Miert szeretem az Apple-t?

Uj lakasba koltoztem, nincs meg vezetekes net, szoval mivel feltoltokartyas vagyok, erre a honapra vettem korlatlan mobilnet csomagot, 4G, nehol 3G lefedettseg van a lakasban, jo lesz az addig alapon.

Telefonon a Wireless hotspot termeszetesen default ki van kapcsolva.

Ha az iPad-et, a Mac-et az olembe veszem, megnyitom a wireless configot, feldobja az iPhone hotspotjat, mint valaszthatot; kivalasztod es kapcsolodtal is.

Nem kell szoszmotolni a telefonnal, mikor azzal konkretan semmi dolgod nincs. Az egesz okoszisztema abban probal tamogatni, hogy el tudd vegezni a munkad kulonosebb ellenallas nelkul.

Douglas Adams szavaival (nem tudom mennyit hatottak egymasra Jobs-szal, vagy csak hasonlo az izlesuk, de nagyon egybevag...):

I don't want to know about PICT files. I don't want to know about TIFF files (I don't. They give me the willies). I don't want to have to worry about what file type to ask MacWrite II to save my work in so that I can get Nisus to read it and run one of its interminable macros over it. I'm a Mac user, for heaven's sake. This is meant to be easy.

The Mac started out as wonderfully simple and elegant idea (give them so little memory that they won't be able to do anything anyway), and it's time that that degree of simplicity could be brought to bear on the much much more powerful and complex system that the Mac has now become.

What I want to be able to do is this.

1. Turn on the machine.

2. Work.

3. Have a bit of fun provided I've done enough of 2, which is rarely, but that's another issue.

When I say 'work', I mean I want to be able to start typing on the screen, and if I feel like putting in a drawing, I draw on the screen. Or I bring something from my scanner on to the screen, or I send something from my screen to someone else. Or I get my Mac to play the tune I've just written on the screen on a synthesiser. Or well, the list obviously is endless. And if I need any particular tool to enable me to do anything complicated I simply ask for it. And I mean simply. I should never have to put away the thing I'm working on unless I've actually finished it (fat chance say my publishers) or want to do something else entirely.

http://www.douglasadams.com/dna/980707-00-a.html

Hozzászólások

Na a FaceID meg nem ismer fel kohoges kozben...

Igen, ez tényleg egy kényelmes feature. Használtam is sokat a koliszobában még a régi Nokiámon. (Bluetooth :P)

Ez nagyon szép volt. Most elmorzsolok egy könnycseppet. Bár én meg azt nem akartam tudni, hogy mit nem akart tudni DA. Mindegy, nekem nem volt szerencsém. :)

Amúgy szeretem tudni mi történik a gépemmel. Szeretem szétszerelni a dolgokat és megérteni, hogyan müködnek. Szeretem azt, hogy a gépemet én irányítom. Szeretem, hogy mindebből tanulhatok.
Ezért használok Linuxot.

En azt megtettem a 20-as eveimben. Debiant, Ubuntut, SuSE-t, RedHat-et, Gentoo-t hasznaltam, ez utobbit eleg sokaig. irssivel IRC-ztem es konzolbol toltam mindent. Aztan jottek a kompatibilitasi problemak. Ezt a filerendszert nem tudja irni. Azt a halozatot nem latja. Amazt a halozati kartyat a laptopban, Bluetoothrol nem is beszelve, nem ismeri fel.

Emlegetik itt a topicban, hogy az Apple semmivel nem kompatibilis. En ezt inkabb a Linuxszal tapasztaltam...

Az Apple addig működik jól míg mindened Apple. Onnantól hogy más cuccokkal is meg kellene érteni egymást, jönnek a problémák. Az Apple próbál bezárni a saját világába, hogy egy idő után már semmi téren ne nagyon akarj mást vásárolni csak Apple terméket. Itt a nagy különbség a kereskedelmi rendszerek és a Linux és egyéb szabad cuccok között. Egyik oldal befelé igyekszik zárni, másik inkább nyitni az összes létező más irányokba is, mert éppen ellenkező az érdeke, célja.

Ami Apple értékesítés, vásárló átverés, behúzás téren történik ebben az országban az katasztrófa néha. Négy Apple vásárló ismeretségből két esetben, több Apple terméknél se azt kapta kézhez az ember amit megrendelt és valahogy mindegyik esetben az lett a dolog végeredménye hogy az a másság neki hozott hátrányokat. Míg valahol megint megszabadultak valami cucctól amit amúgy senki nem akart megvenni itthon úgy valószínűleg. Persze az már a megrendelők hülyesége volt hogy elállási időn belül egyik se lépett visszafelé.

De engem most miert erdekeljen mas nyugje? Ha o nem Apple okoszisztemaban dolgozik / el, akkor ne ilyet vegyen. De most en mit kezdjek Linux-szal, meg Androiddal mikor meloban MacBook Prot hasznalok, itthon MacBook Prot, Airt, iPadet, iPhonet, AppleTV-t? Es tok nem erdekel a walled garden, mert ami van az teljesen jol egyuttmukodik?

Linuxoztam en eleget a 20-as eveimben, mostmar viszont a produktiv munkara koncentralnek inkabb (hence a fenti DA idezet).

Nem mellesleg fejlesztoi platformnak is idealis terep az Apple okoszisztema, hiszen baromi egyseges. Ugyanazzal a nyelvvel / fejleszto eszkozokkel programozhatsz telefonra, tabletre, laptopra, desktopra, smartwatchra, smartTV-re... Ami a Java akart lenni (server oldalon, meg beagyazott eszkozokon azert sikerult is neki), write once run everywhere, ahhoz az Apple okoszisztema a Swift-tel most eleg kozel all. Elvileg iden jon az iOS - macOS API egyesites a Universal App formajaban, az is egy hatalmas lepes lesz abba az iranyba, amit a Microsoft kezdett el a UWP-vel. Csak a Microsoftnak nincs egy eros telefonos vonala, igy a platform sajnos nem teljes. A C# melle bejon a Java/Kotlin, vagy Swift, mert muszaj Androidra/iOS-re is kodolni. Viszont, ha az Apple okoszisztemaban vagy, akkor ugyanazokat az API-kat, ugyanazon a nyelven hivhatod barmilyen eszkozon.

Ez is egy baromi kenyelmes dolog, ha az ember peldaul prototipizalni akar, majd kesobb termeket epiteni. Nem is beszelve arrol, hogy az Apple userek nagyobb hajlandosagot mutatnak appokert penzt adasra, szoval penzugyileg is jobban megerheti elsodleges platformkent kezelni.

Nem egészen értem, hogyan találkozott össze a két eszköz, ha netet kellett adnod egy eszközről úgy hogy a másik hotspotját bekapcsolta? Vagy mobilnete azért volt? :) Amúgy aranyos dolog.

Nekem volt egy negatív tapasztalatom. Régebben volt egy ipad4-ünk (már ha van ilyen). Amúgy nagyon jól használható cucc, de... Direkt celluart vettem, meg bele egy olyan sim kártyát ami csak mobilnetre volt jó. Igen ám, de a mobilnettel kapcsolatos szolgáltató felé történő műveleteket SMS-ben kellett elintézni. Az ipad-en le van tiltva az sms -ezés. A cellularban is. Egyszerűen az apple azt mondta, hogy az ipadről nem lehet sms-t küldeni, és kalap-kabát, paraszt, menjél és vegyél egy iphone -t. Majd ha azzal összefütyültetted, akkor már az ipadről is küldhetsz, de az iphone-on keresztül fog valójában megtörténni. Tehát esetemben ez se segített, magyarul ki kell venni a sim kártyát, beletenni egy normális eszközbe, és ott elvégezni a szolgáltatói sms-ezést (letiltás, engedélyezés, további opciók megrendelése, stb).

