Bemutatkozik a GitHub Sponsors

 ( trey | 2019. május 24., péntek - 9:31 )

A GitHub elindította GitHub Sponsors funkcióját, amelyen keresztül kedvenc open source fejlesztődet szponzorálhatod. Részletek az új - egyelőre béta - szponzorálási rendszerről annak weboldalán.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jezusom, mar ott is..

Miért ez rossz dolog?
Szerk: mondjuk így belegondolva eltolhatja a motivációt más irányba.

Az altalanos trendeket figyelve szamomra mindenkepp - ma mar gyakorlatilag majd' az osszes alkalmazas havi vagy eves elofizetesre akar ravenni, az egyszeri fizetes ritka, ha megnezel egy YT-videot, nem eleg, hogy szinte mindegyik elott indul a reklam, az elso dolog, amit elkezdenek mondani, hogy "itt a patreon-címem, tamogass es az neked is milyen fasza lesz", es igy tovabb, meg sorolhatnam napestig, barmerre nezek, egyre inkabb mindenki tovabbi penzekkel akar lehuzni, persze, onkentes tamogatas es hasonlok cimen..

Mert az open-source fejlesztok meg majd az edes ket szep szemedert fogjak sok-sok szabadidoben "elpazarolt" munkaorajuk gyumolcsenek forrasat ingyenesen kitenni.

Eddig is igy volt, ez nem erv.

Eddig is így volt és ezután is így marad. Itt csak annyi hogy ha tetszik egy fejlesztő munkássága, akkor tudod szerencsétlent támogatni hogy két kódsor között azért enni is tudjon. Ez mondjuk olyan mint boltban/postán persely, ahova ha akarsz dobsz egy kis aprót és segítettél, vagy ha nem akarsz akkor eljösz mellette.

Ez most csak ad egy plusz oldalt az egésznek, hogy a Github-on is kaphatnak adományt a fejlesztők és nem csak a saját oldalaikon feltüntetett ilyen-olyan módon.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Valoban, de en pl. egyre kevesbe toleralom, ha az arcomba toljak.

Akkor ne tolerald. Mit fogsz tenni ellene? :)

Ahol lehetseges, altalaban megoldom, ld. pl. gyakorlatilag teljeskoru reklamszures minden feluleten es platformon; az egyre pofatlanodo "tartalomkeszitok" videoinak hanyagolasa; nem veszek mobilon olyan alkalmazast, amire meg elo is kell fizetni, netan fizetos es meg IAP-vel is le akar huzni es hasonlok (ha megfigyeled, altalanos tendenciakrol beszeltem, nem kizarolag a GitHub-rol). :)

Igen, csak eddig Patreonon kaptak támogatást. Most a GitHubon.

Eddig csak a Patreon nyúlta le a százalékot, mostantól majd a Microsoft GitHub is.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 14.2 | 4.4.37-janos

GitHub (egyelőre) nem von le semmit, sőt évi $5000-ig matcheli a támogatásokat. :)

- bekerülök
- megtámogatom magamat
- ingyen 5k dodó?

Egyelőre. Meg az "akár" 50% kedvezmény. Meg a többi szószerintvévenemhazudunk-deazértmégis amerikai kapitalista moslék. MSFT nem csinál semmit anélkül h. ne folyna be utána neki sok pénz. Lehet tudni hány százalékkal húznak majd le, ha lejárt a 12 hónapos beetetési periódus? Van pár millió felhasználójuk, sok lóvé néz ki a becaordogáló napi pár tízezer tranzakcióból.
--

ez sztem nagyon májer dolog lesz.
Valszeg fejlesztői fészbook lesz a githubból.
Satya megint szerzett egy pirospontot.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Királyság! Elvileg.

Elvi kérdések és nézeteltérések forrása is lehet:
- Miért fejlesszem a projected, ha forkolni is tudom és így pénzt keresni vele?
- Én sokkal hasznosabb fejlesztéseket csináltam, mint X, ő miért kap több pénzt érte?
- Van egy projectem, amit 100 órát fejlesztettem és jött rá 100 USD támogatás. Most komolyan 1 USD/hó-ért fejlesztem.

Nyilván ez mind tudatalatti, jobban jönnek ki a fejlesztők anyagilag, de mégis lehet negatív hatása.

Elmennék 500ft-os órabérért szemetet szedni? Nem.
Viszont, ha valaki szervez egy közösségi szemétszedést, akkor szívesen csatlakozok.

Egy csomoan most Patreonon vannak. Valszeg ezt a rest lattak meg a githubnal. Ennyi, nem kell et tulmisztifikalni. Kb 3 fele OSS fejleszto van. Aki hivatasos es valamelyik ceg sponzoralja, hogy fejlesszen, oket ez kb hidegen fogja hagyni. Vannak akik eddig is valami kozossegi finanszirozast hasznaltak (Patreon, PayPal, By me a coffe, etc.). Es vannak akik hobbibol/teljes onzetlensegbol fejlesztenek. Ez utobbi csoportot szinten hidegen fogja hagyni, mert ha akart volna mar eddig is kilephetett volna ebbol a korbol. Szoval azok elet fogja megkonnyiteni, akik eddig igy-ugy-amugy oldottak meg.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Plusz en is elgondolkoztam, hogy ami kodot eddig zart forrasukent kepzeltem el, ilyen, vagy hasonlo konstrukcioban lehet open source-sza tennem... (mar csak evek kerdese, es kesz vagyok).

Szerintem is: aki hobbiból csinálja/csinálta, az nem azért fog beállni a sorba, hogy év végén abból legyen prémium. Valszeg ez az egész inkább olyanra lesz jó, hogy pl infrastruktúra fejlesztés (pl build környezet), marketing (ami ténylegesen közelebb visz a bónuszhoz :)), konferenciák támogatása (utazás/szállás/egyéb költségek), vagy egyéb projekthez kapcsolódó költség (pl fizetős Travis/Github :)). Ezeknek viszont akár közösségépítő hatása is lehet.