ESCapey - ESC billentyű "megoldás" az új Apple laptopokhoz

Címkék

THE NEW MACBOOK HAS NO PHYSICAL ESCAPE KEY RIP VIM USERS https://t.co/n82uJapWjQ pic.twitter.com/B9VNrHClqd

— David Zhou (@dz) October 25, 2016

A probléma: a rémhírek szerint az új MacBook Pro-n nem lesz hardveres Esc billentyű. Van aki megoldást tákolt rá. Részletek a GitHub-on.

Hozzászólások

Hamarosan nagyon nepszeruve fog valni ez a project a Mac-hasznalok koreben. :)

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Lazán kapcsolódik: vajon 3,5-ös jack lesz a masinán?

Persze hogy nem működik. A sok kis oktondi winfosos ember azt se tudja miről beszél. Jobb és bal alt is működik egyébként. ALT-8 = [. Ha viszont CTRL-al nyomod akkor 8-ast ír ki.
Cook ezt megint nagyon benézte, mint a jacket. A funkció billentyűsor elég hányattatott sorsú minden notebookon, nem kellett volna hozzányúlni. Hangszóró is jó volt a képernyő alatt.
Orrba kellett volna valakinek verni, hogy touchsreen kell bele. De már senki nem mer neki szólni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"A sok kis oktondi winfosos ember azt se tudja miről beszél."

Akkor tanulj oktondi makkosikszes emberke. Kezdd azzal, hogy man ascii. Ebben megtalálhatod, hogy az ESC karakter kódja hexa 1B. A [-é pedig hexa 5B. Ha jobban megnézed, akkor észrevehető, hogy hexa 40 a különbség a kettő között - és ez bizony sok minden egyébre is érvényes, hogy egy elterjedt "spéci" karakter megkapható úgy, hogy egy normál karaktert a Ctrl-lal együtt gépelünk be. Ezért van az, hogy hagyományos környezetben gépelhetsz TAB-ot (fenti man ascii szerint HT azaz horizontal tab), aminek kódja hexa 09, vagy gépelhetsz Ctrl - I -t (ahol az I kódja hexa 49.) Gépelhetsz sorvégjelet (másnéven Carriage Return, Enter), kódja hexa 0D, vagy helyette Ctrl- M-et (ahol az M kódja hexa 4D); gépelhetsz visszatörlést (Backspace, kódja hexa 08), vagy Ctrl- H-t (ahol a H kódja hexa 48). Azaz a Ctrl jelentése az, hogy a vele együtt begépelt karakter értékéből a bináris írásmód szerinti hátulról a hatodik bitet törli. (Még a hagyományos Unix-világban elterjedt Ctrl-D is elég logikus, ha megnézed, hogy ez az EOT - End of Transmission jelzése.)

Ugyanígy a Shift billentyű jelentése is egyértelműen az, hogy a hexa 20 értékű bitet kapcsolja ki/be (de ez pl már nagyon sok helyen nem érzékelhető, igazából csak a betűk kapcsán érvényes még mindig). Hasonlóan az Alt-nak elég sokáig volt az a jelentése, hogy a legmagasabb helyiértékű bitet billenti 0-ról 1-be. No most amit itt fent leírtál a Mac-féle billentyűkiosztásról, az sok mindennek nevezhető, de épelméjűnek és logikusnak nem annyira. (Mármint ez az Alt-8 = [ de ha hozzácsapom a Ctrl-t, akkor 8 lesz belőle. Wat???? )

Szóval fenntartom, egy logikusan felépített billentyűzeten ha nincs ESC, az kiváltható Ctrl - [ kombinációval. Mivel almám nincs, annak logikájáról/logikátlanságáról nem tudok nyilatkozni. Az más kérdés, hogy kell-e hogy legyen ilyen billentyű, vagy kényelmes-e ha nincs.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

ELMENTVE!!!

Mindig is ilyen emberektől szerettem volna tanulni.

Ha pedig Mac közelébe kerülsz, azonnal váltsd át a billentyűzet kiosztását angolra, mert a magyar kiosztásún legfeljebb szépirodalmat lehet írni.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
https://www.safaribooksonline.com/

+1, bár amikor HP-UX alapok tanfolyás második napján reggel beestem a terembe (előző nap munka miatt nem volt lehetőségem megjelenni), azért megkérdezte, hogy ugyan mit keresek ott, merthogy sok újat nem fogok hallani. Nos, ebben azért tévedett, mert minden alkalommal tudott érdekes, addig nem ismert dolgokat mondani :-)

Ez jó volt még 1960-ban, de jelenleg mindenki csak szopik ezzel az ősidőkből jövő örökséggel (ökörséggel?).
Remélem, azért itt már többen találkoztak azzal a szóval, hogy unicode. Azt hiszem, nem kell részleteznem, mindenki érzi a fejfájást ezzel kapcsolatban. Főleg a BSD-s csávók... ;)

Akkor egy kis makkosiksz tanóra:
Ctrl billentyű nyomvatartásával a US English kiosztás billentyűit kapod meg. (Tud hasznos lenni néha)
Amúgy meg szerintem ez a legjobb feature a magyar makkosiksz kiosztáson, hogy a
Shift - 89: ()
Option - 89: []
és
Option - 7ö: {}
Így minden zárójelfajta ott van egy helyen, logikusan. Nem úgy, mint a PC billentyűzeten, ahogy összevissza vannak rakosgatva ezek valahova.
Elhiheted, hogy nem nagyon izgat senkit sem, hogy milyen bit tologatódik, mennyivel tolódik. A lényeg, hogy használható és logikus legyen.

huh, ez az összefoglaló tetszik. a probléma ettől fennáll, hiába helyettesíthető, ha valamihez kell az esc, akkor így egy gomb helyett kettőt kell nyomni hozzá. ez vagy tetszik valakinek, vagy nem.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

erről nem lesz hír: http://www.hwsw.hu/hirek/56335/android-biztonsag-google-rowhammer-dramm… ?

szerintem ez is érdekes!

"Mivel a Linux kernelbe még a 2.6.22-es kiadással került be a hiba, így szó szerint minden ismert Android verzió érintett..."

Úgy látom már csak az Apple fika megy itt, arról nincs szó hogy bugos szar a linux, és így az androlyid is. :( pedig biztos szívesen röhögne ezen is a fél világ.

Mivel annyira lusta voltál, hogy 4 _értelmes_ sort nem tettél mellé, oda került, ahova való ebben a formájában. A cikkturkálóba. Talán nézz jobban körül a főoldalon. Nagy "őrjöngést" nem váltott ki.

Ja, trollkodáshoz is kell minimális energiát befektetni. :(

--
trey @ gépház

Kezdjuk ott, hogy en pl. ESC-es kombinaciokat is csak azert hasznalok, mert a funkciogombok nem mukodnek rendesen es konzisztensen egy platformon se, (pl. mc/mceditben). Most elveszik az ESC-et is, lassan fel orat kell gepelnem hogy egy k*rva funkciogombot le birjak nyomni, de legalabb van taccsos szar, amit a kutya se kert, de valami b*szatlan, kenyszeres, tehetsegtelen "onmegvalosito" UX designernek feltetlenul bele kellett tolni ezt a szart, mert ez a jovo. Eljen! *sigh*

Most latszik, hogy kene oda egy Steve Jobs. Eddig tartott a lendulet, amit "iteraciokkal az eredeti otleten" modon meg lehetett valositani, de az utobbi idoben amilyen designek (az alulrol toltheto eger, a jack elvetele, a toll toltese iPad Pron) jonnek az Apple-tol, hat szerintem Steve (akinek szinten megvolt a maga baja, de egy csomo dolgot jobban csinalt mint masok) biztos beszallt volna a liftbe 1-2 emberrel, akik ezeket a szarokat jovahagytak es piacra mertek dobni.

Es akkor meg most mindenki ra van fixalve az ESC-re, meg nem is lattuk, hogy egy hasznalhato csatlakozo sem marad a gep oldalan jo esellyel. Na mindegy, hagyjuk. Holnap kiderul.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

nagyon vicces, hogy mindenki hogy van ki van akadva egy olyan termeken amit nem mutattak be, nem jelent meg, nem tudjuk hogy fog pontosan mukodni. valszeg ugyanúgy lesz esc lehetőség, csak nem fizikai gomb formájában.

szerintem ahelyett hogy ilyenekre pocsékoljuk az energiát, érdemesebb lenne megvárni a holnapot / elkövetkezendő pár napot és akkor kiderül hogy tényleg szar lesz-e nekünk, vagy nem.

Ha laptopot veszek, akkor a legfontosabb elsődleges szempont az értelmes, klasszikus, desktop billentyűzethez közel 100%-os hasonlóságú legyen rajta. Mivel még mechanikus írógépen szinte ugyanezt, de elektromoson pontosan ezt használtam, használom több mint negyed évszázada. Ha valami nyomorodott változat, akkor félreütök állandóan, amúgy meg vakon megy. Ha nincs ESC, akkor reflexből nullát nyomok (ha magyar). A lentebbi CAPS Lock szanálás sem túl logikus, annak azért van haszna, viszont a Scrol Lock ma már teljesen értelmetlen.
Utáltam a Mac design billentyűzetét, meg a használhatatlan egereit is, de a mostani értelmes, elterjedt cuccok kivétele gyakorlatilag csak a marketing és hírértéke miatt lehet a cégnek hasznos. Ezekbe nem hazudhatják bele, hogy innovatív, meg a jövőben nem kell majd mint a flash.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ezzel csak egyet lehet erteni.

Amikor gondolkodik az ember egy draga 15" laptopon (tehat munkara venne), es ilyen
nem tagolt (F1-12) billentyukkel, meg az END gomb lehagyasaval farasztjak az erdeklodot:

http://www.asus.com/hu/Notebooks/ASUS-ZenBook-UX510UW/websites/global/p…

Esc, Insert, Home, End, Delete, PgUP, PgDOWN
egyszeruen kell a programozashoz.

A pause/break, prt scr, scroll lock nem kell.

A Funkcio billentyuket meg tagolni kell.
Es az ethernet is jo lenne ha lenne (ilyen kipattinthato teljesen megfelel).
Legyen 2kg alatt, matt kepernyo. Ilyesmi.

Azzal az agymenessel se lehet mit kezdeni, amikor a billentyuzetre teszik a kikapcsolo gombot.
Wtf? (egyebkent pont az end gomb helyere)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy pont ugyanilyen billentyűkiosztás van a munkás laptopon... Hát mit mondjak. Bár még az End helyére került kikapcsológombra nekem nem sikerült rátenyerelnem, de kollégának már sikerült... Volt is anyázás miatta. De én is innen üdvözlöm a tervezőt.
Jópofa srác lehetett... Jó pofán kéne... szívlapáttal... ami vasból van... kétszer...

Ahány gép annyi helyre rakják a pgup-dn home-end ins-del hatost. Ezért nem használom ezeket. Az első IBM XT gépem óta, aminek a billentyűzetén nem is volt külön blokk, a numerikus blokkon tanultam meg használni őket, és azóta is a numerikus blokkon nyomkodom ezeket.

nalam mukodnek Macen a funkciobillentyuk mc-ben is
az ESC-et nem veszi el senki, ugyanott lesz ahol eddig, csak nem fizikai gomb lesz hanem 'erintos', de ha ez nem tetszik, oda mappeled ahova akarod (pl. caps lock)
csatlakozobol pedig az lesz rajta ami gyorsan valik szabvannya, es amit pl. a Google Chromebookja is hasznal: USB-C

egyeb hiszti, meg mielott gondolkodnal?

