Globális IPv6 rajt

Fórumok

2012. Június 6-án lesz a IPv6 hivatalos kezdő napja. http://www.worldipv6launch.org/
http://www.worldipv6day.org/

A magyar vonatkozásáról tud valaki valamit?

Hozzászólások

A tavalyi IPv6 rengeteget lendített a dolgon, nagyon sok szolgáltató aktiválta az IPv6-ot. Nekem (bár pont nem számít semmit) már szinte az összes cuccomon IPv6 van és új rendeszereket már csak IPv6-only belső hálózattal építek. Visszatérve a témához, nem tudom, hogy az idei IPv6 day is fog-e akkorát szólni, mint tavaly. Szerintem nem.

Jól is van ez így, szép lassan bejönnek az IPv6-os eszközök, a régi IPv4-esek meg kikopnak, valamint egyre több tartalom lesz elérhető IPv6-on is a dual-stack jegyében, ezzel pedig elmarad a világvége/pánik/IPv4-es címek fekete kereskedelme/amit még jósoltak. Az itthoni routerem pl. már tudna IPv6-ot, ha az osztrák UPC adna.

Itt van néhány név, amit érdemes lehet megnézni: http://ipv6forum.hu/tagsag

Amúgy szerintem "globális" szinten nem lesz annyira sok jelenség, mint amennyi lehetne/kellene. Viszont például a Schönherz Zoltán Kollégiumban 1000++ elemű hálózata (végpontok, DNS, szerverek, stb.) teljesen IPv6-os lesz addigra, ami már majdnem elkészült.

A magyar UPC-vel mi a helyzet ezen a téren?

[troll]
Ez de jó a pdf-ben:
- Stabilabbá válnak a UPC csatlakozásai az IPv6 bevezetését követően?
* A hálózati stabilitásra ennek várhatóan nincs semmi hatása

Tehát ettől sem lesz stabil?
[/troll]
--
"A herceg én vagyok."

Ja, jelez a wc a FB-re hogy nem hajtottad le az ülőkét. A guminő statisztikát küld a gyártónak. A cigi árát a dobozok visszajelzése alapján emelik.
Letiltják majd a kocsidat, mert nem felelt meg az eu körny. véd szabályainak.
Simán szoftveresen kinyírják az elektro cuccaidat.

Hogy 84 igazán 84 legyen.
Ha Maxwell látná ezt a kupit, befizetne egy körre. :)

subscribe (T-Kabel, Cisco EPC kabelnettel es IPTV-vel, tavaly kokemenyen kimaradtunk a jobol)

Idén, érdeklődés hiányában elmarad :)

gondoltam trey ir rola 1 cikket de semmi.. (vagy esetleg 1 poll)
osszefoglalom a "mai" nap esemenyeit: a google *minden* szolgaltatasa elerheto ipv6 alol, ennyi
erdekes statisztika: http://goo.gl/c9Rmmt jo valamibe elso lenni :P, igaz itt az en varosomba csak par napja megy a cucc
2011 oktober 11 ipv6 "test" bejelentese
2012 junius 6 braggin'

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Digi-nek írtam, hogy mikor lesz elérhető IPv6, de egyenlőre válaszra sem méltattak.

Ha olyan ül ott, mint akivel egyszer én beszéltem, akkor valószínűleg épp azt próbálja megfejteni, hogy mi is az az IPv6. De lehet, hogy épp azt keresi, hogy kell kinyitni a levelet.
Néhány ügyintéző enyhén nem ért a témához. (csak nem értem minek van akkor ott?...)

Már jó ideje keresem a választ rá, de a google is csak ezt dobja ki: http://ipv6.co.hu/2011/05/sixxs-digi-pop-ipv6-teszt/ irkáljak össze-vissza és talán kapok valami tunnelt ha jól értem a leírást.. úgy döntöttem marad a he-s tunnelem :))

--
openSUSE 11.4

A Sixxs-hez bejutni nem egyenlő egy sima regisztrációval, ők így működnek. Cserébe a Digi-s pop-ok nagyon jók, országon belülről még nem találkoztam 10ms fölötti pingekkel, és a max sebessége is korrekt.
Egyszer talán a Digi is eljut oda, hogy az ügyfeleknek is ad natív módon v6-ot, addig meg jó a Sixxs-es pop-juk. :)

