Amikor a Siri jobban tudja ...

Címkék

Tomasz Schafernaker, a BBC meteorológusa éppen a helyzetet vázolta, amikor a Cupertino-i "hang" belekotyogott és ellentmondott, vicces-kínos helyzetet előidézve.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 12. 01., v – 11:01

Hála istennek a Rolexem nem akar beleugatni abba, amit mondok. Előttem van számos kínos helyzet, amit ilyen eszközök idézhetnek elő. Tényleg szükségünk van arra, hogy ilyen eszközöket aggassunk magunkra?

trey @ gépház

Nem kell vedeni a dontesedet, hogy Rolexet vettel, szerintem tok jo valasztas, ne erezz emiatt kognitiv disszonanciat. De azt sugallni, hogy valaki azert ne hordhatna fitness trackert a hetkoznapokban, mert people manager, az egy irgalmatlan nagy baromsag.

Eskuvore, operaba ok sem a kinai karkotovel mennek, nyugi.

Védeni? Ezt nem szokás védeni. Elmetrükkök pedig nem hatnak rám.

De azt sugallni, hogy valaki azert ne hordhatna fitness trackert a hetkoznapokban, mert people manager

Arról volt szó, hogy ízléses-e vagy sem. Persze, ízlésről nem vitatkozunk. Tőlem mindenki azt hord, amit akar. Te is hordhatsz miattam Apple Watch-et. Bár, szerintem azzal ízléses nem leszel, max. trendi. De, hát, ez csak az én véleményem.

trey @ gépház

Azért itt jegyezném meg, hogy az ízlésnek nem sok köze van ahhoz, amire te célzol. Egy olcsó valami is lehet ízléses, meg egy kurva drága is ízléstelen. Mondjuk a Honda űrkapszulája (CIVIC?) egy ízléstelen szar, amire ma már csak nevetve emlékszünk, míg egy Golf, ami ugyan nem trendi, mindig is ízléses lesz, mert az minden évtizedben, változott a divat akárhogy is, autó formájú maradt. Még akkor is, ha egyes korokban ódivatúnak tűnt.

trey @ gépház

Oké ;) Vannak formatervek és anyaghasználatok, amik évtizedek vagy évszázadok próbáját kiállták. Meg vannak az ilyen Civic-szintű dolgok, amik egy generáció alatt kikopnak a picsába. Mert ízléstelen szarok. Ha nem azok lennének, itt lennének körülöttünk folyamat. Persze, vannak ízlésficamos emberek, akiknek ezt el lehet ideig-óráig adni, meg vannak a deviánsok, exhibicionisták stb. akiknek megfelel egy ideig. Addig, amíg aztán már nem újdonság, nem polgárpukkasztó. Aztán beleszürkülnek az érdektelenségbe, sőt, egy idő után egészen groteszkké válnak.

trey @ gépház

A probléma csak az, hogy nem csak formáról van szó valójában, hanem müszaki tartalomról is, és aki csak forma alapján vesz bármit is, az magára vessen.

Autónál pl. nekem sokkal fontosabb a müszaki tartalom, állapot, ha használt, mint a forma, sööt, még a színnél is.

Ja, és sosem vennék új autót, mert egyszerüen nem éri meg, de ez már más kérdés.

Azért az nem mindegy egy autóban pl. hogy BMW, és mondjuk 75 lóerös. Nagyon hozzátartozik a stílushoz a beltartalom is, nem választanám külön.

Megvetted volna a Submarinert ugyanilyen külsövel de kvarc szerkezettel?

Merthogy egy külsö szemlélödö ugyanazt látná akkor is, mint amit most láthat.

Szerintem felesleges veled stílusról beszélni, aki szerint a Honda űrkapszula stílusos. Mint írtam, olcsó dolog is lehet stílusos és méregdrága dolog is bazári giccsparádé. Ha nem érted ezt, akkor engedjük el.

Van egyébként kvarcórám is. A quartz itt a működési elvet jelenti.

trey @ gépház

Nekem pl. a Rolex Submariner nem tetszik. Kifejthetném részletesen is, hogy miért nem, de lényegtelen, mert ez szubjektív. 