A [CapsLock]-nak inkább nincs értelme, mint a az [Esc]-nek... ~Szerintem~
Az ember csak véletlenül, néha napján lenyomja, de soha sem kell. Ráadásul két gombhelyet is elfoglal. Csupa nagy betűkkel, pedig a szövegszerkesztőkben egyébként is helytelen dolgozni. Arra van az a formázás, hogy 'Upper Case'.

Ha pedig mégis csupa naggyal gépelünk, akkor sem kell egy, max. két szónál többet gépelnünk. Vagy azért mert ordibálunk a chat ablakban vagy egy-két-három-négy betűs mozaikszót írunk le. Erre az időre kibírom a kis ujjammal tehénkedett [Shift]-el...

Off: sok emulátorban


Ctrl+2 => 0x00 NUL
Ctrl+3 => 0x27 ESC
Ctrl+4 => 0x1C FS
Ctrl+5 => 0x1D GS
Ctrl+6 => 0x1E RS
Ctrl+7 => 0x1F US
Ctrl+8 => 0x7F DEL

Haha, rajottem!

Mivel a Caps-Lock mar foglalt (ott lakik a CTRL), legyen az uj ESC a regi CTRL.

A kaposzta is jollakik es a kecske is megmarad.

Ezzel mi a helyzet?

The text M-k is read as `Meta-K' and describes the character produced when the meta key (if you have one) is depressed, and the k key is struck. If you do not have a meta key, the identical keystroke can be generated by typing ESC first, and then typing k. Either process is known as metafying the k key.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
https://www.safaribooksonline.com/

Az Apple kicsit túltolta a vállalati LEAN folyamatot. Gondolom, ha így folytatják, a billentyűzet mellett majd a képernyő meg a tapipad is el fog tűnni, mint felesleges és elavult részegység.

https://live.theverge.com/apple-new-macs-event-macbook-pro-live-blog/#/…

Bar nem fizikai, de ott az esc. Ez valoban lemondast jelent egy bizonyos reteg szamara (bar szerintem akkorat, hogy ok legyen a hisztire), de osszesegeben szerintem a touchbar hasznosabb a legtobb ember szamara (szovegszerkesztes, grafikai melo), mint a fizikai funkcio billentyuk.

Az iPhone megjelenese utan is eleg sok ido volt, mire az emberek elfogadtak, hogy nincs szukseg fizikai gombokra, de szerintem mostanra mar senki nem valtana vissza nyomogombos telefonra.

Amugy lett touchbar es touchid nelkuli, fizikai funkciogombos olcsobb valtozat is, rekord meretu ESC-el: http://cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/7359297/apple-macbook…

Az iPhone megjelenese utan is eleg sok ido volt, mire az emberek elfogadtak, hogy nincs szukseg fizikai gombokra, de szerintem mostanra mar senki nem valtana vissza nyomogombos telefonra.

Munkás Pista könnyen megcáfolható kifejezett hazugságai 237489237648923. felvonás: úgy érted, hogy a Sony-Ericson P900 2003-as megjelenése után is sok idő kellett, amíg elterjedt, hogy elég a touch screen, merthogy szemben Pityu 2007-es keynote-os hazugságával ("rájöttÜNK, hogy nem kell rá és meginnoválTUK") szemben azon már levehető billentyűzet volt, vagyis VÁLASZTHATTÁL (tudom, almásék ezt a szót nem ismerik), hogy akarsz-e fizikai billentyűket, vagy csak touchscreenelsz.

(És igen, lehet, hogy korábban is volt full-touchscreen telefon, ez volt a legkorábbi, amit ismerek.)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

E+S+C
Ezt a három gombot kell egyszerre lenyomni. Volt már ilyen a történelemben. :)

Régen nem akarom már megérteni az Apple termékeit.
Mindig is hype termékek voltak az volt, most is az és az is lesz.

As Phil Schiller explained during today's event, Apple's new MacBook Pros feature four Thunderbolt 3 USB Type-C ports, and conveniently, each of these can be used to charge the machine. Now, USB-C is incredibly versatile, and Apple will use the advanced port for power charging, HDMI and much more.

However, with USB-C the only game in town, you might reasonably be wondering: How in the world do I connect my iPhone to my sleek new MacBook Pro?

The frustrating answer is that you won't be able to do so out of the box. Instead, you'll have to buy a dongle. This is especially frustrating because many people use their notebooks for a) charging purposes when an outlet isn't necessarily handy and b) for transferring photos and other data.

Now, you might reasonably state that you can just rely upon the cloud for items like data transfer, but there's no getting around the fact that Apple's efforts in the cloud still leave much to be desired.

How much will it cost to connect your iPhone to your brand new MacBook Pro? Well, Apple sells a USB-C to Lightning cable on its website for $25.

[ Apple's new MacBook Pro isn't iPhone-friendly ]

--
trey @ gépház

Hajánál fogva előrángatott probléma. Töltse kábelen, csatlakoztassa Bluetoothon. Ha meg egy $1799 laptopról akarja tölteni a $650 telefonját, akkor ne ríjjon azon a $25-n, amibe az új kábel kerül. (vagy vegyen powerbank-et, töltésre alkalmasabb...) Szerintem.
Amúgy meg pár hét és mindenki azon fog örömködni, hogy milyen jó az USB-C, mert unidirectional és nem kell háromszor megforgatni a csatlakozót hogy becsússzon a helyére. És milyen jó, hogy bármelyik csatlakozóján keresztül tölthető a laptop, akár balról, akár jobbról (mondjuk ebben nem vagyok biztos) és hogy milyen jó, hogy négy _egyforma_ csatlakozó van rajta, ráadásul kettő-kettő a két oldalán, így tetszőleges oldalról lehet csatlakoztatni különböző perifériákat.
Kicsit unalmas, hogy állandóan a sírás megy, amiért valami régi és elavult eltűnik.

Ave, Saabi.

Igy van. En is kicsit hajanal fogva elorangatott, hipokrita nyafogasnak erzem, amikor valaki kvazi a gepelesi ergonomiara mutogat. Nyilvan, ha a gepelesi elmenybe van valaki belebuzulva, akkor vegyen egy nyuves Thunderbolt dockot (mar van a Thunderbolt 3-hoz is) es olyan billenytyuzetet/egeret/monitort/telefont kot ra, amilyet az uri kedve tartja.
Az kb. maga a lehetetlenseg egy notebook eseten, hogy a beepitett kepernyovel, billentyuzettel/trackpaddel kenyelmesen lehessen dolgozni orakon keresztul.

Az amugy teljes lehetetlenseg, hogy erre a szoftveres toolbar-ra valami szoftver kipakoljon egy esc billentyut azoknak, akik nem tudnak nelkule elni?

Harmadreszt a Sierra tokre tamogatott talan meg az unibody mbp-n is (szerintem ha van eleg memoria (8 v. 16 giga), akkor szepen is fut). Szoval mindenki tud valasztani nagyjabol harom generacionyi gepbol olyat, ami megfelel.

Ennek azért van egy másik oldala is.
Nehogymá' egy áll. két prémium termékhez még külön vásároljak cuccost. Azért egy prémiumnak kikiáltott cuccostól k. elvárom a prémium árért, hogy ne kelljen ilyenekkel bohóckodni, hanem pöcc röff minden a helyén legyen, pont ezért vettem prémiumot, és nem dzsunka szemetet.
De egyelőre úgy áll a helyzet, hogy pofátlan módon meg akarják nekem magyarázni, hogy attól még prémium, hogy többet molyolok ilyenekkel, holott a dzsunka szemétre is szabványosan rá tudom dugni az atomsilót is, mindenféle plus cipelndő kütyü nélkül. Nekem személy szerint a kis f. tele, hogy
konferencia mappa, tablet, telefon, céges lapos, mellé ilyen töltő, olyan töltő, x kábel y átalakító, z powerbank. 1500 dolláros kütyühöz k. egy kábel legyen, ami tölti, rádughatom a 600 dolláros másik kütyümet :)
Érted?
Ne én legyek már a f...z egy prémium ár után ha elvárom, hogy ne kelljen ilyenekkel bu-izni :)

-42-

Nem is gondolkodtam sosem ilyenben. Én mindig ár/érték arányban gondolkodom. Minél jobban felszerelt, ahhoz képest nézem az árat. Ugye vettem a lenovo y510p lapost, 1920x1080/webcam (720p),128GB m2.sata ssd, 1TB vinyó, 2db 750m geforce, usb2/3, ethernet, wifi,bt, világító magyar bill, sd olvasó, hdmi out: 340-ben állt meg br. (2 éve)

Várom az apple ajánlatait, hogy ezen az áron jobb felszereltséget letesz e az asztalra. Mert ha nem,
akkor ne viccelődjünk kérem szépen, ha meg igen, akkor figyelek. :)

500 körül kigyilkolt portokkal nekem nem komolyan vehető eszköz. Igaz sznob sem vagyok :)

-42-

Ha nem akarsz OSX-et magadnak, akkor ne vegyel MBT, ha akarsz OSX-et magadnak, akkor meg vegyel. Ennyike. Nem kell belekotni az osszes csatlakozoba. A vilag egy eleg jelentos szelete szeretne OS X-et maganak, ebbol a szempontbol a te lenovo-d annyit sem er, mint amennyit kilora adnak erte a MEH telepen. Masok vagyunk, en nem akadok, hogy te olyan notebook-ot vettel, a sajat szempontjaidnak az volt a legjobb. Masnak meg mas.

Most en azt szamolgatom, hogy felteve, hogy valaki Apple buzi, akkor van neki egy latest&greatest MBP, iphone, ipad. Ami kell az egy usb-c -> konnektor meg egy (vagy ha egyszerre akarja tolteni az osszes szart, akkor ketto) usb-c -> lightning csati, nem? Ez sok?

Es az most ugye ugy megy, hogy elcsattogsz az apple webshopba es osszekattintod magadnak a notebook-ot, es ha mar ezzel megvagy, akkor az accessories szekciobol meg bepakolsz magadnak 2db usb-c -> lightning kabelt. Persze nyilvan adhatnanak egyet a notebook-hoz, de akkor azon pampogna az internet, hogy miert nem kettot. Ha meg kettot adnanak, akkor meg azon menne a siras, hogy miert adnak foloslegesen, mert mindenkinek Androidos telefonja van es csak a balnak pusztulnak a kabelek pazarlasa miatt. Ertem en, hogy joleso erzes fikazni amit nem tudunk megvenni, kb. mint amikor a telepi gyerekek savazzak a luxus-sportautokat....

Nem csak ez a probléma... Basszus... ez a Pro széria és nincs rajta csak thunderbolt meg jack (a jack nem eleve öntökönszúrás? hisz az iPhone7 óta az Apple szerint felesleges és elavult...).
Egy Pro termék mellé valóban kiegészítőket kell venni? Egy pendriveot nem tud az ember simán csatlakoztatni hozzá? Egy HDMI kábellel nem tudom a TV-hez csatlakoztatni? Az ethernet már a most elavult szériáról is hiányzott imho. Szerintem ez így nem Pro.
Szvsz most vonzóbb lett az előző széria, remélem lesz valami jó kis készletkisöpréses jóárasítás.

