Elmész-e magánlaborba koronavírus tesztre?

Címkék

Igen
5% (61 szavazat)
Nem
95% (1058 szavazat)
Összes szavazat: 1119

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 13., p – 13:04

Azt a megoldást választottam hogy elszeparálódok. Az elmúlt hetekben egyébként sem igen mentem sehova, csak az irodába, de ott is óvatos voltam. Mától pedig home office. Csak akkor tervezek bármilyen egyéb lépést megtenni, ha tüneteket észlelnék magamon. De mivel otthon fogok ülni mackónadrágban hetekig, erre elég kicsi esély van.

De ha el is mennék, az se érne semmit. Ha negatív, akár a laborból hazafelé is elkaphatom. Gondolom a magánlaboros cégek már előre számolgatják a profitot. Ráadásul a hatóság nem fogadja el semmilyen szinten, bármi is az eredmény.

Teljesen elszeparálódni nem tudsz. Elkaphatod rokonoktól, családtagoktól. Bevásárlást sem úszod meg egy szinten túl, vagy valami hivatalos ügy intézésekor, postástól, futártól, stb.. Ha home office, ha makcónadrág. A világjárvány pont arról szól, hogy kétféle ember van, aki már elkapta, meg aki el fogja kapni. Harmadik kategória nincs, azaz nincs olyan, aki kimarad. Vagyis van, ha felköti magát az első fára, de akkor meg nem a koronavírus lesz a legnagyobb gondja.

Az ne tévesszen meg, hogy van, aki látszólag kimarad. Az sem marad ki, csak tünetmentes lefolyású nála a betegség. Óvatossággal és valamilyen mértékű szeparációval csak lassítani tudod az elkerülhetetlen bekövetkeztét.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A kollegának igaza van, előbb-utóbb mindenkin átmegy (sőt, ez egy cél is, hiszen a felgyógyulás után valamennyire immunis leszel, plusz később lesz oltás, meg gyógyszer). Én viszont nem akarok az élvonalba tartozni, plusz a viselkedésemmel hozzájárulok a minél lassabb terjedéshez.

A kollegának igaza van, előbb-utóbb mindenkin átmegy (sőt, ez egy cél is, hiszen a felgyógyulás után valamennyire immunis leszel, plusz később lesz oltás, meg gyógyszer).

Jelenleg úgy tűnik, hogy nem alakul ki rá immunitás, meg lehet kapni rövid idő alatt kétszer is.

Szerintem erről még korai beszélni.

Több példa is van rá, hogy újra megfertőzőtek emberek, pedig már jobban odafigyeltek a higiéniájukra.

Ha a melegedő időjárás mellett is itt fog cirkulálni, nem alakul ki immunitás és mutálódik, az a mostani civilizációnkat alaposan meg fogja változtatni. 

Melegben is cirkulál, vannak 30-35 °C időjárású országok, ahol nagyjából ugyanúgy terjed. A mutációtól fosnak a virológusok, mert fertőzésenként növekszik az esélye a mutációnak, amitől lehet életképesebb is, lehet fertőzőképesebb is és lehet halálosabb is.

"Melegben is cirkulál, vannak 30-35 °C időjárású országok, ahol nagyjából ugyanúgy terjed. "

Kína / Olaszország (északi része) vs. Délkelet-Ázsia? Nemrég megnéztem egy két hetes adatot Thaiföldről és egy mait, alig van pár fertőzöttjük. És Bangkok körülbelül olyan mint Budapest, csak sokkal többen vannak és sokkal többen nyomorognak a tömegközlekedésen :)

Jól  mondod, hivatalosan, magyarán regisztrálva. - Ajánlom az öreg dokit, aki Thaiföldről jelent, próbál korrekt tárgyilagos információt adni a témáról az összeesküvés elméleteket legfeljebb megemlítve, de a hivatalos releváns forrásokat bemutatva.

https://www.youtube.com/watch?v=Om-kRTFgKww

Nemrég megnéztem egy két hetes adatot Thaiföldről és egy mait, alig van pár fertőzöttjük.

Vannak épp hideg éghajlatú országok, ha ott nem terjed, akkor levonod a következtetést, hogy nem terjed hidegben? Nem ez az egy faktor számít abban, hogy hol mennyi fertőzött van, de vannak példák arra, hogy meleg időjárású országokban is terjed.

"Jelenleg úgy tűnik, hogy nem alakul ki rá immunitás"

Nem tunik ugy, senkit nem fognak valoszinuleg ketszer lelegeztetogepre kotni miatta. Odaig igaz, hogy "aki mar atment rajta, az is fertozhet, ha ujra belekerul a virus". De ez messze all a "nem alakul ki immunitas" fogalmatol. Ez utobbit meg csak kisvaloszinuseggel allitottak. Ne keverjuk mar a dolgokat. Sokadjara jon vissza ez a hoax.

Nem tunik ugy, senkit nem fognak valoszinuleg ketszer lelegeztetogepre kotni miatta. 

Te életedben eddig egyszer voltál csak náthás? Vannak fokozatai annak, hogy kit mennyire visel meg egy fertőző betegség, amikor először vagy újra megfertőződik.

Odaig igaz, hogy "aki mar atment rajta, az is fertozhet, ha ujra belekerul a virus". De ez messze all a "nem alakul ki immunitas" fogalmatol.

Nem, ez odáig igaz, hogy a jelek szerint nem alakul rá ki immunitás, ahogy a többi koronavírusra se nagyon alakul ki hosszú távú immunitás, de azokra legalább van valamennyi veleszületett immunvédelmünk. Nem olyan, mint egy csomó egyéb fertőző betegség, amire élethosszig tartó immunitás alakul ki az első fertőzés túlélése után.

Sokadjara jon vissza ez a hoax.

Miért gondolod hoaxnak?

Te életedben eddig egyszer voltál csak náthás? 

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy életedben csak egyszer fájt-e a fejed? Lehet dehidratáció meg agydaganat is.

Nincs releváns minta arra, hogy milyen következményekkel kapják meg - tegyük fel, hogy újra megkapják - újból a fertőzést. 

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy életedben csak egyszer fájt-e a fejed?

Nem, nem olyan. A náthát az esetek igen nagy részében ugyanaz a rhinovírus okozza, kis részében ismert koronavírus csoport (nem ez) és persze az influenzavírus, amelyekre nem alakul ki immunitás, ezért lehet újra és újra elkapni, újra és újra megbetegedni és közben újra és újra fertőzni másokat. Idővel legyőzi az immunrendszer, a tüneteket is az immunválasz okozza, de nem alakul ki hosszú távú immunitás.

Nincs releváns minta arra, hogy milyen következményekkel kapják meg - tegyük fel, hogy újra megkapják - újból a fertőzést. 

A tapasztalatok szerint újra megkapják és újra fertőznek, újra tüneteket produkálnak, ami éppen elég a jelenlegi helyzetben. Nem úgy viselkedik ez a vírus, mint mondjuk egy csomó egyszer fertőző vírus okozta betegség, amit túlélve többé nem fertőz meg, nem leszel beteg és nem fertőzöl meg másokat.

Nem találtam semmi olyan forrást, ami pár embernél nagyobb mintát emlegetett volna. 

Ezek alapján annyit állíthatunk, hogy az érintett emberekben nem alakult ki immunitás. 

Illetve, nincs adat arról, hogy kialakul-e betegség és, ha igen, akkor ennek milyen a lefutása a korábbi fertőzéshez képest. 

Onnan indultunk, hogy belekottem, hogy tenykent leirjatok, hogy a Covid-19-en valo ateses nem okoz immunitast. Most meg ott tartunk, hogy aki tagadja, az csak ugy gondolhatja, hogy minden mas virussal szemben orokos immunitas epul ki.

(van egy <0.1% eselye annak is, hogy olyan lesz, mint a herpesz, hogy bujkal benned es ha legyengulsz, tudogyulladas, csak egyaltalan nem valoszinu, es a virusgenetikaban nem tul gyakori).

Meg ott is tartottunk, hogy te fentebb forras nelkul magyaraztal, hogy a koronavirusokkal szemben nem szokott immunitas kialakulni.

Meg arra se hoztal forrast, hogy "ujra tuneteket produkalnak", pedig fentebb tenykent allitod.

Annyi tortent, hogy jeleztuk a thread tobbi olvasojanak, hogy vegye eszre, hogy nem feltetlen kene elhinni, amit irsz, mert nem olyan teny, amilyennek beallitod.

Onnan indultunk, hogy belekottem, hogy tenykent leirjatok, hogy a Covid-19-en valo ateses nem okoz immunitast.

Te meg azt írod tényként, hogy okoz. A többi meg újra és továbbra is cherry picking.

Meg arra se hoztal forrast, hogy "ujra tuneteket produkalnak", pedig fentebb tenykent allitod.

Ha fertőznek, akkor nincs immunitás, márpedig vannak esetek, hogy ismét pozitív a teszt, hiába próbálod áthúzni a témát oda, hogy az immunitás köznyelvi változata a betegedést jelenti. Amúgy egy Japán betegnél tünetek is jelentkeztek.

Annyi tortent, hogy jeleztuk a thread tobbi olvasojanak, hogy vegye eszre, hogy nem feltetlen kene elhinni, amit irsz, mert nem olyan teny, amilyennek beallitod.

Mert az bezzeg tény, amit te tényként állítasz, hogy kialakul az immunitás és se fertőzni, se megbetegedni nem lehet újra...

En csak azt talaltam mindenhol, hogy ujra pozitiv lett.

Akkor ezek szerint azt már elfogadtad, hogy újra fertőződhet és fertőzhet egy gyógyult állapotú a fertőzése után ugyanazzal a vírussal? Ha újra pozitív lett, akkor nem alakult ki immunitása. Orvosi értelemben, ha megint jönnél azzal, hogy a köznyelvi értelmére gondolsz.

Ezt sokadjara allitjatok forras nelkul.

That’s what Japanese government officials say may have happened to a female tour bus guide in Osaka. The woman was first diagnosed with Covid-19 in late January, according to a statement released by Osaka’s prefectural government Wednesday. She was discharged shortly after, once her symptoms had improved. A subsequent test came back negative for the virus. Three weeks later she returned with a sore throat and chest pain and tested again. For a second time, she tested positive for Covid-19.

Nem. A "nem alakul ki immunitas" a koznyelvben azt jelenti, hogy masodjara is identical tunetek erkeznek.

Hoztam forrast egy korabbira, ha mar korabbi vitainkbol hianyoltad:

"However, according to Dr Stephen Gluckman, an infectious diseases physician at Penn Medicine and the medical director of Penn Global Medicine, who spoke to the outlet, it seems likely that having the disease once results in immunity in most individuals - as is seen with other coronaviruses."

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-immunity-reinfection-get-covid-19-twice-sick-spread-relapse-a9400691.html

Jo lenne, ha ez a "nem alakul ki immunitas" hoax abbamaradna, nalad ertelmesebb huppereknel is kinosan sokszor tapasztalom.

Nem. A "nem alakul ki immunitas" a koznyelvben azt jelenti, hogy masodjara is identical tunetek erkeznek.

Azt ugye tudod, hogy egy vírus fertőzése, tünetokozása és fertőzőképessége nem a köznyelvi immunitásról szól. És például nátha esetén maga a túlzott immunválasz okoz tüneteket, ha nincs túlzott immunválasz, akkor a náthavírus fertőzése tünetmentes marad, de fertőz...

Jo lenne, ha ez a "nem alakul ki immunitas" hoax abbamaradna, nalad ertelmesebb huppereknel is kinosan sokszor tapasztalom.

Mert a te cherry picking idézésed egy bulvárcikkből sokkal tudományosabb? :)

Idéznék ugyanabból a cikkből pár mondatot, ami esetleg elkerülte a figyelmed:

While the recovery rate is promising, it does not mean that those who have been infected with coronavirus are not still at risk, as experts believe having the virus once does not mean you cannot get sick from it again. 

