Linus Torvalds: Linux 5.6-rc7

Címkék

The world around us may be going through strange times, but at least so far kernel development looks normal.

Elérhető tesztelésre az 5.6-os Linux kernel hetedik prepatche. Linus szerint a kernel fejlesztése normális kerékvágásban halad, vagyis eddig semmi jele annak, hogy a végleges kiadást halasztani kellene. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 23., h – 22:21

Ma olvastam, hogy olyan jól halad, annyira hibamentes, hogy Linus érzékeltette, hogy az otthonmaradás miatt alakul így. (Mások számokban ugyanannyi, kb. 8000 patchet mértek, mint korábban. De kb. nem is erre gondolt Linus.)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Csak emiatt ne frissíts. Ha 5.6-RC7 kell, akkor lehúzod a kernel.org-ről, és a Fedorának a kernel configjával lefordítod saját magad, majd ráigazgatod a bootmegoldásodra. Ha még nem csináltál ilyet, akkor meg majd most beletanulsz. Érdemes ezzel tisztában lenni, és így nem fogsz egy konkrét disztró emlőjén csüngeni, hanem megtanulod saját magadnak supportálni a dolgokat, mindenféle Federal Dórikától meg Canonicaltól függetlenül. A Linuxnak pont ez a fajta szabadság a lényege, free = nem feltétlen csak ingyenes, hanem azt csinálsz, amit akarsz, nem kell senki cégre, meg Gipsz Jakabra várni, hogy megrágja helyetted a dolgokat, hanem te vagy a saját rendszered ura.

Bár az is lehet, hogy Fedora 31-hez fel tudsz venni valami külső 3rd party tárolót, ahol van forgatott legújabb RC.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, nem! Fordítva. Már simán frissítenék Fedora 32-re, csak egyelőre 5.6.0-rc7 a kernele. Nem tud lenni legalább 5.6.0-s, mert olyan még nincs vanillában sem. Mondjuk az tart vissza, hogy home office-ban hardware-t fejlesztek, szóval ha most gyengélkedne a gépem, az okozna némi fejfájást.

Régen sokat fordítottam kernelt, de leszoktam róla. A nagy gépemre menne is, de az EFI-s notebook-omra nem, mert nem tudom aláírni a kernelt. Ha én alá tudnám írni, akkor a rosszfiúk is. Amúgy ez viszont félelmetes számomra az EFI-ben, mert lényegében elvágtak a saját gépemtől.

A fedorásoknak van aláíró kulcsuk, vagy az MS-nél kuncsorognak, hogy írják alá a kernelt, s az MS bármikor megtagadva el tudná lehetetleníteni a Linuxot az EFI-s gépeken? Ez hogy van, tudja valaki?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az UEFI opció (legalábbis nálam, amin írok). Lehetséges, hogy más "BIOS"-ok is támogatják az opcionális UEFI-t. A BIOS nagyon régi találmány, és tényleg nem árt a ráncfelvarrása. De egyelőre, amit ki lehet használni az UEFI-ből széles körben, az a csinos grafikus felület és az OS kiválasztása. Ezt tudja a BIOS+Grub is.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

A kis Acer ES1-132 gépemen csak UEFI van secure boottal, ez nem opcionális. Legalább is így emlékszem. Egyszer fordítottam kernelt rá, le is fordult, fel is telepítettem, de nem boot-olt, kiírta, hogy nincs rendben a kernel signature-ja. Persze értem, mi a baja, csak ez a technológia szemforgató aljasság. Aki hozzáfér a géphez, az úgyis azt csinál vele, amit akar, aki nem, annak hálózat már akkor van, amikor felállt a rendszer.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na, látod. Meg lehet ezt oldani. Kernelt forgatni sem nagy szám, make && make modules_install && make install. Configure / menuconfig nem is kell, ha kész konfigot használsz. Esetleg Fedorán kell initramfs-t is csinálni hozzá, meg GRUB-ot frissíteni, ha azt használsz. Egyedül a konfigolás pedig pont a szopó, hogy belefordíts mindent (ne legyen semmi kifelejtve), ami az adott disztróba kell, de ehhez meg elérhető szokott lenni a disztró kernelkonfigja. Ha nincs meglévő kernelkonfig, akkor genkernellel lehet próbálkozni.

Fordítva is lehet, Fedora 32-őn forgatsz magadnak stabil 5.5.13-as kernelt, ami nem RC. Mindegy mi a kernel, ugyanúgy kell forgatni, ha RC, ha stabil. Normális, modern gépen pár perc alatt lefordul. Csak a disztró kernelkonfigja legyen meg hozzá, vagy a konfigoláshoz legyél szaki, hogy miket kell beleforgani (GPU driver, Pulseaudio, EFI boottámogatás, és még lehetne sorolni km hosszan).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

AMD gépen nagyon öreg nVidia kártyával, nouveau driverrel megy  a Xorg és a Compiz meg az Xfce szépen. Viszont Intelen amikor elindulna a Compiz, összedől a Xorg. Gyanítom, már megint az i915  driver a ludas.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE