LibreOffice 7.4.1 Community

Megjelent a LibreOffice Community 7.4-es verziójának első karbantartási kiadása. A Community a LibreOffice önkéntesek által támogatott, személyes használatra szánt változata. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ez még nem a napi használatra javasolt kiadás, de ezzel már érdemes kipróbálni a következő új képességeket:

  • értékgörbék, azaz a cellákon belüli mini diagramok a táblázatkezelőben;
  • új tipográfiai lehetőségek, amelyek sok esetben feleslegessé teszik az automatikus elválasztás sortöréssel vagy feltételes elválasztójellel való felülbírálását:
    • elválasztási zóna: a Wordből is ismert beállítás, amely különösen hasznos a sok hosszú toldalékolt és összetett szót tartalmazó magyar nyelv számára. Az elválasztás helyett inkább kicsit előbb tördeli az adott sort a program a sor végén, ha a beállított küszöbszinten belül akad még szóköz. A sima balra igazításnál kicsit hullámzóbb, de kevesebb elválasztást tartalmazó, azaz jobban olvasható sorvégeket kaphatunk ezzel a – szemben a Worddel – akár egy-egy bekezdésre külön is bekapcsolható beállítással.
    • rövid szavak elválasztásának tiltása: korábban csak a sor végén és elején maradó betűszám növelésével lehetett ezt elérni, de az a hosszabb szavak elválasztását is korlátozta nem kívánt módon. Most már beállítható az elválasztott szavak minimális karakterhossza is.
    • A bekezdés utolsó szava elválasztásának tiltása, pl. mikor a bekezdés utolsó sorába csak egy-két rövid szótag került egy egész szó helyett. (Olyan nyelveken, mint az angol, többnyire ez a megkívánt alapbeállítás, és csak arra a bekezdésre kapcsolják ki, ahol az utolsó szó olyan hosszú, hogy érdemesebb inkább elválasztani.)
  • A számozott listák változáskövetése kijelzi a változások nélküli (eredeti) sorszámot is, valamint az aktuális sorszámot, ahelyett, hogy a változások megjelenítése módban mindent, azaz a törölt és beszúrt sorokat is egyben számolja. (Jogászok számára különösen zavaró volt, hogy két felcserélt paragrafus a sorszámot is megnövelte kettővel, legalábbis amíg a változásokat el nem rejtették.)

A LibreOffice 7.4 részben magyar vonatkozású egyéb újdonságai és javításai: https://hup.hu/comment/2820489#comment-2820489

"értékgörbék, azaz a cellákon belüli mini diagramok a táblázatkezelőben"

Gondolom erről is mindjárt kiderül (mint a Calc-ban most újdonságként bevezetett 16384 oszlopról), hogy az Excel már 2007 óta tudja az értékgörbék-et is.

És hogy messze lemaradva csak kullogunk utána, mint szegény ember a lyukas korsójával...

Nem csinálja jól. Amit te látsz, hogy a MS multimilliárdos cég, és a sokkal nagyobb tőkéje, meg táblázatkezelésben 18 éves előnye van egy free, adományokból élő projekttel szemben. Ráadásul ez csak a táblázatkezelő része, és ezen belül is egy olyan feature-ről van szó, amit szerintem elég kevés Excel user használ ténylegesen.

Ezzel szemben pl. szövegszerkesztési fronton a Writer előbb tudott olyan TDP-s és tipográfiai dolgokat meg dokumentum egyes elemeinek a védelmét, amit akkor még a Word nem tudott. Magyar nyelvi támogatásban is szerintem jobban áll a mai napig. Táblázatkezelésből viszont kicsit mindig jobban el voltak maradva, prezikészítésben meg aztán végképp jóval a PowerPoint mögött járnak. Az Access vs. Base vonalon nem tudom, rég néztem már őket, hogy most mennyire vannak pariban. Valószínű a MS online kollaborációs funkciókban is előrébb jár. Cserében az LO ingyenes, multiplatformos, nem kényszerít zárt formátum és szalagmenü használatára. Kinek mi.

Ami még kell látni, hogy a felhasználói bázis elsöprő többsége csak az alap funkcióit használja a MS Office-nak, ezeket meg az LO is támogatja. Írom ezt úgy, hogy évek óta nem használom egyiket sem. Az LO-t kiváltottam szép lassan más megoldásokkal, a Writer helyett XeTeX, az Impress helyett LaTeX Beamer, a Calc helyett R/Octave/C-calc/Python/GNU Plot valamilyen kombinációja megy, esetleg sc-im, Base helyett SQLite. Már csak úgy szökőévente néha kell megnyitnom LO-val valamit, akkor Appimage formájában indítom, a gépre már több éve nincs feltelepítve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)