A nyílt dokumentumformátumok használatáról szóló magyar határozat és a nyílt szoftverek helyzetbe hozása külföldön is hír

Címkék

Az Európai Bizottság portálján megjelent hírre hivatkozva a német LinuxMagazin is említést tesz a változásokról.

Frissítve: H-Open cikke

Hozzászólások

üzemzavar van az EUban. hogyhogy most nem vagyunk fasiszták?!:) a jóságos .doc száműzése csakis putyinista autoriter lépés lehet:D

Általában akkor fasiszta diktatúra egy állam, ha van olaja vagy nem akar kölcsönt felvenni azért, hogy egész biztosan vissza tudja fizetni a korábbi kölcsönt. Ilyenkor demokráciává bombázzák, vagy spekulálnak kicsit a pénzével, jóhírével. (5000 milliárd Forintnyi IMF kölcsönt kell visszafizetnünk 3 év alatt amit Bajnai idejében felvettünk)

Igen, ez az államilag elfogadott magyarázat épp a mostani helyzetre. Csak mindenki azt felejti el, hogy míg nem szóltunk addig, mintha nem is akarták volna ránk tukmálni, ez év feléig nem is igazából nem is volt nagy problémánk... Persze ez sokkal "madjaroshabb" ilyen snájdig "az igazi magyar ember" nem vesz fel külföldről hitelt, meg "a magyarokat, mindig sújtja valami, vagy az árvíz vagy a török megszállás, vagy az orosz megszállás, vagy a német megszállás, vagy a..." most épp a "nyugati karvalytőke" támadja Magyarországot, drága Hazánkat lózung tért vissza (25 éve hallottam már)
Nem arról van szó hogy nincs szándékukban jól járni! Hanem hogy az ok és az okozat közt most szakadék tátong.

A probléma konkrétan az, hogy nyár környékén világosan kiderült, hogy a Matolcsy által kitalált egykulcsos adó nem vállt be, és az emberek nem elköltik az így kapott plusz pénzt, hanem inkább megtakarítják, aminek hatására sokszáz milliárd forint hiányzott a költségvetésből.
Másrészt pedig az történt, hogy úgy ősz környékén a kormány ámokfutásba kezdett és olyan váratlan marhaságokat talált ki, mint a végtörlesztés, ami miatt a befektetők elkezdtek menekülni az országból, aminek hatására elkezdett zuhanni a forint árfolyam, a tőzsdék, és nőni a csődkockázat(azaz egyre magasabb kamatokkal tudták csak eladni az államkötvényeket(mostanra ez elérte a 10%-ot is!!)), végül pedig leminősítették az országot a befektetésre nem ajánlott, azaz "bóvli" kategóriába. Mivel a hiányt valahonnan finanszírozni kell, viszont egyre kevesebb olyan befektető van, aki hajlandó idehozni a pénzét, ezért merült fel az, hogy az IMF-hez kellene menni egy kis hitelért, amit nem is feltétlenül kellene felvenni, viszont a megléte megnyugtatná a befektetőket egyrészt arról, hogy nem fog az ország csődbe menni, másrészt pedig arról, hogy nem fognak ismét ámokfutásba kezdeni, ugyanis az IMF(és az EU) azt nem hagyná.

Ja, és hagy tegyem hozzá, hogy mindezeknek az volt a következménye, hogy nagyjából a végtörlesztés miatt annyival csökkent az ország devizaadóssága, amennyivel nőtt a gyenge forint miatt(mármint forintban kifejezve), tehát az egész végtörlesztés gyakorlatilag arra volt jó, hogy az ország a csőd szélére kerüljön, de haszna nem volt semmi.

Amúgy nagyon meglepődtem, hogy a hup olvasótáborának egy része ennyire tájékozatlan vagy ennyire érdektelen, hogy be lehet velük etetni, hogy minden szép és jó, csak ugye az "elmultnyóccév" meg a szemét spekulánsok tehetnek mindenről.

jajj ne szajkózd te is ezt a buta propagandaszöveget! tudod mennyi a jövedelemadó Ausztriában évi 11000 Euro alatt?!
0%

Szlovákiában működik az egy kulcsos adó, a balti államokban is, az észt gazdaság kifejezetten jó állapotban van a válság ellenére egy kulcsos adóval.
de természetesen a válság mindenütt érezteti a hatását. több EU tagállamban 15%, 25%al csökkentették a nyugdíjakat. nem Matolcsy kavarta ezt a válságot és nem is ő fogja megoldani.

Na várj, én a tényeket mondtam, hogy nem hozott annyi +ÁFA bevételt az egykulcsos adó, mint amennyit vártak tőle, ezért lyuk keletkezett a költségvetésen.
Azt egy szóval nem mondtam, hogy maga az egykulcsos adó hülyeség lenne, sőt szerintem amúgy igazságosabb is mint a régi rendszer, kár, hogy gyakorlatilag megszűnt.

így OK. azt is figyelembe kell venni, hogy sok leépítés van egész Európában a válság miatt és nagyon sok magas presztízsű állás is megszűnik, vagy jobb esetben csak a fizetéseket csökkentik. hiába lenne sávos jövedelemadó, csökken a jól kereső rétegek nagysága sajnos, valószínűleg ugyanitt lennénk. az egykulcsos jövedelemadó pedig nem tud eredményes lenni olyan környezetben amikor nincsenek beruházások, sőt mindenki inkább leépít. a szlovákok a konjunktúra közepén lépték meg a saját egykulcsos rendszerüket, és akkor volt eredménye, sorban mentek a nagy értékű beruházások oda, a kedvező adórendszer miatt.

egyébként tőlem lehetne akár többsávos rendszer is, de akkor a jövedelmi sávokat osztrák sávoknak megfelelően húzzuk meg. ne a minimumba húzzunk bele magas adósávokat mint ahogy korábban volt, mert az egy vicc.

Az is nagy probléma, hogy az egykulcsos adó alatt nem teljesen ugyanazt értik itt, mint máshol.

Az egykulcsosság azt is jelentheti, hogy a különböző jogcímeken kivetett _adónemek_ között azonos a kulcs. Tudomásom szerint Szlovákiában ezt valósították meg.

Ennek az eredménye, hogy nem éri meg bonyolítani a gazdasági tevékenységet adóoptimaliási/adóelkerülési célzattal. Nincs értelme bevonni további szereplőket a pénz körbeutaztatására (most függetlenül attól, hogy a konkrét konstrukció éppen legálisnak számít-e vagy sem). Nincs értelme szándékosan szuboptimális módon végezni valami gazdasági tevékenységet csak azért, hogy a végén egy kedvezőbb adózású tevékenységnek lehessen elszámolni. És egy csomó ember nem azzal foglalkozik/tölti munkaidejét/foglalja le agyi kapacitásait, hogy az adóoptimalizálási lehetőségeket keresse.

Eleve nincsenek adóoptimalizálásra szakosodott vállalkozások. Ezek ugyanis semmiféle termelő tevékenységet nem folytatnak a gazdaságban, nincs hozzáadott értékük. A létüket és az általuk lenyúlt profitot kizárólag az tartja fenn, hogy a szolgáltatásukat igénybe vevő gazdasági szereplők még ezeknek a cégeknek a profitjával együtt is jobban jönnek ki, az állami költségvetés viszont duplán bukik rajtuk.

Na ezt lett volna értelme megvalósítani.
---
Internet Memetikai Tanszék

különböző adónemek között például Ausztriában is azonos a kulcs, de ott több adósáv van. viszont ugyanaz az adókulcs és sávhatár jövedelemadónál és vállalkozás nyereségadójánál, pontosabban annak osztrák megfelelőjénél, kisebb méretű vállalkozások esetében.
az egysávos jövedelemadónál mindig ugyanannyi a jövedelemadó, függetlenül a jövedelem mértékétől. ennek számtalan előnye van, többek között az, hogy nem üldözzük el a kedvező adózású Amerikába a tehetséges embereket. továbbá szívesebben jönnek új befektetők, nem kell "büntetésként" szembesülniük a magas adókulcsokkal akkor, ha jobb fizetésekkel akarják motiválni az arra érdemes alkalmazottaikat.

"egyébként tőlem lehetne akár többsávos rendszer is, de akkor a jövedelmi sávokat osztrák sávoknak megfelelően húzzuk meg. ne a minimumba húzzunk bele magas adósávokat mint ahogy korábban volt, mert az egy vicc."

Ha jól emlékszem 2010-ben évi 5 millióig tartott az alsó sáv (havi bruttó 410), Bajnaiék tervei szerint ezt megemelték volna 2011-re 15 millióra (1,250 milla / hó). Szerintem egy ilyen szint fölött nyugodtan bejöhet egy magasabb adókulcs, sőt, akár lejjebb is...

Egyébként az szja csak fingreszelés, tavaly a bruttó fizetésem 2/3-a ment az államnak, ez a mérték a durva, nem az ennek a 30%-át kitevő szja.

Tudod az egykulcsos adó 500 milliárdot vett el a költségvetésből évente. A MÁV 250 milliárd kiadás, a BKV meg 80 milliárd.

Lehet azon filozofálni, hogy rossz-e az egykulcsos adó. Javaslom, hogy ami többletet kapsz, utald át a MÁV-nak és a BKV-nak adományként.

Nem az adó emelése a megoldás, hanem a Szalai Eleonórák és Hagyó Miklósok fogyókúráztatása, hogy ne keverjük össze őket a mangalicákkal.

"A probléma konkrétan az, hogy nyár környékén világosan kiderült, hogy a Matolcsy által kitalált egykulcsos adó nem vállt be, és az emberek nem elköltik az így kapott plusz pénzt, hanem inkább megtakarítják, aminek hatására sokszáz milliárd forint hiányzott a költségvetésből."

Ez a problémának csak egy része. A probléma az, hogy hol már tényleg nőtt a jövedelem (az átlagfizu fölött, bruttó 300 környékén) az a havi párezer forint érzékelhetetlen, miközben a kis jövedelműek (akik a jövedelmük gyakorlatilag 100%-át itthon költik el) nettója csökkent. Akiknél igazán érzékelhető a növekedés (pl. Orbán havi fél millával többet vitt haza 2011-ben, mint 2000-ben) azok nem fognak többet fodrászhoz vagy étterembe járni, mert eddig se voltak anyagi problémáit, eddig is akkor mentek amikor akartak. Ők ezt a pénzt vagy megtakarítják (az mnyp ügy tapasztalatai alapján csakis külföldön), vagy elutazgatják (szintén leginkább külföldön), vagy pedig drága importtermék vásárlására költik (lecserélik a kocsit). Esetleg a hiteleiket előbb fizetik vissza, de azzal sincs sokkal előrébb az ország.

És látta előre mindenki, aki kicsit is ért a témához. A kormány nem látta, vagy ha látta is nem érdekelte.

Hát ezt rútul benézted. Épp az a probléma, hogy Magyarország szeretne kölcsönt felvenni, csak épp kurvára nem hiszi el senki, hogy képesek is leszünk viszafizetni, szóval csak brutális kamattal adnak nekünk kölcsön.

De ne zavartasd magad a tényekkel, a mesék nem olyan macerásak.

Ugye tudod, hogy ez visszafelé is igaz?

Nekem korrekt fizetésem van, havi 20.000 a hiteltörlesztőm, szóval AAA-s adós vagyok. Azért állok ilyen "jól" anyagilag, mert eszembe nem jutna hitelt felvenni a bankok által bemutatott akciók után.

Szóval: akinek nincs pénze annak nem adnak hitelt, mert miből is fizetné vissza, akinek meg van pénze, az meg nem olyan kretén, hogy Magyarországon hitelt vegyen fel (többek között ezért van még pénze).

A végeredmény meg az, ami.

Ami Magyarországot illeti: lehet, hogy jobban járnánk, ha a tartalékokból visszatörlesztenénk az államadósságot és a hőn szeretett hitelezőinket elküldenénk a ..csába. Amikor a Fundamenta bunkózni kezdett velem, akkor a megtakarításaimból kifizettem őket, azt fel is út le is út. A Fundamentát veszélyesebbnek ítéltem, mint azt a helyzetet, hogy nincs megtakarításom.

"Szóval: akinek nincs pénze annak nem adnak hitelt, mert miből is fizetné vissza, akinek meg van pénze, az meg nem olyan kretén, hogy Magyarországon hitelt vegyen fel (többek között ezért van még pénze)."

Ez így ebben a formában nem igaz, vagyis hát ez durva leegyszerűsítése a témának. Alapvetően annak adnak hitelt, akiről elhiszik, hogy azt vissza is tudja fizetni. Minél nagyobbnak látják a kockázatot annál nagyobb kamattal adnak kölcsön. Ez így logikus.
A magyar bankokkal kapcsolatban pedig igazad van, de a jelenlegi helyzet kialakulásában a mindenkori kormányoknak és a hitelt felvevő lakosságnak is komoly szerepe volt.

"Ami Magyarországot illeti: lehet, hogy jobban járnánk, ha a tartalékokból visszatörlesztenénk az államadósságot és a hőn szeretett hitelezőinket elküldenénk a ..csába. Amikor a Fundamenta bunkózni kezdett velem, akkor a megtakarításaimból kifizettem őket, azt fel is út le is út. A Fundamentát veszélyesebbnek ítéltem, mint azt a helyzetet, hogy nincs megtakarításom."

Hát ja, csak itt arról volt szó, hogy neked volt annyi megtakarításod, amiből ki tudtad fizetni a bankot. Az ország tartaléka messze nem elég a hitelek kifizetésére, ráadásul tavaly sikerült összehozni bő 6 %-os GDP arányos államháztartási hiányt összehozni az mnyp-t nem számolva. Az okosok azt mondják, hogy idén az első félévet tudnánk kihúzni a tartalékból, én nem értek hozzá annyira, hogy kétségbe vonjam a véleményüket.
Arról nem is beszélve, hogy a tartalékkal nagyságrendileg összemérhető mnyp vagyont is sikerült úgy elégetni gyakorlatilag 1 év alatt, hogy semmi látványos eredményt nem sikerült felmutatni, legalábbis azon kívül, hogy egyetlen negyedévre sikerült kicsit lejjebb nyomni a hiányt. A tartalékkal valszeg ugyanez lenne az eredmény, szóval én azt mondom, hogy nem kellene hozzá nyúlni...

Ez nem az EU véleménye, ahogy a fasizálódás sem az. A kormány és a miniszterelnök retorikája alapul olyasmin, hogy megvédenek minket az EU-tól, ha kell. Ajánlom a német gyerekek számára készített, magyarul is feliratozott híradót, mert ebből kiderül, hogy miért is aggódik pontosan az EU, a demokratikus ellenzék és már egyes kormánypárti képviselők is. Mark Palmer, a volt budapesti amerikai nagykövet interjúból is kiderül, hogy ő is, mint sokan attól féltik Magyarországot, hogy el fog szigetelődni, aminek nyilvánvaló jelei sok helyen láthatók, nem csak az ilyen EU-ellenes hozzászólásokból a HUP-on. Az biztos, hogy az EU-tól, így tőlünk is messze áll még Fehéroroszország, ahol 2008-ban az internetes lapokat tiltották be a „pontos és hiteles információközlés érdekében”, holnaptól pedig a külföldi weboldalak látogatása lesz büntetendő. Viszont nem állunk nagyon fényesen, ha az alkotmányellenes médiatörvényünkre gondolunk, aminek gumiszabályaival bármilyen nyomtatott vagy elektronikus lap elhallgattatható különösebb indoklás nélkül, közerkölcs védelme vagy többségi csoportok védelme címén. De még csak indokolni sem kell, elég, ha a Klubrádióra gondolunk, ahol ugyan minden „törvényes” volt (idézet Szalai Annamáriától), de a Médiatanács úgy szabta a törvényt, hogy a kevesebb zene mínuszpontot érjen. A beszélgetős Klubrádió 40% zenét is bevállalt, de még ez is 3 mínuszpontot eredményezett a 60% vagy több zenét ígérő pályázatokkal szemben, így egy ponttal vesztette el a frekvenciáját. A cinikus pályázati kiírás („Kevesebb kötöttség, több magyar zene.”) csak még nyilvánvalóbbá teszi azt, hogy a Médiatanács célja az ellenzéki rádió elhallgattatása volt. A Nemzeti Egyetértési Nyilatkozat a 12 pontból vett idézettel kezdődik, de a folytatás, a „kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését” is egyre aktuálisabb, elég, ha a köztévé szégyenletes hírhamisításaira gondolunk, amelyek a legrosszabb diktatúrák képét sugallják Magyarországról. Nincs diktatúra, de fékek és ellensúlyok, vagy szabad sajtó nélkül nincs, ami megvédjen minket. Pulitzer Józseftől egy idézet: „Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel, vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, amely nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga. A hatalom a Köztársaság jövőjének építésére az újságírók eljövendő nemzedékeinek kezében lesz.”, ennek tükrében nagyon is örvendetes a több tízezer kormányellenes tüntető fellépése, ahogy a kormány is örült a tüntetésnek, mivel ezt annak bizonyítékaként veszik, hogy demokrácia van nálunk (az összefüggés nem ilyen egyértelmű, de az biztos, hogy jelzésértékű, hogy erre kell hivatkoznia a kormányszóvivőnek), még ha a köztévében ki is „retusálták” a tüntetőket.

A kormány szabad szoftverekkel kapcsolatos döntése nagyszerű lehetőséget jelent, bár jelentős hátránnyal indulunk. Ha az oroszokat követtük volna, akkor például az utolsó hároméves Microsoft Campus szerződés megkötésekor már elindult volna az átállás az oktatásban, mint náluk 2007 októberétől. Viszont ahogy az EU-s portálon megjelent hír is írja, mi megvártuk, hogy lejár a (sokadik) három év, majd kértünk még egy év meghosszabbítást, de nem csináltunk semmit tíz hónapig. Az alant hivatkozott cikk is írja egyébként, hogy nemcsak nálunk, hanem EU-s szinten is gondot jelent a termékcsapda. Remélem, hogy ezen a téren felzárkózhatunk Oroszországhoz, vagy mondjuk Brazíliához, ahol piacvezető a LibreOffice az állami és a vállalati szférában is. A tendencia egyébként ez (2011 elején a Gartner már 25%-os részesedést mért a szabad irodai programcsomagokra vonatkozóan az általuk megkérdezett közel 600 szervezetnél), erről írtam itt bővebben.

És mert az egy év halasztás idejét sem az átállás előkészítésére fordították, ezért aggódom én, hogy valójában nem is akarnak átállni. Egy előkészítés nélkül, kapkodva megkísérelt átállás magában hordozza nem csak a kudarc lehetőségét, de a kudarc biztos bekövetkeztét is.
Aztán majd széttárják a kezüket, hogy mi megpróbáltuk, de látjátok, hogy nincs élet a Microsoft nélkül!
Bár, ha az átállást is diktatórikusan fogják végig vinni mint eddig mindent, akkor ugyan mindenki elégedetlen lesz, de pofa be, a vezér megmondta ezt kell csinálni és kész! Ha sokáig kitartanak, akkor eljuthat egy olyan szintre a dolog, hogy egyszerűbb lesz végig vinni, mint visszacsinálni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

OMG! a ZDF meg az objektivitás. Ébredj már fel!
az pedig LOL, hogy gyerekeknek nyomatnak rajzfilmet a magyar alkotmányról, Micimackó helyett:)
bár ebben a németeknek mély hagyományaik vannak. úgy hetven éve is rajzfilmek, meg gyerekkönyvek segítségével magyaráztak az akkori gyerekeiknek ki az ellenség. hitlerjugend táborokban kötelező eseti mese volt. ezek szerint ma is ez a műsör megy, csak az ellenségkép változik.

Hú bazdmeg erre eldurrant az agyam. Tudod hogy nálunk a gyerekek miért nem néznek micimackót például a DunaTv-n? Azért mert szeretett pártunk úgy döntött hogy sokkal fontosabb a közbeszéd című, nyaljuk a kormány seggét, politikai magyarázócirkusz (amit amúgy senki sem néz) mint az esti mese. Ezért az esti mesét megszüntették. A sok nem Magyarországon élő magyar gyerek meg bekaphatja. Nézhetik azt, hogy nálunk milyen buta mindenki csak a kormány okos, azt abból majd tanulhatnak.(Olyan furcsa a gonosz bolsi-libsi átkos kormányok alatt azért még volt esti mese)

Más:
Én sajnálom hogy nálunk nincs rendesen megoldva, hogy az embereknek elmagyarázzák hogyan is működik a politika, és mi a különbség a demokrácia és a diktatúra (ahová tartunk) között. Hogy a politika a normális országokban megegyezésről szól, nem arról, hogy szeretett vezérünk mint talált ki ma reggel?

Egyrészt: én nem sejtenék összeesküvés-elméletet a mögött, hogy levették a Duna TV műsoráról az esti mesét. Gondolom ránéztek a nézettségi statisztikákra, megállapították, hogy túl kevesen nézik, és gondolták hátha egy más jellegű műsor abban a műsorsávban több nézőt hoz. Azért ne gondold, hogy egy politikai műsort nem néz senki, nyugdíjasok pl. nagyon szeretik az ilyesmit mindkét oldalon.

Másrészt: a diktatúra fogamlom a legtöbb ember fejében úgy él, mint egy olyan önkényuralmi rendszer, amiben a "vezér" bármit megtehet népe kizsákmányolásáért, és ezt meg is teszi. Na mutatok egy példát egy olyan diktatúrára, ahol ez nem így van: Szingapúr. (Igen, Wikipedia, most hirtelen nincs kedvem hitelesebb forrást keresni.)
Igaz, a gazdasága nem csak a megfelelő politikai döntések miatt erős, hanem mert a világ egyik legjövedelmezőbb üzletében tevékenykednek aktívan. De rossz politikai döntésekkel bármit el lehet rontani, pl. Magyarország mezőgazdasága miért nem a legversenyképesebb Európában, ahogy lennie kellene?
Még egy apróság, ezt inkább beidézem, kommentárt azt hiszem nem kell hozzá fűznöm: "A közvélemény általában támogatja az ország szigorú törvényeit. Egyetértenek a drogcsempészeket sújtó halálbüntetéssel, a pornográfia tilalmával és a politikai véleménynyilvánítás korlátozásával – cserébe virágzó gazdasági körülmények között élhetnek."

--
Don't be an Ubuntard!

Azért néha ránéztem az oldalra, a google cache szerint december 31-én még meg volt. Gondolom lejárt valamilyen szerződésük, és nem újították meg (ami persze a tartalmat tekintve érthető).

