Az Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt

 ( trey | 2015. szeptember 1., kedd - 14:00 )

A sztorit ott hagytuk abba 5 évvel ezelőtt, hogy egy projekthez szükségünk volt egy olcsó, megfelelő paraméterekkel bíró linuxos gépre. Akkor került a kezeim közé az Asus Eee PC 1001HA netbook. Egyik hétvégén otthon teszteltem a gépet Ubuntu Netbook Remix-szel, amikor is kiderült, hogy a projektből abban a formában, amiben elterveztük, nem lesz semmi, így nem tudtam, hogy mi lesz a gép sorsa. Ekkor történt, hogy a nem túl izmos Atom processzorával, 1 GB memóriájával és 160 GB-os merevlemezével, valamint apró termetével azonnal megtetszett a feleségemnek és mire észbe kaptam, már be is lakta a gépet. Ubuntu-val.

A gépről személy szerint el is feledkeztem. Ugyan folyamatosan a szemem előtt volt, mindennapos használatban, de soha semmilyen probléma nem volt vele. Időnként (bevallom meglehetősen ritkán) ránéztem, frissítettem, de az utóbbi időben ez is elmaradt. Körülbelül ennyi kapcsolatom volt a géppel.

(Egyébként ez az a gép, amire itt a HUP-on az elmúlt években többször is hivatkoztam, amikor arról volt szó, hogy laikus kezébe lehet-e adni linuxos gépet.)

A napokban aztán a kezem ügyébe került, mert elkezdett rendetlenkedni benne a ventilátor. Ha már szétkaptam, gondoltam ránézek. Akkor tudatosult bennem, hogy a rajta levő Ubuntu 10.04 "Lucid" már megérett a frissítésre. Neki is álltam. Szoftveres frissítésnek indult - de ha már lúd, legyen kövér - kapott egy kis hardveres vérfrissítést is.

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #2
Ahogy rátaláltam. Netbook Remix felület. 2.6.23-es kernel.

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #1
160GB-os, 5400 RPM-es, egészséges SATA HDD, rajta ReiserFS. A diszk végén ott a géppel adott, soha el nem indított Windows XP Home recovery partíciója. Érdekesség kedvéért rábootoltam, működik. Ha régen sem kellett a WinXP, akkor ma már pláne nem kell. Kuka.

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #3
Intel Atom N270 @ 1,6 GHz processzor, 1 GB RAM, Ubuntu 10.04 "Lucid", a 150 GB méretű fájlrendszeren 119GB szabad hely. Nem volt tele adattal.

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #4
...

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #5
...

Itt érzékeny búcsút vettem a régi rendszerről. Lementettem a fontosabb adatokat, majd elővettem a Lubuntu 15.04-es kiadását és ráhúztam a gépre.

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #6
A telepítés pendrive-ról teljesen eseménytelen volt.

A telepítés után (tulajdonképpen egy részük már a telepítés közben is) out-of-the-box, hackelés nélkül _működik_:

  • suspend/resume
  • WiFi
  • kamera
  • hangerőszabályzó gombok a billentyűzetről
  • fényerőszabályzó gombok a billetyűzetről
  • minden egyéb hardver a tőle elvárható módon

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #7

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #8

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #11

A sikeres teszten felbuzdulva úgy döntöttem, hogy kéne valami kis izmosítás a gépbe, ha már szép, új rendszert kap.

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #20
Mivel sok adat nem gyűlt össze rajta az elmúlt 5 évben, úgy gondoltam, hogy a 160GB-os HDD-t lecserélem egy sokkal korszerűbb, 64GB-os A-DATA SSD-re. Így került a gépbe egy A-Data Premier Pro SP900 2.5" SSD. Valószínűleg sosem fog még csak félig sem megtelni. Viszont a sebességkülönbség leírhatatlan.

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #22
...

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #28
És ha már hozzányúltam a géphez, akkor úgy döntöttem, hogy bővítem rajta a másik bővíthető dolgot is, a memóriát. Így kapott a gép az 1GB-os DDR2 modul helyett egy 2GB-ost.

Két napos teszt után a tapasztalatok:

Az apró, koros (de felizmosított) gép működik, azokra a feladatokra, amelyekre használatba vették (internet, receptek, levelezés, Facebook, fórumok, minimális képszerkesztés, minimális irodai munka) teljes mértékben megfelel.

Néhány random kép, ami a tesztelések, stress tesztek alatt született:

2015-08-31-132640_1024x600_scrotAsus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #13

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #14

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #15

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #21

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #24

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #25

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #26

Asus Eee PC 1001HA korszerűsítése projekt #27

Úgy tűnik, hogy a korszerűsítés után a gép még egy darabig használatban lesz. A beletett alkatrészek közül az SSD legrosszabb esetben jó lesz a következő gépbe, így a rá költött zseton nem kidobott pénz semmiképpen sem.

Amellett, hogy élvezetes volt ezen a kis gépen dolgozni, az is örömmel tölt el, hogy sikerült megmenteni ezt az öregecske gépet a teljes enyészettől, vagy elhanyagolástól, hiszen a Lubuntu-nak köszönhetően naprakész, de mégis megfelelő sebességgel használható szoftvert sikerült rá varázsolni!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valaki tett ilyen gepre win10et veletlenul? Baratnom nem akar ra linuxot, de a win7-en meg prcekig tolt be a browser. Valszeg win7et ujra teve is jobb lenne, de azt meg mar minek?
---
Dropbox: http://db.tt/XMk0ssk

Apam kiprobalta, nagyon hamar ment vissza az ubuntu. Egyszerubb baratnot ellinuxositani, mint win10-et ertelmes sebessegre birni rajta.

--
|8]

+1

Vagy edukalni a baratnot (hogy a Linux azert sok esetben praktikusabb), vagy ha olyan, linux-ot ra, es ugyse veszi eszre ;)

hogyne. Ott van rajta az is egy masik particion, talan meg gyorsabb is, szerinted hanyszor bootolta be?
---
Dropbox: http://db.tt/XMk0ssk

Nem, ezt nem így kell, sose fogja bebootolni magától.
Én a családot az ősi módszerekkel linuxosítottam. Ez van és kész, nesze használd. Aki ellenkezett, annak azt mondtam, hogy semmi gáz, használjon nyugodtan Windowst, de hozzám ne forduljon semminemű Wines, vírusos, belassulós, stb kérdéssel, nála is linux lett.

Nálam egyszerű volt a képlet: amihez van Microsoft OS, azon az fut, amihez nincs, azon meg nem.

Detto ugyanez a köreimben. Ha azt szeretnék, hogy foglalkozzak vele, akkor kizárólag linux és azon belül Mint Mate. Eddig senki sem panaszkodott, és nekem is könnyebb lett a dolgom.

A hozzáállás nem jó. Illik minden szerszámos ládában meglelni a kalapácsot meg a kombinált fogót. Az, hogy te sem láttál még Windows-t, meg az, aki segítséget kér, az a dolgok egyik része: egy IT-ban mozgó embernek könnyebb dolga van egy teljesen idegen rendszerben is, mint annak, aki teljesen mással foglalkozik.

+1 Hasznaljon windows-t aki akar, nyilvan kinek mi jon be, mire van szuksege, stb. Nincs ezzel semmi baj. En ebbol nem csinalok "vallasi" kerdest. Csak utana ne engem zaklassanak, hogy jajj segits, mert en a windows-hoz nem ertek, mivel olyanom sose* volt.

* utoljara win3.1 volt 286-oson mono Hercules monitorral par napig sajat es/vagy munkahelyi gepen - vagy vmi hasonlo

O fizette, ove, o kinozza magat, ahogy akarja
Plane, hogy meg holnap is otthon szeretnek aludni :)

---
Dropbox: http://db.tt/XMk0ssk

Ha neki kell valasztania, akkor mindig a mar ismertet fogja, nyilvanvaloan. Az "ott van, bootold be ha gondolod" az nem szoktatas. Az butasag. Egy szepen osszerakott linux ele le kell ultetni, hogy akkor tessek hasznalni. Kivaloan fel lehet merni, mi az ami szokatlan, ami problemas, es azt valami modon orvosolni: vagy atallitani egy beallitast, kinezetet, vagy baratnonek elmagyarazni, hogy ez itt picit maskepp van. Nagyon jol tud mukodni. Felesegem kb egy het alatt ugy megszokta a linuxot, hogy ha windows ele kell ulnie akkor mar nyugos.

Persze erosen fugg attol is, hogy ki mire hasznalja. Bongeszo mindenhol ugyanaz. :)

--
|8]

Hasonló paraméterekkel rendelkező másodlagos gépet használok, a Win7 fut rajta a legjobban. Van rajta egy Linux Mint is – lassabb, de gond nélkül megy az rsync :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

egy ugyan ilyen gépre néztem rá két hete, talán az EEE 1011 volt. Win7 elindul, alapjáratban 80-90% memóriahasználat, sajnos nem bövíthetö. A scvhost.exe viszi kb a memória 50-60%-át - tudja valaki, hogyan lehet ezen urrá lenni (nem a linux sajnos nem opció, van egy win-es proggi amit nem merek wine-ba rakni)?

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

"A scvhost.exe viszi kb a memória 50-60%-át - tudja valaki, hogyan lehet ezen urrá lenni (nem a linux sajnos nem opció, van egy win-es proggi amit nem merek wine-ba rakni)?"

Sehogy. Ha megnézed Process Explorer-rel, akkor látni fogod, hogy az svchost mögött a wuauserv (Windows Update) az, ami megzabál mindent. Memóriát, CPU-t.

https://support.microsoft.com/en-us/kb/3050265

"This update addresses an issue in which system performance can be decreased during scans. This issue has the greatest effect on computers that have a small amount of physical memory."

A patch elvileg javítja ezt. Gyakorlatilag lófaszt sem ér.

A Windows Update egy rakás szar.

--
trey @ gépház

Ergo ha a Windows Update-et manuálisra állítom illetve teljesen letíltom, akkor felszabadul egy rakás memória? De szép lenne....
Megjelent a gépen a Win10 Update - van esetleg már tapasztalat ilyen gépeken, hogy 10-es kevésbé eröigényes lenne?

BTW, köszi a tippet...

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Plusz nem tekeri a CPU-t fél órán át 100%-on.

--
trey @ gépház

na akkor ezt kipróbálom - bár a CPU emlékeim szerint 10-15% kihasználtsággal eldöcögött, azzal mintha nem lett volna baj.

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Bakker, miert nem szoltal elobb?! ;-)

Szia!
Flash-t tudtál lejátszani vele normálisan? Alapvető baj, hogy a legtöbb oldalnak friss flashplayer kell, de azokkal már nem boldogul a cucc.
Kösz!

A YouTube megy rajta full képernyő, szaggatás nélkül auto beállításokkal (HTML5, nem kell hozzá flash player).

Az oldalakon a Flash reklámokat a uBlock blokkolja. Hasznos flash tartalmat én speciel nem láttam, de ha mondasz egy példát, akkor megnézem szívesen.

--
trey @ gépház

Bár nem én kérdeztem, de egy általános választ tudok adni: a sorozatos oldalak használnak még flasht. Az egyetlen (mai Magyarországon) hasznos flash tartalom. Ugye külföldön már ez sem igaz. Ott tényleg temethetik a flasht.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Mik azok a sorozatos oldalak? Egy példát tudsz mondani?

--
trey @ gépház

Csak tippelek. Talán ezek: http://online-sorozatok.tv http://www.filmezz.eu http://online-filmek.im
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

OMG. EZ MI!

Szerk: belenéztem az egyikbe. Tulajdonképpen lejátssza a sorozatokat, teljes képernyőben is. De eléggé frame drop-os a lejátszás. Hardcore sorozatfüggő legvégső esetben megnézné így is, de én nem ajánlom erre.

--
trey @ gépház

Erre ott a popcorn time ezerszer jobb.

Ha jól rémlik, a vmware webes felülete is használ flash-t... :-P

Valószínű, hogy az asszony érdeklődési területén kívül esik :)

Szerintem menne vele. Majd lehet, hogy kipróbálom. Bár ekkora kijelzőn sok mindent nem lehetne a vSphere webklienssel csinálni.

--
trey @ gépház

Viszont a "hasznos flash tartalom" kategóriába belefér, úgyhogy nem mondhatod, hogy nem láttál olyat :-P

Inkább "szükséges rossz"-nak mondanám. Szükséges, mert a VMware szerint ez a jövő (egyelőre). Rossz, mert emiatt lyukas szoftvert kell futtatni vállalati környezetben. Rossz, mert a minősége ótvar. Random omlik össze, ami a gyártó szerint nem lehet váratlan esemény, mert azonnal kérdezi, hogy újratöltse-e.

Szóval van, megy, használom (kénytelen vagyok), de szeretni nem szeretem. Az egyetlen pozitívuma számomra a fat klienshez képest, hogy megy Linux alól is.

