Idegesito torvenyek

Ket idegesito dologba futottam bele. Eloszor a kisebb gondom:

1. Penz hijan elkezdtem leszokni a dohanyzasrol. Nem megy konnyen, napkozben nikotinos rago, este egy vizipipa (regota itt all mar, par eve ahoyg fellangolt, ugy abba is hagytam, aztan maradt sok dohany, amit most fustoltem el). Korbeneztem a neten, hol lehet dohanyt kapni, milyet, mennyiert. Egyetlen egy boltban lattam. Irtam masik boltnbak is, ha azt mondjak, 250-fele dohanyuk van, miert nem latok egyet sem? Valasz: "nem lehet feltolteni az internetre". Nagyon jo, szoval egy webshop nem toltheti fel az arumintajat a netre...Oke, akkor ne lehessen rendelni, de legalabb latnam, milyen dohanyuk van...
De nem lehet :( Minthoyg nem hiszem, hoyg a webshop vezetoje idiota, ezert gondolom, valami torveny lehet a hatterben...

2. Ami jobban duhit: 100 eves hazban lakok, a gazvezetek is min. 30 eves. Masfel honapja nekialltak felujitani. Jott egy csoka, minden lakasban leszerelte a gazorat (nem ertem, miert, de nem zavart). Ket het mulva jott egy masik es visszarakta. Volt veluk egy muszaki ellenor vagy mi a halal, aki kozolte: "nagyon sajnalom, a futes (konvektor) mehet, de a tuzhely nem". Miert? Mert nyilaszarot csereltem, ezek az ajtok tul jol szigetelnek es nem szabad. Csinaltassak egy "legellatasi tervet", kiviteleztessem es akkor ujra jonnek, megnezik es atveszik. Ezzel csak annyi a gondom:
- ez ugy 45-50 korul fajna. Minthogy a csodalatos unortodox gazd. politikank miatt felevente emelkedik a torlesztom 5e Ft-ot (forinthitel), az AFA sem csokkent, kozos koltseg is csak no, szoval haromnegyed evvel a nyilaszarok csereje utan sincs 20e Ft-om, hogy a komuvesmunkat megcsinaltassam. Nyilvan most 45e Ft-om lesz arra, hoyg
- a) megterveztessem, b) vagassak egy lyukat az ajtora c) aztan ezt eltomitsem, mert azert csereltettem nyilaszarot, hogy legyen szigetelesem. Hiaba mondtam, hoyg egyreszt a nyilaszaroknak van "resszellozo" funkcioja, masreszt az ajto feletti bukoablakot _mindig_ kinyitom, ha fozok/sutok (erezhetoen fogy a levego es paras az egesz), nem erdekelte, a torveny az torveny
- paran meg igy jartak az epuletben, _kiveve_ a szomszed, nekik engedtek... Mondjuk, az onkormanyzati lakas, berelni lehet, az elozo lako cserelt benne nyilaszarot. Miert engedika szomszednak es nekem miert nem?
- amikor leszedte az orat, nem tudta ezt mondani? AKkor nem tudtak? Csak igy, hirtelen, ket het utan, amikor orulne az ember, hoyg ujra tud sutni-fozni?

Gondolkodtam a plomba feltoresen, de aztan inkabb ugy dontottem, hoyg veszek 4e Ft-ert egy palackot, 5600 Ft-ert megtoltik es 300 Ft-ert kiszallitjak, 2-3 honapra eleg lesz. Jelenleg mar nagyon unom, hoyg masfel honapja nem tudok sutni-fozni (kaptam kolcson villanyrezsot, de sokat zabal, jo, mondjuk volt, hoyg ejfel utan foztem, ejszakai arammal, de az se egeszseges) egy ilyen idiotasag miatt.

Lehet jonni, hoyg hat ez a torveny, meg azzal, hogy "hu mi lesz, ha veletlenul megfulladsz", de en ugy erzem, hoyg 42 evesen mar eleg felnott vagyok, hogy ki tudjam nyitni az ablakot tuzhely hasznalat kozben es nincs arra szuksegem, hoyg egy lyuk legyen az ajtomon allandoan, foleg nem ennyi penzert.

Na, kiadtam a duhomet, hetfon megvan a palack, heten megtoltetem, aztan vegre ujra tudok kajakat csinalni...

Hozzászólások

Arra azért figyelj, hogy a gáztűzhelyed ha eddig földgázról ment, akkor át kell állítani PB üzemre (új szelepek kellenek és szabályozni kell a levegő-gáz arányt is)! Az új szelepek kb. 1500 Ft-ba kerülnek összesen (4db ennyi) és erre még jön a munkadíj, amit elkér a szerelő.

Hopp, koszi, ezt nem tudtam. Csak jonnek ujabb kiadasok :) (Meg akartam rendelni a PB gazt, megkerdeztem, hog ymi a modja, gazpalackot nem adnak el, csak berelni lehet: 15e kaucio + 100 Ft/nap, vagyis plusz 3e lenne havonta, ha nem vennek...)

De meg igy is jobb, mint lyukat vagatni az ajtoba...

--
http://www.micros~1

Tudsz venni használt gázpalackot, nézz körül jofogas.hu/aprod.hu/stb oldalakon! Kb. 3-4 ezer Forintért szokták adni őket. (ugyanúgy használtat kapsz, ha valahol csereállomáson eladják neked, mert mindig cserélgeted... pl. MOL kúton is cserélnek gázpalackot, tehát az üres helyett kapsz töltöttet kb. 5000 Forintért)

Nekünk egyébként a fürdőszobában van a cirkónk és itt volt hasonló szitu: a szellőzésbe belekötöttek, de végül elég volt csak a belső folyosóra néző szellőzőnyílást applikálni az ajtóra, amit egyszerű és olcsó volt megoldani (furnérlap ajtó) szerencsére.

Koszi, kollegina eladja a meghalt nagyanyja hazaban levot, cserelni meg http://gazcseretelep.hu/

Hat ez az, hogy valami iszonyu dragan kellene megcsinaltatnom, amit utana eltomitenek, hogy ne huzzon be telen a hideg levego...Nesze neked energitakarekossag meg hasonlok :(

--
http://www.micros~1

Halkan jegyzem meg, hogy épeszű szerelő nem fogja megcsinálni neked a cserét - ők ugyanis nagyon jól tudják, mit tartalmaz a GMBSz és a kapcsolódó egyéb szabályozások. Pláne, ha azt látja, hogy a készülék a szolgáltató által lett kizárva a hálózatról. Nulladik kérdés az lesz, hogy miért.

Azt szoktam mondani, hogy vizet, meg még akár villanyt is barkácsoljon, aki akar, de a gáz az nagyobbat szól annál, hogy érdemes legyen vele szórakozni. Igen könnyen rossz helyen (jó esetben a vádlottak padján, rosszabb esetben tepsiben) találhatja magát az önjelölt gázkészülék-buherátor.

Sejtettem, hoyg lesz valaki, meg ha halkan is :) Ott van a gond, hogy ennyi erovel a hajszaritot is betilthatna az ELMU, mert mindig lesz olyan barom, aki a furdokadban hasznalja. Esetleg kotelezhetne a hajszarito vasarlot, hogy vegyen egy olyan kutyut, ami leereszti a vizet, ha azt erzekeli, hogy a hajszaritot bekapcsoltak.

Itt az a kurva nagy gaz, hogy EN ki tudom nyitni a szellozot, amikor hasznalom a tuzhelyet, de arra semmi szuksegem, hogy a jol szigetelo nyilaszaroban legyen egy lyuk. Es ez duhit a legjobban.

Epeszu szerelo kijon es megallapitja, hogy az ajton/ablakon VAN resszellozo funkcio, tehat boven kap levegot (de en direkt rendesen kinyitom) es amugy meg nem az o dolga, ha a T. user fel akar robbanni.

Nem barkacsolok, ezert is inkabb szerelot hivok (pl. a szelepcsererol sem tudtam), eszem agaban sem volt magam bekotni. Amugyis kell a konvektort kipucoltatnom, akkor ezt egybekotom vele.

--
http://www.micros~1

Az elektomos csatlakozóaljzat elhelyezésére is vannak szabályok - ha annak megfelelően van felrakva a konnektor, akkor nem ér el a kádig a hajszárító vezetéke.

A k. jól szigetelt nyílászáródba márpedig KÖTELEZŐ beépíteni/beépíttetni egy megfelelő légbeejtőt, és pont. Ha nem tetszik, nem kell gáztűzhelyt használni. Örülj neki, hogy csak a problémás készülék lett kizárva a hálózatból - van, ahol (jogilag teljesen rendben lévő módon) a gázórát szedik le, és a teljes háztartást kizárják, amíg nem felel meg az összes fogyasztási hely a vonatkozó előírásoknak. Az opcionális résszellőző NEM felel meg, ugyanis a folyamatos, le nem zárható kitételt nem teljesíti. (A sima Aereco-t is el lehet tömni, de az nem üzemszerű állapota, nem véletlenül van rajta a lezárni tilos felirat is) Nem a felrobbanás a gond, hanem a megfulladás, és hiába a te dolgod, de a vonatkozó előírás pont téged próbál megóvni a saját idiótaságodtól.

A szerelő dolga is, ugyanis ő felel azért, amit csinál - példának okáért a gázkészüléknek földgázról PB-gázra történő átalakításáért, aminek során nem szelepet, hanem fúvókákat kell cserélni, illetve a készülék beszabályozását kell elvégezni.

Egyvalamit erts meg: erdektelen, hogy TE kinyitod. Irrelevans a kerdes szempontjabol. Te csak egy ember vagy, el is felejtheted kinyitni. Az a lenyeg, hogy ha NEM nyitod ki, akkor is legyen szellozes. Es lehet, hogy ami neked "boven" szellozes, az a szabalyozas szerint elegtelen. Vagy letetted a gazszereloi vizsgat es megfeleltel az osszes eloirasnak mar, azert mondod ilyen biztosan? Mert akkor elnezest kerek. De egyebkent meg szerintem is erdemes baromira odafigyelni a gazra. Akkor is, ha kurva sok penzbe kerul. Mert az eleted nem er annyit, mint az a ruhes penz, vagy akar az a vacak ablak.

--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

+1.
Illetve itt nem csak róla van szó.
Mi van ha egy év múlva eladja a lakást, és a következő mókusnál baj lesz belőle? Mittudomén... Elfogy az oxigén egy hosszabb főzésnél, gázömlés lesz, a; megfulladnak b; becsenget a debil pistike, hogy miért van gázszag...
Néha meg kell védeni az embereket a saját hülyeségüktől.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Ebben az esetben:
a) miert nem figyelmeztetett az ablakgyarto, hogy majd kell ra szellozot vagatnom? Esetleg ajanlott fel olyan ajtot, amin eleve van szellozo? Kijott, megnezte, hova kerul
b) amikor _leszereltek_ az orat, miert nem figyelmeztetett a szerelo?
c) a szomszednal miert engedelyeztek?

--
http://www.micros~1

Az Aereco légbeejtőt te is megveheted, és külön felszereltetheted, az ablakos azt szállít, amit megrendelsz. A mérő leszerelése azt a célt szolgálta, hogy lehessen szabályosan hegeszteni/átalakítani a lakásban lévő hálózatot. A gázszolgáltató szerelője, aki a mérőt leszedi, nem tanácsadó, nem felülvizsgálatot végez, kérés és kérdés nélkül, így nem igazán van értelme őket okolni azért, mert a visszakötés során hiányosságot találtak. A lakásban lévő hálózat, illetve berendezés megfelelőségét nem a le- hanem a hálózatra való visszakötéskor kell vizsgálni - ez megtörtént, a tűzhely, mint olyan kizárásra került, és ha a megfelelő tervek alapján elkészül a tűzhelyhez a levegőbevezetés, akkor szólsz a szolgáltatónak, kimennek, megnézik, hogy tényleg, és engedélyezik a tűzhely visszakötését. A szomszédnál miért kérdésről kérdezd meg a szomszédot, illetve keresd meg az n darab különbséget a te és az ő esete között.

0. Csak arra regalatam, hoyg "Mi van ha egy év múlva eladja a lakást, és a következő mókusnál baj lesz belőle". Szep dolog rogton a hibast keresni, jo hely lett a HUP.

1. Koszi, gondolkodom rajta. De attol meg szolhatott volna, hoyg bajom lehet belole.
2. Koszi, feljebb mar irtad, miert szereltek le. Ezt nem tudtam. Azert az ugy altalaban erdekes, hoyg keretlenul mindenkinek van jotanacsa, ilyen esetben meg veletlenul sem, a szerelo nyilvan most eleteben szerelt le eloszor uj nyilaszaroval szerelt lakasban gazorat. De gondolom, barki a HUP-rol lett volna, rogton figyelmeztet.
3. szomszed: egyszeru. Harom (asszem, bar neha tobben, neha kevesebben) alkoholista, berelt onkormanyzati szukseglakasban. Ok nyilvan nem veszelyesek senkire. Az onkormanyzatra nem vonatkozik a torveny, mint tulajdonosra.

--
http://www.micros~1

A szerelő szólhatott volna, valóban, de szerintem inkább az ablakos cég felmérést végző munkatársa az, akinek oda illett volna figyelnie, hogy hova kerül az ablak, és szólnia, hogy tűzhely esetén szükséges lehet egy kb. 15E Ft-os légbeejtő berakása. A gásszerelő naponta x mérőt szed le és adminisztrál, közben ellenőriznie kell, hogy minden rendben van-e a mérővel és annak környékén - nem nagyon fog körbenézni a lakásban, hogy a hálózat, illetve a fogyasztási helyek mindenben megfelelnek-e az előírásoknak.

A GMBSz-nek való megfelelést a szolgáltató vizsgálja, tulajdonostól függetlenül. Szerintem más különbség is van a két lakás között, olyanok, amivel "átment" a szomszéd lakás.

Vegulis mindegy, ki szol, csak valaki szolhatott volna, nem ert volna szivrohamkent a tortenet :) Tudom, a torvenyek nem ismerete nem mentesit a betartasuk alol, csak igen szarul erintett. Az elso heten nem tudtam aludni az idegtol, mindig felebredtem - de ez mar az en bajom, nyilvan.

Nem tudom, hany lakast zartak ki itt es hanyat nem, kettorol tudok, amit kizartak, egyrol, amit nem. Szomszedban egy csalad lakott, de a furdoszoba/wc hianya miatt elcsereltek egy masik lakasra, ami az OK tulajdona volt. (ezert van kicserelve a nyilaszaro). Most ugye az "uj" lakasban is megsinaltattak ugyanugy - es szopoagra kerultek velem egyutt. A "regi" lakasuk, ami OK tulajdon lett, pedig nem. Nyilvan nem a benne lakok miatt van, hogy nem lettek kizarva (mint irtam, 3-4 ember, alkalmi munkakbol, enyhen alkoholista-kinezet, nyolc altalanos talan megvan), akkor pedig csak a tulajdonos marad. A lakas ugyanolyan, mitn amire cserelt a regi szomszed, kiveve, hoyg nincs benne vizesblokk.
Szoval nem ertem a logikat es nem, nem azt akarom, hogy a szomszed is legyen kizarva, hanem megprobalni megerteni, miert engem szopatnak. Meg akkor is, ha torvenyileg helyes es igy normalis.

