Windows 10 tipp: hogyan kapcsoljuk ki a Windows fájlkezelőjének reklámjait

W10 fájlkezelő reklámok

Paul Thurrott egyik cikkében arról ír, hogy hogyan lehet kikapcsolni a Windows 10 fájlkezelőjében (File Explorer) felbukkanó, irritáló reklámokat. Aki még nem találkozott velük, örüljön (majd fog a Creators Update után). Aki nem is akar, az kapcsolja ki... Hogy hogyan, arról itt lehet olvasni.

Hozzászólások

Ugye ez csak valami korai, áprilisi tréfa?
Egy fizetős operációs rendszer reklámokat jelenít meg?
Ez vagy vicc, vagy valakinél nagyon elgurult a gyógyszer!

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

Mivel több Windows verzió nem lesz (ha egyszer veszel egy Win 10 licenszet, egy életre a tied) ezért nyilván reklámozzák a kiegészítő szolgáltatásokat.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

„ha egyszer veszel egy Win 10 licenszet, egy életre a tied”

Az otthoni felhasználók többsége OEM-et vesz. Egy idő múlva viszont muszáj lesz hardware-t cserélni. Például azért, mert az x-ik kötelezően feltelepült frissítés után már nagyon lassú lesz a rendszer. Vagy egyszerűen elromlik az eszköz, és már nem érdemes javítani. Így aztán a Windows 10 tulajdonosok nem nagyon számíthatnak hosszú életre. Vagy ha igen, akkor az életük végén nagyon sok Win 10 licencük lesz.

Csak oda szórakozni mész, az egy teljesen más biznisz. Felesleges analógiákat keresni mindenhol. Én pl. egyáltalán nem vagyok hozzászokva, hogy a munkaeszközöm reklámokkal bombáz, és igen, ez egy sosemlátott dolog ebben a kontextusban.

Holnap majd az oszcilloszkóp fog valami tuti terméket kínálgatni két mérés között, és arra is azt mondjuk, hogy jajj hát a TV is ezt csinálja, ez ilyen, szokjál hozzá?

Nagyon rossz hasonlat. Probaljuk maskent:

Zenesz vagy. Minden alkalommal, amikor leutsz a zongoran egy billentyut, megszolal a Family Frost szignalja.

Teves vagy, mondjuk vagassal foglalkozol. A vagoszoftvered jobb also sarkaban felorankent egy becsukhatatlan kis ablakban nezheted az aktualis mozis trailereket. (Eloszor azt akartam irni, hogy a vagott anyagba illeszti be ezeket, de nem akarok otleteket adni senkinek...)

Lehet azt mondani Stallman-ra hogy habzo szaju orult, vagy felkegyelmu hippi. De amikor ilyen hireket olvasok, gondolatban mindig megemelem a kalapomat elotte.

"Lehet azt mondani Stallman-ra hogy habzo szaju orult, vagy felkegyelmu hippi. De amikor ilyen hireket olvasok, gondolatban mindig megemelem a kalapomat elotte."

Vajon milyen tényezők késztették a Microsoftot több évtizedes üzleti modelljének megváltoztatására? Volt-e ebben bármi szerepe a szabadszoftveres mozgalomnak?
Jó reggelt kívánok.

Üdv,
Marci

Hát így direktben ugyanolyan viccesnek hat, mint a Hofi-féle "Van akváriumod? Nincs? Akkor buzi vagy!".
De ha belegondolsz, a Microsoft a Windows történetében először két főverzióra is érvényes ingyenes frissítési lehetőséget hirdetett, továbbá bejelentette, hogy aki Windows 10-et használ, minden újabb verziót is megkap.
Mindez nyilvánvaló kapcsolatban áll a Microsoft részesedésének visszaszorulásával az eszközök piacán.
Ez viszont, ha az operációs rendszer profitabilitását meg akarja tartani, az üzleti és a fejlesztési modell átalakítását igényelheti.
Ilyen változás lehet az, hogy a fejlesztési ciklusok gyorsulnak, a tesztelésben sokkal nagyobb rész hárul a Felhasználókra, az operációs rendszernél kieső bevételeket pedig szolgáltatásokon igyekszik pótolni a cég.

Van benne logika?

Üdv,
Marci

De, üzleti szempontból van.

Igazából csak azt nem magyarázza meg, hogy a Microsoft hogy a csudába nem találta meg a méltó reklám és az arcba nyomulás közti vékony vörös vonalat és hogyan sodródott ebben a konkrét esetben a rossz oldalra. (Erről gyanítom a marketingeseket kellene megkérdezni.)

A többi viszont igaz.

---
Science for fun...

"a Microsoft hogy a csudába nem találta meg a méltó reklám és az arcba nyomulás közti vékony vörös vonalat"

Ha jól értem, Insider build-ekről beszélünk a leendő következő kiadáshoz. Ezért az egyik válaszom az, hogy lehet, épp most lövi be ezt a vékony vonalat az Insidereken. Megnézi a felhasználókat, a sajtóreakciókat és finomhangol. A másik válaszom az, hogy valószínűleg sokak számára az egyetlen "méltó reklám" a nincs reklám. A harmadik válaszom az, hogy lehet, hogy el...számította magát.

Üdv,
Marci

Segítek szegény tudatlan redmondiaknak (lehet nekik proxyzni):

Ha egy mai low-end desktop pc árára cca. 50%-os MS-adóként rárakódó sw-ről beszélünk (az OEM Win kisker ára 35 rugó felett van, 80 rugóból normális pc-t lehet összerakni), akkor a méltó reklám a nincs reklám.
Ha egy full ingyenesen használható (lásd Android app-ok), vagy egy $10-os shareware-ről beszélünk, akkor lehet benne reklám. SZVSZ.

ööö...

a) Novemberi árakról beszélek (akkor konfiguráltam legutoljára), azóta láthatóan nagyot ugrottak bizonyos árak (pl. nem 6k egy 4GB-os DDR3, hanem lassan 10k), de azért nem kerül minden a duplájába, ne vicceljünk.

b) Szerintem eltévesztetted a "normális" szót. A "közepes" messze több, mint a "normális". Ez történetesen mezei desktop irodai alkalmazásra szolgál (szerintem bőven erőgép a feladatra, ergó normális, de még véletlenül sem közepes tudású):
- legolcsóbb Asus alaplap (H81) (13k körül volt)
- 4GB DDR3 (6k volt)
- legolcsóbb Intel dual core cpu (valami G18xx volt 10k körül)
- egy normális SSD (20-25k)
- egy normális Chieftec/FSP táp (11-13k körül már kapható)
- Chieftec ház (11k volt)
sallangok nem kellettek (kbd/mouse), mert az volt, de az érdemben nem is növeli a gép árát

A monitor az egyetlen számottevő extra tétel, de az nem a gép része (és általában teljesen függetlenül cserélődik tőle - értsd: az átlagos emberke két gépet elnyű, mire a monitor csereérett lesz).

A fenti példa amúgy nem légbőlkapott, pontosan ez a konfig lett beszerezve n példányban egy anyagiakban erősen korlátozott, nem versenyszférában éldegélő intézményben (sallangok + 5-6 éves monitorok voltak, azokat nem kellett venni), illetve bizonyos gépeknél az előző ház is használható volt, ott <70k volt az ár, még durvább az arány.

+1.
Ott tartunk, hogy "átlagos" irodai/otthoni felhasználásra (értsd: nem gamer gép, videovágás, virtualizációs platform, stb.) egy c2d + 4g + ssd konfig is megfelel, ilyen konfigot (használt brand gép) pedig bruttó kisker 20-30e körül vehetsz, i5-ös konfig is van 60k körül.
Bár ezekhez inkább megveszed az OEM windows-t 10k-ért, persze abban is pofátlanság a reklám.

Ebben egyetértünk :) Nem nagyon van brand low-end desktop és hiába olcsóbb nekik a Windows jó eséllyel olcsóbban kijön egy ugyanolyan kaliberű noname gép + OEM license.

Pl. egy ilyet simán összeraksz 80k-ból ha hozzáadod a 48k-s Windows 10 pro árát még mindig 30k-val vagy alatta. :)

Naná, hiszen erről szólt a hozzászólásom: 80k-t költ az ember, hogy legyen egy normális gépe, és még +50% csak az, hogy legyen rajta Win-licensz; ezek után bárkiben felmerül, hogy a gép+Win licensz szumma árából nem kapta meg a neki kijáró részt a MS, sőt, még további reklámbevételt is óhajtana?!?!?!? Margit, noooormális????

Én itt nem látom a szabad szoftveres összefüggést, egyedül a MS balfaszságát!
A MS részesedése nem csökken asztali operációs rendszerek között, főleg nem a szabad szoftverek javára, kb ugyanott van ahol eddig.
Azért csökken a részesedése a teljes piacon, mert nem szállt be időben a mobilpiacra, nézte, hogy az Android és az iOS elhúz a csillagok közé, ekkor eszméltek...
Tehát abban a szegmensben, ahol régebben is ténylegesen jelen volt, ott semmiféle csökkenése nincs, az más kérdés, hogy a szegmens részesedése csökken egy másik javára, ahonnan MS kigolyózta magát, hát ez már nehogy a szabad szoftverek sara legyen, talán időben kellett volna belépni!

OK, persze, az akkori 100db telefonból az övék volt 42! (sarkítottam)
Aztán amikor berobbant az okostelefon piac, mit csinált a MS? Semmit, várta a nagy csodát a Windows Phone-nal, ami egy vicc volt (a nagy tömegek számára) az első Androidos telefonokhoz képest is. Mikor jött ki egy értelmes, nagy tömegek számára is elfogadható os-sel? Amikor már Android ment a WC-n is.
Pont az a sztori mint a Nokia, nézték szájtátva, ahogy elhúz az okostelefon piac, aztán mindenki más a hibás, nem ők...

De, későn szállt be, ugyanis teljesen más piacról beszélünk. Kb. mint a "hagyományos" légitársaságok és a fapadosok viszonya, mert ugyan mindkettő légi utasszállítás, de az utóbbi sokkal később alakult ki, és az előbbiek jelentős szereplői közül sokan nem szálltak be az utóbbi piacra. (Most leszámítva azt, hogy kényelem szempontjából pont fordítva van repülés a smarthpone piaci változás.)

"De ha belegondolsz, a Microsoft a Windows történetében először két főverzióra is érvényes ingyenes frissítési lehetőséget hirdetett, továbbá bejelentette, hogy aki Windows 10-et használ, minden újabb verziót is megkap.
Mindez nyilvánvaló kapcsolatban áll a Microsoft részesedésének visszaszorulásával az eszközök piacán."

Hát szerintem nem. Ennek inkább két oka van:
1., a mobilpiaci pozíciószerzéshez akarták elterjeszteni a kockásított vindózokat,
2., nem hogy win7-ről, de még XP-ről se nagyon látszanak a kockásvindózra migrálás előnyei.

Csakhát:
1. a mobilpiacra szánt windows későn érkezett és szar lett,
2. a kockásvindózokat pedig sikerült úgy megcsinálniuk, hogy nem hogy vonzó nem volt az upgrade, hanem inkább taszította az embereket.

Én itt nem nagyon látom az OSS hatását (most tekintsünk el attól, hogy a droid alatt egy átalakított linux kernel ketyeg és az ios alatt egy átalakított freebsd).

Mert nem ez a lényeg, ha valamilyen proprietary OS-re alapozott volna az apple/google (bár részben arra is alapoztak) és a ms jött volna valami ópenszósz kernelű cuccal, és kívül semmi más nem változott volna, tehát azonos funkciójú termékekeket hoztak volna ki ugyanabban az időben, hát szerintem pont ugyanez történt volna.

A ms fő problémája az volt, hogy ült a babérjain és nem ismerte fel a veszélyt, pontosabban a lehetőséget. Gondolom mindenki látta videót amikor ballmer kinevette az iphone-t. Na a google nem nevette ki, ezért lettek piacvezetők.
A ms későn vette észre hogy mi történik, és amikor észrevette akkor is megpróbált a saját módszereivel dolgozni, fizetős OS-t indított az ingyenes droid ellen. (Külön aranyos volt még az early adopter-ek szájba sz*rása a wp8 reboot-tal.)

Persze lehet látni bármit, de szerintem az oss/proprietary vonalnak ehhez nem igazán volt köze.

Én meg amondó vagyok, hogy amikor pénzbe kerül, akkor a minimum, hogy békén hagyod ilyenekkel a user-t.
Összesen 3 problémám van a w10-el (és amíg fenn áll ezek közül bármelyik addig kizáró tényező nálam mindenben a w10)
- Az adagyűjtés kikapcsolhatatlansága
- önkényes beállítás és szoftver mókolása. Nem akarom megérni még 1x, hogy közli velem, hogy törölte a classic shell-t mert szerinte ez a verzió már nem jó. (ekkor rúgtam le a gépről egyszer és mindenkorra)
- fizetősség.

Majd ha ingyenes lesz, nem ő dönti el, hogy a szoftver amit telepítettem törlendő e, és kikapcsolható az adatgyűjtése 1 gombnyomással (nem, nem mókolással: vezérlőpultból) akkor megfontolom. Mert amúgy tök jó dekstop OS lenne végre a windows. De így sajna nem az!

-42-

tehát az MS csináljon egy szoftvert, ami:
- nem kényelmes a fejlesztőknek, mert lehetetlen minimálisan egységes platformként kezelni - önkényes beállítás és szoftver mókolása.
- s nem kereshet rajta sehogy sem pénzt - Az adagyűjtés kikapcsolhatatlansága, és fizetősség.

Tök jó biznisznek hangzik. Megyek is, egyből, elkezdek OS-t fejleszteni...
--
blogom

- Nem látom be miért lenne kényelmetlen a fejlesztőknek az, hogy az OS önkényesen nem töröl bele a szoftverekbe :)

- Nem látomk be, hogy miért ne keresne pénzt az office-on illetve más szolgáltatásokon. Eléggé megy a szekér redmondnak a szolgáltatások értékesítésében, mint pl: az office365, onedrive tárhely, azure, egyéb biznisz szoftverek, stb...

-42-

A Microsoft részesedésének visszaszorulásáért nem a Linux a felelős hanem Steve Ballmer és a végtelenségig elb@ott üzletpolitikája.

A mobilok piacán igaz ugyan hogy egy BSD verseng egy linux-variánssal de bebootol a kernel oszt ott kb vége is az opensource-nak, a Microsoft képtelen volt decens mobiloprendszert kiadni (a W7 egy borzalom volt de a WM6.5 is, nem volt kötelező megvárni az Apple-t) és a Nokia megvásárlása után is erőltette azt a borzalmat.

A böngészők piacán addig várt (effektív 10 év telt el az IE6 és a piaci arrogancia helyett reagálni próbáló első verzió, az IE9 között) amíg ha az edge holnaptól krumplit is szeletel, akkor se várható növekvő market share.

A binget szerintem kizárólag MS alkalmazottak, MVP-k és családtagjaik használják, lehet azt szeretni, csak nekem nem fozetnek érte. Nyilván mivel sz@rul indexel ezért nem tudtak akkora adatbázist építeni mint a google ezért a levegőbe fejlesztik a böngészőt, a piaci trendek után kapkodva, c'est la vie.

Néha használok outlook.com-ot, a kanyarban nincs a gmailbez képest, amivel úgy vagyok mint átlag irodista az outlook for desktoppal, fos, oprendszerszagú, de nincs jobb.

Az se triviális hogy a Messenger meghalt, meg hogy a Skype életérzés a felvásárlás után se lett kevésbé fos, ráadásul ez az új mobil UI kezelhetetlen (nyilván, ha a saját oprendszerükön belül a valósággal csak távoli elképzeléseket ápoló filozófiai gondolatok vezérlik a UI tervezést ami miatt ott se működik jól, idegen platformon miért volna jobb a helyzet)

Szóval nem, az MS-sel nem megtörtént hogy beelőzte a piac, kereste a balhét rendesen, a tisztán agy- és pénzmosáson alapuló sales-t egyszerűen beelőzte a többi szolgáltató tényleges piacra reagáló magatartása, ennyi.

És mivel a sales egy jó évtizedig abból élt hogy nem baj hogy egy nagyságrenddel rosszabb ár/érték aránya van egyes termékeinknek mint a konkurenciának mert a flagship (outlook, office, enterprise desktop) még mindig a legjobb, a többit meg elviszi az említett agy- és pénzmosás ha eleget mutogatunk rájuk, a nyílt piaci versenyben (pl. Azure vs Amaozon Cloud) félve bökök az MS opcióra, hátha azt a másodrendű kiszolgálást kapom mint a visual studio + office világon kívül mindenhol.

De ez vastagon Ballmer, ehhez nem kellett linux.

tl;dr, de...
Nem kell ballmert hibáztatni, itt vagy a legújabb boss, satnya. Na alatta is megy szarrá rendesen minden.
Kollegám 2 ismerősének is szétbaszta a w10 rendszerét az ehavi windows update, ami a dokumentált registry hack-ekkel együtt is komoly adatvesztéshez vezetett mindkét helyen. Szerencsére volt mentés, de akkor is.
És ez az a patch kedd volt amit februárban kihagytak, 1 hónap plusz munkával ezt sikerült elérni. Vajon mi lehetett az eredeti februáriban, ha 1 hónap munkával ide sikerült eljutni?

Felejtsük már el ballmert...

Nem tudom, mennyi az osszefugges a Microsoft uzleti modellje es az FSF kozott, en mindenesetre nem ilyen kontextusban gondolkodtam.

Egyszeruen arrol van szo, hogy a szoftver mondja meg a usernek, mit csinal(hat) es mit nem, nem pedig forditva. Az, hogy meg fizet is erte a szerencsetlen, csak hab a tortan, de nem az a lenyeg.

:D
Micsoda király fájlkezelő :D :D

Pont ez az, én tisztába vagyok vele, hogy meg kell venni. De egyébként nem ezért használok Far Managert, hanem mert nekem jobban bejön. De egy felhasználó nem feltétlen (ugye hiába nincs joguk telepíteni van belőle "portable"). Arról nem beszélve, hogy volt már nem egyszer, hogy a szerencsétlen vendor azzal kezdte a párszázezer forintos remekművének telepítését, hogy miértnincsagépen Total Commander...

egyébként meg: ubuntu.com/download és megszűnik a fejfájás az m$ hülyeségei miatt.

Attól tartok, hogy egy ilyen lépés után a felhasználók okoznának még nagyobb fejfájást.
(nem beszélve arról, hogy nem igen maradt linuxon olyan böngésző ami még betölt crappletet :))

Double Commander, FreeCommander, Multi Commander...és nem csúszunk bele filléres sóherségbe. 1-2 apróságban tudnak kevesebbet meg 1-2 dologgal többet, mint a TC. Annak aki a kétpaneles fájlkezelőkön szocializálódott bármelyik jobb, mint az explorer.(Reklámok sem várhatók :)

Vannak más jóságai is:
- bekapcsolás után felugró "jelentkezz be onedriveba" ablak, miközben be van klikkelve, hogy ne indítsa el
- munka közben előugró system modal ablak, hogy frissülni akar azonnal
- felkúszó Candy Crush és barátai reklámok

Mindez jogtiszta Enterprise. Nagy élmény, amikor órát tartasz és ezek előjönnek.

Sebaj, hamarosan állunk át Linuxra, azzal legalább olyan szívások vannak, amiből a hallgatók is tanulnak.

Lehet, hogy Satya előadásánál lesz pár kérdésem...

Pfej, remélem elpusztul ez a windows 10 mihamarabb.
Addig is, uBlock for Explorer!
--
"Sose a gép a hülye."

„10 tipp”

Elolvastam a linkelt cikket, de én csak egyetlen tippet találtam. :-)

Egyebkent osszefoglalva: ilyen egyszeru.

"Windows 10 isn't an operating system, it's an advertising platform"
https://betanews.com/2017/03/12/disgustingly-sneaky-windows-10-ads/

(ui: pontosan ugy, ahogy Amerikaban a televizio is mukodik: a musorok csak azert vannak, hogy a nezok odakapcsoljanak a reklamok szuneteiben. Kivancsi vagyok, az Apple mikor jon ra ugyanerre :))

Ha letöltök egy ingyenes programot a telefonra, és tetszik, akkor általában 2–5 dollár kifizetése után megszabadulok a reklámoktól.

Matek feladat:
Ha 30+ ezerért veszek egy Windows-t, akkor hány forint befizetésével tudok megszabadulni a reklámoktól?

És akkor engem néznek hülyének, mert inkább használnék egy felületre sokkal letisztultabb Windows XP-t (vagy 98-at:P) egy régi gépen, mintsem megvegyek egy új gépet, új oprendszerrel azért, hogy aztán a minimál dizájnos GPU-ból renderelődő (u mad?), animálódó "csempék" láttán elélvező reklámfelületté avanzsálhassak.

Aki nem is akar, az kapcsolja ki az ne használja!
Pont itt kéne megszorongatni a Microsoft-ot. Van egy stabil, kiforrott, gyerekbetegségeit kinőtt rendszer, amit még legalább 2 évig támogatnak. Ezt úgy hívják, hogy Windows 7. Talán az utolsó Microsoft termék, amit operációs rendszernek lehet még nevezni. Azt a perverziót még meg tudom érteni, ha valaki rolling release-t (pl. Arch Linux), esetleg unstable Debian-t használ és élvezi, hogy a legújabb fejlesztések csillannak fel neki minden nap, cserébe eltörik valami, amit meg lehet reportolni. Azt viszont már képtelen vagyok megérteni, hogy egy fizetős operációs rendszert miért vesz meg és tesz fel valaki azért, hogy szoftverfejlesztőék reklámzabáló birkát, vagy tesztkörnyezetet csináljanak belőle.

Ma elég rossz napom volt, de ez a thread bearanyozta a napomat. Fantasztikusan jót szórakoztam rajta! :-)

Történet a nem kikapcsolható frissítésekhez: fél éve a Win 10 filmnézés közben kiírta hogy újraindul frissítések telepítése miatt. Még egy "OK" gombot se tettek oda, egyszerűen csak újraindult. Gondoltam nem baj, megvárom, mivel érdekes volt a film. Hát 20 perc telepedés után végre elindult a gép, és valahogy sikerült neki elfelejteni hogy adjon ki hangot HDMI-n. Elvileg a jobb HW támogatás miatt próbáltam meg használni, de ez se jött be. Másnapra már törölve volt. :-)