Valóban, a TV-re csatlakoztatás nagyob professional dolog (nem). Pendrive-ot már a jelenlegi gépembe se nagyon dugogatok. Bár az némileg zavaró, hogy az ethernet portot csak átalakítóval kapom meg, de még mindig elfogadhatóbb, mint egy otromba szemölcs a gépen, ami magában foglalná az RJ45-ös csatlakozót. A HP féle megoldás az EliteBook 840-en nekem nem tetszik. Sebaj, tudok élni a Thunderbolt-Ethernet átalakítóval, amúgy is csak a munkahelyemen használom.
A négy egyforma port sokkal inkább teszi professzionálissá a gépet, mintha tettek volna rá egy elavult USB A portot. Ráadásul ez a négy aljzat nem csak Thunderbolt, hanem USB-C, DisplayPort, tápcsatlakozó is mellette.

Ave, Saabi.

De ezeket komoly arccal leírjátok, amikor pár évvel ezelőtt még te is saabi arra verted (legalábbis úgy emlékszem), hogy az Apple azért jó, mert eltünteti a kábeleket a gépek környékéről? Most meg másról sem szól a dolog, hogy az elfuserált dizájt hogyan hozzuk rendbe plusz kábelekkel, dokkolókkal, átalakítókkal? Máshova is kellenek kábelek. De ott nem helyezik a reklámok középpontjába a többieket ezért cinkelve.

Amíg az Android telefonok ugyanazt a microUSB-t használták éveken keresztül az Apple-nek sikerült olyan telefont gyártani, hogy egyik töltőjére nem tudtam feldugni a másikat. Tök más kellett az iPhone 4-hez, mint az 5-höz. Most meg itt van ez a kábelmizéria. Nem győztem kergetni a lakásban a kábeleket, töltőket az Apple szarjaihoz. Most akkor melyikre dugjam az iPad Air-t? Hol az iPhone 4 töltője?

Lassan azt hiszem, hogy az Apple valami kábelgyártóval van szerződésben, azért csinálja ezt.

--
trey @ gépház

Nem, a kábelekre azok verik, akik sírnak, hogy miért nincs a Macbookon elég csatlakozó? Ezen van, itt meg ez a baj. A franc se bír kiigazodni rajtatok. Én jellemzően a tápot, a külső monitort (amikor használok olyat) és a headsetet csatlakoztatom csak a laptophoz. Az új MacBook Prón a töltés megtörténhet a monitor kábelén, a headset meg az Airpods lesz, szóval eléggé lecsökken a használt kábelek száma. Azt viszont előny, hogy mind a két oldalon van port, mert most az tényleg zavar, hogy táp és thunderbolt is csak a bal oldalon van.
Tényleg volt egy csatlakozóváltás az iPhone 4S és az iPhone 5 között, de azt elfelejted, hogy a leváltott harminc tűs csatlakozót legalább tíz évig használta az Apple az iPodokon. Mutass még egy gyártót, amelyik tíz évig nem változtat? Az iPhone 5-ben mindezt lecserélték a sokkal jobb Lightningra, ami messze értelmesebb csatlakozó mint a micro-USB. Egy másik post alatt valaki azon nyavajgott, hogy miért nem cserélte le az Apple a Lightningot a két évvel később megjelent USB-C-re? Most legyen állandóság vagy ne?
A fentiek a kábel egyik vége. A másik eleinte FireWire volt, de ugye eltűntek az FW portok a Macintoshokról, ezért lett USB. USB A, elég sokáig. Ami, lássuk be, elég szar egy csatlakozó, nem véletlen poénkodnak azzal, hogy háromszor kell megforgatni, hogy betalálj vele a likba. Áram se tud rajta átfolyni elég sok, szóval töltésre is csak korlátozottan alkalmas. De a fejlődés nem állt meg, végül megjelent az USB-C, ami unidirectional, nagy áramokkal is megbírkózik és többféle szabvány is lehet mögötte, így lehetséges, hogy az új MacBook Pro négy portja egyszerre USB, Thunderbolt, DisplayPort és táp. Szerintem ez nem hangzik rosszul.

Ave, Saabi.

Semmi baj sem volt a microUSB-vel. Közép-Afrika legutolsó kunyhójában is találtál hozzá kábelt és töltőt. Vicces, amikor itt házon belül a megmaradt 2-3 iPhone-os futkozik körbe, hogy "Srácok, otthon hagytam a töltőmet, nincs véletlenül valakinek egy?" játékot játszik sikertelenül. A többinek pedig mindig van, aki tud adni legalább egy microUSB kábelt. 100 tonna van belőle mindenhol.

Félre ne értsd, nincs baj a fejlődéssel. Az Apple fejlődésével is az a baj csak, hogy olyan vargabetűk vannak benne, mint a Microsoft-nál szokott lenni.

Tökre mást csinál, nehogy véletlenül kompatibilis legyen. És naiv vagy azt te elhiszed, hogy ez mindig a fejlődés érdekében van.

Nem, saabi. Azért van, hogy tudjon hozzá kiegészítőket gyártatni, jó pénzen eladott "Designed for iLófasz" matricával.

Szerinted miért van máshogy bekötve egy a fülhallgatójukon a kábel? Azért, mert ez technikailag előremutató?

Szerintem inkább azért, hogy a legtöbb füles ne legyen kompatibilis vele. Azok, akik meg aláírnak az Apple-lel kiegészítőgyártásra szerződést, azok megkapják a plecsnit utána. Természetesen lejattolva az eladott kiegészítők után az Apple-nek. Ez színtiszta üzlet. Ami valahol érthető is, csak éppen a felhasználók életét keseríti meg.

--
trey @ gépház

"De mégegyszer, a micro-USB vacak a Lightninghoz képest"

A legfőbb funkcióját, a telefont töltését megvalósította. A többi irreleváns. Senkit sem érdekel a Lightning szupersége, ha semmi szükség nincs rá egyébként.

"Mi van bekötve másképp a fülhallgatóban?"

google://omtp vs. ctia

--
trey @ gépház

"A legfőbb funkcióját, a telefont töltését megvalósította."

A legfobb funkcioja nem az ember agyvizenek felnyomasa azaltal, hogy csak harmadszorra lehet bedugni?

"Senkit sem érdekel a Lightning szupersége, ha semmi szükség nincs rá egyébként."

Remeljuk hamarost tenyleg eljutunk oda, hogy semmi szukseg nem lesz ra, es el lehet azt is hagyni a telefonrol.

"A legfobb funkcioja nem az ember agyvizenek felnyomasa azaltal, hogy csak harmadszorra lehet bedugni?"

Soha nem tapasztaltam ilyen problémát. Nekem szoktak sikerülni a dugások. Lehet azért, mert gyerekkoromban sokat játszottam kézügyességfejlesztő játékokkal az oviban. A mai generáció valóban fakezűbb. Ezt adom. :(

BTW: Over-engineering (the root of all evil)

--
trey @ gépház

Mint például az az apróság, hogy bármelyik irányban bedugható? Hát, szarakodtam én eleget anno a Samsung Galaxy SII-vel, hogy este betaláljak a seggébe a microUSB kábellel ahhoz, hogy értékeljek egy _jó_ csatlakozót helyette.
Erről az omtp vs ctia dologról eddig nem hallottam, gondolom ezért: "Apple, HTC, LG, Blackberry, latest Nokia (including 1st gen Lumia as well as later models), latest Samsung, Jolla, Sony (Dualshock 4), Microsoft (including Surface and Xbox One controller with chat adapter)[25] most Android phones" Ugyanis ezek támogatják a CTIA-t, tehát az Apple-n kívül a legtöbb Android gyártó, a Sony a DS4 esetében, illetve nem szerepel, de én tudtam használni az iPhone headsetem a HP EliteBook 840-ben is probléma nélkül. Hát, valóban jól különbözik a világtól. Érdekes, hogy az OMTP-t ezek támogatják: "old Nokia (and also Lumia starting from the 2nd gen[23]), old Samsung (2012 Chromebooks), old Sony Ericsson (2010 and 2011 Xperias), Sony (PlayStation Vita), OnePlus One, Xbox One controller with head phone jack, iPhone sold in China[24]" A legérdekesebb számomra a Sony, aki az egyik termékében ezt, a másikban azt támogatja. (ok, tudok olvasni, az Apple is...)
Szerintem lásd be, nem Apple tehet arról, hogy a OnePlus nem képes haladni a korral (old Nokia, old Samsung, old Sony Ericsson.. LOL)

Ave, Saabi.

Nem tud haladni? Előbb volt rajta USB-C mint azt te látni fogsz élőben az Apple dolgaidon :D Az iPhone 7-nek olyan siralmas a töltési ideje a mai napig, hogy besírva írnak róla a tech lapok. Ne viccelj már...

http://bgr.com/2016/10/12/iphone-7-battery-charging-time/

Nem elég, hogy mindig szar akkuideje volt, még legalább lassan is tölt. Persze, nem gyullad ki. Jaa, de az sem biztos, hogy igaz. Majd megvárjuk a vizsgálat végét.

--
trey @ gépház

Nem saabi hülyeségéből kellene tájékozódni... Neki sem sikerült tovább jutnia a Wikipédiánál. Semmi köze ennek a OnePlus One-hoz.

Segítek:

"There are two common arrangement for a four conductor point headset. The first, known as American Headset Jack (AHJ) standard or sometimes CTIA, has the microphone connector point on the sleeve end, with the signalling (or ground) connector on the second ring. This arrangement is used by most newer smartphones. Apple uses a similar connector arrangement, but uses a non-standard microphone and control signalling method. [...] Apple's non-standard signalling and control method means many designed for iPhone headsets are incompatible with other devices. In general the audio out and one button control on such headsets will work, but the audio-in (microphone) and volume controls will not."

További részletek: Smartphone Headset Standards: Apple iPhone, AHJ (CTIA), & OMTP

Nem arról van szó, hogy ezek a fülesek nem szólnak a másik telefonokkal. Szólnak. A hangerő és egyéb szabályzók nem működnek Android telefonokon olyan fülesekkel, amelyek az Apple nem szabványos (jééé, de ismerős) megoldását használják.

--
trey @ gépház

Sose néztem ezeknek pontosan utána. A tapasztalatom: Apple telefonhoz (talán 4-eshez) adott mikrofonos füles tökéletesen jó volt a Galaxy Nexusomhoz. Mikrofon, hangerőszabályzás, minden.

Nem tudom, hogy melyik milyen szabványt használt, de a fentiek alapján fura, hogy ilyet tapasztaltam.

Nyilvan mindenki kepes megoldani egy SCSI kabel bedugasat a helyere. Arra azonban erdemes lenne figyelni, hogy a toltokabel es halokabel bedugasa meroben mas jellegu folyamat.

Amikor a SCSI kabelt pakolod a helyere, akkor 'elvileg' egy olyan tevekenyseg, ahol elotted van a kabel es a csati, latod oket, jo esetben meg van vilagitva stb. stb. A toltokabel bedugasa kicsit mas. Lehet, hogy lefekveskor, lekapcsolt villanynal jut eszedbe, kitapogatod a kabelt/telefont a melletted levo ejjeliszekrenyen (mert mondjuk nem akarod felebreszteni a parodat egy villanykapcsolassal) es megprobalod a telefont vaksin toltore tenni. Hasonlo elofordulhat olyanoknal, akik a kocsiban kabellel toltik a telefonjukat. Gyakran ott is a forgalomban vannak (pl. pirosnal), szoval nincs meg a 100%-os figyelem. Most olyanrol nem beszelek, hogy mondjuk 60-70-80 eves embereknek, gyengenlatoknak ez megintcsak lehet konnyebseg, ha nem kell az iranyra figyelni.

