Napi "meglepo" "hir": nem fogy a WP7-es Nokia Lumia 800

http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_800_sales_fail_to_meet_targets-news…

Szegeny Nokia :( Kenyetelenek lesznek visszavonni a legutobbi Meego-s es Symbianos bejelenteseiket. Kitartast a marketingeseknek, lesz munkajuk boven!

Tegyuk hozza, hogy az N9 es a Lumia 800 design-ja ugyanaz, a ket keszulek piaci sikerere nyugodtan mondhatjuk majd: "a piac nem hazudik"

Hozzászólások

Bár még nem használtam, azért nem temetném a WP7-et. Mármint érzelmeim szerint.

iOS - Apple - trendi.

Android - állandóan hypeolják a reklámokban - trendi. Legalábbis az itthoni TV reklámokból kiindulva.

WP7 - eddig nem láttam TV reklámot, vagy hogy egy szolgáltató kiemelt helyen kezelje.

Érzésem szerint nem technológiai, hanem PR és brand építési problémák vannak a WP7-tel.

a fejlesztoket probaljak megfogni a WP7-nel ahogy en lattam.

De a Meegot sem reklamoztak agyon, sot, egy ilyen "bocs, de mi is leszarjuk" bejelentes utan (vs "Windows Phone 7.5-ben latjuk csak es kizarolag a jovot") egyaltalan nem kene ennyire fogynia az N9-nek:

http://www.neowin.net/news/nokia-n9-outsells-all-other-phones-in-finlan…

szerk.: azert nem talalkoztal Nokia Lumia 800 reklammal, mert Magyarorszagon egyik szolgaltatonal sincs (meg?). De nyilvan nem hulyek teljesen a Nokianal sem, valamibol csak kiszamoltak azt az "eddig 2 millionak kellett volna elfogynia, ami 500`000 se lett" dolgot, meg az elso telefonjuk az uj platformmal, gondolom agyon volt reklamozva a kiadasi teruleteken

Tök nem értek a dologhoz, de azt vettem észre, hogy pl. itt is hypeolják a Meego-t :) És a "szakik", a geekek eléggé tudják vinni a hátukon a termékeket, ld. Netscape, majd Firefox. Szvsz, FF nem azért lett annyira népszerű, mert annyira jó, hanem mert az IE - Netscape háborúban a szakik az utóbbit favorizálták, azt ajánlották, telepítették a haver gépére, stb. Nem indokolja semmi a FF térhódítását, főleg az átlaguser preferenciáinak ismeretében ("azt se tudom mi ez, csak menjen"), csak az, hogy az IT témában véleményvezérnek számító geekek, ill. wannabe geekek azt favorizálták.

Vagyis. Ha én megkérdezem, mint technológiához hülye ember Jóskát, a haver "számítógépgurut", hogy mit vegyek, ha Nokia okost akarok, első szava az lesz, hogy "csak Windows-t ne!!!". De lehet, hogy ez nem is a Jóska, hanem az én véleményem, ha még esetleg mindig XP-t használok, esetleg Vistát, ami "SZAR!!" (mer aszonta a Jóska).

Ha a Microsoft kiszervezte volna az egész WP7-et a Macrohard-ba és Windows Phone 7 helyett, mondjuk Doors Phone 7 lenne a neve, akkor amellett, hogy a '60-as évek hippijeit is meghódítják, elkerülik az egész Windows == szar asszociációt is.

De szigorúan szvsz:)

Az elso bekezdesre a legjobb pelda az, amikor a Linux-b*zi szomszed Pistikenek elhiszik az atlagemberek, hogy az nVidia jobb, amit igazabol csak azert mondott, mert akkor annak volt Linuxra jobb drivere.

Ellenben a WP7-nel ezt kefeltek el a legjobban: no custom ringtones, no system-wide file manager, no obex, no mass storage, etc. Egy korlatozott tegla, amivel megcsinalhatod, amit a Microsoft megenged, aki szeret belenyulni a rendszerbe, es ert is annyira hozza, hogy belenyuljon, az az ilyet messzirol kerulni fogja. (ennek ellenlepesekent most havi 7 dollarert unlockolhatod a WP7-es telefonodat). Az Android a masik veglet, amivel elvileg mindent megtehetsz, de olykor alapdolgok lassuak vagy nem mukodnek.

A Windows mobile pedig ugyanezert is volt sikeres: azzal megintcsak mindent meg lehetett csinalni, mindenbe bele lehetett nyulni. Egyedul az Apple-nek jott be az, hogy egy korlatozott rendszer (iOS) vegul egy jol mukodo kozkedvelt es elterjedt rendszer lett.

Es ugyanez vonatkozik a tabletekre is: attol, hogy az Apple-nek bejott az iPad, attol meg nem kell a tobbi gyartonak mindjart majmolnia, plane, hogy tok mas az uzleti modell (Apple eseten az azota iPad userek 90%-anal arrol szolt a dolog, hogy van mostmar 3 heylett 4 Apple termeked, amit ketevente lecserelsz, te a maradek 10%-ba tartozol pl., amennyire ismerlek), inkabb kitalalhatnanak valami eredetit is neha. Az Apple sikeres, de akarki megprobalja a sajat tok mas uzleti modelljere lemasolni az Apple termekeit es politikajat, annak majdnem mindig bukas a vege. Le kene mar errol szokni.

Es ha megnezed, akkor a Windows 7 is gyakorlatilag egy olyan rendszer mar, amivel majdnem mindent megcsinalhatsz (sot, XP is az volt mar), ha ez nem igy lenne, akkor szerinted hogy reagaltak volna a felhasznalok?

Nagyrészt egyetértek, de!

Hány ember használja a telefonját mass storage-ként? Mármint oké, én iPhone-nál már hozzászoktam, hogy iTunes, de Androidnál, WP7-nél van ilyen? Vagy csak arra kell a MassStorage, hogy pendriveként használhassam a telefont? Arra van pendriveom:)

Custom ringtones: iPhoneon is sokáig nem volt, vagy csak nehezen. Én még mindig valami OOTB-t használok (Guitar vagy Blues, nem tudom mi a neve), de lassan kéne custom, mert múltkor hallottam egy ugyanilyet és azt hittem én csörgök:)

Ha átlag ember szemével nézem a dolgot, márpedig tudom úgy nézni, barátnőm most kapott tőlem egy Desire-t, akkor neki arra kell, hogy a buszon játszhasson, tudjon jegyzetelni és naplóval szórakozni és jöjjenek rá a levelek. Ennyi. Nem kell neki mass storage, meg file manager, ő csak használni akarja. Ha WP7-es telefont tudok szerezni jól, akkor most azt használná nagy megelégedéssel :) Sőt, lehet jobban örülne neki, mert nem annyira "bonyolúlt" :)

Szóval a WP7 valószínüleg ugyanúgy kielégíti az átlag user igényeit (még talán az enyimeimet is), mint bármelyik másik mobilOS, mégse fogy. Ezért érzem én inkább azt, hogy a hype hiányzik, nem a használhatóság.

Btw, jól ismersz:)

nalunk a csaladban akarki (beleertve a laikusokat is) telefont kap, mindenkinek 2003-2005 ota elso dolga rarakni egy (valoszinuleg altalam kivagott) mp3 csengohangot usbn vagy bluetoothon (jo, ma mar erdemes emailt kuldeni, ezzel obex es mass storage megkerulheto). Anyukamnak is regota ki van vagva egy csengohang, megorokolte apukam telefoncserejenel apukam regijet, szo szerint idezem az elso kerdest: "az elozo telefonrol hogy tudom atrakni a zenemet csengohangnak?"

És ami sokkal fontosabb, az eddigi Nokia okos telefonoknál semmi probléma nem volt a mass storage, saját csengőhang, stb fícsörökkel. Tehát aki brand hűségből veszi meg a Lumia-t, az fog egy nagyot káromkodni, hogy nem mennek az eddig megszokott dolgok, és első körben viszi vissza a szolgáltatóhoz, és kér helyette mást, nem Nokiát. (És a máson majdnem biztos, hogy Android ketyeg.)
Csaba

Ugye tudod, hogy ennek az ellentéte is igaz: Linux == szar
- a Linuxra nincsenek jó programok
- a Linuxot csak a profik tudják használni
- nem lehet Linuxon nyomtatni és videót nézni
- nincsenek rá játékok
- afrikai nigger terroristák fejlesztik, hogy leszámoljanak a nyugati civilizációval
- nézz be egy Windows-os fórumra, ennél különbeket is látsz

Egyik csaj nekem 2 éven át azt magyarázta, hogy Linuxot nem használnak, mert szar. Amikor persze kitört a válság, hirtelen megszerette, mert nem őt vágták ki az utcára, hanem a Microsoft licenszeket és kiderült, hogy ha akarják, azért Linuxon is megy minden...

Ez tévedés.

Gizikének tök mindegy, hogy Microsoft Word-re klikkel, vagy OpenOffice-ra.
A gépet nem ő telepíti, nem ő tartja karban, hanem az adminisztrátor.

Mindkét rendszeren kedvére klikkelhet Gizike, az pedig, hogy nem tud szoftvereket telepíteni még kifejezetten előnyös is.

a nyugdijasnak azert jo a Linux, mert szovegszerkesztesen es bongeszesen kivul semmire nem hasznalja. Ugyanez ervenyes a titkarnore is. De Amikor egy 20-25 koruli atlaguser hozza van szokva ilyen aprosagokhoz, hogy usbt bedugva 2 kattintas a sync contacts and calendar, elinditja az isntall.exe-t ha kell neki valami, keresi az utorrent es a winamp ikont, vezerlopultban megszokta, hogy hol lovi ki a nyomtatasi folyamatokat, stb., akkor mar komoly akadaly maga a megszokas is.

Ehhez jon hozza, hogy mig Office 2003-ra igaz is, amit mondtal, probalj meg valakit Office 2007-rol vagy 2011-rol atszoktatni LibreOffice-ra

Próbálj engem átszoktatni Linuxról Windowsra. Minden csak megszokás kérdése. A feleségem kizárólag Linuxon tud rendesen eligazodni, azt szokta meg.

Amikor haver kér Windows alatt segítséget leblokkolok. Hogy lehet fájlokat keresni, amikor nincs grep/find/...
(és a havernél nincs Cygwin)? Hol van a syslog?

Nekem a Windows olyan, mint a kínai. A Linuxot szoktam meg, de a Windows-t az XP óta már nem gyűlölöm, mert azóta stabil. Azért van több vírus Windows alatt, mint Linuxon, mert az átlag Linuxos user IQ-ja magasabb.

Mialatt Windowson tipikus a levélben jött jocsajok.exe rendszergazdai szinten történő megnyitása, addig Linuxon ez nem jellemző. De ez igazából mind IQ kérdése, nem pedig az operációs rendszeré. A Windowsra arányaiban több idióta jut, így több vírus is képes rajta terjedni. Valahogy én nem szoktam vírusokat összeszedni Windows alatt sem...

"Azért van több vírus Windows alatt, mint Linuxon, mert az átlag Linuxos user IQ-ja magasabb."

nem csak azert, hanem azert is, mert nemcsak hogy kevesebben hasznaljak, de meg azok is mast es mast hasznalnak. Ellenben eleg alacsony IQ-rol tesz tanubizonysagot egy 22-es portot SSH-nak nyitva hagyo gyenge jelszavu fail2bant nem ismero rendszergazda, ami a bejovo csomagok alapjan nem keves van sajnos. De Windowson is addig volt komoly veszely a virus, amig nem volt automatikus frissites (XP SP2 elott), Linuxban ez eleve meg van oldva a csomagkezelessel, viszont van valami rendszer, amire nagyon nem szokott jonni security update a regi verziokra: ez a valami az Android.

Ami a megszokast illeti, en is ugy voltam vele, hogy elszoktam a Windowstol, de ra kellett jonnom, hogy akarhol akarmilyen munkat vallalok, jo esellyel kell tudnom kezelni napi szinten Windowst is, meg ha szerencsesnek is erzem magam, ha ezt meguszom. Eppen ezert ha a sajat gepemen nem is Windowsozok, azert neha ranezek tobb Windowsos gepre is, es mar teljesen maskepp allok az egeszhez a Linuxban megszokott gondolkodas miatt, mint elotte: powershell a kovetkezo celom, amit meg akarok tanulni, sokmindenre registry hacket keresek, stb. A Windows onnantol kezd kenyelmetlenne valni, hogy nagyon a melyere akarsz maszni, annyira, amennyire a userek 99%-a mar nem szokott (pl. multkor meglepoen eldugott helyen talaltam meg, hogy hol lehet kikapcsolni az automatikus frissitesek utani ujrainditast, azota barki megker, hogy "rakjam rendbe a gepet", atlovom azt is).

Nade az Android az Android, legalábbis az átlag user szemszögéből. Egyik reklámban se szerepel a Linux szó. És nem is az a lényeg, hogy mire épül, hanem a brand. Az Android ma Cool! Mert a haver is azt használja, aki ért ezekhez és azt mondta. Meg mert a csapból is az Android folyik. Ha a Linux is folyna a csapból és lenne egy tényleg megtérülő (a fejlesztőknek) Marketje, akkor az is trendi lehetne.

Ha engem egy laikus megkérdezne, hogy milyen okostelefont ajánlok neki, akkor egyértelműen az Androidot javasolnám, méghozzá azért mert ott van meg az a választék, szoftverellátottság, elterjedtség, ami egy átlagembernek fontos. Valószínűleg az Androidos készülékek között fogja megtalálni legkönnyebben az ízlésének és anyagi lehetőségének leginkább megfelelőt, arra lesz meg az a hasznos/vicces alkalmazás, ami a havernak is megvan a telefonján, és ha problémája van, tíz méteres körzetben biztos talál egy másik Android tulajdonost, aki tud neki segíteni (vagy legalább van kivel megosztani a tanácstalanság feletti szomorúságot). Vagyis bizonyos szempontból az Android a telefonokon most hasonló helyzetben van, mint a Windows a desktopon. A Windows Phone 7 pedig kicsit olyan, mint a Linux desktop: érdekes platform, lelkes hívekkel, de a kis piaci részesedésből adódó nehézségekkel mindenképpen meg kell küzdenie a felhasználóknak. Azt hiszem, mindez egy remek szemléltető példa lehetne az iróniára... :)

Van benne valami és igazat is adok. De.

Ez nem a platform "jóságát" mutatja, hanem a coolságát és elterjedtségét. Szóval lehet, hogy valakinek az iOS, vagy a WP7 lenne megfelelőbb, logikusabb, jobban kezelhető, de az Android elterjedtebb, többféle telefonon elérhető, így nagyobb valószínűséggel talál magának megfelelőt + segítséget, szemben a prémium kategóriás iOS-sel és WP7-tel.

Szóval lehet, hogy a WP7 amúgy baromi jól haszálható lenne neki, de 170e-t (vagy mennyit) nem ad ki egy telefonra, inkább vesz egy low-end Androidot, ami ugyan kicsit szaggat, kicsit savanyú, de megfizethető.

Szerintem elég hasonlóan látjuk ezt a kérdést. A legtöbb embernek egyébként valóban nincs is szüksége túlságosan drága telefonra. Egy Samsung Galaxy Minivel már nagyon jól el lehet lenni: meg tudja nézni a vonat menetrendjét, elolvashatja a leveleit, tud vele posztolni a facebookra, vannak rá jópofa játékok (Cut the Rope rulez!), és több pénze marad a családjára, hobbijára. Egyszerűen a legtöbb embernek nem az IT a hobbija, és azt a pénzt sokkal értelmesebben is el tudja költeni, minthogy beleölje egy telefonba.

Így van!

Egyik barátom is, aki IT-s, nagyon jól elvan egy nemtudom milyen, de kicsi Androidos cuccal. Amire kell neki, arra bőven elég. Viszont néha lassú, kényelmetlen, kicsi a képernyője, stb. De mivel a nap 70%-ban gépközelben van, teljesen felesleges neki nagyobb, drágább.

Szóval ezt aláírom, és nem is baj:) Viszont az iOS, WP7 próbál prémium kategória lenni, ekkor az eladott szám ugye kevesebb, viszont a magasabb árat indokolja az (evileg) komolyabb hardware. Szóval a WP7 nem is az Androiddal versenyez, hanem inkább az iOS-sel, tekintve, hogy low-enden a három közül csak az Android van jelen.

Pont szerkeszteni akartam, miszerint:

Szerk:

A platformokról beszélek, hiszen az Androidnak is van high-endje, ld Samsung cuccok, vagy HTC, de ezek az összeladás igen kis százalékát teszik ki. Szóval a Nokia WP7-es telefonját az iPhone (4S?) eladásokkal, Samsung Galaxy S(2?) és HTC megfelelő számaival kell hasonlítani, nem mondjuk az Android össz részesedésével.

Eszerint az 500.000 talán nem is annyira csúnya, mint amennyire a 2.000.000-hoz képest tűnik :) (Nem tudom a többiből mennyit adtak el, főleg, hogy azok azért world-wide mentek nagyrészt, ha jól sejtem).

ebben egyetertek, nem allna messze ilyen jol az Android mondjuk a >1GHz telefonok piaci reszesedeseben, de a WP7 sem, es az azert jelent valamit, hogy a Nokia szerint az N9 joval jobban teljesitett, mint a vart, a WP7-es Lumia 800 meg joval rosszabbul. Ha midnenki szakerto ismerosre hallgat ahogy mondtad, akkor meg meginkabb jelent valamit. Foleg, hogy a 2 telefon design-ja tulajdonkeppen ugyanaz

Viszont az iOS, WP7 próbál prémium kategória lenni, ekkor az eladott szám ugye kevesebb, viszont a magasabb árat indokolja az (evileg) komolyabb hardware.

Nem vagyok egy szakértő, de nekem ezeknél inkább az jön le, hogy megpróbálnak a "legkúlabb" kategória lenni, ami nálam nem azonos a prémium kategóriával. Nálam a prémium a business executive, és ő nem fog se ájfónnal, se Lumiával "bohóckodni". Neki "komoly" telefon kell, ami megbízható, minőségi, kicsi, okos, gyors. (Saját tapasztalat, a környék CEO-itól.)

Csaba

Szerk-re:

Én azt vettem észre, hogy tetszőleges magyar sugárzású ismeretterjesztő csatornán (Spektrum, NGC, Disc, History) 20 percenként ömlik az arcomba az Android, de WP7 reklámot soha a büdösbe nem láttam még így; oké, iPhone-t se nagyon, de az talán már mintha lett volna.

Szóval lehet, hogy meg volt támogatva maga a telefon reklámmal, de a platform, a WP7 számomra teljesen ismeretlen lenne, ha átlag ember lennék, ellenben az Apple telefonjával ("ilyet akarok majd, ha sok pénzem lesz, hadd lássa a sok hülye az alma logót", persze ezt csak tudat alatt, mert tudatban a "köcsög burzsujok" megy), meg az Andoriddal.

szerinted aki nem ert hozza, azt erdekli, hogy milyen OS megy a telefonon? Bar ha igen, akkor meg nyilvan meg fog valakit kerdezni, aki valamennyire ert hozza. Maga az OS nem igenyel reklamot, itt a keszuleket adjak el. Ezert is furcsa, hogy a WP7 _ennyire_ lecsokkentette a varthoz kepest az eladasat egy amugy design-os keszuleknek (ha nem lenne design-os, N9 formajaban sem fogyna)

Aki nem ért hoz azt nem érdekli, hogy milyen OS van rajta. De a reklámban Androidba fut bele és toros is azt ajánlana neki, ha megkérdezné.

Ha jól sejtem, kb. így hangozna: "Tök mindegy, csak Android legyen, azon megtalálsz mindent" - toros, javíts, ha nem lenne korrekt. Persze gondolom jobban kifejtenéd, de a lényege ez :)

Szóval mindenhol az Android folyik az emberek agyába, iOS már csak azért is, mert az Apple és az Cool, WP7 pedig szinte (legalábbis, ahogy én észrevettem) sehogy.

Hat en jelen pillanatban nem javasolnam senkinek az Androidot. Ez egy eve maskepp volt, es lehet, hogy 1-2 ev mulva is maskepp lesz, ha a Google-nek van esze, de most senkinek nem ajanlom.

Ja es meg egy pelda: a Maemot sem reklamoztak sehol, anno en beszeltem ra batyamat az N900-ra. O abszolut nem ertett hozza, de megis annyira megtetszett neki, hogy utana vagy 5 haverjat rabeszelte. Most az N900 1 ev 9 honaposan szanaszet tort, N9 nem erkezik Angliaba, lett egy HTC Incredible S-e. Az a telefon neki az N900 utan egy katasztrofa (elen a task management-tel), egyetlen dolog tetszett neki benne, hogy a market tele van, pl. talalt metroterkepet menetrenddel, N900-on ilyenrol almodni se merhetett.

Gondolom látod a párhuzamot a Netscape/Firefox-szal:)

Azok se voltak agyon reklámozva, gondolom nem is igazán lett volna rá pénz, de a geekek elvitték a hátukon. Ajánlották szülőknek, testvéreknek, haveroknak, akik szintén ajánlották. Hogy is hívják ezt? Gerillamarketing?

Az oké, hogy amúgy jó, de a bátyád leszarta volna. Vesz valamit ami megtetszik neki. Te elmondtad neki, hogy szerinted a Maemo a jó, de ha torost kérdezi, Androidot vesz (nem tudom akkoriban kapható volt-e). Szóval te a geekséggel ajánlottál Maemo-t, mert értessz hozzá, toros meg praktikus okokból ajánlotta volna az Androidot.

De WP7-et ki ajánl? Microsoft-haterek inkább gyalázzák. Átlag IT-s se igazán találkozott vele, így ő se tudja nyugodt szívvel ajánlani. Reklámokat nem látni róla; WP7 azért régebbi, mint a Nokia WP7-e, ld. HTC, Samsung(?) mégse reklámozta, nem építette a brandet senki, legalábbis itthon.

Szóval a WP7-et gyakorlatilag senki nem reklámozza, csak mondjuk a Nokia, és fogalmam sincs, hogy mekkora erőbedobással. Ha átlag user lennék én is inkább az Androidot választanám, az biztos (http://hu.wikipedia.org/wiki/Asch-k%C3%ADsérlet).

igen, ismerem az Asch-kiserletet :) de szamomra a WP7 muszakilag bukott meg elsosorban (ellenben az UI-ja onmagaban nagyon tetszene, es a Windows Mobile sorozatot is eloszeretettel hasznaltam es javasoltam, a tobbseg elegedett is volt vele, igaz par dologban azon se artott volna csiszolni)

ami viszont meg az Androidnal elony es hatrany is: 240x320-as 500MHz-es Huaweien is futtathatsz okos alkalmazasokat (mondjuk elso WinMos Motorola MPX200-am 133MHz-es volt, de az is dragabb lett volna anno joval ujonnan az "ingyen hozazdvagjuk huseggel" tipusu Huaweieknel). Nos, teny, hogy ezek lassuak, de sok alkalamazas van Androidra, aminek ez is eleg. Innentol kezdve a felhasznaloik okosnak erzik magukat, es javasoljak, ugyanakkor ez hatrany is, mert sokan egy ilyen utan kiprobalnak egy iPhone-t, vagy egy WP7-es telefont, hirtelen minden villamgyors lesz, es egybol az Android lesz a crap. De ettol meg a legolcsobb okostelefonokon a minimum kozepes hiru Android marad, es ez sokaknak szempont.

Igen, itt lyukadtunk ki fent is:)

Btw, tényleg nem használtam WP7-et, de tech demókból és fanvidekből egy egész jó rendszer rajzolódott ki nekem. UI tényleg baromi jó(nak tűnik), hogy a műszaki részen mit értessz, azt mondjuk nem tudom. Valahol talán itt olvastam, hogy WP7-en az appok nem különálló appok, hanem inkább szolgáltatások, vagyis különböző appokat hívogathatnak meg beépülve össze-vissza. Az mondjuk egész jó ötlet.

mar reszleteztem korabban: majmolni akartak az iPhone-t, mert az sikeres, es ugy dontottek, hogy lemajmoljak az iPhone korlatozasait. Ugyanez a baj a Samsung, LG, HTC, stb. telefonokkal is: odaig eljutnak, hogy ahelyett, hogy kitalalnanak valami eredetit, lemasoljak az iPhone designjat, de az mar eszukbe sem jut, hogy az iPhone elonyeit is lemasohatnak vele (csak hogy hardverelemeket emlitsek: karcmentes uveg az LCD folott, meg eleve messze az iPhone-nak a legjobb minosegu az LCD-je). Az Apple azzal nyert, hogy a piacra dobott termekek optimalizalasi algoritumsaban ovatosabban bant a "minoseg rontasa" valtozoval, mint a tobbi. Nem massal, eszrevette, hogy elkepzelheto, hogy az embereknek igenyuk van a minosegre is neha, nem csak a szelsoseges koltseghatekonysag letezik a vilagon.

A tabletes hasonlatom ugyanerrol szolt: az iPad azert kellett, hogy az atlag Apple fan ne 3, hanem 4 eszkozzel rohangaljon, ami miatt 2 evente nyitja az Apple fele a penztarcajat. De valojaban az iPadre nagyon keves embernek van szuksege. Ezert sem jott be a tobbi gyartonak az Androidos Tablet

Amúgy nem lenne baj, ha a Microsoft is olyan branddé vállna, mint az Apple, csak elérhető OS-sel. Ha lenne Microsoft PC, Laptop, akkor lehet, hogy inkább azt vennék Dell, Lenovo, stb, helyett, főleg, ha hasonló szolgáltatásokkal és perifériákkal (multitouch touchpad, egér OOTB és programok által támogatottan) jönne, mint a Mac család. Meg van az MS-ben már a potenciál a sok tespedés után, csak saját referencia hardware-t kéne kiadni.

Sőt, MS lehet, hogy jobb helyzetből indulna a prémium kategóriás PC-k, laptopok, tabletek, mobilok piacán, mint ahol most az Apple áll, de ehhez tényleg le kéne másolni az Apple filozófiáját. Ha nem is teljesen, vagyis Windows mehetne más gépekre is, de azért egy saját, jól működő, egymással is kompatibilis hardware és software környezet nagyot dobna rajta.

Ld. MSLaptopon dologozok, XBOX-on játszok, wPad-en böngészgetek, WP-n telefonálgatok, stb. mindezt tökéletes szinkronban, tökéletes user-experience-szel, stb.

Szóval baromi jó lehetne ebben az MS is, csak kellene hozzá a platformok egyesítése és a referencia hardware.

Szerk: jameg X/10 ár az OS frissítésekre :)

szerintem meg pont ez a baj, hogy mindenki le akarja masolni azt, ami az Apple-nel csak azert mukodik, mert all mogotte egy minoseg. Ez a legnagyobb piaci bukasok fo oka. Azt tobbek kozt egyeretelmuen kijelenthetjuk, hogy OS X > Windows 7 && iOS > WP7, ebben a formaban nem erne sokat ez az elkepzeles

ellenben az mar nekem is eszembejutott, csak Linux-szal, hogy kellenne direkt desktop Linuxra tervezetett laptop, es akkor abban 100%-ig kompatibilis hardver lenne (persze valamivel el kellene nekem magyarazni, hogy nem a szokasos elotelepitesrol van szo, hanem hogy az a laptop Linuxra van tervezve, de ez marketing kerdese). Legutobbi laptopvasarlasomnal siman azt vettem volna, igy meg nezelodhettem, mire talaltam egy olyat, amelyikben csak a webcam drivert kell megforditani camsource-szal, mert fejjel lefele mutatja a kepet

az a baj, hogy bejelentésekkel nem lehet így dobálózni, mert most nem hiszem hogy az N9 ez után olyan jól fogyna. Pláne nem is fogják, ha a cég első embere Microsoft ex-vezér. Politika

Fogalmam sincs a WP7-ről, de a C#-ot a Microsoft jól kitalálta. Ha történetesen arra épül, az már bődületes előrelépés a Symbianhoz képest.
A Symbiannál szarabb rendszert kitalálni is nehéz lenne. Ha történetesen Nokia dolgozó lennék és választhatnék WP7 és Symbian között, a WP7-et kérném (azt nem tudom, hogy milyen, hátha szerencsém lesz).

Telefonok közül az Androidot ismerem és elégedett vagyok vele. Könnyű programozni, könnyű faragni és alakítani, Linux, értelmes a kialakítása, szóval mindent tud, amit egy telefontól elvárok. Ez nálam nagy szó, mert az elmúlt 10 évem azzal ment el, hogy a telefonokat fikáztam, hogy egyik szarabb, mint a másik, de most végre életemnem először az Androidra azt mondom, hogy jó, ez tetszik (iPhone-om nem volt).

A Symbiannal leginkabb az volt a baj, hogy altalaban keves volt a hardver alatta (most ki is vitte a gyarait a Nokia). De miota Qt-ban lehetett ra fejleszteni, azota nem volt olyan borzalmas (ezalol kivetelt kepez az S60 touch korszaka, az egy remalom volt, elen az N97-tel, de elotte es utana felhasznaloi szemmel hasznalhato volt maga a rendszer)

Programoztál valaha Symbiant?

Ez a kérdés alapvető fontosságú.
Symbian alatt ha valamit 1 hónap alatt fejlesztesz ki, azt Androidon 1 hét alatt megcsinálod.
A programozó pénzbe kerül, a Symbian programozó mégtöbbe, mert meg kell fizetni a szar melót rendesen, kárpótolni kell a szenvedésért.

Emögött keményen számok vannak és számomra egyértelmű volt, hogy a Nokia csak vesztes lehet. Az Androidot java programozók fejlesztik, akikből annyi van a világon, mint a fene, egyszerű, érthető, emiatt olcsó. A Symbian rohadt drága, viszi a pénzt, emiatt életképtelen.

C# programozóból is rengeteg van, a nyelv egyszerű, érthető, persze a WP7-et nem ismerem, de gyanítom, hogy a fejlesztési idő lerövidül majd alatta.

(a QT normális válasz és életképes, de ez már nem Symbian, hanem QT)

"(a QT normális válasz és életképes, de ez már nem Symbian, hanem QT)"

Eloszor is Qt. a QT az a QuickTime.
Masodszor, attol hogy nem Symbian, lehet benne ra alkalmazast irni, nem? Innentol kezdve annyi ido alatt van kesz egy program, mint amikor - a te szavaiddal elve - "Symbiant programoztak"? Nem kicsit rohogtem fel ezen a reszen.

nanto,

Ha Qt alatt valamit megírni 1 hét, azt Symbian alatt 1 hónap. A Qt legalább olyan kényelmes, mint a Java.

A Qt-t és a Symbiant meg nem érdemes összekötni, mert a Qt megy Linux és Windows alatt is és gondolom az Androidra, WP7-re való portolása sem lehet túl nehéz feladat.

A Nokia megoldása a következő:
első lépés: "fedjük el ezt az idióta Symbiant valamivel, hogy a fejlesztők véletlenül se találkozzanak vele".
második lépés: "mivel mindenki Qt alkalmazásokat ír, akkor miért is nem vágjuk ki a Symbian-t a fenébe?"

Vedd észre, hogy az összes lehetséges stratégia a Symbian kirúgásáról szól, csak másként közelíti a témát.
A Symbian drága és szar.

:)

Istenem, tenyleg ennyire nehez felfogni, amirol beszelek? :O

http://developer.qt.nokia.com/wiki/Support_for_Symbian

De amugy jo, hogy szoba kerult a Qt, legjobban annak orulnek, ha annak is rendbejonne a jovoje, ugyanis a ket fo fejleszto multi (Nokia es Novell) sikeresen lefekudt a Microsofttal :S

azert nem lattatok meg wp7 reklamot, mert nem usa-ban eltek. ott tobbszaz millio dollaros kampanyt tol a nokia es az ms, gondolom meg a csapbol is az folyik. szoval ez nem lehet kifogas, sot.

