A Microsoft átmeneti korlátozásokat vezet(ett) be az Office 365-ön, hogy enyhítse a megnövekedett igényekből fakadó terhelést

A járványhelyzetből fakadó, megnövekedett igények okozta terhelést igyekszik a Microsoft enyhíteni azzal, hogy bizonyos szolgáltatásain (korábban: Teams, most: OneNote, Stream, SharePoint) átmeneti korlátozásokat emel(t). Részletek itt.

Hozzászólások

Gondolom ezek nem ingyenes szolgáltatások, akkor miért nem rak alá erőforrást a korlátozás helyett?

Az AWS-nek milyen olyan szolgáltatása van, amire most hirtelen sok milla ember rácuppan?

Hallottam már olyat régebben AWS-t használóktól, hogy nem tudtak új VM-et foglalni egyes régiókban, mert nem volt szabad gép.

Szerintem egész jól kezeli mindenki a jelentősen megnövekedett forgalmat. Az meg, hogy a WebEx és társai nem bírják az extra terhelést, átmenetileg elfogadhatónak gondolom.

Nekem ebből az adatmennyiségből pont az ellenkezője tűnik ki:

"After shifting to AWS, scaling became seamless as petabytes of data could be used to stream videos within minutes, thanks to elasticity of the cloud. Based on user demand and with the help of AWS, Netflix could scale-up or down their data warehousing." 

A teljes Azure -ra vetítve az O365 által igényelt erőforrás töredék lehet, mert végtelen sok más kisebb és nagyobb ügyfele van az Azure-nak. Most a világon nem minden egyes online szolgáltatásra nőtt meg extrémen az igény, de az O365-re vélhetően igen (tömeges online oktatás világszerte).

Ebből a logikából kiindulva két dolgot tudok elképzelni:

- az O365 nem skálázható megfelelően, és gyorsan ki kell találniuk, hogy hogyan lehet jobban skálázódni

- az O365 skálázható megfelelően, de az Azure-ban nincs elég tartalék szufla, hogy ezt megtegyék

Természetesen a részleteket nem fogják elárulni, én se árulnám el, ha az én cégem szolgáltatása vagy cloud providere égne :)

Ugyanakkor pl. az AWS-nél hasonló sztori nem érkezett. (pedig ott is sok-sok óriási ügyfél van)

Itt most elkezdtem egy hosszabb kommentet megirni a reszletekrol, de kicsit elbizonytalanodtam: te olvastad a listat a konkret korlatozasokkal?

én se árulnám el, ha az én cégem szolgáltatása vagy cloud providere égne :)

Ugyanakkor pl. az AWS-nél hasonló sztori nem érkezett.

Szoval te nem arulnad el, de amugy biztos nincs is? :) 

A teljes Azure -ra vetítve az O365 által igényelt erőforrás töredék lehet

Egyrészt nem tudom, hogy hol fut, ha külön vason fut, akkor elhiszem, hogy problémás bár 4-5 évvel ezelőtt arról volt szó, hogy mindent Azureba mozgat a Microsoft.

- az O365 nem skálázható megfelelően, és gyorsan ki kell találniuk, hogy hogyan lehet jobban skálázódni

Őszintén szólva lehet, nem tudom többet, mint te. Viszont gyanítom, ha lehetne skálázni gyorsan, akkor megtennék.

- az O365 skálázható megfelelően, de az Azure-ban nincs elég tartalék szufla, hogy ezt megtegyék

Oké, de mekkora legyen a tartalék? :) (Egyébként Azure-al voltak korábban problémák, mikor jobban nőtt az userbase, mint ahogy az elején számítottak rá, aztán nem tudták elég gyorsan bővíteni az adatközpontjaikat egyes helyeken. És az egy dolog, hogy a vas ott van már dobozban, de ahhoz még terem is kell, klíma, kábelezés, stb. stb. stb. )

Ugyanakkor pl. az AWS-nél hasonló sztori nem érkezett.

AWS-ből lehet, hogy nem érkezett, de nézd meg, hogy most milyen egy Youtube videó, baromi ocsmány. Ilyen szempontból ez is gyanolyan korlátázás. És minden más cloud provider küzd azzal, hogy többszörösére nőtt a terhelés.

Ha ezek teli DC-k lennének, akkor nem rendelhetnék szolgáltatást rajtuk.

Annyit írtam, hogy az Office 365-höz a Microsoft nem használja fel az összes DC-jét, az okára soha nem fogunk választ kapni. 

De valószínűleg nem éri meg felskálázni, mert kissebb haszon van rajta, mint a resource értékesítésén. 

Hát ezt a "kisebb felfutást" a teljes európai gerinchálózat sem bírta el. Nem gondolom, az Azure alatt nagyobb kapacitást kéne tartani, mint amit a kiszolgáló hálózat elbír.
A Youtube és a Netflix is megvágta a videó sávszélességét 25%-al, hogy ne omoljon össze alatta az EU-s hálózat, miközben a távmunka miatt megnőtt a terhelés.
Mindezt EU-s kérésre tette, nem azért mert ők ne bírták volna.

Nagy Péter

ne keverd már a szezont a fazonnal. a hozzáférési hálózat a cső, amiről itt szó van az meg a cső végén levő főként feldolgozó kapacitás hiánya.

a csőben folyó adatmennyiség csökkentése az ISP-k számára segítség. Most pedig az a gond, hogy nem a cső a szűk keresztmetszet, hanem abból van hiány ami bele való..

ráadásul youtube nem tudom, hogyan működik, de netflix saját tartalom továbbító & tárazó "gép"-eket rak le ISPk-nél egy ideje, a forgalom jelentős részét onnan tolják..

https://openconnect.netflix.com/en/

(nem a csővel& méretezésével)

Azért azzal is lehet gond, amikor élő dolgokról (szevasz teams) beszélünk, mert még ha egy-egy ISP üfjeit már a helyi "szóróállomás" ki is szolgálja, addig is valós időben kell eljuttatni az anyagot. És míg egy tecső live-nál belefér, hogy akár egy perc késése van, a kétirányú kommunikációnál ez már problémás.

(azzal együtt, hogy tényleg nem ekkora terhelésre méretezték a rendszert, de őszintén, ki számíthatott rá, amikor nálunk is úgy vezették be a távoktatást, hogy délelőtt még fizetés nélküli szabadsággal fenyegették a tanárokat, délutánra pedig a távoktatás lett a megoldás az élet, a világmindenség és mindenre.)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Hol látsz olyat hogy "a teljes európai gerinchálózat sem bírta el." ?

 

"Mindezt EU-s kérésre tette, nem azért mert ők ne bírták volna."

Elővigyázatosságból (és a társadalomért tett lépésnek is jól eladható), nem azért, mert kiszámolták hogy ha nem csinálnak semmit, akkor ekkor és ekkor összeomlik.

Jó, de ha fizetős szolgáltatás, akkor vesznek alá erősebb vasat. Sajnálni nem tudom őket. Ha nem bírják, elmennek hotdogot árulni, vagy takarítani, vagy amire képesek. Ennyi. Azért nehogy már őket kelljen sajnálni, multimilliárdos világcégekről van szó, nem Kovács Józsi egyszemélyes garázs Bt-jéről, akinek hirtelen tényleg gondot okoz infrastruktúrát bővíteni a szolgáltatás alatt. Ráadásul a MS meg a Google ötlete volt, hogy a klienseken ne legyen semmi, és központi szeróról nyomja mindenki weben keresztül havi előfizetési díj fejében, hogy ne legyen gépenként offline licenc, meg warez és eljöjjön a new world order, ahol az ügyfél teljesen ki van szolgáltatva online a multiknak. Most meg megy a sírás, ha az arcukba robban az egész ötlet.

Írom ezt úgy, hogy nem használok MS terméket, sem MS office-t, és ha szükségem is lenne ilyesmire, LibreOffice-t futtatnék offline. Csak úgy a tisztán látás kedvéért tértem ki erre.

Ami engem érdekelne: a cikk írja, hogy a Netflixhez és YouTube-hoz hasonló korlátozás. Azok milyen korlátozásokat vezettek be? Én nem tapasztaltam most semmit, igaz Netflixem csak 720p-ben megy általános linuxos korlátozás miatt, de ez évek óta így van, a YouTube-ot sem használom 1080p fölött, mert a gép nem bírná (se a hardveres dekódoló a GPU-ban, sem a CPU szoftverrenderben), mivel régebbi ThinkPad. Eddig nem tapasztaltam változást, ezért lep meg, hogy korlátozást írnak. De lehet csak a 4K-t nyirbálták meg, ki tudja.

Szerk: egy YouTube-os videó már hirdette, amibe most futottam bele. 480p-t állítanak be default minden videónál. Persze nem kényszerítve, vissza lehet állítani magasabb felbontásra. A Netflix pedig 25%-kal csökkentette a sávszélességet, de ez nem tisztázott, hogy mit jelent, felbontás lesz kisebb, vagy minden felbontáson a bitráta lesz arányosan alacsonyabb. Ahogy néztem, egyelőre Linuxon megy a 720p, de a kijelzett bitráta minta tényleg kicsit alacsonyabb lenne, és egyre többször váltott vissza 540p-re. Igaz ez az egyébként sem acélos netem miatt is lehet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó, de ha fizetős szolgáltatás, akkor vesznek alá erősebb vasat. Sajnálni nem tudom őket.

Vesznek. Nyugi. Senki nem mondta, hogy sajnalni kell oket. Arrol van szo, hogy a "vesznek" es a "megerkezett, beuzemeltek" kozotti idotartamon pl. nem fogja a ML algoritmus felismerni az arcokat a Streamre feltoltott meetingeken, stb. Nem allt meg az elet, majd felismeri utana.

Igen, csak amíg a klasszikus terminálok meg X kliensek csak minimális sávszélességet igényeltek, elmentek serial összeköttetésen, addig a mai bloat webnek exponenciálisan több sávszél kell. Meg azért a terminálok száma erősen korlátozott volt, ma meg mindenkinek van szinte nete, egy háztartásban egyszerre több eszközről is nyomatják. Igaz a szerverek is erősödtek, de arányaiban mégse lehet összehasonlítani.

Egyébként még a YouTube és Netflix korlátozásai kapcsán. Nem örülök neki, de mégis támogatom. Ha ez segít, hogy ne dőljön be a net, akkor ezt az árat megfizethetőnek tartom. Így lehet is valamit nézni, meg bedőlés sem lesz belőle. Még mindig inkább nézem 480p-ben, mint bedőlés esetén 0p-ben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Más fórumokon írják, hogy már a g suite is köhög (főleg a google disk).

Kíváncsi vagyok, lesz-e o365/gsuite áremelkedés...