Működik a Steam és a GTA 3 ReactOS-en

 ( trey | 2019. április 14., vasárnap - 15:47 )

Újabb mérföldkő a ReactOS fejlesztésében:

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kiváncsi vagyok, hogy mikor éri utól az xp szintjét, minden részletre kiterjedőleg. Mert onnantól kezdve már komoly mennyiségben elkezdhet nőni a felhasználótábor, ami több fejlesztőt jelent és még hamarabb éri el a hetes hardware támogatási szintjét. Akkor pedig menekülhet át alá boldog-boldogtalan a win10 elől. Drukkolok nekik.

Ugyan nem látom át, miért menekülne w10 alól bárki is, de abban biztos vagyok, hogy mire eléri a 10 szintjét, addigra a windows 20-at fogjuk fikázni.

Mert ugye a windows 10-et csak azért szidják az emberek, mert épp windowsfikázhatnékuk van, nem azért, mert az ms ott szopatja le a felhasználót, ahol tudja.

Nem hiszem, akármilyen hisztit olvasok, majdnem mindig inkább PEBKAC-ról van szó.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

PEBKAC. Amikor jön a frissítés és lezúzza a telepített programokat, a gépet, vagy rossz esetben a felhasználó adatait. Az PEBKAC. Akkora, hogy az ms kért érte elnézést. No comment.

bocs, de WORKSFORME!!!!!!!!!!!!!!!!!!4444444 semmi bajom a Win10-el évek óta.

Bocs, de a worksforme nem érv.

az oldal adminjának más erről a véleménye. :S :D

A win10 katasztrofális használhatatlanságának semmi köze nincs ahhoz, hogy az admin miként vélekedik a "worksforme" mantráról.

minden egyes nap Win10-es gépen up-to-date hardveren dolgozom, érdekes de tudom használni és el tudom végezni vele a mindennapos feladataimat. ismerősöknél sincs gond. milyen használhatatlanság?

Ez még mindig a worksforme mantra. Vagy worksforus. Temérdek usernél meg csak a baj van vele. Tele vannak ezzel a hírek, meg az ms folyamatos bocsánatkéréseivel is. Az is biztos PEBKAC. Aki szereti az ms-t, annak minden kritika PEBKAC.

30gép már számít, vagy mekkora minta nem menta mantra? Drukkolok a wine-nek és az asztali Linux évének a licenszdíjak miatt is, de eddig a Win10 work4us :)

Nálunk meg nagyságrendileg kb. ugyanennyi gépen cseszte szét a rendszert a frissítés, de ez igazából érdektelen. Ami viszont nem az, hogy sorozatosan felhasználók millióinak van vele baja. A felsorolt frissítési fiaskók csak a jéghegy csúcsai; szerinted, ha nem volna gáz a win10 fejlesztési modelljével (hint: Linux-like rolling release), akkor kéregetné folyton az elnézést a mikiszoft? Igen, a 30 gép még mindig csak a worksforus mantra.

> ha nem volna gáz a win10 fejlesztési modelljével (hint: Linux-like rolling release)

off:

szerintem a Windows sok minden, csak nem rolling release

amig felevente az OS egy komplett image-et deploy-ol a gepre, es abba pakolja vissza a userland cuccokat, addig az nagyon messzirol nezve sem rolling release

https://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release

Rolling release, rolling update, or continuous delivery, in software development, is the concept of frequently delivering updates to applications.

Szerintem ebbe bőven belefér, hogy hathavonta letol az emberek torkán egy komplett OS deploymentet. Az ugyanis nincs meghatározva, a rolling release definíciójában, hogy hogyan frissít. De te akkor minek hívnád, ha nem rolling release-nek?

BTW, akár rolling release, akár nem; gáznak gáz és ez a lényeg.

Ott volt egy "Linux-like" is, marpedig a linuxos vilaggal parhuzamba allitva ez inkabb a distupgrade-re hasonlit.

Hát az előbb még nem ezt mondtad, csak simán a rolling release volt, ami nem tetszett...

De tekintve, hogy win10-en a distupgrade pont úgy megy, mint egy non-LTS rolling release buguntun, vagy fedorán, minek hívjam?

És a hangysúly még mindig nem ezen a zárójeles megjegyzésen volt, hanem azon, hogy gáz.

> Hát az előbb még nem ezt mondtad, csak simán a rolling release volt, ami nem tetszett...

Konkretan ez volt a quote a kommentemben:
"ha nem volna gáz a win10 fejlesztési modelljével (hint: Linux-like rolling release)"

Erre reagaltam, nem ragadtam ki belole semmit, szerintem.

> Erre reagaltam, nem ragadtam ki belole semmit, szerintem.

Csak az egészből sikerült kiragadni egy zárójeles megjegyzést és azon lovagolni, a lényeg helyett: akár rolling release, akár nem; gáznak gáz és ez a lényeg.

Félévente nagy update, ami verziót növel (a build number az igazi win verziószám, minden más csak marketing) nagyon messze van a rolling releasetől. Ennyi erőből az ubuntu is rolling release...

>Az ugyanis nincs meghatározva, a rolling release definíciójában, hogy hogyan frissít.

Basszus, ott a linkeden az általad bemásolt utáni mondat:

This is in contrast to a standard or point release development model which uses software versions that must be reinstalled over the previous version.

Vagy:

When the rolling release is employed as the development model, software updates are typically delivered to users by a package manager on the user's personal computer, accessing through the internet a remote software repository (often via a download mirror) stored on an internet file server.

Rolling release az Arch, vagy a Gentoo. Ahol magának az OS-nek nincs is verziója.

+1, ha diszkret release-ek vannak, akkor nem rolling release, hiaba jon gyakran (#define gyakran) patch

Akkor nem rolling release, rosszul tudtam.

De még mindig nem az a zárójeles megjegyzés volt a lényeg, hanem az, hogy gáz a modell.

Nekem sem volt semmi bajom 2015-ig a Windows 10-el.

;-)


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

+1
Sosem értem min vergődnek itt az emberek vele. Soha a büdös életben semmi gondom nem volt még a Win10-el. Három éve feltettem, azóta fút és semmi baja.
MS eddigi legjobb OS-e szvsz.

Hát, én ha lenne más OS arra, amire jelenleg a Win10-et használom, menekülnék. Egyfelől instabil, másfelől meg az őrületbe kerget a minden elé beugró értesítéseivel. Különösen akkor, amikor egy full screen 3D FPS közben bedob egy értesítést, hogy a "fokusz-segéd," vagy mi a fene nem jelenít meg értesítéseket, amíg játszom. Mindezt úgy, hogy nincs kurzorom, folyamatosan a játékban vagyok 15 perce legalább, és csak alt-tabozva tudom bezárni.

De ez neked jo. Megmondtak. Szeretned kellene. (Nem.)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Akkor miért nem kapcsolod ki? Csak el kellene olvasni azt a notificationt, van benne egy gomb ami segítségével kikapcsolhatod az összes értesítést (mivel nem az a default), másrészt az értesítéseknél is letilthatod a Focus Assist-ot.

Btw komolyan nem értem, hogy ha valaki képes napokat eltölteni azzal, hogy egy unix-like rendszert mindenféle konfigurációs fileok segítségével személyre szabjon*, akkor miért nem képes nagyjából tizedannyi munkát ráfordítani ugyanerre Windowson?

* Legalábbis én még nem találkoztam olyan rendszerrel, amin minden jó lett volna OOTB. Ennek egyenes következménye a különböző szoftverkomponensek manualjainak bújása és konfigurációinak kézzel való szerkesztése, mivel hiába találod meg, hogy az öt évvel ezelőtti verzión hogyan kellett volna ugyanezt a beállítást megtenni, az már biztosan nem lesz érvényes az aktuális verzión.

win10 alatt ki lehet kapcsolni bármit? Nekünk pl. a frissítéseket nem sikerült letiltani sehogy sem, hiába lőtte ki az updatert és állítota letiltottra minden órában ütemezett feladatból, akkor is visszakapcsolta és akkor is lefrissítette magát és akkor is kinyírta a rendszert... Pedig nem tizedannyi munkát feccöltünk bele, mint amennyit UNIX-ok alatt konfigolni szoktunk.

Egyrészt lehet ilyet, bár ez nem tilt le minden frissítést. Másrészt van rá Group Policy, igaz teljesen letiltani valóban nem lehet, de azt választhatod, hogy csak értesítsen az elérhető frissítésekről. Illetve enterprise környezetben lehet üzemeltetni WSUS szervert.

A defer, ahogy mondod, nem tiltott le semmit. Nekünk nem elhalasztani kellett volna, hanem kikapcsolni. A group policyt mi is kipróbáltuk; addig tényleg ment, amíg nem jött valami forced update, mert azt ugyanúgy letolta a gép torkán. WSUS nem játszott, mezei win10 volt, nem a felsorolt szerver edition-ök. (Különben sem szerverről beszélünk, hanem egy mezei munkaidőtermináról.)

Sikerült kikapcsolni a fókusz segédet a gépházban. Ami az értesítésben van kapcsoló, azzal kikapcsol, de újraindítás után azt nem jegyzi meg.

Ezután próbálkoztam, de most minden egyes levélről, Index cikkről, és minden másról kaptam egy előugró értesítést játék közben minden felett.
Ezek után megkerestem a gépházban az "Értesítések és műveletek" nevű menüpontot, és kikapcsoltam mind az öt kapcsolót, most már semmilyen értesítés nem jelenik meg.

Így megoldódott a probléma, hogy játék közben nem ugrálnak fel ezek a gombok, cserébe soha semmiről nem szól a rendszer. Nem értesít sem levelekről, sem skype üzenetekről, semmiről....

Az a működés már nem állítható vissza, mint ami XP-Win7 alatt volt?
Az, hogy egy kis sárga ballonban megjelent az értesítése a programoknak lent, a teljes képernyős programok alatt. Ha nem játszok, akkor látom, ha meg játszok, akkor békén hagy.

Vagy az még jobb lenne, ami KDE alatt van, hogy összegyűlnek az értesítések egy helyen, de nem ugrál fel, ha egy teljes képernyős program fut.

Pont ezt mondom, hogy nem kikapcsolni kellene a fókusz segédet, hanem be. Beállítod, hogy játékoknál semmilyen értesítést ne dobjon fel, meg kiveszed a pipát innen.

Szerk: oké, visszaolvastam és valóban azt írtam, hogy kikapcsolni kell, csak nem a fókusz segédre értettem, hanem az értesítéseire.

már bocs de a kettő totál nem ugyanaz. egy OS rohadtul ne legyen önvezető, nem az a dolga. ha azt akarom tőle hogy dolgokat magától csináljon akkor én azt majd szépen beállítom rajta, a mindenféle konfigurációs fájlok szerkesztgetésével, köszöntem szépen. véleményem szerint elfogadhatatlan az a működés hogy ezek a "plusz funkciók" explicit engedélyezés nélkül (nota bene, engedélyezés != letiltás elmulasztása) lábat növesszenek és szabadon rohangáljanak. ugyanezért nem kedvelem pl az Ubuntut sem, ott is minden szar megy magától ha kell ha nem.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

> egy OS rohadtul ne legyen önvezető, nem az a dolga

6.99 milliard informatkai analfabeta lajkolja ezt :)

Az elvárás azzal kapcsolatban, hogy mi a dolga egy OS-nek erősen változó attól függően kit kérdezel. Az emberek többsége nem akar oldalas konfigurációkat nyálazni és az oprendszert tuningolni. Nem is akar tudni róla, ő használni vette a gépet, nem beállítgatni. És ez egy jogos érv, ráadásul egy jelentős tömeg igénye.

Uj laptop esten f29 -el, minimum PXE installal kezdve (nem tudom a desktop verzio mennyivel okosabb) .
Az egytlen nem trivialis lepes, kitalalni melyik csomag tartalmazza a firmware -filet a WIFI -hez aminek a
nevet dmesg is irta. Azota minden megy.

Masik trukkos dolog, a Thunerbolt-3 docking station volt,
a problema az volt hogy rossz lyukba dugtam be ;-) , ket TB3 (type-c) port kozul az egyik
csak toltesre jo.
Utana egy parancs es kesz.

Nem tudom mit tud win10, de regebbi winnekel legalabb ennyi szivas van/volt ha nem
elotelepitve jott.

Elvileg mindket dolog lehetne automatikusan:
GUI feldobhatna az uj TB eszkoz erkezest es az engedelyezteteset kerheti.
(Nem nem kell letiltani a security-t a BIOS-ban, megy.)

A firemware-ket amit kernel/driver keres, szinten feldobhatna a gui
es felajalnhatna a beszerzeset.

(Lehet csak en -nem raktam fel valami varazs csomagot, de minimal gnome3
nem uzenget ilyesmit).


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

+sok, kernelt forgatni poén, win drivert vadászni meg nem, peeeersze

+1

bar imho egyiket sem, dehat mindenki azzal tolti a rovid kis eletenek kellemetlenul keves szabadidejet, amivel akarja :)

Ezen én is vagy egy éve ki vagyok akadva, hogy lopja a fókuszt minden alkalmazás és nem lehet letiltani a villogó taskbart... de nem rég találtam megoldást :P
https://github.com/Ciantic/DisableFlashingTaskbarButtons

A Windows 10 nettó hulladék lett, ez nagyjából a közös megértése a szakmának.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

+1, tisztan latszik, hogy nem volt cel a usable system for ebody, hanem inkabb legyen egy adatgyujto spyware minden haztartasban, ami osszehordja a microsoftnak azt, amit a facebook es a google is megoldott maganak, es itt baromira sokadrangu, hogy a felhasznalok mit akarnak, eszik nem eszik, ez van.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az SP1 mentes XP-ét már utolérte, anno a GTA III-hoz volt valami patch a Windows Update-n XP-re, hogy a menüben legyenek szövegek :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az jó hír, de az SP2-t kéne minimum. :)

Amint eléri a "veszélyes" szintet, az MS ügyvédei/jogászai felpörögnek...

Arra gondolsz hogy az api miatt perelnek majd?

Nem gondoltam konkrét dologra, de szerintem biztos kikezdené az MS, ha tényleg használható állapotba kerülne, és konkurense lenne a platformjának. Lásd SCO ügy, vagy az utólag kiderült OS/2 dolgok. Bár ez már egy új MS, lehet hogy beszállna és kiszervezné a fejlesztést :) Az op.rendszer ma már nem olyan nagy biznisz.

Eh, az "új ms" maximum annyit jelent, hogy máshogy köcsög, ld. windóztíz. (Húsz éve béreltetni akarták a windows-t.. Lehet mostanság megvalósítják?) Lehet, hogy konkrétan nem mennek neki a ReactOS-nek, de simán megvehetik kilóra és akkor ott vagyunk, ahol a part szakad.

Fanatikusokat nehéz megvenni kilóra... :)

Kivéve, ha a másik alternatíva az lesz, hogy előveszik a jogászokat. De inkább ne spekuláljunk előre, hanem várjuk meg, amíg a ReactOS-ból lesz valami igazán használható és akkor meglátjuk.

Ez mondjuk sanszos. :(

ettől félek én is. nem mellesleg van egy olyan nagyon erős sejtésem hogy a fejlesztés nem csak amiatt ment ilyen rohadt lassan mert kevés az ember és nincs dokumentáció hanem azért is meert az erőforrások hatékony felhasználásának komoly gátat szabott a jogi feddhetetlenség állapotának fenntartása. a MS már igen sokszor bizonyította hogy ilyen játszmákban világi g*ci ellenfél, nem csodálom hogy a szükségesnél nagyobbat nem akar senki kockáztatni.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Ha ez ilyen egyszeruen menne, akkor ReactOS sem kene a migraciohoz, eleg a wine... vagyis eleg lenne, de latjuk, hogy nem megy ez ilyen egyszeruen.

A WINE-ban egy csomó kód a ReactOS-ből származik, kb. azóta használható komolyabb dolgokra is, amióta a ReactOS-es srácok is dolgoznak rajta. Átlagemberek amúgy sem mennek a WINE-nal semmire, azoknak "fullos" windóz kell. Hát most majd kapnak. (Remélhetőleg.)

Egyaltalan nem kell a usereknek "fullos windows", max jol kell csomagolni. Egyszeruen nem hiszek abban, hogy a user-ek nagy szamban fognak a belathato idoben Windows-rol ReactOS-re migralni (vagy ugy barmire). A Wine-os peldat azert hoztam, hogy ravilagitsak az indokolatlan hiperoptimizmusra. Hanyszor hallottunk mar a Linux desktop everol... mar csak az kell hozza, hogy.... Ja.

A Linux desktop éve sose fog eljönni a kulcsprogramok és driverek hiánya miatt, de ez a projekt pont arra gyúr, hogy mindent megegyen, amit windowsra írtak. Onnantól az vált rá, aki akar.

Most is az valt ra aki akar, es ezutan is epp ennyien fognak. Jateknak egesz komoly ez a projekt, de mas ebbol nemigen lesz.

Most még nem tudnak rá váltani az emberek, mert nem mennek rajta a szoftverek, amiket használnak. Meglátjuk mit hoznak ki belőle. '91-ben a Linuxra is azt mondták, hogy csak hobbi, semmi komoly.

Es nem is migraltak ra a Windows desktop userek a mai napig!

jaj a desktop... a júzerek túlnyomó többsége azt használja ami a kis konzumer laptopkáján jön előretelepítve. meg amit az agymosás a fejébe ver.
ahol a valódi használhatóságot lehet lemérni az szerintem inkább a szerverpiac illetve a tudományos kutatások. a szerverpiacot viszi, a tudományos felhasználásban pedig a desktopnál jóval nagyobb szelete van.
a win desktopot szerintem egyedül egy dolog tartja életben, miszerint a legtöbb célprogram fejlesztői basznak portolni. ennyi.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

> ahol a valódi használhatóságot lehet lemérni az szerintem inkább a szerverpiac illetve a tudományos kutatások

lol, oke

Az eredeti felvetes itt az volt, hogy "ha majd a ReactOS beerik, jol atmigralnak ra a userek". En ezt vitattam. Amit te irsz abban is latok par csusztatast... de most nem ez a tema.

wine alatt (vagyis protonon) nem működik a gta3.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Belehúztak a fejlesztők, egyre jobb!
Már csak a driver kezelésen kéne javítani. De azt nagyon!
A beégetet repóban lévő szoftverek többsége is ősrégi verzió..
Ehhez is jól jönne egy indegogo kalapozás nem?

micsoda mérföldkő... majdnem 20 éves játékról beszélünk, LOL. :D viccnek mindenesetre nem rossz ez az egész project.

Ha te jobban meg tudnád csinálni, akkor hajrá, mutasd meg nekik!

LOL :D

nem, nem tudnám jobban megcsinálni. viszont nem kéne utcabált sem rendezni, mert sikerült elindítani egy 20 gamet, amit egy tetris hardveren is elfuttatsz manapság.

Ki rendezett utcabált? Lejött egy mezei hír, hogy ez is működik. Egyébként a Steam for Xp nem húsz éves program; az utolsó verzió pár hónapos és a hír elsősorban az volt, hogy az megy.

Remélem megvan, hogy a ReactOS egy from scratch Windows remake. Nem emulátor, nem egy felskinnelt meg wine-al megpatkolt Linux, hanem egy újraimplementált Windows. Nem a teljesítmény létjogosultságát emelném ki, hanem a teljesítményt magát. A Te teljesítményed mondjuk az hogy picsogsz az Androidos hibákon.
De visszatérve a posztra, ha megnézzük a Windows 10 "sikerét", és a tényt hogy a ReactOS konstans fejlődik, én látok benne fantáziát. Nem olyan fantáziát hogy a ReactOS-féle Windows majd lelöki a trónról a rendes Windowst, hanem olyat, hogy lesznek bőven olyan use casek ahol jó szolgálatot tehet majd (pl. https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Embedded_Industry vagy hajbazer gépe).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

nem hiszem, hogy bármikor is hasznos lehet ez az egész hajbazer gépét leszámítva. de ott se, mert az xp örök számára. természetesen nem azt mondom, hogy ez egy szar, viszont létjogosultsága nem sok van. egy hobbi/fun projektnek jó, de másra nem.

Azt majd az idő eldönti. Egy rakás ipari alkalmazás van, ahol Windowst, vagy akár valamilyen DOS-t futtatnak. Ha esetleg a ReactOS elér egy érettségi szintet, és még céges supportot is adnának hozzá, lehet, hogy inkább arra migrálnak majd az ezekkel a területekkel foglalkozó vendorok.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

És vállalják, hogy az MS őket perli be az API jogsértés miatt..? Nemhiszem.

A vendorokat? Őket hogy?

Ja értem, tehát megvárják, amíg valaki pénzt is próbál termelni ezekkel az ingyenes cuccokkal, amik ms-related technológiákat is támogatnak és annak megy neki. Nagyon jó...

Sajnos így van, amint nagyobb lesz jön a per.
A TomTom is elkerülhette volna ezt mondjuk MTP használatával (és akkor olyan fájlrendszert használhat, amit akar). Nem véletlenül tette ezt több Android gyártó is.

Az MS már nekiment ennek a projektnek egyszer, és nem találtak rajta fogást.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

dap az üzleti felhasználókról beszélt, nem a projektről és ebben sok igazsága is van, a linkelt cikket tekintve.

Ha rendesen működni fog, akkor ez egy ingyenes windows, aminek nagyon is lenne létjogosultsága. Arról nem is beszélve, hogy ha válthatja az xp-t a beágyazott helyeken, akkor meg pláne. Tekintve, hogy a Linux is hobbiprojektként indult, ma pedig használják embedded célra is, a ReactOS is megcsinálhatja ezt, ráadásul még előnye is van, mert az xp által kitaposott utat célozza.

Ha belehúznak a driver/3D/DirectX/társai supportba, akkor még én is használnám, a játékok futtatására :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Miért, DX9/10 támogatás még nincs? Csak mert a 11-es/12-es támogatása szerintem nem annyira kardinális probléma, mert a DX bukdácsolása és az OpenGL előretörése miatt már jó ideje elég ritka az olyan játék, aminek nincs OpenGL backendje is.

azt megnézem :D

Esetleg műszaki vagy gazdasági érvek is vannak, hogy miért is ne lehetne később lecserélni egy beágyazott Xp-t ReactOS-re?

supportot ki fog hozzá nyújtani? a cégek akiknek a szoftvere fut ezen fog majd support nyújtani a reactos környezetbe is?

miért, az androidhoz pl. van csilliárdos fejlesztői háttér, meg support is, aszt' mire mész vele?

Miért, az xp-hez ki ad supportot? Csak mert én úgy emlékszem, hogy az ms 2016 április 12.-én beszüntette az embedded xp-k támogatását is és ennek ellenére a mai napig megy xp egy raklap készüléken. Support nélkül, biztonsági frissítések nélkül, minden nélkül. Ehhez képest a ReactOS-hez legalább bugfixek és security patchek is lesznek, mert azt fejlesztik. Egyéb ellenvetés?

Ha embedded és ipari rendszerekről beszélünk, akkor az egész hóbelebancot egy cég gyártja és supportálja, ott nem az a kérdés, hogy a konzumer progid hányezer fajta windowsra supportált. Egyébként, mint ahogy most is, majd a piac eldönti.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Kivételesen egyetértünk.

A beágyazott rendszereken lenne ennek igazán értelme, ahol a hardver kompatibilitás miatt lehetne rá szükség. Ha csak windowsos progit kell futtatni, a wine sokkal egyszerűbb/jobb megoldás.

Beágyazott környezetben ha MOST itt lenne azonnal ez mint fullos XP replacement OS ingyen, akkor se nagyon használná kb. senki, a bevezetés költségét, kockázatát nem sokan vállalnák, aki hajlamos lenne váltani a meglévő, működő megoldásról, az legkésőbb az XP support végénél már amúgy is továbblépett.

De elég messze van ez még a "fullos" státusztól, szerintem előbb rohad ki minden XP-s vas, mint hogy ez oda eljutna.

Még ha igaz is lesz, hogy az xp kompatibilis vasak előbb nyúvadnak ki, mint ez eléri az xp szintjét, az nem jelenti, hogy pl. nem lehet alternatíva a win10-re, ha támogatni fogja a hardware-eket. Minél többet szopatja az ms a felhasználóit a win10-zel, annál többen fognak érdeklődni a ReactOS után.

Ha magamból, vagy tág környezetemből indulok ki (az IT téren laikusokat is beleértve, sőt), akkor ha Windowsról váltás mint olyan felmerül, akkor himihumi "Windows pótlék" a képbe se kerülhetne, akkor már tényleg váltsunk, Macre vagy Linuxra.

Átlag wines szoftver ami kellhet pont annyira fog elfutni wineon, mint ezen, tényleg max hardver közelben lehet eltérés, de akkor meg inkább kidobja az ember a vasat és vesz újabbat, ami megy más rendszerek alatt is. Manapság ez kevésbé kérdés, mint volt mondjuk 10 éve, egyrészt a hardver már tényleg jellemzően aprópénz, másrészt lassan win alatt nagyobb a szívás, egyre jellemzőbb, hogy elsősorban Androidhoz van hegesztve a cucc. Fél éve vettem USB-s BT adaptert, na az Linux alatt OOB működik, bármiféle extra teendő nélkül. Winre van egy több száz megás, enyhén szólva is backdoor gyanús kínai driver, ami változatos módokon bugzik.

A WINE a teljes windowsos szoftverpark egy töredékét futtatja csak. Az átlagembernek a Linux nem jó, a Mac meg túl drága. Ameddig van windows, addig a ReactOS-nek van értelme és jövője. Értelemszerűen, ha a windows kipusztul és az emberek átállnak valami másra (pl. droidra), akkor már mindegy, de akkor amúgy is mindegy.

>A WINE a teljes windowsos szoftverpark egy töredékét futtatja csak.
Gyanítom pont, mint ez a cucc. Lásd a hírt, ami arról szólt, hogy végre bővült a kör. Ráadásul ha jól rémlik, Steam kliens wine alatt gond nélkül futott eddig is, szóval...

>Az átlagembernek a Linux nem jó
Attól függ. Tudok számtalan példát az érv mellett és ellen. Ahová nem kell MS cucc (MSOffice pl), vagy PC játszás, oda jellemzően bőven jó. Szerintem ez a home userek elég nagy része.

>a Mac meg túl drága
Minimálbéres átlag magyarnak max, de afelett bőven elérhető idehaza is. Nem a milliós zsír új csúcs masinák vannak csak, teljesen vállalható használt Mac minit lehet kapni már gombokért. Nyugaton meg főleg aprópénz.

Én aztán nagyon nem akarom tolni az alma szekerét, de ez a "luxuscikk" beidegződés teljesen marhaság.

> Gyanítom pont, mint ez a cucc.

A WINE-ba egy raklap kódot pont a ReactOS-ből portoltak vissza. A WINE kb. azóta használhatóbb komolyabb dolgokra, amióta a ReactOS-es srácok beszálltak. Azonfelül a WINE alkalmazások futtatására van kitalálva, a ReactOS meg egy komplett windóz klón, mindennek mennie kell rajta.

> Attól függ. Tudok számtalan példát az érv mellett és ellen. Ahová nem kell MS cucc (MSOffice pl), vagy PC játszás, oda jellemzően bőven jó. Szerintem ez a home userek elég nagy része.

És a driverekkel mi lesz? Még ha csak egy böngésző is kell neki, a gépet akkor is meg kell tudni hajtani. Arról nem is beszélve, hogy manapság - kis rosszindulattal - kb. kétféle Linux van: google infected droidos szutyok, vagy systemd infected "simalinuxos" szutyok, tehát a win10 meg a mikiszoft után cseberből-vederbe, ugyanúgy egy okoskodó, önhatalmaskodó rendszert kap a paraszt. Ez nyilván túlzás, mert egyrészt Linux alatt ezeket a szarságokat könnyebb kiirtani, másrészt meg ez csak a mainstream-re igaz, amúgy van Slackware, Devuan, meg mittudomén, meg droidból is van google mentes verzió; de ugyanakkor a fasságok kiirtásához érteni kell, az underground cuccokat meg geekek csinálják geekeknek; nem átlagparasztnak való egyik felállás sem.
Azonkívül nem csak az átlagemberek vannak. Mit csináljanak azok, akik dolgozni akarnak és akiknek valami adott szoftver kell, ami Linuxon nincs és WINE-ból sem megy? (Pl. 3D modellerek, Photoshop, mittudomén.) Vehet penge Mac-et jó drágán, vagy, ott lesz a ReactOS. Apropó Mac...

> Minimálbéres átlag magyarnak max, de afelett bőven elérhető idehaza is. Nem a milliós zsír új csúcs masinák vannak csak, teljesen vállalható használt Mac minit lehet kapni már gombokért. Nyugaton meg főleg aprópénz.

Nem csak nálunk vannak csórók, hanem úgy kb. a nyugati világot leszámítva mindenütt. Az lehet, hogy vállalható Mac mini 2006-ot lehet kapni olcsón, én is vettem egyet, csak azért vannak hátulütői. Pl. "csak" Snow Leopard megy föl rá. Nekem speciel ezzel az a baj, hogy pl. Lazarusból nem tudom rá felrakni azt a verziót, ami kéne. Átlagparasztnak meg az lesz, hogy régebbi benne a böngésző és a hulladék websokpontnulla már nem megy benne. Ez nem a Mac vagy az OSX hibája, egyszerűen csak egy tény. A 2009-es Mac Mini-t viszont már nem gombokért vesztegetik; 50-100 kHUF árral mennek, az meg már sok egy átlagembernek, főleg egy - a mai hulladék szoftverek és a webfaszpontnulla erőforrásigénye szempontjából - gyenge hardware-re. És ez megint csak az átlagparaszt perspektívája volt. Egy dolgozó ember, aki 3D modellezik, vagy rajzol, videót vág, vagy akármi, az mit kezdjen egy Mac Mini-vel? Pláne egy régivel? Oda erős gép kell, tehát valami mid-end vagy high-end Mac-et kell vennie, ami viszont már súlyos százezreket kóstál, még használtan is. Ehhez képest, ha megvannak a windowsos szoftverei és a ReactOS futtatni is tudja őket, akkor máris van egy plusz lehetősége arra, hogy elmeneküljön a win10 agyrémei elől.

> Én aztán nagyon nem akarom tolni az alma szekerét, de ez a "luxuscikk" beidegződés teljesen marhaság.

Attól függ, mit értesz "luxuscikk" alatt. Ha azt a pejoratív és degradatív szitokszót, ami a drága, sznoboknak való pénisznövelőt jelöli, akkor valóban marhaság. Ha csak azt, hogy drága a cikk, akkor az egyáltalán nem marhaság.

>A WINE-ba egy raklap kódot pont a ReactOS-ből portoltak vissza.
ÉS? Kit érdekel? Arról van szó, hogy adott feladatra mit használnál inkább.

>Azonfelül a WINE alkalmazások futtatására van kitalálva
De épp erről van szó: az esetek 99%-ában csak ez kell, a maradék 1%-ban, amikor driveres dolog bejátszhat, meg jellemzően inkább olyan hw-t veszel, ami megy más rendszerek alatt is.

>a ReactOS meg egy komplett windóz klón, mindennek mennie kell rajta.
Elméletben, a gyakorlatban (egyelőre) gyakran olyanok sem, amik wineon mennek. Még egyszer: lásd a nyitó hírt.

>A 2009-es Mac Mini-t viszont már nem gombokért vesztegetik; 50-100 kHUF árral mennek
100-150k között kapsz 2014-es Mac minit, most néztem hardveraprón. Gépvásárlás szempontjából az átlag magyar nem a borsodi zsákfaluban élő munkanélküli, nekik 10 000 Ft-ért is drága bármi, persze. Nézz be a hülye azért nem vagyok boltba a karácsony előtti "akciókor", tömegesen állnak sorba emberek, hogy ennél drágább konzumer kategóriás ótvar laptopokat vegyenek a fa alá gondolkodás nélkül, csak mert kell valami, az meg éppen "megtetszett". Ez az átlag magyar gépvásárló szintje. Simán belefér.

>Egy dolgozó ember, aki 3D modellezik, vagy rajzol, videót vág, vagy akármi, az mit kezdjen egy Mac Mini-vel?
>Ehhez képest, ha megvannak a windowsos szoftverei és a ReactOS futtatni is tudja őket, akkor máris van egy plusz lehetősége arra, hogy elmeneküljön a win10 agyrémei elől.
Egy profinak nem szabadna, hogy gondot okozzon rendes munkagép megvásárlása, mert egyébként mi a francért nem megy el inkább Lidl árufeltöltőnek?
Azt meg remélem nem gondoltad komolyan, hogy majd grafikusok, tervezők át fognak állni ReactOS-re... Azért mert unják a Win-t, de nincs pénzük Mac-re...
Ezek már hajbazeri magasságok lassan.

>Ha csak azt, hogy drága a cikk, akkor az egyáltalán nem marhaság.
Amit az átlag ember meg tud engedni magának, az nem luxuscikk. Pont. Max túlárazott konzumer cucc.

>kb. kétféle Linux van: google infected droidos szutyok, vagy systemd infected "simalinuxos" szutyok, tehát a win10 meg a mikiszoft után cseberből-vederbe, ugyanúgy egy okoskodó, önhatalmaskodó rendszert kap a paraszt.
Sajókám, hát én vagyok a hülye, hogy szóba állok magával!

> ÉS? Kit érdekel? Arról van szó, hogy adott feladatra mit használnál inkább.

Azt ami működik és összecsiszoltan működik, könyörgöm. Még ha megy is valami WINE alatt, a ReactOS-nek az a célja, hogy natívan menjen rajta minden, ne wrappingből.

> De épp erről van szó: az esetek 99%-ában csak ez kell, a maradék 1%-ban, amikor driveres dolog bejátszhat, meg jellemzően inkább olyan hw-t veszel, ami megy más rendszerek alatt is.

Ez igaz. De a WINE már csak a megközelítés miatt is kevésbé lesz kompatibilisebb a win-es programokkal, mint a ReactOS.

> Elméletben, a gyakorlatban (egyelőre) gyakran olyanok sem, amik wineon mennek. Még egyszer: lásd a nyitó hírt.

Ez is igaz, de a ReactOS-ról senki nem is mondta, hogy most alkalmas arra, amire szánják. Ez a jövő zenéje még, hogy mi lesz a vége.

> 100-150k között kapsz 2014-es Mac minit, most néztem hardveraprón. Gépvásárlás szempontjából az átlag magyar nem a borsodi zsákfaluban élő munkanélküli, nekik 10 000 Ft-ért is drága bármi, persze. Nézz be a hülye azért nem vagyok boltba a karácsony előtti "akciókor", tömegesen állnak sorba emberek, hogy ennél drágább konzumer kategóriás ótvar laptopokat vegyenek a fa alá gondolkodás nélkül, csak mert kell valami, az meg éppen "megtetszett". Ez az átlag magyar gépvásárló szintje. Simán belefér.

150k az már több, mint egy fél fizetés. És ez csak az egyik probléma. Ki az, aki 150 kHUF-t ad ki egy 2014-es gépre, amikor ugyanazért az árért sokkal erősebbet vehet? Lehet, hogy az csak egy mezei pécé lesz, de a legtöbb embert ez teljesen hidegen hagyja.

> Egy profinak nem szabadna, hogy gondot okozzon rendes munkagép megvásárlása, mert egyébként mi a francért nem megy el inkább Lidl árufeltöltőnek?

De jó, hogy látatlanban ítélkezel. Minden lehetőséget szisztematikusan végignéztél, mielőtt ezt kijelentetted? Olyan nincs, hogy rosszul megy a bolt, vagy egyéb bajai legyenek az embernek?

> Azt meg remélem nem gondoltad komolyan, hogy majd grafikusok, tervezők át fognak állni ReactOS-re... Azért mert unják a Win-t, de nincs pénzük Mac-re...

Pénze talán még lenne, de nem akarja lecserélni a munkakörnyezetét. Nem arról van szó, hogy "unja" a win-t, hanem a win10-et nem akarja. Mindjárt két embert is tudok példaként: az öcsémet, meg a főnökömet. Komoly cégvezető mindkettő, akik grafikai/tervezői munkákat is csinálnak, nem kispistike egyik sem. Mindketten win alá építették össze maguknak az összecsiszolt munkakörnyezetüket és ugyan jelen pillanatban még elvannak win7 alatt, de tudják, hogy nem tart örökké, előbb utóbb tovább kell lépni. Azt azonban mindketten kijelentették, hogy win10-re soha nem fognak átváltani, viszont nem akarnak Linux alatt sem kínlódni, amihez nem értenek és nem érnek rá, hogy beletanuljanak (pénztermeléssel vannak elfoglalva). A Mac-et ugyan fontolóra vették, de amióta szóltam nekik, hogy van (lesz) olyan, hogy ReactOS, azóta fokozott figyelemmel követik és inkább arra állnának át, mint Mac-re, ahol megint mindent fel kéne építeniük.

> Ezek már hajbazeri magasságok lassan.

Ugyan tudom, hogy sértésnek szántad, de nekem nincs bajom hajbazerrel. Viszont, ha már hasonlítgatós személyeskedés: az, hogy ha valakinek nem tetszik a véleménye, akkor érvek helyett párhuzamot vonsz közte, meg valaki között akit utálsz, nos az meg sj-i mélység.

> Sajókám, hát én vagyok a hülye, hogy szóba állok magával!

Mi a baj Hacsek; google-ös, vagy systemd-s kápolnában tartották a csap alá? Reparon a patikában...

"Winre van egy több száz megás, enyhén szólva is backdoor gyanús kínai driver, ami változatos módokon bugzik."

Minek telepítetted fel? Szinte biztos vagyok benne, hogy van hozzá MS által aláírt, Windows Update-tel automatikusan telepíthető driver (rá lehet keresni a device ID-ra is).

WU biztosan nem hozott hozzá drivert, azt nyilván néztem. Ezt a listát nem próbáltam, majd ránézek, thx.

kérlek ne vedd sértésnek de ezzel a véleményeddel szerintem a szakmai hozzáértésedről állítasz ki egy igen sivár bizonyítványt.
kísértetiesen emlékeztet a legtöbb, IT-hez nem különösebben konyító ismerősöm értetlenkedésére amikor a hozzáértő cimboráknak eldicsekedtem azzal hogy egy virtualizált ROS-en sikerült működőképesen beüzemelnem egy régi fotométer driverét úgy hogy ehhez abszolút semmilyen microsoft produktumot nem kellett használnom. ez ráadásul egy gyakorlati alkalmazás, nem egy elméleti valami. (az más kérdés hogy az említett fotométerrel azóta is hőpapírra nyomatják ki az adatokat de ez már nem az én saram.)


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

ha minden nagyobb multi cégnél, gyártó soron, stb. lecserélik az XP-t erre 5 éven belül akkor elismerem, hogy tévedtem. :)

és akkor gondolkodj el rajta, hogy erre mekkora valószínűséget látsz. amit mondtál lefedi amit írtam, hobbinak otthonra jó lesz, de valószínűleg nem fog komolyabban elterjedni. látom benne az értéket, de nem kell azt várni, hogy megváltja majd a világot.

+1

Most vagy én szoktam hozzá a 60 FPS-hez és azért látom úgy, hogy borzasztóan szaggat a játék, vagy tényleg szaggat?

Néha befagy pár pillanatra, illetve amikor nem, szerintem akkor is egy kicsit low fps.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Van lag, de a kommentekben le is írja a videót készítő Cernodile, hogy miért:

It is done in a virtual machine, my machine isn't exactly the most resourceful for this + Mesa3D is software renderer. I originally recorded this in 720p60 and it was completely unplayable, so I settled for 720p30. VirtualBox's own OGL renderer throws a BSoD with GTA 3.

Én drukkolok nekik. Pár éve szükségem volt Windowsra egy bios frissítés erejéig. Akkor elgondolkoztam azon, hogy kipróbálom, de végül biztonságosabb megoldásnak tűnt warezolni egy igazit.

Kis időre warezolnod se kellett volna, a Win7 kód nélkül is települt és ment x napig