Linkelhetném ezzel is, de csak hogy értékeljem az őszinteségedet, inkább kitalálok majd egy jobbat. :)

"Azért néha ránéztem az oldalra, a google cache szerint december 31-én még meg volt. Gondolom lejárt valamilyen szerződésük, és nem újították meg (ami persze a tartalmat tekintve érthető)."

Néha a trollok is elfelejthetnek ezt-azt.

"inkább kitalálok majd egy jobbat. :)"

Esetleg helyette most egy kis ideig a Windows licker?

--
trey @ gépház

Hidd el, ha a Kossuth téren, minden nap déli 12-kor nyilvános akasztás lenne, akkor sokan kimennének a térre. Ha ezt este (esetleg élőben) valamelyik tévé közvetítené, akkor kicsit kevesebben mennének ki a Kossuth térre. A Duna TV egy közszolgálati televízió, amely a reklámbevételek mellett jelentős állami támogatást is kap. Az állami támogatás arra szolgálna, hogy a veszteséges műsorok (híradó, esti mese, kulturális műsorok, ...) miatti bevételkiesést kompenzálja.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

"Egyrészt: én nem sejtenék összeesküvés-elméletet a mögött, hogy levették a Duna TV műsoráról az esti mesét. Gondolom ránéztek a nézettségi statisztikákra, megállapították, hogy túl kevesen nézik, és gondolták hátha egy más jellegű műsor abban a műsorsávban több nézőt hoz. Azért ne gondold, hogy egy politikai műsort nem néz senki, nyugdíjasok pl. nagyon szeretik az ilyesmit mindkét oldalon."

De ha a mostani kormány folyton azt hangoztatja hogy mennyire szívén viseli a határon túli magyarság ügyét, akkor miért pont a mesét kell beszüntetni? A seggnyalás nyugotan mehet mondjuk délelőtt 11-kor. Kb ugyanannyi nyugdíjas nézné, és a Romániában/Délvidéken/felvidéken élő magyar anyanyelvű kiscsávó is láthatna magyar mesét.

"Másrészt: a diktatúra fogamlom a legtöbb ember fejében úgy él, mint egy olyan önkényuralmi rendszer, amiben a "vezér" bármit megtehet népe kizsákmányolásáért, és ezt meg is teszi. Na mutatok egy példát egy olyan diktatúrára, ahol ez nem így van: Szingapúr. (Igen, Wikipedia, most hirtelen nincs kedvem hitelesebb forrást keresni.)"

És diktatúra volt a Rákosi rendszer is. Vagyis minden olyan rendszer ahol nincs szólásszabadság vagy törvény előtti egyenlőség (akár azt akarja a kormány hogy elítéljenek, akár azt hogy nem) és általános és titkos választójog (ez még hál' istennek megvan, de nem sokra megyünk vele ha március végére államcsőd lesz).

"Még egy apróság, ezt inkább beidézem, kommentárt azt hiszem nem kell hozzá fűznöm: "A közvélemény általában támogatja az ország szigorú törvényeit. Egyetértenek a drogcsempészeket sújtó halálbüntetéssel, a pornográfia tilalmával és a politikai véleménynyilvánítás korlátozásával – cserébe virágzó gazdasági körülmények között élhetnek.""

Ez hogy jön ide?? Mutass egy országot ahol a drogcsempészeket halálra ítélik! A pornográfiát kb. csak az arab országokban vannak kompletten tiltva(oda menjünk?). A politikai véleménynyilvánítás korlátozása pedig a szélsőségek kizárását jelenti, nem azt hogy csak a kormány véleményét hallhatjuk és minden mást betiltunk. És ami a legfontosabb hol van most a "virágzó gazdasági körülmények"?

már rég nem a DunaTv az egyetlen műholdas magyar tv a határontúliak számára. az M2 ugyanúgy kódolatlanul fogható és ott van most is esti mese. egyébként a legtöbben előfizetnek valamilyen műholdas szolgáltatásra, és nemcsak a magyar Teszári Zoltán DIGIjén vannak magyar fizetős csatornák. sőt vannak, akik magyar DIGI kártyával nézik Romániában vagy Szlovákiában ugyanazokat a magyar csatornákat amiket te is nézhetsz. van egésznapos magyar mesecsatorna is ha kell:)

"De ha a mostani kormány folyton azt hangoztatja hogy mennyire szívén viseli a határon túli magyarság ügyét, akkor miért pont a mesét kell beszüntetni? A seggnyalás nyugotan mehet mondjuk délelőtt 11-kor. Kb ugyanannyi nyugdíjas nézné, és a Romániában/Délvidéken/felvidéken élő magyar anyanyelvű kiscsávó is láthatna magyar mesét."

Picit pontatlanul fogalmaztam. A lényeg az akart lenni, hogy szerintem ez nem személyesen "a kormány" aljas döntése, hanem mondjuk egy duna tv-s programigazgató magánakciója. Ettől még ez a döntés ugyanúgy rossz sok szempontból, ha tehetném én is inkább az esti mesét sugároznám a politikai műsor helyett, de sajnos nem rajtam múlik.

"És diktatúra volt a Rákosi rendszer is. Vagyis minden olyan rendszer ahol nincs szólásszabadság vagy törvény előtti egyenlőség (akár azt akarja a kormány hogy elítéljenek, akár azt hogy nem) és általános és titkos választójog (ez még hál' istennek megvan, de nem sokra megyünk vele ha március végére államcsőd lesz)."

Igen, az volt. Megint a lényeg nem ment át: azt akartam megmutatni, hogy lehet valamit jól is csinálni, attól, hogy azt általában sikerült rosszul csinálni. Mi abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy az utóbbi ~100 évben általában csak az utóbbiban volt részünk. De ettől még durva általánosítás lenne, ha minden diktatúrát eredendően rossznak könyvelnénk el.

Ja, még valami: talán érdemes lenne megkülönböztetni a diktatúrákat aszerint, hogy valamilyen hozzá lojális erőszakszervezet segítségével tartja fenn a hatalmat, vagy a teljes nép támogatottságát élvezi.

"Ez hogy jön ide?? Mutass egy országot ahol a drogcsempészeket halálra ítélik! A pornográfiát kb. csak az arab országokban vannak kompletten tiltva(oda menjünk?)."

Nyilván egy demokráciából nézve ezek elég súlyos dolgok, de valójában ez nem nagy ár azért cserébe, hogy egy ország kultúráját, erkölcsét hosszú távon megőrizzék. Persze vannak döntések, amikkel nem értenek egyet a szingapúriak, de hajlandóak ezekre a kompromisszumokra, ha cserébe az országot a vezetőik a nép számára legjobb irányba kormányozzák.

"A politikai véleménynyilvánítás korlátozása pedig a szélsőségek kizárását jelenti, nem azt hogy csak a kormány véleményét hallhatjuk és minden mást betiltunk."

Ezt mindig viccesnek tartom, szerintem egy igazi demokráciában nincs szükség a szélsőségek betiltására, mert maga a nép nem igényli azokat. Ha megjelennek a szélsőségek nagy tömegekben, az nem a kormány, hanem a demokrácia bukása. (Persze ehhez a mindenkori kormány sorozatos döntései vezetnek.)

"És ami a legfontosabb hol van most a "virágzó gazdasági körülmények"?"

Hol van most a magyar diktatúra? Mindkettőtől nagyon messze vagyunk, persze ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy ha diktatúra lesz, akkor a gazdaság is virágozni fog. De Szingapúr jó példája annak, hogy ha egy országot bár diktatórikusan, de ésszel vezetnek, az igenis lehet sikeres.

Azért bátorkodtam beleszólni ebbe a threadbe, mert ez a híradó a KiKa nevű gyerekcsatorna egyik műsora, amelyet évek óta nézünk családlag, és ezért ismerünk valamelyest. Tehát hogy egyértelmű legyen: ez egy 15 órás(!), kifejezetten gyerekeknek szánt műsorfolyam _egyik_ műsora. Van benne ovisoknak, kisiskolásoknak való műsorblokk mesékkel, kiskamaszoknak való történetek, de szoktak rajta szórakoztató tudományos műsorok is lenni. Szóval este nyolc felé benyomnak a kamaszodóknak egy lájtos hírblokkot arról, hogy mi történt aznap a világban, és hogy bukfencezett-e aznap a jegesmedve az állatkertben. Szegény német gyerekek!

A dokumentumformátumokról meg: engem aggaszt ez a nagy hirtelen nyíltságra törekvés. Vajon olyan lesz ez is, mint a hamburgeradó vagy az utolsó pillanatban a kaszinók javára módosítani akart dohányellenes törvény? Vajon ezúttal is tartogat a kormány még valamit? Valami kis meglepőt, amit senki sem "ért". Semmit? A tiszta szoftver programot is átgondolta rendesen? Indul a buli mostmár? Ejj, de jó! :)

Semmi gond, csak azzal van gond, hogy a fenti egy vélemény, és nem propagandaszöveg (nem áll érdekében, hogy te ezt elhidd. Ettől nem az. Csak kijavítja a terjesztett hülyeséget).
Amit te mondasz az is egy vélemény tiszteletben is van tartva. Csak a te véleményeddel az a baj, hogy nagyon hasonlít az épp hivatalosan terjesztett állami véleménnyel, amiről meg kijelenthető, hogy propaganda (mivel politikai érdek fűződik hozzá hogy meggyőzz vele másokat). Ha ilyet teszel, csak saját magad látod a kárát, ennek 2 módja van: később fájdalmas felismeréssel, amikor a hit már addig fokozódott, hogy kárát látod, a másik hogy rá sem jössz, hogy megvezetnek, és folyamatos lesz a szívatásod.

De pontosan, a fenti az propagandaszöveg. Érdekes, amit mondasz az én véleményemről, mert soha (híradó=katasztrófafilm, azokat meg nem szeretem) nem követtem figyelemmel a "hivatalosan terjesztett állami véleményt" (kicsit abszurdan hangzik, ez a nagy cenzúrás meg diktatúrás duma felfújt hülyeségnek hat), ellenben a fenti propagandaszöveget a BBC-től kezdve az indexig mindegyik szenzációhajhász bulvárlap nyomja, nem beszélve néhány külföldi politikusról. (Mellesleg csak ezekről a demagóg forrásokról értesültem eddig és kinyílt a bicska a zsebemben, egyébként pedig soha nem voksoltam a jelenlegi kormánypárt mellett és nem is fogok, de a baloldali párja és a liberális mellett sem.) Mert ez az érdekük és mert ezt tolja a már jól ismert nagy nyugati propaganda-gépezet, hogy jó tárgyalási pozíciót alakítsanak ki nem a kormánnyal, hanem az egész országgal, az ország összes lakosával szemben, téged is beleértve, ha itt élsz. Jön is az IMF jó kis feltételeket remélve jobbat, mint eddig. Meg a bankok, hogy elrettentő példaként emlegessenek majd minket, mint akik bevezették a bankadót és bele is buktak, senki ne merje ezt tenni többé. Ez a diktatúrás meg cenzúrás baromság a külföldi lapokból kb. olyan, mint amikor kijelentették az angolok, hogy Irakban tömegpusztító fegyverek vannak, csak külön plusz, hogy itthon az elégedetlenkedő emberek egy részét mindenre rá lehet beszélni, főleg ha már előtte is oldalakra állt. Hogy ne lenne rossz minden, ha külföldön lehúzzák az ország imidzsét és mindent elkövetnek, hogy megszorongassák azt, aki nem fekszik le az első hitelezőnek?

