Szervert keresek

Sziasztok!

 

Lassan beköltözünk az új házunkba, ezért szeretnék egy normális, megbízható szervert vásárolni. Terveim szerint esxi futna rajta, majd azon kb 3-6 virtuális gép (1db Windows Server, többi Ubuntu Server). Processzort Intelt szeretnék. A virtuális gépeknek elég max 2gb ram (de inkább legyen több mint kevesebb). RAID 10 szimpatikusnak tűnik, de ha van jobb megoldás, azt szívesen meghallgatom.  Ami miatt a stabilitás fontos lenne az az, hogy az okosotthont is egy ezen futó virtuális gép vezérelné. A háztartási helyiségbe szeretném egy rack szekrénybe beépíteni. 
 

Tudnátok ajánlani nekem a fent leírtak alapján szervert?

 

Kb 80-150e ft-ot tudnék áldozni rá. Persze szívesen meghallgatom a +-50e ajánlatokat is.

 

Előre is köszi a segítséget!

Hozzászólások

Egy DL360G7-et 1db L56xx 6 magos CPU-val és 3x16G memóval talán meg lehetne célozni, bár ez lehet 200e alatt nem áll meg. Nyilván egy jóféle UPS-t is be kell hozzá pakolni, azt számoltál már?

A kis kocka ventillátorok  a hajszárítóval állhatnak rokonságban és  1 U-nál elég problémás a hűtés.   Amikor hazavittem  rackes gépet , mindig ment a sírás, higy mikor viszem el ezt a zajos kütyüt. Éjjel 1 ajtón is átzúghat. A rackes használt gépek ezért olcsóbbak, másik cégnek nem kell, irodába, otthonra meg zajos.  

Jó dolog ez a szerveresdi, de mostani asztali alkatrészekből  lehet 7/24- es gépet építeni, (pl seasonoc táp, alaplapok nincs már elektrolit kondi ,tartósak, ) asztali gépek  mennek  7/24-ben évekig a kikapcsolásukig. IPMI mondjuk nem nincs, de csak nincsenek akkora távolságok a lakásban, hogy kelljen. 

Tehat ujra: ha van ra kulon helyiseg, akkor mukodik nyilvanvaloan.

Epp eleg ilyenolyan 1U-s gepet hallgattam mar es van osszehasonlitasi alapom. Azt tovabbra is tartom, hogy a dl360g6/g7 az 1U-s gepek kozott egeszen visszafogottak alapjaraton.

A desktop is jo, de ha brandet vesz, akkor rogton kettot vegyen, mert a sarkiboltban nem lesz alkatresz es a legvaditobb pillanatokban tudnak megallni. A problema nem az, hogy altalaban tok jol mennek, hanem hogy mennyire fontos kizarni a meghibasodasbol eredo hirtelen megallasokat.

Nem gyanúsan olcsó. A ProLiant G7-es szerverek kb. 10 évesek, jobb helyen ~ ingyen elvihetőre szokták kirakni őket.

130-150 ezer Ft környékén már eléggé jól felszerelt ProLiant Gen8-at lehet kapni, ami jóval energiahatékonyabb, mint a G7 sorozat. (Havonta ezer Ft nagyságrendű megtakarítás a villanyszámlában.)

https://www.interbolt.eu/spd/006695/HP-ProLiant-DL360p-Gen8-2x-Xeon-6Co…

Terheléstől függően két procival kb. 80-140W körül eszik. Ha az egyik procit kiveszed belőle, akkor lemehetsz vele 60-100W közé, és még úgy is 6 mag / 12 szál.

HP Microserver Gen8 (ha kapsz még). Vagy egy erősebb Intel procis Synology/QNAP nas. Főleg ha az a pár VM kiváltható némi Dockerrel.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Dell T5600 workstation 2x8 core 128G Mem cirka egy szazas volt.

Ja es egy G7 G8 tornado helyett csondes.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2019. 12. 05., cs – 13:45

HP DL360 G7 esetleg, LV -s Xeon procikkal? 4db 2.5" SFF hotswap HDD slot, P410i 1GB FBWC SmartArray hw RAID, 4x GbE LAN, iLO Advanced, 4x 16GB RAM?!

HP DL360p Gen8 8SFF; E5-2620 6C 15M 2.00GHz; 32GB (4 x 8GB) PC3-10600R; 4x 450GB 10k; P420i/512MB FBWC 4x Gigabit 331FLR 2x 460W

Bruttó 126k HUF (99213 Ft+ÁFA), számla, 1év garancia

Át tudom építeni bármilyen konfigra, v1 és v2 CPU-k, HDD-k Enterprise SSD-k, RAM (2-4-8-16-32GB modulok), kontroller upgrade-ek (1GB, 2GB FBWC), táp upgrade (460-750-1200W Gold-platinum-platinum plus), rail kit van hozzá.