Nyilvan nem lehetetlen, csak nem jo. Nyilvan a SCSI kabelnel nagyjabol sokkalta fontosabb a szabvanyok lekovetese. Az Apple cuccainal erre mindig helyeztek hangsulyt, hogy apro dolgok egy kicsit jobban mukodjenek ezaltal a felhasznalo ugy erezze, hogy jobban testhezall neki a cucc (hogy ez mennyire sikerult, az mas kerdes).

Valahol még vannak projektorok amik nem vezeték nélküliek. Attól, hogy Te személy szerint nem használsz már pendriveot az még eléggé elterjedt. Szerintem az általad említett HP masinán kifejezetten jó megoldás az RJ45 aljzat. Fantasztikus, hogy van rajta 4 db thunderbolt port, de bőven elég lett volna 1 vagy 2, mellé egy USB 3.0, egy HDMI meg egy gigabites ethernet.

Javíts ki ha tévedek, de az új mac-ek 4 usb-c porttal érkeznek. A thunderbolt dolog nem tudom hogy jön ide, ha jól sejtem akkor az is az usb-c-n keresztül valósul meg, nem értek hozzá, mindenesetre:

Minek rakjanak rá külön hdmi-t, ami csak hdmi-re alkalmas, hogy ha rárakhatnak egy usb-c-t, ami alkalmas hdmi-re is, meg másra is? Még csak átalakítót se kell venni, mert lefogadom nagyon hamarosan lesznek, vagy már vannak olyan kábelek aminek az egyik vége hdmi, a másik usb-c. Semmivel nem másabb megvenni egy hdmi-hdmi kábelt, mint egy hdmi-usb-c kábelt.

Nem, nem érted.
Semmi olyat nem mondtam, hogy az epülnek így vagy úgy _kellett volna_ építenie a laptopját. Mindössze arra szerettem volna rávilágítani, hogy a kollega által előadott "ez is kábel meg az is kábel" indoklás nem több épületes fasságnál. Mert a hdmi van, létezik, elterjedt, olcsó, stb., ellentétben az usb-c/thunderbolt/apámfaszabármi -> hdmi kábellel, ami nem tudom hogy jelenleg mainstream elérhető-e, de ha igen akkor is drága.

Amúgy nem, nem terveztem világító almás eszköz beszerzését (ha igény van rá majd kifejtem miért), tehát nem is én vagyok a célcsoportjuk. Azt és úgy csinálnak ahogy csinálnak, van egy réteg akinek ez megfelel (vagy ez felel meg), illetve van egy másik réteg akinek feláll a világító almára, nyilván nekik ez tetszeni fog.

De ettől függetlenül egy "ez is kábel meg az is kábel" jellegű megmagyarázásra hadd mondjam már el hogy ez fasság.
Valamint hadd küldjem már el a picsába azokat a gyártókat, akik design, fillérbaszás vagy hasonló okokból szopatják a vásárlóikat. Ilyen pl. hogy nem rak a qvadrága gépére hdmi vagy micro hdmi aljzatot, hanem csak displayport, usb vagy akármilyen portra akasztható csellentyűcskékkel lehet a szarjukat pl. tévére vagy projektorra kötni.

"Amúgy nem, nem terveztem világító almás eszköz beszerzését..."

"...hadd küldjem már el a picsába azokat a gyártókat, akik design, fillérbaszás vagy hasonló okokból szopatják a vásárlóikat."

Ha bevallottan nem vagy celkozonseg, akkor mibol gondolod, hogy szopatjak a vasarloikat?

Hint: Az Apple egy okoszisztema. Idealisan nincs szukseged HDMI-re, mert ott az AppleTV es AirPlay. Az, hogy massal is kompatibilis a gep, az csak extra.

"Hint: Az Apple egy okoszisztema. Idealisan nincs szukseged HDMI-re, mert ott az AppleTV es AirPlay. Az, hogy massal is kompatibilis a gep, az csak extra."

Ez nem csak egy ökoszisztéma, hanem egy zárt világ. Ugyanis a "más" amivel nem ártana kompatibilisnek lenni az az apple-n kívüli egész világ, ahol egyébként egész jól megvan mindenki más a bevált szabványos csatlakozó felületekkel. A saját csatlakozóknak pedig nem kéne szükségszerűen kizárni azt, hogy legyenek sztenderd csatlakozók is. Ökoszisztéma így is lehetne.
Megértem pl, hogy a thunderbolt egy nagyon jó felület, azt már kevésbé, hogy ettől függetlenül miért nem fér el pl egy standard usb3 csati egy gépen. Vagyis értem: mert sajnos a design fontosabb, mint a mindennapi funkcionalitás.
Szép az ideális világkép, hogy mindenkinek mindene almás, de azért ez egy munkaeszköz, simán előfordul, hogy beesel olyan helyre, ahol mondjuk a céges hálóra kéne csatlakozni kábellel, vagy mondjuk a kezedbe nyom valaki egy pendrive-ot, külső winyót, memória kártyát. Ezt bármilyen normális gép kezeli, mert ezek az elterjedt mai technológiák. A thunderbolthoz(3) az apple oldalán 9 féle átalakító kábel van felsorolva, ezek kellenek ahhoz, hogy teljesen átlagos -más gépeken alapból elérhető- csatlakozó felületeket (vagy akár a saját thunderbolt2-es eszközeidet) tudj használni. Így lesz a hordozható gépből vicc, mikor azt kell mondanod, hogy bocs, de ebbe nem megy pendrive, hálókábel, stb mert nincs itt az átalakító készlet.
Egyébként mások is elkövetik ezt a -szerintem- hibát, akik az apple design über alles szemléletét próbálják másolni: lásd asus zenbook 3. Szép, csak legyen nálad az asus dock nevű USB-C-s átalakító, amin azok a csatlakozók vannak, amik egyébként a gépről a pengevékony design miatt lemaradtak. Ha ez nincs nálad, akkor így jártál, semmilyen hétköznapi külső eszközt nem tudsz a gépre dugni, míg másoknak ez nem akadály a legolcsóbb laptopokkal sem. Mondjuk az asus legalább ingyen adja az egyik fajta dockot a gép mellé.

Nem veletlen mondtam allandoan a cegnel, hogy nem, nem fogom felrakni a gepet utp-re, hiaba adtak atalakitot, mikor most csereltuk le a desktopokat mbp-re. Nem azert koltottunk annyit laptopokra, hogy desktopkent hasznaljuk oket. Mostmar szerencsere normalizalodott a helyzet.

"Vagyis értem: mert sajnos a design fontosabb, mint a mindennapi funkcionalitás."

Ez a design ez azt jelenti, hogy nem zavar, hogy kinyirjak az Air-t (a nevet mondjuk sajnalom), hiszen az uj 13-as mbp is ugyanolyan konnyu, es vekonyabb. Imadom az Airben, hogy egy kezzel pakolgathatom ide-oda erolkodes nelkul. Aprosag, de sokat jelent.

"Egyébként mások is elkövetik ezt a -szerintem- hibát..."

Mert mogottuk nincs egy userbazis, illetve rareszelt OS. Az Apple ezert tudja ezeket megtenni, es jol kijonni belole, mert a zsenialitason (idozites, otlet, megvalositas, mindegy) kivul van egy userbazisa. Olyat ritkan hallassz, hogy en "Asus-os vagyok". Csak egy brand PC gyarto, de nincs semmi egyenisege. Az Apple ezzel szemben egy brand. Megpedig a lazadas brandje, Think different, Nekik ha nem tetszik valami, szarnak bele es megvaltoztatjak. Ezt hivjak sokan a "zombik fejesenek" vagy valami hasonlo szelles szojateknak, de ugyan uzlet mindenhol van, azonban az szinten teny, hogy nem onceluan valtoztatgatnak a szabvanyok kozt.

Nyilvan en is orulnek ha fel aron lenne, de az is jo lenne, ha a Mercedes is fel aron lenne... es nyilvan nem lehet errol senkit se meggyozni, en is megjartam a < Win, XP, Mandrake, SuSE, Debian, Gentoo, Ubuntu, Win7 vonalat, es az OSX mellett kotottem ki.

Aztan vettem egy iPad Pro-t. Foleg az Apple Pencil miatt. Ami egy zsenialis dolog. Viszont egyik program sem all kezre, ugyhogy elkezdtem a sajat jegyzet appomat. Nehez, hogy se a Swiftet, se az iOS fejlesztest nem ismerem, de muszaj megcsinalni, mert kulonben oda egy jo platform hasznalhatosaga :)

Most egy AppleTV-n gondolkodom. Ugyan vettem egy Chromecastot negyedannyiert, de igazabol tok folosleges volt. A router neha osszeakad vele, ujra kell inditani a routert, csak desktop chromebol tudok ra castolni, vagy appbol, nekem ez nem jon be. Nehezkes. Viszont sajnalom is ra azt a 160 fontot, szoval most valahogy probalom meggyozni magam, hogy ez kell nekem es majd arra is fejlesztek. Vagy egyszeruen csak elegem lesz a szivasbol.

Megpedig a lazadas brandje, Think different

Ez így gyönyörű abban a szálban, amiben próbáljátok védeni, hogy milyen kurvajó, hogy egy csatlakozóból van négy oszt jónapot, aztán majd átalakítgatunk, mert think different!? :D Think uniformised... Vagy inkább: Don't think, repeat our bullshit.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az, hogy ők megmondják, hogy van négy ugyanolyan portod, és ez neked mindenre és mindig jó lesz. Pont. És az eredményét látod fenn: a négy ugyanolyan port mindenre és mindig jó lesz, és ez mekkora innováció, és persze kényelmetlen lehet az átalakítókkal szórakozni, de úgysem kell mindig, ...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ennek semmi értelme. Agyfosás vagy mi.

Mi az, hogy megmondják? Nem mond senki semmit, a HP HDMI portot rak, az Apple meg HDMI+USB portot. Átgondolták, úgy döntöttek hogy jobb. Ezt jelenti a think different, nem azt, hogy varázslók és képesek olyat létrehozni ami mindenkinek, minden körülmények között jobb. Csak azt, hogy megvizsgálják a problémát, és a trendektől független a saját megoldásuk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor tényeg:
a) az alma kidobott egy gépet, amin csak USB-C van.
b) fentebb már jön a bullshit, hogy ez mennyire előremutató és minek a visszafelé kompatibilitás, meg eleve lesz átalakító
c) lentebb más is megerősítette, hogy nem csak én találkozom azokkal a marhákkal, akik a saját bevallottan semmivel nem kompatiblis meginnovált szaraival rohangászik az átalakítók nélkül, és _elvárják_, hogy mindenhol legyen egy készlet az ő legújabb szar semmivel nem kompatiblis szutykukról az ipari szabványokra. És ugyanez a réteg marha jön azzal, hogy dehát a HDMI rétegigény (lol), hogy Ő nem szokott pendrive-ot használni (leszámítva, amikor kéne, de arra van átalakító, csak nem hordja magánál), ...

