentyűzete ennek a nyomába sem ér. A butterfly mechanikás billentyűzet, touch bar, nincs escape? Na ne már. "
 

Ez már nagyrészt nem aktuális, van tiuchbar, ami jó dolog, de csak fizikai esc gombbal, s az is van, billentyűzet is normális, legalábbis a legújabb gépeken.

A váltás meg kisebb, mint Windowsra, ott belefutottam abba, hogy az ékezeteket másképp tárolja a filerendszer.

Eléggé sokat használom az F-es billentyűket, ráadásul minden alkalom, amikor le kell vennem a szemem a kijelzőről, hogy a billentyűzetre nézzek, időveszteség. Nekem nemhogy a fizikai F-es billentyűk kellenek, hanem még a 4-es csoportosítás is. Touchbar-on nem érzem az ujjbegyemmel, hogy melyik funkció szarnak hol van vége és hol kezdődik a másik. Tudom, használjak külső billentyűzetet...

Szépek a Mac-ek, jól össze vannak rakva (csak bővíteni ne akard...), tartósak, erősek, de számomra túl sok kompromisszummal járna a használatuk.

Touchbar-on nem érzem az ujjbegyemmel, hogy melyik funkció szarnak hol van vége és hol kezdődik a másik.

+0,5

Nekem pl. nem kéne, de van olyan ismerősöm, aki minden reggel hálát ad érte, hogy van. Általában akkor jó, amikor valami grafikus IO van ott, pl. videóvágás közben seek, stb. Na, arra k*rva jó, de nyilván nem az az átlagos felhasználás.

Mutogatják nekem rendszeresen, szép meg csillivilli, de nem az én világom. Lehet, hogy öregszem...

Ezen nem veszünk össze, nekem a Windows UI jobban tetszik, de usability (mi erre a szép magyar szó? :)) szempontból nálam még semmi nem ért a nyomába.

Ha valaki követi a júzereit, hát az az almás cég.

Hát öööh... :D Azért ezt gondold át. ;)

A butterfly mechanikás billentyűzet, touch bar, nincs escape?

A touchbar szerintem elég gimmick, bár bizonyos feladatoknál állítólag kapóra jön. Escape már van asszem a touchbaros gépeken is, a butterfly meg kukázva lett. Nekem alapvetően nem volt vele gondom, szerintem jó volt rajta gépelni, de értem, hogy a többségnek miért nem jött be.

Valaki árulja el, hogy lehet kikapcsolni, hogy ne kérjen felhasználónevet/jelszót még a feladatkezelőhöz is?!

a Microsoft "termékei" az iparág legnagyobb szarjai között vannak, nem tudom, mit vártál.