--
trey @ gépház

Akartam linkelni ezt a gyöngyszemet, de úgy látom, épp az utolsó ügyfelük is kirúgta őket :(.
De van még ez: KSH Elektra - közigazgatásban használják itt-ott, mivel nem volt olcsó + EU-s projekt volt, még fogják is egy darabig.
___
Arany János: Grammatika versben

A youtube-al nekem volt/sincs gondom, csak a flash-el. Régebben a régi firefoxokhoz volt egy kiterjesztés, amin keresztül használta a flash-t, akkor átméretezte a videót és nem szaggató, de rossz minőségű képpel lejátszott. Illetve volt még egy free flash, aminek a nevére ugyancsak nem emlékszem, ami 2-3 verzióval ezelőtti ubuntuban benne volt, az is megfelelően lejátszotta a videókat addig, amig az oldalak nem kezdték el ellenőrizni a flash verziót (mert utána semmit ;D ).

A gond ott van, hogy az oracle cloud/ems és vmware is használ flasht. Még néhány storage management felülete is. Ott törtem volna el a kezét...

Ha van valakinek még ötlete, mivel kellene próbálkozni ne tartsa magában :D

mai nappal a chrome, mozilla blokkolja a flash-t, mint ahogy a mobil operációs rendszerek sem támogatják vagy a kezdetektől, vagy csak néhány éve.

A Firefox nem blokkolja, ha elég friss. Amikor megírta a zindex, hogy blokkolja, akkor is csak az összes aktuális kiadást blokkolta, mert ismert biztonsági hibája volt. Amint lett új, azt engedélyezték.
___
Arany János: Grammatika versben

A flash ma már egyre inkább kiszorul. Már a Youtube is HTML5-öt használ.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Jó lenne, ha a következő a Java lenne ami kiszorul!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

+1

Miért is?

Szeretem az ilyen projekteket. Ékes bizonyítéka, hogy sok esetben semmi értelme megvenni a legújabb, drágább, nagyobb teljesítményű cuccokat. Pont ezt szeretnék a gyártók elkerülni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nyugi, hamarosan jön az LXQT, extra kényelmi funkciókkal, 150%-os hardverigénnyel. Persze ez még mindig slimebb az összes többinél, de már nem lesz messze az XFCE és társai.

A tervek szerint 16.04 alapértelmezettje lesz lubuntunál.

Ezt a 150%-os hardver igényt miből gondolod?

Szeret nagyot mondani :)
--
♙♘♗♖♕♔

-110 helyett 160 MB RAM foglalás boot után.
-Döcögős startmenü.
Ezen kívül használat közben rendben van.

Még aktívan fejlesztik, bőven formába hozhatják, tehát egyáltalán nem írom le. De tény, hogy úsznak az árral hardverigényt tekintve.

Sosem ertettem ezt a huuu most csak 100 megat eszik 160 helyett. Talan 95-ben ez meg szamitott de mamar? Mikor egy valamire valo desktopnal 4Gb az alap?
Uj OS vagy akarcsak egy uj ablak kezelonel ez miert olyan oriasi szempont?

Szerintem elfelejtetted, milyen szövegkörnyezetben olvasod fenti szöveget. Szóval a válasz: azért, mert nem egy valamirevaló desktop keresése/kivesézése során merült ez fel, hanem egy gyárilag 1 GB rammal szerelt gép kapcsán egy olyan szoftverről, amelyik nem győzi hangoztatni, hogy de bizony ő igenis pehelysúlyú. Hát ezért. (Most nem a világ legnagyobb törpéjét, hanem a legkisebb törpéjét próbáljuk megtalálni.) Vannak emberek, akiknek egyszerűen még az 50e ft-ért beszerezhető használt Core i5-ös gép is megfizethetetlen, de 8-10 ezerért hozzá tudott jutni egy netbookhoz. Vagy *anno* meg tudta venni 50e-ért, de még most is szeretné használni.
Nekem is van netbookom, a családban összesen 4 is közkézen forog, és van amire nagyon jó. Sajnos nagyon sokfélét sikerült úgy gyártani, hogy nem lehet benne memóriát bővíteni (amiket én látok, azok között van 1 GB-os, 1,5 GB-os, 2 GB-os, és az enyém az egyetlen, amiben 4 GB lett. De még ez utóbbinál se egy full KDE-t raktam rá, hanem XFCE-t. És ha kicsit jobb lesz az én igényeimnek az LXQT, akkor bizony még a 4GB-os gépre is azt fogom rakni - ha a memóriahasználatát is sikerül az XFCE-é alatt tartani.)