Más oldalról én meg egyre parasztabb vagyok az ilyenekkel, odaviszek neki három másik gépet, hogy nézd, a projektor működik, a drót működik, hogy szar a géped, az nem az én problémám.

(egyébként ez ugyanaz a balfasz réteg, akinek a grafikus elmagyarázza, hogy azért kell mov-ba egy fájl, mert ez háromdés... egy concept art videóról, amiben valóban van egy wireframe beszúrva, de természetesen egy sima 2D animáció. És elhisze. De legyen fenn a kviktájm plug-in, hogy a pávapointban működjön a "3d-s videó" [lol])

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Valamit félreértettél. Szerintem sem luxusmárka az apple. Csak azt akartam mondani, hogy a hp-nek ez a gépe egy kifejezetten luxus/divat laptop, nem egy "pro" kategóriás üzleti munkagép, így elnézhető hogy ennél a modellnél a design miatt beáldozták a csatlakozókat. De nekik emellett vannak valóban "pro" gépeik is, nem ezt a csilivili design gépet akarják eladni üzleti/pro-nak titulálva.
Az apple meg ott tart, hogy a pro gépeinél is kinyírja a szabványos, elterjedt csatlakozókat, mert a design nekik fontosabb, mint a funkcionalitás, kompatibilitás. Még ezzel sem lenne nagy baj, csak vicces mikor ezt valaki szóvá teszi, akkor a fanok örjöngenek, hogy demárpedig ez így a jó. Miközben egy pendrive-ot nem tud beledugni külön vásárolandó átalakító nélkül.

Témába vágó kérdés az interneten: A professzionális fotósok mit kezdenek majd az SD kártyáikkal a MacBook Pro-val, amin nincs SD kártya slot.

Apple killed a MacBook Pro feature that photographers rely on
I'm really missing the SD slot on the new MacBook Pro
What did the SD card ever do to Apple?

De, legalább van 3,5-ös audio jack, ami az iPhone 7-ről hiányzik! - jegyzi meg az utóbbi cikk.

--
trey @ gépház

Meg lesz erre is a válasz. A pro kamerákban -sőt, manapság már a belépőkben is- van wifi. Használd azt. Lassú? Nem baj. Aki a kártyával vacakol az nem elég PRO.

(zárójelben: belépő szintű mikro 4/3-os gépem van, wifis. Néha szoktam használni a wifit, ha a fényképezőről a telefonra át akarok pattintani pár képet. Kicsit lassú, de JPG képekkel még nem olyan vészes. De ha egy teli kártyát át akarok másolni számítógépre -mondjuk a laptopra nyaralás alatt-, akkor a kártyaolvasót szoktam használni. Aki "PRO" és RAW-ba fotóz 25+ megapixeles 20+ MB-os képeket, annak ez szerintem elég fontos.)

Plusz még egy kábel. Nagy bumm, akkor mi van? Így lett a "nincs a gép körül kábel, mert az Apple megszüntette" elitizmusból "minden szarra plusz egy kábel" elitizmus.

(Az Apple WiFi megoldásai legendásan szarul működnek együtt 3rd party WiFi megoldásokkal. Profi megoldás!)

--
trey @ gépház

"Imadom az Airben, hogy egy kezzel pakolgathatom ide-oda erolkodes nelkul. Aprosag, de sokat jelent."

Hát nemtom, egy angolkóros elemista számára ez is szempont lehet. De nekem 8 éve se okozott problémát egy 14-es dell notit egy kézzel ide-oda tenni, bár a kétliteres kólánál se okoz csak szar a fogása. Pedig nem vagyok egy testépítő típus, és még finoman is fogalmaztam...

"Ha bevallottan nem vagy celkozonseg, akkor mibol gondolod, hogy szopatjak a vasarloikat?"

Érzem a vizeletemen :)
Komolyabban: lásd később.

"Hint: Az Apple egy okoszisztema. Idealisan nincs szukseged HDMI-re, mert ott az AppleTV es AirPlay. Az, hogy massal is kompatibilis a gep, az csak extra."

No nézzük ezt az ökoszisztémát. TFH van egy új ájfónom meg egy új mekbúkom (amiről most beszélünk).
A szifon merül, a noti tökig, szóval fogom a kábelt, egyik vége csattan a szifonra a másikat pedig bedu... oh, wait!

Na ez pl. szopatás, lehet venni a sokszázezres notihoz tízezerért (tízezrekért?) adaptert.

Persze értem én hogy az a cél, hogy nyolcszázezres noti és a háromszázezres telefon mellé még valahogy legomboljanak a vásárlóikról még párzízezret vagy párszázezret az adaptereken, csak ez valahol visszataszító.

Mert ha tényleg a vevőik _valós_ igényeit akarnák kialakítani, akkor tettek volna rá 2 usb-c csatit, egy usb3-at és mondjuk egy hdmi-jellegú csatit (ami lehet mini is vagy displayport vagy bármi, ami _elterjedt_) a 4 usb-c helyett...

És sokszor sajnos nem a vásárlóikat szopatják, hanem odamegy a mekmeleg mánáger az új nótájával a partnercéghez, aztán az it support szophat hogy hogy a fenébe lesz ez a szar kirakva a projektorra 10 perc múlva...
És ezért persze nem az a buzi könyvelő lesz megrépázva, hanem, ugye.

Az utolsó bekezdéseddel teljesen egyetértek, mintha az, hogy 'én úgysem használom, nekem nincs rá szükségem' egy teljesen általános dolog lenne. Ugyanez a vita megy egy designer csoportban. Az esc hiányán még nem is annyira, de a portokén sokan meghökkentek. Volt aki kerek perec kijelentette, hogy a memóriakártya is totálfölös manapság, csakhogy én random adathordozókat kapok még így 2016-ban is, nem kicsit lennék meglőve ha olyan cégnél lennék aki 'megtiszteltetéskén' egy ilyen makkost adna, majd hozzámvágnának akár egy flashdrive-ot valami külterületen, hogy nézzünk rá a cuccra, de ugye csak mennydörögni tudok, illetve madzagon kellene lógatnom a valamit, ami már tíz éve is röhejesen szánalmas volt, nemhogy egy csúcsterméknél, de alsókategóriában is. A telefonom univerzálisabb.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

> aztán az it support szophat hogy hogy a fenébe lesz ez a szar kirakva a projektorra 10 perc múlva...

Pedig nem egy nagy tudomany:
Az ujabb TV-ken van legalabb 4 hdmi bemenet.

1. Egyet behuzol a mennyezetben a projektorhoz.

2. Egyet meghagysz, ha valaki oldscool vagy kepminoseg-buzi, ahhoz tartasz a fiokban egy 3-5 meteres kabelt.

3. Egyre raaggadsz egy AppleTV-t az iphone/ipad/macbook usereknek. Hogy tudjanak desktopot kitenni esetleg zenet, ha van ra licenszuk :-DD

4. Egyre raaggadsz egy XBMC-t, mondjuk egy Vero-t: http://osmc.tv/vero

(5. Alapban a TV is tud DLNA-t. Android es windows 10-hez).

Jo lenne egy 5. HDMI bemenet is...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igazából a projektorokban kellene lennie már évek óta Wi-Di-nek meg AirPlay-nek.. Nem tudom mi tartja vissza a gyártókat ebben...
Régebben is voltak gyenge próbálkozások vezetéknélküli kép/hang átvitelre, amíg nem volt ez a két szabvány. De most már vannak egy ideje.

Wi-Di, lol. Az egy Intel-only megoldas.

Raadasul az osszes vezeteknelkuli kepatvitel minosegveszteseggel jar,
mert mindegyik egy videot visz at. Kockasodik az, barhonnan nezed...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor helyettesítsd be a WiDi helyére a Miracast-ot, nem vagyok teljesen up-to-date a Windows és a Linux világ önmagával sem kompatibilis "szabványaival".
Felesleges egy szón rugóznod és játszanod a hülyét.
Ha van elég sávszéled, nem kockásodik. Már pedig egy 1080p-hez nem kell egy nagy sávszél. Nyilván h264 az egész, később majd h265 lesz ezen nézed a Youtube-ot és ez jön a tévédbe a DVB-C kábeleden is. Azok sem kockásodnak. De nyilván ezt is tudod.

> Felesleges egy szón rugóznod és játszanod a hülyét.

Szerintem nem vagy tisztaban a vezeteknelkuli kepatvitellel.

A vezeteknelkuli kepatvitel mindenkeppen kockasodik. Pont.

Azon lehet vitatkozni, hogy epp mi a keves:
a savszelesseg, az ado nem birja enkodolni, a vevo nem birja dekodolni
(es elveszti a kapcsolatot), ap dobja le magarol, stb.

Mindegyik elofordul, de a lenyegen nem valtoztat: a vezeteknelkuli kepatvitel neha be-bekockasodik.

> Nyilván h264 az egész,

Miert kellene egy desktopot h264-be atkodolni? Tegyuk fel photosoppal dolgozol es kiteszed egy kulso monitorra, orulnel hogyha atkodolna a feluletet h264-gyel? (es bukod pl. a szinhelyesseget)
Ugye, hogy nem. Akinek kell a kepminoseg, az bizony bedugja a hdmi kabelt.

> Akkor helyettesítsd be a WiDi helyére a Miracast-ot,

En helyettesitenek barmit barhova,
de igy fejbol legalabb 6 teljesen kulonbozo megoldast tudok:
- airplay (ebbol van legalabb 2 verzio)
- miracast (aethercast linuxon)
- dlna
- WiDi
- Chromecast
- VNC server

En ha lehet inkabb bedugok egy hdmi kabelt, az tuti jo minoseg.
Nem kell licensszel szarakodnom (apple), hogy le lehet-e jatszani a zenet pl...:-)

A vezeteknelkuli kepatvitel az olyanra jo, ahol nem kell kulonosebb kepminoseg:
- prezentacio
- kikuldetes utan kepmutogatas mobilrol.

De szerintem a kovetkezo 5 evben meg latunk par uj megoldast.
Szoval dongle-bol meg tuti vasarolunk parat... :)
Ha masert nem, akkor majd jon a 4K, 5K, stb...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Arra gondoltam, hogy a hibaval forditottan aranyos a kepminoseg, es ez, ha ugy tetszik, egy folytonos, linearis, tehat megszakitas nelkulien jelentkezik. Szemben a digitalissal, ahol a hibak bizonyos szazaleka meg egyaltalan nem befolyasolja a mindoseget a hibajavito algoritmusok miatt. Itt van egy tores ahol a kep el kezd bekockasodni, de az mar az az allapot, ahol valami nagyon kevesse valt. Ugyanugy kabelen is elofordulhat, hiszen nem a kozvetito kozegtol, hanem a jel tovabbitasanak modjatol fugg a dolog. Analog jelet nem hiszem, hogy lehet hibajavitani.

"Pedig nem egy nagy tudomany:
Az ujabb TV-ken van legalabb 4 hdmi bemenet."

A TV-s dolgot nem értem, gondolom projektort akartál írni.
De van itt egy probléma. Sok helyen az a szemlélet, hogy "minek a legújabbat megvenni, van ami van, működik az". Ez persze az epül cuccokra nem igaz, mert abból megveszik maguknak a legújabb vackokat.

