Linus Torvalds: Linux 5.9

Címkék

Nyolc -rc prepatch után végül Linus úgy döntött, hogy megérett az 5.9-es kernel a végleges kiadásra. Részletek a bejelentésben. A változásokról a KernelNewbies Linux_5.9 szócikke ad tájékoztatást.

Hozzászólások

Ja, hát az NV kártyák szopatósak a zárt driver miatt, körülményes lehet kernelt frissíteni. Emiatt nem is veszek linuxozásra olyan gépet, amiben NV kártya van. Én inteles laptopon használom, és nincs vele gondom, ez a 5.9.0 is fent van már az Arch testing tárolójában, eddig hiba nélkül megy. Igaz nem is szokott az új kernelekkel gondom lenni, még az RC-sekkel sem, utoljára talán Gentoo-n volt, hogy emlékeim szerint az 5.6 RC1 bootolásképtelen volt, sokan panaszkodtak is rá, de RC2-ben javították.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Eljuthatna végre már odáig a linux is, hogy a driverek ne okozzanak problémát. Böven itt lenne az ideje.

Nem, pont ez az, hogy a Linux már rég eljutott oda, hogy nem okoz problémát a driver, sőt, már az iparág nagy része is eljutott oda, hogy kernelbe integrált opensource drivert ír inkább, az Intel és AMD évek óta így csinálja. Csak az NV durcizik, meg partizánakciózik, hogy ők nem, meg így megy úgy, mert ők ipari titkot meg spéci optimalizációkat őriznek a zárt forráskódban, és ennek meg te, az egyszeri felhasználó issza a levét. Mit gondolsz, Linus Torvals is miért intette be nekik a középső újat, egy kis f*** you keretében? Nem hobbiból, elárulom.

Mondom, Linuxhoz eleve normális linuxos támogatású hardvert kell venni. Előrelátás kérdése. Pedig nagy kár érte, mert hardveresen az NV kártyák jobbak, energiatakarékosabbak, gyorsabbak, de az egészet az ember a hajára kenheti, ha pl. Linux alatt a drivereit az NV nem tudja kulturáltan megoldani. Míg pl. AMD-n nem csak hogy a nyílt driver normálisabban használható és nem akadályozza a kernelfrissítést, de még 20 éves ATi kártyák is támogatottak a mai napig (ez NV-ről nem mondható el, sokszor már 5 éves kártyákat is kivesznek a támogatásból), meg támogatnak pl. AOC shader compilert, ami jól jön Wine Proton DXVK-hoz. Épp ezért hardver vásárlásakor nem csak a nyers teljesítményt meg benchmarkokat kell nézni. Vagyis lehet azt is, de akkor az kompromisszumokkal fog járni máshol.

És a legnagyobb baj, hogy ezt még a felhasználók támogatják is, veszik az NV kártyákat, mint a cukrot, és ezzel meg ezt a fajta vendor-lockin hozzáállását támogatják az NV-nak, meg a pénzükkel arra szavaznak, hogy vegyék őket semmibe. Elég szomorú. Nem véletlen szajkózza már Stallman is évtizedek óta, hogy nem csak a zárt forráskódú programokat kell kerülni, hanem az olyan hardvereket is, amikhez a driver, firmware, BIOS zárt forráskódú, mert épp úgy az ördög műve, és a felhasználó ellen van. Csak nem hisz neki se senki, veszik tovább ezeket a zárt forráskódú szarokat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben van már valamennyi Rust-kód? Vagy ez csak elvi lehetőségként merült fel korábban?