Alumínium házban érkezik az Amiga Mini

Címkék

Commodore Amiga Mini #1

Tavaly novemberben jelentette be a Commodore USA, hogy immár Intel Core i7 processzorral is kapható az "új" Commodore 64. Most egy újabb bejelentést tett a cég: rendelhető az Amiga Mini.

A weboldal szerint az Amiga Mini egy igazi apró erőgép. Benne a piacon kapható leggyorsabb quad-core Core i7 processzorok egyike kapott helyet. Háza 100% alumíniumból készült. Ezüst és fekete színben vásárolható.

Benne slot-load Blu-ray lejátszó található. Építhető bele 2 darab 2,5 inches merevlemez. Elejébe AMIGA, tetejében Commodore jel gravírozva. Méretei: 197mm×197mm×75mm.

Commodore Amiga Mini #2

Paraméterek:

  • A massive 16 Gigs of fast DD3 memory.
  • Integrated nVidia Geforce GT 430 Graphics with 1 Gig of DD3 memory.
  • The ability to drive 3 monitors displays.
  • HDMI, 2-Dual DVI and DisplayPort output. (includes VGA adaptor)
  • 7.1 channel high definition
  • 6 Gb/s SATA for incredibly fast HD reads.
  • 4 USB 3.0 and 4 USB 2.0 ports for exceptional external data access.
  • A slot loading Blu-ray drive that can also write DVDs.
  • 2 WiFi antennae for outstanding signal reception.
  • A 1 Tb Hard Disk to store video and personal data.
  • Optional 300 or 600 Gb SSD drive for lightning quick load times.

Operációs rendszerként a Linux-alapú Commodore OS Vision-t kínálja a cég a géphez.

Részletek a termék honlapját.

Hozzászólások

Ezek hogy nem mennem csődbe? Pénzt mosnak vagy mi a szösz?

Azt hiszem, hogy ez a bolygó tényleg megérett a pusztulásra.

És ez mi a búbánatos istennyilától Amiga? Nem a ház teszi a gépet...
-----
A szoftver a számítógép azon része, melyet szidni lehet.

Nem. A Mac azért Mac, mert azonos dizájn, és folytonos kompatibilitás volt a soron következő hardware és OS verziók között. Namost ez itt mihez hasonlít? Attól, hogy valamilyen emulátort vagy Amiga OS utódot ráreszelnek, semmi köze nem lesz az akkori Amigához. Ahhoz egy mai világban jelentős OS-t kéne csinálni, egy mai piacon innovatív hardware-rel.

Amigából is lehetett volna Mac, a Commodore-ból meg Apple, eleinte ugyanolyan innovatív volt a legtöbb termékük. Végül nem lett, ez itt fenn a No 125 Mac mini klón, valószínűleg túlárazva, szemét minőségben elkészítve egy Amiga matricával, ahogy mások is mondták, hullagyalázás.

"Attól, hogy valamilyen emulátort vagy Amiga OS utódot ráreszelnek, semmi köze nem lesz az akkori Amigához".
a Macintoshnál ugyanúgy emulátorral oldották meg a kompatibilitást.

"Ahhoz egy mai világban jelentős OS-t kéne csinálni, egy mai piacon innovatív hardware-rel".
semmivel sem kevésbé innovatív, mint egy szintén Intel alapú Apple Mac PC. a CommodoreOSen még valóban lenne mit fejleszteni ahhoz, hogy egyedibb legyen és eltérjen a Gnu/Linux fősodortól, de részemről egyelőre inkább egy C=os mint egy Ubuntu Unity.

"Amigából is lehetett volna Mac, a Commodore-ból meg Apple, eleinte ugyanolyan innovatív volt a legtöbb termékük".
nem ugyanolyan volt, hanem sokkal innovatívabb a kor Macintoshainál, PCkről nem is szólva.

"Végül nem lett, ez itt fenn a No 125 Mac mini klón, valószínűleg túlárazva, szemét minőségben elkészítve egy Amiga matricával, ahogy mások is mondták, hullagyalázás".
te már szereztél egyet belőle és le is tesztelted? vagy csak egy jóleső csattanós hasraütés után tetted ezeket a megállapításokat a hw minőségére vonatkozóan?!

" Macintoshnál ugyanúgy emulátorral oldották meg a kompatibilitást."

És a legacy alkalmazásokat integrálták az új alkalmazásokkal. Meg amúgy az egész MacOS kezelőfelületen borzasztóan kevés dolog változott. A Windowshoz hasonlóan folytonos és mégis innovatív volt. Az Amiga a Commodore után mennyit fejlődött?

"semmivel sem kevésbé innovatív, mint egy szintén Intel alapú Apple Mac PC"

Na innentől komolytalan az egész. Az Amiga is váltott architektúrát, nem azon múlik a macintoshs-ság vagy az amigaság.

"nem ugyanolyan volt, hanem sokkal innovatívabb a kor Macintoshainál, PCkről nem is szólva."

Ebben lehet hogy igazad van. A kulcsszó a volt.

"te már szereztél egyet belőle és le is tesztelted? vagy csak egy jóleső csattanós hasraütés után tetted ezeket a megállapításokat a hw minőségére vonatkozóan?!"

Nem vagyok olyan helyzetben h mindenből szerezzek és teszteljem. Ezt fotosoppon láttam csak (a linkelt kép nem fotó), a mac minit meg közelről. Ezen baszomnagy hűtőrács van és gagyi az egész. A mac mini meg nem.

DD3 memória az milyen? Ddouble density? (nem trey írta el...) Az 1 Terabites lemezről nem is beszélve

Ha már Amiga (nem mintha ez az Amiga Mini Amiga lenne), valaki készíthetne valamiféle korszerűsített Deluxe Paint-et, azért nagyon oda vagyok pixelgrafikához.

Hullagyalázáshoz hulla kell. A C64 nem halt meg. Nálam a lakásban az élő példa. :)
Valóban hülyeség az amiga felirat, ha egyszer nem az van benne és nem is hasonlít a régi amigákra. A C64 külsőbe öltöztetett pc nekem bejön. Hiába még mindig nagyon szeretem az első gépemet. . .

a láncszemek Amigánál is megvannak, sőt még több párhuzamos láncszemág is:) arról nem is beszélve, hogy egy ami dafault Macen egy m68k classic MacOS alkalmazást nem tudsz elindítani, sőt a Lion óta már OSX/PPCset sem. Amigánál máig működnek a csillió éves m68k binárisok is.

Az Apple féle architektúraváltás egyáltalán nem ugyanaz, mint a Commodore USA féle zsidóskodás.

Egy bádoghulladékot Amiga-nak kinevezni már informatikatörténeti okokból is közfelháborodást kell okozzon.

Nem sok üzleti etika van egy LLC alapításában a Commodore és Amiga márkanevek kannibalizálásra.

Na akkor tekintsünk bele kicsit az amigás világ belsejébe és a névhasználat körüli mizériákba. Kb. 2000 környékén egy Amino Inc. nevű kis amerikai cég megvette a Gatewaytól az Amiga név használati jogát, majd felvették az Amiga Inc. nevet. Ezekután - miután elutasították a bPlan és a MorphOS fejlesztők ajánlatát, hogy a Pegasos/MorphOS legyen a next-gen Amiga, megbízták a Hyperion Entertainment névre hallgató céget (és egy azóta már nem létező, Eyetech nevű angol céget), hogy szállítsák le a "következő generációs amigát". 2003-2004 környékén megszületik az AmigaOne márkanév és a PowerPC natív Amiga OS 4.0.

Ugorjunk kb. 2009-be. A sorozatos késések és a pénzen meg a jogokon való marakodás miatt az Amiga Inc. és a Hyperion összeveszik, majd a Hyperion sikerrel pereli el az AmigaOne és az AmigaOS márkaneveket az Amiga Inc.-től. Az Amiga név használati joga viszont az egykori Aminonál marad.

A Hyperion és hozzá csatlakozó, hardvert gyártó A-Eon és ACube cégek mindent megtesznek, hogy saját magukat tüntessék fel az Amiga valódi örököseinek, ezért pl. az AmigaOne X1000 gépek nevéből elég sűrűn elmarad az "One" kitétel, és sok helyen Amiga X1000-ként van emlegetve. Az egykori Amino-ról mindenki azt hitte, hogy eltűnt a süllyesztőben, azonban - mivel az Amiga név továbbra is az övék maradt - úgy döntöttek, hogy ha már az amigás világgal nem jutottak dűlőre egy évtized alatt sem, eladják kilóra. Így született meg az Amiga névre hallgató Androidos telefon (egy másik, azóta már eltünt(?) cégtől) és a fenti "Amiga mini" is a Commodore USA-tól, akik egyébként a Commodore nevet is hasonlóképpen vették meg.

Persze a Hyperionnak ez nagyon nem tetszik, emiatt megy az ügyvédi felszólítás c. duma, amit Chip (ismert Hyperion/OS4 fan) is említett. Nem mintha ezeket komolyan kéne venni, a Hyperion pl. egy évtizede állítja konzekvensen, hogy a MorphOS illegális, meg nyomatják a FUD-ot minden fórumban, de jogi akcióra sosem tellett. Gondolom most a Commodore USA-val szemben is ez a taktika jön, mondom ezt annak ellenére, hogy a Commodore USA-t én is beszántanám legszívesebben, de legyünk már tényszerűek.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Amigában nem vagyok túl büfé.
Utolsó emlékem róla egy 72 órás Ports of Call, aztán Karacsinál elsüllyedtem :)) Kb 23-24 éve.
Szóval.
Mint fan/user, szerinted egy combos ARM SoC-ra épülő lapból lehetne valami Amiga like cuccot faragni? Pl. Rpi? (OK, nem lesz bináris kompatibilitás)
Lehetne a neve pl. ARPI. :D

Raspberry Pi-re allitolag reszelik az AROS portot. De reszleteket nem tudok, nem kovetem annyira az AROS-t. Amigas rendszer barmi kb. AROS port kerdese, mert ahhoz van forras. Vagy csinalsz egy tetszoleges PPC/barmilyenbigendianCPU alapu hardvert, es fizetsz mint a katonatiszt a Hyperionnak vagy a MorphOS csapatnak.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Hát én mobiltelefóniából meg kézikonzóliából jövök és arrafele minden ARM alapú kütyü littleendian az a helyzet... Szóval lehet, hogy az elméleti lehetőség megvan, hogy menjen bigendianban is, de nem szokás. Sajnos.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Értem én hogy trolling attempt, de ezen a legtöbbünk - amigásként - már rég túlvan, max. nosztalgiából toljuk. Amit viszont szeretnénk megtartani, az a rendszer 27 éve töretlen bináris kompatibilitása. Lehet, hogy faszság, de ez már rég csak egy hobbi, és kinek mi a szempont. Ahhoz viszont, hogy a 68k-s/PPC-s bigendian binárisok és a bármilyen egyéb binárisok közös AmigaOS környezetben tudjanak futni, szükséges, hogy a közösen használt rendszerstruktúrák formátuma egységes legyen. Ezért kell az, hogy bármi is a host proci, lehetőleg bigendianban működjön.

Az alternatív megoldás, amit pl. az Amithlon kapcsán már kiaknáztak, hogy egy "bigendian" kódot fordító x86 GCC-t csinálnak, így pl. lehetővé vált natív x86 driverek futtatása az AmigaOS 68k-s környezetén belül. A probléma, hogy az ilyen módon rengeteg byteforgatással megspékelt "natív" kód alig volt gyorsabb mint a JIT-es 68k emuban futó, így sok értelme nem volt. De technológialag lehetséges és meg is csinálták.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ezt egyikünk tiszte sem eldönteni... De még OS komponensek is vannak, amihez nincs forrás, ezért a 68k binárist használjuk PPC-n is (pl. ARexx, ami magával von egyből félcsillió megírt scriptet is). Vagy pl. mai napig vannak zárt forrású 68k-s fejlesztések, amelyek a fenti "hülyeség" miatt szépen működnek a PPC-s rendszereken is. (Pl. az éppen nemrég frissült twittAmiga.)

Arról nem is beszélve, hogy pl. van magyar csóka is (hi Lázi!), aki lassan évtizedes távlatokban használja ugyanazt az amigás szoftvert a munkájához (plottervezérlés, feliratkivágás) és igencsak örül neki, hogy működik a régi bináris döccenés nélkül.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Most a szemelyes velemenyemtol eltekintve, es feltetelezve hogy valakinek tetszenek ezek a torzszulottek: van ennek tobb ertelme, mint egy Dacia Loganra (nem elvitatva, hogy a Dacia Logan a tobbsegnek boven megfelel mint jarmu es hasznalati eszkoz, sot), Rolls Royce hutomaszkot meg ilyesmit biggyeszteni, es azt hinni hogy menok vagyunk? Autoban ezek a jajdecsunya blogon vegzik es korberohogik oket...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nincs, bár a Commodore és Amiga vonalak Rolls Royce-hoz hasonlítása is megérne egy misét. Értem én, hogy sokaknak nosztalgikus emlékei vannak pattanásos tinédzser korukból, amikor még ezek a gépek menők voltak, de azt is meg lehet érteni, ha vannak, akik túl tudtak lépni ezen a világon.

--
trey @ gépház

8 éve egy Pegasos II/MorphOS páros mögött ülök idehaza. Bár erre többen megmondták, hogy ez nem is Amiga, és így igazából pl. a fenti csoda után büszke is vagyok rá, hogy nem az. Ha gondolod lefényképezem, hogy kép is legyen róla.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Charlie, nagyon jol tudod, hogy annak a bandanak aki ezt a gyalazast probalja megcsinalni, semmi koze az Amiga es - ahogy most olvasom - meg a Commodore nevhez sem. Ennyi erovel Schmitt Palikank is bejelenthetne egy sajat Apple iPad-et extra copy+paste funkcioval, akkor nem lenne valodi ha errol weboldalt is csinal.

Amiga tulajdonos sosem voltam, mert sajnos anyagilag egy új cipőt sem engedhettünk meg magunknak akkoriban, amikor az fénykorát élte, de 1984-től használtam napi szinten C16, C+4, C64 számítógépeket. Szerettem is velük foglalatoskodni, de mégsem szaggatom meg jajveszékelve a ruhámat annak láttán, hogy PC-t árulnak 2012-ben Commodore felirattal.

Mire szeretnél kilyukadni? :)

--
trey @ gépház

Azért kérdeztem, mert volt egy ilyen mondatod:
"Amiga vonalak Rolls Royce-hoz hasonlítása is megérne egy misét"

Mindenféle nosztalgikus izét félretéve én a mai napig úgy érzem, hogy felépítésében, átgondoltságában még most is versenyképes a mai OS-ekkel. Az a szerencsétlensége, hogy a Commodore nem tudott vele mit kezdeni a pre-PC korában. Ha az általam használt OS-eket sorrendbe kellene állítanom, akkor nálam ez a sorrend:
Amiga OS=>Mac OS X=>Linux=>Windows
Mivel mindegyiket évekig használtam, így tudok véleményt mondani, de mondjuk BSD-ket, vagy BeOS-t nem.
Jó lenne látni egyszer egy x86-os portot a 4-es AmigaOS-ből és az összes szükséges Amiga programból, de nyílván ez nem fog bekövetkezni.

+1
Akkoriban amikor az XT/AT esetében a DOS x.x volt a világ közepe, talán már létezett EGA kártya (szűkösebbek meg Hercules kártyákon élvezkedtek a cgaherc.com nyújotta örömökkel), az Amigán már akkor grafikus multitasking operációs rendszer futott, ami pld. képes volt szövegszerkesztés és/vagy tömörítés közben akadásmentesen zenét lejátszani. A PC-s világ talán már ábrándozott a matematikai coprocesszorról, az Amigában meg a főbb feladatcsoportoknak már akkor külön processzoruk volt. Egy XT vagy korai AT mellé odarakva szerintem abszolút nem túlzás a Rolls Royce hasonlat.
(Ha valahol esetleg időrendben tévedtem, elnézést! FIXME!)

Ne kattints ide!

Nekem személy szerint egy rakás pozitív emlékem kötődik ehhez a géphez, meglehetősen elfogult is voltam vele kapcsolatban anno - túllépni remélhetőleg sikerült rajta olyan értelemben, hogy ma már objektívebben látom az akkori szerepét az informatikában.

De a fentiektől függetlenül asszem békén kellene hagyni az Amiga nevet: aki tudja honnan jön, azt úgysem lehet egy fémdobozos PC-vel lekenyerezni, másnak meg úgysem mond semmit, találhatnának más, jól csengő elnevezést is.

Szegyen. Gyalazat.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Érthető a fikázás, csak van egy olyan gyanúm, ha Commodore helyett Canonical, Amiga helyett pedig Android felirat lenne a dobozon, akkor itt páran a jelenlegi műsor helyett tömeges rendelést terveznének leadni rá... :)

Ha egy alacsony energiafogyasztású ARM platform lenne nagyon alacsony áron értékesítve akkor még Amiga-ként is záporoznának a megrendelések.

De egy hullámbádogért senki sem lenne / senki sincs odáig, talán csak akkor ha a Canonical megtámogatná szolgáltatásokkal.

Az Amazonnak kellene media stationként ARM alapokon értékesítenie egy ilyen dobozt Amazonos szolgáltatásokkal megtámogatva, az nagyon +1 lenne (nem Magyarországon persze, ahol ezeknek a szolgáltatásoknak a nagy része nem lenne elérhető)

És ezért a lomért potom 2500$-t kérnek.
És van pofájuk hozzá.:)

Nem tudom mit nyavajogtok, a c64-es valtozatukhoz kepest, ez eleg pofasra sikeredett :D

Apple mikor jön, hogy hasonlít egy termékére és be kell szüntetni az eladásokat véletlenszerű országokban?

Amíg vannak akik vesznek ilyet, addig vannak akik gyártanak ilyet.
Az igényt az emberek állítják fel, akinek "igénytelen" cucc jó az meg is veszi.
Ez olyan mint az optikai autó tuning. Nem jobb semmivel mint a másik, de fel van aggatva mindenféle szarral, és csicsás mint egy hímes tojás.

Olvasva a hozzászólásokat az a benyomásom támadt, hogy ennyi infantilis lelki sérültet ritkán látni egy kupacon. Sűrűsödik a szakma?

elnézted az iróniával az időt:) 2012t írunk már. HD video lejátszás vagy felvétel nem probléma egy Arm Cortexes mobilnak. az Atom netbookok némelyike azonban még mindig szenved egy HD videoval.
egyébként Commodore illetve Amiga feeling sohasem a Ghzek habzsolásáról szólt, sokkal inkább az erőforrások hatékony kihasználásáról.

Jezusom, szakadjatok mar le CPU teljesitmeny jellemzes kapcsan a HD videokrol, ott a munka jellemzoen ordas reszet cel es nem univerzalis hardver vegzi kozvetlen memoria es busz hozzaferessel a kornyezo hardverekhez, mint peldaul a GPU textura es/vagy a framebuffer memoriajahoz. A CPU feladata ebben az esetben az OS futtatasara, demuxingre, a hang megszolaltatasara (amihez jellemzoen ujabban mar fordulnak elo dsp-k) es a szinkronizaciora korlatozodik. Az igazan massziv feladathoz, a video dekodolashoz meg nemhogy hozza sem szagol, hanem meg is kerulik. A tobbi, mar emlitett feladathoz pedig egy kvarcjatek is eleg.

---
pontscho / fresh!mindworkz

attól függ, hogy mi a feladat. a general überalles processzorok már pár éve idejétmúltak. a Sparc Niagara jó szerverekbe, de nem optimális tudományos számításokhoz, vagy cad programokhoz ha lenne rá egyáltalán. a Cell jó multimédiára vagy a PS3 játékokhoz, de egy linux desktophoz nem túl jó választás.
az eladási adatok azt mutatják, hogy az átlagos vásárló számára pont megfelelő az, amit egy ARM alapú computer biztosít.
abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a valóság fogja tesztelni ezt a kérdést, az Intel sikerre próbálja vinni a kis fogyasztású Atomjait az ARMok ellenében. egy év múlva már tudni fogjuk sikerül e betörni erre a piacra.
addigra az ilyen ARM serverek piaci fogadtatásáról is többet fogunk tudni.

milyen _sebességet_?!
ez nem Formula 1!:)
sem a Cell sem a Xenon processzorral nem vették fel a versenyt a 7.generációs konzolok megjelenésekor piacon levő PC processzorok, játékok és multimedia terén. de desktop alkalmazásokhoz, pl webböngészéshez elég gyenge volt a Sony PS3 Cell procija. az ffmpeg Xenon portja ma is csak max 480 soros videókkal tud problémamentesen megbirkózni. az ingame HD videok vagy Marketplace HD videokat ugyanakkor tökéletesen le tudja játszani az Xbox360. ahogy ezekre már korábban utaltam.
attól még, hogy kényelmes dolog 1 dimenzióban gondolkozni nem minden esetben célravezető:)

amire az átlag usernek igénye van azt kielégíti az ARM. ezt mára megértették a hardver gyártók, megértette a Microsoft, az Intel is megértette csak az ő helyzetében ma nem opció az konkurens ARM gyártása. imho te is megértetted csak megszokásból vitázol:)

Csakhogy ebben a threadben a CPU teljesitmenyerol volt szo, nem az elterjedtsegerol. Az elobbit ez utobbival megindokolni olyan, mintha - aha, autos hasonlat kovetkezik! - a VW Bogar azert nem kepes hiperszonikus sebessegre, mert 21 millio darabot gyartottak le belole.

---
pontscho / fresh!mindworkz

A Xenon és a Cell sem használható ki rendesen az open source cuccokkal, mert a fordítók borzalmas kódot generálnak hozzájuk. Mivel nem általános célú cuccok, ezért sok optimalizációt a fordítóra lehet bízni - ezeke viszont pl. GCC-vel nem lehet megcsinálni.

Csak, hogy picit konkrétabb legyek: a Xenonban és a Cell PPC magjában sincs branch predictor és mind a kettőnek sok lépésből áll a pipeline-ja. A rossz kód baromi lassan fog futni rajta.

Nem. A szitu tulajdonkeppen forditva jatszodott le, ahogy szokott. Elmondjak miert nincs igazad, erre szokas szerint reflexbol elkezdesz mas iranyban magyarazkodni, teljesen oda nem illo marhasagrol, h csakazertis a tied legyen az utolso szo. Es ha valaki erre felhivja a figyelmed, akkor szokas szerint jon a rinya, h "ez lenne a vegso erv?!?!?!". :)

Ugyanezt jatszod el nap mint nap mind a hwsw-n, mind itt. Mivel annyira meg nem erdekelt, ezert meg nem tudtam eldonteni, h ezt most szandekosan csinalod, h a vegen farkast kialthass, vagy csak ilyen vagy, de az mar feltunt, h rettenetesen szeretsz evidenciak es/vagy a sajat elkepzeleseid alapjan kinyilatkoztatasokat tenni. Tisztara mint Janos apostol a Jelenesek Konyveben.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Az ilyen aprosagok, mint a joval kisebb fogyasztas, az h nem egy gyarto diktal, hanem az ARM csak licenceli a technologiat es minden gyarto maga legozhatja ossze a SoC-ot, az ezekbol kifolyolag joval olcsobb ar nem is jatszhat szerepet. Csak es kizarolag a teljesitmeny miatt soporte le az asztalrol az x86, mips es ppc variansokat.

Es nem a felhasznalok valasztottak a hardver osszetevoit, hanem a fentiek megfelelo kompromisszuma miatt a gyartok, a felhasznalok nagyon donto tobbsege tesz ra mi van a telefon dobozaban e teren.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Viszont a MIPS jogai jobbara egy kezben vannak aki nem nagyon ohajt kozoskodni, inkabb mint elado lepett a szinre, szemben az ARM-mal, aki a kifejlesztett know-how-t nyugodt szivvel (es tagra nyitott marokkal) adja tovabb az Apple-nek, a Samsungnak, a Qualcomm-nak, az nVidianak es meg masik n+1 csillio gyartonak, aki igy hazon belul letudja ezt a kerdest anelkul, h egy tovabb fejleszteseket alig tartalmazo architekturat kelljen babusgatnia. A MIPS nem veletlenul szorult ki mind a desktop, mint a szerver vonalrol es kezd kikopni az embeded piacrol is.

Ezert van ARM-bol domping nagy nevu gyartoktol, addig a MIPS ma mar csak az ilyen kinai, a dzsunka rosszabbik oldalan gyartott szemethalmokban talalhatoak meg, mint peldaul abban a ket belinkelt "vasban" is.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Igen, azt elkurtak. A neon pedig azert hianyzott, mert a memoria kontroller is egy vicc, bizonyos muveletek (a legegyszerubbek is) olyan overheaddel jarnak azon a memoriabuszon, h hasznalhatatlan szutyokka valik az egesz vas.

Jo pelda erre az a mozgast kompenzalo algoritmus amit a multkor csinaltam, 13 ponton 32x32 pixelen vizsgaltam, h merre mozdul el a kep es az eredo vektorral korrigaltam a camera window-t. Egyszeru az algoritmus, megis sima c kodnak (meg romma optimalizalva is) 10-20ms volt a lefutasi ideje, neon-nal ~1. Egy kulonbseg volt a ket kod kozott, az utobbi esetben a kontrollernek tetszobb volt az adatatvitelt a vason ami miatt sikerult valosidejuve varazsolni a mukodeset.

Szoval ne gyere nekem ezzel a bullshittel, mert a jelek szerint eleg sovany ismereteid vannak ezekrol a vasakrol.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"nem probléma egy Arm"

Jelentem ha a CPU-val végezteted a munkát akkor még az ARM-os 1.4 Ghz-es, kétmagos Snapdragon S3-ak sem viszik még a 1280x720-as felbontású közepes bitrátájú H.264 Main Profile-t skippelt loop filterrel, frame droppinggal sem.

Az akár 8 magos Cortex-A15 és Snapdragon S4 processzorok azonos órajelen alighanem már sokkal közelebb lesznek az Intel Atom processzorok teljesítményéhez (egyesek szerint a Core 2 Duo processzorok teljesítményéhez).

A Cortex-A15 processzorhoz hozzátesznek egy Cortex-A7-et és megvan a nagy számításkapacitású, alacsony energiafogyasztású platform.

Brühü. Örültem, amikor megláttam a cikk címét: azt hittem, végre lesz új gép AmigaOS vagy MorphOS alá, erre itt egy átcímkézett PC Linux-szal... Jaj.