Itt a ReactOS 0.4.10!

 ( trey | 2018. november 6., kedd - 11:36 )

Megjelent a ReactOS 0.4.10-es kiadása. Főbb újdonság, hogy immár képes bootolni btrfs-re formázott meghajtóról (lásd: videó). Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valaki teszteli/használja?

Mennyire igaz, amit ígér, hogy windows alkalmazásokat lehet futtatni?

Jó a kérdés, még a végén kiderül, hogy senki :)

--
robyboy

Az előző bejelentéseknél is szerepeltek már hasonló kérdések és hozzászólások, akit valóban érdekelnek a válaszok, azoknál a fórumtémáknál megnézheti. Neked tudnod kellene erről :)

Kipróbáltam, Hyper-V virtuális gépen.

Ahhoz képest, hogy otthoni hobbiprojekt, nagyon jó.

Sajnos használhatatlan. Extrém lassú.

Van pár alkalmazás, amit lehet telepíteni, de azon kívül mást nem, vagy nem tudok róla, nem egyértelmű.

Egy böngésző elindítása és egy weboldal megnyitása is több perc, de mivel vga driver nincsen, úgy is néz ki.

(i5-4460, 3 giga ramot adtam neki és ssd-ről ment)

Pár év múlva újra rá lehet nézni.

Nekem Linux hoston VirtualBox alatt futtatva jobbak voltak a sebességgel kapcsolatos tapasztalataim, ami működött, az rendesen működött, egyáltalán nem tűnt lassúnak, pedig jóval kevesebb RAM-mal játszottam (1GB és alatta).

https://youtu.be/Ne88Is2cymQ?t=405
Olyan "hardverrel" kell futtatni amihez van vga driver, jól mondod - például virtualbox :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Az egyik korábbi verzióját felraktam már éles hardverre közvetlenül, ott nem érződött a lassúsága.
Kipróbálom majd ezt is, a Win10-ből úgyis elegem lett egy életre.

Riasztó panel management szoftvere csak Win-es.
Nem fogok venni/lopni Win-t csak azért, hogy néhány évente elindítsam.
Wine alól valamiért nem működött, ReactOS alól viszont már évekkel ezelőtt is.

Ez a projekt totál értelmetlen.

--
robyboy

Nézőpont kérdése

--
Falu.me Tárhely Domain VPS

Igaz.

--
robyboy

From a certain point of view :)

https://youtu.be/pSOBeD1GC_Y

Nem lenne értelmetlen, ha más törvényi környezet lenne. Így viszont gyakorlatilag az MS bármikor beperelheti (ha elér egy méretet) és projekt vége.

Milyen "torvenyi kornyezetrol" beszelunk? Szerintem az oroszok magasrol tojnak ra, hogy a MS mit perel vagy mit nem - ahogy a kinaiak is.

A vilag nem csak az USAbol es az EUbol all...

+1

Igen, de ez neked mit segít? Kínában vagy Oroszországban élsz?

Ki mondta, hogy nekem segit? :)

Vannak akik azt hiszik, a világ csak addig "renderelt" ameddig ellátnak.

Ha jól emlékszem egyszer már nekimentek mert kódmásolást gyanítottak, de nem jött össze. https://www.linux.com/news/reactos-suspends-development-source-code-review

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A windows 10-et elnézve ennek a projektnek egyre több értelme van.

+1, Windows 10 kezdeti fan-ként is. Az a baj, hogy lassan haladnak.

Inkább az a baj, hogy a szakadék fele haladnak. :P
A win10 egy nagy katasztrófa.

Mármint a ReactOS halad lassan

Sorry, félreértettem.

Szerintem nem az. Egy ingyenes, open source, windows-kompatibilis OS -re szerintem van bőven igény. Például olyan (pl. ipari) környezetben, ahol a szoftverek windowson futnak, de valamilyen oknál fogva nem igazán tudják/akarják tartani az iramot az újabb windows-ok beszerzésével és telepítésével ( https://hup.hu/cikkek/20170628/miert_fut_windows_az_atm-en . Ezzel nem akarom azt mondani hogy _most_ váltsanak ReacOS-re, de ha a projekt elér egy érettségi szintet, akkor miért ne).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

+1

Másképp látom. Ipari környezetben egy, a célszoftver készítője által nem minősített OS gyakorlatilag használhatatlan.
Számos helyen épp az betonozta be az XP-t vagy Win7-et, hogy a megfelelő ipari szoftverből nem vették meg az újabbat, a régi verzió viszont hivatalosan nem volt támogatott az újabb Windows-on.