Kérlek értsd meg, tény:Senki nem kötelez minket az IMF megállapodásra! Nem kell lefeküdni a hitelezőnek. A baj, hogy VAN hitelünk és SZERETNÉNK megadni, de ELRONTOTTUNK valamit és NEM MEGY. (néhány magyarázat szerint ha jól értem ebben az a vita megy, hogy nem igaz, nem mi rontottuk el, hanem a nagy szabadságharcban épp ránktörtek) Illetve menne, csak szarabb feltételekkel mint ahogy azt az IMF adná, még akkor is ha vannak feltételei.
Namost, Ha mégis a zárójeles rész az igaz, akkor kérdem én, miért is jó nekünk az a csúnya IMF ami az egész mögött áll, vagy ha az IMF ekkora rohadék mégis miért ad kedvező hitelt ha úgy csináljuk ahogy ő szeretné. (tudom a default válasz, hogy örökké tartozzunk).
Ezzel még nem is lenne gond, beépíthető egy szép összeesküvés elméletbe, amiben persze van igazság, de amellett hogy sok igazság van benne k. csúsztatásokkal van tele, és ezt simán beszívják emberek, mert van benne logika, és a titok meg a sejtelem mindig jó.
Hidd el, bármennyire genyó az IMF, a mostani helyzetért a kormány a felelős. Mégpedig a 20x elmondott hibás, kiszámíthatatlan, összevissza viselkedése miatt. Az IMF megállapodásról szóló kommunikáció tipikusan ez. Egyszer kell, és nem tudunk nélküle létezni, másszor nem kell akkora feneket keríteni neki. A Selmeci nevezetű nemtudommicsoda, mert a hölgy az sértés lenne a hölgyekre nézve, aki a fidesz szóvivője kijelenti, hogy mindenki látja, hogy az adósság csökkent. és az adósságot a GDP-hez hasonlítani olyan mint az almát a körtéhez. Teszi ezt mind úgy mint egy szőke liba, aki nem ismeri az alkotmányt.és a benne hivatkozott számítás módjáról szóló törvényt, az eddigi gyakorlatot. Mivel egy szőke liba mondatai még akkor is keveseket érdekelnek, ha az a Fidesz véleménye, nem gond. De hogy Szijjártó is helyesli az full gáz (kormány véleménye is ez) zuhan minden erre a két kijelentésre, majd 1 napra rá bebizonyítják neki, hogy tökmindegy hogy vizsgálja nőtt, kuss van, majd közli, semmi baj nincs csak visszatértek a buliból a brókerek!
Hát tudod. Ez már bűncselekmény.Mert ez nem lehet más csak tudatos.

Figyelj, ha saját bevallásod szerint sem követed az eseményeket részletesen, viszont a kormányon kívül mindenki azt mondja, hogy rossz irányba mennek a dolgok, akkor nem lehet, hogy nem összeesküvés áldozata lett az ország, hanem tényleg igazuk van, azaz tényleg rossz irányba mennek a dolgok? Erről amúgy egy kicsit az a vicc jut eszembe, amikor egy autós a menetiránnyal szemben hajt fel az autópályára, és úgy gondolja, hogy rajta kívül mindenki hülye.

több millió magyar szavaszó VS párszáz újságíró.

mára az újságírás üzleti érdekek elvtelen kiszolgálója lett. újságírói etika régóta csak emlék sajnos, jó pénzért az újságírók bármilyen aljas tettre hajlandóak. lásd a brit News of the World mobillehallgatós ügyei.

Milyen több millió ember? Az egész magyar blogszféra a kormányt kritizálja, a fél magyar internet Orbánékon röhög, tízezrek tüntetnek, viszont valahogy nem látom azt a több millió szavazót, akik támogatnák a kormányt. Merthogy mindenkit csak nem vehettek meg azok a titokzatos "üzleti érdekek"...

Meg a 10 éves nyugdíjasok.

:)))

Gondolom az EU igazságosan majd kihozza, hogy SZJA emelésből fizessétek az éhező 40 éves nyugdíjaskákat, mert az azért már mégsem demokratikus, hogy megvonják tőlük 20 év kemény munka után a megérdemelt jussukat.

Néha igazán nem értem a 69 éves bírók megélhetéséért aggódó EU-t. Ki a lófityfirityet érdekel, hogy egy 69 éves bíró nyuggerkedik-e, vagy az ítéletet osztja?

Mert ugye az, hogy az én SZJA-m csillagászati magasságokban van, meg hogy mikor nem tetszik és tiltakozom megveretnek az utcán, az senkit sem érdekelt az EU-ban. Kapunk egy párat gumibottal és elmegy a kedvünk a tüntetésektől. De hogy a bírók mi a tökömért érdeklik őket, azt nem bírom felfogni.

http://www.youtube.com/watch?v=7VZFOX5Q2vQ

Tévúton jársz. Semmilyen külső erőnek nem kell itt tüzelnie. Bőven elég, ha belehallgatok a segghülye gazdasági miniszterünk középkori magyar agyműtétekről szóló disszertációjába.
Ez a nívó tökéletesen jellemzi a teljes magyar kormányt.

Aki egyetért a kormány intézkedéseivel, s ezt szabatosan le is írja, azt az Index színvonalú helyeken nagyjából olyan komoly érveléssel szokták megkínálni, hogy te nem itt élsz, ez demagóg hülyeség, miről beszélsz, jobb esetben csak ignorálják, vagy elgurult a gyógyszered, stb. Nem lep meg, hogy azok, akik egyetértenek az intézkedésekkel, azok ilyen válaszokat kiváltandó nem nagyon írogatnak, akik nem értenek egyet, azok hangosan hisztiznek.

Azért vannak ideológiai különbségek, ne feledjük. Eleve, akik most hisztiznek, a kapitalista piacgazdaságot axiómának, az egyetlen élhető társadalmi berendezkedésnek tekintik, akik viszont egyetértenek a kormány intézkedéseivel, azok úgy gondolják, van abban valami nem normális, embertelen, igazságtalan, ahogyan ez a világ jelenleg működik.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem soha nem volt bajom a véleménnyel. Attól viszont ha leírják. A hó piros, mert én úgy gondolom, és egyébként se lehetetlen nekem is feláll a szőr a hátamon. Még ekkor sem az embert minősítem, hanem a véleményét. Érdekes, hogy ilyen érveléssel nem száll szembe semelyik kormány intézkedéseit támogató egyén...

te mekkorat fogsz egni 2 ev 3 honap mulva amikor valami csoda folytan demokratikus valasztasok lesznek, es majd az arcodba toljuk tobben, hogy mi mar akkor is megmondtuk, hogy itt ugyanugy demokracia maradt, de te inkabb a nemfuggetlen ujsagiroknak hittel (ja es majd akkoris leirhatja mindenki ugyanigy a velemenyet termeszetesen)

Ne feledd, hogy ilyen demokratikus választásokon rendszeresen évtizedeken keresztül a lakosság 97%-a megszavazta az MSZMP-t. _Papíron_ az is demokrácia volt, de te sem gondolod komolyan, hogy valóban az lett volna. Elég könnyen lehet olyan rendszert csinálni, ami a joghoz nem értő, felületes szemlélő számára másnak látszik, mint ami valójában.

De a fő probléma itt nem is a demokratikussággal van, hanem a jogállamisággal. A visszamenőleges törvénykezés realitás és az ügyész is tetszőlegesen válogathat bíróságot. Azért nehéz bemagyarázni, hogy ezen a téren minden rendben van. És ennek te is bármikor a rossz végére kerülhetsz, semmit nem tudsz tenni ellene, nem tudsz most úgy viselkedni, hogy az ne válhasson akár 1 napon belül, de lehet, hogy 10 év múlva bűncselekménnyé.
---
Internet Memetikai Tanszék

Figy, te abban élsz minden nap hogy van két tábor. A tied meg a többieké. Én nem ebben a világban élek. Nekem te egy honfitársam vagy. Nem akarok neked rosszat, sőt míg okot nem adsz rá nem is feltételezek rosszat.
A Fidesszel nem az a baj hogy Fidesz.
Az egyik nagy probléma pont azt, hogy aki nincs vele az ellene van. (csak beszél az ellenkezőjéről, ha akarod meghívlak bemutatom egy volt Fideszes barátom segítségével ezt)
A másik az arrogancia, amivel saját maguk a jó letéteményesének állítják be, és mellette csak önös céljaik másokra történő ráerőszakolásáról van szó.
Azonban egy normális elfogadható közösség. Belsős persze panaszkodott, "autoriter maffia" szavakat használta, ha jól emléxem. Ez azonban külsős számára lényegtelen.
Szóval, kedves nanto, az én világomban neked van helyed, viszont a te világodban csak annak aki úgy gondolkozik ahogy te. El sem tudod képzelni, hogy az újságíró nem érdekből cselekszik. Vádolsz, ítélsz. Nos ez az ami olyanná tesz amit nem akarok meghallani. Egy olyan világban ahol egy hírhamisító közmédia létezhet, és _belső_ tiltakozás indul a megoldására te az újságírókat támadod? Ejnye no.
Tudod, az első mondatod elárul. Én nem akarom a mostani hatalom bukását. Mert én úgy gondolkodok: amíg nincs más alternatíva addig ne akarj más alternatívát választani. Mellette az erős törvényalkotó képesség kell, de persze nem így ahogy azt most teszi a rezsim.
Én a mostanit szeretném megváltoztatni élhetőre. Szóval ennyit a híres NER-ről, a NER-ben élőkről, rólad, rőlam. Zárjuk le a személyes részt.

Nagyon sok jobboldali megérti Orbán ámokfutása után a baloldalt is, de rájuk nem fogunk szavazni.

Az újságírók tényleg rohadékok. Az index egyfolytában kelti a pánikot, hogy nincs megállapodás szakértő kormány nélkül, senki sincs Orbán mellett,...

Utána az amerikai nagykövetasszonynak kell hivatalosan cáfolni, hogy látnak Orbánban fantáziát, nem kell szakértő kormány. Az IMF meg tök gagyi teljesíthető feltételekkel áll elő.

A kedves index hazugságaival a teljes magyar jobboldalt az unió/imf/amerika ellen hangolja. Árokásás maximálisan hazudozással.

Az index egyfolytában kelti a pánikot

1. Mondj olyan sajtóorgánumot, ami szerinted hitelesen tájékoztat! Nem csinál bazári bulvárt a hírekből, de nem is hallgatja el/hamisítja meg a történések 90%-át. Nem feltétlenül kukacoskodásból írom, én is szeretnék ilyet találni, csak fogynak az opciók...
2. Semmiféle rémhírterjesztés nem lenne működőképes, ha az emberek többsége bízna az ország vezetésében, valamint a közszolgálati médiában. Csakhogy a bizalom látványosan el lett játszva. A közszolgálati sajtóban, a gazdaságban és a jogi környezetben is.

(Mellesleg, érdemes belegondolni, hogy a pénz valójában egy értéktelen semmi, az egyetlen dolog értékkel ruházza fel, az a bizalom. A bizalom abban, hogy a munkádnak később is lesz ellenértéke, nemcsak akkor, amikor éppen végzed. Ha nem lenne így, akkor azonnal megpróbálnád valami neked többé-kevésbé hasznos dologra elcserélni, azonnal szabadulni próbálnál a pénztől. Így könnyen érthetővé válik, hogy a mostani árfolyamokat a bizalom hiánya alakítja ki.)

Az IMF meg tök gagyi teljesíthető feltételekkel áll elő.
A te szempontodból lehet, hogy gagyik a feltételek, viszont a kormánynak teljes hátraarcot kéne csinálnia.
---
Internet Memetikai Tanszék

A jelenlegi kormány megoldásai és Oszkó kormányzása között nincs jelentős elvi különbség. Kb. annyi, hogy Oszkónál mindent előre tudtál, nem voltak meglepetések, Orbán meg maximálisan kiszámíthatatlan.

Alapelvek:
- munkát terhelő adók levitele
- fogyasztási adók emelése
- vagyon adóztatás
- kiadások csökkentése
- szélesebb rétegek bevonása az adófizetésbe
- ne érje meg szociális támogatásból élni munka helyett

Bocs, de az egykulcsos adó és családi adókedvezmény beleillik a képbe. A legsúlyosabb hiba az alacsony keresetűek adójának drasztikus emelése.

Csak 20-ad rangú kérdésekben lesz hátraarc.

"de ELRONTOTTUNK valamit"
Én ugyan nem.
Eszembe jutott egy réges-régi film, ami az első világháború után készült. A lövészárokban beszélgettek a katonák arról, miért van háború. Egy hasonló gondolkodású ember azt mondta: "Mer' két ország összeveszik." Mily' egyszerű észjárás, és mekkora hülyeség!

Akkor jól értettem:

Egy willy és egy pepó ment az utcán - meg sok-sok egyéb más egyén, akik magyarok...
- Te, figyi, tegyükmá' szarabbá a Zországot!
- "Jaoké", ez "tökjó" ötlet. A többi"j"ek is egyetértettek.
Erre nekiestek a népek, és zúzták, tették tönkre a Zországot.

A fiam búgócsigája képes komolyabban gondolkodni.

Mindenesetre köszönöm, hogy kiálltál a tudásod mellett.

Igen mentünk az utcán és engedtük hogy egy olyan vezetés kezébe kerüljön az ország amely kizárólag a múlt hibáira tud hivatkozni, a saját hibáit nem ismeri el, és nem is akar rajta változtatni. Ezért felelősek vagyunk te is én is. A pénzt meg ne a Hagyó Miklósok zsebébe keresd. Valóban sok oda vándorolt, de ha csak az hiányozna vígan lennénk.
A húslevest megettük, a hús meg a zöldség hitelből van. Sajna.

Milyen hiteleket? Te ezt így mindig beszopod vagy csak jó így élni. Mondok példákat: Hódmezővásárhely politikai vezetése. Az élén Lázárral. Azaz, épp az aktuális vezetésünk vette fel a hiteleket. 20 év alatt próbáltunk 30 év hátrányt behozni ez még segítséggel is csak hitelből lehet. Nézz már körül mi változott 21 év alatt.
Az a hülyeség, hogy a 15e milliárd jó részét ellopja a vezetés jó lenne elfelejteni, de ha el is lopja, mit vesz belőle szigetet? Mert vánkosnak sz@r. Ha meg elkölti itthon költi el. még 150 milliárd is sok ellopni(per évről beszélünk), de annyi nem biztos hogy megborítana minket. A pazarlás a nagy, de a pazarlásból elköltött állami pénzek itthoni gyomrokat tömnek jórészt.
2008 óta pontosan tudod milyen az, ha nem ömlik a pénz hitelből a piacra, vagy kérdezd meg a vállalkozó ismerőseidet mik a tapasztalatok.
Ebbe benne van jócskán mindenki. Lépsz az utakon élsz a házakban, szép új autóid vannak (géppark ami már 3x lecserélődött teljesen). Iszonyat milyen utat jártunk be. Ha egyik napról a másikra kapnád lehet jobban értenéd.

Jelenleg az adósságszolgálatra igen jelentős pénz megy el, tehát nem kellene mindent a nyugdíjasainkra fogni. Igen, az elején nem kellett volna felvenni a hiteleket, s akkor nem lenne adósságszolgálat. Hamarabb meg kellett volna vonni a 40 éves rendőröktől a nyugdíjat. Nem az öregségit, a kettő között érzek különbséget!

Továbbá, ha hitelek nélkül nem tudunk autópályát, 4-es metrót építeni, akkor nem építünk. Most is tudunk élni 4-es metró nélkül, volt élet autópályák nélkül is.

Hitelből pénz? Azzal éppen az a baj, hogy a munka értéke a banknál realizálódik, nem ott, ahol a munka elvégződik. Én is tudtam volna hitelből nagyobb lakást venni, ehelyett vettem hitel nélkül kis lakást, és valahogy nem bánom, hogy nem sz.pok, mint most sokan.

szerk.: Soha, semmire sem vettem még fel hitelt, s nem is tervezem. Ha most nincs pénzem valamire, akkor egyáltalán nem biztos, hogy később lesz. Lehet, de nem biztos.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hamarabb meg kellett volna vonni a 40 éves rendőröktől
Ki volt az, aki a 13. havi nyugdíj (egyébként szerintem is helytelen) bevezetése után 14. havi nyugdíjat követelt a kormánytól? Úgy rémlik, voltak valakik, akik a korábbi kormányok minden szociális kiadáscsökkentési törekvését elgáncsolták. Már nem emlékszem rá kik voltak ezek, de lehet, hogy valójában ők is keményen felelősök a mostani helyzetért?!

Amúgy a hitellel kapcsolatban egyetértek. Nagyon kevés olyan helyzet van, amikor indokolt a hitelfelvétel. Ha van egy hihető üzleti terve egy vállalkozásnak, valamint van fedezet, akkor van értelme. Autópálya/metró is lehetne ilyen, ha jól csinálják (de sajnos nem). A fogyasztási célú hitelek viszont tipikusan nem ilyenek. De ez a jelenség sajnos nem hazai eredetű, lásd NINJA hitel. A korábbi kormányok fő hibája, hogy ez ellen nem léptek.
---
Internet Memetikai Tanszék

A Fidesz volt, s nyilvánvaló blöff volt. Ne feledd, ellenzékben emelték a tétet, talán a 2006-os választások előtt. És? Erre a helyes kormányzati magatartás, hogy egyik fülükön be, a másikon ki. Ezt a Fidesz mondta, de nem a Fidesz kormányzott. Ha én most azt mondom, hogy legyen 26. havi nyugdíj, valamint minden HUP-lakónak havi 100 000 Ft-os vissza nem térintendő támogatás, mert csak, akkor holnap ezt törvénybe kell foglalnia a Parlamentnek? Mert szerintem nem.

Egyébként nem a szociális kiadásokat kellene csökkenteni, hanem az adósságszolgálatot. Érdekes, hogy saját szüleink nyugdíjára sajnálják egyesek a pénzt, ugyanakkor a bankoknak történő kamatszolgálatra örömmel adóznak ugyanezek az emberek. Elég sajátos szemlélet ez.

Az adósságszolgálat nélkül nagyjából rendben is lennénk. Nem csinálunk mást, mint a hitelezőinknek dolgozunk, s ezt ellenszolgáltatás nélkül. Igen, adtak hitelt, ugyanakkor a kamatos kamat egy matematikai konstrukció, egy exponenciális függvény. Ennek lineárisnak kellene lennie, s semmi baj nem lenne. Egyszerűen így van megkonstruálva, így van kitalálva, hogy ezzel az emberek munkájának ellenértékét el lehessen venni ellenszolgáltatás nélkül.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, blöff volt, mint ahogy nyilvánvalóan azt sem gondolták komolyan, hogy nincs szükség a szociális kiadások csökkentésére, csak azért sokkal népszerűbb dolog volt azt mondani, hogy "ne az emberek fizessék meg", mert úgysem az ő felelősségük. A probléma ezzel az volt, hogy igenis időnként kell olyanokat is csinálni, amivel sokan rosszul járnak azért, hogy hosszútávon jobb legyen a helyzet, de ilyet nem lehet úgy, ha minden egyes ilyen esetben az ellenzék csak azért is minden eszközzel elgáncsolja a kezdeményezéseket, merthogy nekik fontosabb a saját népszerűségük, mint az ország helyzete.
Amúgy az államadósságot ponthogy azzal lehet csökkenteni, ha csökkentik pl a szociális kiadásokat, és akkor kevesebbet is kell törleszteni. Szóval ezek a dolgok úgy összefüggnek azért...

Az intézkedéseket a kormány hozza, nem az ellenzék. Az ellenzék persze befolyásolhatja azt a parlamentben megfelelő erőviszonyok esetén. Én úgy emlékszem, Orbán akkor blöffölte a 14. havi nyugdíjat, amikor lényegében már biztosra lehetett venni, hogy nem nyeri meg a Fidesz a választásokat. Egy blöff volt, hátha bejön. Mondjuk akkor lett volna csak igazán bajban, ha ezzel az ígérettel nyer. Persze akkor is lehet trükközni. Elinflálni a nyugdíjakat, s a 14. havival ott van, mintha csak egy évi lenne. Szóval 14 részletben kifizetni az éves nyugdíjat. Még jobb is, mert elég év végén fizetni.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, ebben nagyjából igazad van, a kormány felelőssége lenne az, hogy keresztül tudja vinni az akaratát, viszont én akkor is úgy érzem, hogy az ellenzéknek nem csak annyinak kellene lennie a szerepének, hogy bármit akar csinálni a kormány, azt próbálja megakadályozni (mint ahogy a Fidesz tette 2002 és 2010 között), hanem legyen konstruktív, ha valami az országnak tudja, hogy jó, azt ne próbálja elgáncsolni a közvélemény hangolásával és népszavazásokkal csak a népszerűség miatt.
Persze ettől még a véleményem az, hogy 2006-ban az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után abban hibázott nagyon Gyurcsány, hogy le kellett volna mondani, mert hamar nyílvánvalóvá vált, hogy emiatt olyan mértékben támadhatóvá vált, hogy gyakorlatilag képtelen volt keresztülvinni az akaratát. Bár őszintén szólva erre én is évekkel később jöttem rá, hogy tényleg ez lett volna a jó lépés, mert amire végül lemondott, a Bajnai kormánynak túl kevés ideje volt rendet rakni ahhoz, hogy a Fidesz népszerűsége ne lépje át az 50%-ot (ami a választási rendszer tulajdonságai miatt gyakorlatilag taroláshoz vezet).

Amúgy azt tudod, hogy ugyanez a gondolatmeneted azt is jelenti, hogy amit Gyurcsány elmondott az öszödi beszédben az egyáltalán nem vészes, mert ott is arról volt szó, hogy (gyakorlatilag nyilvánvaló módon) hazudnak azért, hogy megnyerjék a választást?

Van egy lényeges különbség blöff és hazugság között. Amíg nem kell megvalósítani, addig csak blöff. Ha kormányt alakít valaki, s be is kell váltania az ígéretét, akkor hazugság, ha nem ezt teszi. Nem mindegy, hogy olyan dologról ígérek valamit, amit lehetőségem sem lesz betartani, vagy nem betartani, avagy olyan dologról beszélek, amiben kompetens vagyok, s a saját döntésem korábbi ígéretem betartása, vagy nem betartása.

Én például megígérm neked, hogy ha miniszterelnök leszek, kolbászból lesz a kerítés. Tehetem, mert sohasem leszek miniszterelnök, nem indulok a választásokon, így nem hazudtam.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez a gondolatmenet ott sántít, hogy amikor "blöfföltek", akkor még nem tudhatták, hogy nem ők fognak nyerni, ugyanis elég szoros volt a helyzet (annyira, hogy a második fordulóban valójában ők kapták a legtöbb szavazatot), ha a Fidesz nyeri a választásokat, akkor az MSZP ígérgetése lett volna csak blöff. Ezek alapján vagy mindkét fél blöffölt, vagy minkét fél hazudott, olyan nincs, hogy az egyik oldalt felmented a másik oldalt pedig elítéled egy (akkor még) jövőbeli történés alapján.

A példád pedig azért rossz, mert te tényleg nem indulsz a választásokon, a Fidesz viszont ott volt.

Erre a helyes kormányzati magatartás, hogy egyik fülükön be, a másikon ki.
A népszavazásra már nem lehetett ez a válasz. Az akkori jogi berendezkedés szerint legalábbis nem. Egyébként pedig az akkori ellenzék az embereket hangolta keményen a megszorítások (bár mostanról visszatekintve inkább csak afféle reform lett volna az) ellen, ezzel elég alaposan hozzájárult a kormánybuktatáshoz. Akkoriban ugyanis még volt jelentősége a törvényhozásban a társadalmi egyeztetéseknek.

Egyébként nem a szociális kiadásokat kellene csökkenteni, hanem az adósságszolgálatot. Érdekes, hogy saját szüleink nyugdíjára sajnálják egyesek a pénzt, ugyanakkor a bankoknak történő kamatszolgálatra örömmel adóznak ugyanezek az emberek.
Ezt bővebben ki kell fejteni, hogy értsd, hogy nem pont erre gondolok, van itt bőven más hely, ahol spórolni kellett volna.

A mostani kormány intézkedése addig a pontig helyes volt, hogy hozzányúlt olyan tabutémákhoz, mint a rokkantnyugdíj, korengedményes/korkedvezményes nyugdíj stb. Ezek korábban egyszerűen a munkanélküliségi mutatók kozmetikázásra voltak abuzálva, sokszor indokolatlan mértékben. Az egy más kérdés, hogy a kommunikáció és a megvalósítás (juttatások teljes eltörlése) végül katasztrofális lett.

Hasonlóképpen, mint a közszférába felvett elképesztő mennyiségű alkalmazott is sokszor csak munkanélküliségi mutató-csökkentést szolgált. Nem törték össze magukat a közhivatalok a belső hatékonyság növelésében, a használhatatlan alkalmazottaktól megszabadulásban - hogy véletlenül kicsit ontopic legyek a mostani dokumentumformátumos lépést is évekkel ezelőtt el lehetett volna kezdeni. Tudom, hogy milyen botrányos, munkát hátráltató informatikai rendszerek vannak a közigazgatásban, ezt emberfelvétellel oldották meg.

Még az oktatási rendszerben a nyakló nélküli állami finanszírozott hely is részben ide tartozott (amíg egyetemen van valaki, addig sem munkanélküli). Meg is van az eredménye a sok használhatatlan diplomának.

Aztán gázártámogatás mindenkinek egyformán, nemcsak rászorultsági alapon. Aki megtehette volna, hogy korszerűsíti a fűtését, lakása szigetelését, nem tette, mert dotált áron kapta a gázt, a beruházás így sosem térül meg. Rendes piaci áron számolva rögtön megérte volna beruházni -> mellesleg az építőipart is segíti. (Építőipar kifehérítésére most nem térek ki, pedig ott is sok milliárdos lehetőség van.) A gázért pedig "keményvalutában" fizetünk.

Mi köze ennek az adósságszolgálathoz?
Egyszerűen, ha jobb a fizetési mérleg, akkor nem kell hitelből finanszírozni az államot, szépen el lehetett volna kezdeni az államadósság lefaragását. Ha a fenti lépéseket értelmesen végiggondolják és nem izomból összevissza ugrálnak, akkor most nincs bizalomvesztés, nem szállnak el az árfolyamok, és tényleg realizálódik az adósságcsökkenés.

Másik kérdés a végtörlesztés. Gyakorlatilag ez indította be a forint trendszerű gyengülését. Lehetett volna ezt kulturáltabban is: csak rászorultaknak, árfolyamkockázat igazságosabb 3-as megosztása (1/3 állam, 1/3 bank, 1/3 adós), előtörlesztést büntető banki szabályok megtiltása. Megintcsak a forint árfolyamra gyakorolt hatásán lehetne óriásit nyerni vele, eleve kisebb különbözetet kellene áthidalni. A bizalom a kulcs, mert ez a megoldás kevésbé terheli a bankrendszert -> nincs félelem a bedőléstől. Meg persze azon is nyerünk, hogy ezt a megoldást Brüsszelben nem kaszálnák el, a mostani végtörlesztést viszont sanszosan igen. Amit ki fognak ránk vetni adóban.

Szóval igen. Az a probléma, hogy a korábbi kormányok sok mindent rosszul csináltak. A mostani kormány pedig a másik szélsőség irányában csinálja rosszul. A kettő között lenne egy arany középút.
---
Internet Memetikai Tanszék

Sok dologban egyetértek veled. A jelenlegi kormány kommunikációja és arroganciája katasztrófa. Szerintem vannak jó, kreatív ötleteik, a szándék is rendben volna, de a kivitelezés szánalmas.

Egy ellenzéki pártnak kutya kötelessége arra törekedni, hogy kormányerővé váljon. Különben minek vannak? Statisztának? Éppen ezért nem rónám fel a 14. havi nyugdíj blöfföt a Fidesznek. Szerintem picit is gondolkodni képes ember azonnal felfogta, hogy ez pont olyan, mint a "nem-lesz-gáz-ár-e-me-lés" a másik oldalról.

Ami a 300 Ft-os önrészt illeti, abban bizony egyetértek a Fidesszel, hogy népszavaztatott. Horváth Ágnesék azt nem gondolták át, hogy az a 300 Ft nagyon nem 300 Ft. Van mondjuk egy krónikus betegséged, ekkor a dolog úgy néz ki, elmész a háziorvoshoz beutalóért, a beutalóval elmész a szakrendelésekre, bizony, többször nem egyre, majd vissza kell menned a háziorvoshoz, hogy felírasd a gyógyszereket. A háziorvos nem írhatja fel fél évre a gyógyszert, s mondjuk, ha kétféle gyógyszert szedsz, azok különböző kiszerelés miatt nem egyszerre fognak elfogyni, így kénytelen vagy külön-külön elmenni felíratni azt.

Az orvos-beteg találkozó nem azért gyakori, mert lelki életet él a beteg az orvosával, hanem éppen az OEP kassza hiánya miatt kitalált szigorítások miatt - nem lehet előre felírni fél évre a gyógyszert, kell a beutaló szakrendelésre - keletkeztek olyan szervezetlenségek, hogy nem egyszer, hanem nagyon sokszor vagy kénytelen találkozni az orvossal, kockáztatni, hogy megfertőződsz a váróban, s elcseszni egy rakás időt feleslegesen, s a doki idejét is pazarolni. Csak ugye ezt nem nagyon gondolták végig az íróasztal mögül, mert aki kitalálta, az még csak azért volt orvosnál életében, mert kicsit fájt a torka, folyt az orra.

Mellesleg, ha a szakorvos visszahívja a beteget fél év múlva kontrollra, mi a fenéért kell a háziorvostól beutalót kérni, amikor a szakorvos rendelte vissza a beteget, adott időpontot? A háziorvos nem is vétózhatja meg, a beteg kéri a beutalót, az orvos adja. Ennyit a szervezésről, meg a 300 Ft-ról, ami kapásból sok ezer forint. Aztán vesd össze a jövedelmekkel. Aki beteg, nem hobbiból az, továbbá éppen, aki beteg, annak van kisebb esélye sok pénzt keresni, tehát finoman szólva is inkorrekt volt az intézkedés. Orbán ezt felismerte, s meglátta ebben a politikai lehetőséget is.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy ellenzéki pártnak kutya kötelessége arra törekedni, hogy kormányerővé váljon.
De nem mindenáron. Szándékos rombolás nem elfogadható "járulékos kár". Tudták nagyon jól, hogy mik a valódi problémák és mégis a problémák szándékos fokozásával, valamint az emberek demagóg dezinformálásával nyertek.

Szerintem felesleges volt kitérni a 300 Ft-ra (csak nagyon áttételesen került be azzal, hogy az egyik népszavazási pont az volt). Az egészségügynek sok baja van, kezdve azzal, hogy tkp nem is egészségügy, hanem betegségügy van. A megelőzés hihetetlen mértékben kiesik a fókuszból. Valahol itt kezdődik és aztán van még 100 egymással összefüggő probléma (hálapénz, alulfizetett orvosok, kórházak kihasználatlanul álló drága CT,MRI gépei stb.)
---
Internet Memetikai Tanszék

A 300 Ft tényleg nagyon érzékenyen érintett sokakat, mert az érintettek pontosan tudták, hogy ez nagyon sok ezer forint a valóságban, ahogy írtam is, miért. Ezt kihasználni politikai célokra nem volt inkorrekt, ebben az aktuális kormány tényleg nem gyakorolt empátiát. Gondold csak végig. Aki betegállományba kerül, annak megcsappannak a bevételei a táppénz miatt, a kiadásai megnőnek a gyógyszerek miatt, reszkethet, hogy ha visszamegy a munkahelyére, lehet, hogy felmondással várják, és akkor még az történik, mint a viccben:

- Mondd, sánta, van neked púpod?
- Nincs.
- Akkor nesze, itt egy púp!

Szóval éppen a legrosszabbkor rúgnak bele, amikor amúgy is bajban van. Ennél sokkal korrektebb egyszerűen megemelni a TB járulékokat, mert akkor fizetni, amikor megy a szekér, mégis csak könnyebb, mégha nem is kellemes.

Ami Orbán részéről valóban övön aluli, s nyilván blöff volt, az a 14. havi nyugdíj, ezt nem is vitatom. Hasonló módszerektől a másik fél sem riadt vissza, ha jól tudom, talán a költségvetés számait nem hozták nyilvánosságra a kampányban, vagy valami ilyersmi dereng. Ezek eszközök a választások befolyásolására. Teljesen ártatlan bárány szemekkel nem lehet választást nyerni, mert a másik fél úgyis offenzívebb lesz.

Ami az egészségügyet illeti, azzal az a baj, hogy sok esetben csak a gazdasági szempontokat próbálják érvényesíteni, a szakmai szempontok süket fülekre találnak. Közgazdász nem tudja, hogyan lehet egészségügyet szervezni, az orvosnak nincs pénze megvalósítani az ötletét, valamint küzdenie kell, mert közismerten erősen tekintélyelvű az orvos társadalom, így ott fúrják, s használják ki egymást, ahol csak lehet.

