Viszlát Süsü, viszlát Pom Pom...

https://index.hu/kultur/2020/02/24/meghalt_csukas_istvan/

83 éves korában meghalt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze, jelentette be Facebook-oldalán az Újszínház. Csukás István, Mirr-Murr, a kandúr, Süsü, az egyfejű sárkány, Pom Pom, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász megteremtője a legnépszerűbb meseírónk volt, nemzedékek nőttek fel a történetein.

Hozzászólások

Kár érte, szerettem a zenéjét. 

Idézet a cikkböl:

Gyerekként eredetileg hegedűművésznek készült, a második világháború éveiben egy zenetanár biztatására – apja akarata ellenére, anyja támogatásával – jelentkezett az akkor alakult, majd később legendássá vált békéstarhosi zeneiskolába. Az intézeti világ eleinte nem volt terhes a számára, tanult, olvasott, naphosszat gyakorolt, kamarazenélt az osztálytársaival a kastélyban. Akár a Zeneakadémiára is lett volna esélye bekerülni, ám késő kamaszkorában megjelent az első verse, és akkor úgy érezte, el kell szakadnia a zenétől. Így végül jogi egyetemre jelentkezett, majd váltott a bölcsészkarra, de végül azt sem végezte el. 1957-től főként írásaiból élt, de a Fiatal Művészek Klubjának vezetőjeként is dolgozott. Ekkor került kapcsolatba a gyerekirodalommal is.

Ha lenne egy 100-as listám a legfontosabb magyarokról, az elején szerepelne. RIP!

Szerencsére velünk maradnak a mesealakjai.

Nyugodjon békében! Azt szoktam mondani, hogy az hal meg igazán, akit elfelejtenek. Ő élni fog még nagyon-nagyon hosszú ideig, mert amit alkotott, az mind maradandó, emlékezetes, generációk gyerekkori emlékeiben meghatározó élmények hada.

Tisztelet és nyugodjék békében! - (Bár amilyen mesék ma a gyerekeknek  jönnek, - és ha tudomást szerez róluk, - naná hogy forgolódni fog.)