Drága, bazári cuccnak is nevezhetném, függetlenül a belsőtől, koncentráljunk arra, hogy néz ki. Csak egy példa, a "Küklopsz" pl. bazári, csak mert Churchill állítólag nem látta a napot rendesen. Mikor is lehetett ez? Azóta így "kell" ennek kinézni? Az már csak hab a tortán, hogy a 30 napos hónapok után kézzel kell egyet előre állítani a napot, mert egy tárcsa 31-ig van számozva. 21. században ez mind tök elavult megoldás. A külseje meg olyan, amilyen, mivel búváróra, igaz, kb. búvárok használják legkevésbé. Ha meg nem merülünk, akkor mi a francnak egy Diver?

Az, hogy hangyapöcsnyi szintig gravírozva van belül most nem számít, mert semmi köze a stílushoz (nem látszik). Akkor meg minek is? Valamivel meg kell indokolni az egyébként durva árat.

COSC, ami azt jelenti, valljuk be őszíntén, hogy a Waveceptor-ok és társaik idejében valójában pontatlan :) lehet havonta állítgatni.

Ja, és mechanikus, ami jó, ha hordod, ha nem, akkor kell a tök értelmetlen óraforgató (ami nem zöld technológia, mert az óra önmagában egyébként az), vagy a kézi tekergetés. Akkor már inkább egy solar vagy kinetikus óra. De főleg a solar. A napelem egyik legoptimálisabb felhasználási területe szerintem.

Értem én, hogy ikon, de nem azért, mert 21. századi, vagy mert szép, hanem mert az lett belőle.

Szóval egyetértek, attól függetlenül, hogy valami méregdrága, nem feltétlenül stílusos.

Értem a frusztrációdat és a többiekét is. Annyit szeretnék javítani a tárgyi tévedéseden, hogy a Submariner-en (114060) nincs küklopsz (az enyémen sincs), kevered a Sumariner Date-tel (116610LN)), de elnézem neked, koca óraszakértőnek.

Miután kiélted frusztrációdat és jól beolvastál, hogy milyen ízléstelen vagyok, egy huszáros vágással vissza is térhetünk a  témára, a ízléscsimborasszó, hallgatózó és random bebüfögő óracsodára, az Apple Watch-re.

trey @ gépház

Ha nem ment volna át a lényeg, tömören összefoglalom:

Amennyi jogod van Neked ahhoz, hogy a Honda Civic-et ócsárold, legalább annyi jogom van Nekem is ahhoz, hogy a Rolex-et ócsároljam.

Semmivel sem szakmaibb, indokoltabb a Te kritikád a Honda irányába, koca autószakértöként, mint nekem koca óraszakértöként.

Ennyi. Szerintem kvittek vagyunk.

 Amennyi jogod van Neked ahhoz, hogy a Honda Civic-et ócsárold, legalább annyi jogom van Nekem is ahhoz, hogy a Rolex-et ócsároljam.

Természetesen, csak a mellényúlásod szerettem volna kijavítani, mert látom, hogy fingod nincs arról, amiről beszélsz. 

koca autószakértöként

Mondjuk van valami szakmai papírom a témában, de lényegtelen, mert nem az autó műszaki tartalmát kritizáltam, hanem a stílusjegyeit.

Ennyi. Szerintem kvittek vagyunk.

Természetesen, örülök, hogy sikerült a topikról is beszélni :D

trey @ gépház

Nem is volt ellenkező állítás, viszont egyik sem néz ki úgy, mint egy Apple Watch. Értem a kétségbeesett terelési kísérleted, de pont feljebb írtam le kétszer: nem árfüggő. Az első kommentben írhattam volna a Rolexem árának tizedébe kerülő TAG Aquaracer-em is, pontosan ugyanúgy állt volna a mondatom:

Hála istennek a TAG-em nem akar beleugatni abba, amit mondok. Előttem van számos kínos helyzet, amit ilyen eszközök idézhetnek elő. Tényleg szükségünk van arra, hogy ilyen eszközöket aggassunk magunkra?

De átírhatom neked a TAG harmadába kerülő Certinámra is:

Hála istennek a Certina-m nem akar beleugatni abba, amit mondok. Előttem van számos kínos helyzet, amit ilyen eszközök idézhetnek elő. Tényleg szükségünk van arra, hogy ilyen eszközöket aggassunk magunkra?