--
http://www.micros~1

Arra meg nem gondoltal, hogy esetleg a szomszednal van plusz szellozes, mert nem lett felujitva a lakas es nem lett egy "kivaloan zaro" ablak beszerelve?

Miert csak a szopatast latod mindenutt, miert nem kezdesz el logikusan gondolkodni?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Mar irtam: a szomszedbol elkoltozott egy csalad, hoyg furdoszobas lakasuk legyen. Ugyanazt a nyilaszaro munkat vegeztettek el az "uj" lakasban , mint a "regiben". Namost, az ujban le vannak zarva, a regibe bekoltozott emberek meg nem...

Miert csak a szopatast? Igyekszem en optimista lenni, de mindig leromboljak.

--
http://www.micros~1

Az épített kamraszekrények az esetek többségében rendelkeznek szellözövel a külvilág felé, és ajtószellözövel a beltér felé. Ez elég lehet a tüzhely levegöpótlására.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Egy ablaktalan szoba a kamra. Mondom, hogy szazeves a haz. Nekem mondjuk van a furdoszobaban ablak, de a szomszednak nincs a kamrajan. Ha lenne, eszrevennem, az is a fuggofolyosora nyilna.

Es most toredelmesen bevallom, nem a konyhaajto folotti bukoablakot szoktam lenyitni, az tul magasan van, hanem a furdoszobaablakot kinyitni vagy ha tul nagy a goz, akkor a bejarati ajtot. A bukoablak vagy nyitva van allandoan (mint most) vagy zarva lesz a futes idejen. A furdoszobaablak van nyitva fozeskor, de az elejen ezt mondom, mindenki meg jobban kirohog. Pedig csak annyi az egesz, hogy a volt kamrabol lett nalam a furdoszoba.

--
http://www.micros~1

Meg mindig nem erted meg, hogy az a baj, hogy neked kell kinyitni, es nem folyamatosan nyitva. Minden, amihez emberi beavatkozas kell, hibalehetoseg, amit ki _kell_ kuszobolni. A "megszakitas nelkuli szellozes" szerinted mire vonatkozik? Csak kerdem.

Egyebkent meg a kamran nem kell ablaknak lenni ahhoz, hogy szellozonyilas lehessen benne. Egy kerek/kocka alaku 20x20-as nyilas mar eleg, raccsal.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Dehogynem ertem :) Es ez zavar engem is. Bar, a zeller emlitette Aerocol megfontolando: en ugyanis azt hittem, hogy egy luykat vagnak es slussz (ilyesmit mondott az ablakos, amikor rakerdeztem) es ott egyfolytaban huzat van. Ez volt az en nagy gondom.De ha van olyan cucc, ami emberi modon megoldja a szellozest, az jo, erre egyszer majd osszegyujtom a penzt.

Namegeccer: ha lenne barmilyen lyuk rajta, az lathato lenne, mert az egyetlen fal, ami nem masik szobaval szomszedos, az a fuggofolyosora nyilik. Ott megyek elotte, ha barmilyen apro lyuk lenne, az latszana.

--
http://www.micros~1

Igen, koszi, utanaolvastam. Eddig errol nem tudtam, lehet hulyenek nezni, de tenyleg abban a hitben voltam, hoyg vagnak egy lyukat az ajtora/ablakra es csokolom.

Ez jo, asszem, ez lesz. Csak azt a mernoki tervezes koltseget kellene meguszni, mert kisse sok.

Koszi!

--
http://www.micros~1

Dohányterméket nem adhat el csak 18 éven felülieknek - ezt ha szükséges, ellenőrizheti is. Webshop esetén ez vajmi bajos lenne. Jövőre meg csak a koncessziót kapott cégek kizárólag ilyesmit árusító boltjaiban vehetsz majd. Meg az aluljárókban a "cigicigicigarettacigi"-s néniktől-bácsiktól...
A mérő le/föl az standard dolog, ha az adott lakás hálózatán valamit hegeszteni kell, akkor mérő nem lehet a helyén. Ugyancsak a GMBSZ írja elő, hogy milyennek kell lennie a nyílt égésterű készülékeknél a légellátásnak - most, hogy jkv. van a hiányosságról, most már a mexívtad ágra kerültél, de a megoldás nem nagy kunszt: van az Aereco-nak nem zárható (illetve hygroszabályozott) légbeejtője, azt kell szakemberrel felrakatni a konyhai ablakra. Ha meg akarsz dögleni, akkor tömd be a légbeejtőt, illetve gátold meg a tűzhely légcseréjét... Ja, elektromos tűzhelyre is lecserélheted, annál nem kellenek ilyen dolgok...

Apró probléma PB-gázzal, hogy a tűzhelyed földgázra van beállítva, ahhoz való fúvókák vannak benne, úgyhogy a palackos PB az igen-igen hülye és hozzá nem értő ötlet. A másik dolog, hogy jó esély van arra is, hogy az adott társasházban ilyen méretű gázpalackot még tárolni is tilos, nem hogy használni.

Attól, hogy 42 éves vagy, a gázberendezésekhez nem feltétlenül kell értened. Egyébiránt ha kapsz egy ellenőrzést(lezárt fogyasztók esetén előfordul az ilyen...), és ott találják a PB-palackot, akkor készülj fel egy kellemes mértékű bírságra is.

En ertem, hoyg nem adhat el, de ki sem irhatja, hoyg mi kaphato?
A gazt feljebb mar megirtam, a szelepet mas is emlitette, de koszi. Nem fogok en nekiallni, nem bizok magamban.

Hmm, ezt eszben tartom, ha jon a leolvaso, akkor elrakom a palackot.

"Ha meg akarsz dögleni, akkor tömd be a légbeejtőt, illetve gátold meg a tűzhely légcseréjét... "
Namegeccer, nem tartozom a sikhulye kategoriaba, ha sutok/fozok, kinyitom az ablakot. Vagyis en szabalyozom, mikor legyen nyitva. Tudom, szivaroghat is (mondjuk az eddig is elofordulhatott), meg ezer modon lehet gond. Csak a valoszinusege mindnek a nullahoz konvergal. (Ha meg nem a tuzhely szivarog, hanem a vezetek, akkor a konvektor hasznalatnal ugyanuyg megfulladok.)

--
http://www.micros~1

Dohányterméket k.régóta tilos reklámozni is. Nem a leolvasásnál lesz gond,hanem a kizárt készüléket és a lezárt csővéget fogják ellenőrizni. Bármikor. És ha belebuksz, akkor hatjegyű kategória lesz benyelendő nyelesbroki.

De, sajnos a gázberendezésekkel kapcsolatban a síkhülye kategória vagy, avagy inkább az a jómagyaros sz@rokaszabályokra verzió? Mondjuk tök mindegy, ha meg...nak, és kompletten kizárják a lakásodat a szolgáltatásból, akkor majd lehet gondolkodni. Egy normális Aereco nem jelent problémát a konyhában, a fűtésszámládat sem dobja meg az egekig - nálunk a konyhában fagymentesítés állásban volt/van a radiátoron a termosztátfej (gyakorlatilag el van zárva a fűtés), nulla a fogyasztás, és mégsincs probléma azzal, hogy a légbeejtő konstans levegőmennyiséget szolgáltat.

A konvektorod zárt égésterű készülék, nem a helyiség levegőjét használja, úgyhogy az egészen más kategória. A témával kapcsolatban javaslom, hogy nézz szét itt, illetve itt.

A PB gazt rossz otletnek tartom en is, es csak plusz macera.

Szerk: Kozben gondolkodtam, ezeknek lehet az a bajuk, hogy _alul_ nincs szellozesed. A buko nem erdekes, nem csak az szamit (bar ra kellene kerdezni, mi van akkor, ha kompletten, tokostol megszunteted). Nalunk az volt a megoldas, hogy az ajtobol le kellett fureszelni valamennyit alul, igy lett also szellozes is.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Talan nem veletlen

Pedig hosszu tavon biztos, hogy koltened kell ra, nem is keveset. En inkabb most rendeznem el a dolgot valahogyan, mintsem a bizonytalan jovobe tologassam a projectet. Nalam is egy, a hazban vegzett gazcsocsere inditotta el a lakasfelujitast.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ha jól tudom, 2007-ben változtattak a gázzal kapcsolatos törvényen.
Ekkortól tilos konvektorral tervezni új lakást, ugyanis a parapet miatt a megtermelt hő jelentős része a szabadba távozik, így rendkívül gazdaságtalan.
Illetve ekkortól változott úgy, hogy lakásonként legfeljebb egy, égéstermékét a légtérbe ürítő berendezés lehet, ez pedig a lakások 99%-ban a tűzhely. Mondjuk ez érdekes,hogy nálad ezt sem engedték. Mekkora a konyha (légköbméterben)? Lehet, hogy túl kicsi, nálam pl. ezért kellett levenni az ajtót a konyháról, hogy ne legyen elszeparálható a lakás többi részétől, így van meg a szükséges légköbméter. (azt hiszem 20 légköbméter kell, de ezeknek az adatoknak utána kellene nézni)

----------
rohamkocka

Nalunk (Romania) ablak/ajto csere utan jott az ellenor es kovetelte, hogy tegyunk gazdetektort. Ez ra van kotve egy, az ora elott elhelyezett szelepre, amit gaz detektalas eseten lezar. A szelepet folszereltuk, a drotokat meg betuszkoltam a kazan moge, detektor meg mindig nincs, azt hazudtam, ott van a kazan mogott, elhitte, alairta a papirt, azota sem zavart senki.

--
FeZo

ne legyel mar darvin dijas, vegyel egy villanytuzhelyet, lofaszt se fogyaszt

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ja. Csak annak meg kell egy komplett új edénykészlet, a vékony, vetemedett aljú régi fazekak/lábasok/serpenyők meg mehetnek a kukába. A villamos bekötés kivitelezése során meg majd jönnek az elektromos hálózattal kapcsolatos érdekességek, még akkor is, ha a tűzhelynek dedikált vezetéket kell kihúzni a mérőhelytől.

