"Ezzel talán újraéleszthetők a halott Lumiák"

Címkék

"Nagyon komoly hibába futott bele számos felhasználó, amikor a telefonos Windows 10 legfrissebb technikai előzeteséről próbált visszaállni a rendszer 8.1-es verziójára. A PC-s Windows Phone Recovery Toolt használva a folyamat megakadhat a firmware frissítése alatt, és a beszámolók szerint JTAG eszköz nélkül a pórul járt telefonokba nem lehet újra életet lehelni." - Részletek itt.

"Úgy fest, a Microsoft megtalálta a hibát, ami a mobilos Windows 10 technikai előzeteséről Windows 8.1-re való visszaállítás közben esetenként használhatatlanná tett egyes Lumia modelleket. A vállalat frissítette a visszaállításhoz szükséges Windows Mobile Recovery Toolt, de a siker egyáltalán nem garantált, a felemás eredményt a felhasználói tapasztalatok is megerősítik." - Részletek itt.

Hozzászólások

A mobilvilágban eleve az is kivételes, ha támogatott módon lehet visszalépni a verziók közt, kivételes a 36 hónap szoftveres támogatást adnak, kivételes a támogatott fejlesztői változat használata, kivételes, hogy egy Nokia 625 egy szoftveres frissítéssel képes full hd videofelvételre.

A frissítés viszont nem vezetett problémákhoz.

Jó nagy betűkkel kiírták, hogy van benne kockázat, sajnos ez van és i.j. nyilván ez senkit nem boldogít.

https://developers.google.com/android/nexus/images

Szerintem az a kivételes, hogy egy firmware upgrade/downgrade-el JTAG only recoveryre lehet vágni egy telefont így 2015-ben. Lumiáknál nincs fastboot (értelmes bootloader) amivel ez megelőzhető?

Én is felraktam a Android L Developer Preview-t annó a Nexus-ra,
de igazából még csak a téglásítást esélyét se láttam (és simán vissza is váltott 4.4-re amikor meguntam)

Hát az Android támogatását, kivéve a CM egy nullának nevezném és nem csak az új funkciók hiánya miatt tiltanám be ezt a szemét gyakorlatot, hanem nemzetbiztonsági okokból is. Gyakorlatilag majdnem minden készülék tartalmaz valamilyen veszélyes hibát mert a készülékgyártók egyszerűen tesznek a frissítésre (biztonsági) a google meg nehezít is rajta.

Kivétel a nexus, one és hasonló extra készülékek jelentenek, de az elenyésző mennyiségük miatt nem számít.

Az almát nem említeném, főleg nem az akárhányadik backdoor api kitudódása után.

Nem a támogatást vitattam, hanem hogy nem egyszerű "jtag only" recovery módba rakni még a kicci,óccó,shipped with malware, kínaiakat sem.
ZTE Blade, Huawei Ideos S7 slim, kicci occó kínai MK808b "clone" TV "stick" mindnek volt valamilyen módja ahonnan tetszhalott állapotból újra lehetett flashelni az egészet.

Ha van rajta fastboot mode elég nehéz (azt nem tudom, hogy van-e mód annak a kicsinálására (van "fastboot erase bootloader" :))). A CW nem bootloader, hanem recovery image.

Because fastboot mode can start on your device even before Android loads (and can even run when Android isn't installed at all), fastboot mode is useful for updating the firmware quickly, without having to use a recovery mode. In fact, it's frequently the preferred way to initially install the recovery image on many devices. Fastboot can also be used for developer operations like unlocking the bootloader of Google's Nexus devices.

http://wiki.cyanogenmod.org/w/Doc:_fastboot_intro

Az újabb telefonoknál (pár éve) szerintem ilyen probléma nincs. A bootloadert ki tudod nyitni hivatalos módszerrel, amit bár garivesztéssel jutalmaznak, nem egy veszélyes művelet. Onnantól pedig amíg a bootloader rendben van, majdnem bármilyen állapotból fel lehet támasztani a telefont.

Feltételes módban mondom, mert nyilván lehet olyan telefon ma is ahol a bootloadert nem tudod kinyitni, és extrémebb hekkek kellenek ahhoz, hogy felülírd a recovery-t.

"Hát az Android támogatását, kivéve a CM egy nullának nevezném és nem csak az új funkciók hiánya miatt tiltanám be ezt a szemét gyakorlatot, hanem nemzetbiztonsági okokból is."
Ez marha unalmas már. Ha a Nexusokra ez nem igaz akkor hogy fogalmaznád át a mondatot?

--
arch,debian,openelec,android

Meg jo, hogy onnan indult a topik, hogy a "Cyanogenen kivul" (ahol ez amugy tenyleg normalisan megy, elismerem). Es a "hagyjuk mar" reszre reagaltam hogy ne hagyjuk hogy csak a Cyanogenben meg a Nexusokban jonnek UPdate-ek (a downgrade egy masik topik), mert attol emg szar marad minden mas Androidnal, hogy "hagyjuk mar".

Igaz, el lett tolva mert a másik palacsinta felülről is le van szarva. Ezt eredményezi a széleskörű társadalmi frusztráció, visszamegyünk dedóba.

A hír egyébként nagyon hasznos, mert segíthet elkerülni másoknak ezt a helyzetet. Viszont az MS alaposan felhívta a felhasználók figyelmét a veszélyekre amik most bejöttek.

"...és ezért nem teszünk éles eszközre béta oprendszert."

Lehet, hogy nem egyértelmű: itt a Windows Phone Recovery Tool hibája miatt váltak használhatatlanná a készülékek.
Közvetlenül nincs köze a jelenségnek a Windows Phone 10 Technival Preview-hoz, az egy 8.1 GDR2 > GDR1 downgrade-nél is előfordulhatott volna.

36 az semmi, iPhone 4S minimum 48 honapig kap es lassan 4 eve release-elt telefon.

A tamogatott fejlesztoi valtozat se ritka, nem olyan nehez egy free accountot letrehozni hozza az Apple oldalan (ahogy visszaallni se rola).

A "legujabb szoftver nelkul nem megy a videofevetel max felbontasban" dolog meg mult evtized, iPhone OS 3.0 ota nem jellemzo, persze igy is jott tavaly uj szoftveres feature a kamerahoz: time-lapse.

Azert vicces latni mennyire le tudja nyomni az okostelefonok fele tett tarsadalmi elvarasokat az Android.

Apple-nek van vagy 20 eszköze amit támogatnia kell ráadásul ők vésik a szoftvert rá (mindezt aranyáron :)).

Androidon a Google-nak kellene taposni a gyártókat, hogy tessék már patchelni/updatelni ?

Microsoft nem tudom tőlük már nincs cucc csak a szép emlékek, amikor a Sting magyarázta miért van értelme külön Windows Mobile Standard (nyomógombos) és Professional (tapis) kiadásnak (megsúgom azóta sincs és az MS is rájött erre :P) és ott is erősen gyártó/eszközfüggő volt, hogy jön-e új verzió/patch.

Blackberry tőlük van Playbook (mostohagyerek :() fut rajta QNX/Playbook OS és fürge is, nemigen kap biztonsági frissítést és droidot se a bootloader miatt, le van merülve mert mind a nexus 7 és mind az ipad többet nyújt mint egy böngésző.

Az androidos gyártóknak is csak a saját készülékeikhez kellene drivereket gyártani az Androidhoz, nem? Korábban sem volt értelmes gyakorlat fosni a százféle készüléket, amit azután basznak támogatni. Egy amúgy teljesen jól működő HP lézernyomtatóval is minden évben szopás van a tróger hozzáállás miatt.

--
"Trollhammaren sveper igen..."

Igen.

Pl iOS betat tesztelve iTunes-ra recovery modban kotve a telefont mindig kapsz egy clean installt a latest stable iOS-bol.

De mikor kijon egy major verzio, par napig meg az eggyel elottelevot is alairja az Apple (nem sok, tudom, de itt beta visszaallasrol beszeltunk a cikkben eleve).

Szoval ez veletlen megint pont olyan, hogy az Apple csinalja a legkevesbe szarul.