Amennyiben még aktuális, nekem van egy felesleges szerverem.

IBM x3650 M3 7945 szerver 64 GB RAM, 5db 300GB SAS HotSwap DISK, 2db Xeon E5630 4core CPU
2 db Xeon E5630 4 core CPU (Hyperthreading 16 szál)
64 GB RAM - 16 db Samsung 4GB RAM modul ( 8 db 44T1493, 8 db 49Y1445)
5 db 300 GB SAS Hot Swap Disk FRU: 42D0638
1db M5014 Raid vezérlő+BBU

gyulafi

Szerkesztve: 2019. 12. 14., szo – 14:24

Érdekelne majd, hogy mire jutottál. Hasonló cipőben jártam, de nem nagyon találtam ideálís megoldást az alábbi paraméterek figyelembevételével:

- fogyasztás

- esxi kompatibilitás

- ár

Ezek úgy értendőek, hogy mindegyik összefügg mindegyikkel, tehát pl. esxi supported vas fogyasztása nem az a kategória volt, amit én józan ésszel ki akarnék fizetni. Éves szinten a fentebb sokak által megjelölt kriptaszökevény (pl. hp dl gen6-8) vasak esetén, kiépítéstől és generációtól függően simán kicsengetsz 50-100eFt-t, és akkor ez csak 1db szerver a háztartási rackben, lesz ott még switch, router, meg ki tudja mi nem. Aztán felmerül a kérdés, hogy mi lesz ezekkel 1-2-x év múlva? Vadászhatod ebayen az alkatrészeket, plusz foghatod a fejed, hogy ja hát a 6.9-es, 7-es, akármilyen esxi erre már végképp nem fog felmenni (de egyébként ezekkel már 6.7 esetén is barkácsolsz, ha egyáltalán....). B verzió: veszel modern, alacsony fogyasztású esxi supported vasat. Sok sikert, abból a pénzből elmegyünk inkább kétszer nyaralni :)

Végül Microserver lett, abból is gen8 (ILO, és esxi support miatt, a gen10 egyiket se tudja). Pár nap tesztelés után kiderült erről is hogy tévút. Az benne levő smartarray egy szemét, a 6.7-ben már driver sincs hozzá, de 6.5-ből backportolható, azzal már megy, de lassú. AHCI módban kb. dupla sebességeket hoztam ki natívan telepített Linux alatt, csak ugye AHCI-ben meg esxi alatt nem lesz redundancia (nincs sw raid). Ezen a ponton beletettem egy smartarray p410-et, a driverekkel itt már nem volt szívás, de performanciában ugyanaz volt az eredmény. Tovább lehetett volna még vinni a dolgot, pl. ebayról vásárolt normálisabb raid controllerrel, de kicsit elment már a kedvem az egésztől, mert minden problémás ponton azt éreztem hogy fizessek+dolgozzak még valamennyit, csak hogy esxi lehessen a gépen.

A másik probléma, hogy véleményem szerint az esxi-nek egyre nagyobb a minimum erőforrásigénye pl. memória esetén. Ez enterprise (de legyen kkv) környezetben is leszarom kategória, ki a franc venne 8-16GB rammal szervert alá? Nekem viszont bőven elég lenne ennyi memória az általam futtatni kívánt vm-ekhez. Mindegy, ez volt a kisebb gond, megoldható persze 6.7-el is, 8GB-vel is, de azért a natív Linux kvm-el itt is nyert (több ramod marad).

Végül hagytam az egészet a fenébe és került rá egy Proxmox. 1x éve foglalkozok Vmware termékekkel, nehéz volt elengedni kicsit az esxi-t, de be kellett látnom, hogy háztartási használat esetén csak magamat szopatom vele.

Egyébként a kis Microserver Gen8 átlagosan 30-40W körül fogyaszt, mindezt 2db WD red hdd-vel, 2db intel ssd-vel, és a gyári proci is ki lett cserélve egy Xeon e3-1230 v2-re. Egyelőre ez a megoldás így jónak tűnik, kb. 1 hónapja használom élesben. Ha a vásárlás előtt meglettek volna a fenti tapasztalataim, akkor lehet hogy gen10-et vettem volna, mert a Proxmox azon is jól érzi magát, és ugyan az ILO-t bukom, de egy garanciális, új eszközöm lenne. Ezen a cserén egyébként erősen gondolkodom.

A Hyper-V is teljesen használható ilyenkor, ami hasonló verziós Windows Serveren megy, az megy vele is. Ami fontos, hogy legyen egy Windows-os Hyper-V managerrel, hogy tud normálisan kezelni. Proxmox/KVM esetén találtál esetleg a hostra tehető Windows-t is rendesen mentő szolúciót?