Az biztos, hogy kulon megszakitas / kotes nelkuli vezetek, es kulon kismegszakito kell az elekrtomos tuzhelyhez ha szabalyosan megfelelni akarsz.

Nekem papirom van rola es megcsinalhatnam, ha akarnam, de inkabb megcsinaltattam kvalifikalt szerelovel.

Tanusitasom es minden szukseges iratom van rola.

Fogyasztasa meg a gaz altalanydijnal kevesebb, bar en nem fozok sokat. A suto resze ami zabal.

Termeszetesen "normalis" minosegi fozolaprol van szo.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

>A suto resze ami zabal.

vajon megéri-e mégis a dupla fogyasztás, ha van egy recept, miszerint állítsd 180 fokra 25 percig, annyira állítod és az étel mindig tökéletesen sikerül? míg gázsütőben: na most hány fokos, mikor is raktam be, azért még egyszer meglocsolom a biztonság kedvéért még öt percet hadd süljön, azannyát odaégett az alja, felül meg sületlen, stb.

Sőt sok ember pedig "triple pay"-t vesz, mert az olcsóbb, ekkor jön a régi vicc. Apa hazamegy leül a gép elé internetezni... - Nem megy. - Leszarom... Bekapcsolja a TV-t - Hangyák harca - A p...ba - Felveszi a telefonkagylót tititi (jó tudom mindenkinek van mobilja)
Ezzel ellentétben rohadt ciki hogy ha nincs áram nincs meleg kaja...
Persze ez meg elég ritkán, kvázi rövid ideig nincs. (már ha szerencséd van és MO-n élsz, és jó ellátású helyen) Azaz ez is csak kényelmetlen...

Ez a triple play is furcsa dolog...UPC harmas van, bar a tevet sose neztem, ig ygondoltam, lemondom, minek fizessem. Kiderult, hogy a husegido csak a telefonra+netre jart le egy ev utan, a tevere csak novemberben fog. Koszonom. (Vagy atvert az ugyintezo, igy havi 3e Ft-ot fizetek pluszban)

--
http://www.micros~1

Nezd, probalom mindenhol megfogni a penzt, mert keves. A villanytuzhely pont annyival fogyaszt tobbet, hoyg volt, ejfelkor foztem, mert akkor mar ejszakai aramrol ment a rezso. Oke, hogy szinte csak hetvegen fozok, egyedul elek, de akkor is sok a fogyasztasa.

Ha majd nem lesz "gazartamogatas", akkor vezsek villanytuzhelyet.

--
http://www.micros~1

Azert sztem ez messze van a Darwin-dijtol, mindenki ugy beszel, mintha naponta szazasaval robbananak fel tuzhelyek vagy fulladnanak meg emberek. Fentebb irtam a hajszarito es a kad esetet, szoval erovel senkit nem lehet megmenteni magatol. A heti egy-ket alkalommal fozesnel meg kepes vagyok kinyitni az ablakot/ajtot, mert nem erzem jol magam (ha elfelejtenem, akkor is feltunne)

Namindegy, leirtam a velemenyemet, akkor is ebben a formaban faszsagnak tartom a torvenyt.

Azt meg hozzafuzom, most csereltek ki a csoveket, "kicsereltek" a hegesztest rajtuk :), szoval eleg kellemetlen lenne, ha a gazmuvek reszerol atvettek volna olyan munkat, ami fel ev mulva szivarogni kezd. A regi vezetekkel sokszor nagyobb esely volt egy ilyen balesetre.

--
http://www.micros~1

A hajszárító vezetéke a szabályosan szerelt konnektortól nem ér odáig. Az más kérdés, hogy a luk méretű fürdőszobában hogyan és miként vannak felbarkácsolva a konnektorok. Attól, hogy f.ságnak tartod, még be kell tartani. Azt tudtuk, hogy újrahegesztették a szükséges helyeken a csöveket (emiatt kellett leszedni a mérőket, elektromos analógiával élve mielőtt belenyúlsz egy készülékbe, kihúzod a konnektorból), és utána nyomáspróba, majd mérő vissza. A légbeejtő egyébként nem az esetleges szivárgás miatt kell, hanem a nyílt égésterű berendezés üzemszerű működése során elfogyasztott oxigén pótlásához, illetve ahhoz, hogy a helyiségből el tudjon távozni az égéstermék pl. az épület szellőzőrendszere felé, amibe általában a fürdőszoba/wc van bekötve, de néhol a konyha is.

Igen, ennek utanaolvastam (meg az atvevo is mondta, hoyg "legellatasi terv", aminek mar a neveben is benne van, hoyg mire valo, plusz aznap megkerdeztem epuletgepesz ismerost is, szinten azt javasolta, hoyg csinaltassam meg).

