Letezik nem csucsminosegu kulso videokartya es van-e ertelme?

Fórumok

Sziasztok,

Par honapja vasaroltam egy AMD A6-1450 alapu passziv huteses miniszamitogepet, hazi takolt NAS kivaltasara: debian 10 alatt megy plex/jellyfin, nextcloud, fajlmegosztas, dockerben nehany aprobb marhasag.

A feladatat teljes mertekben ellatja az eszkoz, ugyanakkor a transcodinggal torteno medialejatszas mellett az eszkoz gyakorlatilag leterdel: 1080p-s tartalmak 720p 4 Mbit/s konvertalasa valos idoben nem megy neki, legfeljebb 0.4 - 0.5x sebesseget ad ki az ffmpeg (ultrafast preseten, 28-as CRF-fel). Ugy tunik, hogy a teljes transcoding a cpun keresztul megy. Hardveres transzkodolassal kapcsolatban azt lattam, hogy az:

* AMD AMF nem fog menni, mert windows alapon van

* Intel Quick Sync.., hat, nincs intel a gepben

* Radeon 8250-hez valo debian driver leterdel, keves google talalatot ado hibauzenetekkel, igy a VAAPI is kiesni latszik

 

Szerintetek van ertelme kulso videokartyat beszerezni usb3-as csatoloval, (idealis esetben) debian ala van ertelmes driver hozza, es megoldhatja a transcoding problemat? Kulso videokartyakra rakeresve elsosorban ecsetfeju hulyegyerekeket adott ki a google, akik nagyon orulnek, hogy a random battle royale picit gyorsabban fut, de nekem nyilvanvaloan nem szukseges az rgb diszko es (foleg) a 700 euros arcedula.

Vagy inkabb konvertaljam at az osszes mediatartalmamat 720p-be amig nem rendelek egy i3-i5 alapu NUCot, amin az Intel Quick Sync majd rendesen elvegzi a dolgat?

Hozzászólások

Szerintem az utolsó sorban van a megoldás, és az a gyanúm, hogy másik vassal sem lesz jobb a helyzet, hacsak nem veszel rendes desktop kártyával bővíthető vasat, ami ugye nem lesz sehogysem passzív hűtéses miniszámítógép.

Nekem egy J3455 alapú NAS-om van Synology DSM-et futtatok rajta (Xpenology). A Plex hardware transcodinggal párhuzamosan 2 db 4K filmet átkódol 1080p-re úgy, hogy a CPU 60-70%-on megy. Passzív a gép.

niceinformation: A Plex csak akkor fog hardveresen transcodeolni, ha Plex Pass-od van. Mármint azon felül, hogy a géped is tudja.

Szerkesztve: 2020. 05. 14., cs – 10:12

Én még megpróbálnám a helyedben a VLC-vel csinálni a realtime transcodingot, anno nekem azzal kellemes tapasztalataim voltak, nyilván az is vmi ultrafast vagy ilyesmi profillal ment, de nekem gyorsnak tűnt. Aztán majd kiderül, gyorsabb-e az ffmpegnél.

Vagy lehet azzal is kísérletezni, hogy az átkódolás (mondjuk H264 vagy H265 forrásból) kimenete nem másik H264 stream, hanem mondjuk MPEG2. Annak rosszabb a minősége, de ha elég nagy bitrate-et adsz meg neki, talán jó lehet, és az MPEG2 encoding sokkal gyorsabb, mint a H264 (pláne H265 :)). Ha meg elég nagy a bitrate, akkor az MPEG2 is jó :D

Fontos a transcoding? Lehet hogy egyszerűbb megszabadulni tőle. Nálam a NAS simán SMB-n osztja ki a filmeket, és minden le tudja játszani az 1080p -t wifin és vezetéken is. (Android, iphone-ok, Rpi3/Kodi, MiBox/Kodi).

A külső videokártya nem usb3-ra van kötve. Ne zavarjon össze, hogy az olcsó kínai megoldásoknál usb3 vagy hdmi kábelt használnak a pcie gépen kívülre vivéséhez. Van benne elegendő ér és bírja a nagy órajelet, ezért használják a pcie átvitelére.

Ebből adódik, hogy akkor tudsz rákötni külső videokártyát, ha van olyan csatlakozási lehetőség, ami pcie -t ad.

Ilyen lehet
- rendes pcie slot (pl 1x-es), ha van csak fizikailag nem fér oda a kártya, amit betennél. Ezt sima ügy extenderrel kivinni.
- némelyik miniPci-e slot, ahová wifi kártyát lehet tenni. Azért némelyik, mert a kifejezetten wifi kártyának szánt  slotban van, hogy csak usb van bekötve, de pcie sáv nem.
- némelyik m.2, ami tud pcie-t, mert persze ebből is van többféle. Ilyenből 4 pcie lane is kijöhet
- ez nálad nem játszik, de régebbi üzleti laptopoknál expresscard slot is jó volt erre.

Persze a külső kártya tápellátását is meg kell oldani. Ha csak kis fogyasztású, akkor lehet simán molex csatiról a gép tápegysége is elviszi. Ha nagyobb fogyasztású, akkor külső tápegység kellhet.

Én thinkpad t430 -at használok exp gdc 8 expresscard-os változattal gt1050 kártyával néha játszogatni win alól. De ubuntuval is ment. Viszont itt is lehetnek kompatibilitás kérdések, hogy adott géppel képes -e működni. Uefi boot módban egyébként esélyesebb.

Egyébként meg kell nézni mit támogat a plex

https://support.plex.tv/articles/115002178853-using-hardware-accelerated-streaming/

Nekem volt PE4C v3.0, Dell Latitude E6440-nel használtam játékra egy GTX960-at. Szórakozásnak, idő/pénz elbaszásnak jó. Egy ilyen adapter + VGA beszerzése helyett inkább lecserélném azt az AMD konfigot egy Intel-re. Valószínűleg olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, halkabb, és nem szívsz vele.

ffmpegnel ha bele van forgatva a cuda tamogatas, es megfeleloen van parameterezve akkor kb 16x speed novekedes a cpuhoz kepest. es csak 15%-on van aa gpu az smi szerint, ez 2080ti kartya. 

Neten keress ra: laptop external pcie graphics card, csomo talalalt lesz. ahogy azbest irja, az usb/hdmi kabel csak atvilegi kozeg, azon ugyanugy pcie lane fog menni. viszonylag szerencsed van, a crypto orulet mar lecsengoben van ocsoert tudsz szerezni kartyat. nemkell felni tole, jobban kimelt kartya mint gamepisi szennehuzott vgaja.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

a crypto kártyáknál lehet le van tiltva funkcionaliátás. Volt erről linus tech tips videó is, hogy patkolt driverrel lehet csak normál videokártyás dolgokra. Szóval nem érdemes közdeni vele. Transzkódolásra lehet a gyengébb kárttyákban is van modul kódoláshoz. 

Azon modjuk csodálkozom, hogy pi zeroból még nem csinált senki usb-s transzkódert. Elvileg fullhd-ra h264 transzkódolást tudna még az is.