Konklúzió: ha sim kártyás ipad -ed van, és iphone -od nincs, akkor te ugyan nem fogsz sms-t küldeni, mert apple papa azt mondta, és kész. És bizony van olyan eset, amikor kell. Nem csak emiatt, de már eladtam a f.xomba. Egyébként nejemnek iphone se -t vettem, elvan vele. De nem nekem való az apple-ös világ, mert biztos hogy a hajtépéseim száma bőven meghaladná az "apple élményt". Ráadásul meg kell venni minden hülye eszközüket, mert mással nem hajlandók együttműködni.

Szóval értem én hogy az apple f.sza és kényelmes, de vannak olyan limitációk amik a hülyebiztosságot szolgálják, de aki egy kicsit expertebb, lehet hogy megőszül tőle.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Igen, ez gaz. Es akkor en is beszallok, mert ugyan van olyan feature, hogy ha a telefonba beutotted a wifi jelszot, azt meg tudod osztani a tobbi eszkozzel, na most ez 2-bol 2x nem mukodott.

Mondjuk lehet az en hibam, mert el vagyok maradva par frissitessel, lehet az kavart be...

Amugy a dolog ugy mukodik, hogy a bluetooth es a wifi allandoan be van kapcsolva (BT a Watch es as AirPods miatt, a wifi meg hogy ne allandoan a mobilneten logjak, kapcsolgatni meg nem fogom), szoval a tablet/laptop eszleli a telefont a kozeleben, es felajanlja, hogy csatlakozzak azon keresztul. Aztan gondolom bluetoothon kuld valami parancsot, ami elinditja a hotspotot, majd ha ez megvan, a masik eszkoz csatlakozik.

Igazabol lehetne ezen meg finomitani azzal, hogy nem kene bemenni a settingsbe/wifi halozatokhoz, hanem ha barmilyen halozati tevekenyseget folytatnal, akkor automatikusan feldobna a wifi valaszto ablakot. Nem ertem miert nem lett ez meg implementalva.

Ez, tapasztalatom szerint, úgy működik, hogy ismeretlen hálózatra beléptetem a Macbook Próm, majd miután az már látja az Internetet, az iCloudon keresztül szinkronizálja az új WiFi jelszót az addig mobilnet használó telefonnal, mely rövid időn belül szintén csatlakozik a WiFi-hez. Automatikusan.
De működött már az is, hogy a számomra ismeretlen WiFit használó iPhone-t tettem a sajátom közelébe, az enyémmel megpróbáltam csatlakozni a WiFi-re, mikor a másik iPhone-on felugrott egy üzenet, hogy az én telefonom kéri a jelszót, oda-e adja-e? Nekije.

Ave, Saabi.

Ez, és még számtalan eset bizonyítja, hogy milyen makacs az Apple, és bár Jobs halála után némi lazulást lehetett érzékelni, de azt csak a piac kényszerítette ki, az Alma talán zártabb és konokabb mint valaha, viszont a jelentősebb technológiai és dizájn újítások is hiányoznak. Utóbbi miatt sokan hiányolják a vezért.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Ez biztos régen volt. Manapság simán lehet küldeni, csak net képes kártyáról.

Nem volt annyira régen (iOS 10.x, nem emlékszem pontosan). És nem a net képes kártya a kérdés (más eszközbe berakva lehetett sms-ezni). imessage -t lehet küldeni, de én sms -t akartam küldeni a szolgáltatónak. Azt pedig több héten keresztül google-öztem.

https://discussions.apple.com/thread/8321528
https://discussions.apple.com/thread/3165713

"The iPad is not a phone - it cannot make calls or send SMS over the mobile phone network."

Na látod, ezért rühellem én az apple -t :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

sajnálatos, hogy 2-3x le kell írni valamit egy hozzászóláson belül, hogy megértse valaki. :(

folytatva a gondolatmenetet, arra próbáltam célozni, hogy valószínű hogy elég sok szolgáltató van (nem feltétlen magyarországon) aminél másképpen mennek a dolgok, így nem biztos, hogy mindenhol gondot okoz ez. gondolom a magyar szolgáltatók figyelmét is fel lehetne hívni erre, és talán történne valami, de ameddig csak a fórumokon megy a fika, más meg megoldja máshogy, addig semmi nem fog történni.