Én ezeket a számokat találtam a memória kapcsán:

Plain Openbox only: 58 MB
XFCE: 89 MB (with default configuration of Debian)
LXDE (gtk+ 2 version): 78 MB (add 20 MB to openbox)
LXQt: 95 MB (add 37 MB to openbox)

Néhány konkrétumot tartalmazó link erről a hamarosan jövő LXQT-ről? Csak mert egy ideje már jön ha jól figyelek, de azért még mindig fapadosabb, mint az XFCE - de szívesen megnéznék már egy valódi XFCE alternatívát.

Hát azt kell mondjam, mostanában még nem lesz az LXQT alternatíva semmilyen DE-re. Tegnap kipróbáltam Arch-on, ott elég frissek a csomagok, de nem győzött meg. Utoljára kb. 10 hónapja próbáltam, de nem sokat fejlődött... ja de, kapott új frozen témát talán :D Ennek ellenére nem írom le, holott nem vagyok QT párti. Tetszik, hogy a modulokra robbantott QT5-re fejlesztenek pehelysúlyú DE-t.
Szerintem a DesktopBSD-s srácok jobban haladnak a Lumina-val.

Megnéztem nem túl régen DesktopBSD-n a Luminát és fogalmam sem volt róla, hogy ki a célközönség. Jelenleg inkább egy techdemo szintjén áll semmint egy valamennyire is használható asztali környezetén.

Off: QuickTime? Qt lesz az. :) :ffo

Legalább az openbox helyett írnának valami használható vm-et ami támogat opengl-t és képes normálisan renderelni egy fontot, de nem eszik sokat, ehelyett maradt openbox.

Nem kötelező openbox-ot használni vele. Én régebben próbáltam kwin-el is, tökéletesen ment vele.

Egy könnycsepp csordult le az arcomon, mikor megláttam: gnome 2.30.2. Lehet adnom kellene a MATE-nak egy esélyt, csak alapból ne lenne ilyen zöld :-) De az LXQT is egyre jobban áll a rangsoromban.

Használj SLED-et :-)

Suse jött be annyira a gekkósz linux. Igaz elég jól össze van rakva, de bloat. Inkább a minimalista, DIY disztrókat kedvelem.
trey ezen posztja kedvet adott, hogy megtérítsem a fodrászom. Van egy hasonló kaliberű Toshiba netbook-ja win7 starterrel, de baromi lassú. Ha legközelebb nálam jár, megmutatom neki live usb-ről, hátha bejön neki. Aztán kapok még egy gondot a nyakamba :-)

Mondjuk itt az SSD miatt lett gyorsabb, amitől a Windows is gyorsabb lenne.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Plussz az 1GB RAM. Win7 starter 1GB-al használhatatlan, főleg lassú HDD-vel, állandón a lapozófájlt kergeti.

Érdekes, hogy a +1GB RAM látszólag semmit sem javított a helyzeten. A tipikus felhasználás, ami a gépen van, az 1GB RAM-mal is ugyanolyan, mint kettővel. Ami miatt mégis bekerült az, hogy olcsón jutottam a RAM-hoz, illetve a kisebbet már tegnap elvitték és ha jó lesz, akkor ma fizetik is. Gyakorlatilag majdnem ingyen csere volt, így kár lett volna kihagyni. Később még megjöhet az előnye.

A nagy javulás a HDD -> SSD volt.

--
trey @ gépház

Ezt én is így tapasztaltam az 1001PX-en...

A LXDE-nek is van "netbook" felülete. Azt próbáltátok? Kicsit kényelmesebb lehet a menükezelés...

A feleséged valószínűleg időmilliomos, vagy nagyon türelmes ember...
El tudom gondolni mennyire "megfelelő" sebességgel megy, én a Core2Duo desktopot cseréltem épp tegnap. És hát brutális a különbség... Ha ehhez még hozzáveszem, hogy core2>>>>>atom, akkor meg főleg.
--
The Community ENTerprise Operating System

A megfelelő ebben az esetben azt jelenti, hogy szívesebben használja ezt a gépet, mint az asztalon heverő iPad 2 Air-t. A megfelelő azt jelenti, hogy bizonyos célra alkalmas. Nyilván, ha már nem lesz az, le fogjuk cserélni.