És nehogy már 127 csellentyűcske és adapter és minden vacak megvétele legyen _a_ megoldás. Lófaszt. Tessen már _a_ valódi és elterjedt szabványokat _is_ támogatni...

> A TV-s dolgot nem értem, gondolom projektort akartál írni.

Van mindketto, de altalaban a 165cm-es kisTV-t hasznaljuk, ahhoz nem kell besotetiteni.
Tervbe volt veve, hogy 4-et tegyunk a falra, de aztan elvetettuk, ahhoz tobb kutyu kellett volna...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"és mondjuk egy hdmi-jellegú csatit (ami lehet mini is vagy displayport vagy bármi, ami _elterjedt_)"

És miért is lenne jobb nekem, akinek van otthon 2-3 normál méretű hdmi kábelem, ha mini hdmi vagy displayport van "rendes" hdmi helyett? Nem ugyanúgy kell speciális kábelt, vagy átalakítót vennem????

"aztán az it support szophat hogy hogy a fenébe lesz ez a szar kirakva a projektorra 10 perc múlva..."

És ez a szopás nem volt meg, amikor elkezdtek elterjedni a hdmi-s laptopok, de a projektoron meg nem volt még hdmi? Nem ugyanúgy kellett megvenni azt a plusz egy átalakítót, vagy spéci kábelt akkor, amikor megjelent a hdmi, dvi, display port, stb?

És ez a szopás nem volt meg, amikor elkezdtek elterjedni a hdmi-s laptopok, de a projektoron meg nem volt még hdmi?

Nem, mert értelmes laptopokról mostanában (pár év) kezdett eltűnni a VGA (!) csati, ami miatt nem volt _muszáj_ hdmi-t használni. Pedik a kettő között volt egy DVI (laptopon kevésbé) és egy DisplayPort (szinte minden laptopon) is. Ezért nem kéne _mindent_ egy lapra feltenni...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"És miért is lenne jobb nekem, akinek van otthon 2-3 normál méretű hdmi kábelem, ha mini hdmi vagy displayport van "rendes" hdmi helyett? Nem ugyanúgy kell speciális kábelt, vagy átalakítót vennem????"

Mondjuk mert bemész a sarki hw boltba és veszel átalakítót. Mint ahogy a media markt, edigital, stb. vonal is ilyen, de nagyobb teszkóban és hasonló helyeken is jó eséllyel találsz, olcsón. Ellentétben az epül specifikus szarokkal...

"És ez a szopás nem volt meg, amikor elkezdtek elterjedni a hdmi-s laptopok, de a projektoron meg nem volt még hdmi? Nem ugyanúgy kellett megvenni azt a plusz egy átalakítót, vagy spéci kábelt akkor, amikor megjelent a hdmi, dvi, display port, stb?"

A dsub vga elég sokáig velünk volt (részben még van is), szóval a hdmi átmenet viszonylag sima volt. Szóval nem az történt, hogy derült égből jött egy új lófasz és csak az volt, más nem.
Dvi-os notit talán nem is láttam, dvi-only pedig végképp nem rémlik. De ha lenne is, akkor is az a helyzet, hogy a hdmi kép része tulajdonképpen dvi, szóval egy sima passzív adapter vagy kábel elég. A displayport is simán "kifejthető" hdmi-re egy "filléres" adapterrel.

"Ellentétben az epül specifikus szarokkal..."

A baj az, hogy az USB-C nem epül specifikus szar. Megérteném amit mondasz, ha az apple a saját csatlakozóját rakta volna a macbookra, de nem ez történt. És tény hogy ma még nem nagyon fogsz találni a boltokban átalakítót hozzá, de ha maces vagy, akkor úgyis a mekboltba mész be érte, ha pedig nem vagy mekes akkor egyelőre nem kell aggódnod a kábelek miatt.

Nem, az usb-c nem epül specifikus szar. Az viszont epül specifikus szar, hogy _csak_ az usb-c van, és kész, kussojjá'

Amúgy az eredeti sirámom vége nem is a mekesekről szólt, mert ők önként választják a szopórollert, hát akkor költsenek még rá nyugodtan.
De sok mekes fasz lesz (illetve inkább nem fasz csak pöcs), aki ezzel az új csudi mekkel nem magát fogja szopatni hanem másokat sajnos (értsd: nem vesz vagy nem visz átalakítót a szarjához).

Ő... én sok dologért nem szeretem az apple-t, ez éppen egy előremutató lépés volt tőlük.

Ez nem design, se fillérbaszás. Leváltottak néhány egy funkciójú csatlakozót olyanra, ami több funkciót ellát. Mennyivel lenne jobb, ha négy usb helyett csak kettő volna rajta, plusz egy töltő, plusz egy hdmi? Te rá tudnád dugni a tévédet a kábeleddel, jó neked. És mit tegyen az akinek jobban jött volna inkább az extra usb?

Négy multifunkciós csatlakozó mindig jobb lesz, mint kettő multi és kettő fix funkciós csatlakozó.

Addig nem lesz jó, amíg meg kell venni az extra átalakítókat, de mivel az Apple nyomja ezt most, nagyon hamar fel fog a piac zárkózni, és megveheted az usb-c-s pendrive-ot, az usb-c-s hdmi kábelt, és az ára is le lesz nyomva amint mindennapossá válik.

Btw nem tudom te hol veszed a hdmi kábeljeidet, de baromira nem olcsók :)

"Btw nem tudom te hol veszed a hdmi kábeljeidet, de baromira nem olcsók :)"

http://www.ebay.com/bhp/hdmi-cable

Tény és való, van 65 dollárért nem olcsó. De 3-ért se? (De persze itthoni áruházak drágán mérik. Múltkor kerestem micro-HDMI - HDMI átalakítót, jó pár ezres volt. Aztán rendeltünk 3-t 600 Ft-nyi petákért és szűk 2 hét alatt megérkezett - de most pl. 45 Ft/db-ért is találtam. Nyilván ha azonnal kellett volna, akkor nagyon szívom a fogamat.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Addig nem lesz jó, amíg meg kell venni az extra átalakítókat, de mivel az Apple nyomja ezt most,

Na ja, aztán ebből van mindig az, hogy jönnek az éppen aktuális epülös marhazmussal, hogy akkor ő erről akarna prezentálni, de persze átalakított nem hozott... a világgal azért éri meg jóban lenni, mert a világból több van, mint az epülből, és néha sajnos találkoznak ezek egymással.

És a világ nem fogja azért az évi két emberért megvenni az epül legújabb A-ból B-be átalakítóját, miközben a másik 98 ember gond nélkül tudja használni a cuccait...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"az éppen aktuális epülös marhazmussal"

Az oké, csak az USB-C nem epülős marhazmus. Ez nem egy valami, amit az apple kitalált, és az ő zárt világát erősíti. Az USB-C-re váltás jött volna amúgy is, az apple csupán megsürgette a folyamatot ezzel a lépésével. Megtehette volna azt is, hogy fokozatosan áll át, először csak egy USB-C csatlakozót rakva a többi USB-A mellé, később egy USB-A-t meghagyva a többi USB-C mellett, aztán végül teljesen száműzni a régit... Lehet bölcsebb lett volna, de hosszútávon csak elodázódna valami, ami amúgy is jön.

Azért adjunk neki pár évet, láttunk már olyan csatlakozót, amit kikiáltottak a csatlakozók királyának, aztán semmi nem lett belőle vagy max. megmaradt high-endnek, consumerre nem nagyon ment le.

Egyébként a projektoros dolog visszatérve: ha vadul mindig mindenki felkapná az éppen aktuális hype-olt csatlakozót, akkor az elmúlt egy évtizedben a D-Sub-ot cserélhették DVI-ra, aztán DisplayPort-ra, aztán HDMI-re, Lightning-ra; mert az éppen az összes audio-videó problémát megoldja, tökéletes, future-proof és soha semmi más nem fog kelleni... Ha most sürgősen le kéne cserélnem (előbb-utóbb most már muszáj lesz) a projektorokhoz vezető kábeleket, valszeg HDMI-t húznék ki, és biztos, ami biztos, benn hagynám a VGA kábelt.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Az oké, csak az USB-C nem epülős marhazmus. Ez nem egy valami, amit az apple kitalált, és az ő zárt világát erősíti."

Ez igaz.

"Az USB-C-re váltás jött volna amúgy is, az apple csupán megsürgette a folyamatot ezzel a lépésével."

Nix. Elsiette a váltást. Amivel annyit ér el, hogy eladnak pártízmillió adaptert százdolláros áron, aminek egy részen náluk fog lecsapódni...

"Megtehette volna azt is, hogy fokozatosan áll át, először csak egy USB-C csatlakozót rakva a többi USB-A mellé, később egy USB-A-t meghagyva a többi USB-C mellett, aztán végül teljesen száműzni a régit... Lehet bölcsebb lett volna, de hosszútávon csak elodázódna valami, ami amúgy is jön."

Nem kellett volna aprózni, 2 usb-s, 1 usb3 A és egy videokimenet, valami elterjedt. És ezzel nem odázott volna el semmit, mindössze annyit ért volna el, hogy a vásárlói (és azok a pórul jártak akik az epül vásárlók miatt szopnak) megspórolták volna az adapterek vásárlását, amivel persze az epül bevétele csökkent volna.
Nem is kérdés hogy mit választott az epül...

Ugye most epp arrol beszelunk, hogy hogyan dugsz be egy egeret a macbook proba,
pl. 3D **munka** miatt...

Az usb3(.1) meg ugy jott ide, hogy azert **kell** az usb-c, a tobbi elavult "sz*r".

Csak ugye a legtobb input eszkoz koszoni szepen teljesen jol
elvan usb1.0-an es nem kell neki nagyobb savszelesseg (egy billentyuzetnek minek nagyobb?).

Most ezeket az eszkozoket is dongleba kell dugdosni.

A vezekes cuccok meg azert kellenek, hogy ne kelljen se elemmel se toltogetessel sz*rakodni.

De van peldaul olyan input eszkoz, amibol nem is letezik akksis megoldas.
Csak egy pelda: spacemouse.

En nem ertem miert nem latjatok a fatol az erdot.

Csak usb-c -t pakolni egy munkaallomasra
egy elfuseralt lepes, mivel nem varhato el a vilag osszes gyartojatol
(olyanoktol amelyek termekeire nincs is apple-os megoldas),
hogy hirtelen usb-c csatlakozoval arulja a dolgait.

Most hirtelen mindenkinek ki kellene dobnia a joystickjat, a kormanyat, a spacemouse-at, a wacom tablajat, a jelbeszed kesztyujet, a vonalkodolvasojat, a vallalati azonositojat (legyen az smartcard vagy biometrikus beolvaso), a prezentacios tolljat?
Vagy a fentiek *mindegyikere* van az Apple-nek megoldasa?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Btw nem tudom te hol veszed a hdmi kábeljeidet, de baromira nem olcsók :)"

Ott ahol lehet kapni. Sarki hw bolt, edigital, media markt, akárhol. Gyorsan rákerestem, edigital-nál a legolcsóbb hdmi apa-apa kábel 590 Ft (1,8 méteres egyébként).

Persze nyilván ez a legolcsóbb bazári 1 hurkapálcás termék, de azért egy fhd jel valszeg átmegy rajta.