According to Li QinGyuan, director of pneumonia prevention and treatment at China Japan Friendship Hospital in Beijing, those who have been infected with Covid-19 develop a protective antibody - but it isn’t clear how long the protection lasts. 

In children, it is currently believed that the virus causes the development of “at least short-term immunity”.

“Coronaviruses aren’t new, they’ve been around for a long, long time and many species - not just humans - get them,” he explained. “So we know a fair amount about coronaviruses in general. For the most part, the feeling is once you’ve had a specific coronavirus, you are immune. We don’t have enough data to say that with this coronavirus, but it is likely.”

“The immune response to Covid-19 is not yet understood,” the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) explains. “Patients with MERS-CoV infection are unlikely to be reinfected shortly after they recover, but it is not yet known whether similar immune protection will be observed for patients with Covid-19.”

“The immune response to Covid-19 is not yet understood,”

Szerintem ez onmagaban cafolja az allitasodat: "nem okoz immunitast" (tenyszeru hangvetelben). Es ebbol indultunk.

De ha te maskepp ertelmezed ezt a szoveget, szolj az osszes labornak, ami eppen honapok ota a vedooltason dolgozik, hogy epp egy lehetetlen feladatot keszul ellatni, ugyanis koronavirusokkal szemben nem tud az emberi test immunitast kialakitani. Meg is fejtetted, hogy honapok ota feleslegesen dolgoztak.

Cherry picking megy ismét a részeről.

In children, it is currently believed that the virus causes the development of “at least short-term immunity”.

who have been infected with Covid-19 develop a protective antibody - but it isn’t clear how long the protection lasts

Immunitás minden esetben kialakul (azt a virust, amit egyszer már legyőzött az immunrendszer, legközelebb már felismeri - antitestek...), hanem a rendszeres és gyors mutálódás az oka, hogy újra elkapsz egy nagyon hasonló tünetegyüttest produkáló vírustfertőzést.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Immunitás minden esetben kialakul (azt a virust, amit egyszer már legyőzött az immunrendszer, legközelebb már felismeri - antitestek...)

Ez egyáltalán nem szabályszerű, lásd például emlékeztető oltások szükségessége és amúgy általánosságban az oltások hatóideje.

Ma uj melypontot ert el: mar azt se olvassa el, amit o masol ki.

De a logikaja a legjobb: szerinte a "teny, hogy nem okoz immunitast" negalt allitasa a "teny, hogy minden esetben orokre szolo immunitast okoz". Es azt hiszi, hogy akivel vitatkozik, az az utobbit allitja.

a probléma a következő:

Mintát ha veszel, akkor a pcr-nek kell egy bizonyos vírus darabszám, amiből aztán ki lehet mutatni magát a vírust.

Javarészt olyan betegekről beszélünk, akiknek az immunrendszerük rossz valami miatt.

Bár 2x kell mintát venni és mindkettőnek külön napon kell történni (egymás után) és mindkettőnek negatívnak kell lennie, de:

orr vagy torokváladék kell, döntően ez tüdőgyulladást okoz: onnan kellene minta, de mivel ez csak a probléma csúcsa (a tüdőgyulladás), de onnan venni mintát magas kockázatú.

Elképzelhető olyan eset, hogy volt egy alacsony vírusszám a betegben, nem gyógyult meg, (kórházban új klónt kapott el), de a pcr érzékenysége alatt volt.

Elképzelhető, hogy a második mintavételt helytelenül kivitelezték. 

 

Az, hogy újrafertőz vagy nem, majd Iránból látjuk.

"a jelek szerint nem alakul rá ki immunitás"

1 - forras?

2 - a "jelek szerint" messze all attol, hogy ez teny lenne. Mikozben a kovetkezteteseket ugy vonjatok le belole, ahogy tenyekbol szokas.

Szerinted mennyi a valoszinusege, hogy "nem alakul ki ra immunitas"?

A megfazast meg majdnem minden esetben masik virustorzs okozza.

Igen, ennek az atitűdnek van értelme.

Amíg lehet ki kell tolni, amikor meg beüt kisebb lesz a cécó vele. Nagy valószínüséggel otthon is ki lehet majd heverni, nem cipelnek el kórházba vele.

Ha pedig komplikáció lép fel, lesz aki foglalkozzon vele. Jelenleg durván nő a fertőzöttek száma, az egészségügyi rendszer pedig nem biztos, hogy tud velük mihez kezdeni. Hamarosan jönnek majd az öregek is, és telítődnek.

minden napot megkoronazunk:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tekintve a kozoktatas minoseget par honap iskola kihagyas imho nem oszt nem szoroz, ellenben eletben maradna jopar nagymama.

Ez utobbi lathatoan nem celja a kormanynak. Ertheto, elvegre a sok ki nem dizetett nyugdijbol lehet finanszirozni meg nehany stadiont, azokbol ugyis mindig hiany van. Esetleg nehany korhazat le lehet bontani ha nincs szabad telek, hiszen megmondtak, hogy az egeszsegugy jobban teljesit, ergo biztos nem lesz belole gond. Ha megis, akkor az ellenzek, Soros, a migransok, Greta, vagy egy meg ki nem talalt bunbak hibaja. Ebbol rosszul kijonni nem lehet.

Nameg tok folosleges olyan korhaz epuleteket fenntartani amiben kipurcant az osszes 60+ orvos es apolo akik rendes maszkok hijan nos, megszivtak. A jok mindig megkapjak melto buntetesuket, az onfelaldozasukat egyesek nyilvan bearaztak. Vagy figyelemre sem meltattak. A helyes valasz alahuzando.

Jovo heten a kislanyom ujra mehet az ovodaba. Az egy jo hely, a csoport harmada mindig taknyos, de ez by design ilyen, elvegre ovoda.

De most megis mit gondoljak? Az edesapam aki nagyjabol velunk lakik pont ma 74 eves. Szivbeteg, keringesi zavaros, es cukros. Ez van. Ha megkapja milyen eselyekrol beszelunk?

Hogyan tudnam csokkenteni az eselyet, higy megkapja? Mondjuk, hogy a gyerekeket nem engedem egy darabig kozossegbe? Pontosan miben serul a gyerek ha a kovetkezo mondjuk honapban nem megy oviba? Biztosan antiszocialis pszichipata lesz belole? Mert ha most ott a tobbi szulon keresztul megkapja a kort, akkor...

Ovodasokrol beszelunk, nem gimnazistakrol. Kez a szajban, aztan dolgok megfogasa. Az ovodaban es itthon is.

Szar ez igy, na.

Melyik halmaz a nagyobb? Azon fertozott gyerekek szama amelyekre a nagymama vigyaz, vagy azon gyerekek szama amelyek az osszezartsag miatt mind megfertozodnek, es talalkoznak a kovetkezo honapban random idos emberrel?

Mi a jobb, ha az orszag iskola/ovoda koteles gyerekeinek kozel 100%-a virusterjeszto lesz, es Legyek Urat jatszanak miutan kiirtottak a tanari kar 60-80% -t, VAGY ha csak toredekuk kapja el, es ok is csak lokalisan (lakason belul) terjesztik?

Ertem, a GDP visszaesik, meg bezar a varroda, es ez nem jo, de bakker, itt csak arrol lehet donteni, hogy kicsit vagy nagyon veszitunk.

Meg lehet halogatni, esetleg nem meghozni a fajo dontest, erre Iran eleg jo pelda.

Jelenleg nincs jobb strategia annal, hogy keruld az erintkezest. Miert is nem kovetjuk egy igen szeles nep reteg eseteben? Mert a burokracia nehezen tudna kovetni ha evismetlesrol vagy specialis nyari tanevhosszabitasrol lenne szo? Vagyis a kenyelem miatt...

> sok ki nem dizetett nyugdijbol lehet finanszirozni meg nehany stadiont

Szinte minden populistának az idősek a bázisszavazói - több pozitív cinizmust! ;)

u.i. úgy értem hátha tesznek majd valamit értük, mielött valaki úgy értelmezi hogy örülnék ha szavazókat vesztenének :(

Nos, szerintem egy extra rezsicsokkentest kapnak, ami persze az inflacio es az alapelelmiszerek aranak emelese miatt csak annyit jelent, hogy ho vegen akar ketszaz forintot is berakhatnak a malacperselybe, boldogsag.

De lehet, hogy inkabb a havernak adnak megrendelest, es oriasplakatokon koszonik meg nekik a dicsoseges kitartast, hogy nem feledkezdek meg a nemzeti buszkesegrol es a narancsos zaszlorol, gratulalunk, koszonjuk, keszult a kormany megbizasabol.

Most hirtelen nem jut eszembe harmadik lehetoseg. :-)

A tesztnél én amiatt sírok, hogy van 16 ápoló, aki sok másik beteggel is érintkezik, és védőfelszerelés nélkül kezelt koronavírusos beteget napokig. 
Azt értem én, hogy nem csinálnak minden utcáról jött-ment embernek tesztet, aki csak úgy gondolja, de hogy azért legalább ott, ahol már bizonyítottan érintkezett egy fertőzöttel, és munkájából adódóan napi szinten érintkezik legyengült immunrendszerű betegekkel, azért beleférhetne az a 16 teszt, akár milyen rosszul is áll az egészségügyünk. 

A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre, vagyis folyamatosan kapcsolatban vannak más betegekkel is. A kórházi osztályon ma fél napig úgy folyt a betegfelvétel, hogy már tudni lehetett, hogy egy ott ápolt személy koronavírusos volt. (source)

Nagy Péter

Sajnos így állunk. A mostani tájékoztatón is folyamatosan kitért a kérdés elől, hogy van-e elég maszk. Folyton azt hajtogatta, hogy az egészségügyi dolgozók számára van, csak még nincsen szétosztva. A lakosságra azt mondta, hogy "korlátozott" számban van elérhető maszk. Ez így lehet 1 db is.

Teszt miatt????

 

Trey, a magyar embernek nem jó semmi.

Ha jön a vírus az a baj, ha nem jön akkor meg az.

Ha csak azt tesztelik, akit van értelme, akkor az a baj, ha meg mindenkit, akkor meg meg lesz kapacitás azokra, akik fertőzöttek.

 

Ha nem zárják le a határt az a baj, ha lezárják akkor meg mtengedünk mindenkit.

Ha nem osztják ki a maszkokat, mert az idiótája a seggére húzná az a baj, ha kiosztják akkor meg az.

 

Ha nincs orvosi maszk az a baj, ha meg mekezdik gyártani a kóterben, akkor meg az.

 

Ha nem zárjuk be a sulit az a baj, most miután bezárták az a baj, hogy ki marad vele otthon?

 

Eddig az volt a baj, hogy nem lettek az emberek felszólítva, hogy maradjanak otthon, most mikor tanácsolták, mindenki elkezdte utálni a másikat otthon és okosságot ír a faszbikra.

 

Az ember ilyen: fasz. Okosabb a másiknál, csökönyös, beképzelt arrogáns paraszt. Ha meg jön a baj akkor meg a mocskos O meg Gy hibája, meg a kínaiaké, amerikaiaké, a.migrálásé, a windózé, a linuxé, a katolikusoké, a buziké, a románoké, a hidegé, meg a melegé. Na de ő, mindent megtett, ő a faszagyerek.

Kurvára nem erről van szó. Ha azt mondják, hogy az ország kapacitása X teszt per nap és rendelkezésre áll X megfelelő minőségű maszk az egészségügy számára, az tiszta helyzetet teremt.

Ez helyett annyit tesztelnek, amennyit éppen kedvük van (úgy tűnik a fertőzés növekedése mellett sem emelkedik ez a szám), keverik a különböző maszkokat (sebészit emlegetett a nagyfőnök, ami nem védi megfelelően az egészszégyügyi dolgozókat) és hadoválnak Németországban ismeretlen ideig visszatartott maszkokról.