BTW: én is egy C2D notebookot használok. Ha egyébként nem öregedne itt-ott (DVD, akku, kijelző stb.) az évekből kifolyólag, a teljesítménye még jópár évig elég lenne számomra.

--
trey @ gépház

+1 A legtöbb hétköznapi dologra elég, ha alá van rakva egy SSD. Én nemrég cseréltem le a core2duo-s laptopom, az egyetlen motiváció az volt, hogy grafikára már nem volt türelmem használni :) Egyébként minden elmegy rajta bőven használható szinten, na jó, a fullHD filmekből volt ami a mozgalmas jeleneteknél kicsit akadozott :)

Szerintem 10 éve nem néztem számítógépen filmet.

--
trey @ gépház

ízlés, beállítottság dolga. Nekem nincs TV-m, már több mint 10 éve, nem nézek mainstream filmeket, se sorozatokat, se híradót :) Ellenben ismeretterjesztő, dokumentum jöhet, de a reklámokat rühellem, emiatt online vagy torrent játszik főként. Persze eepc-n nem szenvednék ezzel sem, de a régi és az új laptopom felbontása is elég nekem.

Én egy Core i3-ast használok 8 GB RAM-mal, HD3000-es Intel-lel, nomeg egy Nvidia GT620m, csak, hogy letilthassam. Legszívesebben kiforrasztanám az alaplapról, mert nincs rá szükségem. A matt kijelző fontosabb volt anno...

Addig fogom hajtani, míg le nem bomlik a műanyag...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nagyon nem mindegy hanyadik generációs.
Nekem a laptop i5, csak épp első generációs. Már ehhez mérten is van nem kis különbség az asztali javára...
--
The Community ENTerprise Operating System

De meglehetősen nehezen lehet az asztali géppel az öledben elnyúlni a kanapén, nem?

--
trey @ gépház

Hát, rdp-vel még azt is megcsinálhatjuk :-)

Ja, egy eszközzel, amihez aztán az rdp hót fölösleges... :)

--
trey @ gépház

Ahogy mondod, de lehet, ha valaki nagyon akarja.

Nem szoktam elnyúlni géppel a kanapén.
--
The Community ENTerprise Operating System

Pedig jó dolog. A HUP-os tartalmaim nagy részét fekve írom.

--
trey @ gépház

Kényelmetlen gépelni, elzsibbad a lábam, kiáll a nyakam, a könyököm, a fenekem, égeti a combomat a gép...
--
The Community ENTerprise Operating System

+1

http://babtabla.hu/

--
trey @ gépház

Nem győztél meg... :)
Nem tudom ez nekem melyik problémámra lenne jó. Esetleg a combégetősre.
--
The Community ENTerprise Operating System

Nem akarlak én meggyőzni. Csak mutatom mik vannak ;)

--
trey @ gépház

Sosem hasonlítom a laptop-ot asztali géphez, mert semmi értelme az efféle összevetésnek. Nyilván van mindkettőnek előnye és hátránya is.

processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 42
model name : Intel(R) Core(TM) i3-2348M CPU @ 2.30GHz
stepping : 7
microcode : 0x29
cpu MHz : 2264.691
cache size : 3072 KB
physical id : 0
siblings : 4
core id : 0
cpu cores : 2

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Anyósomék 65-70 évesek. Sosem volt számítógépük. Most szeretnének egyet, kapnak is. Most szerelik össze a srácok. Vadonatúj gép monitorral kijön 60 valamennyi ropiból. Csak internetezésre kell. Valami Intel Pentium Dual-Core processzor. Holnap letesztelem és ha megfelel, akkor nem lesz drágább gép.

Egy olcsó processzor, minimál alaplap, Ubuntu.

Szerintem felesleges mindenbe i3-i5-i7 processzort erőltetni. De ez holnap ki fog derülni.

--
trey @ gépház

Igen, valójában baromira nincs semmi sem konkrét platformra optimalizálva. Böszme hardvereken fut általános kód. Ez persze kedvez a régebbi architektúráknak is. Feleslegesen fejlesztik a vasat, a HW-ből lehetne (kellene) sokkal többet kihozni a szoftverek optimalizálásával.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Üdv! Mi alapján lett "A-Data Premier Pro SP900 2.5" SSD."?
Ez volt kéznél vagy tud valamit, amit a többi SSD nem? Néztem, árban hasonló a többi SSD is.