El tudod engedni a Rolex kérdést?

trey @ gépház

Jaj, de fájjon már ennyire. Mit számít az, hogy nekem mi a véleményem? ;) Ez a kommented megvan még 2015-ből?

És így múlik el a világ dicsősége. :(

És az enyém, szintén 2015-ből?

Az első okosóra, amit fel is vennék.

Tudod mire mondtam? Egy klasszikus óra formájú TAG Heuer Connected-re. Ja, most kezdődött ...

trey @ gépház

Ez a kommented megvan még 2015-ből?

Igen, sot azota is igy gondolom. Hol itt az ellentmondas? Az Apple-tol sem vennek klasszikus karorat, vagy ahogy a nalam kulonb es jobb izlesu oraszakertok mondjak, certified chronometert. :)

És az enyém, szintén 2015-ből?
Az első okosóra, amit fel is vennék.

Jaja, es utana vettel egy elegans Mi Bandet. :)

Jaja, es utana vettel egy elegans Mi Bandet. :)

Valóban, bár nem órának, hanem fitnessz karkötőnek, elsősorban pulzusmérésre. Kipróbáltam, egy ideig hordtam, részben azért, mert cikket akartam írni róla. Tehát, nem mondhatod, hogy tapasztalat hiányában beszélek. 

Mondjuk, se nem hallgatózott, se nem ugatott bele az életembe. Viszont, hosszútávon semmi olyat sem hozott, ami miatt ezt a vonalat magamévá akartam volna tenni. Azt viszont sosem gondoltam, hogy egy stílusos valami lenne.

trey @ gépház

Trey én tuti biztos vagyok benne, hogy van okosórád neked is a Rolex mellett, nem hiszem, hogy ilyen vonalas lettél hirtelen És ez az általános. Nekem is egy szolidabb autómata órám, meg egy középkategóriás Garminom is. Futáshoz kényelmetlen amúgy is a hagyományos óra mert túl nehéz. A Garminomat meg egy hét után lekarcoltam, amikor estem egyet bringával.

Az volt a kérdés, van-e. Nincs. Valóban volt, amíg rá nem jöttem, hogy ez egy kurva ízléstelen dolog. Változnak az idők, változnak az emberek, változnak a vélemények. Mielőtt még nekem esel: mindennapos viseletről van itt szó. Nem arról, hogy edzésre vagy sporthoz felveszel-e egy fitnessz karkötőt.

trey @ gépház

Miért ne jelenthetném ki? Nekem ez a véleményem. Neked pedig az, hogy az Apple Watch egy ízléses dolog. Ahogy írtam, szerintem te kevered az ízlést a divattal, de hát - ezt is említettem - nem vitatkozom ízlésről. Én elfogadom a véleményed, te vagy az, aki az enyémet nem bírja elfogadni.

trey @ gépház

Nem az az igazán kínos, hogy belepofázik, hanem az, hogy hallgatózik.

Az is egy kellemes szitu lehet, ha a gyógyszertárban kezd el pofázni, hogy mit is kéne még vásárolnod, vagy az étteremben említi meg, hogy a te korodban, és súlyfeleslegeddel rendelj inkább egy fél adag salátát a marhapöri helyett. És ezek még a kevésbé károkozó helyzetek.

Én se szeretem ezeket a digitális asszisztenseket, de szerintem nem lenne velük gond, ha valami gombnyomásra aktiválódnának. Így elég gáz, hogy lényegében nonstop hallgatóznak, de ez nem az asszisztensek hibája, hanem az implementációé.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Apple Watch valóban nem óra kategória, csak okos kiegészítő.

Az egészben a Healthkitnek van valóban értelme (a többi sallang).

Sokévnyi Polar és Garmin használat után elkezdtem a series 2 watch-omat használni edzésre:
reggeli HRV mérés, futás wattmérővel, bringa szintén wattmérővel, funkcionális edzésekre pulzus stb.
Megy be minden a Healthkitbe és azt bármi fel tudja használni mint input adat.

Önmagában kevés futásra és kerékpárra, de normális szenzorral (amit egyébként is használtam) sokkal rugalmasabb mint hasonló árkategóriájú sport órák.