Nyilván maga az sms-ezés egyre kevésbé aktuális, a történet tanulsága az én részemről az volt, hogy az almás világ akkor jó, ha véletlenül pont egyezik az ízléseddel, mert gázban vagy, ha nem :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

...és áhítatos tekintettel mély alázattal tudomásul veszed, hogy azért nem lehet, mert a félisten Steve Jobs így akarta. Tedd félre, hogy te ezt így vagy valahogyan szeretnéd. Hisz ki is vagy te? Csak egy alattomos csúszó-mászó, akinek abban a tiszteletben lehetett része, hogy kegyeskedtek kiszolgálni egy Apple Store-ban. Kérésed és elvárásod sértés fenséges Apple felé, így jobb, ha nem merészeled hangoztatni, mert végén kiderül, hogy veled van baj, mert rosszul akarod használni. A nemes termék soha nem hibás, csak te voltál oly csacska, hogy gondolatilag nem nőttél fel a mesterhez, Steve Jobs-hoz. Nem haragszunk rád, hibádat megbocsájtjuk, de kérünk téged szállj magadba és a jövőben jobban figyeld a tanítást.

Amig a legtobb mobilszolgaltatonak van webes felulete, meg talan meg appja is (Telenornak pl. van a Playen), illetve az osszes Androidos telefon es tablet (es talan meg a mobil stickek is) kepesek az SMS kezelesere, addig nem biztos, hogy az Apple megy jo iranyba az autopalyan. Szerintem az osszes tobbi. Meg Arduinos mobilhalos shielddel is lehet SMS-t kezelni, biztos vagyok benne, hogy az Apple-nek sem okozna gondot a dolog javitasa.
Ha jol ertem, az osszes mobilos eszkoz kozul egyedul az iPadnek okoz gondot.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

"Ha az iPad-et, a Mac-et az olembe veszem, megnyitom a wireless configot, feldobja az iPhone hotspotjat, mint valaszthatot; kivalasztod es kapcsolodtal is."

Mármint ha ugyanazzal az accounttal vagy bejelentkezve?

Persze.

Ahhoz, hogy masok is lassak, ahhoz engedelyezned kell a telefonon. Ez csak egy konnyites, mert a wifi es BT allandoan bekapcsolt volta miatt a sajat eszkozeid tudnak egymasrol, mikor a kozelben vannak, szoval akkor mar fel is kinalja, hogy "nesze haver, hasznalhatod azt is".

Nem tudom, hogy kell-e ehhez barmilyen kapcsolat az Apple szerverei fele. Ha jol gondolom az eszkozok lerendezik ezt egymas kozt. Ellenben pl. a Google-lal, mondjuk AR eseten.

Apple designed its two-player system to work phone-to-phone in part because of those privacy concerns, one of the people familiar with the matter said. The approach, which has not been previously reported, differs from Google's, which requires scans of a player's environment to be sent to, and stored in, the cloud.

https://uk.reuters.com/article/uk-apple-developers/apple-to-debut-phone…

Melyik szolgáltatónál lehet kapni korlátlan mobilnet csomagot kártyás csomaghoz?

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

Na en akkor hagytam fel mac hasznalattal, amikor a macbook pro-t sleepbol kinyitva 10 esetbol 10-szer nem mukodott a wifi, rebootig.
Egy adott OS verzioig rendben volt, utana elkeffentettek valamit, es a laptop elettartamanak vegeig nem is javitottak ki.

"Uj lakasba koltoztem, nincs meg vezetekes net, szoval mivel feltoltokartyas vagyok, erre a honapra vettem korlatlan mobilnet csomagot, 4G, nehol 3G lefedettseg van a lakasban, jo lesz az addig alapon."

Én leragadtam itt.

"3G"

Én is vettem egy új lakást, az előző tulaj lemondta a Digit. Addig mobilnetet használok, ha éppen ott vagyok, de mindenhol és mindig van 4G.

"nincs meg vezetekes net"

A Digi-t megrendeltem a honlapjukon, 1 nap alatt bekötik.

Ez Magyarország.

--
trey @ gépház