"még nem is kapható telefon"

volt preorder is, es kaphato is mar (available) valahol

Ha mar azzal vadolsz minket, hogy nem olvastuk el a cikket: "The company stated... and the demand for the smartphone stays high _after_it_hit_ the shelves"

es valoszinuleg az elemzo nem a levegobol kapta a szamokat

igen, van mar talan 3 bolt is a vilagon, ahol kaphato, meg csomo netes zsugazo,aki ebbol a 3 boltbol adja tovabb pofatlan aron.

akarmilyen velt vagy valos adatokra is alapoz (amelyeket meg sem jelol), csak *spekulacio* marad, mivel jovobeli teljesitmenyt jelez elore.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux | Family Gags - Cutaway Gags from Family Guy ]

"Az utóbbi héten ugyanis a francia Phonehouse áruház best-seller telefonja a Lumia 800 volt, az Egyesült Királyságban a Vodafone-nál a népszerűsége felülmúlja az összes Androidos modelljét, illetve egyes Orange boltokban már kifogytak a készletből."

http://wp7.hu/wp-content/uploads/2011/11/qfxvl-465x620.jpg

ja, tényleg nem fogy. a lényeg, hogy valami szagértő valahol elfingotta magát, tehát magabiztosan állíthatjuk, hogy a nokia továbbra is döglődik brühühü.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux | Family Gags - Cutaway Gags from Family Guy ]

azert a gsmarena nem szokott minden marhasagot kipostolni, valoszinuleg lehet valosagalapja az elemnzesnek, ha ok beraktak (bar igaz, ok is tevedhetnek, azesetben csak ket sor volt igaz a cikkukbol).

Amugy szerintem nem is a kezdeti ertekesitesekre gondoltak: eleinte viszik az elso WP7-es Nokiat mint a cukrot (ebben konkretan en is biztos voltam a cikk elolvasasa elott is, sot, a megjelenes elott is) mert ujdonsag (foleg, hogy sok user meg most is ugy van vele, hogy elolvassa a Nokia feliratot a telefonon es hozza van szokva, hogy az nem szar, meg hogy a kedvenc szama Nokiakban 2004 ota csengohangja empeharomba', stb., kozben a piacot nem is figyeli), meg "vegre elkeszultek vele", majd rajonnek a userek, hogy a Symbianhoz kepest komoly feature lossok vannak. Szerintem onnantol ervenyes ez a "nem fog fogyni" dolog, hogy ezek a userek csalodnak es meselnek (ettol fuggetlenul lesz egy kozepes mennyisegu szazalek, aki nem lesz vele elegedetlen)

na, csak kiderül, hogy egyetértünk, tehát hogy a cikkírók és/vagy az elemzők prófétát/jövőbelátót játszanak.

az már nem teljesen világos, hogy miért is fognak a user-ek csalódni. mintha törvényszerű lenne, hogy ez a telefon szar... konkrétan mi hiányzik ebből a korábbi nokiákhoz képest?

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux | Family Gags - Cutaway Gags from Family Guy ]

http://hup.hu/node/109039#comment-1377555

az erre erkezett valaszokban targyaltuk ezt ki, bar ezt nem mind gondoljuk igy.

az emlitett hianyzo feature-okkel pedig az a baj, hogy 2004 ota majdnem minden telefon reszei (elen a korabbi Nokiakkal, sokaknak pedig szinte vallas volt a 3310-es ota a Nokia, azok hianyolni fogjak ezeket)

ami kifogásokat láttam: csengőhang, fájlátvitel, obex, memóriakártya. vegyük őket sorban:

egyéni csengőhang: van rá mód.
fájlátvitel pc-ről: van rá mód.
obex: ez most tulajdonképpen mi is? fájlok átküldése wifi-n/bt-n?
memóriakártya: van 16 GB belső memória. megint csak azzal tudok jönni, hogy egyetlen ismerősöm sincs, akinek ennél nagyobb lenne (jellemzően 1-2 GB-ost szoktak használni), nekem is csak azért van 16 GB-os, mert zenebuzi vagyok.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux | Family Gags - Cutaway Gags from Family Guy ]

akkor bocsi :) De a fajlatvitel akkor is csak kulon szoftverrel megy, bar eppen emailt is lehet kuldeni, tehat a mass storage+obex inkabb megszokas mint musthave.

Ellenben az tovabbra is fennall, hogy azert nem egy tul nyitott rendszer (a korabbi WinMohoz kepest vegkepp nem), es nem velelten vezettek be ezt a "torhetoseg" 7 dollarert dolgot