Xfce 4.14

Címkék

Négy év és öt hónap munkáját összegzi az Xfce desktop 4.14-es kiadása. Újdonságok, változások listája a bejelentésben.

Hozzászólások

Elég jól hangzik. Örülök hogy nem a csicsára és a hogyan tegyük nehezebbé a munkát ágra mentek rá, mint a többi DE.

OpenGL alapu xfwm compositor van mar? Vagy meg mindig CPU-s tearinges XRender?

Az a CPU-s tearinges XRender máig az egyetlen lehetőség arra, hogy VNCserver DE-jeként működni tudjon. Nem az X11VNC-re és ezek forkjaira gondolok, ami az aktuális monitoron látható dekstop remote csatlakozását tudja csak. Arra, hogy egy modern PC több desktopot is ki tud szolgálni számtalan kliens felé. De ehhez olyan DE kell ahol nem kötelező a GPU.
A klasszikus X-terminálszerveres konfigurációnál is probléma a kizárólag GPU-val működő DE.

Kedvet is kaptam hozzá. Gnome mellett ez is tetszik. Ebben megoldható valahogy, hogy ha felhúzom az egeret, akkor összeugorjanak az ablakok, mint gnomeban?

Nagyon hiányozni fog, nem tudom, mi lesz helyette:

xfce4-kbdleds-plugin

Lévén, a notebook-omon nincs LED-es visszajelzés ezen státuszokról. Nem tudom, miért nyírták ki. Valami alternatíva van helyette?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ha a mostani verzió nem is megy 4.14 alatt (de ki kéne próbálni), attól még később még megoldhatják a fejlesztők.

Egyébként notira nem is nagyon kell visszajelzés. A Num Locknak notin nincs értelme, ha van numerikus rész, akkor azért (mindig megéri bekapcsolva tartani), ha meg nincs, akkor meg azért (numerikus rész nélkül kényelmetlen számokat bevinni, hiába is váltasz át Num Lockra). Scroll Lock-ot már senki nem használ, ha kivételesen valami progikban mégis, az szokta mutatni a státuszt. Marad a Caps Lock, de azt érdemes letiltani, meg azon szokott lenni valami LED mindenképpen, ha más nem, magán a billentyűn. Én a Caps Lock-ot átdrótoztam, hogy Esc-ként működjön (vim-hez és más szoftverek vim-módjaihoz fontos), de Caps Lock LED-et meg arra használom, hogy a kiosztást mutassa, ha nem világít, akkor magyar kiosztáson vagyok, ha világít, akkor amerikain.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szokás szerint megint csak a saját környezetedből indulsz ki. Pl. a FreeBSD használja a ScrollLock-ot. (Az igaz, hogy mivel a karakteres konzolon, ezért az xfce-féle app kihalása kevéssé hat ki rá, de ezzel együtt is, másnak lehet mégis csak kellene az az izé.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nem hinném, hogy csak magamból indulnék ki. Egyébként a Scroll Locknak van funkciója Linux terminálban is. Csak nem használja senki, mert kiváltható más billkombóval. Ezért felesleges a billentyűzeten egy dedikált gombot meg plusz LED-et tartani neki, hogy egy a felhasználók 0,00000001% által nagyon ritkán használt funkciót ellásson.

Vannak billentyűzetek, pl. a ThinkPad T430, ahol nincs sem Scroll Lock, sem SysReq, se Break, stb. billentyű. Valami Fn+betű kombóra előcsalható, de pl. LED sincs a Scroll Locknak.

Ez a Scroll Lock kezdettől fogva felesleges billentyű volt az PC-s billentyűzeten. Elég lett volna helyette úgy tervezni, hogy Shift+nyíl és Shift+PgUp/PgDn hatására lehessen görgetni a gépernyőt a kurzor egyhelyben tartásával.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Arch linux-on AUR-ban ott van, feltettem, működik is. Nem tudom, milyen disztribúciót használsz, de ha megy a csomagkészítés, csináld meg magadnak.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Vaklárma részemről az aggodalom. Megnéztem az Xfce honlapján a bejelentést, ott olvastam, hogy a kbdleds-plugin-t kivégzik. Viszont most megnéztem a Fedora build szerverét, s azt láttam, hogy az október végén, november elején megjelenő Fedora 31-re is le van fordítva. Mindez úgy, hogy Fedora 31 már az Xfce 4.14-et szállítja. Sőt, a build szerveren az aktív kiadáshoz, azaz Fedora 30-hoz is le van fordítva az Xfce 4.14, csak még nem került a repókba. Szóval jövő év tavasz végéig, nyár elejéig biztosan nem kell aggódnom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE