20 éves az Apache Software Foundation!

Címkék

HBD!

Hozzászólások

Boldog Szülinapot!

Sokat köszönhetek nekik.

jó hogy vannak. Viszont én a GPL-ben hiszek.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hat amugy ez nem "hit" kerdese. Van amire az egyik jo, van amire a masik. Mi pl konkurenaciaval kozosen fejlesztettunk cuccokat. A fejlesztesek joreszt az opens source verzioban is megjelentek (idovel), de egy csomo kiserletezes, ugyfel specifikus fix, megis kikerulhettek meg mielott a kommunity beszavazta volna. Nekunk tok kenyelmes volt az Apache license a maga megengedo modjan. De persze ertem, hogy miert kedvelik sokan a protective licenseket OSS-ekhez, de azok sokszor artanak az uzletnek, cserebe vedelmet adnak. Hat valamit valamiert, de egyik sem a szent gral.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ez erősen helyzetfüggő. Ha teljesen saját fejlesztésről van szó és nem Google méretű a játékos akkor a GPL védi legjobban az üzleti érdeket. A fejlesztő természetesen semmire nem kötelezi magát. Továbbra is árusíthatja kereskedelmi licenccel a szoftverét miközben a konkurencia nem állhat elő egy hasonló kereskedelmi zárt változattal mert a GPL nekik azt nem engedi.
Ha külsős közreműködőket akar az eredeti fejlesztő még mindig elvárhatja a copyright átadását amit általában meg is kap és továbbra is fent lehet tartani a zárt kereskedelmi termékvonalat.

Pontosan, en is ezt mondtam, hogy helyzetfuggo. Nalunk 3-4 ceg kozosen fejleszti a termekeket, es mindenki kb a supportbol el. Elkepzelhetetlen, hogy addig varjon az ugyfel a patchre, amig a kommunity be nem szavazza a valtoztatast. Neha 3-6 honap mire dulore jut a community, vagy elfogadhato "minosegure" csiszolodik a fix. Megjavitjuk az ugyfelnek, vagy megkapja az uj feature-t azonnal, aztan majd valamikor megjelenik az Apache verzioban is. Persze lehet az egesz tyuk meg a tojas problema. Mivel Apache a projekt, ezert korulmenyes valtoztatni, ami miatt kellenek a kiskapuk :)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina