Jönnek az Indiában készült iPhone-ok

Címkék

Több weboldal is hivatalos információként kezeli, hogy a kínai gyártású iPhone-ok után érkeznek hamarosan az Indiában készültek iPhone-ok is. A The Times of India üzleti rovata szerint az amerikai vállalat Bengaluru egyik gyárában szerelteti össze majd készülékeit. A Bloomberg technológiai rovata szerint április végétől kezdi meg az Apple az iPhone-ok gyártatását Indiában.

Hozzászólások

Készül az Apple az USA-Kína gazdasági háborúra? :)

Peldaul abbol, hogy a gazdasaguk nagyon nagy resze jelenleg arra epul, hogy ellopjak a know how-t es beepitik szarerthugyert arult termekekbe egyket esetben egesz jo minosegben de legtobb esetben ez sajnos nem sikerul.

Namost ha emelik az arakat akkor egyre kevesebb ceg lesz aki ott dolgoztat ergo kevesebb know how-t tudnak ellopni (!sic) lemasolni.

Vagyis nem latom azt hogy hogyan tudnanak jo minosegben gyartani ott sajat termeket (tomegesen es nem 1 termekrol beszelek hanem altalaban a felhozatalrol). Amig ezen nem valtoztatnak marad a skatulya kicci occo xarcsi kinai vacak.

Ez a Kínás dolog szerintem baromság, akárki is mondta akárhol.
Egyrészt ott se dübörög a gazdaság, szóval nincsenek abban a helyzetben hogy nagyon ugráljanak. Másrészt már több éve olvasni lehetett olyan híreket, hogy az ottani cégeknek már jobban megéri robotizálni, mint biorobotokat használni, mert az egy tál rizsért dolgozó kínai munkás már nagyon nem igaz. (A kínai átlagbérre felületesen rákeresve ezt találtam: "But China's average annual wage was 56,360 yuan ($8,655) in 2014", havi 5000 yuan ma 210 ezer Ft-ot jelent, és ez 2 éve volt. Aztán kérdés hogy bruttó, nettó vagy micsoda, de annyira nem érdekel, akit igen az járjon utána.)
De még ha igaz is lenne, akkor is ők tehetnek ellene, az állam szabályozóként felléphet a vadkapitalista kizsákmányolás ellen, aztán kérdés hogy az így megdrágított munkaerő mennyire lesz versenyképes a régióban. Az igazán olcsó helyek már így se Kínában vannak, hanem pl. Vietnámban és hasonló országokban, ahol boldogan dolgoznak a kínai béreknél sokkal kevesebbért is.

Az meg hogy a "Made in China" a szart jelenti egyrészt nem igaz, másrészt meg ez ellen ők tehetnek azzal, hogy nem gyártanak szart. Más fórumon olvastam, hogy adott olcsó 2 Amperesnek hirdetett USB töltő, aminek 0,5A terhelésnél masszívan elkezd esni a feszültsége, vagyis valójában fél Ampert tud leadni. (És néha felrobban benne valami...)

+1

Kinai importtal foglalkozó cégnél hallottam kb. 7-8 éve, hogy a "tál rizs" már kezd nagyon nem igaz lenni, tech orientált városokban az összeszerelő üzemben is látott már akkor is iPhone-t embereknél, tömegközlekedésen. Nem reprezentativ, de nem is éhhalál körüli élet MINDENHOL (örülök neki, nem is örülnék ha olcsón de pocsék életet élve dolgoznának).

A másik, hogy a minőséget addig nem fogják tudni általánosan növelni, ameddig rá nem kényszerülnek árversenyben, mert nagyon sokszor az látszik, hogy nincs rá igényük. Ahogy a korrekt angol szövegezésre, a jó kommunikációra se adnak a közepes méretű értékesitő oldalak se néha. Elég eröltetett, és nem lendületes volt szerintem a fejlődésük, ez van, hiányos lett.

Igen, most pont itt vagyok, nem is a szilicium völgyben (Shenzhen), hanem egy viszonylag rural városban (Luoyang), de már itt is iPhone van sok munkás kezében (napelem gyárakra van rálátásom). A kínai mérnökeink már többet keresnek, mint mi, az autók nagyon nagy százaléka 5 évnél újabb, az éttermek meg folyton dugig vannak. Egyedül az ingatlan az, ami még mindig viszonylag drága, azt nem mindenki engedheti meg magának, ugyanakkor folyamatosan építenek és nem egy-egy épületet, hanem egy egész negyedet egyben (20-30 emeletes polgári házakkal).

Érdekes videó a lakónegyedek építéséről az AVDChina vlogon:
https://www.youtube.com/watch?v=BcyYyyaPz84
Sok helyen csak azért építenek valami gáz sokemeletes épületet, mert tudják, hogy ki fogja sajátítani az állam és emeletenként fizet átalkányt :D

Kínai autók, kamu másolatok, márka engedélyével gyártott kínai változatok és import eredeti autók:
https://www.youtube.com/watch?v=1At2H-lIJog
Valamelyikben mesélik, hogy sok kínai addig hajtja az autót, míg le nem robban. Még olajcserét sem csinálnak. Ugyanez minden más közlekedési eszközzel. A rozzantakat pedig elkobozzák időnként a rendőrök :) Sok lakás is van, ami csak a támogatás miatt kezdett épülni, de sosem lett normálisan befejezve, mégegyszer kifestve.

Más fórumon olvastam, hogy adott olcsó 2 Amperesnek hirdetett USB töltő, aminek 0,5A terhelésnél masszívan elkezd esni a feszültsége, vagyis valójában fél Ampert tud leadni. (És néha felrobban benne valami...)

ismerős csinál egy webshop-ot, sok vackot Kínából szereznek be. rengeteg olyan cuccot láttam, amiből hoztak tesztpéldányt, tesztelték, majd kidobták, mert a specifikációja a terméknek közelében sem volt a valódi képességeinek. Tehát a webshop-ba már be se kerül.
A 2A-esnek hirdetett töltőbe ők is beleszaladtak, amikor még megbíztak a speckóban. Aztán mikor az N+1. vevőreklamációt kezelték, inkább kivonták forgalomból a töltőt.

Hát majd jön a twittelő óvodás, mindenkit elküld Indiában is a kurva anyjába, rábassza a telefont az indiai elnökre (?), az indiaiakat is kitiltja a picsába, majd dúzzogva megnézi megint a "Szenilla nyomában"-t, és minden meg lesz oldva. :)

A Made in China a szart jelenti, mert amit nem mocskoskapitalista QA alatt gyártanak, az szimplán szar is. Épp ma nézegettem SSD-t aliexpress-en. Hát dobtam egy hátast. kb. 12e Ft-ra jött ki egy 120GB-os SSD. Az összehasonlítási alapnak vett AMD Radeon R3 SSD, ami műszaki paraméterekben kb. a kínai SSD-val egy súlycsoportban van, itthon épphogy egy Áfányival drágább (meg kb. +1000Ft-tal), úgy, hogy a kínai cuccnak egy leíráson belül egyszer 0,2ms (!!!) az elérési ideje, kicsit lejjebb meg már 0,05ms. 4k random írásban és olvasásban közel ugyanannyit tud. Egyszer 70k IOPS körüli Random IOPS-ot tud (70k/68k asszem), egy sorral feljebb Random IOPS-ként ennek a tizedét. Átviteli sebességben a 110/250 és a 200/510 kötött elvileg bármennyit tudhat leírás szerint. tehát lehet, hogy kapsz egy olyat, ami kb. hozza egy R3 szintjét. De az is lehet, hogy nettóban közel ugyanazért kapsz egy szart, még a legaljához képest is. Persze egy HDD-hez képest ez is nyilván gyorsabb, de csak a műszaki specifikáció alapján az ár/érték az R3-hoz képest sincs rendben.
Az AMD-hez kapsz érvényesíthető garanciát, míg a kínait max a kukába tudod elhelyezni, ha megpusztul. Persze leírás alapján az MLC-re vállalnak 3 év garit. Csak tudd leverni rajtuk.

Egyébként ebay-n is egyre gyakrabban szaladunk bele, hogy ha normális minőségűt akarunk valamiből, akkor itthon nem drágább vagy nem annyival, hogy megérje felvállalni a több hetes postázást meg a garancia hiányát.

Ettől függetlenül pusztán kíváncsiságból fogok egyet rendelni a kínai SSD-ből, mert rohadtul érdekel, hogy mit bír egy ilyen.

Egyébként ugyanez volt sokáig a japánokkal is. A japán autó meg talán az elektronikai cuccok is a legalját jelentették, mint most a "médincsájna" jelző. Aztán csak felnőttek a feladathoz pár évtized alatt. igaz nekik súlyosbító körülményként nem volt a nyakukon egy félig kapitalista-félig szocialista intézményrendszer.

Az tenyleg nagy kerdes, hogy fognak-e javulni. Mert a nagy cegek mint huawei es a tobbiek valoszinuleg nem szart fognak gyartani, mert hamar tonkremennenek. De
a japan es a kinai hozzaallas teljesen kulonbozo. A japan folyamatosan tokeletesiteni fejleszteni akar. A kinai megelegszik a kb-val (semmi igenyesseg nincs bennuk). Es mig a legaljaban esetleg hasonloak voltak, hosszutavon max a fel orszag kizsakmanyolasaval maradnak talpon, mint ahogy eddig is es most is teszik.

Egyebkent Shanghaiban mar nem ritka a 400millas kis lakas sem, es ez az amit a jol kereso kozeposztaly jelen pillanatban celoz.
Ilyen szempontbol mar varom a kovetkezo gazdasagi valsagot, kivancsi vagyok mennyire fog destabilizalodni az orszag. Itt meg lehetnek erdekes dolgok.

Huawei-t se kell félteni. A telkó cuccaikra volt rálátásom egy ideig. Az mennyire meredek, hogy a huawei eszközök régen az Ericcson eszközeivel 100%-ban kompatibilisek voltak? De olyan szinten, hogy Ericcson eszközből kivetted a kártyát, betoltál egy ugyanolyat, csak huawei gyártmányt és az eszköz szó nélkül működött tovább,mintha semmi nem történt volna. oké, logba beírta, hogy az XY kártyát kivették, meg betették. De ezen kívül semmi. :)

A következő gazdasági válság ha beüt Kínába, az nagy szívás lesz nem csak nekik, hanem mindenkinek. Sok pénzember a 2008-ashoz hasonló vagy annál nagyobb válságról beszél, ha a kínaiak megborulnak.

Inida potencialisan nagy piac, de a magas importvamok miatt eddig tobbsegeben elerhetetlen volt Apple szamara. Nemreg ideiglenes mentesseget kapott a vam (egesze vagy egy resze alol), cserebe megigerte hogy odaviszi a gyartas egy reszet. Ez egy regebbi tortenet mintsem a kozelmult politikai viharai.

"Ami nem kínai, az hamisítvány" :)

--
robyboy