Hétfő reggel bezsarolja a pedagógusokat Orbán, hogy nem fog járni fizetés, ha bezárják az iskolákat, este bejelenti, hogy be kell zárni az iskolákat.

Azt azért még te is felfoghatnád, hogy nyilvánvalóan kevés a maszk is, és a teszt is, de felesleges ezzel riogatni a népet, és ezért kell ködösíteniük róla.

Vagy esetleg azért nem tesztelnek, mert tudják, hogy egy csomó pozitív lenne, és mindenki pánikolna, amire szintén semmi szükség.

A lényeg, hogy megvan az oka, és sajnos az egyetlen megoldás a pánik megfékezésére a ködösítés. Mivel sikerült a pánikot szinten tartani, ezért aztán nem lett a boltokban sem elviselhetetlen baj: nem verekedtek össze az emberek (bár egy ismerősöm sztorija miatt volt ilyen is, de legalább nem tömeges :-), és azért valami ehetőt még lehet venni.

Ez van, a ködösítés része a túlélés módszertanának Ki kell bírni, aki nem hülye, az érti, és ő is kibírja.

Kinek kell a maszk?

Betegnek? Minek? Max sebészi, de felesleges.

Mindenkinek? Minek? Otthon vagy, mindenki otthon a kontaktod, ha akarod ha nem felesleges

Ápoló személyzetnek? Nekik tényleg nincs még, de ha lenne, akkor mind haza lenne lopva. Ez nem vicc. Komolyan el lenne lopva.

Rendvédelemnek? Nekik sincs még. De mit várunk tőlük, ha egy kérdést nem tud feltenni az állatja? Egyébként meg haza lenne lopva.

Na meg is jött egy adag maszk. A főnök kért belőle 2db-ot, hogy legyen mivel menni bevásárolni. Éljen a kommunista-feudalista orvoslás!

 

Ha gyorsak vagytok pénzért is odaadja a többit.

 

Ja a németországból hazajött házi karanténben lévő fizikust berendelték, mert meg kell csinálni a beosztást az 1 emberének.

Szánalom. Mind a kettő.

Érdekes, nálunk úgy, hogy egy Exchange -> O365 átállásban vagyunk, meg lehetett szervezni, hogy a reggeli meeting menjen interneten keresztül. Ebben voltak Home Office-ban levők, akik a munkahelyen voltak stb.

Csont nélkül megoldottuk. Ahol erre képtelenek 2020-ban, ott komoly bajok vannak.

trey @ gépház

Azok a számok titkosak. Nem csak nálunk, hanem kb mindenkinél. Verhetitek magatok miatta, de kérdem: mit számít neked? Nem mindegy hogy a napi tesztkapacitás 412 db/24h vagy 523? Számít neked, hogy mennyi maszk van? 67.000 vagy 72.000? Rádkerül? Ha beteg leszel kapsz egy sebészi maszkot és puszi. Abból van 1,2 millió. Számít neked? Te vagy az operatív törzs? Nem?

 

 

Civil vagy? Igen?

 

Menj haza, ne menj sehova, csak élelmiszer boltba, patikába, esetleg munkahelyre. Mindig moss kezed. Figyelj mit kell tenni. ENNYI

 

Nagy dolog lenne, ha az emberek azt tennék, ami a dolguk?

Köszi, hogy így összefoglaltad a lényeget. Két hete próbálom a sok rettegőnek elmondani, hogy mi lenne a dolga, de hiába.

Fegyelem az, amiben a legtöbbnek az életben nem volt tapasztalata. A baszok bele mindenbe, kávé legyen a Starbuscksba' a MacBook mellé, oszt' jó van. Ebben éltek eddig.

BTW kimaradt:

- "azonnal zárják be az iskolákat, követeljük, PDSZ CDSZ, Gyuricsányi, DK, Momentum követeli"

<megtörténik>

- "most minek zárták be, hogy fogunk így tanítani, a gyerekre ki fog vigyázni"

Már zsong a fejem a hülyeségtől. :)

trey @ gépház

>> - "azonnal zárják be az iskolákat, követeljük, PDSZ CDSZ, Gyuricsányi, DK, Momentum követeli"

>> <megtörténik>

>> - "most minek zárták be, hogy fogunk így tanítani, a gyerekre ki fog vigyázni"

>> Már zsong a fejem a hülyeségtől. :)

 

komolyan mondom, a klárapártnak és a kláraúr farvizén úszkáló minibohócpártonak (lila szdsz, rajabbik, anettkapárt, isten tudja mik vannak még éppen), a legújabb, leghatékonyabb moslékkoalíciós partnerere a koronavírus

Nálunk továbbra azt sulykolják a napi tájékoztatón, hogy maszkos ember = beteg ember. Ha maszka mész be a boltba, akkor mindenki úgy néz rád, mintha gránáttal a kezedbe léptél volna be.

Kapcsolódik:

Harminckettesek terén csüngenek a rendőrök, faszi a trafikba bement egy gránáttal a kezében, közölte: azzal fogja kiírtani a vírust, majd elment a nagykörútra. Most őt keresi mindenki. Szép új világ, vigyázzatok magatokra!

https://www.facebook.com/groups/227857104277877/permalink/9660899437879…

"Nagy dolog lenne, ha az emberek azt tennék, ami a dolguk? "
 

A kormány pedig hallgatna az orvosszakmai szervezetre, az helyett, hogy egy mozdulattal lesöpri az asztalról?

Értem én, hogy a dilettancia és az eltussolás a kádár rendszer velünk élő öröksége, de ma már elég könnyen eljut az emberekhez, ha szembemegyünk a világgal, vagy legalábbis Ausztriával, Szlovákiával, Csehországgal, Szerbiával, Szlovéniával.

Az ember olyan, hogy nem feltétlenül ért egyet a másikkal. Szóval bármi is lesz az aktuális helyzet, mindig lesz egy réteg aki panaszkodik. Emiatt úgy tűnhet, hogy "a magyar embernek nem jó semmi.". Pedig de. Csak épp az egyiknek egyfajta valami jó, a másiknak meg másfajta.