Offtopic: Garmin MARQ tapasztalata van valakinek?

Kozvetlen az esti idojarasjelentes elott es utan a legdragabb a reklamido. Kozben pedig szimplan megfizethetetlen...

Valóban az. Komoly büntetést von maga után egyébként minden rendes országban a "subliminal marketing|advertising", Amerikában az FCC a műsorsugározási licencét is megvonhatja annak, aki ilyennel próbálkozik:

"The Federal Communications Commission will revoke the broadcast license of any company that uses subliminal marketing in its broadcast."

Itthon is jelölni kell a termékmegjelenítést és az Egyesült Királyságban is tiltott.

trey @ gépház

Amugy agyamra megy, hogy milyen konnyu ujabb iPhone-okon a display ki/be gombbal felebreszteni a Sirit :( Es ki se lehet kapcsolni, csak az egesz Sirivel egyutt, de akkor meg nem mukodik a carplay. Ha 100ms helyett 300ms-ig nyomom a gombot, mar azt hiszi sirit kertem. Headseten pause helyett szinten rendszeresen Siri jon.

Ez a setting meg defaultnak elmenne, bar szerintem annak is szar. De berakhatnanak egy kibaszott accessibility settinget, hogy ne jojjon elo minden felrenyomasra, ha mar ennyire szar.

köcsög epül! szerencsére nekem rolexem van bibibiiiiiii nyenyenye :P ilyen fost amúgyse vennék mert hülye vagyok hozzá, hogy kikapcsoljam a raise to speak funkciót és egyébként is ilyet csak a buzik hordanak azokat meg utálom mint a szart!

Szerkesztve: 2019. 12. 02., h – 08:45

Ami még eszembe jutott: a "mai, felvilágosult, zöld" (értsd: divat) generáció műanyag fost hord a karján, ami 2 év múlva a kukában végzi. Elmegy benne zöld tüntikézésre és büszke magára, hogy milyen progresszív. Én meg egy acél órát, aminek a következő szervize 10 év múlva lesz esedékes és jó esetben nem csak engem, hanem a következő generációt is kiszolgálja.

És még én vagyok a boomer.

trey @ gépház

Mit változtat azon, hogy 2 év múlva megy a kukába? Mondjuk a fém részét újrahasznosítják jó esetben, de minden más (a lapka, képernyő, szíj és akku) tényleg megy a kukába.

Habár az Apple még a kissebbik rosz mert ők legalább támogatják az eszközeiket, úh lehet 5 év lesz a 2 helyett, ami még mindig elég elkeserítő.

:wq

A 2 év költői túlzás de a mai elektronikai eszközök életciklusa alapján akár valóság is lehet sajnos. Továbbá az Apple eszközök még jobban is állnak ebben (5 évet írtam). Szóval ne azon a számon akadj fenn.

A lényege annak amit írtam, hogy egy míg egy hagyományos órát akár évtizedekig lehet használni, addig egy okosórát egy nagyságrenddel kevesebb ideig.

:wq

"Természetesen, csak a mellényúlásod szerettem volna kijavítani, mert látom, hogy fingod nincs arról, amiről beszélsz."

A SZERELÉS. (ha ez neked egy megerőltető szerelés, akkor sajnállak... :()

A koszlott szíj.

Még több koszlott szíj.

A "mai generáció" melyik korosztály?

Meteorológiának van egyébként bármi értelme?

Nem hiányzik a hadarós infódömping - amibe minden bele van fogalmazva - ahhoz, hogy nyugodtan induljak neki a napnak.

Szerkesztve: 2019. 12. 11., sze – 10:17

Nekem az összes hozzászólásból az jön le, hogy mindenki keres és talál valami tárgyi eszközt magának ami boldoggá teszi, - ha támadják érte tisztességgel és hévvel meg is védi... :) - Hol van a logikus funkcionalitás elv, vagy ez mind az, csak én látom a trendek, divatok, influenszer vélemények kaotikus tobzódásának? - (Jót tenne e világnak némi "kockás" tisztulás..., - azt hiszem, - mert különben még végén eljutunk a gömbig. Nem szeretem a gömbformát, itt a Földön könnyen elgurulhat...)