Szerk: A G6/7/8 HP (és gondolom hasonló korú más gyártós) vonalhoz azt tenném hozzá, hogy a G6/G7-esek még jól használható vasak, pláne ha nincs extrém igény és az elhelyezés is megoldott. A G8-ak kifejezetten jók, pláne E5-26xx v2-es CPU-val. A pótalkatrész valóban kérdés, de ha igényként merül fel a szerver (pláne ha okosotthont is rábízunk), akkor tényleg 50e forinton vagy 100e-n fog múlni? Ez egy új ház/lakás bekerülésének elég csekély része szerintem. Néhány kopóalkatrész (vagy teljes hidegtartalék...) beszerezhető a vásárláskor, e mellett 1 év garit általában adnak a géphez és +1 évvel hosszabbítható.

Windowst nem használok, max desktopnak. Hyper-V-t pedig végképp nem szeretnék látni ezen a gépen. Ezer dolgot tudnék felsorolni ami miatt alkalmatlan, elég csak az usb kezelést említeni, okosotthon építésnél nem árt egy normális usb passthrough kezelés pl. egy Zigbee vagy Z-Wave usb dongle miatt. Ezt egy esxi vagy egy kvm szépen megoldja. MS-ék ott tartanak ahol a Vmware 5 éve járt, és akkor lehet, hogy finom voltam.

A HP g6-g7-ekkel van baj szerintem bőven, én egy fillért nem adnék már értük. Gen8 még oké lehet, de az is inkább kispénzű cégnek gyorsan és olcsón beindítani kívánt projekthez, laborhoz, kevésbé kritikus rendszerekhez, stb... Gyorsan ki tudja termelni az árát, mert olcsó, a co-loc-ban meg vagy átalánydíj van úgyis az áramra, vagy jóval olcsóbb mint otthon. Később pedig lehet venni valami normálisat, ami az end-of-life kategórián innét van. Otthonra viszont őrültség kategória szerintem, és azt remélem csak viccnek szántad, hogy évi 100kHUF kiszórása az ablakon (pláne öreg vasak miatt) ne számítson, ha okosotthont és új házat építesz, sőt, ha már régi szart vettünk, legyen mindjárt kettő, további 100kHUF-ért. Pont hogy akkor legyen az ember tudatos (sőt, nem csak akkor hanem mindig!) ezekben a dolgokban, amikor új házat épít. Ezzel az erővel vehetnél mondjuk 2db 10 éves kazánt is az új házba jófogásról, egyiket donornak, a másikat élesbe, az is mekkora deal lenne.

Hosszú távról beszélünk, ha 5 év alatt kifizetsz a szerver áramköltségére 0.25-0.5mFt-t (ami csak ezért ennyi mert egy öreg vasat veszel a használtpiacról), az minden csak nem jó döntés szerintem. Ha belegondolsz, csak ebből a pénzből vehetnél egy új és modern rackelhető gépet, de a negyedéből is kijön egy zsír új gen10 Microserver ami bőven elég, a fennmaradó összegből pedig tömheted rammal, diskekkel, és még utána is marad annyi pénzed, hogy jó sokáig fedezed az áramköltségét.

A 100e-t a beruházásra mondtam, nem évente. Nyilván ez is számít, csak a projektköltségvetés, mint új ház + okosotthon, nem biztos, hogy ez a meghatározó tétel. Ha a szép és új microserver belefér az mégjobb, főleg ha hozza a szükséges rendelkezésre állást.

Szia,

 

végül egy hp dl380g6 lett, 2 darab Intel Xeon X5560, 128gb ram, 4x72gb sas hdd, 2x1tb sata hdd, egy tápegységgel, 6 nic-el. Fogyasztás 150watt +-20. Ezért összesen kb 70ezerért jutottam hozzá.

Először ESXI-t tettem rá, de driver hiányok miatt vistott mint egy rossz kismalac. Végül kapott egy win server 2012-t. Főleg virtualizációra használom.

Régebben Hyper-V-t használtam, tökéletes volt, nem is kellett nála jobb, viszont nem tudja az USB passthrough-ot, ez az egyetlen hibája, ezért most vmware workstationt használok (nekem sokkal kezelhetetlenebbnek tűnik mint a hyper-v). Például reggel 5-kor csinál a gép full backuppot, olyankor mintha suspend-be menne át az összes vm, majd ha kész akkor megint elindul. Hangja nem vészes, csak ha nagyon dolgozik valamin, bár az nagyon ritka még így 5-6 vm-el is.

Végül sikerült szereznem egy esxi image-t ami régen futott a szerveren, megvannak a driverek, viszont nem telepítettem. Majd meglátom még lesz e kedvem.