De amúgy azzal se vagyunk kisegítve, ha szeretnénk elérni valamit, erre kapunk valami hasonlót, csak épp azt ami tényleg jó lenne, és akkor azzal jön valaki, hogy nesze, ezt kérted, kussolj :) 

Szerkesztve: 2020. 03. 13., p – 13:14

"Mostmá', hogy van, nemkő!" <morogva sarokba vonul>

trey @ gépház

Nem lehetne kotelezove tenni repules elotti napra?

Szerkesztve: 2020. 03. 13., p – 13:43

Amugy melyik teszt(ek) van(nak) Magyarorszagon? Ver? Pisi? Nyal (Korea)? CT? Melyik mennyi ido alatt ad eredmenyt?

Nem mindegy, mert ennek nem lesz vege amig nem neznek meg mindenkit repules elott/utan. Kinaban is ezert nem tud vege lenni, mar az Europabol beutazok az uj fertozottjeik nekik is. Nem lesz azonnal teszt. De ha egyszer lesz eleg, majd kibirjuk, konnyebben, mint az airport security-t.

Egy idő után a kínaiak is átálltak a CT-re, mert gyorsabb és úgy találták, hogy pontosabb is: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200226151951.htm

The results showed that 601 patients (59%) had positive RT-PCR results, and 888 (88%) had positive chest CT scans. The sensitivity of chest CT in suggesting COVID-19 was 97%, based on positive RT-PCR results. In patients with negative RT-PCR results, 75% (308 of 413 patients) had positive chest CT findings. Of these, 48% were considered as highly likely cases, with 33% as probable cases. By analysis of serial RT-PCR assays and CT scans, the interval between the initial negative to positive RT-PCR results was 4 to 8 days.

Persze ez csak már előrehaladottabb állapotban lévő betegeknél működik, de egy idő után már úgyis csak velük foglalkoznak.

Másik érdekes dolog

We do not know why children under 9 do not have issues with the virus. They have very high concentrations of virus & there’s no obvious reason they should not transmit efficiently to those around them. Not enough work has been done to determine if children can be super-spreaders nor what their burden of spread is. X-rays of children’s lungs show that they are clearly diseased & clearly infected, but they don’t show any symptoms. - forrás

Tehát elvileg gyerekeknél az X-ray kimutatja a betegséget, de nem mutatnak tüneteket.

  • koponya CT vizsgálat dózisa kb. 2,3 mSv
  • mellkas CT vizsgálat dózisa kb. 8 mSv
  • CT kolonoszkópia vizsgálat dózisa kb. 5-8 mSv
  • szív CT vizsgálat dózisa kb. 12 mSv
  • mammográfiás vizsgálat dózisa kb. 0.7 mSv
  • mellkasröntgen felvétel dózisa kb. 0.02mSv

Évi 2,4 mSv a természetesen sugárterhelés átlagban. Aztán aki cigizik, az 1,5 csomag/nap esetén: 13-60 mSv/év terhelést okoz magának.

A legfrissebb évi az 4,2mSv/év lakossági sugárterhelés magyarországon. Nem köteledek, csak a 2,4 egy régebbi adat, 3,4 kb 15 éves adat, legfrisebb a 4,2. Ebben már benne van a gyógyfürdők, nem szellőztetett földszintes lakások emelkedett sugárterhelése is. Ebben az orvosi tevékenységből származó terhelés nincs benne.

 

Tájékoztatásként gyakran elmondom, hogy egy transzatlanti repülőút is plusz sugárterheléssel jár a vékonyabb légkör űrből érkező kisebbsugárárnyékoló hatása miatt.

Emellett a mellkasrtg kikopóban van(hála istennek, nem való sokmindenre, pedig mindenre is jó), helyette az ultralowdose mellkasCT ajánlott több országban szűrésre. Hazánkban eddig csak a magas kockázatú betegeket szűrték vele (hajléktalanok), de remélem nemsokára ez lesz a standard. Annak sugárterhelése kb 0,2mSv körül van.

Szép lista! 

Nem. Gyermekorvos mondta miután kislányom koponyájáról kétoldali rtg képet készítettek (miután nagyon csúnyán megsérült halánték tájékán egy esésben). Megkérdeztem miért nem CT-t használnak és ő mondta sokszoros a sugárterhelése, ezért csak nagyon indokolt esetben használják. Általában szeretem tudni miért csinálnak valamit. Például így tudom, hogy ha még egyszer megpróbálnak Dormicum-ot adni nekem, akkor otthagyom őket és inkább megpusztulok otthon. Ugyanis számomra semmilyen nyugtató vagy fájdalmat csillapító hatása nem volt, csak néhány másodpercre csökkentette a rövidtávú memóriámat (és konkrétan ordítottam a fájdalomtól).

Szerkesztve: 2020. 03. 13., p – 13:56

Nem, minek? Vagy elkapom, vagy nem. Ha elkapom is, van 80% esélyem arra, h kb semmi bajom nem lesz. Ez most gyakorlatilag mindenkin át fog menni a következő pár hónapban, akkor már jobb hamarabb túlesni rajta. Erős vagyok, rendszeresen edzek, egy kalap vitamint szedek, fiatal is vagyok, ha nekem lesz bajom, akkor kb ez mindenkit elvisz.

Régen volt más portálokon Vers.

Csak azért olvastam sokszor mert alapvetően szórakoztatnak azok az emberek akik a nagyon kis dobozukat gondolják a világnak, viszont nagyon hangosan kiabálnak belőle kifelé.

Eltűnt a srác. Örülök trey, hogy a sok kihagyás után a hup visszaadta ezt a kedvtelésemet. 

Szerkesztve: 2020. 03. 13., p – 15:34

2 hét múlva Indonéziából Malajzián és Törökországon keresztül megyek haza. Mielőtt a 70 éves anyámmal találkozom, illene. Inkább 5-6 nap magány, mint 2 hét. 