Jobb szervezéssel a minőség is javulna, s még olcsóbb is lenne az egészségügy szerintem. Lehet, hogy megspórolják egy orvos és egy nővér bérét, miközben össze-vissza furikáznak a betegekkel, amortizálják a mentőket, égetik a drága üzemanyagot, s a sofőr bérét fizetik feleslegesen. A beteg későbbkap ellátást, romlik az állapota, drágább a kikalapálása.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sokmindenben megint egyetértünk, viszont ott a baj, hogy
Ennél sokkal korrektebb egyszerűen megemelni a TB járulékokat
A mostaninál még magasabbra emelni? Már most is túl magas. Ráadásul ha a TB-ben többlet van, akkor az azonnal ugrik át a költségvetésbe, ha hiány van, akkor meg a költségvetésből pótolják ki. Sajnos a jelenlegi felállásban a TB is SZJA-ként funkcionál, csak máshogy hívják. (A jelenlegi tendencia nem a jó irányba mutat e téren.)

A 300Ft-nak minden negatívuma ellenére annyi pozitívuma volt, hogy legalább valamilyen használat-arányos összetevő megjelenik a rendszerben. Nem igazságos, csak van egy pont ahol muszáj szembenéznünk azzal, hogy nem egy skandináv jóléti államban élünk. (A most suttyomban bevezetett magán-egészségbiztosítós rendszer sem az igazságosság irányába viszi a rendszert.)

Lehetne egyébként rizikófaktor-alapon differenciálni (én szigorúan az objektíven kimutatható és kétséget kizáróan bizonyítottan káros: dohányzás, kóros mértékű alkoholfogyasztás, drog rizikófaktorokat venném figyelembe), vagy rendszeres szűrővizsgálatokon részvételhez kötni a járulék mértékét. Ez sem igazságos, de legalább megjelenik az ösztönzés a rizikófaktorok felszámolására, valamint a betegségek korai felismerésére és kezelésére. Ha ez egy megemelt alap TB-hez képest egy opcionális TB _kedvezményként_ jelenik meg, akkor senkinek egy rossz szava nem lehet miatta. Ha valakinek nem tetszik, hogy emiatt rendszeres vizsgálatra kell járnia, és hogy tesztelik a nikotinszintjét stb. fizesse az alapértelmezett TB-t kedvezmény nélkül. A munkáltatói oldalon most is vannak a munkakör potenciális egészségkárosító jellege miatt differenciált előírások, lényegében ennek a munkavállalói oldalra kiterjesztéséről lenne szó.

Egyébként a szervezésen kellene javítani, igen. Csak megint minden mindennel összefügg. Ki kéne rakni a magánpraxishoz államilag finanszírozott infrastruktúrát használó orvosokat. Fel kéne számolni a hálapénzt. Viszont ezzel elveszik a motiváció, hogy valaki orvosnak tanuljon és olyan munkát végezzen, ahol komoly személyes felelősséget kell vállalnia. Ezt csak nagy fizetésemeléssel lehetne kompenzálni. Ezzel viszont nagyot nőnek az egészségügyi kiadások és a kör be vagyon zárulva.
---
Internet Memetikai Tanszék

Te egy erős államot látnál szívesen, és ez a jelen helyzetben jobb is. Azonban ez a szabadságnak nem kedvez.
Ha az ellenzék a kormány megdöntésére tör az párharc esetén értelmes..
Egy ezzel ellentétes kompromisszumos kormányzás békeidőben, kialakult jogrendszerrel jobb demokratikusabb berendezkedést ad, mivel a szabadságfokok a megegyezési kötelezettség miatt jobbak.
Tehát a kijelentésed, miszerint az ellenzék kötelessége arra hogy kormányerővé váljon nem minden esetben igaz.
A másik nem a kormány egyes intézkedéseivel van baj. Hanem a módjával, logikájával, és persze rossz döntések is vannak.
1, teljes hatalma van jogilag és ezzel nem él hanem visszaél, valamint képmutató módon jár el. (ezt akkor látod jobban ha kapcsolatba is kerülsz velük).
2, a teljhatalom katasztrofális kiterjedése minden szinten. Az embergarnitúra lecserélése (elvtelenül, a feladat olyan embert odatenni aki a mi emberünk, nem érdekes ért e hozzá).
3, gyors pénzosztás saját meglévő klientúrának, mellette ennek gazdasági alapon történő bővítése
4, sok esetben megmaradt az ellenzéki kommunikáció, sokszor tudatában vannak mondataiknak, néha maguk is meglepődnek egy egy kijelentésüket milyen komolyan veszik.néha még gyanús is, nem öncélú e.(gyanús ha egyszer nagyon okos, másszor pedig nagyon buta valaki)
5, a saját tejhatalmuk negációja a kettős beszéd amikor a külföld számára szánt, a belföld számára tett illetve a saját táboruk számára adott nyilatkozatokat tesznek.

A fő bűn helyzet bebetonozása:
- kis pártok rendszerének megszüntetése,(közös bűn az mszp-vel)
- saját választási előny bebiztosítása
- saját értékrend ráerőszakolása a társadalomra (25-30% által támogatott intézkedések rákényszerítése a társadalom 100%-ára) mivel csak 2/3-os többséggel változtatható meg

Ezzel van a gond.

Kommunikáció katasztrófa? Igen!
Arrogancia? Igen!

Ötletek, szándék? Igen, jók!
Hogy legyen informatikai vonzat is, Jobs a vezetésről:

Steve Jobs' Style: Everything We Know About Managing Is Wrong
http://www.openforum.com/articles/steve-jobs-style-everything-we-know-a…
Szarban volt az Apple, amikor visszakerült, nem is kicsit. Gondolom volt, aki próbált neki keresztbe tenni. 'Unorthodox' módszereket alkalmazott. Az eredményeket látjuk...

A 300 forintokkal az volt az (egyik) baj, hogy egy tolvajbanda akarta lenyúlni, kontrollálatlanul, bár nekem maga az ötlet sem tetszett, hiszen egyszer már fizettem érte. De tévhitben éltem, ebben az országban nagyon sokan nem fizetnek az eü. ellátásért. Egy ismerősöm azt mondta, ő 5000-et fizettetne. Utána a delikvens elvándorol egy hivatalba, lecsekkolják a biztosítását és ha rendben, visszakapja a zsét. Eltekintve a bürokratikus vonzattól, finomítva a processzt, ez volna a helyes út.

Ötletek, szándék? Igen, jók!
Az a borzasztó, hogy az utolsó reményünk valóban már csak ez maradt. Semmi más biztosíték nincs már arra, hogy nem pusztul bele az ország a jelenlegi helyzetbe, mint _egyetlen_ _politikus_ feltételezett jószándéka és sok szakterületet átfogó hozzáértése. Minden erre az egy lapra van feltéve. Ha azt tekintjük, hogy ezt a helyzetet ő saját maga intézte így... folytasd tovább a gondolatot...

Nem tudom szerinted helyes megoldás-e a legújabb típusú, soha ki nem próbált SSD-re felrakni minden éles adatodat, backup és raid nélkül, csupán abban bízva, hogy nem fog elveszni semmi róla... Valamint -rc kernelt használni ugyanezen a gépen, mert nem érünk rá megvárni, míg kijön a stabil változat, nekünk "gyorsnaszád" módra azonnal kell a legfrissebb fájlrendszer fejlesztések eredménye...

Ha ezt végiggondolod, akkor talán megérted, hogy miért van frászban az egész ország.

Egy sikeres önjelölt zsenire (Jobs) pedig jut legalább 500 sikertelen önjelölt zseni, aki belebukott a saját unortodox módszereibe. Csak velük nincs tele média, legfeljebb a csődértesítőben olvashatsz róluk.
---
Internet Memetikai Tanszék

Persze, gondolom te mondjuk nem Debreceni vagy mondjuk Miskolci vagy, hogy érezd a hatását annak, hogy egy autópálya milyen mértékben tudja egyrészt a környék gazdaságát segíteni, másrészt megkönnyíteni az életet, merthogy Budapestről valóban nem olyan fontos, hogy amikor nyáron elmegy Horvátországba az ember, akkor ne kelljen egy percet sem országúton menni.

Amúgy a hitel nagyon fontos olyan szempontból, hogy növeli a jólétet, felpörgeti a gazdaságot. Gyakorlatilag a most forgalomban levő pénz nagy része hitelként került ki a gazdaságba. Lehet, hogy neked úgy volt kényelmes, hogy nem vettél nagyobb lakást, viszont ha valaki szeretne, de nincs rá pénze az adott pillanatban, akkor a hitellel mindenki jól jár: Egyrészt az, aki a lakást veszi, mert hamarabb tudja megvenni, mintha először össze kellene szednie rá a pénzt (mondjuk egy 10 éves lakáshitelnél az a 10 év nagyon nem mindegy...), az is, akitől megveszi (ez elég nyilvánvaló), a bank is, mert van rajta nyeresége. De még ezen kívül az egész gazdaság is, mert akinek van pénze (azaz: a lakás eladója), az előbb utóbb költeni fog, amitől valaki más megint jól jár és így tovább. Közben minden tranzakciónál az államnak bevétele is van (ami ugye jó, mert ezt a pluszbevételt nem kell más adókkal beszednie), a bank betétesei kamatot kapnak a megtakarításaikra...
Szóval összefoglalva a helyzet az, hogy maga a hitel gazdasági szempontból nagyon jó dolog, nélküle nem tartanánk itt. Most sem ezzel volt a probléma, hanem azzal, hogy túl sokan adósodtak el devizában, és a válság miatt egyrészt a CHF árfolyama is nagyon elszállt, másrészt a forint árfolyama is nagyot esett, amit sokan nem bírtak fizetni.

Még valami: Ettől függetlenül én sem szeretnék hitelt felvenni soha, de azért ehhez az is kell, hogy az IT területen jóval magasabbak a fizetések, mint máshol, tehát ilyen szempontból szerencsés vagyok, hogy ezt megtehetem.

Economist Paul Krugman is critical of Soros' effect on financial markets.

"[N]obody who has read a business magazine in the last few years can be unaware that these days there really are investors who not only move money in anticipation of a currency crisis, but actually do their best to trigger that crisis for fun and profit. These new actors on the scene do not yet have a standard name; my proposed term is 'Soroi.'"[34]

http://en.wikipedia.org/wiki/Soros

/OFF
Ugyan már, fasizálódás. Ezt hallom kisdobos korom óta. Úttörőként is egyenruhában, vigyáz állásban és menetelve harcoltunk a fasizmus ellen :)
A "harcmezőkön" sokan elestek, azaz ezeken az ünnepélyeken mindig sokan elájultak, én még azt hittem, hogy a napszúrás, levegőtlenség és az órás agymosott szónoklatok miatt, erre most bebizonyosodik, hogy a fasizmus kemény csapásai alatt... Apropó, nem jár ezért valami kárpótlás?
Mutasson valaki egyetlen fasisztát akit sikerült ebben világmegváltó harcban nem legyőzni, hanem egyáltalán találni az utóbbi 60 évben!
Könnyű ott harcolni, ahol nincs ellenség!

Most hirtelen elkezdett aggódni mindenki a demokrácia miatt, ami 8 évig senkit sem érdekelt, amikor az akkori kormány kisebbségben kormányzott, most pedig egyetlen ellenzéki képviselő ülne a parlamentben, ha az angol szabályok szerint választanánk, mégis azt állítják, hogy a kisebbség saját alkotmányát alkotta meg... Nóórmáális?????

Biztos nem vagyunk a világ legtökéletesebb demokráciája, de a mostani lejárató kampány csak azért van, hogy az IMF tárgyalási pozícióját javítsa. Gondolod gyerekeknek ingyen lejárató rajzfilmet készítenek a gonosz magyar alkotmányról? Bement Fritz a munkahelyére, leült a gép elé, és feltette a kérdést: Főnök, a gyerekek már unják az állatokat, a mai gyerekeket mi sem foglalkoztatja jobban mint az alkotmányjogi kérdések... Ez és többi, az országot térképen megmutatni is képtelen elemző írása, politikus felszólalása csupán sima megtérülő üzleti befektetés, nem több. Sajnos a mi bőrünkre megy a játék.

Jaj, Anyám adj erőt.
Vesézzük ki: igen kiskorodban küzdöttünk a fasizmus ellen, sőt a romakérdés ellen is (ha hallgatsz Hofi-t), meg az alkoholizmus ellen, meg begyűrűzött hozzánk a válság, meg volt a nyugati tőkés zsarnokság. Amely pénzért megveszi a májad is.
Jól emléxem? A kormánynak most nem ugyan ez a dumája? Hadban állunk az államadóssággal (párhuzam 80-ból: harcolunk az alkoholizmus ellen), támadnak minket a külföldi elnyomók (ugyanez a párhuzam) és még válság is van (ugyanez a párhuzam)
Erről nekem ez jut eszembe.
Nagyon leírja a mostani helyzetet.
Kezdjünk már foglalkozni nem az ellenpólus állításaival. A magyar kormány fasisztázása nem célja azoknak akik most érdeksérelembe esnek.
Az IMF helyzetet a kormány magának okozta, a saját hibáival. Semmi köze nincs a külföldnek ehhez.
Az EU-t pedig az zavarja, hogy van egy ország, nem is a legnagyobb ami veszély idején inkább bontja a kapcsolatot, szerződést szeg (EU), jó hogy szólnak, ne legyen ragadós a példa.
A gyerekeket, pedig az érdekli amit mutatnak nekik, ők már csak ilyenek. Tőlem már megkérdezték mi ez. Elmondtam mi a vélemény különbség, csak metaforákat kell használni közben mert nem szeretik a sokváltozós egyenleteket, de a párhuzamokat értik, nem úgy mint egyes felnőttek.
Mindig az érdek mentén vizsgálódjunk. (és ezért van egy pici, de nem idetartozó igazság az IMF a "javunkat akarja" szövegedben)

>Mutasson valaki egyetlen fasisztát akit sikerült ebben világmegváltó harcban nem legyőzni,
>hanem egyáltalán találni az utóbbi 60 évben!

A problémát a Német Titkosszolgálat is érzékeli. Mivel a valódi fasiszták elfogytak ezért ők küldik ki rendszeresen ügynökeiket vérszomjas fasiszta jelmezben:
http://www.youtube.com/watch?v=dBkiQuoj7TI

Szép dolog a demokrácia védelme, csak kérdem én, hol voltak ezek a nagy jogvédő szervezetek, meg az EU akkor, amikor a szlovákok elvették a magyaroktól az állampolgárságot? Sehol. Ilyenek nekem ne papoljanak nemzetközi jogról, meg hasonlókról.
Az is rendkívül vicces, ahogy amerika meg az EU védeni akarja a "demokráciát". Amikor bezzeg Görögország kifosztására készültek, és a görög államfő kitalálta, hogy meg kéne erről kérdezni a népet is, akkor persze fogták a fejüket, hogy mekkora istenkáromlás népszavazást tartani egy DEMOKRATIKUS államban, egy DEMOKRATIKUS szervezeten belül. Az amerikaiak meg minden további nélkül szétverették a tüntetőiket. Na ilyen demokráciából nem kérek, mert semmi köze a népakarathoz.

Figy, sokan fognak utálni ezért mert szimbólummal vitatkozok. Én sem örülök neki, hogy nemzetiség vállalása miatt embereket vegzálnak, pláne ha azok magyarok. A baj mindössze ezzel az, hogy bonyolultabb mint a magyar/szlovákiai magyar kérdés. Ez két rigolyás ember, és az egyik telkén gyökeret vert de a koronáját és termését a másik telke fölé növesztő fáról van szó. A magyar kormány lépte át nemzeti érdekekre való hivatkozással azt a határt ami a kényes egyensúlyt fenntartotta azzal, hogy magyar állampolgárságot ad az ott élőknek. Ne legyen az vita tárgya, hogy megérdemlik e, csak ez olyan mint a soha be nem forró sebet felszaggató idióta.
A rengeteg sérelmet nem támadással, hanem védekezéssel is meg lehetett volna oldani. Ehelyett mi támadtunk. Erre jött a nacionalista válasz. Ebbe beleszólva a harmadik fél sokszor a "főbűnös" szerepben találhatja magát. Ezt nekünk magyaroknak és a szlovákoknak kellene megoldani. Ha máshogy SEMMIKÉPP nem lehet, akkor fegyveresen. Konfliktus, csak konfliktust szül. Mi lenne, ha most hatalommal fogva apu mögé bújva nekünk lenne igazunk? Csak egy mérges pattanást növelnénk Európa fenekén.
Másrészt. A szlovákok és a magyarok ott egymás mellett élnek, ha valami rosszat teszünk rajtuk csapódik le. A szlovákok az ott élő magyarokra úgy szeretnének tekinteni, mint szlovákokra, akik a szlovák nemzetért küzdenek. Azzal nincs bajuk ha magyaroknak vallják magukat, de ha a magyar fél előáll ilyen lehetőséggel akkor azt a szlovák nacionalista kiforgatja.
Azzal sem érdemes jönni, hogy a magyarok ilyet nem csinálnak saját országukban, mivel egyelőre a mostani szituációban Magyarország van rosszabb helyzetben, tőle vettek el területet az ő lakosai lettek leválasztva, a tudatalatti bűntudat és a nacionalizmus ellenreakciója fél egy visszarendeződéstől.
Attól nem lesz kevésbé demokratikus valami, ha nem szól bele valamibe ilyenkor, főleg, ha a beleszólás csak még nagyobb konfliktust hozna.

A vicces az, hogy magyar-szlovák probléma nem létezik, ugyanis a két nép többé-kevésbé szereti egymást. Simán beszélgetnek egymással, vegyes házasságok is vannak, a felvidéken békésen együttélnek.

Sétálj ki Komáromba. Szegény város, de nagyobb béke van ott, mint itt Budapesten.

Viszont fölülről utasításra problémát csinálnak és szándékosan gerjesztik a nemzetiségi konfliktusokat.

Cigányprobléma viszont létezik Szlovákiában, nem a magyarok ellen építenek több km-es falakat. Erről viszont hivatalosan nem vesznek tudomást, mert a szlovákoknak a bugris magyarokkal van bajuk, de a cigányokat tisztelik és integrálni akarják.

A "politikailag korrekt" kifejezés szabatos fordítása "CENSORED".

A politikailag korrektbe belefér, hogy fasiszta magyarok, de a cigánybűnöző már nem.

Az meg ugye nem számít, hogy a görögök nem népszavazhattak, továbbá Papandreut eltávolították, miután ezzel előállt.

A nyugati demokráciáról ugyanaz a véleményem, mint az adatvédelmi törvényekről. Amíg semmi szükséged rá, addig létezik. Amint az az érdekeidet védené, akkor az azonnal az a kivétel, amikor nem létezik.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

A helyzet az, hogy van olyan, amikor nem célszerű népszavazást tartani egy demokratikus államban sem, ha az ember kicsit is a szívén viseli az ország sorsát. A görög helyzet tipikusan ez volt, ugyanis a népszavazást megszervezni elég sokáig tart, és a görögöknek nem volt ennyi idejük (az EU a segítséget csak abban az esetben tudta megadni, ha elfogadják a feltételeket, viszont a segítség nélkül az ország hamarabb csődbe ment volna, mint hogy a népszavazás lezajlott volna). Másrészt az sem véletlen, hogy a legtöbb országban pénzügyi kérdésekről nem lehet népszavazást tartani, ugyanis a nép szeret olyan döntést hozni, ami rövid távon látszólag jó neki. (Ha pl. csinálnál egy olyan népszavazást, hogy legyen-e ingyen a sör, akkor biztos vagyok benne, hogy 90% fölötti aránnyal nyerne az igen, pedig ez nyilvánvalóan hülyeség, és azzal járna, hogy nemhogy ingyen, hanem pénzért sem árulna senki sört.) Szóval a népszavazást azért vetette fel a kormányfő, mert az legalizálhatta volna az újabb megszorítást, ami az ő politikai felelősségét csökkenthette volna, azaz nem feltétlenül bukott volna meg, de szerencsére ő is belátta, hogy az a biztos csődbe vezette volna az országot. Attól tartok, hogy nálunk ez másképp történt volna...
Amúgy ha volt szerencséd az ókori görög történelemhez, akkor tudhatod, hogy milyen az, amikor minden kérdésben közvetlenül a nép dönthet. Azt hiszem nem véletlen, hogy azóta ezt sehol nem próbálták meg még egyszer.

Köszönjük, hogy elismételted a mainstream média által belénk sulykolt agymosó bullshitet, nem hallottuk még elégszer :). Lehet magyarázni a bizonyítványt (mint ahogy a kormány is mindig magyarázza, amit szintén bullshitnek tart mindenki, ellenben ha egy noname - (le)fizetett - "szakértő" szólal meg...), de mindez a lényegen nem változtat: a nyugati demokrácia nem demokrácia. Pont.
Tudom hogy nagyon OFF, de egyébként ha én tartanék népszavazást, akkor minden kérdést kétszer tennék fel. Pl. ha az ingyen sörről lenne szavazás, akkor az egyik kérdés az lenne, hogy legyen-e ingyen sör, a másik meg, hogy emelkedjen-e 10%-al az adó (ebből fizetnénk a sört). Csak az a szavazat lenne érvényes, amelyik nem ellentmondó válaszokat jelöl be (vagyis mind2 igen vagy mind2 nem). A szavazás érvényességénél persze nem az érvényes szavazatok számát hanem a leadott szavazatok számát vennék figyelembe. Így ki lehetne szűrni az olyan szavazókat, akik még addig se tudnak eljutni gondolkodásban, hogy ne mondjanak ellent saját maguknak.

Te most mire akarsz utalni? Amit a szavazásról írtam, az pont egy javaslattétel volt, nem tudom ebben mi a demagóg.
Ha meg arra gondolsz, hogy a nyugati demokrácia nem demokrácia, akkor helyben vagyunk, ugyanis úgy védekeztél az állításra, ahogy egyébként mindenki más is szokott, miszerint igazam van, de mivel én nem tudok jobb rendszert kitalálni, ezért mégsincs igazam. Logikus gondolkodásból egyes :).
Ha nincs igazam, akkor cáfolj meg. Az, hogy jobb rendszert nem tudok (vagy legalábbis nem írtam le), az még nem jelenti azt, hogy a mostani rendszer jó lenne.
Mellesleg igenis vannak alternatívák, csak nyilván nem én találtam ki őket, hanem nálam okosabb emberek. Ha érdekel, kérdezz, és írok róla szívesen, de kétlem hogy érdekelne, tekintve hogy csak trollkodni szerettél volna egy jót. Egészségedre.

Inkább a magyar fejekben van üzemzavar, hogy nem tudjuk elképzelni, hogy valami lehet nemcsak tökéletes vagy teljesen rossz, hanem egyszerre bizonyos szempontból jó más szempontból viszont rossz.

Ha így nézem 1 bites userek vagyunk mind...

Egyébként pedig minden általánosítás hazugság. :)
---
Internet Memetikai Tanszék