FreeNAS 11.1 RELEASE

 ( trey | 2017. december 14., csütörtök - 10:49 )

Letölthető a FreeBSD alapokra építkező NAS megoldás, a FreeNAS 11.1-es kiadása. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hú de vártam már! 11.0-U4 alatt a warden jailbe nem megy föl a MariaDB 10.1, mert hiányolja az fdatasync funkciót (valami tranzakció befejezése teljes elszállás után is), és azt olvastam, a 11.1-gyel jön a warden helyett az iocage gui-ba is, illetve lesz fdatasync funkció implementálva a 11.1 standard jail-be.

két okból írtam ezt meg:

1. nagyon kevés infót találtam az fdatasync hibaüzenet okáról és megoldásáról, jól jönne visszaigazolás, tapasztalat ezzel kapcsolatban.
2. hátha nem egyedül én futottam bele ebbe, és hasznos az info másnak is.

nyilván megírom a tapasztalatokat is majd ezzel kapcsolatban, ha egyszer végre odaérek, hogy kipróbáltam.

tapasztalatok:
- a frissítés U4-ről 11.1-re szó nélkül felment, fut.
- a régi gui-ban látszólag semmi változás, ugyanúgy warden jail-t használ, és ugyanúgy a 11.0 template-et szedi le. DE:
- az új ui-t kiválasztva azonnal megtalálta a parancssorból létrehozott iocage jailt, és első blikkre lehet is állítani szinte mindent gui-ból. ez viszont a warden jail-ekről nem vesz tudomást...
- kicsit fura, hogy ha olyat konfigolok, amit nem eszik meg, mentésre végtelen "waiting" loop, csak reload oldja meg, mondjuk az simán. a hangulat kicsit még experimental...

Én a 11.u4-et megpróbáltam telepíteni egy Supermicro Ultra SuperServer 2028U-TN24R4T+ vasra, de sajnos elhasalt még a kernel betöltése közben.
Ugyanúgy jártam egy sima FreeBSD-vel is.

Új vagyok FreeNAS témakörben. Most, hogy a Corral betegségeit kinőve, újra van docker support benne, felmerült, kipróbálom az új, épülő NASomon.

- Lenne egy zfs nas meghajtó.
- Bittorrent kliens.
- headless virtualizált linux környezetek.

FreeNAS elvileg elvan egy usb sticken, de mi a helyzet ha docker is lesz, illetve VM-ek. A vm-eknek SSD járna. Kipróbálta-e már valaki az új feature-t? Ha nem akkor nekiszaladog, aztán lehet lesz belőle blogposzt ha valami érdekes lesz belőle. Ha valki már lefutotta a köröket, pls ossza meg.

"A vm-eknek SSD járna." - ezt gondold at, IMHO jobban jarsz ha cache/log device lesznek az SSD-k.

RAM, RAM, RAM. es megtobb RAM!

A zfs-nek a kurvajo arc (ram), l2arc (ssd) es ZIL (ssd) a legnagyobb elonye.

Az arc kozos lesz ha ssd poolra teszed is a vm-jeidet.

Meg, hogy baromira flexibilis, abbol csinalsz es olyan VDEV-et amibol akarsz kb. attol fuggoen mi a fontos (sebesseg, adatbiztonsag, tarhely meret).

FreeNAS virtualizaciojaval semmi tapasztalatom, de akar jo is lehet.

Hmmm, posztod után átfutottam ezt: https://www.cyberciti.biz/faq/how-to-add-zil-write-and-l2arc-read-cache-ssd-devices-in-freenas/

- per pill 8GB ECC van benne, ez max 16-ra felnyomható (hp microserver gen 10, 2 bank, 1x 8GB)
- 150GB intel SSD akkor ahogy javaslod. Ma este nekirugaszkodom a telepítésnek.
- kicsit fura nekem ez a 8GB stick a systemnek, a logok gondolom nem oda mennek... ha igen, az nekem passzentosnak tűnik...

Ez a két magos Opteron? Van a procin ventillátor? Szerintem 32GB RAM is menne.

1 SSD nem lesz eleg, a LOG mindenkepp legyen mirror vdev, kulonben megszivatod magad egy leellassal.

Logok oda mennek ahova akarod.
8-16G RAM max a storage-re lesz eleg, ha ezen meg virtualizalsz is(nem tudom mit), akkor az igencsak szukos lesz.

Az SSD cache nem tudom mennyire jó ötlet, nekünk van pár freenas-unk, vagy 2-be van (volt) SSD cache-nek, de mivel random időnként kifagytak és beálltak mint a beton, és már mindent kicseréltünk, kipróbáltunk, kivettük a cachet. Azóta stabil.
Plusz, én magát a rendszert is SSD-re tenném már csak, ha most csinálnám, a pendrive-ok eszméletlen szarok sajna általában, vagy újonnan szar, vagy rövid idő után megdöglenek. Az egyik gépben pl. miután a 3dik pendrive is meghalt, a cache-ből kivett ssd-re került át.
--
"Sose a gép a hülye."

11-RELEASE-ről frissítettem reggel. A rendszer egy repis 4GB-os pendrive-on lakik, a storage meg 2x500GB SATA tükörben. A frissítés elég lassú volt a pendrive miatt. Az új UI tetszik.

Bar nem biztos hogy meg valaki olvassa, de ha megis akkor jobb ha tudjatok, hogy a ZFS scrub el van kuffantva benne. Nekem azt produkalta, hogy 56.666%-nal megallt es nem volt hajlando tovabb menni. Ennek hala a szervert sem tudtam leallitani korrekt modon (mert semmilyen irasi muveletet nem engedett a pool-ra amin a jail-ek is vannak), csak a power gomb adott erot es mindent legyozo akaratot. Egyeduli megoldas az volt, hogy a 11.0-U4-re vissza kellett allnom. Akkor befejezodott a scrub sikeresen.
Mas is talalkozott mar ezzel a problemaval es elvileg a 11.2-ben lesz ra javitas, addig meg csak ovatosan...