Üdv,
Marci

Másképp látom :)
Számomra a Linux ipari felhasználása eléggé meggyőző, pedig az is hobbiprojektként indult.

Lehet, hogy másképp is látod, de másról beszélsz.
Ez volt a téma: "olyan (pl. ipari) környezetben, ahol a szoftverek windowson futnak, de valamilyen oknál fogva nem igazán tudják/akarják tartani az iramot az újabb windows-ok beszerzésével és telepítésével"

Nem mondtam semmit a Linux ipari felhasználásáról, ha mondtam volna, én is azt mondtam volna, hogy "meggyőző".

Üdv,
Marci

Nem beszélek másról. Az elvi lehetősége megvan a ReactOS esetében is annak, hogy kinövi magát, mint ahogy az a Linuxszal történt. Te figyelmen kívül hagytad azt, hogy Gyuszk arról beszélt, hogy a ReactOS ipari felhasználásáról akkor lehet szó, ha a projekt elér egy megfelelő érettségi szintet. A Linuxot sem 0.4-es verziótól kezdték el komolyan használni világszerte.

Más kérdés, hogy itt nehezebb a feladat, mert meglévő szoftverekhez kell "idomítani" az oprendszert, ráadásul egyre újabb dolgokhoz kellene igazodni, pedig még a régiekhez sem sikerült tökéletesen.

+1 Volt német cég, ahol FreeDOS-t sem mertek használni az ipari szoftver alatt. Én mondjuk használtam egyszer Wine-t egy ipari gépnél, de csak kizárólag megjelenítésre/naplózásra, maga a vezérlés nem azon futott.

> Volt német cég, ahol FreeDOS-t sem mertek használni az ipari szoftver alatt.

És? Vannak cégek, akik meg Windowst nem mernek :)
Egyébként érdekes lenne tudni, hogy mi volt az oka ennek az óvatosságnak. Tesztelték, és nem vált be? Mi volt az, ami miatt nem bíztak benne? Erről van valamilyen infód?

A DOS eléggé kiforrott volt, a dokumentáltságára se lehet panasz, kisebb dolgokra én is használtam, volt egy-két saját fejlesztésű PC-kártyám, soros porton, párhuzamos porton illesztett külső hardverem, de soha semmivel nem volt baj, éveken át üzemeltek ipari környezetben. MS-DOS-t használtam, de nem gondolnám, hogy az én dolgaim nem mentek volna csont nélkül FreeDOS alatt, bizonyára nem kunsztoltam annyit, mint a játékszoftverek fejlesztői, a játékokkal meg tudtommal nincs probléma FreeDOS esetén.

Pénztermelő szervezet fosik a "Free" szócskától bármelyik termelőeszköze nevében. Mert ugyanis bármikor kiderülhet az a Free nem is annyira free, és akkor a nyereség alapján kellene jattolni a freedos jogtulajdonosának. Inkább megveszi a nonfree termelőeszközt fix áron ami sokkal drágább, mint a freedos ára lett volna, cserébe ott a nonfree termelőeszköz jogtulajdonosának nem lesz további anyagi természetű követelése a vásárló felé. Gyártósoron nem fognak kockáztatni, csak mert hallott a FOSS-ról valamelyik helyi karbantartó fia.
Szorgalmi feladat: próbálkozz a győri audi gyárban lecserélni a gyártósor vezérlését freedos alapúra! ;-)
--

Ha termékként adod el, és beszállítóként vállalod a felelősséget érte, akkor szerintem becsempészhetsz akármit. Beágyazott cuccokon nem szokás kikémkedni, hogy mi fut benne. Ugyanígy került be a Linux is mindenhová. Aki elad egy terméket, nem Linuxot ad, hanem egy bekonfigurált beágyazott Linuxot.

Termékfejlesztőként, ha eddig WinXP-re vagy DOS-ra építettünk, és nem indokolja semmi az upgradet viszont baromi drága volna, akkor el tudom képzelni, hogy FreeDOS-ra, vagy ReactOS-re váltanék. A vevő meg nem is kérdezi mi fut alatta.

Ez így van, ha te vagy a szállító. De ha nem te vagy, hanem egy harmadik (már megszűnt) entitás termékét kérik migrálni, akkor egy eredetileg MS-DOS 5.0-ra tervezett eszközt nem fogsz FreeDOS-ra migrálni, mert ha valami nem úgy működik mint azelőtt és a fröccsöntő gép csinál néhány millió Ft selejtet, akkor bajban leszel ha megkérdezik miért nem a specifikációnak megfelelő rendszert raktad alá.

Persze. Én csak próbálom megmagyarázni, hogy mégis hogyan kerülhetne FreeDOS be a gyárba :-). Linuxos firmware-rel már rengeteg beágyazott gépet láttam, azon ma már szerintem egy menegér sem akad fenn.

Bár a real time képessége a Linuxnak nem tudom milyen, tudtommal szokás tenni mellé mikrokontrollert ha vezérelnek vele valamit. A DOS-ban jó volt, hogy magad írhattál időzítő rutint, ami tök pontos real-time időzítést tett lehetővé. Ilyet mai oprendszerrel és ki tudja milyen driverekkel megátkozott mai gépeken nem triviális csinálni.

"Másképp látom. Ipari környezetben egy, a célszoftver készítője által nem minősített OS gyakorlatilag használhatatlan."

Majd ha elég érett lesz a projekt, lesz hozzá céges support (a'la Redhat), és lehet minősíteni. Én sem arra a nonszensz esetre céloztam hogy a sokcsilliárdos ipari környezetben majd megnézik hogy "fut-e a reakt Ó ES-en a cucc, és hátha nem dob hibát".

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Remekul latod.

Ezert most elmondom, hogy a ReactOS milyen "ipari" kornyezetben erzi a legjobban magat.
Joe bacsi falatozoja, Bela kocsmaja, Karesz billiardszalonja mind olyan szoftverekkel vannak megspekelve (szamlazo, jatek iranyito, gyumigep, stb.), amiket a sogor unokaoccse fejlesztett kozepiskolas koraban es kizarolag egy osregi, hugyszar windows-on hajlando futni (pl. WinXP SP-k nelkul), minden mason osszefossa magat. A 20 eves WD vinyo most adta meg magat, de sajnos ezt az op.rendszert mar nem tudjuk beszerezni, mert a 4x-es Sony olvaso mar a talcat sem nyitja ki, kulonben sem olvashato a TDK CD, amire anno kiirtuk, de letoltottuk ezt a reaktos cuccot es ezen tok szepen eldocog meg a szoftver. Kiadas: 0 Ft.

Es ezekbol az "ipari" rendszerekbol nincs is olyan keves, mint gondolnad.

az említett példák biztos támogatják a projektet, hogy folytassák. és a projekt is együtt örül béla sóherságának.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Egy nyílt forráskódú, floss szoftvernél hogyan érzelmezhető a sóherság fogalma? Támogatni akárki támogathatja, ahogyan bármely linux disztribúciót vagy BSD-t vagy a HaikuOS-t vagy ...
Bármelyiket. Mind.
Szóval ha valaki nem támogatja, de mondjuk a cége hasznot élvez pl egy Debian és megannyi szoftver használatából, akkor az sóher ???
Amúgy Gsoc és donate is segíti őket. Ha az UHU-linux még élne megérne támogatást a puszta használat mellett. És mégsem sóherság ha vki nem fizet. Bár mindenkinek jól jön aki ad. (Nem elad, hanem ad.)
A használhatóságot ne keverjük ide. Mert hiába kérdőjelezik meg újra meg újra a létjogosultságát minden megjelenésnél, egyre inkább úgy tűnik van (és amúgy régóta van). A használhatóságot és a pénzt összemosni, hát khmm

például https://www.reactos.org/donating

ott értelmezhető, hogy béla lehetősége lenne új programot/gépet/eszközt venni, de sóher, ezért lopott windowson, ismerős által írt szoftverrel, amit egyébként nem csodálnám, ha szintén lopott szoftveren fejlesztenének, dolgozik, keres pénzt és nem akar ezen fejleszteni, pénzt kiadni, ezért keres egy okos megoldást rá. és amikor megvan a megoldás, akkor nem azt mondja, hogy a ká anyját ezeknek a reactos fijjugnak, adjunk már nekik valami aprót, hogy legyenek boldogok, hanem inkább egy lerohadt bmw-be tankol kétezerért, mert azt látják a faluban. na itt.

nem kötelező adni, a fejlesztők saját idejükből és erőforrásaikból dolgoznak, de szerintem az említett példák azért mert a pénztárcájukat megkímélik némi kiadástól, aranyos lenne, ha visszaadnának. és ezt nem fogják. nem kötelező, de a példáknál olyan cuki lenne.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Vagy visszakerül a korábbi warez de nagyontudományosított és szuperbiztonságosított XP RTM. 0Ft.