Ezt olvashatnák a lusta szolgáltatók és a lusta hálózati adminisztrátorok is, akik még mindig kötik az ebet a karóhoz IPv4 szinten. Mondván, hogy "ejj ráérünk arra még"

Az még ipv4 el is van, szerinted mi lenne ipv6 al ? :D

Ott kezdjük, hogy ipv6 nagyjából akkor működhet jól, ha te adod a végponti eszközt (mi nem adunk ilyet). Így már eleve csak szopás lehet, mert ki tudja kinek milyen routere van/volt/lesz és az hogyan reagál majd.

Az ipv6 ügyfél szempontjából lényegtelen, 98%-nak, ha bejön a face/youtube/insta stb akkor van net ha nem akkor nincsen. Tök mind1 hogy ipv4 vagy ipv6, azt se tudja miaz. 

Semmit nem nyerünk az IPv6-al, csak plusz gondokat, azt meg ki akar ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Lehet, de minden szolgáltató már beállt IPv4-re, akár NATol akár nem NAT ol. A routing tábla nem érdekes mert most is működnek, és ha 1000 el csökken a tábla, se hoz semmi újat. CPU is hasonló.

És az ügyfelek 98% a social média / streaming szolgáltatók  menjenek, nem érdekli sem ipsec, se a közvetlen kapcsolat se semmi. Rövide ha van youtube van net, ha nincsen akkor nincsen et.

Szóval minden a matekon múlik :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Hogyan allt volna mar be? A forgalom egyre no, az end-userek szama is no. Vehet ipv4-et egyre dragaban, vagy CGNAT-olhat egyre nagyobb es dragabb eszkozokon, amik persze sokat is fogyasztanak.
Egy comcast vagy telmex nagyon gyorsan felkapja a telefont, ha pl egy youtube/netflix stb valamiert nem megy IPv6-on es NATolnia kell a sok-sok usert.

Vehet ipv4-et egyre dragaban,

Nem feltétlen vesz, hanem NAT-ol, ahogy eddig is. Ha 1 public IP mögé mondjuk 30 ügyfelet rak (van aki 40-50 et stb) akkor egy C osztállyal is kiszolgál 7-8000 ügyfelet. 

Az ügyfélszámokat nézve, a nagyokon (digi,voda,telekom) kívül talán csak a Tarr kft. akinek 100e nagyságrendben van ügyfele, a többi "kis" szolgáltató pár ezres/tízezres kategória.

 

vagy CGNAT-olhat egyre nagyobb es dragabb eszkozokon

A fentiekből kiindulva,  csak a "nagyok" CGNAT olnak.

Fedora 38, Thinkpad x280

Én nagy IPv6 párti vagyok, weboldalakat, VPS-eket vagy úgy bármit lehetőség szerint IPv6 támogatással lövöm már csak fel. Az viszont igaz, hogy endusereknél maximum szolgáltatói eszközzel működhet rendesen, vagy akkor, ha van kellő affinitás beállítani a saját routeren, már ha épp nem bugos / hiányos az implementációja valamely komponensnek. Etéren én MikroTik-en ugyan csak sokat foglalkoztam/ok a dologgal, de érzésre ez inkább hobbi, az évekkel ezelőtt jósolt IPv6 robbanás a mai napig nem történt meg, sőt, amíg nagy szolgáltatások működnek IPv4-only (pl. a Discord), addig szerintem nem is fog. Leszámítva azokat a torrenteseket akik a sebességre / adatforgalom mennyiségére mennek, és azokat a gamereket ahol szükséges a közvetlen nyitott port, egyre kevéssé van ilyenre szükség. Azt a réteget, akik csak azt akarják, hogy működjön, már cloud-os kamerákkal, cloud-os játékokkal és társaival "kényeztetik" el a gyártók, fejlesztők, tehát ahogy én tapasztalom a saját publikus IPv4 cím iránti igény drasztikusan visszaesőben van, azoknak meg a nagy hazai szolgáltatók tudnak jelenleg adni címeket, még a Telenor is mobilneten.

TheAdam