28 éves a Linux kernel!

Címkék

Hozzászólások

A 2.0.18-as volt az első verziója, amit használtam. Valaki más emlékszik még az elsőre?

A CentOS 6 még mindig támogatott 2020 végéig, és 2.6.x-es kernelágat használja. Igaz 2.6.százonsok verzió, amibe backportolva vannak az újabb fejlesztések.

A legkorábbi kernel, amit használtam, az 1996-ban volt egy újság lemezmellékletén kiadott Mandrake Linux, amit még AMD 5x86-ra tettem fel KDE-vel. Teljesen jól ment, tetszett is, de csak korlátozott csomag volt elérhető hozzá a CD-n, és akkoriban még nem volt netem, így napi szinten nem tudtam használni. Az 2.0-ás kernelt használt. Az a legrégebbi kernel meg, amit már a gépeimen fő rendszerként használtam (Windows helyett), az a 3.2-es kernel volt. Bár a 3.13 volt az első olyan kernel, amivel már kizárólagosan Linuxot használtam minden gépemen. A 4.4 pedig az, amivel először kezdtem el Archot használni és a mai napig az megy az összes gépemen.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

…it probably never will

Ezen mindig röhögök. Irónikus egyébként, hogy 386-osra kezdte el fejleszteni, de a 3.8-as kerneltől kezdve kidobták a kernelből a 386-os támogatást, így már csak 486-oson indítható el (abban sincs köszönet).

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Csak nekem tűnik úgy, hogy ezek egyre sűrűbben jönnek?

Első telepítés valamilyen magazin melléklete, 90-es évek végén, elsőre nem tudtam telepíteni, mert a 486-os nem bootolt CD-ről, számtech tanárt megkérdeztem, válasz, majd a Windows elindítja :) , mikor még sikerült új lappal feltenni, én nem találtam a D: és A: meghajtókat és töröltem :) én se tudtam róla többet, mint a tanárom :) Mindenesetre kis vinyóim voltak, amire a Win98-at épp fel tudtam rugdosni, az akkori disztrók GUI-val még több helyet ettek.

Az én 486-osom sem tudott CD-ről bootolni. De ezekhez az újságmellékteles disztrókhoz volt vagy Windows-ból indítható installer, vagy kiírható floppy image, ami bebootolta a kernelt és a CD-ről el tudta indítani a telepítőt.

A helyfoglalás nálam is problémás volt, de szorítottam neki helyet.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

1.0.2 vagy 1.0.3.

(Slackware, 40-50 floppylemez 9600 bit/s-os neten letöltögetve.)

Öreg vagyok, na! :-)