Az epuletnek nincs szellozorendszere, mint emlitettem a konyha/eloszoba a szabadba nyilik (fuggofolyoso). Annyira regi haz, hogy nekem szerencsem van, az elozo tulajdonos gondoskodott a kamra WC/furdoszobara valo atalakitasrol, a tobbiek kozos WC-t hasznalnak es lavorban furdenek (mar ahol nem lett atalakitva)

A legdobbenetesebb egyebkent az un. szukseglakasok: 6 m2, ablak nincs, csak ajto....Elotte mosokonyha volt...

--
http://www.micros~1

Komolyan mondom, beszarok.

Évente 10-20 ember (köztük gyerekek) is meghalnak, mert túl jó az ablakszigetelés, a gázművek be akarja tartatni a törvényt, emberünknek arról sincs halovány lövése sem, hogy a földgáznak és a PB gáznak más a Wobbe-száma és emiatt nem csereszabatosak, példálózik a hajszárítóval, holott ha kádban hajszárítózik legfeljebb ő tud megmurdelni míg ha gázzal kókányol magára robbanthat egy 6 emeletes bérházat is 30-40 hullával, és mindehhez mi a végkövetkeztetése? Na mi??? MI???

Hogy ezért is az Orbán a hibás!

Mintha az Index politika fórumán lennénk, tisztára olyan fíling.

En is beszarok. Hol a picsaban olvastad, hoyg en azt irtam, "Orban a hibas" ? Egy dolgot irtam:
- kurvara latom, hogy a bankok megadoztatasa/deviza vegtorlesztes es az en forinthitelem emelkedo tendenciaja kozott osszefugges van. Ehhez eleg nyolc altalanos, nem kell kozgaszdasznak lenni. Sot, a jozan paraszti esz is eleg. Azt is latom, hoyg tobbet fizetek a kozmuvekert, mikozben vizorat szereltettem, ejszakai aramot vezettem be, nyilaszarot csereltem. Megis kevesebb penzem marad, mint tavaly, pedig elvileg megtakaritasomnak kellene keletkeznie.
- a fenti torvenyeket egy szoval sem mondtam, hogy "a Zorban hozta", lovesem sincs, melyik kormany idejen hoztak, de ha neked ebbol is az jon le, hoyg en itt a jelenlegi koaliciot szidtam, akkro gratulalok, tenyleg jobb helyen vagy az index polforuman es polblogjain, mint itt
- ha esetleg egyeb helyen olvasottakbol kovetkeztetted ki, hoyg sztem "Orban a hibas", akkor ne hoborogj, hanem ird ide. Tudod, nema gyereknek....

--
http://www.micros~1

A kormány azért van, hogy ha valami nem tetszik, és a feleséged nem lehet hibás akkor legyen valaki akit okolhatsz.
Persze ettől a jogszabályi környezetért a kritika csak oda mehet ahova küldik. Az egy teljesen más kérdés, hogy jelenleg ennek nincs alapja, mert ha nem is tökéletes, de jelenleg a cél a katasztrófák elkerülése.
Jelen esetben talán a gázérzékelő <--> automata kioldó kombó azért csak megoldás lenne a nyílászáró vágása nélkül nem?

Most a bejárati ajtóba kértek lukat, vagy az ablakkeretbe építhető légbeejtőt kérték? Vagy inkább a szoba felé kell légcserét biztosítani (hogy meglegyen a szükséges helyiségtérfogat), _és_ mellette a légcserét biztosító légbeejtőt írták elő?
A szivárgásjelző nem alternatíva, mert más a célja. Mivel az égéstermék összetételét nem lehet vizsgálni nyílt égéstér esetén, így gázelemzővel nem tudod megoldani azt, hogy tökéletlen égésnél lezárjon a berendezés.

Konkretan azt kertek, hoyg keszitessek "legellatasi tervet", erre mondta az epuletgepesz ismeros, hoyg az ajtoba (vagy barhova a nyilaszaroba, nem konkretizalta) vagnak egy lyukat, ahogy a mernok megtervezi. En ekkor kaptam a masodik szivrohamot, mert teljesen erthetetlen, hoyg miert vagassak egy lyukat, a jol szigetelo ajtoba, ami aztan mindig nyitva lesz...Most, ahogy irtad, utananeztem ennek az Aerocol-nak es egesz szimpatikus megoldasnak tunik. Meglatom.

Szoba fele nem mondtak. De a furdoszoabaval sztem meglenne a terfogat (lakas fele a szoba, masik fele a furdoszoba+konyha, lehet par szazalek elteres, de 60-40 biztos nincs). 37 m2 a lakas, olyan 2,5m magas.

Meg mindig az a gondom, hoyg en erzem, ha heti egyszer sutok es nincs kinyitva az ablak/ajto. Paras meleg van es nehez a levego. (Ebbol jottem ra amugy annak idejen, hoyg ki kell nyitnom, meg a regi ajtonal is, mert amugy 35 eves koromig gazt max. csak palackban lattam, szulovarosomban villanytuzhelyunk volt, csak nagyszuleim hasznaltak palackos gazt). Nincs tapasztalatom vele.

--
http://www.micros~1

En mondjuk tudom, de nem is en kezdtem :) Egyebkent tokugyanaz, mint a falvakban tomegevel agyonvert idos embereket latni a kuruc.info szerint. Ezzel szemben igazan valos veszely, amit szepen elsikalt a Parlament: a csaladon beluli eroszak. Evek ota van a Civil Szigeten a NaNe-nek satra, en is ott hallottam eloszor rola, hoyg mennyi ember hal meg evente a csaladon beluli eroszak miatt :(
De ez mar abszolut mas tema :)

--
http://www.micros~1

Kőművesmunkában, ami elakadt, tudnék segíteni. Ha kell.

Az esetedet megértem, a közös költség nálunk is emelkedik, de nem akárhogyan.
A közös képviselő fekete cége csinál minden kivitelezést, ha meg nem, huppan a jutalék. Ha a ház fizetésképteen, a özös képviselő azért veri az ajtókat, hogy a számlája kifizetésre kerüljön...
Sok munka van elvégezve, de a legtöbbje szerintem a kutyának se kellett volna.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

gázosokat el kell hajtani, mindenhol hatóságnak képzelik magukat. Meg a kéményseprőnek nevezett pénzbehajtó maffiát is, Legközelebb fel fogom őket jelenteni fiktív számlázás miatt (nem történik munkavégzés).

Elhajtja őket, rendben - de viszik a mérőt is, és hidd el, fűtés nélkül fagyoskodni nagyon sz@r dolog (a visszaszereléssel, illetve az azt megelőző műszaki átvétellel és nyomáspróbával nem szoktak sietni). Ha meg nem jutnak be a mérőt leszedni, akkor sajnos a következő elzárónál, ami a társasház egészét érinti, ott fogják elzárni a gázt. Egyébként meg jogosan - ugyanis a nem megfelelően kivitelezett/karbantartott gázhálózattal/berendezésekkel nem csak önmagát veszélyezteti a fogyasztó, hanem másokat is.

Hajaj, hany embernel nem jutottak be itt a lakasba...ugy tudom, csak hatosagi segitseggel.
Egyebkent azert is lett most cserelve a gazcso, mert szivargott (marmint a hazban) es ha telen tortenik valami a kornyeken, minket is kizarnak es nem kapcsolnak vissza. Szoval a kozos kepviselo elorelato volt es en egyetertettem vele, inkabb csereljek ki. Csak ezt nem sejtettem elore.

Mindegy, masfel honapig stresszeltem magam rajta, most meg megirtam. Mar ettol jobban vagyok.

--
http://www.micros~1

A kemenyseproket egy lakotelepi, kp. futesu lakasban en se ertem, de ez egy dolog.

A gazosokkal szerintem nem szabad kukoricazni, ahogy a villanyosokkal se. Barmi van a lakasban, amirol nem tudsz, halalos veszely. Inkabb kifizetem azt a penzt, ami kell, hogy minden fasza legyen, mert az eletem egyszeruen tobb nagysagrenddel er tobbet.

A kemenyseprok tolem sose kertek penzt, meg semmit szerencsere. Kijottek, megneztek a falon a kemenybe vezeto lyuk helyet, meg mindig kopott, meg mindig sarga, akkor jo, felveszik a jegyzokonyvet, elhuznak. Ki lehet birni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Minthogy a csodalatos unortodox gazd. politikank miatt felevente emelkedik a torlesztom 5e Ft-ot (forinthitel), az AFA sem csokkent,

Na szóval itt teccett orbánozni.

Sztem tulerzekeny vagy. Nem mondtam egy szoval sem, hogy "patasorban a hibas", de en ugy erzem, igazam van abban, hogy valami nagyon el van baszva. Nem csak jelenleg, sztem az utobbi 60 evben eleg idiota gazd.politikat vittunk, de most nem duhonghetek azon, hoyg a Kadar-rendszerben mindent feleltunk es hiteleket vettunk fel, ha jelenleg a torlesztoreszletem konkretan a jelenlegi kormany miatt emelkedik...En legalabbis igy erzem.

Unortodoxnak meg nem en neveztem, bar teny, hoyg amiota hallom, azota ezen rohogok es - gyarlo az ember - eloszeretettel fuzom be a mondataimba, pl: "ez a gep is unortodox modon allt le" vagy hasonlok.

Az az igazsag, hogy nem vagyok penzugyminiszter: bevetelt nem tudok novelni, csak kiadast csokkenteni. Meg egy tetelt latok a koltsegvetesben, ahhoz viszotn nagyon nem szivesen nyulnek: havi 10e megy el arra, hoyg hetvegen enyem a gyerek, setalunk, jatszoterezunk (most hetvegen a Gyerekvasutat neztuk meg), ekozben fagyi, lufi, belepo, kaja, ponilovaglas, miazmas elmegy havi 10.

Namost, ha tovabb nonek a terheim (mert nem latom, miert is csokkennek), akkor mar csak ez az egy osszeg marad, amin sporolni tudok es nagyon morcos leszek (legabbis a majkrem/parizer duonal keves aljasabb kajat ismerek, de meg esetleg ott is tudok sporolni, mittomen, csak fel majkrem naponta, de a kenyer is tul draga ahhoz, hoyg azzal lakjak jol, mint a '90-es evekben).

--
http://www.micros~1