"zavaró, hogy az ethernet portot csak átalakítóval kapom meg, de még mindig elfogadhatóbb, mint egy otromba szemölcs a gépen"

"A négy egyforma port sokkal inkább teszi professzionálissá a gépet"

Kevered a designt a professzionalitással. Nem attól professzionális valami, hogy faszán néz ki és olyan bleeding edge, hogy semmivel nem kompatibilis, ami régebbi 2 napnál. Hanem attól, hogy jól használható bárhol, anélkül, hogy vakarni kellene a fejed, hogy hol hagytad a szatyrot, amiben a 25 dolláros kiegészítők vannak.

Nem használok macbook prot.
Alapvetően desktop gépen dolgozom, a laptop (T430) nálam másodlagos eszköz. Viszont nem érnek vele meglepetések, nem kell kiegészítőket cipelnem, bele tudok dugni egy pendrive-ot vagy külső winyót "csak úgy", vagy hálókábelt is, de akár a fényképezőmből is át tudom rakni a memória kártyát. Nem a design az első, vagy hogy legyen minél egzotikusabb, hanem hogy meg lehessen vele oldani különböző dolgokat különböző helyzetekben, akkor is, ha nincs nálam a kiegészítős hátizsákom.

Persze, lehet azon rugózni, hogy mit nevezünk professzionálisnak. Laptopoknál szerintem hagyományosan azokat szokták professzionálisnak nevezni, amik kompromisszumok nélkül használhatók. Mondjuk egy consumer géphez képest mindig ezeken volt több csatlakozási lehetőség pl. Több pénzért többet kaptál. Nem pedig kevesebbet de szépen "csomagolva". Az egy másik történet, úgy hívják: divat cikk.

Az USB-C-re való váltás nem hülyeség, még ha egy ideig szívás is az, hogy átalakítókkal kell játszani. De csak egy ideig. A következő iphone-hoz már olyan kábelt adnak, aminek a másik vége USB-C, a következő pendrive-ok már usb-c végződéssel érkeznek (hasonlóan ahogy szaporodnak a microusb végű pendrive-ok is), és lesz hdmi-usb-c kábel is.

Miért lett volna jobb a klasszikus USB mellett maradni?

Szerintem almaeknal valaki felreertette a "touch typing"-ot. :D Ezt az erinteserzekeny kijelzovel billentyuzet folott mar Lenovo is beprobalkozott az x1-ben, nem sult jol el. Jo, tudom, hogy macbook pro-k nem a munkasembert celozzak meg, aki hatekonysagra torekszik, hanem a "rick kid"-eket, akiknek kell egy csillivili jatekszer...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Van egy réteg, ahol megy a jaszkari. Na és? Van egy réteg, ahol ma még mindig többre értékelnek egy notebookot soros porttal, mint Lightning-gel. Előbbivel kölönc nélkül lehet egy csomó IT eszközt konfigurálni a mai napig... Sajnos az enyémen nincs. Meg is szívtam a minap, amikor egy zsír új HP switch telepítésekor kellett volna értelmes infót bulk kiszegni a régiből. Helyette szerencsétlenkedhettem a webes felülettel, ami olyan is volt.

--
trey @ gépház

Hát, lehet, hogy több hálózattal és ilyen eszközökkel foglalkozó mérnök van a világon, mint divat Mac-es. Kéne egy felmérés erről. Így látatlanban én nem foglalnék határozottan állást. Mindenesetre, ezek az emberek közelebb vannak a "munkasember"-hez szerintem, mint a MacBook-os hipszterek.

--
trey @ gépház

Én pont korábban (évekkel ezelőtt) egy professzionalitás fölötti rétegnél (pl. NIIF-es kollégák) figyeltem meg, hogy szinte kampányszerűen váltottak Mac-re.

Már az előző előtti saját laptopomon se volt rs232 és szinte mission impossible-nek tűnt találni értelmes lapost rs232-vel, és már akkor is volt minden networkkel (is) foglalkozó engineernek egy usb-rs232 kütyü meg kék cicso kábel zsebbe, akárhova ment.

Itt meg... szinte egyre kevesebb embert látok még nem-Mac-et használó kollégákat. Mármint az engineer-ek közt.
HR, meg más pozikon kell financial indoklás hozzá, hogy minek neki a Mac. De a linux/unix vonalon dolgozó engineereknél visszahozza a hatékonyságban az árát, hogy nem napi X órát szív pl. a kolléga avval, hogy ha a dell laptopján visszateszi a dell dokkolóra, akkor a dell monitorja elkezd villogni, és utána egy kihúz-bedug cycle-t még el kell játszon a dokkoló és monitor közt, hogy a villódzás megszűnjön. Meg hasonlók.

Beismerem: Vannak idegesítő dolgai a Mac-nek.
De összességében véve, még mindig evvel van a legkevesebb szopás.
Just simply works.

Még avval együtt is, hogy igen, ha "mobilitás" / egyfajta rugalmasság kell (pl. odamenni a switchez, és neked birizgálni, bár ilyen embert én még nem láttam, mert kb. szerintem nincs az a switch, ami ne lenne valami console szerverhez bekötve, és kb. ahol 2-nél több switched van, akkor ezen nem érdemes spórolni), akkor van az mbpro-dhoz egy külön tatyód a mindenféle átalakítókkal.

Soho célokra nem tudom mennyire költséghatékony a mac. Evvel valóban megfogtál.
Soho fölött meg van konzolswitched! ;)

Állítólag, itt a világ top5%-ába tartozó szakembernek kell legyél, hogy bekerülhess:
szóval a kollégákat sokféle jelzővel lehetne illetni, de a "hipszter" / divatMac-es biztos nincs köztük.
Egyszerűen dolgozni akarunk egy használható munkaállomáson, úgy hogy az időd lehetető legnagyobb részét azt hasznos dolgokra fordítod és nem arra, hogy a munkaállomásodat reszelgesd.

Off:
"De a linux/unix vonalon dolgozó engineereknél visszahozza a hatékonyságban az árát, hogy nem napi X órát szív pl. a kolléga avval, hogy ha a dell laptopján visszateszi a dell dokkolóra, akkor a dell monitorja elkezd villogni, és utána egy kihúz-bedug cycle-t még el kell játszon a dokkoló és monitor közt, hogy a villódzás megszűnjön. "
Ez most nálunk is előjött pár kollégánál Dell 54x0 + Win10 konstellációban. Találtatok már megoldást rá? Bevallom, még nem gugliztam meg.
/off

Gyu, én nem tudom, hogy ti mit reszelgettek, de nekem sosem kell reszelgetnem semmi a notebookjaimon. Működnek. Mindig. És mindig úgy adom le a cégnél 2-5 év után, hogy azokat még legalább 2 ember utána is használja ilyen-olyan céllal.

1) én vigyázok a dolgaimra 2) tudok megfelelő (működő) gépet választani

Ja és mindezt Linuxszal.

Egyébként meg, itt, ebben a szálban is vannak Mac-re panaszkodók, akik azzal voltak kénytelenek dolgozni és inkább visszaváltottak Linuxra.

Siker és bukás sztorikat mindenki tud hozni.

--
trey @ gépház

Azért ez a gépet venni tudni kell dolog kíváncsi vagyok honnan jön :)

Én úgy vettem laptopot, hogy az Ubuntuval érkezett, nem a ráerőszakolt fajta, hivatalosan támogatott, szinte biztos voltam benne hogy gond nélkül fog menni. Aztán kiderült, hogy csak lts-ben vannak meg a driverek amiktől hibátlanul működik, de még így sem az igazi, a legújabb LTS használata közben például néha villog a képernyő, a wifi meg eldobálja a kapcsolatot

Mégis mi a fene alapján fogod azt tudni, hogy az igényeidnek megfelel-e egy laptop, és nem jön elő ilyen hiba? :)

Nvidia kártyákra is szokták volt mondani, hogy jó a linux támogatás, nekem kettő volt, mindkettővel volt problémám. Valami memleak lehetett, mert uptime-mal arányosan lett lassabb és lassabb (pl laggolt az ablakok mozgatása). Mégis milyen review vagy specifikáció alapján derül ki, hogy adott videokártya megy gond nélkül, vagy sem?

Najah, csak amikor kerüli az ember az ótvar szart, olyat vesz, amire sokan azt mondják hogy jó, a review-k is ezt támasztják alá, és akkor alap dolgokon bukik a dolog, ami csak akkor derül ki miután megvetted...

... na akkor cseszheti az ember ezt a hozzáállást :)

Nem mondom hogy ettől függetlenül nem érdemes okosan vásárolni, mert de, fontos hogy ésszerű döntés eredménye legyen, csak így is lehet bukni

Mire mondják "sokan", hogy jó? A MacBookra? Kik? Az az 5%, aki használja? Apple support fórumba érdemes beleolvasni.

(troll: A csávó, aki 50 darab iPhone-t tört össze egy Apple üzletben egy vasgolyóval, valószínűleg nem ért egyet veled. :D)

--
trey @ gépház

Nekem az usb-soros vackom Windows Xp óta kösözni, mindennel működik - még tán egy Linuxon, VM-ben futó Windows-nak is oda tudtam adni... Hardvert venni tudni kell, szokták erre mondani :-P Egyébként meg megvan, miért nem ment: az egyik HáPÉ, a másik meg HÁJP - pic de lényeges eltérés :-D

Mondjuk pont nem, mert a tizezres sorozatú 3PAR-oknak még Supermicro SP-jük volt, én meg egy 10400-on tanultam ezen a héten. Ez a HP-s felvásárlás előtt készült, de még támogatott cucc. Utána a 7000-esen már nem vacakoltam, mivel alapvetően nem azért vagyok itt, hogy az USB-soros kapcsolat rejtelmeit tanulmányozzam.

Ave, Saabi.

Soha nem használtam a gépem nyilvános helyen, meg anno az iOS-re történő fejlesztés miatt váltottam platformot, nem a világító alma logó miatt. De olyan szinten lett elegem az egyre vacakabb macOS-ből és ebből az egész parasztvakításból, hogy most már inkább virtuális gép alól fordítok iOS-re is. :)

A tegnapi bemutato utan en csak egyet nem ertek, komolyan. Tok jo ez az uj billentyu/kijelzosor, es abszolut ertem, hogy van, akinek ez tenyleg szuper hasznos, de miert is kellett elhagyni a funkciobillentyuket? Elfert volna boven azon a helyen pluszban.

Mondjuk azt sem ertettem soha, miert ugyanazt a billentyut kapja a 15-os laptop, mint a 13-as. Teljesen aranytalan, feleslegesen benyomoritott ize, ahelyett, hogy kiegeszitenek hasznos dolgokkal, pl. Home/End/PgUp/PgDn legalabb, ahogy az peldaul HP laptopokon van.

Vagy azt sem ertem, miert kellett elhagyni a regi csatlakozokat teljesen. Nem igaz, hogy nem fert volna el egy miniDP es egy USB a tobbi melle. Azon teljesen csodalkozom, hogy a fejhallgato kimenet maradt, es nem lett helyette egy uj szabvanyu, termeszetesen az Iphone-nal sem kompatibilis cucc.

De oke, nem en vagyok a celcsoport tovabbra sem :)

"ugy sir mindenki" vs "De oke, nem en vagyok a celcsoport tovabbra sem."

Ugy latszik, mas fogalmaink vannak a sirasrol.