Szerkesztve: 2020. 03. 13., p – 16:14

Ha lesz tünetem, akkor elvégeztetem. Sőt ha bárkinek lesz a családban, akkor elvégezteti. Egyelőre körülöttünk dől ki mindenki, mi egészségesek vagyunk (vagy legalábbis annak tűnünk most). Mondjuk mindig mossuk a kezünket szappannal és fertőtlenítőt is használunk (hüllők miatt amúgy is van itthon) + itthon ruhát cserélünk miután hazajöttünk. Ehhez jön Béres csepp + vitaminok. Most állítok be párásítót diapulmonnal.

Sajnos a családban 3 idős krónikus beteg is van, nagyon remélem nem fertőzzük meg őket.

Amúgy  mi értelme, ha nincs rá gyógyszer?

Például hogy hétvégén nem vacsorázunk a nagymamákkal, valamint ellátásukat is annyira korlátozzuk hogy bedobjuk az ételt/gyógyszert az ajtónál és nem érintkezünk.
Továbbá nem megyek közösségbe, illetve feleségem nem fogja ellátni az időseket (mert neki ez a munkája konkrétan), hanem itthon marad. 
Valamint a gyereket is itthon tarthatnánk, hogy ne fertőzze a többieket, ha pozitív tesztünk lenne.
Tanítani már nem tanítok, mert az intézményt bezárták, kutatni/cikket írni itthonról is tudok. Azonban ipari munkákat sem vállalnék (például nem mennek le most Győrbe RFID rendszer debuggolásra), ha tudnám hogy beteg vagyok.

Szerintem ezek triviális dolgok, nem hiszem el hogy bárki ne fogná fel, hogy miért fontos a tesztelés.

Ezzel az erővel kérdezhetted volna egyébként, hogy mi volt az értelme a HIV/AIDS tesztnek mielőtt még volt rá gyógyszer. Komolyan feltetted volna akkor is ezt a kérdést?

Pl. nálunk felmerült, hogy családostul elvonulunk a nagyszülőkhöz pár hétre. Zsákfalu, nagy ház, sok hely, van kaja, van jó levegő, van gyors internet, ésatöbbi. Az ötlet három családot érint, összesen kilenc embert. Ha nem akarunk egymással (de főleg az idősekkel) kibaszni, akkor érdemes lenne tesztelni egyet (kettőt) mindenkin, mielőtt összeköltözünk. Ha jól számolom, akkor ez kb 600kHUF-ba kerülne. Mindenkin dupla tesztelés, és persze kiszállással (családonként számolva, mert gondolom a kiszállási díj nem emberenként kerül kiszámlázásra), mert ugye annak nincs sok értelme hogy bemegyünk valami laborba, X ember közé. B verzió, hogy mindenki marad a seggén. Még nem hoztuk meg a döntést, de a kérdésedre talán választ ad ez az eset.

Mivel a HUP-on vagyunk, fontosnak tartom kiemelni, hogy pozitív teszt esetén természetesen az érintett nem költözne.

Ha pedig netán nem a magántesztekre gondolsz, hanem a operatív törzs által kértekre (elég annyi amennyi van, minek többet tesztelni), akkor remélem csak viccelsz. Illetve ha már szakmai oldalon vagyunk, akkor ajánlom hogy ne te menj az ügyfélhez amikor valami nagyobb hálózaton beszop egy ransomware-t pl, hanem olyasvalakit küldjetek, aki kicsit élesebb kés a fiókban :) (Amúgy tudom, hogy nem ilyesmivel foglalkozol, szóval valójában nem neked szól ez utóbbi).

Menni én szívesen mennék magánlaborba, ha lehetne. De! Belekerül tuti egy csomó pénzbe, és még úgy is az ember jó sokára kap időpontot, mert mindenki teszteltetni akarja magát. Addigra meg úgyis elkapom, mire az időpont elérkezik. Felesleges színjáték az egész.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2020. 03. 14., szo – 09:07

Ezt az adott helyzet, és a teszt gyorsasága válogatja. Ha olyan teszt lenne mint amit Dél-Koreában csinálnak, hogy 1-3 órán belül van eredmény, akkor az használható. Az egy napos, amit itthon csinálnak, már kevésbé. Most az egyik kollégám dilemmázik rajta, hogy hazajöjjön-e, vagy maradjon-e külföldön, amikor egyrészt nem tudja magáról hogy hordozó-e (és ha hazajön, lefertőzi az idős szüleit), másrészt ha ott marad, akkor ott eleve több a fertőzött. Viszont itthon meg szar az egészségügyi rendszer. Ilyenkor mindenképpen segít egy teszt a döntésben. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Bocs, de miért kell minden napra valami koronavírusos topic vagy szavazás? Baromi unalmas...

"Sose a gép a hülye."

Máris telítődött a magánlabor kapacitása, szóval igény van rá. A kérdés inkább az lesz, hogy találnak-e pozitív mintát és milyen arányban.

Minek, hazaérek, megfertőzhet valaki.

Szerkesztve: 2020. 03. 14., szo – 12:23

Mire jó a teszt? Mert attól nem lesz gyógyult az ember. Valamint, ha nem vagyok beteg, semmit sem jelent arra nézvést, hogy a következő egy órán belül nem is leszek. Aztán, ha beteg vagyok, akkor sem leszek egészségesebb, ha a teszt eredménye pozitív. Továbbá, ha beteg leszek, észre fogom venni, ha t.knyom-nyálam egybe folyik majd.

Akkor tehát minek dobjak ki tesztre pénzt? Ráadásul jó eséllyel épp a magán klinikán fogok megfertőzödni egy ott várakozó fertőzöttől.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jelenleg azt mondják, hogy a gyenge tünetekkel rendelkezők vagy tünetmentesek valószínűleg a fő okozói a járvány terjedésének.
De én sem tesztelném magam, ha nincs tünetem egyébként. Ez szerintem a megfelelő szerv feladata lenne a veszélyeztetett embereknél, például ápolóknál / orvosoknál (tünetmentes esetekben is).

 Továbbá, ha beteg leszek, észre fogom venni, ha t.knyom-nyálam egybe folyik majd.

Simán lehetsz beteg úgy, hogy nem lesz látványos jele, mert jól viseli a szervezeted. De cserébe ugyanúgy fertőzöl, tehát JÓ ha tudod, hogy ezt figyelembe véve ne veszélyeztess másokat.

A koronavírus fertőzés tünetei között jellemzően nincs ott az orrnyalkahartya gyulladás tünete (tüsszögés, váladékozás), hanem egyből tüdőre megy. Arra jó a teszt, hogy ha tünetmentesen is vírushordozó (fertőző) vagy, akkor oda tudsz figyeli magadra és a szűk környezetedre, valamint fel tudsz készülni arra, ha ledönt a lábadról. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 03. 16., h – 14:18

Na megvan az első ismerős, akinek tünetei vannak: izomfájdalom, egész háta fáj, köhög.
Felhívta a megadott számot, 1 óráig váratták, majd 4 perc alatt távolról megállapították, hogy nem koronavírus, DE azért vonuljon önkéntes házi karanténba.
Most le fog menni a háziorvosához délután, mert sz*rnak rá és elég rosszul van, hátha az tud csinálni valamit.
Főnöke Olaszországból jött haza még lezárás előtt, de az sem indok a tesztre.

Ameddig kapsz levegőt, addig különösebben nem kell és nem lehet csinálni vele semmit. Kellemes hőmérséklet és páratartalom biztosítása, ágynyugalom és ennyi. Ehhez nem nagyon kell orvos. (Természetesen nem minősül orvosi tanácsadásnak, csak az eddigi laikus tapasztalataim összefoglalása.)

Antibiotikum gondolom egy idő után nem árt (felülfertőződések miat), de ahhoz sem kell találkozni orvossal személyesen, csak írja fel, és valaki hozza el. Persze ha tenyésztenek előtte az más, de én olyat még a földi pályafutásom alatt nem láttam.

Nekem egyetlen egyszer csinálták, mikor rohadtul összevesztem a gyerekorvossal, mert nem adott antibiotikumot, kislányom pedig a második tüdőgyulladásán volt túl miatta. Mondtam hogy nevetséges, hogy a Heim Pálba kell mindig rohannunk a hülyesége miatt, ahol azonnal segítenek persze. Erre persze azt mondta, hogy ő nem osztja a Heim Pálban lévő orvosok véleményét, meg blablabla.. Na de ekkor az összeveszés hatására kitenyésztette a két hete nem gyógyuló, sőt erősödő köhögést okozó baktériumot, utána kaptunk egy megfelelő antibiotikumot és gyorsan meggyógyult.

A hivatalos utat végigjárta, kellene azért neki valami egészségügyi ellátást kapnia, a rendszer normál belépő pontja pedig a háziorvos vagy a sürgősségi ellátás, a koronavírusos belépési pontról ugye lepattant, gyakorlatilag teszteletlenül. Ha nem éri el a sürgősségi ellátás kritériumát (= nincs még közvetlen életveszélyben), akkor marad a háziorvos.

Szerinted mi a megoldás? Úgy látom benned buzog a szakértelem.

A tüdőgyulladásos nő férje szerint az a probléma, hogy semmiről nem kapnak tájékoztatást, nem tudják, mi miért történik; vegyük hozzá, hogy neki is ki kellett vernie a balhét, hogy a feleségén végezzenek el egy koronavírus tesztet, ami pozitív lett; ha iráni lenne, már kiutasították volna az országból.

Szerintem egyrészről mindenki fél (a háziorvos is), másrészről biztos megvannak a kvóták is, hány embert küldhetnek el tesztre. Kb mint valamelyik filmben, amikor a fekete kidobó nem engedi be a klubba a csajokat, mert "öregek", aztán ezen kiakadnak és erre elmondja, hogy mennyi feketét engedhet be (ha egy törpe félnek számít).

Szerkesztve: 2020. 03. 17., k – 10:36

A gyermekem elkezdett köhögni, egyelőre csak kicsit. Lehet azok az idióta celebek behozták a gyermekükkel olaszból a koronavírust az óvodába (ráadásul az óvodavezető tudtával). Ha komolyabbra fordul, akkor elviszem magánlaborba tesztre. De ha pozitív lesz, akkor értesítem a hatóságokat (és az újságokat is) a lehetséges terjesztőről. Persze azóta se látni őket, mert kruppos lett szegény gyerek, vagy nem.. How dare you?

Szerkesztve: 2020. 05. 04., h – 14:00

30-60 ezer forint a teszt ára, ami nélkül nem lehet orvoshoz, kórházba menni

Egy magán fogorvos arra is felhívta a figyelmünket, hogy ha ő tesztet rendel, annak eredményéről 36 óra múlva szerezhet legkorábban tudomást, addig kellene a pácienst a rendelőben tartani, vagy ha hazaengedik, másnap már tesztelhetné újra. A közszolgáltatásban is kérdésesnek tartják, hogy hol fogják elvégeztetni azt a tesztet, amely már feltétele annak, hogy valaki befeküdjön a műtétre. Emellett azt is szóvá tették, hogy a betegeknek előírják a vírusmentes állapot igazolását, de az egészségügyi dolgozók kötelező teszteléséről nincs szó az újraindítás feltételei között

Koronavírus: Magyarország megdöntött egy szomorú világrekordot

Magyarországon vasárnapig összesen 340-en haltak meg az új koronavírussal összefüggésben, miközben 2 eset híján 3000 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak. Mindebből világrekord adódik: ilyen magas kumulált halálozási számot ilyen alacsony esetszám mellett egy országban sem regisztráltak.

Update: mondjuk az utóbbi nem tudom hogy jött ki, mert UK, IT, FR is előttünk van: https://www.cebm.net/wp-content/uploads/2020/03/CFR_analysis2020-05-04p…

Update #2: újra olvasva a cikket, úgy értették, hogy amikor az ország elérte a 3035 esetet, akkor mindenhol alacsonyabb volt a halálok száma, mint nálunk (351), ami igaz lehet:

 - BE 03/22: 3400 eset, 75 halott

 - UK 03/19: 3046 eset, 158 halott