Üdv,
Marci

Életből vett példa:

    Üvegipari cég daraboló gép vezérlő/kiszámoló szoftvere csak XP-n indul el.

    A programfejlesztő cég rég nem elérhető.

    Már nem lehet olyan számítógépet venni, amin az XP elindul.

    Elpusztul az utolsó, még működő XP-s gép a cégnél

Kompletten le kell cserélni a teljesen jól működő gépparkot több 100 millió Forintért
vagy
A helyi rendszergazda képes ReactOS-en elindítani az alkalmazást és így le tudják szállítani a megrendelt több millás rendelést.

Rengeteg katonai alkalmazás és célszoftver csak XP-n fut. Ezért kell az oroszoknak.

BTW a Mikrotik Winbox teljesen jól megy alóla és VirtualBox-ból és alig eszik meg 128M RAM-ot.
---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Vagy virtualizálsz, és azon indítasz XP-t.

Főleg, hogy ha nagyon kell akkor az NT 4 is elindul friss VBox kb. nulla hekkeléssel.

Ezt minden egyes ReactOS-os és HaikuOS-es hírnél elmondod?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez már a KDE4? :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

:D

--
robyboy

ennek a botnak a forrása letölthető?


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Igen le tölthető innen és még itt érhető el a forrása .

Fedora Rawhide/Centos7, Fedora Ambassador,Translator

nem működnek a linkek. lehet már le is szedték?


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Use the page source, Luke!

Üdv,
Marci

ne lődd le a poént! ;-)


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Állítólag rengeteg információ megy tőlük át a Wine project-hez, aminek én örülök.

hasznalhatobbnak nez ki, mint a gnome:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hehe, lehetne portolni a UI-t Linuxra :-)

Futtasd wine-nal. :)

A reactos engem akkor fog majd érdekelni, ha lesz rajta pl. gcc, és le lehet lesz fordítani olyan forrásokat, amiket linoxon is le lehet.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nem egészen értelek. Ez egy windows klón, nem egy windows-linux hibrid akar lenni.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Van rá GCC. A másik felére lásd, amit Gyuszk is mondott, de egyébként ha egy program valami crossplatform libre (pl. Qt) épül és nincs benne semmi OS specifikus kód, akkor le lehet forgatni.

SVN? Ki használ ma olyat?

Pl. akinek semmi szüksége nincs a GIT funkcióinak egy jelentős részére. Nekem is van olyanom, ami SVN-ben van, igaz forráskódra már nem nagyon használom. Mondjuk ennek leginkább a Github meg a Bitbucket az oka.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miért tőlem kérded? Én arra az állításra adtam a fenti linkkel választ, hogy "majd ha lesz rá GCC"; a threadnek is, meg nekem is hótt irreleváns, hogy a ReactOS SVN-t használ.

Linuxot is minek használni, nem? Miért kell többféle OS, nem elég a Windows?

a reactos kábé azt az időszakot hozza vissza, nem? kis nosztalgiázás.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Majdnem ugy hozta a sors, hogy kiprobalnam, de meg se nyikkan a telepitett verzio sem VMWareben sem VirtualBoxban. Maga a telepites vegigmegy, az elso bootnal vegig is lehet kattingatni a telepitot, majd a kovetkezo rebootnal kekhalal (c0000218). A hiba ugyonaz VirtualBox es VMWare eseten is. Probalta esetleg valaki a telepitheto verziot virtualizaltan? Mukodott?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Nálam VirtualBox alatt rendben működik. Február 8-án telepítettem, btrfs-t választottam fájlrendszernek, azzal gond nélkül megy most is.

Nekem akkor volt ilyesmi amikor kevés helyet adtam neki, a telepítő nem szól ha kevés/elfogy a hely a partíción. Adj neki minimum 2 GB-ot.

Alapértelmezésben 20GB tárhelyet ajánl fel a VirtualBox, mivel 32 bites Windows 2003-at választ oprendszernek a ReactOS telepítésekor. A hálókártyát érdemes Intel PRO/1000-ről PCnet-Fast III-ra változtatni, mert ahhoz van a ReactOS-ben beépített driver.
Jelenleg 6.0.4 az aktuális VirtualBox verzió, ami alatt kifekszik a ReactOS, ha a kiterjesztő csomag telepítésre kerül a ReactOS-en belül. A legfrissebb tesztverziónál (6.0.5) nem jelentkezik ez a probléma, így feltehetően a 6.0.6-osnál sem lesz már ilyen gond.
A VirtualBox tesztverziója innen letölthető:
https://www.virtualbox.org/wiki/Testbuilds