LibreOffice 7.4.1 Community

Megjelent a LibreOffice Community 7.4-es verziójának első karbantartási kiadása. A Community a LibreOffice önkéntesek által támogatott, személyes használatra szánt változata. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ez még nem a napi használatra javasolt kiadás, de ezzel már érdemes kipróbálni a következő új képességeket:

  • értékgörbék, azaz a cellákon belüli mini diagramok a táblázatkezelőben;
  • új tipográfiai lehetőségek, amelyek sok esetben feleslegessé teszik az automatikus elválasztás sortöréssel vagy feltételes elválasztójellel való felülbírálását:
    • elválasztási zóna: a Wordből is ismert beállítás, amely különösen hasznos a sok hosszú toldalékolt és összetett szót tartalmazó magyar nyelv számára. Az elválasztás helyett inkább kicsit előbb tördeli az adott sort a program a sor végén, ha a beállított küszöbszinten belül akad még szóköz. A sima balra igazításnál kicsit hullámzóbb, de kevesebb elválasztást tartalmazó, azaz jobban olvasható sorvégeket kaphatunk ezzel a – szemben a Worddel – akár egy-egy bekezdésre külön is bekapcsolható beállítással.
    • rövid szavak elválasztásának tiltása: korábban csak a sor végén és elején maradó betűszám növelésével lehetett ezt elérni, de az a hosszabb szavak elválasztását is korlátozta nem kívánt módon. Most már beállítható az elválasztott szavak minimális karakterhossza is.
    • A bekezdés utolsó szava elválasztásának tiltása, pl. mikor a bekezdés utolsó sorába csak egy-két rövid szótag került egy egész szó helyett. (Olyan nyelveken, mint az angol, többnyire ez a megkívánt alapbeállítás, és csak arra a bekezdésre kapcsolják ki, ahol az utolsó szó olyan hosszú, hogy érdemesebb inkább elválasztani.)
  • A számozott listák változáskövetése kijelzi a változások nélküli (eredeti) sorszámot is, valamint az aktuális sorszámot, ahelyett, hogy a változások megjelenítése módban mindent, azaz a törölt és beszúrt sorokat is egyben számolja. (Jogászok számára különösen zavaró volt, hogy két felcserélt paragrafus a sorszámot is megnövelte kettővel, legalábbis amíg a változásokat el nem rejtették.)

A LibreOffice 7.4 részben magyar vonatkozású egyéb újdonságai és javításai: https://hup.hu/comment/2820489#comment-2820489

"értékgörbék, azaz a cellákon belüli mini diagramok a táblázatkezelőben"

Gondolom erről is mindjárt kiderül (mint a Calc-ban most újdonságként bevezetett 16384 oszlopról), hogy az Excel már 2007 óta tudja az értékgörbék-et is.

És hogy messze lemaradva csak kullogunk utána, mint szegény ember a lyukas korsójával...