Egyebkent teljesen veletlenul ratapintottal a lenyegre, ugyanis majd egy even keresztul "koteleztek" egy MBP hasznalatara (azt kaptam munkagepnek, es nem voltam abban a helyzetben, hogy reklamaljak / mast hasznaljak), es bizony nagyon orultem, amikor tonkrement a ceg es en vegre visszaadhattam azt a szemetet. (Egyebkent ez az a modell volt, amit egeszen tegnapig meg lehetett venni uj gepkent - 500GB merevlemez, DVD meghajto, TN paneles kepernyo - igazi csoda!)

Par honapja pedig megint majdnem olyan helyre kerultem, ahol MBP-t osztogatnak munkaeszkozkent. Tehat ez a problema valos, barmennyire is nehez ezt esetleg elkepzelni a vilag bizonyos reszein.

(na EZ volt a siras!)

Hát, én meg lepasszoltam a HP ZBookom egy kollegának, hogy helyette inkább a saját MacBook Próm használjam. Mert jobban megfelel. És ez a lényeg, hogy használd ami jó neked és ne fikázd a másikat, mert neki meg más jó. De az új MacBook Prót mindenki úgy fikázza, mintha közeleznék őket a használatára.
Abból meg kurvára elegem van, hogy hülyének vagyok nézve amiért Apple cuccaim vannak. Persze tényleg hülye vagyok, hogy érdekel mások véleménye.

Szerintem peace, nem fikazas (reszemrol biztosan).
Ne vedd szemelyed elleni tamadasnak azokat a kritikakat, amelyek nem rolad szolnak.

Nekem a legszimpatikusabb Magyarosi Csaba hozzaallasa az appleblogrol, aki szepen korulkaromkodja az uj MBP-t, majd kijelenti, hogy ettol meg vesz egyet. Mert igy szar, meg ugy szar, de azert csomo mindenben jo, es amugy neki most eppen megeri. Respect.

tl;dr az informatikusok megint megmagyarázták, hogy professzionális felhasználás = fejlesztés, vagy legfeljebb switchek macerálása, de semmi más

Ha nem tetszik a MBP, ne vegyétek meg. Én sem fogom. Ugorjunk.

By definition professzionális felhasználás az, ami a munkádhoz tartozik, amiből megélsz. Ez pedig a legtöbb embernél _nem_ a switchek tologatása.

Politikusoknál bizony ez az alaptörvény megírása, akármennyit poénkodtok is vele. Van iPad-re MS Word, lehet real-time együtt dolgozni dokumentumokon, stb. Miért NE lehetne iPad-en alaptörvényt írni?

A véletlen úgy hozta, hogy ez a komment is egy iPad-en készült. :)

Azt mondom a gépelés sem triviális, a formázás még nagyobb szívás. Az Ipadot azért vették mert státuszszimbólum (azaz akkor nekik az volt, tudnák nem egyet mutatni neked aki minimális szinten se tudta használni, de akkor kitennének mint macskát :P)

És ezekből éltek egyébként ti is, aki életében nem látott más mint MS Office az képtelen lesz mást használni. (az más kérdés, hogy azt se tudja :P)

Mesélhetnék még a magán >300k NoOS laptopról is amire kellene vadi új Win10 meg Office, de minek. (simán átpasszoltam hozzátok :P)

Nagyon jó, hogy szóba hoztad ezt a professzionális felhasználás dolgot. Az nem rossz kérdés, hogy mitől nevezi az alma Pro-nak ezt a szériát? Tehát tulajdonképpen mitől pont ez a Pro? Mert erősebb a CPU benne? Vagy mert 1 db USB-C helyett van rajta 4 db thunderbolt port? Lássuk be, a 13" mbp grafikus hardvere nincs éppen fényévekre a sima mb-hoz képest. Gondolom nem a touchbar miatt.

A sima macbookban Core M processzor van, így ventilátor sincs benne. De ez azert nem egy munkalo.

Mondjuk asusnak van szogre ugyanilyen termeke a zenbook egyik sorozata, es popecul megy linux alatt (funkciogombok, suspend-resume, minden elsore, 10+ ora akksiido), es bagoert aruljak a macbookhoz kepest (200kHUF).

En ugyanilyet keresnek 15"-ban (matt kijelzo, ventilator nelkuliseg)...

De ertelmes dolgot nem lattam meg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, ez részben lehetne válasz a kérdésemre. Erősebb a cpu mint a sima mb-ben. Kicsit olyan mintha ez a gép az Air és a mb ôtvözete lenne megfejelve a touch barral. Mb-ből retina kijelző, 'nagy' ssd, airből 8 giga ram, nem core M proci, több mint 1 port + touch bar + aktív hűtés = mbp

Az air ki lesz vezetve.

Igazabol a macbook airesebb lett, mint az air
(air-ben van meg ventilator, bal felso sarok).

Szerintem a macbook vonal lesz a passziv gep vonala,
amit passzivan (ventilator nelkul) meg lehet oldani azt bele fogjak pakolni.

A macbook pro meg az igazi processzor vonal. Mondjuk erdekes,
hogy ez a touchbar a 15"-os kinalatban (amit tenyleg munkara venne az ember), kotelezo.

Kar, hogy mas gyartoknal nincs ilyen szepen letisztult termekvonal.

Az Asus hasonlit legjobban a macbookokra. A passziv zenbookjuk baromi kenyelmes linuxszal, a billentyuzete is hatarozott, csak sajnos 13". (de qHD, meg matt).

15"-os gepjuk (ux501vw), ami 400k+-ba kerül (pont a duplaja), kinezetre baromi jo, de egy ferto linuxszal:
https://marclewis.com/2016/04/25/installing-ubuntu-16-04-lts-on-asus-ze…

Sorozaton belul tobb touchpad gyarto van, egyik valszeg linuxszal sose fog menni:-(
Valami Azureware a gyartoja:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=120181

Maga a hardver jo lenne, bar az ubuntu telepito (16.10) belefagy rogton (valoszinu nvidia miatt).
De egyebkent 512GB ssd, 24GB ram (!), 2kg alatti, full aluminium.

Maradt meg a "dell xps 15"-os vonulat. Csak az 600k+-ba kerul, es nemigazan latok budapesten egy bemutatotermet, ahol vegiglehetne probalni egy ubuntu-s pendrive-val, hogy mi ujsag.

Hardvert venni tudni kell, kar, hogy linux alatt extramacera.
Pedig nem keves penzbe kerulnek a 15"-os laptopok (400k-700k)...

Meg az "LG gram" lenne erdekes (IPS panel, 1kg alatti suly), de szerintem europaban nem forgalmazzak:(

http://www.lg.com/us/laptops/lg-gram-15Z960-A.AA75U1-ultra-slim-laptop

Egyszeruen laptop teren !apple vilagban egy nagy kaosz van, hit&miss allandoan.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor listazzuk a konkurenciat is:)

pl:
DELL XPS 15 9550-4969 Notebook i7-6700HQ SSD
800 000 Ft

Intel®Core i7-6700HQ Processzor (3,5 GHz), Quad-Core
39,6 cm (15") Ultra-HD 16:9 Touch LED Display (fényes), Webcam
16 GB RAM, 1 TB SSD

En nem latom itt a tobbszoros szorzot, te latod?

En maximum 9-28%-os felarat latok.

Mondjuk az igaz, hogy 3ev garanciat 110kHUF-ert arulja az apple... 8-O

En inkabb azt fajlalom, hoyg !apple gepeknek a premium kategorianal (mert bizony ez az),
nem lehet elvarni a linux tamogatast.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szep tereles, csak kar hogy hamis.
RAM: DDR3 vs DDR4 vagy nem lehet vs 32GB-ig bovitheto.
Storage: 256(512)GB vs 1TB. Ha apple-nel akarsz 1TB-osat, fizess tovabbi 218e(145e) FT-ot. Vicc
Izlesek es pofonok Nvidia vs AMD Radeon
A kijelzot mar nem is emlitem...
Az apple eleterzesben szenvedok ugyis megveszik.
Plusz ez.

Pedig nem. Roviden:
Nezz a konkurencianal (Lenovo, Dell, HP, ASUS), 15"-os munkagepeket amelyek 1.8kg, vagy alattiak.

Az 1.8kg-ot fontos betartanod, hogy *tenyleg* alternativak kozott keresgelj.
Az ilyen 4kg-os monstrumok nem jatszanak, az mas kategoria.

Ha megnezted, lathatod, hogy a konkurencianal is 400k+ *kezdodnek*, nem ritka a 6-700kHUF laptopok. Nincs itt nagysagrendbeli elteres.
Ha megnezed magat a processzort:
http://ark.intel.com/products/88970/Intel-Core-i7-6820HQ-Processor-8M-C…

Csak a processzor maga 110kHUF...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Te hoztad fel a peldat. Most az 1.8kg-n porogsz. Nem birod eszrevenni, hogy en egy szoval nem mondtam, hogy "nagysagrendbeli elteres" van. Csak azt, hogy tularazott. Te meg jossz mindenfele marhasaggal, hogy bizonygasd az igazad. Igen, letezik 600-700kHUF-ert nem Apple laptop es? Leirtam mi a ketto kozott a kulonbseg. Ennyi.

En mindosszesen annyit mondtam, hogy a Macbook Pro-val osszevetheto gepek mas gyartonal ultrabook kategoria alatt futnak. A dellnel ez az XPS 15-os sorozat.
A Lenovonal ez az Thinkpad X1 Carbon, csak sajnos az csak 14"-os.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az ESC es a Function keys-en kivul, a hardware spec. szanalamasabb. Komolyan, ilyen kell kijonni 2016-ban. link

Amugy a kikapcsolo gomb hol van? En nem latom sehol a kepeken...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ilyen nekem is volt (Toshiba), kepernyo lecsukasanal vagy kikapcsolta a monitort, vagy elaludt.
Kepernyo felnyitasanal vagy felebredt vagy nem, vagy bekapcsolta a monitort (ha nem volt elaludva).

Ez legalabb 6 kombinacio:) Remelem azert az Apple ennel megbizhatobban csinalja meg.
De akkor hardver reset nincs is, hogyha a touchID nem tudja az ujjlenyomatodat beolvasni?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor tegyek azt az OS-t is a laptopra, hogy az se fagyjon le sose.

(avagy: miert nem a feketedoboz anyagabol csinaljak a repulot, hogy az is torhetetlen legyen?)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az ESC es funkciobillentyukert kar sirni, mert kiadtak egy olyan verziot is, amin meghagytak oket fizikai gombosan.
En azert sirok mert a normalis usb, magsafe es az sd slot is ki lett vegezve, es cserebe adtak 2 db usb c-t, amibol egy kapasbol amin toltod.
Meg is vettem egy 2015 pro retinat gyorsan, pedig nagyon ra voltam feszulve az ujra, de nekem ez nem bejovos ut...
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

> Az ESC es funkciobillentyukert kar sirni, mert kiadtak egy olyan verziot is, amin meghagytak oket fizikai gombosan.

Csak a 13"-oson, es a leggyengebb hardveren.

Tehat nincs minden gepnek egy touchbar nelkuli valtozata (ahogy a hozzaszolasbol erteni lehetett).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, a 15"-nek nincs, a 13"nak van.
Amikor a dj gyerek elkezdett bohockodni ott a touch barral, akkor ertettem meg ki a target nekik mostansag :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Szerintem nem kellene az ESC gombnal megallniuk.
Szanaljak a komplett billentyuzetet es tegyenek egy iPad-et a helyere.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....